Kiihtyvä kaljaralli Virosta syö suomalaisten työpaikkoja. Panimoliitto haluaa herättää päättäjät näkemään alkoholiverotuksen tuhoisat seuraukset.
Paneeko kaljaralli suomalaisia halvalla? kysytään Panimoliiton massiivisessa mainoskampanjassa valtakunnan päämedioissa. Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa lähettäisi mielellään päättäjät Tallinnan satamaan katsomaan kiihtyvää kaljarallia.
– Suomalainen veropolitiikka on ainoa syy tilanteeseen, jolla on laajakantoiset seuraukset. Juominen ei vähene, mutta oluenpano Suomessa kuihtuu.
Ussa ei syyllistä kuluttajia. Miksi ihminen ei ostaisi olutta sieltä, mistä halvemmalla saa? Näinhän hintatietoinen kuluttaja toimii.
– Vielä kymmenen vuotta sitten tilanne oli toinen. Silloin 95 prosenttia Tallinnasta tuodusta oluesta oli Suomessa tehtyä. Se vain kierrätettiin Tallinnan kautta, mikä ei tosin ollut kovin ympäristöystävällistä. Nyt yhä isompi osa tuodusta oluesta on myös tehty Virossa.
Tuhansia työpaikkoja
Panimot työllistävät Suomessa suoraan 2300 ihmistä.
– Kun mukaan lasketaan työpaikat ravintola-alalla, vähittäiskaupassa, kuljetusalalla ja maataloudessa, panimoteollisuus työllistää yli 28 000 suomalaista. Nämä työpaikat ovat uhattuina, ellei kaljarallille saada jarruja.
– Olutta voidaan aina tuoda, mutta työpaikkoja ei, Ussa alleviivaa.
Valtiolle kertyy verotuloja yksinomaan panimoteollisuuden työntekijöiden palkkaverojen kautta vuosittain lähes 350 miljoonaa euroa.
Suomi nosti olutveroaan vuodenvaihteessa reippaasti. Se on EU:n korkein ja viisi kertaa korkeampi kuin Viron. Suomeen tuodaan matkustajatuontina 65 miljoonaa litraa alkoholijuomia vuodessa. Siitä on olutta 29 miljoonaa litraa. Viimeiset korotukset eivät anna mitään syytä odottaa, että matkustajatuonti laskisi.
Verotus on ainoa syy
Kaljarallin kasvu näkyy myös Nokian Panimossa, missä olutta tehdään 17 työntekijän voimin.
–Kun olutta tuodaan enemmän, niin vähemmän menee omatekemää. Se on selvä. Toistaiseksi olemme pysyneet vauhdissa, toimitusjohtaja Matti Heikkilä kertoo yrityksen kaikista paineista huolimatta kasvattaneen myyntiään, viime vuonna jopa 30 prosenttia.
Heikkilä on samoilla linjoilla Ussan kanssa kaljarallin syistä.
– Viron kiihtyvälle kaljarallille ei ole mitään muuta syytä kuin verotus. Ainoa ratkaisu olisi saada verotus samalla tasolle Viron kanssa.
Elina Ussan mielestä uusia verotuspäätöksiä on tehtävä nopeasti, muuten kipeästi tarvittuja työpaikkoja valuu ulos Suomesta. Hän ei kuitenkaan aja mitään verojen kertarysäyspoistoa, vaan maltillista etenemistä.
– Samaan tahtiin kuin nyt on tehty korotuksia, mutta suunta pitäisi kääntää. Samalla on pidettävä huoli siitä, ettei verotuspäätöksillä suosita väkeviä juomia mietojen ohi.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi