Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 11212 articles
Browse latest View live

”Mikroyrityksiin pitää kiinnittää nyt erityistä huomiota”

$
0
0

– Vaikka kasvupotentiaalia on kaikenkokoisissa yrityksissä, mikroyrityksiin on syytä kiinnittää erityistä huomiota jo niiden suuren määrän vuoksi. Mikroyrityksillä ja pienillä yrityksillä on valtava merkitys työllisyydelle, painotti Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala avatessaan KasvuStartti-kiertueen perjantaina Oulussa.

Tämän vuosituhannen aikana lähes kaikki yrityksiin syntyneet vajaat 110 000 työpaikkaa ovat syntyneet pk-yrityksiin. Työpaikkojen määrä on Neimalan mukaan lisääntynyt erityisen paljon pienissä, alle 50 hengen yrityksissä.

Neimala ilmaisi ilonsa yritysten määrä kasvamisesta 200000:sta 283000:een kahdessa vuosikymmenessä, erityisen ilahduttavaa on nuorten kasvanut kiinnostus yrittäjyyteen:

– Vuonna 2003 vain yksi prosentti 18–24-vuotiaista ilmoitti aikovansa perustaa yrityksen. Viime vuonna määrä oli 20 prosenttia, varatoimitusjohtaja Antti Neimala kertoo.

Neimala haluaa purkaa myytin siitä, että suomalaiset pk-yritykset olisivat nihkeitä kasvamaan. Tiistaina julkistetun pk-yritysbarometrin mukaan puolet yrityksistä tavoittelee kasvua. 11% yrityksistä on voimakkaasti kasvuhakuisia.

– Viime kädessä kasvu on yrittäjien omasta asenteesta, osaamisesta, halusta ja valinnoista kiinni. Toinen avain on toimintaympäristö. Monta yrittämistä ja kasvua estävää lukkoa pitää vielä avata muun muassa työmarkkinoilla, verotuksessa ja koko sääntelyjärjestelmässä, Neimala muistutti KasvuStartti-kiertueen avajaisissa Oulussa.

KasvuStartti-kiertue järjestetään kymmenellä paikkakunnalla. Tapahtumat ovat yrittäjien ja yrittäjyyskumppaneiden kohtauspaikkoja, joissa yritystoimintaa aloittavat ja jo toimivat yritykset voivat verkottua. Tapahtumissa voi saada tietoa ja työkaluja yritystoiminnan aloittamisesta, rahoittamisesta, kasvattamisesta, kansainvälistymisestä, verotuksesta, työllistämisestä ja työttömyysturvasta.

Valtakunnallisen kiertueen järjestää työ- ja elinkeinotoimistot yhdessä Suomen Yrittäjien kanssa.

Jari Lammassaari

 

Katso tästä lisää tietoa KasvuStartti-kiertueesta


Mille alalle haetaan eniten patentteja?

$
0
0

Eniten Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) tehtiin rakennustekniikan alan hakemuksia. Niitä oli 17,8 prosenttia kaikista patenttihakemuksista.

Tekniikan alaan kuuluvat muun muassa lämpötekniikka, talonrakennus, kaivostekniikka ja polttomoorit.

Seuravaksi eniten patenttihakemuksia (15,4%) tehtiin käsittely ja muokkaus –kategoriassa. Siihen kuuluvat esimerkiksi vaatetus, lajittelu, jätteiden käsittely, metallin, muovin ja puun työstäminen sekä kuljetus, pakkaus ja hissit.

Kolmanneksi eniten hakemuksia (12%) tuli ihmisen perushyödykkeisiin liittyvien. Tähän PRH:n kategoriaan kuuluvat muiden muassa maatalous, lihan käsittely, huonekalut, kotitalouden esineet, urheilu- ja pelivälineet.

Muut patenttihakemukset:

teollinen kemia 10,1%

ajoneuvotekniikka

ja yleinen mekaniikka 8,0%

telekommunikaatio 6,8%

sähkötekniikka 6,3%

mittaustekniikka ja optiikka 5,6%

elektroniikka 4,6%

tietokonetekniikka 3,6%

polymeerit 3,0%

orgaaninen kemia 2,8%

audio-video-media 2,4%

biotekniikka 1,7%

Suomen Yrittäjät: Postin jakelu annettava yritysten hoidettavaksi

$
0
0

– Paras tapa turvata hyvät ja tehokkaat jakelupalvelut on yksityisen yritystoiminnan varaan rakentuva palveluiden tuotanto. Siksi esitämme, että postinjakelu kilpailutetaan, ja riittävän pienissä osissa, jotta myös pienet yrittäjät voivat osallistua siihen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Nyt Postin yleispalveluvelvoite edellyttää, että kirjeet ja pienet paketit on jaettava ja keräiltävä viitenä arkipäivänä viikossa. Tällaisen postin määrä vähenee vuodessa 10 prosentilla, mikä tarkoittaa 70 miljoonan euron tulojen laskua.

Jotta rahat riittävät postinjakoon, Postin on joko kerättävä tuloja muualta tai valtion on tuettava Postia. Tällä hetkellä valtio ei anna rahaa Postille, muttei vastaavasti odota siltä tuottoja. Siksi liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoja ehdotuksistaan postilain uusimiseksi. Suomen Yrittäjät antoi lausuntonsa tällä viikolla.

Suomen Yrittäjät vastustaa markkinoihin puuttumista verovaroin. Nyt ongelmana on se, että lakivelvoitteiset tehtävät ja markkinatoiminta sotketaan.

– Hinnoittelun muissa kuin postipalveluissa tulisi olla markkinaperusteista. Se toteutuu parhaiten, kun markkinatoiminta ja lakisääteinen toiminta ovat eri yhtiöissä, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin Suomen Yrittäjistä sanoo.

Grekinin mukaan henkilö-, tavara- ja postikuljetuksia pitää voida yhdistellä nykyistä tehokkaammin. Tämä todennäköisesti nopeuttaisi nyt takkuilevaa jakelua.

– Esimerkiksi koulukyydin mukana voisi mennä vaikka kirjepostia, Grekin havainnollistaa.

Postilakiuudistus on tarkoitus viedä eduskuntaan tämän vuoden kuluessa.

 

Viiden tonnin innovaatioseteliä hakemaan!

$
0
0

Innovaatiosetelillä työ- ja elinkeinoministeriö haluaa kannustaa pk-yrityksiä kehittämään kilpailukykyään innovaatio-osaamisen avulla.
Kyseessä on Tekesin rahoittama kaksivuotinen kokeilu. On arvioitu, että innovaatioseteleitä käyttää ehkä parituhatta yrittäjää.
Ensi keväänä on suunnitelmissa käynnistää myös Innovaatiopankki. Sen avulla vauhditetaan innovaatioiden käyttöä yrityksissä.
Innovaatiopankin toiminnan mallit on tarkoitus hahmotella vuoden loppuun mennessä.

Nyhtökauran luoja: Yritykset eivät käytä tutkimustietoa

$
0
0

Sunnuntain Helsingin Sanomissa Maija Itkonen ihmettelee, että tutkimus on sysätty sivuraiteille yritystoiminnassa.

”Suomessa tehdään valtavan hienoa ja syvällistä tutkimusta, laitetaan siihen hirvittävät määrät rahaa, aikaa ja talentteja, mutta sitten firmoissa tätä tutkimusta ei ole oikeastaan olemassa, eikä sitä tajuta käyttää”, Itkonen kritikoi HS:ssa.

Gold & Green Foodsin toimitusjohtaja Maija Itkonen uskoo, että Suomella on kaikki aseet innovaatioiden tekemiseen: koulutus, startup-pöhinä ja vakaat olot.

Itkonen perusti ennen nyhtökauraa langattoman latauslaitteen kehittäneen yrityksen. Se myytiin USA:han vuonna 2013.

Itkosen mielestä Suomessakin pienten ja suurten yritysten pitäisi tehdä rohkeammin yhteistyötä eikä vain kilpailla keskenään. Erityisesti prosessiteollisuuteen tarvitaan innovaatioita.

”Suuryrityksillä voisi olla rahastoja, joita startupit voisivat hyödyntää. Samalla aloitteleva yritys saisi ison yrityksen kanavat käyttöönsä”, Itkonen ideoi.

 Hän viittaa esimerkiksi Ikean,  Nokian, Microsoftin ja Googlen emoyhtiön riskirahastoihin ja -yhtiöihin, jotka ostavat osuuksia startupeista.

Maija Itkosen mielestä yritystoiminta voi muuttaa maailmaa. ”On tosi positiivista, että yrittäjyydestä on tullut varteenotettava tekemisen malli. Samalla Suomeen on kuitenkin tullut aika paljon startup-kokeilijoita, jotka eivät välttämättä ole tekemässä yhtään mitään”, Itkonen toteaa HS:ssa.

 

 

 

 

Yrittäjä, pelkäätkö hakemusrumbaa? Hiljaisista hauista voi olla apua työvoiman etsintään

$
0
0

Ylen uutisen mukaan yritykset pyytävät TE-toimistoilta yhä räätälöidympiä palveluja henkilöstön palkkaamiseen.

Kaikkia avoimia työpaikkoja ei enää laiteta julkiseen hakuun, vaan osa TE-toimistoille ilmoitetuista työpaikoista on hiljaisessa haussa.

Tämä tarkoittaa, että työntekijöitä etsitään työvoimaviranomaisten rekistereistä, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston palvelupäällikkö Pirjo Juntunen kertoo.

– Yksi vaihtoehto on, että paikkaa ei laiteta julkisesti avoimeksi, vaan sovimme yrityksen kanssa, että haemme meidän rekisteristämme ehdokasvaihtoehtoja, esittelemme ne yritykselle, joka tekee näiden perusteella valinnan, Juntunen kertoi Ylelle.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistossa on avoinna reilut 2 000 työpaikkaa. Niistä joitain kymmeniä ei ole Juntusen mukaan laitettu julkiseen hakuun, vaan ne hoidetaan hiljaisilla hauilla.

Viranomaisten arviolta piilotyöpaikkoja onkin erityisesti pienissä työpaikoissa, mutta ne saattavat arkailla työntekijöiden etsintää.

– Pienissä yrityksissä rekrytointiin ei ole käytettävissä kovin paljoa henkilökuntaa ja siellä voidaan vähän pelätä hakijatulvaa, Juntunen arvioi.

Hiljaisten hakujen kaltaisten palvelujen tarve vaikuttaakin olevan kasvussa.

Silja Eisto

”Pankki estää yritysunelmani toteutumisen”

$
0
0

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla noin 40-vuotias korkeakoulutettu liiketoiminnan ja markkinoinnin alan osaaja kirjoittaa, kuinka pankki eväsi hänen yrittäjähaaveensa.

Kirjoittajalla on parinkymmenen vuoden asiantuntijakokemus, ja hän päätti ryhtyä yrittäjäksi. Pian hän alkoi suunnitella liiketoiminnan kasvattamista omalla paikkakunnalla ja kysyi rahoitusta pankkinsa paikalliskonttorista. Pankki ei myöntänyt rahoitusta, koska se piti liiketoimintaa kannattamattomana.

Seuraavaksi kirjoittajalle avautui mahdollisuus hankkia oman alansa liiketoiminta Helsingin keskustasta. Finnveralta hän sai lainan, mutta 80 kilometrin päässä Helsingin keskustasta sijaitsevan pankin paikalliskonttorin vastaus oli jälleen, ettei liiketoiminta kannattaisi. 15 000 euron laina jäi saamatta. Joku muu osti firman, ja toiminta on kirjoittajan mukaan kannattanut hyvin.

”Mitä sitten, kun ei voi kasvaa? Laitetaan lappu luukulle ja ilmoittaudutaan kortistoon. Sitten haetaan töitä, mutta miten saada sydän mukaan hakemukseen, kun haluaa tehdä työtä omassa yrityksessä eikä toisen palkkalistoilla”, mielipidekirjoittaja kysyy.

Myöhemmin Helsingistä tuli jälleen myyntiin sopiva yritys. Toinen paikallispankki olisi antanut rahoitusta, mutta kaupat kariutuivat kauppahintaan.

Kirjoittaja on nyt ollut pitkään työttömänä. Aiemmista kokemuksistaan huolimatta hän on päättänyt vielä kokeilla yrittämistä. Hän on tehnyt liiketoimintasuunnitelmaa, joka alkaa jo olla lähes valmis. Rahoitusta hän ei kuitenkaan usko saavansa paikalliskonttorista.

”Minusta on koomista lukea lehdestä paikallispankkini johtajan mielipidettä, jonka mukaan hän haluaa kehittää ja olla mukana auttamassa paikallisia yrittäjiä. Olen ollut pankin asiakas 30 vuotta, osakasjäsen ja aina maksanut lainat ja kaikki laskut ajoissa. Koskaan ei ole ollut mitään häiriöitä”, hän päättää.

Silja Eisto

Hei, tilastotkin näyttävät kasvua!

$
0
0

Kaikki päätoimialat olivat kasvussa vuoden toisella neljänneksellä, kertoo Tilastokeskus. Tuoreimpien suhdannetietojen valossa rakentamisen toimialan liikevaihdon kasvu nopeutui vuoden 2016 toisella neljänneksellä eniten, 12,4 prosenttiin. Vuosi sitten vastaavaan aikaan rakentamisen liikevaihto kasvoi 7,7 prosenttia.

Rakentamisen toimialalla voimakkainta kasvu oli talonrakentamisessa, jossa liikevaihtoa kertyi 14,7 prosenttia enemmän kuin huhti–kesäkuussa vuotta aiemmin. Toimialalla liikevaihto kasvoi eniten pienissä, alle 10 henkeä työllistävissä yrityksissä. Kolmasosa kasvusta tuli nuorilta, alle viisi vuotta toimineilta yrityksiltä.

Tilastot puhuvat samaa kieltä kuin viime tiistaina julkaistu pk-yritysbarometri. Sen mukaan pienten ja keskisuurten yritysten odotukset tulevasta ovat parantuneet: lähes puolet (43%) niistä arvioi suhdanteiden paranevan seuraavan vuoden aikana.

Entistä useampi yritys haluaa kasvaa, vain noin joka kymmenes pelkää suhdanteiden heikkenevän. Puoli vuotta sitten sekä parempia että heikkeneviä suhdanteita ennakoivia oli vajaat kymmenen prosenttiyksikköä enemmän.  

– Tunnelmat ovat kääntymässä. Jos nyt uskaltaisimme tehdä uudistuksia, Suomi voisi lähteä hyvään kasvuun, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen totesi pk-yritysbarometrin julkaisun yhteydessä.

Tilastokeskuksen mukaan palvelujen liikevaihto kasvoi vuoden toisen neljänneksen aikana yhteensä 4,4 prosenttia. Liikevaihdon kasvu oli lähes yksinomaan pienten ja keskisuurten eli alle 250 henkilöä työllistävien palvelualan yritysten varassa. Kaikki palveluiden päätoimialat kasvoivat vuodentakaisesta. Kasvun kärjessä oli hallinto- ja tukipalvelutoiminta, jonka sisällä etenkin työllistämistoiminta (+20,7 %), turvallisuus-, vartiointi- ja etsiväpalvelut (+17,5 %) sekä vuokraus- ja leasingtoiminta (+14,8 %) kehittyivät myönteisesti.

Samaan aikaan kaupan alan yritysten liikevaihto kasvoi 2,2 prosenttia. Vuosi sitten vastaavaan aikaan kaupan alan yritysten liikevaihto laski 3,1 prosenttia. Eniten kasvoi autokauppa, 13,6 prosenttia. Vähittäiskaupassa liikevaihto kasvoi 1,7 prosenttia, kun taas tukkukaupassa liikevaihto jäi vuodentakaiselle tasolle. Ennakkotietojen mukaan kaupan yritysten liikevaihto kuitenkin laski heinäkuussa 4,7 prosenttia.

Teollisuuden liikevaihto oli huhti–kesäkuussa 0,8 prosenttia suurempi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kotimaan myynti kasvoi 1,7 prosenttia ja vientiliikevaihto 0,1 prosenttia vuodentakaisesta. Merkille pantavaa on, että globaalisti toimivat teollisuuden yritykset onnistuivat kasvattamaan liikevaihtoaan, kun taas pelkästään kotimaan markkinoilla toimivien yritysten liikevaihto laski.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi

 


Duunit jakoon: Keski-Uusimaa näyttää mallia

$
0
0

Järvenpää, Kerava ja Tuusula yhdistivät voimansa työllisyyden edistämiseksi: Keski-Uudenmaan duuniportaali auttaa työnhakijaa ja työnantajaa kohtaamaan.

Duuniportaali.fi-palvelu ei korvaa työ- ja elinkeinotoimiston palveluja, vaan toimii paikallisesti. Sen tavoitteena on paitsi vähentää pitkäaikaistyöttömyyttä, myös tehdä näkyväksi piilotyöpaikkoja.

Samalla se ohjaa alueen työnetsijöitä löytämään uusia mahdollisuuksia kodin läheltä sekä tarjoaa työkokeilu- ja kesätyöllistymispaikkoja. Keravalla pilotoitiin maaliskuussa 2016 uudenlainen sähköinen palvelu työnhakijoille ja työntekijää tarvitseville lähialueen yrityksille, www.keravanduuniportaali.fi.

Nyt portaali on laajentunut Keski-Uudellamaalla alueelliseksi palveluksi.

Työnantaja tai -tekijä, jätä ilmoitus

Sekä työnhakija että yritys voivat jättää oman ilmoituksensa täysin anonyymisti. Palvelu on maksuton ja sen käyttäminen vaatii ainoastaan rekisteröitymisen, jonka jälkeen työnantajat ja työnhakijat näkevät kolmen kunnan tarjonnan.

Yrityskauppaosiossa yritys voi etsiä jatkajaa, jos sukupolvenvaihdos ei muutoin ole mahdollinen.

– Hyvä työ ei tapahdu yksin, vaan se tehdään yhteistyössä kuntien, paikallisten yrittäjien ja eri toimijoiden kanssa, toteavat kolmen kunnan elinkeino- ja työllisyysvastaavat.

Mpk-yritysten piilotyöpaikat julki

Kohtaanto-ongelmaan haetaan ratkaisuja monella eri taholla. Suomalaisissa mikro- ja pk-yrityksissä on paljon tekemätöntä työtä. Elokuussa 2015 käynnistynyt Helsingin Yrittäjien XL-Knowhow -hanke pyrkii vastaamaan tähän tarpeeseen auttamalla yrittäjiä löytämään kokeneita ammattitaitoisia työntekijöitä, niin sanottuja XL-osaajia erilaisiin työsuhteisiin. Tavoitteena on synnyttää uutta työtä joko työpaikkoina tai yrittäjyytenä.

Hanketta toteutetaan yhteistyössä Uudenmaan TE-toimiston kanssa. Hankkeessa järjestetään tapahtumia, jossa työnantajat ja XL-osaajat kohtaavat ja arvioivat mahdollisuuksiaan löytää yhteinen hyöty.

Riikka Koskenranta

 

Alphabets Interpreters ja muut uudet yritykset – katso lista

$
0
0

Yrittäjäsanomien lista uusista yrityksistä pitää sisällään maanantain ja tiistaiaamupäivän aikana rekisteröidyt uudet yritykset.

Alkuviikon aikana on ehditty perustaa jo 161 yritystä.

Viikon muut uudet yritykset voi tarkastaa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta.

KotipaikkaYritys
AkaaKodintekstiili Selena Oy
AskolaAskolan puu Oy
EspooTmi Nevski Aleksandra
EspooLaatoituspalvelu Tomi Salo
EspooVuokko Kivitalot Oy
EspooAsunto Oy Espoon Loisto
EspooAs Oy Espoon Kaukolantie 16
EspooKäännöspalvelu Kielitie
EspooKAI KYLLÖNEN CONSULTING
EspooSiivousnurkka
EspooMulticultural Lab
EspooWhatnot
ForssaLM Horses
HankasalmiTuomas Hintikka Oy
HausjärviZMartek Oy
HeinävesiTmi J. Karvonen
HelsinkiMaestro + Master
HelsinkiPHZ Full Stack Oy
HelsinkiPoolia IT Oy
HelsinkiLeadSpark Oy
HelsinkiDO'S KAHVILA OY
HelsinkiFour Blocks avoin yhtiö
HelsinkiSampsa Leskinen
HelsinkiAlphabets Interpreters Oy
HelsinkiIl Sole del Sud Oy
HelsinkiSarikoski Inc. oy
HelsinkiTomorrow Labs Oy
HelsinkiPalvamed Oy
HelsinkiLiikennekoulutus Ajovisio
HelsinkiCimson Henkilöstöpalvelut Oy
HelsinkiTax Services MSK Oy
HelsinkiDrumsö Holding Oy Ab
HelsinkiAltestek Oy
HelsinkiPetafox Oy
HelsinkiStenvall Lines Oy Ab
HelsinkiINTRAB Holding Oy
HelsinkiHiptone productions
HelsinkiPRORAW
HelsinkiIVH Asunnot Oy
HelsinkiKSN Communications
HelsinkiCubiFix
HelsinkiFARAH BEAUTY
HelsinkiNiceAlice
HelsinkiLeaders Finland Oy
HollolaTmi Tolvasen Apu
HumppilaCBG Repair Oy
HyvinkääHempeä Oy
HyvinkääTmi Hannu Ryökäs
HämeenlinnaUrheiluhieroja Juuso Saarinen
HämeenlinnaAurinko-valmennus
IittiTmi Alex AVM
IkaalinenKiinteistö Oy Ikaalisten Kelanterä
JanakkalaTmi Antonis Tokkos
JoensuuPsykologi Kaisa Ronkainen
JoensuuJulius Kettunen
JoensuuJoensuun Autokorjaamo Ky
JoensuuPalvelut Jenni Eskelinen
JoensuuKimmo Hyvärinen Oy
JyväskyläLUMAK ADVENTURES
JyväskyläRiku Vihavainen
JyväskyläKoirahieroja Josefiina Hukari
KangasalaAsunto Oy Apilaniitty, Kangasala
KannusPsykoterapia Tmi Niina Ylitalo
KaustinenM Pakkaustekniikka Oy
KeravaJurvanen Sport Equestrian Tmi
KirkkonummiNewspix24 Oy
KirkkonummiJÄNNE OY
KittiläKeskinäinen kiinteistöosakeyhtiö Levin Tunturinlaita 3
KokkolaAb Orrestorp Oy
KokkolaPet Art Ari Pynssi
KonnevesiTmi Hytönen Jaana Marketta
KontiolahtiCleamix Oy
KuopioDa Cheng Ky
KuopioRakennusliike Jouni Koskela Oy
KuopioProperty developement and Management services Oy (PDM Oy)
KuopioTrade Dreams Oy
KuopioVallanpitkätossu Oy
KurikkaRehti Rakenne
LahtiLVI-Palvelu Warma Oy
LahtiRantala Tax & Law Oy
LahtiRAKENNUS & MITTAUS J. VILANDER
LappeenrantaTmi Tsaani
LapuaMaatilatalous Juha Saari
LempääläTmi Olli Porola
LohjaHennan Kauneuskulma
LohjaSuomen Laatuautot Oy
LuumäkiTmi Viivi Ramu
MaskuNurvala Tmi
Mikkeli1523 Maarit Rosenblad Oy
MuhosParturi-Kampaamo Hertukka T:mi
NaantaliEBV Siivous
NaantaliViWoKids Oy
NakkilaTerapiahuone Tanja Kujala
NurmijärviRiNi ajoneuvos Oy
OuluAs Oy Oulun Liikkujanpuisto
OuluPensseli Group Oy
OuluTela-Koski Oy
OuluKiinteistö Oy Oulun Ukkoherrantie B
OuluTmi Essi Keisu
OutokumpuTmi Callen Villi Järvikala
ParainenAiriston tuulet
PerhoPurosaari Logistics Oy
PietarsaariJakobstads Alerte Ab
PietarsaariWelcome Asian Market
PietarsaariSkogslunden Invest Ab
PoriTmi Vappu Grönfors
PoriT:mi Sädäri
PoriAsunto Oy Porin Hyypäntie 4
PorvooUnliike Oy
PorvooJ & J Rakennus- ja LVI-Palvelut Oy
PorvooKokonniemen Palloiluhalli Oy
PorvooServeIT Oy
PorvooDayhill Customs Oy
RaaheTatu Karvonen
RaaseporiLavix Oy
Raisio1517 Joni Kujanpää Oy
RaisioHuoltoliike M. Akkanen
RautalampiMarita Leskinen Oy
RiihimäkiTankarin Saaripalvelut avoin yhtiö
SaloTmi Arto T Virta
SaloPieni Sisustuspuoti
SastamalaPeltityö Lehtimäki Oy
SastamalaSuomen Laituritukku Oy
SastamalaPutkiliike Koistinen Oy
SavonlinnaKonehuolto Silanen
SeinäjokiFinhoiva Ky
SeinäjokiKiinteistö Oy Seinäjoen Puurtajankuja 4
SeinäjokiTaksipalvelu J.Suomi
SieviLiikenne Huovari Oy
SieviTmi Toni Kivijakola
SipooLawless Apparel Oy
SipooTmi Pasi Matero
SomeroTmi Someron perinnerakentaminen
SäkyläEvo Activation Oy
TampereAatos Sign Oy
TampereMAJ works Oy
TampereÄänilevykauppa älppäri.fi
TampereB & B by Vicky
TampereViinitukku Delicatus Oy
TampereProcerviisi Oy
TampereOTSO Metsäpalvelut Oy
TurkuServius
TurkuAsunto Oy Turun Pormestarintalot
TurkuTaksi R. Kasvi
TuusulaR&L Garage Oy
TuusulaTmi Mira Keränen
TuusulaNioRak
UusikaarlepyyFirma Sebastian Pott
VaasaVaasan Hymyhampaat Oy
ValkeakoskiLanganvarjolla
VantaaJuha Riuttanen
VantaaMaurla
VantaaAsunto Oy Vantaan Raiviosuonmäki 7
VantaaJH Tint Oy
VantaaTMI Elias Vinkki
VantaaAsunto Oy Vantaan Siena
VarkausKoneurakointi Liuskat
VihtiKoti + Taide
ViitasaariViitasaaren Koneistus ja Konekorjaus Oy
YlivieskaYlivieskan Auto-Pesula Fixari Oy
YlöjärviAsennus MINA

Kuljetusbarometri: Talousviisarit plussalla, sähköisille sovelluksille suuri tarve

$
0
0

SKAL Kuljetusbarometrin mukaan liikevaihdon ja kannattavuuden kehitystä ennustavat viisarit asettuivat plussan puolelle.

Vain joka kuudes yritys vastaanottaa tilauksia sähköisesti satunnaisesti tai harvoin, noin kolmannes ei lainkaan. Helppokäyttöisille sähköisille sovelluksille olisi kysyntää.

– Kuljetusyritysten liiketoimintaa helpottavien, automatisoitujen prosessien ja seurantajärjestelmien hyödyntämisessä löytyi runsaasti kehitettävää, SKALlin toimitusjohtaja Iiro Lehtonen sanoo.

Joka neljäs kuljetusyritys kuljetti kesän aikana enemmän tavaraa kuin keväällä sekä tonneina että ajosuoritteena.

Pk-seudun lukuisat suuret infranrakennushankkeet ovat työllistäneet myös maakuntien kuljetusyrityksiä. Ruuhka-Suomen infrahankkeissa kuljetettiin monipuolisesti massatavaraa, kappaletavaraa ja maa-aineksia.

Liiketoiminnan kannattavuus kehittyi barometrin mukaan maltillisemmin. Kaluston runsaalla tarjonnalla on katteisiin laskeva vaikutus, vaikka kysyntä olisi korkea.

Ympäristö- ja säiliökuljetukset olivat nosteessa. Liikevaihtoaan paransi 55 prosenttia ympäristökuljetusten ja 52 prosenttia säiliöliikenteen harjoittajista. Joka kolmas säiliöliikennöitsijä paransi kannattavuuttaan.

Ajosuorite kehittyi heikoimmin tukki- ja kuitupuutavaran sekä ulkomaan kuljetuksissa. Ulkomaan kuljetusten kesäinen alamäki myötäili Tullin tilastoja, jotka kertovat Suomen tavaraviennin ja –tuonnin arvon laskusta.

Sähköisille järjestelmille tilausta

Kuljetusyritysten digitaalisissa valmiuksissa on kyselyn perusteella parannettavaa. 43 prosentilla vastanneista kuljetustilauksen sähköinen vastaanottaminen kuului tavanomaisiin käytäntöihin yrityksessä.

Joka kuudes vastaanotti tilauksia sähköisesti satunnaisesti tai harvoin, noin kolmannes ei lainkaan. Runsas kolmannes välitti kuljetustilauksia ajoneuvoon jatkuvasti ja runsas viidennes harvemmin.

Sähköisiä rahtikirjoja käytti kolmannes yrityksistä. Kyselyn perusteella liiketoimintaa pyöritetään kuljetusyrityksissä pitkälti perinteisin työkaluin.

Tulosten valossa kuljetusyritykset alihyödyntävät kaikenlaisia liiketoimintaa helpottavia, automatisoituja prosesseja ja seurantajärjestelmiä.

– Sen sijaan sähköinen rahtikirja ja tilausjärjestelmät herättivät kiinnostusta. Luotettaville, keskenään yhteensopiville sähköisille järjestelmille olisi kova kysyntä, SKALlin tiedotteessa todetaan.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvontajärjestö.

Riikka Koskenranta

 

Taksien määrä lisääntyy ja hinnoittelu vapautuu

$
0
0

Hallitus pääsi tiistaina sopuun liikennekaaresta. Säädöksien valmistelua jatketaan siten, että muutokset tulevat voimaan 1.7.2018.

Uuden liikennekaaren tuoma sääntelyn höllentäminen merkitsee taksien määrän lisääntymistä ja hintojen vapautumista. Uusilla säännöksillä luodaan puitteet henkilökuljetusten järjestämiseksi entistä tehokkaammin mm. digitalisaatiota, kuljetusten yhdistämistä ja erilaisia kalustotyyppejä hyödyntämällä.

Suomen Yrittäjien mukaan on hyvä, että hallitus pääsi yhteisymmärrykseen liikennekaaresta. Liikenteen palveluita päästään kehittämään. Lainsäädäntöä kevennetään merkittävästi. Samalla säilytetään alan toimintapuitteet kohtuullisina myös nykyisten yrittäjien kannalta.

Hallitus ilmoitti luopuneensa valmistelussa aiemmin mukana olleesta esityksestä, jonka mukaan alle 10 000 euron määräisen toiminnan harjoittamiseen ei olisi tarvittu lupaa.

- Kompromissiratkaisu on varsin tyydyttävä. Palveluiden markkinaehtoisuus lisääntyy huomattavasti. Tätä ei kuitenkaan tehdä niin, että pienimuotoisilla toimijoilla olisi kevyemmät säännökset toiminnan harjoittamisessa kuin markkinoilla jo olevilla yrittäjillä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

- Ratkaisu mahdollistaa uudet palvelut ja markkinoiden kehittymisen. Kaksia markkinoita ei kuitenkaan synny, Pentikäinen kiittää.

Keskeiset muutokset liikennejärjestelmään ovat ne, että taksiliikenteen määrä- ja hintasääntelystä luovutaan. Trafi voi kuitenkin puuttua hinnoitteluun, jos siinä kilpailusta huolimatta esiintyy kohtuuttomuutta.

Kaupallinen tavarankuljettaminen tiellä edellyttää liikennelupaa kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin ajoneuvoilta. Kaupallista tavaraliikennettä harjoittavien pakettiautojen (yli 2 tonnin ajoneuvojen) on kuitenkin rekisteröidyttävä liikenteen turvallisuusvirastolle Trafille.

 


 

 

Juupas eipäs työpaikkasopimista – Kansanedustajat väänsivät työmarkkinoista yrittäjien paneelissa

$
0
0

Ajatus työehdoista sopimisesta paikallisesti työnantajan ja työntekijän välillä yhdisti eduskuntapuolueiden panelistit Suomen Yrittäjien järjestämässä Yrittäjän Ääni -tilaisuudessa.

Kansanedustajat kokoomuksesta vasemmistoliittoon kokivat sopimisen olevan periaatteessa hyvä asia. Ville Skinnari (sd.) ja Jari Myllykoski (vas.) olivat kuitenkin hanakimpia asettamaan työpaikkasopimiselle ehtoja.

Ideologian vapaus on kuin uskonnonvapaus

Työelämän modernisaation puolesta puhunut Kalle Jokinen (kok.) sai yleisöltä aplodit.

– Kaikilla pitää olla mahdollisuus vaikuttaa työnkuvaansa paikallisen sopimisen kautta. Sidonnaisuus ammattiliittoon on kuiskaus menneiltä ajoilta.

Jokinen sai tukea oppositiosta. Peter Östman (kd.) rinnasti uskonnonvapauden ja ideologian vapauden samanarvoisiksi kansalaisoikeuksiksi.

– Kaikilla on oltava oikeus olla kuulumatta liittoon, hän alleviivasi.

– Mitä paikallisessa sopimisessa pelätään? Yritys, joka hakee menestystä, pitää huolta alaisistaan. Yritys ei saa osaavaa työvoimaa, jos se ei maksa kunnon palkkaa ja pidä huolta väestään, Östman lausui ja yleisö kiitti jälleen taputuksin.

Pysyykö kilpailu neutraalina?

Myllykoski pelkäsi, että paikallinen sopiminen voisi vaarantaa kilpailuneutraliteetin.

– Sopijaosapuolten on sitouduttava kilpailuneutraliteetin turvaaviin työehtosopimuksiin. Ei voi olla niin, että yrittäjä, joka huonosti hoitaa firmaansa, on kilpailutilanteessa tasavertaisessa asemassa asiansa hyvin hoitavan yrittäjän kanssa. Toinen yritys ei voi hankkia kilpailuetua työntekijöidensä palkkoja laskemalla.

Myllykoski sanoi, että työntekijät saavat valita luottamusmiehet vapaasti, mutta muistutti, että heistä vain liittoon kuuluvilla on oikeudellinen turva.

– Pelkään tilannetta, jossa järjestäytymätön luottamusvaltuutettu tekee lainvastaisen sopimuksen. Kuka silloin maksaa 15 henkilön yrityksessä korvaukset tai oikeudenkäyntikulut niille 14 työntekijälle, joiden puolesta on sovittu?

Kansanedustaja ja puolueensa varapuheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) kommentoi asiaa Yrittäjäsanomille paneelin ulkopuolelta.

– Suhtaudun työpaikkasopimiseen myönteisesti, mutta uskon, että kun kilpailukykysopimuksen kaltainen suuri uudistus on saatu tehtyä, ei ole realistista, että kovin suurta tapahtuisi paikallisessa sopimisessa. Joustoja voidaan yrityksissä viedä eteenpäin hyödyntämällä tehokkaammin olemassa olevia sopimismahdollisuuksia.

Virossa on havaittu yritysveromallin ongelmat

Yksikään Suomen Yrittäjien paneelissa vierailleista kansanedustajista ei siirtäisi Viron veromallia sellaisenaan Suomeen.

– Investointivaraus voisi olla hyvä asia. Viron veromalli ei sovi Suomeen sellaisenaan, sillä se kasvattaisi sivukuluja isommiksi kuin ne Suomessa ovat nyt, Kulmuni sanoi.

Hänen puoluetoverinsa Mika Lintilä totesi, että investointivarauksesta tehdään selvitys syksyn aikana.

– Asia ei ole yksipiippuinen. Hallituksen perusidea on saada investoinnit liikkeelle. Jos investointivaraukseen annetaan viisi vuotta aikaa, se ei välttämättä palvele sitä, mitä hallitus on hakemassa.

– Meillä talous ei kestä Viron veromallia. Toinen ongelma siinä on ketjuttaminen. Virossa on käynyt niin, että kun ei haluta päästää rahaa verotettavaksi, niin sitten ollaan tekemässä seuraavaa ja seuraavaa yhtiötä.

Östman ja Jokinen olivat myös hieman varauksellisilla linjoilla.

– Siinä on se ongelma, että millä ajanjaksolla investointivaraus realisoituu investoinneiksi ja työpaikoiksi, Jokinen pohti.

– Investointivaraus toimi 80-luvulla Suomessa. Se toimisi edelleen, kun laki säädettäisiin tarkaksi, Östman sanoi.

Varauksen tulisi huomioida suhdanteet

SDP:ssä on mietitty eri malleja, Skinnari pyöritteli.

– Voisiko se olla tutkimus- ja kehitysvähennyksen palautus? En lähde nyt linjaamaan mikä malli se on, hän kierteli.

Myllykoski oli kiinnittänyt huomiota samansuuntaisiin ongelmiin kuin Lintiläkin.

– Naapurissa kaikki se, mikä jätetään yhtiöön, ei olekaan investointeja, vaan sillä ostetaan kiinteistöjä Tallinnan keskustasta. Näin vältetään veroja. Pitääkö meillä Suomessa olla sitten kirjanpidossa yksi kohta, että mitä on siirretty verotuksen ulkopuolelle?

–En laittaisi varaukselle aikarajaa, koska aina pitää katsoa suhdanteet. Vai pakotetaanko matalan suhdanteen aikana investoimaan, kun raha on sen viisi vuotta ollut varattuna, Myllykoski kysyi.

 

Juhani Ojalehto

 

Oletko saanut valelaskuja? Näin toimit niiden kanssa

$
0
0

– Näitä tulee koko ajan. Onneksi tietoisuus harhaanjohtavasta markkinoinnista on lisääntynyt – ja nettisivuillamme Yrittäjän ABC:ssa on perusteelliset ohjeet sen varalta, sanoo Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen.

 

Katso täältä ohjeet harhaanjohtavan markkinoinnin ja valelaskujen tunnistamiseksi ja torjumiseksi

Viime päivinä Suomen Yrittäjiin on otettu yhteyttä harhaanjohtavasta markkinoinnista ja valelaskuista, joita on lähetetty esimerkiksi Office Worldin, European Company Networkin (ECN) ja World Business Searchin (WBS) nimissä.

Esimerkiksi ECN sanoo keräävänsä tietoja eurooppalaiseen yritysrekisteriin. Allekirjoittamalla lomakkeen sitoutuu samalla kolmen vuoden sopimukseen hintaan 995€/vuosi. Tästä kertova teksti on todella pienellä präntillä lomakkeen alareunassa.

Osa harhaanjohtavasta markkinoinnista on suoranaisia valelaskuja, osa laskun muotoon puettuja tarjouksia, jotkut tiedonkeruulomakkeita, jotka ovatkin sopimuksia, jos ne allekirjoittaa.

Myös puhelimitse huijarit saattavat lähestyä. Puhelimessa ei kannata sopia mitään, vaan pyytää lisätietoja sähköpostilla.

– Yrittäjien aluejärjestöistä tulee koko ajan tietoa näistä. Välillä harhaanjohtavaa markkinointia ja valelaskuja suunnattiin erityisesti pieniin yrityksiin. Jos yrittäjä kieltäytyi maksamasta, häntä uhattiin maksuhäiriömerkinnällä. Moni yrittäjä säikähti, Tiina Toivonen kertoo.

Liikkeellä on myös ns. toimitusjohtajahuijauksia, jossa huijarit lähettävät pomon nimissä sähköpostia ja yrittävät saada henkilöstön hoitamaan tilisiirtoja omille tileilleen. Jos toimitus- tai talousjohtajan käyttämä osoite on esimerkiksi , rikolliset ovat saattaneet lähettää huijausviestejä osoitteesta .

Lainsäädäntöasioiden päällikkö Toivonen varoittaa uudesta, vaikeasti havaittavasta huijauksen muodosta. Laskukirjeitä on anastettu ilmeisesti postin keltaisista laatikoista. Laskulomake on vaihdettu väärennettyyn laskuun, joka on muuten alkuperäisen ja aidon kaltainen, mutta siihen on vaihdettu saajan tilinumero.

Ainakin Lounais-Suomen poliisille on tehty rikosilmoituksia tällaisista huijauksista. Kun yritys on maksanut laskun, rahat ovatkin ohjautuneet rikollisten tileille.

– Aina voi ottaa yhteyttä jäsenpalveluumme, jos on joutunut harhaanjohtavan markkinoinnin tai valelaskun kohteeksi ja ei tiedä mitä tehdä, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen muistuttaa.

Jari Lammassaari

 

Konkurssien määrä väheni alkuvuonna

$
0
0

Tammi–elokuussa pantiin vireille 1 668 konkurssia, mikä on 98 konkurssia (5,6%) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna, kertoo Tilastokeskus.

Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 8 813, mikä on 1 316 henkilöä (17,6%) enemmän kuin edellisvuonna.

Lukumääräisesti eniten konkurssit vähenivät rakentamisen alalla. Alalla pantiin vireille 329 konkurssia, mikä on 44 konkurssia (11,8 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Konkurssien määrä väheni myös maa-, metsä- ja kalataloudessa, teollisuudessa ja kaivostoiminnassa, kuljetuksen ja varastoinnin sekä muiden palveluiden päätoimialoilla. Muiden palveluiden päätoimiala käsittää mm. informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, koulutuspalvelut sekä terveys- ja sosiaalipalvelut.

Vireille pantujen konkurssien määrä kasvoi tammi–elokuussa kaupan sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnan päätoimialoilla. Kaupan päätoimialalla pantiin vireille 351 konkurssia, mikä on 2 konkurssia enemmän kuin edellisvuonna.

Konkurssin vireilletulo ei läheskään aina merkitse "konkurssiin menemistä". Konkurssi oikeudenkäyntinä on mutkikas ja monia vaiheita käsittävä oikeusprosessi, jonka eri vaiheissa menettely voi jäädä kesken.

Konkurssiin haetut yritykset tammi-elokuussa 2016

Maa-, metsä- ja kalatalous 42 (45 v.2015)

Teollisuus ja kaivostoiminta 163 (189)

Rakentaminen 329 (373)

Kauppa 351 (349)

Kuljetus ja varastointi 129 (132)

Majoitus- ravitseminen 144 (143)

Muut palvelut 475 (505)

 

Jari Lammassaari

 

 

 


Team Finlandille kritiikkiä: Pienten yritysten kv-rahoitus on heikentynyt

$
0
0

Suomen Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgrenin mukaan Team Finland palveluiden kehittäminen on jatkuva prosessi. Tänä vuonna verkostossa on tapahtunut paljon: selkeät nettisivut, TF-talo, yhteinen palvelunumero ja se, että yrityksille on alettu tehdä palveluehdotuksia, hän kertoo.  

– Suurin ongelma on, että mikro- ja pienyritysten kansainvälistymisen rahoitustarpeita ei ole huomioitu. Rahoitus suunnataan kasvuohjelmiin.

Team Finland kokoaa yhteen yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia ulkomaisia investointeja ja Suomen maakuvaa edistävät valtiorahoitteiset toimijat sekä niiden tarjoamat palvelut.

Kauppalehti (20.9) kirjoitti, että TF on käytännössä ainoastaan julkisrahoitteisten toimintojen päälle vedetty kattonimike. Kauppalehden mukaan mistään ei saa keskitetysti tietoa siitä, kuinka paljon henkilöstöä ja budjetteja kokonaisuus kattaa. TF-toimintoja on 16 eri organisaatiossa.

Åbo Akademin johtamisen ja organisaatioiden professori Alf Rehn sanoi Kauppalehdelle, että kokonaisuus ei ole ainoastaan siiloja, vaan ryväs toimijoita, jotka eivät aina edes tiedä, kuka mistäkin vastaa.

– Tärkeää tässä on se, että saadaan organisaatiot toimimaan samaan suuntaan. Yhteinen palvelunumero auttaa siirtymään kohti yhden luukun periaatetta. Kuka palvelun tuottaa on toisarvoista, SY:n Palmgren kommentoi eilen esiin noussutta kritiikkiä.

Tulokset vielä laihoja – vientiyrityksiä saatava lisää

TF-toimijoille on tulossa yhteinen asiakashallintarekisteri, joka helpottaa jatkossa asiointia.
– Yrityksen ei tarvitse kertoa enää omaa tarinaansa moneen kertaan, Thomas Palmgren toteaa.  

Team Finlandia on kritisoitu hallintokeskeisyydestä ja siitä, ettei palveluita tunneta.
– Toisaalta TF-organisaatioiden palveluita kyllä tunnetaan, mutta niitä ei mielletä Team Finland palveluiksi.

Pienyritysten kansainvälistymisrahoitus on TF:n suurin pullonkaula.

– Messuosallistumiset ovat yksipuolistuneet rahahanojen kiristyessä ja vientirengasrahoitus on loppumassa tämän vuoden jälkeen.

– Painotamme, että verkoston tulee pystyä palvelemaan mikroyrityksiä. Verkoston onnistuminen mitataan loppupäässä siinä, miten yrityksiä saadaan kansainvälisille markkinoille.

Suomen Yrittäjät toimii TF:n partnerina ja yrittäjäjärjestö on edustettuna alueellisissa TF - verkostoissa. 

 

Riikka Koskenranta

 

Yrittäjä haukkuu työttömien pompottelun

$
0
0

–Työnantajana on ollut irvokasta nähdä, kuinka suomalainen yhteiskunta kohtelee työttömiään. Työhön täysin kelpaamattomia ihmisiä pompotellaan kurssilta toiselle ja pakotetaan hakemaan töitä yrityksistä, jotka heitä ei varmasti ole palkkaamassa, kirjoittaa blogissaan Francis McCarron.

McCarron on 36-vuotias perheellinen yrittäjä, valtiotieteiden maisteri ja Lahden kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja (kok.).

McCarron laskeskelee, että viimeisimpien tietojen mukaan Suomessa on noin 214 000 työtöntä ja noin 165 000 piilotyötönta.

– Epäilen, että tuosta joukosta alle puolet on työkykyisiä, siis sellaisia joiden työpanoksesta joku työnantaja on valmis maksamaan palkkaa. Loput ovat valitettavasti työmarkkinoilla mahdollisuutensa menettäneet. Tämä ei tee heistä huonompia ihmisiä, mutta työntekijöinä heillä ei enää ole arvoa, McCarron toteaa.

McCarronin mukaan ihmisarvoa alentavassa työllistämisprosessissa ovat olleet mukana vuorollaan kaikki yhteiskunnan toimijat. Kaikkien intressi on ollut oman aseman turvaaminen.

– Työttömien kyykytys saa luvan loppua. Pakottamalla, kuulustelemalla ja potkimalla ei synny yhtäkään työpaikkaa enempää, McCarron toteaa.

Hän peräänkuuluttaa vapaata paikallista sopimista:

–Tiedän tasan tarkkaan, mikä yrityksen saa palkkaamaan lisätyöntekijöitä: se, että palkan, työajat ja muut ehdot saa vapaasti sopia työntekijän kanssa hänen kykyjensä ja halujensa mukaan liittojen puuttumatta siihen mitenkään. Kaikki muu on haitallista näpertelyä. Jos työntekijä ei tuota työllään kuin euron per tunti, on yrittäjän kannalta järjetöntä maksaa enemmän kuin euro per tunti, analysoi McCarron.

­– Rekrytoidessani ihmisiä törmään yhä enemmän tapauksiin, jotka eivät ole palkattavissa töihin oikein mihinkään hintaan. Edes 50 prosentin palkkatuki ei asiaa muuksi muuta. Kutsun näitä ihmisiä ”huokailijoiksi”.

Syitä heidän kohtaloonsa on varmasti monia, mutta syy siihen miksi heitä ei ole voitu auttaa on yksinomaan suomalaisen työmarkkinan jäykkyyksissä, McCarron kirjoittaa ja jatkaa:

Jäykkien työmarkkinoiden ihmisen syrjäyttävä vaikutus on julma. Ammattiyhdistysliike, työnantajajärjestöt ja kulloinenkin maan hallitus ovat kukin vuorollaan olleet heittämässä esteitä näiden ihmisten tielle.

Jari Lammassaari

Lue täältä McCarronin koko blogi

"Miten minulla on varaa neljän päivän karenssiin?" – Sairastaminen on riski yksinyrittäjälle

$
0
0

Sairauden takia töistä poissaolo merkitsee yksinyrittäjälle täyttä tulonmenetystä neljän päivän ajan.

Parturi-kampaaja Teija Uitto-Kohonen vahvistaa toimialaansa ja yritysmuotoonsa liittyvät hankaluudet taudin iskiessä.

– Sairauspäiväraha alkaa juosta vasta neljännen päivän jälkeen. Hiljattain sairastuin keskellä viikkoa torstaina. Kun sunnuntaita ei lasketa, niin vasta seuraavan viikon tiistaina olisin saanut päivärahaa, jos olisin vielä ollut toipilaana. Kuume ja mahatauti menevät yleensä ohi neljässä päivässä, Uitto-Kohonen toteaa.

Hän oli kokonaan poissa töistä yhden päivän ja teki seuraavan puolipäiväisesti. Joskus asiakkaiden aikoja voi siirtää, mutta lauantaina oli jo mentävä töihin.

– Lauantaina oli juhliin menijöitä. Sellaisten asiakkaiden siirtäminen ei onnistu.

Uitto-Kohosen mielestä yksinyrittäjän sairauspäiväkarenssin pitäisi olla tasapuolinen palkansaajan kanssa.

– Aina kun puhutaan, että palkansaajille voisi säätää yhden päivän karenssin, heillä nousevat karvat pystyyn. Palkansaajilla ei kuulemma ole varaa siihen. Miten minulla on varaa neljään, kun olen pienituloinen kampaaja pieneltä paikkakunnalta?

37-vuotias miettii vanhuuseläkettä

Valokuvaaja Tuomas Elenius ottaa työssään varman päälle.

37-vuotias Elenius sanoo valmistautuneensa työttömyyden, työkyvyttömyyden ja eläköitymisenkin varalle. Yhteiskunnalta itsenäiselle elinkeinonharjoittajalle tuleva sosiaaliturva ei ole Eleniukselle tuttu, vaan hänelle varautuminen merkitsee insinöörityylistä ajattelua ja ennakoivaa rahankäyttöä.

Viime aikoina työuransa puolivälin ohittaneen miehen mielessä ovat olleet vanhuuseläkkeeseen liittyvät asiat.

– Olen laskeskellut yrittäjän eläkelain [YEL] maksujen määriä ja ennakoinut minkälaisia summia eläkkeelle jäädessä saisi. En usko, että alle 65-vuotiaana vielä rannalla makaillaan. Eläkeikä on kaukana, mutta sitä on järkevää miettiä, sanoo omaa nimeään kantavan valokuvaamon yrittäjä ja ainoa työntekijä Elenius.

Nykyisellä eläkkeen tasolla Elenius selviäisi puolisonsa kanssa nippa nappa.

– Olemme lapseton pariskunta, joten pääsemme aikaisessa vaiheessa asuntolainattomaan vaiheeseen.

Sosiaaliturvan sijaan rahasto ja verkosto

Elenius sanoo maksavansa YEL-maksuja alakanttiin, lähinnä työkyvyttömyyttä ajatellen.

– Jos miettisin sitä vain vanhuuseläkkeen kannalta, maksaisin vielä vähemmän ja sijoittaisin sen rahan muualle. Olenkin ottanut rinnalle rahastosijoittamisen. 

Elenius sanoo tiedostavansa uhkakuvan, että sattuisi jotakin, joka veisi kyvyn jatkaa nykyisessä työssä.

– Olen varautunut henkisesti ja taloudellisesti siihen, että terveydellisesti kävisi jotain, joka estäisi tekemästä näitä hommia. Pystyisin olemaan useita kuukausia ilman tuloja.

Sairastelun kanssa Eleniuksella ei ole ollut ongelmia. Hän on selvinnyt niistä tavallisilla lyhyillä flunssilla. Valokuvaajan työssä keikkoja on joskus helppo siirtääkin.

– On se joustavampaa kuin esimerkiksi parturi-kampaajalla.

Tiettyyn päivään sidotut tehtävät eli tapahtumakeikat voi hätätapauksessa antaa tutun ammattilaisen hoidettaviksi.

– Kaveriverkostoa on pitänyt luoda sen verran, että saa korvaavan kuvaajan paikalle, jos pahasti sairastuu. Tähän asti keikat on saatu hoidettua vaikka pää kainalossa.

Asemassa olisi parannettavaa

Uitto-Kohosella on yksinyrittäjyydestä päällimmäisenä valoisat kokemukset.

– Nautin oman itseni herrana olemisesta, seitsemän vuotta parturi-kampaamoa pyörittänyt Uitto-Kohonen hymyilee.

Eleniuksenkin vinkkelistä yrittäjän asema on plussan puolella. Yleisesti ottaen hän arvelee tilanteen olevan toinen.

– Näppituntuma on se, että yksinyrittäjän asemassa olisi parantamisen varaa. Pidempi-aikainen sairastaminen ja työttömyys ovat hirveän iso ongelma monelle tutulle yrittäjälle.

– Toiminta on helposti katkolla, jos yrittäjä on kolmekin kuukautta poissa markkinoilta sen takia, että jalka on paketissa. Asiakkaat etsivät uuden tekijän täyttämään tarpeitaan.

 

Juhani Ojalehto

 

Kunnissa alkaa pian hankintakisa – Hankintalaissa piilee vaara

$
0
0

Aihe kiinnosti kuitenkin sen verran, että Analystican henkilökunta osallistui kurssille, jossa kerrottiin, miten julkisiin hankintoihin laaditaan tarjouksia ja miten hankintamenettelyt toimivat. Siitä lähtien Analystica on osallistunut lukuisiin tarjouskilpailuihin.

– Se oli aikoinaan enemmän sattumaa lähteä tarjoamaan julkiselle puolelle, mutta nykyisin se on jo meille tärkeä segmentti, kertoo Michael Lindholm Yrittäjäsanomille.

Viime vuosina Analystica on voittanut isoja projekteja sosiaali- ja terveysalalta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on asiakkaana neljättä vuotta, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ensimmäistä vuotta.

Asiakkuudet eivät ole tulleet helpolla. Esimerkiksi sairaanhoitopiirit tekivät runsaan vuoden ajan selvityksiä siitä, kenet ne valitsevat.

– Se vaatii pitkää pinnaa ja kustannuksia, joita tulee erilaisista selvityksistä, raporteista ja kokouksista. Pitää vain uskoa itseensä, Lindholm linjaa.

”Voidaan vain toivoa”

Julkisia hankintoja tehdään Suomessa vuosittain arviolta 35 miljardin euron arvosta. Euromääräisesti suurimmat hankinnat keskittyvät sosiaali- ja terveysalalle sekä rakennusalalle.

Moni pieni kunta on viime vuosina kilpailuttanut sote-palvelujaan. Esimerkiksi Mänttä-Vilppula ja Jämsä ovat solmineet sopimuksia Pihlajalinnan kanssa.

Suuret sote-ulkoistukset nostavat pienet kunnat korkealle tilastoissa, joissa hankintojen arvo suhteutetaan asukaslukuun. Mänttä-Vilppulan hankintojen arvo on yli 28-kertainen maakuntien keskiarvoon verrattuna.

Mutta miten pk-yritykset hyötyvät ulkoistuksista, jos sopimuksia tehdään vain Pihlajalinnan kaltaisten jättien kanssa?

Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin arvioi, että palveluntuottajan motivaatio määrää sen, kuinka paljon sopimuksista lohkeaa alihankintoja.

Suuret yritykset voivat olla pk-yritysten kannalta yhtä lailla huono monopoli kuin julkinen sektorikin. Yksityinen sektori voi kuitenkin valita kumppaninsa julkista vapaammin.

Sote-uudistuksen edettyä kunnat eivät enää voi tehdä viime vuosien kaltaisia kokonaisulkoistuksia, muistuttaa Varsinais-Suomen Yrittäjien hankinta-asiamies Jorma Saariketo.

– Nyt voidaan vain toivoa, että maakuntiin muodostuvat sote-hankintayksiköt eivät tee kilpailutuksista niin suuria, että pk-yritykset eivät pääse tarjoamaan palveluitaan.

Yli sata miljoonaa

Pienille yrityksille realistisimpia julkisia hankintoja ovat usein pienhankinnat, joita kunnat voivat tehdä ilman tarjouskilpailua. Hankintalaki ei säätele pienhankintoja, mutta ohjaa niiden tekoa.

Grekin, Saariketo sekä Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala arvioivat pienhankintojen määrän kasvavan selvästi lähivuosina, kun uusi hankintalaki nostaa kynnysarvoja.

– Kasvu on vähintään sata miljoonaa euroa ja kappalemäärissä noin 2 600 hankintaa vuodessa. Kappalemäärissä tämä vastaa 17 prosenttia Hilmassa olevista hankinnoista. Onkin tärkeää, että myös pienhankinnat kilpailutetaan mahdollisimman avoimesti, Neimala sanoo.

Pienet yritykset voivat päästä kiinni myös isompiin hankintoihin, jos ne ositetaan. Hallituksen esityksessä velvoite hankintojen jakamisesta osiin on kuitenkin tulossa vain EU-hankintoihin. Kansallisia hankintoja ei ole pakko jakaa osiin.

Se on yrittäjien kannalta vakava uhka.

– Suuri vaara on, että kilpailutusten koko kasvaa pk-yritysten ulottumattomiin ja jakamista ei toteuteta, vaan keksitään perustelut jakamatta jättämiselle, Saariketo sanoo.

Tällä voi olla merkittäviä alueellisia vaikutuksia.

– Jos kunta omalla toiminnallaan syö elintilaa yrityksiltä, syö se samalla omaa elinvoimaansa, toteaa Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiamies Hannamari Heinonen.

Laittomia hankintoja

Joka vuosi osa kunnista ei kilpailuta yhtään hankintaa. Vuonna 2015 tällaisia kuntia oli 31, joista noin puolet sijaitsi Ahvenanmaalla.

– Ei ole todennäköistä, että kunta ei olisi vuoden aikana hankkinut yhtään mitään, vaikka kyseessä olisikin pieni kunta. Ahvenanmaa on poikkeus, sillä maakuntahallinto ja Maarianhamina kilpailuttavat usein kuntien puolesta, Saariketo sanoo.

Se, ettei hankintoja näy tilastoissa, voi Saarikedon mukaan johtua ainakin neljästä syystä. Jos kyseessä on pieni kunta, se saattaa tehdä yhteistyötä isomman kanssa, eikä tieto välity tilastoihin.

Toisekseen kunta on voinut ottaa käyttöön Kuntaliiton omistaman KL-Kuntahankinnat Oy:n puitesopimukset, joiden tiedot eivät näy näissä tilastoissa kunnan omana hankintana.

Kolmannekseen pienissä kunnissa ei aina riitä osaamista kilpailuttamiseen. Siihen liittyvä neljäs syy on se, että kilpailutuksen merkitys ymmärretään tahallaan väärin.

– Ihan selkeästi on sellaisia tapauksia, että on jätetty hankinta kilpailuttamatta ja tehty suorahankinta. Se on useimmiten laiton menettely, josta kukaan ei vapaaehtoisesti kerro.

Miten julkisten hankintojen kilpailutusta voisi kehittää?

Vitreo Oy:n Perttu Hietasen mukaan pienhankinnoista ilmoittamisen pitäisi olla pakollista kunnille. Hankkijalle on myös asetettava pätevyysvaatimukset.

– Nyt etenkin pienissä kunnissa hankintoja tehdään usein oman työn ohella osaamattomin voimin. Tuotteen tai palvelun elinkaarikustannusten sekä yrityksen verojalanjäljen pitäisi sisältyä tarjousten vertailukriteereihin.

Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy:n Päivi Halosen mielestä hankinnoilla on suuri merkitys alueen talouteen, joten niitä kannattaa jakaa yhä enemmän osiin, jotta myös pk-yrityksillä on mahdollisuus osallistua.

– Hankkijan tulisi olla yhteydessä yrityksiin ja hioa tarjouspyyntöä vuoropuhelun pohjalta. Kuntien tulisi tiedottaa hankinnoista jo etukäteen ja yrittäjien pitäisi jaksaa olla aktiivisia.

Putki-Sato Oy:n Juha Aholan mukaan kansallisia kynnysarvoja pitäisi nostaa, sillä se toisi hankintayksiköille enemmän vapautta ja parantaisi puitesopimuksien painoarvoa.

– Rajoitettu menettely, jossa hankintayksikkö valitsee yritykset, jotka ovat parhaiten soveltuvia tarjoamaan hankintaa, on mielestäni paras. Hankintayksikkö saa silloin helpommin laatua ja palvelua, Ahola esittää.

Katri Simola

Yritysten määrä kasvoi

$
0
0

Yritysten määrä kasvoi vuonna 2015 edeltävään vuoteen nähden. Erityisesti yritysten määrä kasvoi ammatillisen, teknillisen ja tieteellisten palvelujen, hallinto- ja tukipalvelujen sekä terveydenhuollon toimialoilla. Teollisuuden, rakentamisen, kaupan sekä logistiikan toimialoilla yritysten lukumäärä jatkoi pienessä laskussa.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen julkaisemista ennakkotiedoista.

Yritysten työllistämä henkilöstömäärä laski vuonna 2015 vähemmän kuin vuonna 2014. Ennakkotietojen mukaan vuonna 2015 yhteenlaskettu henkilöstömäärä muilla kuin alkutuotannon toimialoilla laski noin 6 000 henkilötyövuotta edeltävään vuoteen nähden.

Henkilöstön määrä laski eniten teollisuuden ja kaupan toimialoilla C ja G. Eniten henkilöstön määrä nousi hallinnon ja tukipalvelujen sekä terveydenhuollon toimialojen N ja Q yrityksissä.

Liikevaihto laski

Yritysten yhteen laskettu liikevaihto oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 377,5 miljardia euroa vuonna 2015. Teollisuuden ja kaupan heikko kehitys painoi koko yrityssektorin liikevaihdon 6,2 miljardin euron laskuun edellisvuoteen verrattuna. Koko teollisuuden alojen liikevaihto supistui 7,3 ja kaupan 2,5 miljardia euroa. Rakentamisen liikevaihto kasvoi 1,2 miljardia. Palvelutoimialoilla liikevaihtoa kertyi 2,4 miljardia enemmän kuin edellisvuonna.

Teollisuuden liikevaihto supistui edelleen ja oli 123,8 miljardia euroa vuonna 2015. Vuotta aiemmin liikevaihtoa kertyi 130,3 miljardia joten pudotusta oli 5 prosenttia. Liikevaihdon vähennyksestä lähes puolet tuli kotimaisen teollisuustuotannon laskusta.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden isojen yhtiöjärjestelyjen myötä toimialan yritysten yhteenlasketusta liikevaihdosta sulautui 6,6 miljardia euroa. Kemian teollisuudessa liikevaihto laski 3,8 miljardia. Metalliteollisuudessa liikevaihto kasvoi 3,1 miljardia johtuen suurelta osin yritysten toimintojen uudelleenjärjestelyistä.

Viewing all 11212 articles
Browse latest View live