Jounin kaupan yrittäjä Sampo Kaulanen arvostelee Facebookissa Kolarin kuntaa korkeista kehittämiskorvausmaksuista.
Kolarin kunta perii merkittävää hyötyä saavilta maanomistajilta 40 – 80 euroa kehittämiskorvausta. Kuntien oikeus kehittämiskorvaukseen on kirjattu lakiin.
– Meidän kunnassa jos x-yrittäjä haluaa rakentaa vaikka 10 000 m² hotellin niin hänen on maksettava kunnalle kehittämismaksua 80 euroa/ m² kehittämismaksua. Eli tämän kohdalla hinta tulisi 800 000 euroa! Aikamoinen kynnys! Sampo Kaulanen kirjoittaa Jounin kaupan Facebook-sivuilla.
Jounin kauppa sijaitsee Äkäslompolossa joka kuuluu Kolarin kuntaan. Kolarin kunnan elinkeinojohtaja Tapio Niittyranta kertoo että kehittämiskorvaus on ollut kunnassa käytössä jo vuosia ja asiasta ollaan keskusteltu yrittäjien ja maanomistajien kanssa aiemminkin.
Kehittämiskorvauksen määrä on 40 euroa neliöltä niiltä maanomistajilta jotka osallistuvat kunnallistekniikan kustannuksiin ja 80 euroa niiltä jotka eivät erikseen näihin kuluihin osallistu.
– Se voi tuntua isolta summalta kun sen maksaa mutta se on mielestäni kohtuullinen Niittyranta kertoo Yrittäjäsanomille.
Kehittämiskorvaus on kuntien lakiin kirjattu oikeus periä yhdyskuntarakentamisesta aiheutuvat kustannukset niiltä maanomistajilta jotka saavat kaavasta merkittävää hyötyä.
Kehittämiskorvauksena voidaan tonttikohtaisesti periä kustannuserä joka vastaa korkeintaan 60 prosenttia asemakaavasta johtuvasta tontin arvonnoususta. Kolarissa kyse on noin 15 – 20 prosentista Niittyranta arvioi.
Niittyranta kertoo että kehittämiskorvaus on käytössä myös monessa muussa matkailuun keskittyvässä lähikunnassa kuten Kittilässä.
– Ja sitten on monia kuntia jotka eivät sitä peri tällä hetkellä ja ne ovat kriisikuntia Niittyranta sanoo.
Kehittämiskorvaus on ollut käytössä vuodesta 2003 jolloin se kirjattiin maankäyttö- ja rakennuslakiin. Kunnat voivat itse päättää kehittämiskorvauksen käytöstä ja sen suuruudesta.
Kuntien pitää ensisijaisesti sopia kaavan toteuttamisesta maankäyttösopimuksin yksityisen omistuksessa olevaa maata kaavoitettaessa. Kehittämiskorvaus tulee toissijaisena vaihtoehtona.
Katri Simola