Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 11212 articles
Browse latest View live

Valiokuntahaku on käynnissä, naisia toivotaan lisää: "Järjestöllä nyt hyvä draivi"

$
0
0

Suomen Yrittäjillä on parhaillaan käynnissä haku valiokuntiin ja verkostoihin. Ne kattavat monipuolisesti yrittäjyyden eri tilanteita ja toimialoja.

Yrittäjien tavoitteena on saada mukaan nykyistä enemmän naisia. Etenkin liikenteeseen, rakentamiseen ja ympäristöön keskittyvät valiokunnat ovat varsin miesvaltaisia.

– Valiokunnissa tehdään arvosta työtä järjestön vaikuttamistyön ja verkostomaisen toiminnan vahvistamiseksi. On tärkeää, että yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä kysymyksistä on keskustelemassa monipuolinen joukko yrittäjiä, Suomen Yrittäjien kenttäjohtaja Mari Kokko perustelee.

Kokon mukaan hyvän vaikuttamisen valmistelutyön avain on myös se, että mukana on myös naisyrittäjiä kaikkien toimialojen valiokunnissa.

– Naisyrittäjyys vahvistuu ja kasvaa. Rohkaisen eri toimialoilta naisyrittäjiä hakemaan mukaan valiokuntiin ja verkostoihin. Erityisesti rikkomaan perinteistä toimialajakoa, hän jatkaa.

"Hyvä draivi poikii nuoria mukaan"

Kankaanpään yrittäjien puheenjohtaja Pia Hirvonen on mukana koulutuksen ja ammattiosaamisen valiokunnassa. Hän uskoo, että käynnissä on parhaillaan sukupolvien välinen murros.

– Tietyt alat ovat perinteisesti olleet sellaisia, että niihin ohjautuu enimmäkseen miehiä. Viime vuosina rakennusalallekin on tullut paljon naisia mutta se ei välttämättä näy järjestötoiminnassa, koska vasta viime vuosina mukaan on alkanut tulla nuorempaa sukupolvea. Emme ehkä ole vielä onnistuneet tekemään valiokuntatyöstä riittävän trendikästä.

Hirvonen arvostaa sukupuolen sijasta enemmän osaamista ja intohimoa.

– Järjestöllä on nyt hyvä draivi. Uskon, että se poikii tulevina vuosina mukaan nuoria.

Lue lisää valiokunta- ja verkostohausta

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Julki Slushissa: Planin sovellus kyseenalaistaa tavan puhua tytöistä

$
0
0

Planin mukaan sovelluksen taustalla on tieto siitä, että tytöille puhutaan eri tavalla kuin pojille. Samalla tytöistä puhutaan eri tavoin kuin pojista.

– Nämä molemmat ilmiöt vaikuttavat ratkaisevasti siihen, millaisiksi tytöt mieltävät itsensä ja mahdollisuutensa, Planin tiedotteessa perustellaan.

Sheboard on sovellus, joka perustuu ennakoivaan tekstinsyöttöön. Se julkaistaan Slush-tapahtumassa huomenna torstaina.

Sovelluksen virtuaalinäppäimistö ehdottaa tytöistä voimaannuttavia sanoja ja vaihtaa stereotyyppisiä tyttöihin liittyviä sanoja vahvempiin ilmaisuihin. Sovellus julkaistaan aluksi englanninkielisenä.

– Sheboardin tavoitteena on herättää keskustelua sekä Suomessa että kansainvälisesti. Haluamme havahduttaa ihmiset ymmärtämään, millaisia vaikutuksia puheella on, ja miettimään, miten puhetta voisi muuttaa erityisesti tyttöjä voimaannuttavammaksi, Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström sanoo.

Planin mukaan ahtaat sukupuoliroolit vaikuttavat tyttöihin ja poikiin syntymästä lähtien kaikkialla maailmassa.

Tutkimus: Tytöt omaksuvat vanhanaikaisia käsityksiä

Tiedotteessa Plan viittaa tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan tytöt ovat kuudenteen ikävuoteen mennessä oppineet vanhanaikaiset stereotypiat, jotka yhdistävät tietynlaista älyllistä kyvykkyyttä vaativat alat, kuten matematiikan ja fysiikan, ennen kaikkea poikiin.

– Jo peruskoulun aloittavilla tytöillä ja pojilla voi olla selkeä käsitys siitä, miten heidän odotetaan käyttäytyvän, miten heitä arvostetaan ja mitä heiltä odotetaan tulevaisuudessa, Lindström sanoo.

Plan on saanut sovellukseensa "voimalauseita" muun muassa Maria Veitolalta, Minna Parikalta, Maryam Razavilta, Rita Kostamalta ja Lenita Airistolta. Sheboardin kehittelyyn osallistuivat myös Planin lastenhallituksen tytöt, muun muassa 16-vuotias Aino Vehkavaara.

Laitevalmistajat ovat samoilla linjoilla Planin kanssa.

– Teknologialla on suuria mahdollisuuksia murtaa esteitä. Nuoret käyttävät älypuhelimiaan paljon ja se muokkaa sitä, miten he näkevät itsensä ja muut. Rajojen ylittäminen sosiaalisten innovaatioiden avulla on tärkeä aihe, jonka parissa olemme työskennelleet jo jonkin aikaa, Samsung Nordicin yhteiskuntavastuusta ja sidosryhmäsuhteista vastaava johtaja Elin Wallberg kertoo Planin tiedotteessa.

Sheboard-sovellus on ladattavissa Android-laitteisiin.

Kuva: Plan International

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Päivititkö jo uusimpaan Mac-käyttöjärjestelmään? Siitä löytyi vakava tietoturva-aukko

$
0
0

Tuoreen käyttöjärjestelmän tietoturva-aukko mahdollistaa järjestelmään kirjautumisen pääkäyttäjän oikeuksilla yksinkertaisella keinolla, kirjoittaa muun muassa Tivi.

Käyttöjärjestelmää ei siis vielä kannata ladata koneelle. Apple on kertonut työstävänsä parhaillaan tietoturva-aukon paikkaavaa korjauspäivitystä. Haavoittuvuus ei vaikuta aikaisempiin macOS-versioihin.

Kyseinen haavoittuvuus on asiantuntijoiden mukaan vakava, sillä tunkeilija voi saada sen kautta itselleen tietokoneen pääkäyttäjän oikeudet. Erityisen suuri riski on silloin, jos haittaohjelma saa koneen pääkäyttäjän oikeudet.

Ars Technica -verkkosivuston mukaan tämä onnistuu pahimmillaan vain muutamalla yrityskerralla.

Tivin mukaan hyökkääjä voi kirjautua järjestelmään käynnistämällä koneen ja syöttämällä root-tunnuksen, jos levyn salaus ei ole käytössä. Vaikka salaus olisikin käytössä, root-käyttäjä voi kirjautua koneelle ja tehdä muutoksia asetuksiin ja poistaa salauksen.

Kyseinen toimenpide ei välttämättä toimi samalla tavalla kaikilla Mac-tietokoneilla.

Apple ohjeistaa käyttäjiä suojaamaan itsensä asettamalla uuden root-salasanan. Oletusarvoisesti salasana on järjestelmässä tyhjä. Ohje salasanan asettamiseen löytyy Applen tukisivuilta.

Kuva: Kuvakaappaus

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

”Hupparihörhö” keskittyy Slushissa privaattibileisiin: ”En usko pitchaamiseen”

$
0
0

Sami Kuusela on pannut merkille, että sijoittajat ovat jatkuvasti kiinnostuneempia suomalaisista yrityksistä.

– Ala menee vauhdilla eteenpäin ja Suomi otetaan yhä enemmän tosissaan sijoittajien keskuudessa.

Miehen oma yritys Underhood on miehen mukaan ”mukavassa vaiheessa”.

– Olemme skaalauksen kynnyksellä. Yrittäminen on yleensä jatkuvaa pettymistä, mutta nyt olemme pienessä nousukiidossa. Myynnit ovat käynnistyneet ja asiakkaat tykkäävät ostamastaan, mutta voluumi on vielä maltillista, Kuusela sanoo ja viittaa esimerkiksi Underhoodin tarjoamiin robotin tekemiin konsulttiraportteihin.

Slushiin hän ei lähde pitämään mainospuheita.

– Kyllähän omasta tuotteesta täytyy pitää meteliä, mutta en usko pitchaamiseen. En ole koskaan osallistunut yhteenkään pitchauskisaan eikä minulla ole sijoituskalvosettiä. En halua lähteä selittelemään jotain pääomasijoittajille, mieluummin kerron oikeista myyntiluvuista ja yhteistyökumppaneista.

Sellaisista ei ole aivan vielä kerrottavaa Underhoodin osalta. Kuusela harmitteleekin, että Slush tulee tänä vuonna muutaman viikon liian aikaisin.

– Voi olla muutamasta viikosta kiinni, että bisnes alkaa kunnolla paisumaan ja kasvamaan. Tämä on jännä tilanne. Energiaa on hulluna.

”Älä pyytele tai anele”

Kuusela ei kannusta juoksemaan sijoittajien perässä ja vetämään hihasta jokaisessa mahdollisessa välissä.

– Kukaan ei halua, että jotain tyrkytetään. Blogissani olen verrannut sellaista toimintaa baaripokailuun. Jos joku surkuttelee, ettei ole ollut mitään sutinaa vuoteen, ei sitä sutinaa varmasti tule. Jos sen sijaan sanot, että asetu riviin tai väistä, sellainen kiinnostaa. Ei pidä pyydellä tai anella.

Slushissa Kuusela osallistuu useampiin yksityisiin iltajuhliin, jossa hän toimii isäntänä ulkomaalaisille vieraille.

– Tapaan ihmisiä, jotka ovat tulleet tutuiksi ulkomailla. Voi olla, että iltahommissa tapaan sellaisia tyyppejä, jotka voisivat aidosti kiinnostua Underhoodista.

Slush-tapahtuma käynnistyy Helsingissä huomenna. Yrittäjäsanomat raportoi paikan päällä kiinnostavista yrittäjätarinoista.

Kuva: Sami Kuuselan albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Pentikäinen vastaa torstaina yrittäjien kysymyksiin Facebook-livessä

$
0
0

Voit lähettää Pentikäiselle kysymyksen suoraan Facebook-livelähetykseen kommenttikentän kautta. Voit myös laittaa hänelle kysymyksiä ennakkoon sähköpostilla osoitteeseen . Laita viestin otsikoksi KYSYMYS PENTIKÄISELLE

Mikael Pentikäinen järjesti kuukausi sitten ensimmäistä kertaa tilaisuuden, jolloin yrittäjät eri puolilta maata esittivät kysymyksiä hänelle netissä. Yrittäjien "kyselytunti" toteutettiin nykyaikaiseen tapaan Yrittäjien Facebook-sivulla suorassa lähetyksessä sekä Yrittäjien chatissa.

Pentikäinen aikoo järjestää vastaavia tapahtumia kuukauden välein.

– Aiomme kaikin mahdollisin keinon parantaa jäsentemme asiakaspalvelua täällä Suomen Yrittäjissä. Tämä on yksi uusi tapa, samoin chat yrittajat.fi:ssä. Niiden kautta vastaamme niihin kysymyksiin, joita meidän jäsenillämme – ja mahdollisesti tulevilla jäsenillämme on, Pentikäinen kertoo.

Pentikäinen vastaa toki edelleen päivittäin yrittäjien kysymyksiin niin työhuoneellaan kuin kiertäessään maata yrittäjien tilaisuuksissa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Supersuosittu Hihna tulee jälleen: Livelähetys Prismasta käynnistyy ensi tiistaina

$
0
0

Subin ja Prisman yhteistyönä viime juhannuksena toteuttama Hihna247 –lähetys osoittautui hitiksi sosiaalisessa mediassa. Kahdeksan tunnin suorassa netti-tv-lähetyksessä kuvattiin Kannelmäen Prisma Kaaren kassahihnaa. Lähetys edusti uutta slowtv-trendiä. Juhannuksen Hihna247-videot poikivat yli miljoona näyttökertaa. Illan aikana kertyi kymmeniä tuhansia Facebook-kommentteja ja twiittauksien vyöry.

Nyt sama toistetaan ja lähetys nähdään tuttuun tyyliin Prisman Facebook-kanavassa. Livelähetys Prismasta toteutetaan tällä kertaa yhteistyössä Suomen ulkoministeriön kanssa. Hihna247 eli englanniksi #Checkout247 nähdään myös Suomen virallisella ThisisFINLAND -maakuvasivustolla, jonka Suomi-sisällöt tavoittavat vuosittain yli 62 miljoonaa ihmistä.

Tapahtuman näyttämönä on Helsingin Kannelmäessä sijaitsevan Prisma Kaaren kassahihna. Lähetyksen pääosissa nähdään asiakkaiden ostoksia. Kannelmäki, kassahihna ja suomalaisten ostokset rullaavat maailmankartalle. Lähetys alkaa 5.12. klo 16 ja jatkuu 12 tuntia.

– Hihna247 edustaa juuri sellaista arjen suomalaisuutta, josta haluamme viestiä maailmalle. Oli sitten kyse kouluista tai kaupassakäynnistä, suomalainen arki on maailman parasta, ja kansainvälisellä versiolla haluamme tehdä siitä tunnettua. Samalla tuotteiden jatkuvassa virrassa kassahihnalla on jotain meditatiivista ja arkisuudessaan hurmaavaa. Tällainen ”mindfulness” on maailmalla kovassa huudossa", ulkoministeriön maakuvayksikön päällikkö Petra Theman sanoo.

Lähetykseen päätyvät vain halukkaiden ostokset. Ohjelmaa kuvataan yhdeltä, selkeästi merkityltä kassahihnalta.

Näin osallistut

Katsojat voivat osallistua lähetyksen keskusteluvirtaan sekä Prisman Facebookissa että ulkoministeriön ThisisFINLAND-Facebook-kanavalla (www.facebook.com/thisisfinlandFB/).

Keskustelua voi seurata käyttämällä joko suomenkielistä hashtagia #hihna247 tai sen englanninkielistä vastinetta, #checkout247.

Hihna247:n kumppanijoukossa on mukana myös Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, joka tuottaa lähetykseen kiinnostavia ja vähemmän tunnettuja faktoja suomalaisesta ruoasta.

Kuva: iStockPhoto

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Yrittäjänaiset: Omistajanvaihdosten onnistuminen yksi vuosikymmenen kysymyksistä

$
0
0

Uudet työpaikat syntyvät nyt pk-yrityksiin, ja Suomen Yrittäjänaiset uskoo, että Suomella on korkean koulutustason vuoksi hyvät edellytykset osaamistaloudessa. Liitto luottaa Suomen pärjäävän myös kovassa kansainvälisessä kilpailussa, jos päätöksenteossa noteerataan talouden rakenteissa tapahtuneet muutokset.

250 000 työpaikkaa omistajanvaihdosiässä olevissa yrityksissä

Natalia Härkin nostaa omistajanvaihdosten onnistumisen yhdeksi merkittäväksi elinkeinopoliittiseksi kysymykseksi.

- Omistajanvaihdokset ovat luonnollinen osa yritystoiminnan dynamiikkaa. Tällä hetkellä asian merkittävyyttä korostaa se, että lähes kolmasosa yrittäjistä on yli 55-vuotiaita ja noin 78 000 yrityksen toiminnan jatkaminen on pohdinnassa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Näissä yrityksissä työskentelee noin 250 000 henkilöä tuottaen vuosittain noin 300 miljoonan euron verotulot ja 1,2 miljardin euron kunnallisverot.

- On arvioitu, että tässä yritysjoukossa on suuri määrä elinkelpoisia ja kasvupotentiaalia omaavia yrityksiä. Omistajanvaihdosten onnistuminen on lähivuosina yksi keskeisimmistä tekijöistä työpaikkojen turvaamisessa, uusien työpaikkojen syntymisessä, verotulojen sekä alueellisen elinvoiman ja hyvinvoinnin näkökulmasta, Härkin summaa.

Suomen Yrittäjänaiset etsiikin ratkaisuja omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi teettämällä jäsenistön keskuudessa tilannetta kartoittavan jäsenkyselyn jo marras-joulukuun aikana.

Työnantajan sivukulut rasittavat

Yrittäjänaisten kärkitavoitteita ovat naisvaltaisten alojen kasvun vauhdittamiseksi vanhemmuudenkulujen tasaaminen verovaroilla, verotuksen päivittäminen yrittämistä ja työntekoa kannustavaksi sekä yrittäjän sosiaaliturvan petraaminen.

Seija Estlanderin mukaan työnantajan sivukulut pitää saada alemmaksi ja henkilöperusteista irtisanomissuojaa kannattaa päivittää.

- Työnantajan palttooseen sonnustautuminen on yksinyrittäjälle iso riski, koska työantajan sivukulut ja työnantajamaksut ovat kohtuuttoman korkeita. Esimerkiksi naisten 3 000 euron keskimääräisellä kuukausipalkalla työnantajan kokonaiskulut kipuavat liki 4 400 euroon.

- Lisäksi monia arveluttaa ensimmäisen työntekijän palkkaaminen ja tätä riskiä pienentääkseen jotkut yrittäjät pestaavat työntekijöitä henkilövuokrafirmoista, Estlander painottaa.

toimitus (at) yrittajat.fi

Pienyritykset huomio, näin sometilit hallintaan – demo-versio julki

$
0
0

– Moni yrittäjä pitää somea edelleen mörkönä, eivätkä uskalla ottaa sitä haltuun, Hookle Oy:n yrittäjä Jere Seppälä sanoo kasvuyritystapahtuma Slushissa Helsingissä.

Seppälän mukaan heidän työkalulla saadaan pienyrittäjät digitalisuuteen mukaan.  

– Yhtiömme kehittää älykästä mobiili-appsia sosiaalisen median hallintaan. Appsilla yrittäjä saa yrityksensä nopeasti sosiaaliseen mediaan ja pystyy hallitsemaan kokonaisuutta helposti yhden työkalun kautta.

Yhtiö on saanut lyhyessä ajassa paljon aikaan. Yritys perustettiin kolme kuukautta sitten syksyllä ja sovelluksen demo-versio esitellään tänään Slushissa. He saivat lokakuussa Tekesin rahoituksen ja yritys on sopinut yhteistyöstä Googlen kanssa. Sovellus on kehitetty Googlen Flutter-teknologialla.

Jere Seppälä on sarjayrittäjä. Edellinen yritys liittyi urheilumarkkinointiin.

Kustannukset puolittuivat

Yritys on edennyt päätä huimaavaa vauhtia. Seppälän mukaan nopea kehitystyö oli mahdollista Googlen Flutter-teknologialla. Googlen Flutter-työkalu on vielä kehitysvaiheessa, ns. alfa moodissa. Uusi teknologia nopeuttaa mobiilisovelluksen kehittämisen 3-5 kertaiseksi nykyisestä. Samalla kustannus puolittuu. Teknologian ydin on siinä, että yhdellä ja samalla koodilla voidaan kehittää sovellus eri mobiilialustoille. Normaalisti tehdään eri koodilla eri alustoille.

Yksi kilpaileva teknologia on Facebookin React Native. Sen sijaan kilpailijoiden sovellukset ovat Jere Seppään mukaan suunnattu erityisesti suuryrityksille, esimerkkinä HootSuite.

Hookle sovellus julkaistaan pilottimarkkinoilla, Suomessa ja Englannissa helmikuussa. Se tulee tarjolle Google Playhin ja App Storeen.

Sosiaalisen median hallinnan markkinat maailmanlaajuisesti ovat 2.5 miljardia dollaria.

– Järjestelmämme ehdottaa käyttäjälle automaattisesti sisältöjä, yrittäjän ei itse tarvitse edes miettiä näkökulmaa, Seppälä kertoo.

Kuvassa Hooklen Jere Seppälä oikealla.

 

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at yrittajat.fi


Al Gore avasi Slushin – "meillä on kolme kysymystä"

$
0
0

Kaksipäiväinen kasvuyritystapahtuma Slush käynnistyi torstaina Helsingin Messukeskuksessa.

Avauspuheenvuoron piti Yhdysvaltain entinen varapresidentti, ympäristön puolestapuhujana tunnettu Al Gore.

Goren mukaan yrittäjät ja sijoittajat ovat avainasemassa ratkaisemassa ilmastonmuutosta.

– Meillä on kolme kysymystä. Onko meidän oikeasti muututtava? Voimmeko muuttua? Ja kolmas, tärkein kysymys, muutummeko me, Gore totesi.

– Meillä on työkalut ilmastonmuutokseen. Meidän on vaan käytettävä niitä. Tämä on elämänne haaste, Gore vetosi Slush-vieraille.

 

Goren mukaan sijoittajien tulisi muistaa – tuloskelpoisuuden lisäksi – myös kestävä kehitys etsiessään menestymiskelpoisia yrityksiä.

– Pyydän teiltä sitoutumista. Olkaa mukana tässä kestävän kehityksen vallankumouksessa.

Ennen Gorea lavalla nähtiin myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

– Politiikassa olemme tottuneet kuulemaan, että yhteinen vihollinen yhdistää. Entä jos yhteinen hyvä yhdistäisi meitä paremmin? Kun katson täällä mahdollisuuksia, innovaatioita, luovuutta, bisneksentekoa yhdessä, juuri se on yhteisen hyvän luomista, Niinistö sanoi.

Slushin yleisössä nähtiin myös Cambridgen herttua, prinssi William sekä Ruotsin prinssi Daniel.

 

 

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuvat: Taru Jussila

Paikallislehtien palkinto Suomen Yrittäjille

$
0
0

Sanomalehtien Liiton paikallislehtijaosto, Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ja Suomen Paikallismediat Oy jakavat valtakunnallisen Antti-patsaan vuosittain tunnustuksena yhteisölle, joka on ollut tiedottamisessaan tai markkinoinnissaan aktiivisesti yhteistyössä paikallislehdistön kanssa.

– Yrittäjät ovat paikallistasolla tärkein sidosryhmä meille. Monet meistä ovat myös yrittäjien paikallisyhdistysten jäseniä, totesi palkinnon ojentanut Loviisan Sanomien päätoimittaja Arto Henriksson.

Hän on Suomen Paikallismediat Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja päätoimittajayhdistyksen hallituksen jäsen.

–Mikään muu yhteisö kuin yrittäjäjärjestö ei ole voittanut tätä palkintoa kahdesti, totesi Henriksson.

SY:n edeltäjä Suomen Yrittäjäin Keskusliitto voitti palkinnon vuonna 1994.

– Suuri kiitos. Arvostamme Antti-patsasta ja tätä tunnustusta suuresti. Yrittäjille paikallislehdistö on erittäin tärkeä yhteistyökumppani. Paikallislehdillä ja yrittäjillä on vahva kohtalonyhteys. Olemme molemmat vahvasti paikallisia, läsnä läpi maan, totesi palkinnon vastaanottanut Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Palkinto on nimetty ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden julkaisijan Antti Lizeliuksen mukaan.

– Tarvitsemme toisiamme, yrittäjät paikallislehtiä ja lehdet yrittäjiä. Siksi haluamme tehdä vahvaa ja monipuolista yhteistyötä. Kun olen kiertänyt maata, olen havainnut, että tämä yhteistyö toimii yleensä erittäin hyvin. Se on sekä kaupallista että sisällöllistä. Iso kiitos siitä, Pentikäinen sanoi.

Hän viittasi puheessaan myös suuriin muutoksiin, mediamurrokseen ja kiivaaseen kaupungistumiseen:

– On paljon paikkakuntia, jotka tyhjenevät valitettavan kovaa vauhtia. Jos kunta haluaa pysyä hengissä, se tarvitsee yrittäjiä ja yrityksiä, jotka tarjoavat työtä ja tuovat työn mukana verotuloja. Siksi pk-yritysten menestyminen tukee myös paikallislehtien menestymistä.

Pentikäinen totesi, että yrittäjäliitteet ja yhteiset tapahtuvat ovat hyviä esimerkkejä, jotka parhaimmillaan auttavat molempia.

– Kiitos koko meidän porukkamme – niin SY:n, aluejärjestöjen kuin paikallisyhdistysten puolesta. Olemme hyvin otettuja siitä, että Antti-patsas ilmestyy toimistoomme.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi 

Kokenut startup-yrittäjä: Rahoituksen hankkiminen on pienyrityksen suurin haaste

$
0
0

Torstaina Helsingissä käynnistynyt Slush on Risto Pönniölle jo kolmas.

– Ensimmäisen kerran olin jo vuonna 2008. Täällä oli niin vähän porukkaa, etten uskonut tämän ikinä pääsevän lentoon, Pönniö muistelee.

Viime vuonna hän oli ensimmäisen kerran Prima Locations -yrityksensä kanssa.

Pönniö on ollut mukana startupeissa niin perustajana, tiimin jäsenenä kuin omistajanakin.

– Useampi yritys on putkessa, osa on mennyt nurin.

Pönniön mielestä Suomi tarjoaa hyvän perustan yritysidean löytämiselle.

– Esimerkiksi Tekes antaa pieniä alkupanostuksia. Kynnys tulee jatkorahoituksen kohdalla. Ideaalitilanteessa yrittäjän ei tarvitsisi myydä omistustaan. Ideahan on, ettei anneta mitään pois.

– Kun kaikki rahoitusvaihtoehdot on käyty läpi, on jossain vaiheessa pakko luovuttaa omistusta, jolloin tulee pääomasijoittaja. Lähtökohtaisesti hän ei ole koskaan yrittäjän asialla, Pönniö toteaa.

Pönniön mukaan pienyrityksen suurin haaste onkin, liikevaihdon kasvaessa, rahoituksen hankkiminen.

– Usein yrittäjä saa aika pieniä panostuksia.

Pönniö muistuttaa, ettei yrittäjäksi ryhdytä ilman luontaista kykyä ja halua.

– Kukaan ulkopuolinen ei voida tuoda motivaatiota yrittäjyyteen. Ei yhteiskunta, ei koulutus. Vähän samalla tavalla kuin metsästäjä lähtee metsälle, kalastaja kalaan tai huippu-urheilija omaan suoritukseen. Kaikilla on luonnollinen palo. Ilman sitä ei tule mitään.

– Ensimmäisten vuosien aikana yrittäjä on aika vapaa, mutta samalla myös turvaton, Pönniö luonnehtii.

Teksti ja kuva

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Suosikkijuontaja Jaajo Linnonmaa kehitti uuden bisneksen - katso video

$
0
0

Yrittäjä, radio- ja tv-juontaja Jaajo Linnonmaa on Slush-tapahtumassa kolmatta kertaa.

– Ensimmäisenä vuonna olin toimittajana, viime ja tänä vuonna olen Virtual Traveller -palvelun kanssa, suomalaisten suosikkijuontaja kertoo.

Katso Yrittäjäsanomien videolta, mikä on Linnonmaan viimeisin bisnesidea, ja miten kiireisen juontajan ja yrittäjän aika riittää sekä työlle että perheelle.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Video

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Suomalainen startup ratkaisi kokoustilaongelman: "Varaus muutamalla klikkauksella"

$
0
0

Parhaillaan käynnissä olevassa Slush-tapahtumassa yli 2000 startup-yritystä etsii rahoittajia ja yhteistyökumppaneita. Yksi näistä yrityksistä on suomalainen Meetingpackage.

Tapasimme yrityksen edustajan keskellä kiireisintä Slush-päivää ja kysyimme, millaisen ongelman Meetingpackage pyrkii ratkaisemaan.

Katso lisää videolta!

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Drone-yrittäjän hurja visio: 1000 kilon rahdin lennätys 1000 kilometrin matkan

$
0
0

Kaikki lähti purjelentoharrastuksesta viitisen vuotta sitten. Teemu Pohjonen oli suorittamassa lentolupakurssia, mutta eri vaiheiden jälkeen hänen hakemustaan ei hyväksytty.

Raskaan prosessin jälkeen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi lopulta pyörsi aiemman päätöksensä ja Pohjonen sai lupapaperit.

– Prosessi vei mielenkiinnon lentämiseen, mutta samalla auttoi keksimään tietyn teknologisen ratkaisun, joka liittyi miehittämättömään ilmailuun, Pohjonen Groupin toimitusjohtaja Teemu Pohjonen kertoo.

Viime vuosien aikana yritys on toiminut turvallisuusalan ja eri viranomaistoimijoiden kanssa.

– Vähitellen olemme siirtymässä isompaan lentorahtiin.

Visiona on lennättää lähitulevaisuudessa 1 000 kilon rahtia jopa 1 000 kilometrin matkan – miehittämättömällä ilma-aluksella.

– Meillä on jo sarjavalmistuksessa pyöriväsiipinen, kopterityyppinen laite. Se on vesitiivis, tehty kestämään myös Suomen loskaa ja räntää, Pohjonen kertoo.

Viisi vuotta sitten vain harvat tiesivät miehittämättömistä ilma-aluksista, droneista.

– Yhtäkkiä kaikki räjähti käsiin, syntyi hillitön hype. Puhuttiin, kuinka dronet voivat pelastaa maailman. Nyt on ehkä vähän herätty siihen, ettei niillä voi tehdä sentään ihan kaikkea.

Pohjonen kuitenkin uskoo, että miehittämättömien ilma-alusten keräämä data tuottaa lähivuosina lisäarvoa eri yrityksille.

– Hyödynnettävyys kasvaa valtavasti, esimerkkinä sähkölinjatarkastukset ja tavarakuljetukset. Kustannukset romahtavat kymmenesosaan nykyisestä.

– Kun nyt lentäminen tapahtuu näköyhteydellä droneen, voidaan viiden vuoden päästä lentää pitempiä matkoja, turvallisesti muun ilmaliikenteen seassa. Niitä voidaan ohjata esimerkiksi laivasta, vaikka sataa konetta yhtä aikaa, Pohjonen ennustaa.

Teksti ja kuva

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

37 yritystä ponnisti parhaaseen AAA-luokkaan – katso lista

$
0
0

Lista julkaistaan torstaisin. Listauksessa ovat mukana AAA-luokkaan edellisen viikon torstaista kuluvan viikon keskiviikkoon mennessä listalle päässeet yritykset.

Tiedot toimittaa Bisnode. Luokitus perustuu Bisnoden kehittämään automaattiseen luottoluokitusjärjestelmään. Se on jatkuvasti päivittyvä järjestelmä, joka yrityksen toimintaa, taustaa, taloutta ja maksutapaa koskevaa informaatiota järjestelmällisesti keräämällä ja analysoimalla arvioi yrityksen luottokelpoisuutta ja kykyä selviytyä normaaliin liiketoimintaan liittyvistä sitoumuksista.

Yrittäjät.fi julkaisee tietoja myös perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

Nyt julkaistava lista pitää sisällään 23.11.–29.11. AAA-joukkoon päässeet yritykset. Listalla on yhteensä 37 yritystä.

Yritysjoukon liikevaihdon keskiarvo on noin 1 030 000 euroa ja tuloksen keskiarvo noin 256 000 euroa.

toimitus(at)yrittajat.fi


Mitä tekemistä ”maailman helpoimmalla” mallinnusohjelmalla on Esko Ahon kanssa?

$
0
0

Yritys julkisti miljoonasijoituksen kasvuyritystapahtuma Slushin alla. Startupiin sijoittivat muun muassa Venture Capital -rahasto Rethink Education VC New Yorkista ja Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj. Lisäksi yhtiön nykyisiä sijoittajia oli mukana rahoituskierroksella.

– Tämä rahoitus mahdollistaa meille tuotekehityksen skaalaamisen sekä kansainvälistymisen isommilla resursseilla. On ollut huikeaa huomata, miten hyvin suomalaisten opettajien kanssa kehitetty koulutusteknologia ja pedagogiset ratkaisut toimivat esimerkiksi Yhdysvalloissa, toteaa 3DBearin toimitusjohtaja Kristo Lehtonen.

Rahoituskierroksen yhteydessä 3DBearin uutena neuvonantajana aloittaa entinen pääministeri ja Nokian entinen johtokunnan jäsen Esko Aho. Hän tulee auttamaan 3DBearia kansainvälistymisessä.

– Olemme ylpeitä, että olemme saaneet hänen tasoisensa henkilön neuvonantajaksi. Hänen mukaan saamisensa auttaa meitä isosti kansainvälistymisessä, Lehtonen iloitsee.

Kaikkien opejen ulottuvilla

Kristo Lehtonen, Pekka Salokannel, Olli Niskanen ja Jussi Kajala perustivat yrityksen elokuussa 2016. Nyt uuden rahoituskierroksen turvin 3DBear palkkaa kymmenhenkiseen tiimiinsä kuusi uutta tekijää t&k:hon, myyntiin ja pedagogiseen tiimiin.

Yrityksen ohjelmisto ja verkkoalusta on käytössä yli 100 suomalaisessa koulussa ja esikoulussa. Ohjelmisto sisältää pelejä esikouluikäisistä lukioikäisiin asti. Se on saatavilla kaikkialla Yhdysvalloissa Junior Library Guildin kautta.

3DBear AR on oppimissovellus, jonka avulla käyttäjät voivat luoda todelliseen ympäristöön virtuaalisia 3D-malleja. Sovelluksen voi liittää 3DBearin 3D-tulostimeen.

– Yksi esimerkki on drone, jonka voi tulostaa 3D-tulostimella. Lapset voivat ohjelmoida sitä Scratch-kielellä (lasten ohjelmointikieli). Siihen tarvittava elektroniikka maksaa 25 dollaria per kappale, Lehtonen kertoo.

Paras tapa oppia on itse tekeminen, maker-kulttuuri.

-- Mieti lapsen kokemusta, kun se drone lähtee ensimmäisen kerran lentoon luokkahuoneessa.

– Pyrimme tekemään oppimissovelluksemme niin helpoiksi käyttää, että kaikki opettajat pystyvät hyödyntämään näitä koulutuksessa.

Yhdessä muovijätettä vähentämässä – open source kierrätin kaikkien ulottuville

Yritys on julkistanut Ammattikorkeakoulu Arcadan kanssa 3D-tulostettavan muovin kierrättimen. Konsepti on vapaasti kaikkien kuluttajien, kirjastojen tai oppilaitosten käytettävissä.

Muovijätteen määrä on maailmanlaajuinen ympäristöongelma. On arvioitu, että noin kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä päätyy valtameriin joka vuosi.

Kierrätysteknologian avulla soveltuvia eriä kodin muovijätettä tai käyttämättömiksi jääneitä leluja voi muuttaa vaikkapa 3D-tulostetuiksi nukeiksi, rakennuspalikoiksi tai hyötyesineiksi.

- Kuka tahansa voi valmistaa open source -kierrättimen itse ja tehdä esimerkiksi vanhoista muovileluista uusia, Lehtonen kertoo.

Miten kierrätin käytännössä toimii?

Jyrsitty jätemuovi ohjataan metalliseen pursottimeen, jossa se lämmitetään. Muovisulan läpimittaa mitataan optisella sensorilla laadun varmistamiseksi. Parhaimmillaan kierrätysmuovi on täysin uuden veroista.

Kuva: Markku Ojala

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at yrittajat.fi

 

Opetuspelit rynnivät kouluihin: Näin peli opettaa fysiikkaa

$
0
0

Opetuspeleistä on puhuttu pitkään, mutta vasta viime aikoina niiden kehittäjät ovat onnistuneet tuomaan opettajien kannalta tarpeeksi kiinnostavia ja helppokäyttöisiä pelejä markkinoille.

– Markkinat ovat valtavat, sillä jokainen lapsi ja nuori on tottunut pelaamaan. Pelien avulla vaikeitakin asioita voidaan havainnollistaa. Meidän haasteemme on saada peleistä tarpeeksi yksinkertaisia opettajille, Teacher Gamingin Santeri Koivisto sanoo.

Tapasimme Koiviston Slush-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa ja tutustuimme avaruusaiheiseen opetuspeliin. Katso lisää miehen kommentteja videolta!

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

”Päätin investoida intohimoni ja aikani aaltovoimalle” – Tässä ollaan kuusi vuotta myöhemmin

$
0
0

– Mutta päätin investoida intohimoni ja aikani aaltovoimalle, Eco Wave Powerin perustaja Inna Braverman kertoo kasvuyritystapahtuma Slushissa.

Kun Braverman perusti yrityksen vuonna 2011 kumppaninsa kanssa, joukko aaltoenergiayrityksiä keräsi valtavasti rahaa, mutta ei lunastanut lupauksiaan. Sekin vaikeutti Eco Wave Powerin alkua.

Hän on kotoisin Ukrainasta 200 mailin päässä Tšernobylista, joten ydinvoimalaonnettomuus on ollut Inna Bravermanille erityisen herkkä aihe. Eco Wave Powerin aaltoenergiateknologiaa on kaupallisessa käytössä muun muassa Espanjan Gibraltarilla, Meksikossa ja Israelissa.

Aaltoenergiassa hyödynnetään veden mekaanista energiaa. Eco Wave Powerin aaltovoimalat sijaitsevat rannikolla tai lähellä rannikkoa ja tuottavat puhdasta sähköä sähköverkkoon.

Lokakuussa kuultiin, että suomalainen aaltovoimakehittäjä AW-Energy on solminut yhteistyösopimuksen Wärtsilän kanssa. Suomalainen aaltovoimala nähdään ensi keväänä Portugalissa.

– Tämä on kustannustehokasta, miljoona dollaria per 1 megawatti.

Braverman sai yleisön taputtamaan, kun hän kertoi heidän keränneen kaksi rahoituskierrosta, mikä on harvinaista ”naisyrittäjälle Israelissa”.

”Bensa-asemia ei enää tarvita 10 vuoden päästä”

Ympäristö ja ilmastonmuutos ovat keskeisessä roolissa myös StoreDot-nimisessä akun pikalatausta kehittävässä israelilaisessa yrityksessä.

Yritys keräsi syyskuussa 60 miljoonan dollarin rahoituskierroksen, jossa merkittävimmällä potilla mukaan lähti autonvalmistaja Daimler. Toimitusjohtaja Doron Myersdorfin mukaan heidän flash battery™ -strukttuuri on turvallisempi kuin litiumioniakku, jossa käytetään grafiittia. Heidän kokonaan uudella akkuteknologialla Myersdorffin mukaan akku ladataan viidessä minuutissa.

– Meidän pitää ajatella infrastruktuuria. Se on paikallaan. Kaikki bensa-asemat tekevät itsensä työttömiksi 10 vuodessa. Näistä asemista tulee latausasemia, hän uskoo.

Kuvat: Markku Ojala

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Fiilismittarin kehittänyt yrittäjä haluaa muuttaa työelämää – "ihmisiä pitää kuunnella"

$
0
0

Työyhteisöt ja organisaatiot keräävät säännöllisesti palautetta työntekijöiltään. 1-2 kertaa vuodessa sähköpostiin kilahtava työilmapiirikysely onkin monelle tuttu juttu.

Vibemetricsin toimitusjohtaja Mikko Ruokojoen mielestä maailma muuttuu kuitenkin nopeammin.

– Jos haluamme ihmiset ylittämään itsensä sekä innovoimaan että löytämään uusia asioita, on heitä kuunneltava, ei käskettävä, Ruokojoki sanoo.

– Me haluamme muuttaa sitä tapaa miten ihmisiä kuunnellaan töissä.

Vibemetrics lähettää linkin, jonka kautta työntekijä voi kertoa fiiliksestään kolmella eri hymiöllä sekä tunteen taustalla olevan syyn.

– Pelkkä hymiö ei anna mahdollisuuksia tehdä asioita. Kerrot fiiliksen ja syyn, jonka jälkeen anonyymi tieto jaetaan heti kaikille, ilman moderointia.

– Kaikki näkevät heti toimiston seinältä, miten ryhmä, osasto tai koko organisaatio voi. Haluamme vastuuttaa esimiesten lisäksi myös työntekijöitä, tyyliin ’minä lupaan kuunnella, jos sinä lupaat kertoa, mitkä asiat ovat hyvin ja mitkä huonosti’.

Ruokojoen mukaan ihmiset eivät aina luota varsinkaan suuriin organisaatioihin.

– Haluamme kasvattaa luottamusta ja läpinäkyvyyttä.

"Käyttäjän ehdoilla"

Vibemetrics on toista kertaa kasvuyritystapahtuma Slushissa.

– Viime vuosi oli valtaisa menestys. Nyt keskustelemme sijoittajien kanssa, pitäisikö meidän kasvaa nopeammin.

– Liikevaihto tuplaantui viime vuodesta, asiakasmäärä taitaa olla kolminkertaistunut, Ruokojoki arvioi.

Yritys toimii Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Virossa.

– Fiilismittaria käyttää päivittäin 7 000 ihmistä.

– Toimimme käyttäjän ehdoilla. Tiedämme, että työntekijän aika on kortilla. Emme halua käyttää sitä yhtään enempää kuin työntekijä haluaa itse sitä antaa.

Teksti ja kuva

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Mobiilivideoilla yrityksen sisäinen tieto jakoon – ”Jonain päivänä olemme videosisältöjen Spotify”

$
0
0

Tuote lanseerataan vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä. Tuote on vielä ns. alfa-vaiheessa. Yrityksen ovat perustaneet Eero Alasuutari, Janne Vainionpää ja Peter Westerlund. Kaksi jälkimmäistä ovat toimineet videon hallinta ja -tuotantopuolella aiemminkin, tuolloin yritys oli Video Sync.

– Jo minuutin videoon mahtuu paljon. Yrityksen sisällä video on oivallinen tiedon jakamisessa. Siinä voi esitellä asian pääpointit sen sijaan, että jaettaisiin tiimille useita artikkeleita luettavaksi, Alasuutari kertoo kasvuyritystapahtuma Slushissa Helsingissä.

Miksi pk-yrittäjän kannattaa kiinnostua alustasta?

– Olemme historiallisesti nojanneet tuotantoyhtiöihin. Tuotteemme antaa formaatin ja mahdollistaa helposti ladattavan videon tekemisen. Hinta on 50 euroa kuussa.

– Kakkosvaiheessa tuomme markkinapaikan insider-sisällön jakamiseen ja hallinnoimiseen. Asiantuntijat voivat jakaa tietoa myös markkinoinnillisena toimenpiteenä. Tämä olisi se kanava, jos etsit tietoa esimerkiksi block chain -systeemistä, Alasuutari visioi lähitulevaisuutta.

Youtubesta tiedon hakeminen ei aina ole riittävän suoraviivaista.

Alasuutarin mukaan heidän tavoitteensa on olla kontekstuaalisten videosisältöjen Spotify. Ns. peer-to-peer sisällön jakaminen yleistyy tulevaisuudessa. Struu Oy aikoo olla mukana tässä kehityksessä.

Nuori yritys on toiminut tähän asti Tekes-lainalla ja hakee ensi vuonna rahoitusta siemen-kierroksella.

– Mobiilisovelluksellamme voi editoida videon ja lisätä brändilayerin videoon mukaan.

Alasuutari puhuu arvokkaan tiedon kuljettamisesta ja paketoimisesta. Yrityksen tuotteen avulla esimerkiksi seminaarin videointi tai uuden työntekijän perehdytys on helppo hoitaa. Videoon voi yhdistellä esityksen puheosuutta ja powerpoint-esitysmateriaalia.

 

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Viewing all 11212 articles
Browse latest View live