Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 11212 articles
Browse latest View live

Matkailusta piristäviä lukuja – Satakunta veti lähes neljänneksen enemmän

$
0
0

Sekä kotimaisten että ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä kasvoivat huhtikuussa.

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat neljä prosenttia viime vuoden huhtikuuhun verrattuna. Ulkomaisten matkailijoiden kohdalla kasvua kertyi 2,7 prosenttia.

Kaikkiaan yöpymisiä kirjattiin huhtikuussa liki 1,4 miljoonaa vuorokautta, mikä on 3,7 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavaan aikaan.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tilastoihin. Huhtikuun luvut ovat ennakkotietoja, jotka on kerätty vähintään 20 ihmistä majoittavilta majoitusliikkeiltä.  

Ulkomaisten matkailijoiden kärjessä olivat ruotsalaiset, jotka yöpyivät huhtikuussa 35 000 vuorokautta, mikä on 3,3 prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Seuraavaksi suurin ryhmä olivat venäläiset, joiden yöpymiset vähenivät huhtikuussa 8,8 prosenttia vuoden takaisesta. Kolmatta sijaa pitivät saksalaiset.

Kiinalaisten ja hollantilaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat eniten. Kiinalaisten yöpymiset lisääntyivät peräti 28,3 prosenttia ja hollantilaisten yöpymiset 23,2 prosenttia vuoden takaisesta.

Sen sijaan espanjalaisten ja sveitsiläisten yöpymiset vähenivät noin 16–17 prosenttia viime vuoden huhtikuusta.

Maakunnittain tarkasteltuna yöpymisten määrä kasvoi eniten Satakunnassa, jossa matkailijoiden yöpymisiä kirjattiin jopa 22,8 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Kanta-Hämeessä kasvua kertyi 15,5 prosenttia. Etelä-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla yöpymiset lisääntyivät noin 11 prosenttia kummassakin maakunnassa.

Yöpymisten määrä väheni eniten Kymenlaaksossa, jossa se romahti 19,8 prosenttia. Etelä-Karjalassa yöpymisiä kirjattiin 10,2 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi


Autoalan yrittäjä kattaa kuluja keittiössä – "Teen perunalaatikkoa satoja kiloja vuodessa"

$
0
0

Yrittäjä Leila Suutarisen autoharrastuksen voi sanoa alkaneen jo ennen hänen syntymäänsä.

– Isä aloitti vanhojen autojen harrastamisen 1950-luvulla. En edes muista lapsuudestani aikaa, jolloin emme olisi entisöineet vanhoja autoja. Vanhat autot ovat kuuluneet elämääni aina, Suutarinen kertoo Yrittäjämedioille.

Harrastuksesta tuli yritystoimintaa, kun Leila Suutarisen perhe alkoi pyörittää Vehoniemen automuseota vuonna 1983. Museossa on esillä kymmeniä vanhoja autoja.

Kahvio on tärkeä osa liiketoimintaa

Suutarisen isoisällä oli ollut kaksi kuljetusliikettä, joiden toimintaa hänen isänsä Olavi Sallinen jatkoi, kunnes hänen terveytensä alkoi reistailla 1970-luvulle tultaessa.

Autoharrastuksen myötä perheelle oli kertynyt mittava autokokoelma. Kokoelmasta vihiä saanut Tampereen kaupunginmuseo kannusti laittamaan oman automuseon pystyyn.

Museotoiminta sopi isän terveydelle paremmin, joten hän myi kuljetusliikkeet ja uppoutui täysillä vanhoihin menopeleihin.

– Isä tarjosi minulle kuljetusliikkeitä, mutta minäkin olin sitä mieltä, että museotyöt kiinnostavat enemmän, Leila Suutarinen kertoo.

Kun sopiva paikka vapautui Kangasalta Vehoniemen harjulta, avattiin automuseo sinne vuonna 1983. Leila Suutarinen on ollut toiminnassa mukana alusta asti.

Nykyään mukana on myös hänen Pauliina-tyttärensä, joka vastaa kahviosta.

– Täytyy kyllä sanoa, että hän on hoitanut kahviota hyvin. Meidän valkosuklaakakkua ja lusikkamunkkeja tullaan syömään pitkien matkojen päästä, Suutarinen kertoo.

Kahvio on tärkeä osa liiketoimintaa, sillä museo ei peri pääsymaksuja, eikä saa kunnalta tai valtiolta tukea toiminnan pyörittämiseen.

Joulun alla keittiössä urakoidaan imellettyjä juureslaatikoita. 

– Että pystyn pyörittämään automuseota, teen imellettyä perunalaatikkoa satoja kiloja vuodessa, Suutarinen kertoo nauraen.

Vanhan auton ajaminen vaatii keskittymistä

Yrittäjyyden ja harrastuksen välille ei voi vetää rajaa. Suutarinen on museolla melkein vuoden jokaisena päivänä. Hänen autotietämyksensä on ehtymätön ja hän nauttii esittelykierrosten vetämisestä museolla.

Yksi merkittävimmistä autoista on presidentti J. K. Paasikiven musta ZIS-110. Se oli lahja Neuvostoliitolta YYA-sopimuksen vuoksi.

Suutarinen on ajanut kaikkia museon autoja. Jo pienenä hän harjoitteli ajoa pihamaalla. Hänen isänsä opetti, että myös museossa olevat autot on tehty ajamista varten ja kaikenlaisilla autoilla pitää osata ajaa.

– Vanhoja autoja ajaessa ei voi miettiä muita asioita, se vaatii niin paljon keskittymistä. Se toimii omanlaisenaan stressinpoistajana. Voittopuolisesti ihmiset hymyilevät liikenteessä, kertoo Kangasalan seudulla huristeleva Suutarinen.

Harrastus on viime aikoina laajentunut myös pienoismallien puolelle.

– Olin päättänyt, että en niitä kerää, mutta toisin kävi. 

Syntymäpäivälahja poistaa stressin

Suutarisen ensimmäinen auto, Studebaker State Commander vuodelta 1938, oli 16-vuotislahja vanhemmilta. Syntymäpäivän kynnyksellä isä otti Suutarisen mukaan eräälle autonhakumatkalle. Papereita kirjoitettaessa isä sanoi yllättäen, että auto tulisi tyttären nimiin.

– Isä varmisti minun intomielisyyteni autoja kohtaan antamalla tämän lahjan. Se on poikkeuksellinen auto. Sen ikäisiä ja alkuperäiskuntoisia autoja ei tietääkseni ole Suomessa muita, Suutarinen kertoo.

Auton sisällä tuoksuu yhä vanha parfyymi ja sikari.

– Kun on oikein stressaantunut olo, eikä minua näy missään, niin olen mennyt istumaan sen takapenkille.

Suutarista viehättävät erityisesti 1920–30-luvun autot. Hän on silti varovainen nimeämään muita suosikkeja kuin Studebakerin.

– Isäkin aina sanoi, että kaikista lapsista tykätään yhtä paljon.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Suomen parhaasta Euroopan ykköseksi – ”Kaiken pohjana tyytyväiset työntekijät”

$
0
0

Kolme kertaa Suomen parhaaksi yritykseksi valittu Vincit nappasi itselleen nyt myös Euroopan parhaan työpaikan tittelin Great Place to Work -instituutin tutkimuksessa. Samalla Vincit avaa työkulttuurinsa kaikille ja alkaa jatkossa tarjota johtamiskonsultointia myös muille yrityksille.

− Yrityksemme käytännöt ovat muuttuneet melkoisesti viimeisen vuoden aikana. Kaiken toimintamme pohjana ovat tyytyväiset työntekijät ja tämä palkinto osaltaan osoittaa, että olemme ottaneet jälleen ison askeleen oikeaan suuntaan. Meillä muutos on jatkuva olotila. Emme tuudittaudu ikinä siihen, että nyt menee hyvin, sillä parantamisen varaa löytyy aina”, toteaa Vincitin henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen.

Yhdeksänvuotisen historiansa aikana Vincit on uudistanut toimintatapojaan ja kehittänyt johtamismalliaan moneen kertaan. Seuraavakin askel on jo pilottivaiheessa – syksyllä Vincit lanseeraa käyttöönsä uuden 365° -johtamismallin.

− Asiakkaiden osalta ymmärretään yleisesti, että parhaan asiakasarvon saavuttamiseksi pitää tuntea asiakkaat ja tarjota heille yksilöllistä palvelua. Työntekijöitä kuitenkin johdetaan kaikkia samalla tavalla, vaikka hekin ovat yksilöitä, ja siten missataan iso osa onnistumisen potentiaalista. On silkkaa hölmöyttä vain todeta henkilöstölleen, että tämä on meidän tapamme toimia ja sillä mennään, toimitusjohtaja Mikko Kuitunen sanoo.

Virvamaria Toikka

virvamaria.toikka@yrittajat.fi

Uusi laki voimaan huomenna − "Mahdollistaa reilun kilpailun"

$
0
0

Työntekijöiden lähettämistä Suomeen koskeva lainsäädäntö uudistuu huomenna lauantaina. Tavoitteena on tehostaa valvontaa ja varmistaa, että työntekijöitä lähettävät yritykset noudattavat Suomen työehtoja entistä paremmin.

Uusi laki sisältää säännökset muun muassa Suomeen lähetettyjen työntekijöiden vähimmäistyöehdoista, lähettävän yrityksen ja työn tilaajan velvollisuuksista sekä lain rikkomisen seuraamuksista. Laki korvaa aiemman vuonna 1999 voimaan tulleen lain.

Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Albert Mäkelä on tyytyväinen tehtyihin muutoksiin.

− Uusi laki antaa paremmat mahdollisuudet kohdentaa valvontaa sinne, missä ongelmia ilmenee. Tämä parantaa suomalaisten yritysten mahdollisuuksia reiluun kilpailuun.

Lähetetyillä työntekijöillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka toisessa valtiossa oleva työnantaja lähettää tilapäisesti työhön toiseen EU-maahan tarjotessaan rajat ylittäviä palveluita. Lähetettyjä työntekijöitä on Suomessa paljon esimerkiksi rakennusalalla.

Yhteisvastuu hyllytettiin

Lähetettyjen työntekijöiden työehdot pysyvät ennallaan. Suomeen lähetetyn työntekijän työsopimukseen on edelleen sovellettava laissa säädetyin osin Suomessa sovellettavia työsuhteeseen liittyviä säännöksiä sekä työehtosopimusten määräyksiä, jos ne ovat työntekijän kannalta parempia. Aiemmasta poiketen lakia kuitenkin sovelletaan myös julkisissa hankinnoissa.

Jatkossa tilaajilla on velvollisuus avustaa työsuojeluviranomaisia, jos nämä eivät tavoita lähettävän yrityksen edustajaa. Rakennusalalla rakennuttajalla ja pääurakoitsijalla on myös velvollisuus osallistua työntekijän pyytäessä palkanmaksun selvittämiseen.

Lakiin ei kuitenkaan otettu mukaan suomalaisen tilaajayrityksen ja ulkomaalaisen yrityksen yhteisvastuuta lähetetyn työntekijän palkkasaatavista. Suomalainen tilaaja ei siten jatkossakaan vastaa siitä, jos ulkomainen lähettävä yritys ei maksa Suomeen lähettämälleen työntekijälle suomalaisen työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Täytäntöönpanodirektiivin mukaan tällainen yhteisvastuu olisi ollut mahdollinen. Suomen Yrittäjät vastusti yhteisvastuuta.

− On hyvä, ettei yhteisvastuusta säädetty. Yhteisvastuu ei olisi yksin ollut ratkaisu väärinkäytösten estämiseen. Se olisi tuonut mukanaan myös monenlaisia ongelmia, Mäkelä arvioi.

Kaikkien työntekijöitä Suomeen lähettäville yrityksille tulee velvollisuus tehdä ilmoitus viranomaiselle työntekijöiden lähettämisestä. Ilmoitusta koskevan sääntelyn voimaantulosta säädetään erikseen ja sen arvioidaan tulevan voimaan vuoden 2017 aikana.

Ilmoitus tehdään työsuojeluviranomaiselle. Ilmoituksen tarkoituksena on parantaa valvonnan kohdentamista.

Lain rikkomisesta sanktioita

Lain rikkomisesta aiheutuvat seuraukset muuttuvat kokonaan. Jatkossa lähettävä työnantaja tai työn tilaaja saa lain rikkomisesta laiminlyöntimaksun. Laiminlyöntimaksu on vähintään 1 000 euroa ja enintään 10 000 euroa.

Työsuojeluviranomainen voi määrätä maksun esimerkiksi, jos lähettävä yritys ei ole tehnyt ilmoitusta työntekijän lähettämisestä tai jos se ei ole asettanut edustajaa Suomeen. Tilaajalle voidaan määrätä maksu, jos tämä ei ole avustanut viranomaista edustajan tavoittamisessa.

Laiminlyöntimaksut laitetaan toimeen myös muissa EU-maissa. Suomessa saatu maksu voidaan siis periä työn lähettäjältä myös toisessa EU-maissa.

Virvamaria Toikka

virvamaria.toikka@yrittajat.fi

Fuusiolla haetaan kansainvälistä menestystä − Asiakkaille lisää kilpailuetua

$
0
0

Teollisen internetin osaaja Roima ja tuotetietoasiantuntija Modultek yhdistyvät.

Porissa pääkonttoriaan pitävän Modultekin liikevaihto oli 3,8 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa on 40 henkeä.

Nyt tehty laajentuminen on seuraava askel Roiman ja sen pääomistajan Korona Investin kasvustrategiassa. Roimasta kasvatetaan mittavan kokoluokan kansainvälinen yritys, joka kykenee palvelemaan suurimpiakin yrityksiä valmistavan teollisuuden ja toimitusketjun hallinnan alueilla.

− Kasvu tulee jatkumaan vahvana myös jatkossa, vakuuttaa Roiman toimitusjohtaja Jukka Ropponen.

Fuusion jälkeen Roima on kasvanut reilussa kahdessa vuodessa liikevaihdoltaan kolmesta miljoonasta eurosta 16 miljoonaan euroon ja yrityksen henkilöstö on kasvanut 35:stä lähes 150:een.

Roiman ja Modultekin yhdistyminen merkitsee asiakkaille entistä kattavampaa ja joustavampaa palvelua. Roiman asiakkaat, kuten suomalaiset vientiyritykset, saavat nyt Roimalta tuotteiden elinkaaren hallintapalvelut (PLM) ja tuotetiedon hallintapalvelut (PDM) olemassa olevien tuotannon- ja toiminnanohjauksen sekä sisälogistiikan lisäksi. Tuotehallinta-liiketoiminnan ratkaisut soveltuvat valmistaville sekä teknisen kaupan alan yrityksille.

− Uudet tuotteet ja palvelut täydentävät Roiman palveluita ja tuovat asiakkaillemme entistä suuremman kilpailuedun, Ropponen lupaa.

Modultekistä tulee Roiman liiketoimintayksikkö, johon kaikki työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä Roiman palkkalistoille. Yrityksen kolme omistajaa ja avainhenkilöä tulevat Roiman osakkaiksi ja jatkavat yrityksessä. Liiketoimintayksikön toimipaikka Porissa täydentää Roiman toimipisteverkostoa Suomessa. Roimaan liittyi myös Hollantiin vuonna 2015 avattu tytäryhtiö.

− On hienoa päästä mukaan Roiman kaltaiseen kasvuhakuiseen joukkoon, Roiman tuotehallinta-liiketoiminnan vetäjä Jukka Salovaara sanoo.

Virvamaria Toikka

virvamaria.toikka@gmail.com

Rekka-autoilijat osoittavat mieltä – Kabotaasipykälät huolestuttavat

$
0
0

Rekkaprotestin tähtäimessä on hallituksen esitys, jolla poistetaan kansalliset täsmennykset EU:n kabotaasisäännöksiin Suomen laista. Kuljetusalan yrittäjä- ja työntekijäjärjestöt SKAL, ALT ja AKT ovat vastustaneet tätä muutosta.

Tavaraliikenteen kabotaasi tarkoittaa valtion sisäistä kuljetusta vieraassa maassa rekisteröidyllä ajoneuvolla. Kabotaasi on EU-säädösten nojalla sallittu EU- ja ETA-valtioiden ajoneuvoille.

Eduskunta ratkaisee kabotaasipykälien kohtalon ensi viikolla. Euroopan komissio haastoi Suomen 16. kesäkuuta EU:n tuomioistuimeen asiassa viivyttelyn vuoksi.  

Mieltä osoitettiin viimeksi vuosi sitten

Kuorma-autoväki osoitti mieltään ympäri Suomea runsas vuosi sitten vaatien laittoman, lähinnä rajan yli tulevan, kuorma-autoliikenteen tehokkaampaa valvontaa. Kuljetusalan yrittäjä- ja työntekijäjärjestöjen mukaan Suomen selkeillä kabotaasia määrittävillä säännöksillä on ollut ulkomaisen kuorma-autoliikenteen valvontaa helpottava vaikutus.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry kannattaa kansallisten kabotaasisäännösten säilyttämistä laissa ja valvonnan tehostamista.

– Samassa yhteydessä korostamme, että laissa säilyy kolme kuljetusta seitsemässä päivässä -rajoitus ja että kabotaasikuljetuksen on oltava vastaisuudessakin ”tilapäistä”, SKAL toteaa järjestöjen tiedotteessa.

Vaihtoehtoisia valvontamekanismeja

Tämä tarkoittaa, että toisesta EU- tai ETA-maasta saa kansainvälisen kuljetuksen päätyttyä suorittaa kolme Suomen sisäistä kuljetusta, minkä jälkeen kaluston on mahdollisen lakimuutoksen toteuduttuakin poistuttava maasta.

– Jos kansalliset säännökset poistetaan, on tilalle saatava muita valvontaa helpottavia mekanismeja, kuten rahtikirjan esittämisvelvollisuus kabotaasikuljetuksissa, hallinnolliset maksut rangaistuskeinoiksi ja talviajan rengasmääräysten kiristäminen. Myös valvontaan on panostettava nykyistä enemmän, järjestöt esittävät.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi

 

Vuokrajohtaja voi astua puikkoihin lyhyellä varoitusajalla – Tarpeita on monenlaisia

$
0
0

Elina Liehu osti Taplow Finland Oy:ltä toukokuussa koko vuokrajohtajaliiketoiminnan. Liehu oli Taplow Finlandilla rakentamassa kyseistä liiketoimintaa viime vuoden elokuusta lähtien.

Liiketoimintaa jatkaa Liehun omistama Ferovalo Oy.

– Katsottuani suomalaista johtamista ja työmarkkinoita eri näkökulmista kohta parikymmentä vuotta olen vahvasti sitä mieltä, että nyt on oikea aika vuokrajohtajapalveluille. Muutokset liiketoiminnoissa ja toimintaympäristössä vaativat nopeita ja joskus lyhytaikaisia liikkeitä, MBA, toimitusjohtaja Elina Liehu linjaa.

Annettavaa erikokoisille yrityksille

Vuokrajohtaja sopii eri kokoluokan yrityksiin. Esimerkiksi startup-yrityksessä voidaan kaivata osa-aikaista kokenutta tekijää nostamaan yritys seuraavalle tasolle. Suuremmissa yrityksissä on kehityshankkeita, joihin ei aina löydy omasta takaa resurssia tai jotka vaativat enemmän ja uudenlaista substanssiosaamista.

Ferovalolla on vuokrajohtajinaan kattava joukko eri alojen kokeneita johtajia. Yritys panostaa henkilökohtaiseen palveluun asiakkailleen sekä asiakkaittensa että asiantuntijoidensa ominaisuuksien tuntemukseen.

Taplow Finland Oy kuuluu kansainväliseen Taplow Groupiin.

Valmiina lyhyelläkin varoitusajalla

Vuokrajohtaja voidaan saada paikkaamaan tilannetta ja varmistamaan liiketoiminnan jatkuvuus hyvin lyhyellä varoitusajalla. Vuokrajohtaja on tyypillisesti oman alansa, kuten talouden, viestinnän, markkinoinnin tai HR:n piinkova ammattilainen. 

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi

Barometri: Palvelualalla positiivisia merkkejä – Kokonaisuudessaan pk-sektori laahaa

$
0
0

Talenomin barometrin mukaan pk-sektorin liikevaihto supistui vuodentakaisesta 4,4 prosenttia. Palvelualan liikevaihto nousi barometrissa kasvukäyrälle.

Toimialoittain tarkasteltuna tuore barometri antaa kuitenkin pientä positiivista indikaatiota pk-yritysten tilanteesta. Uusissa luvuissa palvelualan liikevaihto siirtyi kasvukäyrälle. Alan liikevaihto kasvoi 0,4 prosenttia.

Rakentaminen hyvässä myötäisessä

Myös pitkään jatkunut rakentamisen liikevaihdon selvä kasvu sai jatkoa, vaikka alalla onkin nähtävissä tasaantumista vuodenvaihdetta edeltäviin huimiin yli 20 prosenttia kasvulukuihin verrattuna. Aikavälillä marraskuu 2015 – huhtikuu 2016 rakentamisen liikevaihto kasvoi 8,2 prosenttia edellisvuodesta.

Myös kauppa ja teollisuus harppasivat liikevaihtotrendin osalta parempaan suuntaan. Huhtikuuta edeltävällä puolivuotisjaksolla kaupan liikevaihto supistui edellisvuodesta 5,1 prosenttia ja teollisuuden 2,6 prosenttia.

– Kuten olemme aiemmin indikoineet, rakentaminen vetää Suomen ylös. Nyt on nähtävissä sen positiivinen veto kauppaan, palveluihin ja jopa teollisuuteen. Positiivinen kuluttajien vire näyttää kaikesta yhteiskunnallisten sopimusten kompuroinnista huolimatta nousseen selvästi kevään aikana, Talenomin toimitusjohtaja Harri Tahkola kertoo.

Barometrin tiedot ovat ajalta ennen kilpailukykysopimusta.

Barometrin otantana on merkittävä määrä kotimaisia pk-yrityksiä, joiden vuotuinen liikevaihtoväli on 100 000 - 10 miljoonaa euroa. Talenom on tilitoimistopalveluita ja taloushallinnon asiantuntijapalveluita tarjoava yritys.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi


Kaksi uudistajaa – Finlaysonin johtajalle niin kiitoskirjeitä kuin tappouhkauksia

$
0
0

Kesän aikana Yrittäjäsanomat julkaisee parhaita paloja alkuvuoden Yrittäjä-lehdistä. Jutut ilmestyvät verkossa joka maanantai elokuun puoliväliin saakka.

Finlayson ja Turo näyttävät uutta suuntaa rakennemuutoksen runnomalle alalle.

Neuvotteluhuone on täynnä punaisena helottavia poskia. Myymäläpäälliköt tuijottavat kauhuissaan seinälle, jonne on heijastettu kuvataiteilija Touko Laaksosen homoeroottisia Tom of Finland -hahmoja.

– He varmaan ajattelivat, että nyt se paljastui: uudet omistajat ovat hulluja, kertoo Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila.

Kokouksessa on tarkoitus kartoittaa, kuinka moneen myymälään Tom of Finland -tuotteita tulee myyntiin. Kymmenestä myymälästä vain Helsingin Esplanadin myymälä haluaa ottaa tekstiilejä valikoimiinsa.

Kahden viikon päästä tuotteet on myyty loppuun ja ympäri Suomen ihmetellään, miksi niitä ei ole saatavilla.

–  Esimerkiksi Turussa kyseltiin, että pitääkö Finlayson turkulaisia junttiurpoina? Että nehän pitää äkkiä saada myyntiin tännekin, Kurttila kertoo.

Tempaus kohotti myynnin nousuun. Finlaysonin liikevaihto kasvoi viime vuonna 23 prosenttia, josta noin puolet tuli Tom of Finland -tuotteista.

Klassikot 2.0

Kodintekstiilejä valmistava Finlayson ja miesten pukuja valmistava Turo ovat vaikuttaneet merkittävästi Suomen tekstiili- ja taloushistoriaan.

Tampereella perustettu Finlayson oli 1800-luvulla mukana tuomassa maahan teollista vallankumousta.

– Meillä on ainutlaatuinen asema Suomessa. Mehän olemme kankaistaneet maan silloin, kun nukuttiin vielä oljilla ja susiturkeissa, Kurttila toteaa.

Kuopiolainen Turo on puolestaan vaatettanut miehiä jo vuosikymmenien ajan sotaan ja rauhaan, työmaille ja juhliin.

Toimitusjohtaja Janne Antikainen selailee Turon pukeutumisopasta, johon on painettu myös vanhoja valokuvia. Urho Kekkonenhan se siinä seuraa Turo 3 -tehtaan avajaisia vuonna 1974.

– Hänenkin pukunsa oli todennäköisesti Turo. Meidän puvuissa on tehty isoja poliittisia päätöksiä.

1970-luvun työpaikkojen määrästä jäljellä murto-osa

Tekstiili- ja vaateala työllisti Suomessa vielä 1970-luvun puolivälissä yli 65 000 työntekijää. 1990-luvun alkuun mennessä määrä oli pudonnut 15 000:een. Toissa vuonna työntekijöitä oli enää noin 6 000.

– Työpaikkoja on hävinnyt enemmän kuin metsäteollisuudesta. Alan rakennemuutos on ollut todella suuri, Antikainen sanoo.

Erityisesti 1980-luku oli vaikeaa aikaa. Finlayson oli hyvin lähellä konkurssia siirtyessään Asko-konsernille vuonna 1985, Kurttila kertoo.

Turon kiirastuli koitti kolmea vuotta myöhemmin, kun se teki konkurssin. Syynä oli Englannin-viennin romahdus valuuttakurssien takia sekä liian leveäksi paisunut tuotevalikoima. Yksi rönsyistä oli muovivaatteita valmistava Rukka, jonka Turo oli ostanut Finlaysonilta 80-luvun alussa.

Alan tuotanto on siirtynyt ulkomaille halvempien työvoimakustannusten vuoksi. Turo valmistaa suurimman osan tuotteistaan Liettuassa, Finlayson puolestaan Turkissa, Latviassa ja Belgiassa.

–  Totta kai se olisi aivan upeaa ja salaa haaveilen siitä, mutta se olisi aivan vastuutonta. Olisimme konkurssikypsä yritys puolessa vuodessa, jos valmistaisimme Suomessa, Kurttila sanoo.

–  Jos ryhtyisimme siihen, se olisi vähän sama kuin julistaisimme yksinään maailmansodan muuta maailmaa vastaan. Voi jumalauta sitä selkäsaunan määrää, mitä saataisiin, hän jatkaa.

Liikevaihtokäyrät koilliseen

Eräänlaisen julistuksen Turo ja Finlayson ovat alalla tehneet. Ne ovat vajaan kahden vuoden aikana uudistaneet rajusti toimintaansa.

Finlayson käänsi vuosia laskeneen liikevaihtonsa kasvuun viime vuonna, Turo tulee tekemään saman kuluvana vuonna.

Muutoksen ovat saaneet aikaan uudet yrittäjät, jotka astuivat saappaisiin lähes samaan aikaan toissa vuonna. Antikaisesta tuli Turon toimitusjohtaja kesäkuun 2. päivä ja Kurttilasta Finlaysonin toimitusjohtaja kesäkuun 12. päivä.

Antikainen toimi aiemmin Turon talousjohtajana. Silloisen toimitusjohtajan eläköityessä jatkajaa haettiin talon sisältä.

Mainostoimistoa aiemmin johtanut Kurttila kiinnostui Finlaysonista surffailtuaan netissä ja huomattuaan sen pääomasijoitusyhtiö CapManin salkussa. Kurttila soitti siltä istumalta ystävilleen Petri Pesoselle ja Risto Voutilaiselle ja ehdotti sijoitusta. Neuvottelut kestivät kahdeksan kuukautta.

Tie oli kivinen oston jälkeenkin.

– Koettiin aluksi kyräilyä. Ovet napsahtivat kiinni ja selän takana supateltiin. Tilanne vaati koko muun johdon vaihtamista, Kurttila kertoo.

Puolen vuoden päästä kolmikko oli jo väläyttänyt osaamistaan ja saavuttanut työntekijöiden luottamuksen.

Yritysten sisällä on myllätty uusiksi lähes kaikki mahdollinen.

– Kaikki on käyty läpi ja muutettu designfilosofiasta myyntiin ja markkinointiin. Finlayson oli maailman pölyisin firma, kun ostimme sen, mutta nyt kaikki kutsuvat meitä tämän toimialan kapinallisiksi, Kurttila sanoo.

Historiaa ei ole unohdettu. Menneisyys näkyy uusissa logoissa, joihin molemmat ovat nimen alle nostaneet perustamisvuoden: Finlayson 1820 ja Turo 1938. Mennyt näkyy myös mainoskuvissa, joita Finlayson on kuvannut historiallisissa miljöissä Tampereella ja Turo perinteikkäässä Savoy-ravintolassa Helsingissä.

Iloinen ja ennakkoluuloton henki ja asenne

Hyvä myyntivire väreilee ilmassa Finlaysonin Salmisaaren showroomilla Helsingissä. Jokaisessa nurkassa käydään parhaillaan myyntineuvotteluja, joten teemme haastattelun pienessä varastohuoneessa.

Kurttila keikkuu jakkaralla, joka on päällystetty klassisella Elefantti-kuosilla.

Uusi Finlayson haluaa ravistella luutuneita designkäsityksiä. Kurttilan mukaan nykyisen, 1950–70-luvuilta lähtöisin olevan skandinaavisen designin ydin on ymmärretty väärin.

– Muotoilijat olivat silloin enemmänkin innoissaan siitä, että he saavat muuttaa ihmisten arkea. Mekin rakastamme suomalaista arkea enemmän kuin designia.

–  Nykyään designpoliisit arvostelevat, mikä on oikein ja väärin, kun toimialalle pitäisi päinvastoin palauttaa se 50–70-lukujen iloinen ja ennakkoluuloton henki ja asenne, Kurttila jatkaa.

Antikainen antaa haastattelun Helsingin Sörnäisissä sijaitsevalla showroomilla. Neuvotteluhuoneen nimi on Eksymä, mutta Turon suunta on kirkkaasti selvillä.

Uudistuksiin kuuluu muun muassa shop in shop -konsepti. Helsingin Sokokselle syksyllä avattu uuden konseptin mukainen tila kasvatti myyntiään viidessä kuukaudessa jopa kolmanneksen.

– Muutokset ovat olleet elintärkeitä Turolle. Osa niistä näkyy hitaammin, mutta meillä on nyt vihdoin valmis paketti lähteä minne vain.

Vienti on Turolle ja Finlaysonille yksi lähivuosien painopiste.

Finlaysonin vienti oli viime vuoden 23 miljoonan liikevaihdosta noin viisi prosenttia. Tavoitteena on, että parin vuoden päästä se on kymmenen prosenttia.

Turon vienti oli viime vuonna kymmenisen prosenttia konsernin noin 14,5 miljoonan euron liikevaihdosta. Tavoitteena on saada se 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Finlaysonin lailla kasvua haetaan erityisesti muista Pohjoismaista sekä Aasiasta.

Rohkeita uudistajia

James Finlayson tarkkailee Salmisaaren showroomilla työntekoa lipaston päältä.

– Hän oli aika pelottavan näköinen mies, Kurttila naurahtaa.

Kehystetyn piirroskuvan katse yltää juuri ja juuri viereiselle seinälle, johon on kasattu poimintoja kevään mallistosta. Mustavalkoiset Tom of Finland -mallit saavat sinistä väriä farkkuihin ja irokeeseihin.

Sininen on myös Turon puvuissa haastamassa ainaisen mustan.

Turo ja Finlayson uudistavat suomalaisille rakasta alaa omalla esimerkillään.

Mieleen nousee vanha häitä kuvaava sanonta: Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä.

Brändin voima

Perinteikkäiden brändien uudistus herättää usein intohimoja.

– Kun suunnittelimme Tom of Finlandia, niin joku sanoi, että päätitte sitten tuhota Finlaysonin brändin. No jos liikevaihto on ollut viimeiset sata vuotta alaspäin, niin onko rikollista miettiä bisnestä uudelleen? Pitäisikö uppoavaa laivaa suojella? Olisin aika huono toimitusjohtaja, jos suojelisin sellaista, mitä ei pidä suojella, Jukka Kurttila lataa.

Tom of Finland -tuotteet sopivat Kurttilan mukaan täydellisesti Finlaysonin uudistettuun brändiin, joka on rohkea, ennakkoluuloton ja suvaitsevainen. Kurttila on saanut tekstiileihin liittyen sekä kiitoskirjeitä että tappouhkauksia.

– Olen sen verran parkkiintunut, ettei kritiikki satu, mutta ihmettelen joidenkin ihmisten käytöstä. Tuotteet ovat kunnianosoitus Touko Laaksosen taiteelle, joka on tehnyt hyvää suomalaiselle kulttuurille. Se sopii yhteen meidän brändin kanssa.

Finlayson sai viime vuonna Mainostajien liiton jakaman Vuoden Brändirakentaja -palkinnon.

Suomessa brändin merkitystä ei ole ymmärretty yhtä hyvin kuin Ruotsissa, toteaa Turon Janne Antikainen.

– Suomessa keskityttiin pitkään pitämään tuotannosta kiinni, kun olisi pitänyt satsata brändiin ja sen kehittämiseen. Brändien kansantaloudellista merkitystä on ehkä Suomessa aliarvioitu. Ruotsissa muotiteollisuus on jo yhtä isoa kuin metsäteollisuus.

Antikaisen hymykuopat syvenevät, kun puheeksi tulee Turon tunnettuus. Merkin tuntee Turon tutkimuksen mukaan 85 prosenttia suomalaisista.

Linnan juhlissa noin 70 prosenttia miehistä pukeutuu Turoon.

– Turoa ei silti mainita, koska ehkä se olisi kättelyssä liian yksitoikkoista selostusta.

Tilaa Yrittäjä-lehti tästä http://yrittajamediat.fi/#tilaa

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Digitaaliset palvelut kovassa käytössä – Chat-asiakaspalveluille on kysyntää

$
0
0

Reilu kolmannes hoitaa ajanvarauksensa sähköisissä palveluissa, kun taas pankkiasioissa digitaaliset palvelut ovat ottaneet jo ylivallan. Tämä selviää DNA:n Digitaalinen elämäntapa -tutkimuksesta.

Viimeisten kolmen kuukauden aikana neljä viidestä suomalaisesta on hoitanut pankkiasioitaan pankin itsepalvelussa tai mobiilisovelluksessa. Myös terveyspalveluiden varaaminen digitaalisesti on suomalaisille tuttua. Kaksi viidestä on varannut ajan terveyspalveluihin digitaalisten kanavien kautta. Tutkimuksen mukaan kaikkein aktiivisimmin asioitaan hoitavat digitaalisesti 25–34-vuotiaat.

Nettikirpputorien asiakaskokemuksesta kannattaa ottaa mallia

Joka kolmas DNA:n tutkimuksen vastaajista on myynyt tai tehnyt ostoksia nettihuutokaupoissa tai nettikirpputoreilla. Tutkimuksen mukaan nämä tarjoavat kaikista nettipalveluista parhaan digitaalisen asiakaskokemuksen. Kahdeksan kymmenestä palveluja käyttäneestä kertoo asiakaskokemuksen olleen hyvä.

– Kuluttajat haluavat hoitaa asioita mutkattomasti ajasta ja paikasta riippumatta, ja nämä odotukset kasvavat entisestään myös jatkossa, sanoo DNA:n tutkimustoiminnasta vastaava osastopäällikkö Niina Hagman.

Asiakaskokemusta luonnehtivat varsin hyväksi myös ne, jotka ovat ostaneet verkkokaupasta vaatteita tai jalkineita (tyytyväisiä 71 prosenttia) ja kodin elektroniikkaa (73 prosenttia). Naiset ovat miehiä tyytyväisempiä.

Iäkkäämmät ikäluokat käyttävät digitaalisia asiointipalveluja harvemmin kuin nuoret.

Joskus myös asiantuntijaa kaivataan

Vaikka moni asia hoituukin suomalaisilta jo netissä, on asioita, jotka halutaan hoitaa perinteisesti.

– Asiat halutaan hoitaa perinteiseen tapaan useasti silloin, kun asia on monimutkainen, vaatii asiantuntijaa tai siihen kaivataan henkilökohtaisempaa palvelua. Monesti toivotaan, että olisi aina mahdollisuus hoitaa asia myös perinteiseen tapaan silloin, kun siltä tuntuu, kuvailee DNA:n Hagman.

Sähköisen asioinnin kasvua on selvityksen mukaan odotettavissa seuraavan vuoden aikana myös yritysten tarjoamien chat-asiakaspalveluiden käytössä.

DNA:n Digitaalisen elämäntavan tutkimus toteutettiin huhtikuussa 2016, ja siihen osallistui 1036 iältään 15–74-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen toteutti Norstat Finland Oy.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi

Metsäteollisuus ry jättää EK:n − "Haluamme uudistua"

$
0
0

Metsäteollisuus ry päätti maanantaina pidetyssä hallituksen kokouksessa esittää irtautumista Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:sta.

Edunvalvontajärjestön hallitus on kutsunut koolle yleiskokouksen ensi viikon torstaiksi. Jos päätös irtautumisesta hyväksytään, muutos astuu voimaan vuoden 2017 alusta.

Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Pesosen mukaan päätös irtautumisesta on pitkällisen pohdinnan tulosta.

− Tämä ei ole vain kolmen suuren metsäjätin päätös, vaan koko Metsäteollisuus ry:n hallituksen. Säröääniä ei ollut, Pesonen painotti tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Irtautumisen taustalla on halu yksinkertaistaa järjestön edunvalvontarakenteita sekä uudistaa nykyisiä toimintatapoja.

− Koemme, että näin pystymme palvelemaan entistä kohdennetummin jäseniämme, Pesonen perustelee.

Palkansaajat yllättyneitä

Järjestön palkansaajatahot ovat ottaneet irtautumisilmoituksen vastaan yllättyneinä, mutta positiivisesti.

− Ilmoitus tuli yllätyksenä palkansaajille, mutta päätös ei heitä yllättänyt.

Pesonen muistuttaa, että järjestö oli EK:n kanssa monista asioista samoilla linjoilla. Hänen mukaansa irtautuminen EK:sta mahdollistaa Metsäteollisuus ry:n toiminnan terävöittämisen entistä vahvemmin esimerkiksi kansainvälisille markkinoille. Itsenäisenä tahona Metsäteollisuus ry voi kuitenkin valita tärkeimmät painotuksensa entistä vapaammin.

Pesonen kiistää yhdistymisen muiden elinkeinoelämän järjestöjen kanssa ja painottaa, että järjestön tarkoituksena on jatkaa toistaiseksi itsenäisenä toimijana. 

Virvamaria Toikka

virvamaria.toikka@yrittajat.fi

Tällä alalla pyyhkii hyvin − Venäläissijoittajilta Suomeen kymmeniä miljoonia

$
0
0

Suomi tunnetaan kansainvälisesti erityisesti digitaalisiin terveyspalveluihin liittyvien innovaatioiden edelläkävijämaana. Venäjällä Suomen malli nähdään hyvänä esimerkkinä paikallisen järjestelmän uudistamiselle ja alan kilpailukyvyn kehittämiselle.

Pietarissa parisen viikkoa sitten järjestetyssä  BioMed2016 -tapahtuman pääteemana oli kartoittaa terveydenhuollon ja lääketieteen sovellus- ja teknologiainnovaatiohankkeiden yhteistyömahdollisuuksia Suomen ja Venäjän välillä. Tapahtumassa venäläisille sijoittajille esittäytyi seitsemän terveydenhuoltoalan kasvuyritystä.

Pietarissa esitellyt suomalaisinnovaatiot valikoituivat mukaan venäläissijoittajien ja StartUp Health® Finlandin toimesta. StartUp Health toimii startup-yritysten kasvukiihdyttämönä, joka tukee monivuotisella ohjelmalla terveysalan yrittäjiä liiketoiminnan rakentamisessa sekä tuo kasvuyrityksille pääsyn kansainväliseen sijoittajien, ammattilaisten ja kaupallisten mahdollisuuksien verkostoonsa.

Tapahtuman ansiosta käynnissä on neuvotteluja kymmenien miljoonien sijoituksista suomalaisiin digitaalisen terveydenhuollon innovaatioihin.

− Tämä on loistava kehityssuunta, sillä ideoiden muuttaminen toimiviksi innovaatioiksi vaatii merkittävää panostusta kaupallistamiseen, Tekesin hyvinvointi- ja terveysjohtaja Anssi Pulkkinen sanoo.

Virvamaria Toikka

virvamaria.toikka@yrittajat.fi

Baddingin fanituotteet työllistävät kesäksi – Someron kuuluisin nähtävyys aukeaa jälleen

$
0
0

Someron Yrittäjät vuokrasivat kioskin ja tontin Somerjoen perikunnalta vuonna 1997. Alussa kioski oli avoinna joka päivä, nykyään viikonloppuisin.

Someron Yrittäjien puheenjohtajan Janne Tolvin mukaan Yrittäjät saivat kioskin kunnostamiseen alkuvaiheessa EU-rahaa. Tänään kunnan tuki on elinehto kioskin auki pysymiselle.

− Kunta tukee kioskin ylläpitoa osallistumalla kesätyöntekijän palkkaukseen. Töitä riittää yhdelle kesäihmiselle kahdeksaksi viikonlopuksi. Vuodessa kioskilla poikkeaa 2 000–3 000 kävijää, ja kioskin tuotto käytetään sen kunnostamiseen, sanoo Tolvi.

Täksi kesäksi on talkoilla saatu parkkipaikka kuntoon, johon pääsee linja-autolla. Kesällä Somerolle tulevat turistiryhmät kierrätetäänkin kioskin kautta.

Perinteisten virvokkeiden ohella kioskilla myydään erilaisia Rauli Badding Somerjoen fanituotteita kuten paitoja, pinssejä, kirjoja ja kortteja. Someron Yrittäjien puheenjohtajan Janne Tolvin mukaan kauppa käy kohtuullisen hyvin.

Paratiisi-kioski sijaitsee noin yhdeksän kilometrin päässä Someron keskustasta. Sijainnista johtuen kioskiin on murtauduttu useasti kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana. Tolvin mukaan rahallisesti varkaat eivät ole hyötyneet murroistaan mitään.

Paratiisi-kioski on auki tänä kesänä 23.6 – 7.8. välisenä aikana. Aukioloajat ovat perjantaisin 12−17, lauantaisin 9−16 ja sunnuntaisin 12−18.

Esa Nieminen

esa.nieminen@yrittajat.fi

Ylöjärven Kenguru ja muut uudet yritykset – katso lista

$
0
0

Yrittäjäsanomat on listannut kuluvalla viikolla rekisteröidyt yritykset paikkakunnittain.

Yrittäjäsanomien lista uusista yrityksistä pitää sisällään maanantain ja tiistain aikana rekisteröidyt uudet yritykset.

Alkuviikon aikana on ehditty perustaa jo 118 yritystä.

Viikon muut uudet yritykset voi tarkastaa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta.

 

Kotipaikka

Yritys

Asikkala

Vääksyn Mööpeliverstas Ky

Espoo

LIVING BEAUTY

Espoo

TOIMINIMI ERIKA MUSTONEN

Espoo

Kiinteistö Oy Espoon Rajamaankuja 3

Espoo

Kino Kirkkonummi Oy

Espoo

OK RAVINTOLAT OY

Espoo

Nordic Canning Systems Oy

Espoo

Marcus Englund Fysio

Espoo

Fish Hawk Oy

Heinävesi

H3 Invest Oy

Helsinki

Neuropsykologi Kristiina Poropudas

Helsinki

Ihmemaa Productions

Helsinki

Hyvä sauma

Helsinki

Rajanto Design

Helsinki

Asunto Oy Helsingin Tattarikatu 1

Helsinki

Rotko Boys Oy

Helsinki

Tessor Oy

Helsinki

ElämänOksa Oy

Helsinki

Essentio Osk

Helsinki

Studio Naturalia Oy

Helsinki

APMH Finland Oy

Helsinki

Finnmira

Helsinki

Toiminimi Taina Laajasalo

Helsinki

Monestro Finland Oy

Helsinki

Momodoi Oy

Helsinki

Bergwerk Oy

Helsinki

Samuel Weckström

Helsinki

Arkdo Oy

Helsinki

Lotta-Riina Sydänmaa

Helsinki

Irimia Rakennus

Helsinki

Valtter Kalland

Helsinki

Letsshare

Helsinki

Northern Lights International Oy

Helsinki

Walki Holding Oy

Hollola

Tmi Pasi Lepola

Honkajoki

Tmi Heli Koskiniemi

Hämeenlinna

T:mi Jasmiina Eklund

Hämeenlinna

Boost Solutions Oy

Hämeenlinna

Asunto Oy Hämeenlinnan Marsalkka

Hämeenlinna

Asunto Oy Hämeenlinnan Majuri

Hämeenlinna

Asunto Oy Hämeenlinnan Eversti

Hämeenlinna

Asunto Oy Hämeenlinnan Kenraali

Ilmajoki

Passeridae Cinerei Ay

Inkoo

Villalinda

Joensuu

Tmi Janne Romppanen

Joensuu

Tukkipojat Oy

Juva

Steimhar Ky

Jyväskylä

Kiinteistönvälitys Helin Oy

Jyväskylä

Pasargad Avoin yhtiö

Jyväskylä

Matimico Oy

Jyväskylä

Eläinlääkäri Roosa Hentunen

Kangasala

JAUtrol

Keuruu

Pamela Hirvonen T:mi

Kokemäki

Toiminimi Timo Härkälä

Kokkola

JonnaEmiliArt

Kotka

Osuuskunta Kotkan Puuharit

Kotka

Peltityö Nygren Oy

Kuhmo

Tmi T-Piirainen

Kuopio

Tmi Salosen Grafiikka

Kuopio

Korttelimuseon Kahvitupa Ky

Kuopio

Best Hope Oy

Lahti

As Oy Lahden Vuoripojankatu 15

Lappeenranta

Tmi Hevoshieronta Hevonrela

Lemi

Siivous- ja Kotiapu Alma

Lempäälä

Kiinteistö Oy Lempäälän Rivitalot

Lieto

RFA Solutions Oy

Liperi

Wariksen Kone & Vene

Lohja

Sun Hoiva

Lohja

Tmi Pekkati

Lohja

Cajoma Oy

Loimaa

Eero Yli-Tuomola

Maarianhamina

Bostads Ab Passaren i Mariehamn

Maarianhamina

Ridge Hill

Mikkeli

Sarkotek Oy

Mäntsälä

Tmi Miko Romppanen

Mänttä-Vilppula

Lounaskahvila Miina Oy

Oulu

HH Importing

Oulu

Tmi Jonna Karhu

Oulu

Provenic Oy

Pedersören kunta

Myro Equity Ab

Pelkosenniemi

Kiinteistö Oy Pyhätunturin Pyhänranta

Pietarsaari

Indigo music Ab

Pori

Asunto Oy Porin Seipikuja 4

Pori

Asunto Oy Porin Seipikuja 6

Pori

Lasten ja Nuorten Kilpi Oy

Pori

TMI TIINUS

Pori

MCW Laakkonen Oy

Pudasjärvi

Halla Cafe & Catering

Pudasjärvi

Siuruan Kanila Oy

Raahe

Veeras Invest Oy

Raasepori

Jennica Investment Ab

Rovaniemi

Fibonaccio

Rovaniemi

Imacu detailing

Ruovesi

Metsä-Tervanen avoin yhtiö

Salo

RL Rent Oy

Sauvo

Powermec

Savonlinna

ORBOM

Taipalsaari

Kiiski Rakennustyöt Oy

Tampere

As. Oy Tampereen Vuoreksen Lehmuskallio

Tampere

Hämeen LVIS-talo

Tampere

Tmi Enni Nokkonen

Turku

Artukaisten ratsastuskeskus

Turku

Menninkäinen Tmi Jukka Kantola

Turku

Tuomiovuori Oy

Turku

Food Bike Turku

Turku

Mark Green Oy

Turku

Lithinos Oy

Turku

Ada & Ina Finland Oy

Tuusula

Rihan valo ja kuitu

Uurainen

Akupunktioklinikka MeQi

Valkeakoski

Kalastuspalvelut Toni Pohjalainen

Vantaa

Viking Construction Ltd Oy

Vantaa

Asunto Oy Vantaan Vuorikide

Vantaa

Siinmaa Raini

Vantaa

Parturi-kampaamo Syreeni

Vantaa

Timantti Kymppi Oy

Ylöjärvi

Ylöjärven Kenguru

Äänekoski

Suvi Taipalus

 

 

Kaupan alalla hankala alkuvuosi – rakentaminen ja palvelut petrasivat

$
0
0

Konkurssien määrä väheni tammi-toukokuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna kolme prosenttia.

Konkursseja pantiin vireille 1 119 kappaletta. Se on 35 konkurssia vähemmän kuin viime vuoden tammi-toukokuussa.

Henkilökuntaa konkurssiin haetuissa yrityksissä oli yhteensä 5 528, mikä on 498 henkilöä ja 9,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavaan aikaan.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tietoihin. Vireille pannuilla konkursseilla tarkoitetaan konkurssiin haettuja yrityksiä, yhteisöjä tai luonnollisia henkilöitä.

Konkurssin vireilletulo ei aina merkitse yrityksen tai ammatinharjoittajan konkurssiin menemistä sanan varsinaisessa merkityksessä.

Muiden palveluiden toimiala paransi eniten

Konkurssien määrä väheni alkuvuonna lukumääräisesti eniten muiden palveluiden päätoimialalla.

Ala käsittää muun muassa informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Alalla pantiin alkuvuonna vireille 310 konkurssia, mikä on 24 konkurssia eli 7,2 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan.

Konkurssien määrä väheni alkuvuonna myös maa-, metsä- ja kalatalouden, teollisuuden ja kaivostoiminnan, rakentamisen sekä muiden palveluiden päätoimialoilla.

Vireille pantujen konkurssien määrä kasvoi lukumääräisesti eniten kaupan toimialalla, jossa pantiin vireille 244 konkurssia. Se on 17 konkurssia eli 7,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Konkurssit kasvoivat tammi–toukokuussa myös kuljetuksen ja varastoinnin sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnan päätoimialoilla.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi


Lain keskeinen ongelma ratkeamassa – Pienet yritykset paremmin mukaan hankintoihin

$
0
0

Hallitus antoi keskiviikkona eduskunnalle esityksen uudeksi hankintalaiksi. Tärkeimpiä esitettäviä uudistuksia ovat velvollisuus jakaa hankinnat osiin, kilpailun korostaminen sidosyksikköhankinnoissa sekä kansallisten hankintojen sääntelyn reipas keventäminen.

Lakiin on näillä näkymin tulossa periaatesäännös, joka edellyttää pienhankintojen kilpailuttamista avoimesti. Lisäksi arvoltaan suurimmille eli niin sanotuille EU-hankinnoille asetetaan uusia yrittäjämyönteisiä velvoitteita.

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala arvioi, että uusi laki parantaisi pienten ja keskisuurten yritysten pääsyä mukaan julkisiin hankintoihin.

– Pienten ja keskisuurten yritysten pahin ongelma julkisissa hankinnoissa on ollut hankintojen keskittyminen. Se on johtunut ostojen kilpailuttamisesta niin suurina kokonaisuuksina, etteivät pienet yritykset ole pystyneet antamaan pyydetyn laajuista tarjousta. Velvoite jakaa hankinnat on tärkein keino auttaa pieniäkin yrityksiä mukaan EU-hankintoihin, Neimala sanoo.

Pk-yritysten kannalta on myös hyvä, että liikevaihtovaatimus voi jatkossa olla enintään kaksi kertaa hankinnan arvo.

– Liikevaihtovaatimusten kohtuullistaminen puolestaan tukee pienten yritysten mahdollisuuksia kilpailla muiden yritysten kanssa, Neimala toteaa.

Suorahankintoihin voidaan puuttua paremmin

Lakiesitykseen sisältyy sidosyksikköhankintojen tiukka sääntely. Esityksen mukaan Kilpailu- ja kuluttajavirasto valvoisi jatkossa julkisia hankintoja koskevaa lainsäädäntöä.

Uuden lain tavoitteena on edistää myös markkinavuoropuhelua ostajien ja myyjien välillä, mikä parantaa ostajien ja myyjien hankintaosaamista.

Neimalan mukaan keinot puuttua laittomiin suorahankintoihin ovat tähän saakka olleet pahasti vajavaiset. 

– On ollut kohtuutonta, että taloudellisesti näin merkittävän järjestelmän valvonnasta ovat vastanneet vain yksityiset, tarjouskilpailuihin osallistuvat yritykset hakemalla muutosta hankintapäätökseen. Uusi viranomaisomaisvalvonta, jota olemme pitkään edellyttäneet, sopii Kilpailu- ja kuluttajaviraston rooliin ja ennaltaehkäisee hankintalain rikkomuksia, Neimala summaa.

Kynnysarvot nousemassa

Lakiesitys on nostamassa kaikkia tärkeitä kansallisten hankintojen kynnysarvoja. Esimerkiksi tavara- ja palveluhankintojen kilpailutuksen raja on kohoamassa 30 000 eurosta 60 000 euroon.

Suomen Yrittäjät pitäisi kuitenkin kynnysarvot jossakin määrin alempana, jotta avoimuus ja syrjimättömyys toteutuisivat pienemmissäkin hankinnoissa.

Alempia kynnysarvoja puoltaa sekin, että kansallisten hankintojen menettelyjä ollaan keventämässä radikaalisti. Jatkossa laki ei enää aiheuta nykyiseen tapaan ylimääräisiä menettelykustannuksia, vaan se on paljon joustavampi.

– Vain avoin kilpailu tuottaa hyvää laatua ja kustannussäästöjä asiakkaalle. Siksi tarvitaan kevyet ja joustavat mutta kuitenkin kattavat yhteiset pelisäännöt, Neimala sanoo.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Brexit horjuttaisi myös Suomea – Jopa taantuma mahdollinen

$
0
0

Britanniassa käydään torstaina kansanäänestys EU-alueella säilymisestä. Jos Britannia äänestää eroamisen puolesta, maa voi silti jäädä ETA-alueeseen, jolloin vaikutukset ovat huomattavasti vähäisemmät.

Näin arvioi Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen. Hän painottaa, ettei halua nähdä Britannian lähtevän EU:sta. Malisen mukaan kylmien faktojen näkökulmasta Britannian etu olisi pysyä EU:ssa.

– Mahdollinen ero toisi paljon epävarmuutta ja se sotkisi Britannian taloutta, Malinen sanoo.

Taantuman uhka ilmassa

– Rahoituksessa epävarmuus kasvaisi hetkellisesti korkeaksi. Ero heikentäisi monella tapaa talouden mahdollisuuksia Suomessakin. Se saattaisi johtaa jopa uuteen taantumaan Suomessa lähivuosina.

Britannia on merkittävä kauppakumppani Suomelle, tosin sen vaikutus on laskenut viime vuosina. Tavaraviennissä Britannian osuus on neljä prosenttia ja palveluviennissä seitsemän prosenttia.

Brexitin mahdolliset vaikutukset tulevat ekonomistin mukaan kahta kautta.

– Yhtäältä ero heikentäisi suomalaisyritysten vientimahdollisuuksia. Toisaalta jos ero johtaisi EU-alueella talouden voimakkaaseen heikkenemiseen, välilliset vaikutukset tulisivat Suomeenkin.

– Yksittäisiin yrityksiin vaikutukset voivat olla huomattavasti suuremmat, jos yrityksen merkittävinä kauppakumppaneina on brittejä, Malinen jatkaa.

Uhka EU:n hallinnon lamaantumisesta

Malisen mukaan pk-yritysten näkökulmasta uhka tulisi eurooppalaisen hallinnon lamaantumisesta. EU:n hallinnon voimavarat kohdistuisivat Brexitin läpiviemiseen, jolloin esimerkiksi sisämarkkinoita edistävät hankkeet lamaantuisivat.

– On olemassa uhka molemminpuolisten kauppasuhteiden kriisiytymisestä. Tämä voisi tarkoittaa erityyppisiä tulleja. Jos yritys on nyt tekemässä pidempiaikaisia sopimuksia, sopimuksissa on syytä ottaa huomioon Brexitin mahdollisesti tuomat kauppaesteet.

Malisen mielestä hyvä vaihtoehto on lykätä kauppasopimusten tekoa vähän ja katsoa, mitä Britannian jäsenyydelle tapahtuu.

Jos suomalaisyrityksellä on nyt tytäryritys Britanniassa, Brexitin voimaantullessa Britannia muuttuisi niin sanotuksi kolmanneksi maaksi. EU:n ulkopuolisesta, kolmannesta maasta, tavaroiden vienti ja tuonti on erilaista, lisäksi tulee tullirajat ja erilainen verokohtelu.

Britannian eroaminen olisi noin kahden vuoden prosessi. Britannian lähtö EU-alueelta heikentäisi puntaa suhteessa muihin valuuttoihin. 

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi

Lomalla sairastuminen puhuttaa – "SAK:n uutinen on harhaanjohtava"

$
0
0

Suomen Yrittäjien mukaan SAK uutisoi keskiviikkona harhaanjohtavasti siitä, että EU olisi estämässä sairauspäivien omavastuuajan vuosilomalla.

– SAK:n uutinen on harhaanjohtava. Kyse on siitä, miten EU-tuomioistuimen työaikadirektiiviä koskevaa oikeuskäytäntöä pitäisi tulkita. SAK:n uutisessa annetaan ymmärtää, että vasta viides lomaviikko voitaisiin siirtää. Lain mukaan kyse ei ole siitä, monesko viikko lomasta on menossa, vaan omavastuupäiviä tarkastellaan suhteessa ansaittuun lomaoikeuteen, sanoo Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Albert Mäkelä.

Kyse on siis siitä, kuinka paljon lomaa on kaikkiaan kertynyt, eikä siitä, milloin ja millaisissa osissa loma pidetään.

Jos työntekijälle on kertynyt lomaa neljä viikkoa tai alle, ja hän sairastuu lomansa aikana, on hänellä lain mukaan oikeus keskeyttää lomansa ja siirtää sairastamansa lomapäivät myöhemmäksi.

Jos taas työntekijälle on kertynyt vuosilomaa yli neljä viikkoa ja hän sairastuu lomansa aikana, ensimmäiset sairauspäivät ovat omavastuupäiviä, joita ei voi siirtää myöhemmin pidettäväksi.

Koska omavastuupäivät eivät vähennä työntekijän oikeutta neljän viikon vuosilomaan, täydet kuusi omavastuupäivää voi olla silloin, kun työntekijä on ansainnut lomaa viisi viikkoa tai enemmän.

Lomalla sairastumisen karenssissa on kyse huhtikuun alussa voimaantulleesta vuosilomalain muutoksesta. 

Mäkelä toteaa, että omavastuupäivien yhteensopivuus EU-oikeuden kanssa on arvioitu siinä yhteydessä, kun hallitus laati esityksensä vuosilomalain muutoksesta.

Hän myös toteaa, että asiaa koskevat EU-tuomioistuimen tuomiot on annettu ennen lain voimaantuloa.

– EU-tuomioistuimen tapauksia, joihin SAK:n uutisessa viitataan, on tulkittava nimenomaan tähän työaikadirektiivin mukaiseen neljän viikon lomaoikeuteen suhteutettuna. Vuosilomalaissa taataan vähintään tämä neljän viikon lomaoikeus, eli laki ei ole ristiriidassa työaikadirektiivin kanssa, Mäkelä summaa.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Todellista omistautumista – ”Rakensin skeittirampin omalle pihalleni”

$
0
0

”Lautailu on ollut harrastuksenani 1980-luvulta lähtien ja edelleen elämäntapa. Sain ensimmäisen skeittilaudan pikkuserkultani alle kouluikäisenä, lumilautailun pariin päädyin puolestaan 1980-luvun lopun lumilautailubuumin myötä.

Skeittaamiseni painottuu kesään, lumilautailu luonnollisesti talveen. Skeittaan pääasiassa minirampeilla ja skeittiparkeissa. Tällä hetkellä Järvenpäässä ei ole yhtään skeittipaikkaa, joten päätin rakentaa rampin omalle takapihalleni. Jos joku kehtaa sanoa, ettei skeittaus ole urheilua, hän voi käydä muutaman tunnin testaamassa ja miettiä sitten uudestaan.

Ei sitä huonokuntoinen jaksa.

Lumilautailen pääasiassa freestyle-tyylillä hyppyreissä ja kaiteissa, mutta joskus tulee tehtyä myös matkoja isommille kukkuloille Lappiin ja muualle Eurooppaan. Tutussa mäessä Talmassa rinteen hinkkaaminen on sosiaalista kuntoilua ja varman päälle pelaamista, vieraat mäet ovat yllätyksellisempiä. Yhdessä talvessa tulee toisinaan yli sata laskupäivää.

Viime vuosina talvet ovat saapuneet myöhässä, joten odotteluun kyllästyneenä aloitin vuonna 2013 täytelajina maastopyöräilyn. Maastopyöräily on yllättävän samankaltaista kuin lumilautailu. Reitin ulkopuolella liikkuessa ei kummassakaan tiedä, mitä on tulossa vastaan.

Lautailijana olen nykyään harkitsevaisempi kuin nuorempana. Kun katsoo vanhalta videolta, kun nilkka muljahtaa ympäri, niin vieläkin vihloo koko kropassa. Hölmöily johtaisi vain turhiin taukoihin tärkeistä harrastuksista.

Yhteistä kaikille lajeilleni on se, että ulkona liikkuminen rentouttaa kummasti. Kun aloitin työelämässä 1996, kuljin naurettavan kilometrin mittaisen työmatkan autolla, satoi tai paistoi. Nykyään ihmettelen, miten saatoin olla niin typerä.”

Heikki Isotalo

toimitus@yrittajat.fi

213 yritystä kurkotti parhaaseen AAA-luokkaan – katso lista

$
0
0

Lista julkaistaan torstaisin. Listauksessa ovat mukana AAA-luokkaan edellisen viikon torstaista kuluvan viikon keskiviikkoon mennessä listalle päässeet yritykset.

Tiedot toimittaa Bisnode. Luokitus perustuu Bisnoden kehittämään automaattiseen luottoluokitusjärjestelmään. Se on jatkuvasti päivittyvä järjestelmä, joka yrityksen toimintaa, taustaa, taloutta ja maksutapaa koskevaa informaatiota järjestelmällisesti keräämällä ja analysoimalla arvioi yrityksen luottokelpoisuutta ja kykyä selviytyä normaaliin liiketoimintaan liittyvistä sitoumuksista.

Yrittäjäsanomat julkaisee tietoja myös perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

Nyt julkaistava lista pitää sisällään 16.6.−22.6. AAA-luokkaan päässeet yritykset. Listalla on yhteensä 213 yritystä.

Yritysjoukon liikevaihdon keskiarvo on vajaat 12 miljoonaa euroa ja tuloksen keskiarvo on noin 840 000 euroa.

 

Kotipaikka

Yritys

Perustettu

Liikevaihto (euroa)

Tulos (euroa)

ALAJÄRVI

Meriys Oy

2014

268000

47000

ALAJÄRVI

Hekora Oy

1990

543000

150000

ASIKKALA

Geo-Work Oy

2013

494000

72000

ASIKKALA

Asikkalan Tekniikka Oy

1988

303000

57000

AURA

LVI-HAVERINEN OY

2014

188000

71000

ESPOO

Grauline Oy

2012

202000

11000

ESPOO

Pasianssi Oy

2011

12825000

729000

ESPOO

VM IT Oy

2013

440000

27000

ESPOO

EEV Rakennus Oy

2013

240000

66000

ESPOO

Jaboy Oy

2014

325000

288000

ESPOO

M ja E Lipponen Oy

1990

3899000

172000

ESPOO

Suula Solutions Oy

2014

200000

79000

ESPOO

Clyde Bergemann Scandinavia Oy

2001

4206000

191000

ESPOO

Fuku Supreme Oy

2014

1504000

301000

ESPOO

GIM Oy

2014

426000

88000

ESPOO

Inxia Invest Oy

2014

366000

200000

ESPOO

Kampin Laukku Oy

2005

929000

52000

ESPOO

Kiinteistöpalvelut Halmesvaara Oy

2014

3911000

1266000

ESPOO

Taito Training Oy

2014

272000

128000

ESPOO

Atlas College Oy

2015

415000

85000

FINSTRÖM

Villes Byggservice Ab

2013

658000

108000

HANKO

Ekströms Fiskebod Ab Oy

2013

1358000

71000

HARJAVALTA

Suomen Aktiivisijoitus Oy

1991

3555000

208000

HEINOLA

Vesanen Group Oy

2013

177000

118000

HELSINKI

AJTA Holding Oy

2012

5248000

780000

HELSINKI

Dahlqvist & Saarinen Ventures Oy

2014

215000

34000

HELSINKI

DIREKSIS OY

2012

646000

11000

HELSINKI

DQ Communications Oy

2013

617000

107000

HELSINKI

Fat Rabbit Oy

2013

636000

8000

HELSINKI

Futurice Oy

2000

23726000

2358000

HELSINKI

Global Oil Shale Oy

2013

301000

22000

HELSINKI

Me, myself and Oy

2013

222000

11000

HELSINKI

Medapta Oy

2012

985000

229000

HELSINKI

Media Gear Oy

2013

325000

30000

HELSINKI

Project Plan-B Oy

2009

191000

50000

HELSINKI

Qubilea Oy

2013

248000

106000

HELSINKI

Raklux Oy

2013

771000

61000

HELSINKI

Rawland Productions Oy

2013

1150000

141000

HELSINKI

SOLEMO Oy

1990

273974000

4924000

HELSINKI

Subzero Film Entertainment Oy

2013

520000

148000

HELSINKI

Summer Hill Management Oy

2014

845000

54000

HELSINKI

Tehnobitt Suomi Oy

2013

1579000

176000

HELSINKI

Wonderus Oy

2013

336000

145000

HELSINKI

Arvo Partners Oy

2014

940000

89000

HELSINKI

C & H Onni Oy

2011

338000

117000

HELSINKI

Elite Yhteisöpalvelut Oy

2011

323000

299000

HELSINKI

Frictape Industries Oy

2013

1579000

102000

HELSINKI

Maailmanparantaja Oy

2013

201000

44000

HELSINKI

Minna Kauko Oy

2014

210000

18000

HELSINKI

Papa Noël Films Oy

2014

201000

128000

HELSINKI

Spe-tek Oy

2014

258000

8000

HELSINKI

Tulevaisuuden työpaikat Oy

2013

332000

95000

HELSINKI

wpd windmanager Scandinavia Oy

2013

386000

53000

HELSINKI

5th Wave Brands Oy

2013

248000

67000

HELSINKI

ANDREAS STIHL Oy

2014

19133000

1001000

HELSINKI

Cafe Svenskis Ab

2013

729000

40000

HELSINKI

Certior Capital Oy

2011

747000

481000

HELSINKI

Dermanor Finland Oy

2008

886000

283000

HELSINKI

Didriksons Finland Oy

2014

3971000

664000

HELSINKI

Dmx kiinteistö- ja huoltopalvelut Oy

1995

751000

90000

HELSINKI

Forenom Vuokra-asunnot Oy

2013

182000

32000

HELSINKI

Forest Financial Advisory Consulting Oy

2013

172000

73000

HELSINKI

Fraktio Oy

2012

1770000

270000

HELSINKI

Helsingin Ledvalo Oy

2014

385000

36000

HELSINKI

Hot Gym Oy

2014

193000

63000

HELSINKI

HTT-Ratkaisut Oy

2014

230000

155000

HELSINKI

JADE Trading Oy

2007

1761000

328000

HELSINKI

Miltton Group Oy

2011

14409000

1912000

HELSINKI

Olli Ruokonen Oy

2014

349000

71000

HELSINKI

RKV Team Oy

2014

173000

23000

HELSINKI

SATOkoti 1 Oy

2014

9216000

9943000

HELSINKI

Senya Oy

2014

1176000

385000

HELSINKI

Suomen Terveyspäättäjät Oy

2013

213000

307000

HELSINKI

Tanner Advisory Oy

2014

173000

79000

HELSINKI

Terrene Oy

2014

1204000

245000

HELSINKI

Tulkkiva Oy

2013

364000

127000

HELSINKI

Wihuri International Oy

1977

1894042000

124019000

HELSINKI

Villa Nokkonen Oy

2013

207000

25000

HELSINKI

Jurimia Oy

2009

770000

716000

HELSINKI

Logton Oy

1995

379000

25000

HELSINKI

Next Life Solutions Oy

2013

222000

46000

HELSINKI

Floristi Tiina Pulkkinen Oy

2010

211000

22000

HELSINKI

STENMAN MINERALS AB

2011

505000

24000

HELSINKI

The Qt Company Oy

2014

15064000

1749000

HOLLOLA

Räjäytysyksikkö Oy

2006

483000

117000

HOLLOLA

Vaakahuolto Jaakkola Oy

1995

415000

42000

HOLLOLA

Rakennus Ne-Ana Oy

2011

342000

45000

HYVINKÄÄ

Peuranpää Oy

2014

195000

66000

HYVINKÄÄ

Lepovilla Oy

2014

542000

89000

HÄMEENLINNA

Hämeen ammatti-instituutti Oy

2014

8740000

305000

IISALMI

Hyvönen Yhtiöt Oy

1998

4941000

504000

JOENSUU

Joen Tilikonttori Oy

2013

237000

83000

JOENSUU

Suomen Sijoitusmetsät Oy

2013

389000

87000

JOENSUU

Fodesco Oy

1986

9385000

970000

JOENSUU

WP-Putki Oy

1989

4669000

515000

JYVÄSKYLÄ

Laskenta Sarit Oy

2013

172000

37000

JYVÄSKYLÄ

Nunuco OY

2013

190000

8000

JYVÄSKYLÄ

Rakennus Kellosaari Oy

2013

1384000

468000

JYVÄSKYLÄ

Siliä Oy

2013

174000

28000

KAJAANI

S. Juntunen Oy

2013

270000

13000

KAJAANI

Sorcolor Oy

2013

616000

69000

KANGASALA

Jimatic Oy

2014

218000

75000

KANKAANPÄÄ

Kurkiviita Oy

1998

376000

35000

KAUHAJOKI

LW Mustaisneva Oy

2014

1120000

298000

KAUHAVA

KONE SAARIKOSKI OY

2014

343000

173000

KEMI

Pavilla Oy

2013

604000

177000

KEMIJÄRVI

Kerita-Kiinteistöt Oy

2011

1568000

577000

KEMINMAA

Kemin Palvelutaksit Oy

2014

223000

60000

KERAVA

Asunnonkatu Oy LKV

2013

445000

44000

KIRKKONUMMI

Fiksut Pikselit Oy

2014

171000

39000

KOKKOLA

Asplund Oy

1977

2011000

235000

KOKKOLA

Masan Milli OY

2013

205000

51000

KOKKOLA

Studio Tomi Yrjänä Oy

2012

225000

45000

KOKKOLA

Kokkolattia Ahola Oy

2013

188000

24000

KORSNÄS

Norråkerns Päls Ab

2013

258000

73000

KOSKI TL

Celcotec Oy

2013

427000

113000

KOTKA

Duf-Pub Oy

2012

309000

50000

KOTKA

InnoWay Oy

2013

177000

150000

KOTKA

Lakavi Oy

2014

216000

182000

KOTKA

Suptek Oy

2013

701000

90000

KOUVOLA

Kyvera Oy

2014

10983000

564000

KOUVOLA

Terveysavain Oy

2014

410000

92000

KRUUNUPYY

Oy Seocon Ab

2013

214000

47000

KUOPIO

EMC-Energy Oy

2012

203000

54000

KUOPIO

Edumate Consulting Oy

2014

184000

70000

KURIKKA

Co-Engineering Oy

2013

2099000

417000

LAHTI

JS-Kodit Oy

2010

597000

61000

LAHTI

Salpavaneri Oy

2013

626000

173000

LAHTI

HS listoitus oy

2013

1039000

131000

LAPPEENRANTA

Mediakolmio Oy

2008

1930000

197000

LAUKAA

Ale-Makasiini Matti Riikonen Oy

1985

18571000

1559000

LEMPÄÄLÄ

Putkityö Jaakkola Oy

2013

344000

16000

LEMPÄÄLÄ

Lempäälän Maa- ja vesirakennus Oy

2014

303000

113000

LEMPÄÄLÄ

Bravia Consulting Oy

2014

252000

94000

LIEKSA

Nordic Tattoo Supplies Oy

2011

1686000

102000

LIMINKA

Musiikki- ja Psykoterapiapalvelut Kari Syvänen Oy

2006

788000

85000

LOHJA

MM-Huolto Lohja Oy

2013

888000

171000

LOIMAA

Sähkö ja Kunnossapito Eskola Oy

2013

248000

64000

LOPPI

Milako Oy Maansiirto

2014

326000

44000

MIKKELI

Gigglebug Entertainment Oy

2013

282000

13000

MYNÄMÄKI

Asennuspalvelu Heikki Välimäki Oy

2013

349000

71000

MYNÄMÄKI

Unikon Partners Oy

2013

172000

121000

MÄNTSÄLÄ

Stiebel Eltron Oy

2013

3266000

243000

MÄNTSÄLÄ

Uudenmaan Huolintapalvelu Oy

2013

669000

113000

MÄNTTÄ-VILPPULA

Mäntän Palvelukoti Oy

2000

1050000

341000

NAKKILA

Nakkilan Metalli Oy

2013

1139000

270000

NOKIA

Akbulut Oy Kulta Pizza-Grilli

2014

504000

104000

OULU

Mesari Oy

2004

471000

44000

OULU

Oulun Jäähdytystekniikka Oy

2012

401000

23000

OULU

JP Holding Oy

2012

4103000

950000

OULU

Timo Haipus Oy

2014

537000

83000

OULU

Elcoflex Oy

1983

6688000

302000

OULU

Suomen Kuvausmatkat Oy

2011

651000

19000

PARIKKALA

Koneurakointi A. Saukkonen Oy

2005

497000

119000

PEDERSÖREN KUNTA

West Elektriska Ab

1983

468000

47000

PIRKKALA

Kodin LVI Pirkanmaa Oy

2013

305000

61000

PORI

Suomen Hintavertailu Oy

2013

187000

53000

PORI

Liinaharjan Autopiste Oy

2013

342000

37000

PORI

Lavian Eristys Oy

1983

3194000

304000

PORI

DataMasters Oy

1998

6512000

89000

PORVOO

Aktiebolaget Stenström & Co.

2014

227000

81000

PORVOO

AvTEL Oy

2014

172000

14000

PORVOO

Sjr Group Oy

2013

207000

39000

PÄLKÄNE

Silmu Group Oy

2011

664000

65000

RAISIO

Louhinta ja Maarakennus Norava Oy

2013

290000

41000

RAISIO

Varsinais-Suomen Sisustus Oy

2012

430000

25000

RAUMA

Finnchain Oy

1992

4582000

428000

ROVANIEMI

Rush Oy

2013

241000

9000

ROVANIEMI

Sähköpalvelu Kotila Oy

2013

633000

49000

ROVANIEMI

Crossparts Oy

2013

288000

43000

SALO

HÅK Graniitti Oy

1989

745000

30000

SASTAMALA

J Kotilahti Oy

2011

178000

31000

SASTAMALA

Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy

2011

9307000

435000

SAVONLINNA

IT-JT OY

2007

180000

13000

SEINÄJOKI

Kuljetusliike K Peltola Oy

1998

397000

67000

SEINÄJOKI

Seinäjoen Kiinteistöpalvelu SEIKI Oy

2014

827000

205000

SIILINJÄRVI

Koneurakointi Henrik Huttunen Oy

2014

189000

37000

SOMERO

Hiidenlinna Oy

2014

204000

68000

SUND

Arkitekt Michael Donalds Ab

2013

377000

68000

TAMPERE

Kosmetiikka 32 Oy

2013

248000

20000

TAMPERE

Sihti Osuma Oy

2011

29727000

1297000

TAMPERE

Onnensirkus Oy

2013

211000

6000

TAMPERE

Sweet Beans Oy

2014

194000

11000

TAMPERE

Insta Trust Oy

2014

316000

117000

TAMPERE

Kilt Oy

1996

617000

47000

TAMPERE

RXTX-Tuote Mika Rissanen Oy

2001

889000

111000

TAMPERE

Sarikum Oy

2005

230000

19000

TOHOLAMPI

JuSahko Oy

2014

187000

89000

TORNIO

ASENTAJA GROUP TORNIO Ab Oy

2012

1052000

108000

TORNIO

Kaarlela Kiinteistöt Oy

2013

2203000

77000

TURKU

Esa Vuori Oy

2008

504000

39000

TURKU

Puhdastilakolmio Oy

2013

470000

93000

TURKU

Toygroup Oy Finland

1989

1156000

63000

TURKU

Crape Myrtle Oy

2014

409000

54000

TURKU

Etelä-Suomen Maantieajoneuvojen Tarkastuspalvelu Oy

2014

224000

87000

TURKU

Haka Kiinteistöhuolto Oy

2013

264000

28000

TURKU

Leadout Oy

2013

282000

67000

TURKU

M & J Kölhi Oy

2001

725000

68000

TURKU

Palvelurakennus Timo Skön Oy

2013

361000

30000

TURKU

VoxMedi Oy

2014

184000

76000

TURKU

Rederi Ab Nathalie

2009

2716000

554000

TUUSULA

Tuus - Catering Oy

2014

183000

30000

UUSIKAUPUNKI

Aquatic Food Products - Sarda Oy

1992

12178000

761000

VAASA

Storholmen Ab

2013

179000

29000

VANTAA

KVO Saneeraus Oy

2014

334000

54000

VANTAA

Nav Marine Electronics Oy

2014

360000

49000

VANTAA

Scandinaval Group Oy

2012

3309000

242000

VANTAA

Unique Hiuspalvelu Adam & Eve Oy

2013

189000

40000

VANTAA

Markkinointi J.Laine Oy

2001

207000

183000

VIHTI

Euro-Huolto Vihti Oy

2013

206000

5000

VÖYRI

Pjas Productions Ab

2014

231000

140000

YLÖJÄRVI

Sorvaamo Niemenmaa Oy

1971

4095000

375000

YLÖJÄRVI

Kemion Oy

2013

314000

54000

Viewing all 11212 articles
Browse latest View live