Palvelusetelien käyttö kasvoi vuodesta 2011 vuoteen 2012 Sosiaali- ja terveyspalveluissa 88 prosenttia. Palvelusetelien käytön volyymi oli 79,7 miljoona euroa vuonna 2012.
Muun muassa kulttuuri- ja liikuntaseteleitä tarjoava Smartum tarjoaa kunnille sähköistä palveluseteliä, joka on nyt käytössä 41 kunnassa. Smartumin palveluseteli on ollut käytössä vuodesta 2010.
- Uusia kuntia on tulossa mukaan. 10-20 kunnalla sähköisen setelin käyttöönotto on harkinnassa. Vielä emme tiedä, realisoituvatko neuvottelut tänä vuonna, Smartum Oy:n toimitusjohtaja Maarit Hannula kertoo.
Palvelusetelin suosio
Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala kertoo ongelman kunnissa olevan, että palveluseteli otetaan kyllä käyttöön, mutta siihen ei varata riittävän isoa summaa.
- Kunnat eivät myöskään riittävästi kerro kansalaisille, että he voivat valita yksityisen palveluntuottajan kunnan oman tuotannon sijaan.
Kujalan mukaan on positiivista, että palvelusetelin käyttö on kasvanut, mutta suhteessa sote-menoihin palvelusetelin osuus on vielä koomisella tasolla.
Maarit Hannula arvioi, ettei palvelusetelin käyttö valtakunnallisesti kasvanut hirvittävästi vuodesta 2012 vuoteen 2013. Tilastokeskuksen lukuja ei ole vielä saatavilla.
- Smartumin palvelusetelimyynti vuonna 2012 oli 6,5 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Viime vuonna volyymi oli samaa luokkaa. Tälle vuodelle tulee kasvua, mutta ei suurta loikkaa.
Suurin yksittäinen palvelu, johon käytetään palveluseteliä, on palveluasuminen. Se lohkaisee 26,5 miljoonaa euroa palvelusetelikakusta.
Kuntatoimijoiden omistama Kuntien Tiera Oy tuo markkinoille palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmän vuoden 2015 aikana.
Kunta tai kuntayhtymä päättää, ottaako se palvelusetelin käyttöön ja mihin palveluihin se antaa setelin. Kunta pitää luetteloa hyväksymistään palvelujen tuottajista. Tiedot tuottajista, palveluista ja niiden hinnoista tulee olla julkisesti saatavilla internetissä ja muulla soveltuvalla tavalla.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi