Yritysten sponsorointi on piristymässä ilmenee Mainostajien Liiton barometrista.
Yritykset aikovat sponsoroida aiempaa enemmän. Lähes viidennes Mainostajien Liiton jäsenyrityksistä ilmoittaa kasvattavansa sponsorointiaan kuluvana vuonna. Edellisvuonna vastaavaa aikoi vain kaksi prosenttia.
Sponsoroinnin vähentämistä suunnittelee 25 prosenttia yrityksistä ja 57 prosenttia aikoo pitää sponsoroinnin entisellä tasollaan.
Tiedot selviävät Mainostajien Liiton Sponsorointibarometrista johon liittyvä kysely tehtiin huhti–toukokuussa 2015. Barometrin avulla selvitettiin suomalaisten yritysten investoimien sponsorointieurojen määrää ja jakautumista eri kohteille.
Sponsoroinnin kokonaiseurojen arvioinnissa hyödynnettiin Suomen Yrittäjien jäsenkyselyä johon vastasi 453 yritystä. Barometrin laajempi osa kysyttiin Mainostajien Liiton jäsenyrityksiltä ja siihen vastasi 85 suurimpien mainostajien edustajaa.
Vaikka sponsorointi on virkistymässä sen määräksi vuoden 2014 osalta arvioidaan 171 miljoonaa euroa mikä on noin kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013.
Yli puolet saavuttanut tavoitteensa
Urheilu on edelleen ylivoimaisesti yleisin sponsoroinnin kohde. Viime vuonna urheilua sponsoroi jossain muodossa 98 prosenttia vastaajista. Euroissa mitattuna eniten saivat nuoriso- ja paikallisliikunta johon varoja kohdisti noin puolet urheilua sponsoroineista.
Reilu kolmannes sponsoroi talviurheilua kuten hiihtoa alppihiihtoa mäkihyppyä lumilautailua taitoluistelua ja jääkiekkoa. Kolmannes yrityksistä kanavoi rahoja myös jalkapallolle.
Yksittäisen yrityksen sponsorointibudjetista urheilulle menee keskimäärin 64 prosenttia. Kulttuuria sponsoroi 51 prosenttia barometriin vastanneista ja yhteiskunnallisia kumppaneita 42 prosenttia vastaajista.
– Kiinnostus kulttuuriin on kasvamassa yleishyödyllisten kohteiden kustannuksella sanoo Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Ritva Hanski-Pitkäkoski tiedotteessa.
Sosiaalinen media on tullut osaksi sponsorointia. Barometrin kommenteissa yritykset mainitsevat sosiaalisen median olevan jopa oleellinen osa sponsorointikokonaisuutta.
Sponsorit myös odottavat sponsoroinnin kohteilta aktiivisuutta sosiaalisessa mediassa ja joillekin yrityksille se on yksi kohteen valintakriteeri.
Vastaajista 57 prosenttia kertoo oman sponsoroinnin saavuttaneen tai ylittänyt sille asetetut tavoitteet kuten yrityksen näkyvyyden tai myynnin parantuminen. Sponsoreista seitsemän prosenttia koki ettei ollut saavuttanut tavoitteitaan. Vastaajista 29 prosenttia ei ollut asettanut omalle sponsoroinnilleen tavoitteita.
Katri Simola