Yrittäjät ovat kärsineet epäselvyyksistä siinä pitääkö työkäytössä olevat trukit tai tela-alustaiset moottoriajoneuvot vakuuttaa liikennevakuutuksella vai ei.
Isoin ongelma on ollut se että käytetäänkö trukkia liikenteessä vai ei. Jos katsotaan että trukkia tai moottorityökonetta käytetään liikenteessä se pitäisi rekisteröidä ja sitä myötä myös vakuuttaa. Rajanveto liikenteeseen käyttämiseen on kuitenkin häilyvä.
Liikennevakuutuskeskuksen johtajan Janne Jumppasen mukaan uusi valmisteilla oleva liikennevakuutuslakikaan ei määrittele liikenteeseen käyttämistä mitenkään.
– Meillä oli suuria toiveita siitä että uusi laki toisi selvyyttä trukkien ja tela-alustaisten
moottoriajoneuvojen liikenteeseen käyttämiseen ja ajoneuvoryhmiin. Se oli kärkitavoite koko lakiuudistuksessa mutta täytyy kyllä todeta ettei tilanne muutu paljoakaan nykyisestä Jumppanen harmittelee.
Liikennevakuutuskeskuksen johtajan mukaan vakuuttamattomien trukkien aiheuttamat ongelmat eivät ole harvinaisia.
– Näitä vahinkoja tulee ihan tasaisesti. Silloin joudutaan pohtimaan onko trukki ollut liikenteessä vai ei. Jos trukki olisi pitänyt vakuuttaa ei kuljettaja saa korvauksia henkilövahingoistaan. Yrittäjä eli omistaja joutuu myös maksamaan vakuutusmaksut jälkikäteen koko omistusajalta – ja pahimmassa tapauksessa kuusinkertaisina.
Jumppasen mukaan uusi laki tulee kyllä selventämään ajoneuvon määritelmää muttei juuri muuta.
– Jos laite kulkee 15 kilometriä tunnissa tai sen yli ja laitteen teho on yli yksi kilowatti niin laite on vakuutettava. Mutta entä ne trukit jotka kulkevat tuon ali mutta ovatkin välillä alueella jossa liikennevakuutus vaaditaan eli esimerkiksi varastohallin ulkopuolella.
Onnettomuustilanteita sattuu Janne Jumppasen mukaan erityisesti silloin kun trukki ajetaan hallista ulos.
– Silloin ollaan ihan käsittämättömissä tulkintavaikeuksissa. Ajatellaan tilannetta jossa olet ajanut kymmenen vuotta sisällä hallissa ja sitten ajat trukin kerran ulos. Silloin oletkin alueella jossa pitäisi olla liikennevakuutus. Tarvitsisiko trukki rekisteröidä kun se tuli ulos? Meillekin on epäselvää että miten turkki pitäisi käsitellä tässä asiassa. Tämä suuri pettymys ettei asiaan ole saatu selkeyttä.
Jumppasen mukaan lakia on valmisteltu 11 vuotta.
– Tämä on yksi vaikeimmista kysymyksistä tässä lainsäädännössä. Osapuolet lainvalmistelussa eivät ole olleet yksimielisiä asiasta joten on ilmeisesti helpompaa säilyttää nykytila hän harmittelee.
Sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusmarkkinayksikön johtaja Hannu Ijäs myöntää ettei uusikaan laki poista tilanteen pulmallisuutta kaikilta osin.
– Toivottavasti se vähän parantaa tilannetta. Se on osoittautunut valmistelun aikana vaikeaksi Ijäs sanoo.
– Emme ole pystyneet löytämään aukotonta tapaa joka varmuudella vastaisi kaikkiin eteen tuleviin kysymyksiin. Uskoisin silti että laki on parempi kuin nykyinen. Hieman parempi ainakin koska lisäsimme ajoneuvon määritelmään tehorajan hän jatkaa.
Lotta Tammelin