Suomen Yrittäjät juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan. Yrittäjäsanomat on koonnut yhteen merkittäviä hetkiä joissa järjestö on ollut mukana.
Moni yrittäjä muistaa 1990-luvun laman rankkana aikana. Vuosina 1991−1995 tehtiin lähes 190 000 konkurssia kun valtava rahoituskriisi iski Suomeen. Velat moninkertaistuivat ja korot nousivat pilviin. Viimeinen sivallus suomalaisyrittäjien lihaan oli se kun markka laitettiin kellumaan vuonna 1992 ja sitä seurasi devalvaatio.
Moni ei kestänyt konkursseista syntynyttä taakkaa ja häpeää ja elämä päättyi oman käden kautta. Toisten elämä kuitenkin jatkui vastoinkäymisistä huolimatta. Yksi heistä on Antti Salminen.
Koti ja kesämökki vietiin
– 1980-luvulla puoliksi omistamallani talotehtaalla meni hyvin ja laman alkaessa 1991 yrityksemme tase oli hyvässä kunnossa. Devalvaation seurauksena velka kasvoi ja pankin suosittelemien valuuttaluottojen vuoksi olimme pulassa. Vuonna 1995 yrityksemme ajautui konkurssiin. Se vei luottotiedot kodin kesämökin ja varat. Nykyisin niin ei enää kävisi. Meillä kävi huono tuuri koska lainamme olivat väärässä pankissa. Jos ne olisivat olleet muualla tilanne ei olisi äitynyt noin pahaksi. Minun velkani vanhenivat lopulta vuonna 2008. Kun A-talot meni konkurssiin jatkoimme muutamia vuosia kumppanini kanssa omistamamme kiinteistöyhtiön kautta. Koska olimme tehneet konkurssin rahoitusta oli mahdotonta saada. Sitten toiminta loppui ja jatkoin agentuuritoimintaa lopun työuraani. Selvisin 1990-luvun lamasta perheen ja läheisten avulla. Opin että pankkien ja monien ihmisten suhtautuminen muuttui. Konkurssin tekeminen oli epäonnistuminen ja minut leimattiin miltei rikolliseksi. Onneksi oli heitä jotka eivät määritelleet minua konkurssini takia. Tiedän nyt että riskejä olisi pitänyt kartoittaa paremmin. Toisaalta suomalainen yhteiskunta ei pärjäisi ilman riskejä ottavia yrittäjiä Antti Salminen muistelee nyt.
SY tarjosi apuaan
Suomen Yrittäjät puuttui nopeasti syvenevään lamaan. Järjestö perusti kriisiryhmän jonka avulla käytiin vuoropuhelua verottajan pankkien ja Finnveran kanssa. Lisäksi tarjolla oli henkistä kriisiapua. Kriisiryhmä pelasti lukuisia yrityksiä konkurssilta. Lisäksi järjestö lähti ajamaan konkurssilakiin muutoksia. Esimerkiksi konkurssin tehneet yrittäjät eivät enää joudu ikuiseen velkavankeuteen.
Virvamaria Toikka