Suomen Yrittäjät on ehdottanut, että arvonlisäverokannan nousun rasitteita pienyrittäjille tulisi kompensoida nostamalla niin sanottu perusvähennys 22 500 eurosta 50 000 euroon.
Perusvähennystä eli arvonlisäveron liukuva alarajahuojennusta sovelletaan, kun yrityksen liikevaihto ylittää verollisen toiminnan 8500 euron alarajan, mutta on alle 22 500 euroa. Yrittäjä saa tällä liikevaihtovälillä osan maksamastaan verosta takaisin asteittain poistuvalla vähennyksellä. Perusvähennyksellä huojennetaan verollisen toiminnan rajan ylittämisestä pienimmille aiheutuvaa alv-verorasitusta. Perusvähennys otettiin aikanaan lakiin SY:n ehdotuksesta.
Tällä hetkellä on vireillä myös Suomen Pienyrittäjien käynnistämä kansalaisaloite, jonka mukaan yleinen arvonlisäverollisen toiminnan 8 500 euron raja tulisi nostaa 50 000 euroon. Nykyisin myyjä ei ole verovelvollinen, jos tilikauden liikevaihto on enintään 8 500 euroa, ellei hän ole itse hakeutunut verovelvolliseksi. Kansalaisaloitteen mukaan myynti tulisi alv-verolliseksi vasta, kun liikevaihto ylittää 50 000 euroa.
Suomen Yrittäjät ei kuitenkaan aja tällaista yleisen alv-rajan nostoa, koska sillä voisi olla kielteisiä kilpailuvaikutuksia erikokoisten yritysten välillä. Jos alv-rajan alle jäävä pienyrittäjä kilpailisi ilman arvonlisäveroa esimerkiksi 1–2 henkeä työllistävän yli 50 000 euron liikevaihdon yrityksen kanssa, heikkenisi työllistävän pienyrityksen mahdollisuus kilpailla samoista töistä. SY:n ehdottamalla asteittain alenevan huojennusalueen korotuksella 22 500 eurosta 50 000 euroon ei sen sijaan olisi vielä tällaisia vaikutuksia.
Perusvähennyksen nosto 50 000 euroon koskisi Suomen Yrittäjien laskelmien mukaan 60 000 yrittäjää keventäen heidän alv-taakkaansa noin 70 miljoonalla eurolla. Lopullinen valtion veromenetys jäisi tosin todennäköisesti pienemmäksi, sillä huojennus poikisi kasvua.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi