Oululainen Specim hakee kasvuloikkaa konenäön noususta ja kaivospalveluista. Hyperspektraalisen kuvantamisen uranuurtajat haluavat kasvattaa yrityksen liikevaihdon nykyisestä kuudesta miljoonasta yli sataan miljoonaan.
Liikevaihtoa pyritään kasvattamaan 30 prosenttia vuodessa. Kova kasvu voidaan saavuttaa, sillä kaivosteollisuudesta löytyy kysyntään Specimin osaamiselle ja teollisuuden konenäkösovellusten kehitysodotukset ovat huimat, kertovat perustajajäsen Esko Herrala (etusivun kuvassa oikealla) ja toimitusjohtaja Georg Meissner.
Specimin teknologialla voidaan esimerkiksi analysoida mineraaliesiintymästä kairattujen kivinäytteiden sisältö poikkeuksellisen nopeasti. Parhaillaan yrityksen osaamista käytetään Ruotsissa, jossa Specimin tiimi on kuvaamassa osaa paikallisen geologisen tutkimuskeskuksen arkistoaineistosta. Ruotsalaiset nimittäin aikovat julkistaa Specimin kuvaustulokset avoimeen verkkotietokantaan, jolla maahan houkutellaan kaivosyrityksiä. Yritys toivoo työnäytteen avittavan palveluliiketoiminnan rakentamisessa.
Hyperspektraalinen kuvantaminen lyö Specimin toiveiden mukaan lähiaikoina läpi myös teollisuuden konenäkösovelluksissa. Tavallinen, ihmissilmän havaitsemaa valoa tallentava kamera on esimerkiksi laaduntarkkailussa onneton väline. Herrala ottaa esimerkiksi myslituotantolinjan, jolla tavallisessa kuvassa näkyy vain erilaisia ruskeita kappaleita. Hyperspektraalikamera puolestaan havaitsee, kuinka linjalle on päässyt livahtamaan ruuan joukkoon pähkinänkuoria ja pieniä kiviä. Teknologiaa voidaan käyttää laadunvalvonnan lisäksi esimerkiksi kaivoksissa louhitun kiviaineksen erotteluun ja kierrätyslaitoksissa muovilaatujen lajitteluun.
- Harva tietää, että muovien kierrätys on taloudellisesti merkittävämpää kuin metallien. Meidän menetelmällämme voidaan ainoana maailmassa lajitella jopa mustaa muovia. Muovi värjätään mustaksi hiilellä, ja hiili estää muiden menetelmien toiminnan, Herrala selvittää.
Sensorivalmistajana Specimille konenäön kehittyminen on taloudellisesti iso asia, mutta on mukana maailmanparannusajatteluakin.
- On hienoa, että voimme auttaa kierrätyksen tehostamisessa, Herrala sanoo.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi