Merkittävin yksittäinen tuottavuuden kehittämisen este pk-yritysten mielestä on yhä sosiaaliturvan ja muiden palkan sivukulujen suuruus.
Lisäksi esimiesten osaamisen puute koetaan esteeksi tuottavuudelle.
Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimuskyselystä joka on jatkumo yritysten tuottavuuden esteitä selvittäneelle tutkimukselle vuodelta 1997. Tämänkertaiseen kyselyyn vastasi 239 suomalaista pk-yrityksen edustajaa. Kyselyssä selviteltiin sekä yritysten ulkoisia että sisäisiä tuottavuusesteitä.
Kyselytutkimuksen tuloksista voidaan havaita kolme tuottavuusesteiden painopistealueen siirtymää verrattuna vuoteen 1997.
Ensinnäkin merkittävämpien tuottavuusesteiden osalta painopiste on siirtynyt sisäisistä tuottavuusesteistä ulkoisiin. Niitä ovat edellä mainitun palkan sivukulujen suuruuden lisäksi palkkakustannusten korkeus talouden suhdanteiden vaikutus lainsäädäntö ja muut ohjeistukset sekä työntekijäpuolen ammattiliittojen toiminta.
Toisekseen vuonna 1997 merkittävimmät tuottavuusesteet liittyivät yritysten resurssien niukkuuteen kun puolestaan vuonna 2014 nousi esiin osaamisen puute. Nyt esimiesten osaamisen ja koulutuksen puutteet nousivat koko tutkimuksen merkittävimmäksi sisäiseksi tuottavuusesteeksi selkeästi ohi aiemmin haasteena olleen työntekijöiden osaamisen puutteen.
Tutkijoiden mukaan yritysten tulee jatkossa kiinnittää huomiota erityisesti esimiesten osaamiseen. Heidän mukaansa organisaatiot ovat ohentuneet ja sen myötä yksittäisten esimiesten rooli ja merkitys on korostunut.
– Yritysten on huolehdittava toimivien esimiesten kouluttautumismahdollisuuksista. Esimiesten on myös itse pidettävä huolta osaamisestaan ja sen päivittämisestä. Se vaatii omaehtoista ja aktiivista asennetta kouluttautumiseen ja tiedon ylläpitämiseen korostaa LUT:n erikoistutkija TkT Sanna Pekkola.
Lisäksi yhteiskunnan tulee raportin mukaan tarjota paremmat edellytykset puitteet ja mahdollisuudet tuottavuuden kasvulle sekä kannustaa yrittäjyyteen ja toiminnan kehittämiseen muun muassa purkamalla sääntelyä ja alentamalla kustannustasoa.
Kimmo Koivikko