Myymälävarkaudet, yrityskaappaukset, valelaskut, tietoriskit, uhkatilanteet ja paljon muuta.
Elinkeinoelämä ja viranomaiset ovat laatineet yhdessä yritysturvallisuusstrategian, joka puuttuu yritysten pahimpiin kipukohtiin. Kaikkiaan toimenpiteitä toimintaympäristön ja turvallisuuden parantamiseksi löytyi 28 kappaletta.
- Osa toimenpiteistä on suunnattu akuutteihin toimialakohtaisiin ongelmiin, kuten myymälävarkauksiin. Strategia puuttuu myös valelaskuihin, joita lähetetään yrityksille varsinkin kesälomakautena, sanoo työryhmän puheenjohtaja, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.
Valelaskut ovat erityisen ongelmallisia pk-yrityksissä.
Vilpillisessä, kuten harhaanjohtavassa etämyynnissä yritykset pyritään saamaan sitoutumaan sopimukseen ja näin maksamaan vastapuolelle palvelusta tai tuotteesta, jota yritykset eivät ole tilanneet.
Työryhmän mukaan yritysten huoli vilpillisen markkinoinnin lisääntymisestä on otettava vakavasti. Jatkossa selvitetään mahdollisuuksia laajentaa etämyynnin peruuttamisoikeutta ja sitä, että viranomainen voisi hakea väliaikaista markkinointikieltoa.
Suomen Yrittäjät on jo useamman vuoden ajan saanut jäsenistöltään runsaasti harhaanjohtavaa markkinointia koskevia yhteydenottoja.
Järjestö vaatiikin konkreettisia toimenpiteitä yrittäjien suojaamiseksi ja harhaanjohtavan markkinoinnin kitkemiseksi.
SY teki jo maaliskuussa aloitteen harhaanjohtavaan markkinointiin puuttumiseksi. Aloitteessa esitetään selvitettäväksi useita lainsäädäntömuutoksia, jotka antaisivat sekä yrittäjille itselleen että viranomaisille nykyistä tehokkaammat keinot torjua lainvastaista menettelyä esimerkiksi erilaisten sähköisten hakemistopalvelujen myynnissä.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi