Miten nuori nainen pärjää miesvaltaisessa instituutiossa?
– Varusmiespalveluksessa tuli vastaan miehiä, joiden mielestä armeija ei ollut naisen paikka, mutta pääosin suhtautuminen naisvarusmiehiin oli asiallista. Päänvaivaa tuotti lähinnä se, ettei kaikista varusteista löytynyt riittävän pieniä kokoja, Tiina Laisi-Puheloinen kertoo.
– Minulla on asepalveluksesta vain hyviä muistoja. Sieltä on jäänyt loistavat verkostot.
Laisi-Puheloinen eteni reservin kapteeniksi ja viihtyi yhteensä seitsemän vuotta Puolustusvoimilla viestintä- ja henkilöstöalan tehtävissä sekä johtamisen laitoksella Maanpuolustuskorkeakoulussa. Vuonna 2002 hän lähti vuodeksi Kosovoon rauhanturvaajaksi, mikä kehitti paineensietokyvyn äärimmilleen.
– Kriisinhallintatehtävissä ollaan jatkuvasti poikkeusoloissa. Pään on pakko kestää.
Upseerikoulutusta pidettiin pitkään parhaana johtamiskouluna. Sittemmin monet ovat kyseenalaistaneet, sopivatko armeijan opit nykyaikaiseen johtamiseen. Laisi-Puheloinen on asiasta eri mieltä.
– Mitään koulutusta ei voi ottaa vastaan sellaisenaan, mutta siviili- ja sotilasjohtamista läheltä seuranneena koen, etteivät ne ole kovin kaukana toisistaan. Sotilaskoulutuksessa painottuu johtaminen poikkeusoloissa, mutta siinäkin tärkeää on ihmisten yksilöllinen kohtaaminen ja motivointi.
Hänestä niin liike-elämän kuin armeijan johdossa on keskeistä hahmottaa laajempi kokonaiskuva.
– Armeijassa on tiedettävä, mikä on omien ja vihollisen joukkojen tilanne sekä minkälaista osaamista ja varusteita joukoilla on. Sama pätee liike-elämässä: johtajan tulee tuntea oma henkilöstö ja kilpailijat perinpohjin.
Kummassakaan tilanteessa johtaminen ei tapahdu tyhjiössä, Laisi-Puheloinen sanoo. Omiin joukkoihin on pystyttävä vaikuttamaan.
– Armeijassa näkee heti, onko johtajalla toimeenpanokykyä. Saako hän poteroissa makaavat joukot liikkeelle, kun on kylmä, pimeää ja sataa vettä? Kukaan ei kykene johtamaan yksin. Sellaista fakiiria ei olekaan.
Mennään eikä meinata
Puolustusvoimissa vietettyjen vuosien jälkeen Laisi-Puheloista pyydettiin markkinointipäälliköksi Alma Median Monster-työnhakupalveluun. Kyseessä oli hänen ensimmäinen kosketuksensa liike-elämään ja myyntiin.
– Nuorena ajattelin, että en halua ikinä tehdä myyntiä. Almassa huomasin, että se ei ole sittenkään hassumpi laji: sehän on ihmisiin vaikuttamista. Puolustusvoimilla oppii sinnikkyyttä, josta on hyötyä myyntityössä. En anna helposti periksi, Laisi-Puheloinen kertoo.
Almasta hän siirtyi Sanomalle Oikotie.fi:n työpaikkapalveluiden liiketoimintajohtajaksi. Hän sai tiimeineen aikaan huikeita tuloksia: neljässä vuodessa liikevaihto kasvoi 150 prosenttia.
– Kun päätin, että meistä tulee markkinajohtaja, meistä myös tuli. Se ei ollut yksin minun ansiotani, mutta osaan johtaa ihmisiä erilaisissa organisaatioissa. Minulla on vahva muutosjohtajan asenne, mennään eikä meinata. Olen aina ollut hyvin tulosorientoitunut ja -hakuinen tyyppi.
Mediabisnestä kokeiltuaan Laisi-Puheloinen kaipasi uusiin tehtäviin. Kun häntä pyydettiin Isku Interiorin Etelä-Suomen aluejohtajaksi ja myöhemmin Iskun Baltian-yhtiöiden toimitusjohtajaksi, bittien ja nettisivukävijöiden kauppaaminen vaihtui huonekalujen myyntiin. Laisi-Puheloisen aikana Iskun Etelä-Suomen liikevaihto tuplaantui.
Vaikka hyvää johtajuutta on monenlaista, Laisi-Puheloinen tietää omasta kokemuksesta, mitä johtajan pitää ottaa huomioon.
– Suunta ja tavoitteet pitää olla aina. On luotava strategiset askeleet, joiden eteneminen tarkistetaan tietyin väliajoin. Johtaminen on pitkäjänteistä ja säännönmukaista työtä. Pitää myös muistaa, että tekee työtä seuraajilleen. Jatkajan on oltava helppo ottaa ohjat.
Yrittäjyys ei ole pikavoittoja
Iskussa Laisi-Puheloisen alaisena työskenteli sisustusarkkitehti Päivihelena Hallanoroon. Hallanoro toimi Iskun suunnittelujohtajana Arabiemiraateissa ja halusi perustaa yrityksen Suomeen palattuaan. Laisi-Puheloinen oli pohtinut yrittäjyyttä jo Sanomalla ollessaan, mutta ei ollut keksinyt sopivaa liikeideaa. Hallanoron kanssa idea alkoi muotoutua, ja tilasuunnitteluun ja liikkeenjohdon konsultointiin erikoistunut yritys COREspace Oy perustettiin. Naiset kokivat, että yritysten tekemät toimitilamuutokset ovat mahdollisuus koko organisaation strategian ja toimintatapojen muutokseen.
– Jos yritys uusii strategiansa, mutta työympäristölle ei tehdä mitään, on muutoksia hankala saada läpi. Jos halutaan vaikkapa tehostaa myyntiä, yksi vaihtoehto on siirtää myyjä työpisteeltä pois. Se on konkreettinen osoitus, että myyjän pitää olla asiakkaan luona eikä toimistolla, Laisi-Puheloinen selittää.
COREspace auttaa yrityksiä optimoimaan tilankäyttöään. Suomessa on vielä runsaasti toimistokantaa, vaikka monia töitä voisi tehdä missä tahansa.
– Työnteko muuttuu koko ajan. Se, että mennään joka päivä konttorille ja tehdään töitä omassa työhuoneessa, ei ole tätä päivää. Työtiloja tiivistämällä ja käyttämättömänä olevia tiloja vuokraamalla yritykset voisivat lisäksi tehdä tuottoa.
Kesäkuussa perustettu yritys sai heti useita yhteydenottoja, ja ensimmäiset asiakkaat on jo lyöty lukkoon.
Vaikka alku on ollut lupaava, on Laisi-Puheloisella yrittäjyydestä realistiset odotukset.
– Ei se glamouria ole. Yrittäjyys on pitkäjänteistä hommaa, ja pikavoittoja on turha odottaa. Kaikki pitää rakentaa alusta asti itse.
Kädet saveen
Työnjako COREspacessa on selkeä. Myynti, talousasiat ja asiakkaiden johtamis- ja toimintaprosessien kehittäminen ovat Laisi-Puheloisen alaa, ja luova suunnittelutyö kuuluu Hallanorolle.
– Yhtiökumppanini on erittäin luova ihminen. Minä taas olen suoraviivaisempi halki poikki pinoon -tyyppi. Täydennämme toisiamme.
COREspacen tulevaisuudesta puhuttaessa Laisi-Puheloinen innostuu.
– Asetan helposti itselleni tavoitteen, että vähintään miljoonan euron liikevaihto mahdollisimman nopeasti, hän nauraa.
– Haluamme yrityksen, joka kasvaa kannattavasti ja on ajassa mukana, jopa sitä edellä. Vastaanotto on ollut hyvä. Tällaiselle yritykselle on kysyntää.
Tilaisuuden tarjoutuessa Laisi-Puheloinen haaveilee COREspacen laajentumisesta Suomen ulkopuolelle. Iskun Baltian-toimintoja johtaessaan hän huomasi, että Baltian maissa on käynnissä toimitilojen muutos. Pyrkimyksenä on kuitenkin saada yritys kasvuun ensin kotimaan rajojen sisällä.
– Nyt keskitymme tähän ja teemme yhden asian kunnolla. Haluamme tehdä tuottavan ja työllistävän yrityksen, mutta nöyryyttä on oltava mukana. Täytyy olla valmis tekemään ihan niitä käytännön hommia.
On aika laittaa kädet jälleen saveen.
Kira Keini
toimitus@yrittajat.fi