Verkkokaupan perustaminen on helppoa ja riskitöntä, jos vaan tajuaa mitä tehdä, kannustaa Varustelekan Valtteri Lindholm.
Lindholmia kannattaa kuunnella, sillä hänen perustamansa Varusteleka aloitti toimintansa kymmenen vuotta sitten verkkokauppana.
Erilaista armeijakamaa myyvän yrityksen omistaja tilasi lavallisen tavaraa Saksasta kerrostalon autotalliin, koodasi itse verkkosivut ja alkoi myydä. Nyt Varustelekalla on kymmeniä työntekijöitä ja yhtiön liikevaihto oli viime vuonna lähes seitsemän miljoonaa euroa.
–·Nykyään ei tarvitse olla mikään nettivelho. Verkkokauppoja varten on oikeasti paljon hyviä ohjelmistotaloja ja jos yrittäjä ajattelee järjellä, niin hänen kannattaa keskittyä myyntiin, Lindholm sanoo.
Entä sitten asiakkaat? Verkkokaupan perustamista miettivät yrittäjät tuskailevat, miten asiakkaat löytävät ylipäätään yrityksen nettisivut.
–·Kannattaa miettiä, mikä ja missä se kohderyhmä on. Kun olet sydämellä mukana ja tarina on hyvä, alan harrastajat markkinoivat yritystäsi verkossa aivan ilmaiseksi, Lindholm jatkaa.
Kivijalkaan uniikkisisältöä
Lindholm kannustaa myös kivijalkamyymälöitä, joiden omistajat näkevät verkkokaupan mörkönä. Asiakas kun saattaa tulla sovittamaan jotain asua, mutta ostaa sen lopulta verkkokaupasta. Ilmiö on yleinen.
–·Myymälän pitää tarjota sellaista tuotetta, jota ei muualta saa. Ja jos saa, niin sitten palveluun pitää panostaa erityisen paljon. Meillä on kuitenkin iso etu muihin maihin verrattuna: kielimuuri. Se suojaa meitä ja Suomessa on netissä vielä paljon vapaata kenttää.
Teknisen alustan sekä myynnin ja markkinoinnin lisäksi verkkokaupassa pitää olla monta asiaa kunnossa. Maksamisen täytyy olla asiakkaalle helppoa, tavaran on oltava varastossa ja toimitus nopeaa.
–·Nämä asiat pitäisi olla mietittynä ennen kuin edes alkaa yrittäjäksi. Systeemi kannattaa tehdä kerralla sellaiseksi, ettei tarvitse tehdä ylimääräistä, Lindholm paaluttaa.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi