Tuntisopimukset sekä helpottaisivat Henkilöstöratkaisu Extraajat Oy:n liiketoimintaa että karkottaisivat työntekijöitä.
Henkilöstöratkaisu Extraajat Oy:n toimitusjohtaja Jussi Siiriäinen on seurannut nollasopimuksista käytävää keskustelua mielenkiinnolla. Lopputuloksella ei ole yritykselle suurta merkitystä.
– Se on meille lopulta aika sama. Meille olisi helpompi jos työntekijöillä olisi tuntisopimukset jolloin tietäisimme kuinka paljon työtekijöitä meillä on käytettävissä millekin alueelle Siiriäinen toteaa Yrittäjäsanomille.
Extraajat on päivittäistavarakaupan alalle erikoistunut vuokratyövoimaa välittävä yritys. Listoilla on tällä hetkellä noin 1 500 vuokratyöntekijää jotka työskentelevät noin 350 päivittäistavarakaupassa.
Extraajien kaikilla vuokratyöntekijöillä on nollasopimus. Suurin osa ei haluaisi vaihtaa nollasopimusta esimerkiksi kansalaisaloitteen ehdottamaan vähintään 18 tunnin viikkotyöaikaan.
– Monet meidän työntekijöistämme joutuisivat lopettamaan koska eivät pystyisi tekemään näin paljoa vuoroja Siiriäinen kertoo.
Hän pohjaa tietonsa Extraajien teettämään selvitykseen. Yrityksen työntekijöille lähetetyssä kyselyssä vajaat 80 prosenttia vastaajista ilmoitti että haluaisi työsopimuksensa olevan nollasopimus. Reilut 20 prosenttia haluaisi mieluummin tehdä töitä 18 tuntia viikossa. Kysely lähetettiin yli 500 työntekijälle joista hieman yli puolet vastasi kyselyyn.
– Toki luvuista heijastuu se että Extraajien työntekijöiksi on hakeutunut niitä joille nollasopimukset sopivat. Tämä on tietylle kohderyhmälle paras juttu. Osalle tämä ei sovi ja he eivät hakeudu meille Siiriäinen toteaa.
Kaupan ala pulassa ilman nollasopimuksia
Kansalaisaloite nollasopimusten kieltämisestä lailla on kerännyt jo noin 18 000 allekirjoitusta. Siiriäinen ei ole huolestunut aloitteen läpimenosta.
– En ole jaksanut stressata siitä. Toimimme sellaisella toimialalla josta ei tykätä ja joka jakaa mielipiteitä. Jos laitetaan tuntirajat niin sitten laitetaan mutta pelottaa vain että ne työntekijät joita me eniten tarvitsemme lopettaisivat.
Siiriäinen epäilee ettei kaupan alalla tultaisi toimeen ilman nollasopimuksia.
– Ei ainakaan hyvin kyllä kaupat olisivat helisemässä. Asiakaspaineet ja ostokäyttäytyminen vaihtelevat niin paljon että joustavuutta tarvitaan Siiriäinen sanoo.
– Suomen päivittäistavarakaupan pitää pystyssä opiskelijat ja opiskelijoiden muuttuvassa elämässä tällainen työ on ylivoimainen juttu Siiriäinen jatkaa.
Moni opiskelija on tyytyväinen nollasopimukseen
Extraajien kyselyn lopussa vastaajat saivat kommentoida aihetta vapaasti. Yrittäjäsanomat keräsi esimerkkejä vastaajien mietteistä:
– Opiskelujen ohella on helpompi olla nollasopimukselle. Mutta toisaalta jos vuorot tietäisi etukäteen olisi helpompi suunnitella. Molemmissa asioissa puolensa.
– Henkilökohtaisesti olen ilman muuta tuntisopimuksen kannalla ja sen vähittäinen tuntimäärä pitäisi olla 20h / vko. Senkään tuntimäärän tuoma palkka ei yksin riitä ihmistä elättämään. Omalla kohdallani tämä on niin sanottu kakkostyö joten nollasoppari sopii minulle nyt erinomaisesti.
– Nollasopimus mahdollistaa työn ja opiskelun yhteensovittamisen työntekijälle parhaiten sopivalla tavalla. Opiskelijan lukujärjestykset muuttuvat välillä hyvinkin reippaasti ja välillä koulu vie kaiken ajan kun taas välillä voi työskennellä enemmän. Nollasopimus antaa näin ollen opiskelijalle mahdollisuuden tienata muutakin kuin opintotuen.
– Varmaankin opiskelijoiden (joita ilmeisesti on Extraajilla paljon töissä) kannalta parasta olisi mikäli nollatuntisopimuksen voisi halutessaan vaihtaa tuntisopimukseen esimerkiksi kesän ajaksi.
– Nollasopimus on ongelmallinen muttei täysi mörkö. Jos yrittää tehdä useampaa työtä yhtä aikaa on nollasopimus hyödyllinen. Nollasopimuksessa on vain epäkohtia jotka mahdollistavat sen väärinkäytön. Kokemukseni Ekstraajilta ovat vain positiivisia mutta työmarkkinamielessä työntekijä jää helposti heikkoon asemaan.
– Tällä hetkellä vuoroja on niin vähän tarjolla niin parempi vaihtoehto olisi tuntisopimus.
Kuva: Meeri Utti
Katri Simola