Meyer Turun telakalla rakennettavat laivat tuovat 30 000 henkilötyövuotta joista alihankkijoiden osuus on hieman yli puolet Laivasähkötyö Oy:n toimitusjohtaja Juha Hietarinta arvioi.
Turun telakalla rakennetaan lähivuosina todennäköisesti kaksi risteilyalusta. Kyse ei vielä ole vahvistetusta tilauksesta vaan Meyer Werftin ja varustamo Carnival Corporationin välisestä yhteistyösopimuksesta kertoo muun muassa Yle.
Jos sopimus pitää risteilyalukset rakennetaan vuosina 2019 – 2022. Kaikkiaan maailman suurin risteilyvarustamo Carnival on tilaamassa saksalaiselta Meyer Werftiltä yhteensä neljä risteilijää mutta kaksi niistä on menossa rakennettavaksi Saksan Papenburgin telakalle Yle kertoo.
Laivoja sähköistävän Laivasähkötyö Oy:n toimitusjohtaja Juha Hietarinta iloitsee uutisesta.
– Tämä on erittäin positiivinen uutinen ja jatkumoa viime kesälle ja syksylle. Omistajanvaihdokset käänsivät kelkan kun ennen niitä oli viime vuonna uhkana että telakka olisi loppunut.
Eteläkorealainen STX myi Turun telakan Meyer Werftille ja Suomen valtiolle viime syyskuussa.
Hietarinta on innoissaan siitä että maailman suurin risteilyvarustamo tekee jälleen vuosien tauon jälkeen yhteistyötä suomalaisten kanssa.
– Jostain syystä hyvä yhteistyö pääsi aikoinaan päättymään oliko se sitten suomalaisten vai korealaisten vuoksi mutta nyt on hienoa että varustamo tulee taas pitkästä aikaa Suomeen.
Työvoimakustannusten vuoksi tekijöitä Suomen ulkopuolelta
Hietarinta arvioi että yksi laivatilaus tarkoittaa noin 15 000 henkilötyövuotta. Yhteensä kaksi laivatilausta toisivat telakalle noin 30 000 henkilötyövuotta joista alihankkijoiden osuus on hieman yli puolet.
Hietarinta on kuitenkin huolissaan siitä että työvoimakustannusten vuoksi alihankkijoiksi päätyvät yhä useammin Suomen ulkopuolelta tulevat työntekijät ja yritykset.
– Suomalaisen työvoiman kustannukset ovat sitä luokkaa että yhden nettokuluina saa jo kaksi vuokramiestä. Suuri osa tekijöistä tulee Suomen sijaan esimerkiksi Virosta tai Latviasta ellei työvoimakustannusten kilpailukykyä saada muutettua Hietarinta sanoo.
– Enkä missään nimessä syyllistä suomalaisia työntekijöitä. Suomessa kustannustaso on niin korkea ja verot ja eläkemenot ovat suuria että työvoimakustannusten hinnasta jää alle kolmannes käteen Hietarinta jatkaa.
Vuonna 1962 perustettu Laivasähkötyö Oy on LST Group -konsernin vanhin yritys. Yrityksellä on noin sata työntekijää ja sen liikevaihto oli vuonna 2013 vajaat 10 miljoonaa euroa.
Telakkayhtiö Meyer Turku Oy on 70 prosenttisesti Meyer Werftin omistuksessa. Suomen valtion Teollisuussijoitus omistaa yhtiöstä 30 prosenttia. Turun telakka työllistää noin 1 350 henkilöä. Meyer Turku on erikoistunut risteilijöiden automatkustaja-alusten sekä erityisalusten rakentamiseen.
Katri Simola