Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 11212 articles
Browse latest View live

Suomen Yrittäjät pitää SAK:n väitettä lainvastaisista ohjeista todella erikoisena

$
0
0

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta väitti tänään SAK:n edustajistolle pitämässään ajankohtaiskatsauksessa, että ”parhaillaan Suomen Yrittäjät ohjeistavat jäseniään sopimaan palkoista paikallisesti teknologiateollisuuden alalla lain ja sopimusten vastaisesti, aivan kuin heidän vaatimuksensa lainsäädännön muutoksista olisivat tulleet todeksi.”

– Pidän Jarkko Elorannan hyökkäystä todella erikoisena. Suomessa lait säätää eduskunta eikä SAK, ja se miten me olemme ohjeistaneet järjestäytymättömiä teknologia-alan yrityksiä on lain mukaista, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– Kannustan teknologia-alan työnantajaliittoihin järjestäytymättömiä yrityksiä hyödyntämään tarjolla olevia paikallisen sopimisen mahdollisuuksia. Nyt on historiallinen mahdollisuus sopia palkoista ja työajoista, Pentikäinen painottaa.

SAK:n Elorannan puheita ihmettelee myös Yrittäjien työmarkkinajohtaja, varatuomari Janne Makkula.

– Emme tietenkään opasta jäseniämme laittomuuksiin, toteaa Makkula.

– Kerromme jäsenillemme, millä tavalla yleissitovuutta noudattavassa yrityksessä voidaan hyödyntää palkkoja ja työaikoja koskevaa paikallista sopimista, minkä Teknologiateollisuuden uusi työehtosopimus tekee mahdolliseksi, Makkula sanoo.

Hänen mukaan palkoista ja osasta pekkaspäivien muuttamisesta työajaksi voidaan jatkossa sopia yrityksissä paikallisesti Teknologiateollisuuden uuden työehtosopimuksen piirissä. Paikallisesti voidaan sopia myös lomarahojen ja palvelusvuosilisien vaihtamisesta vapaiksi.

– Paikallinen sopiminen on ulotettu nyt palkkaratkaisuun. Voidaan neuvotella paikallisesti ottaen huomioon yrityksen talous, tilauskanta, työllisyystilanne ja kustannuskilpailukyky markkinoilla, Makkula listaa.

Paikallisissa neuvotteluissa on mahdollista sopia palkantarkistuksen toteutustapa, ajankohta ja suuruus.

Paikallinen sopiminen on ensisijainen vaihtoehto

Yrittäjien työmarkkinajohtaja Makkula painottaa, että paikallinen sopiminen palkankorotuksen osalta on ensisijainen vaihtoehto Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen mukaan.

Edellä esitellyt paikallisen sopimisen mahdollisuudet ovat myös järjestäytymättömien yritysten käytettävissä.

– Jos yritys noudattaa yleissitovaa työehtosopimusta eli ei ole järjestäytynyt, niin työsopimuslaki antaa työntekijöille mahdollisuuden valita itselleen luottamusvaltuutetun enemmistöpäätöksin edustamaan heitä työehtoja koskevissa asioissa.

– Näin ollen lain mukaan yleissitovaa sopimusta noudattavassa yrityksessä voidaan meidän näkemyksemme mukaan sopia luottamusvaltuutetun kanssa, Makkula sanoo.

Hän toteaa myös, että jos yritys kuuluu Teknologiateollisuuteen, silloin paikallinen sopiminen tapahtuu pääluottamusmiehen kanssa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

 

Katso Teknologiateollisuuden uusi TES täältä

 


10 vai 24 prosenttia – liikuntapalveluiden arvonlisäverotus ihmetyttää yrittäjiä

$
0
0

Arvonlisäveroa suoritetaan pääsääntöisesti 24 prosentin yleisen verokannan mukaan. Arvonlisäverolaki antaa kuitenkin mahdollisuuden soveltaa liikuntapalveluihin myös alennettua 10 prosentin verokantaa.

Kauppalehden haastattelema Helsingin kaupungin tytäryhtiön Urheiluhallit Oy:n toimitusjohtaja Pekka Laitisen mukaan monet liikuntapalveluiksi katsotut harrastukset onkin katsottu opetustoiminnaksi, jolloin niitä koskee 24 prosentin arvonlisävero aiemman 10 prosentin sijaan.

– Käytännössä tämä korottaa liikuntaharrastusten hintaa 14 prosenttia. Uimakoulujen ja vauvauintien hinta nousee verottajan päätöksin, Laitinen kertoi Kauppalehdelle.

Laitisen mukaan verottajan linjaus nostaa Urheiluhallien kaikkien palveluiden hintoja vuodessa noin 150 000 euroa.

Verottaja kertoo ohjeessaan, että "palvelun sisältö määrittää, katsotaanko myynti alennetun verokannan alaiseksi vai ei".

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan esimerkiksi kamppailulajeihin, ohjattuun vatsatanssiin ja ohjattuun ratsastukseen sovelletaan alennettua verokantaa.

Toisenlainen oikeusratkaisu syntyi käsiteltäessä tennistuntien verotusta.

– Palvelu oli yleisen verokannan alainen palvelu, kun se sisälsi tenniksen ohjausta siten, että ohjaaja perehdytti aloittelijoita oikeaan tekniikkaan, ohjeisti muutenkin tehokkaaseen ja teknisesti oikeaan pelaamiseen sekä motivoi ja kannusti ryhmiin osallistuvia harjoitteluun. Ohjaaja ei kyseisessä tapauksessa antanut yksityisopetusta eikä valmentanut ryhmiin osallistuvia kilpaurheiluun, verottaja toteaa ohjeessaan.

Ennakkoratkaisu verottajalta

Yrittäjille tilanne on vähintäänkin epäselvä.

Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Sanna Linna-Aro kertoo, että Yrittäjien jäsenneuvontaan on tullut kysymyksiä liikuntapalveluiden arvonlisäverotuksesta.

– Liikuntalajeja ja ohjausta on monenlaista. Koska tilanne on usein tulkinnanvarainen, ainoa keino varmistaa verotuskohtelu on hakea verottajalta ennakkoratkaisua tai kirjallista ohjausta, Linna-Aro sanoo.

Esimerkiksi lasten liikuntaleirin ohjelma voi sisältää paljon erilaista toimintaa, vapaasta leikistä ohjattuihin pallopeleihin, mutta myös jonkin verran lajikohtaista ohjausta.

– Tulkinnanvaraisuus voi myös synnyttää epäyhtenäistä käytäntöä ja hankaloittaa verotuksen ennakoitavuutta, Linna-Aro toteaa.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto

Yrittäjät tarvitsevat jaksamista tukevia keinoja – Uusi mobiilisovellus

$
0
0

Tämä käy ilmi Työterveyslaitoksen Naiset työssä – Yrittäjinä toimivien naisten työkyvyn ja terveyden edistäminen työpaikoilla -hankkeessa tehdyistä kyselyistä.

– Lähtökohdat kestävälle muutokselle ovat hyvät, sanoo hankkeen projektipäällikkö, tutkija Kirsi Timonen Työterveyslaitokselta.

– Työkyvyn edistäminen lähtee liikkeelle oman asenteen muutoksesta ja omien tietojen ja taitojen lisääntymisestä. Muutosta edistää lähipiirin kannustus ja vertaisilta saatu tuki.

Palautuminen löytyy ulkoilusta

Naiset työssä -hankkeen kyselyyn vastanneista yrittäjistä yli 80 prosenttia palautuu luonnon, ulkoilun ja liikunnan avulla. Vastanneet yrittäjät työskentelevät kuitenkin keskimäärin 47 tuntia viikossa.

– Kiinnostusta oman työkyvyn edistämiseen näyttää olevan, mutta valitettavasti omasta itsestä huolehtiminen usein unohtuu kiireen ja yrittäjän haasteiden pyörremyrskyssä. Yrittäjät näyttävät kyselyn tulosten perusteella hyötyvän tuesta, hankkeen vastuullinen johtaja, vanhempi asiantuntija Anne Salmi Työterveyslaitokselta kertoo.

Kyselyvastaajista yli 60 prosenttia oli yksinyrittäjiä ja heillä on vain harvoin järjestettynä vaikkapa työterveyshuollon palveluita. Tuen saaminen jääkin muiden toimijoiden varaan ja on puutteellista.

Työkykyyn kiinnitettävä huomiota

– Kyselytulosten perusteella osallistujat alkoivat muun muassa tietoisesti säädellä työaikaansa, huolehtia tauotuksesta ja mennä nukkumaan aiemmin, kun niiden merkitystä työkyvylle ja yrittämiselle käsiteltiin ryhmissä yhdessä. Kaikki nämä ovat toimia, jotka edistävät työkykyä. Pitkää työpäivää tekevien yrittäjien on tärkeää kiinnittää huomiota työstä palautumiseen, jotta työkyky pysyy hyvänä, jatkaa Salmi.

Naiset työssä -hankkeeseen osallistuneet yrittäjät ottavat aiempaa paremmin oman jaksamisensa huomioon.

– Työpäivän aikana syödään entistä useammin lounas eli huolehditaan omasta jaksamisesta ja tauottamisesta. Liikunnan määrää voisi edelleen lisätä. Hyväkuntoinen kestää rasitusta paremmin ja palautuu työstä nopeammin, kertoo Kirsi Timonen.

Yrittäjät tarvitsevat uudenlaisia jaksamista ja palautumista tukevia keinoja. Työterveyslaitos vastaa tähän tarpeeseen seuraavaksi Palaudu!-mobiilisovelluksella. Maksuttoman sovelluksen käyttäjäksi voi ilmoittautua osoitteessa www.ttl.fi/palaudu.

Työterveyslaitoksen ESR-kehittämishankkeen kyselytutkimukseen vastasi 74 naisyrittäjää Pohjois-Pohjanmaalta. Hankkeen kyselyt toteutettiin vuosina 2015 ja 2017. 

toimitus (at) yrittajat.fi

Uudellemaalle uhkaa syntyä kallis kunnallinen monopoli – Miten käy takseille?

$
0
0

Suunnitelman mukaan edellä mainittujen kuntien vammaisten ja vanhusten kuljetuspalveluiden  järjestelyvastuu siirrettäisiin Helsingin kaupungin matkapalvelukeskuksen järjestettäväksi.

Asia liittyy uuteen liikennepalvelulakiin. Nyt puheena olevien kuljetusten arvo on jopa 30-35 miljoonaa euroa vuodessa.

Vammaispalvelulain mukaisten taksikuljetusten välitystoimintaa on Uudellamaalla suunniteltu siirrettäväksi suoraan Helsingin kaupungin omistaman liikelaitoksen toiminnaksi. Yrittäjäjärjestö ja Taksiliitto huomauttavat, että tämä uhkaa sekä veronmaksajien että kuljetusyrittäjien etua.

– Vaarana on, että synnytetään massiivinen ja kallis kunnallinen monopoli.

Matkanvälitystä tarjoavat useat tahot, niistä ehkä tunnetuimpina Lähitaksi, Taksi Helsinki ja Helsingin-Uudenmaan Taksit HUT OY. Nyt avoinna on lähes kaikkien Uudenmaan kuntien matkanvälitys.

Tarve avoimelle valmistelulle – suunnitelma liikennepalvelulain hengen vastainen

Yrittäjäjärjestö ja Taksiliitto vaativat, että kunnat selvittävät myös muita vaihtoehtoja ja tekevät avoimesti kilpailuttaen parhaan mahdollisen ratkaisun.

– Kiinnittäisin myös huomiota siihen, että tämä nyt tehtävä valmistelu ei ota huomioon matkojen yhdistelyä kela-asiakkaiden tai itse maksavien asiakkaiden matkojen kanssa. Liikennepalvelulain tuomat mahdollisuudet matkojen ketjutukseen (esimerkiksi taksi, juna, taksi -matkaketju) ja liikennemuotojen yhdistelyyn jäävät myös ulos valmistelussa, Järvenpään Taksit Oy:n puheenjohtaja Tuomas Käyhkö painottaa.

Käyhkön mukaan nykyisenkaltainen suunnitelma on liikennepalvelulain hengen vastainen.

Suunnitellussa mallissa kaikki asiakkaiden tilaukset kulkisivat Helsingin kaupungin omistaman liikelaitoksen eli Matkapalvelukeskuksen kautta.

– Toiminnan tuotot jäisivät Helsingille muiden kuntien ulkoistaessa palvelun. On myös suuri vaara, että palvelu heikentää merkittävästi asiakkaiden huomioimista – erityisesti pidentäen taksin odotusaikoja sekä matkoja. Niitä yhdistetään, kun kierretään usean asiakkaan kautta, Yrittäjäjärjestö ja Taksiliitto toteavat.

Suunnitelma sotii kilpailuneutraliteettia vastaan

Hanketta kiirehdittäneen sen takia, että henkilöliikennettä koskeva lainsäädäntö vapauttaa taksit kilpailulle 1. heinäkuuta 2018 alkaen. Aikataulusta huolimatta asiaa tulee käsitellä laajemmin ja avoimesti.

– Markkinakartoitus, joka selvittää vaihtoehdot, on välttämätön. Matkanvälityspalvelut pitää kilpailuttaa siten, että kilpailua syntyy. Sitä edellyttää hankintalaki ja liikennepalvelulaki. Lisäksi kaupungin liikelaitoksen ei ylipäätään pidä lähteä sellaisille markkinoille, jotka yrityksetkin voisivat hoitaa. Paheksumme sitä, että kilpailuneutraliteettia parantavaa yhtiöittämistä ja kilpailuttamista vältellään, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja Suomen Taksiliitto toimitusjohtaja Timo Koskinen vaativat.

Yrittäjät ja Taksiliitto esittävät syvän huolensa myös pk-yrittäjinä toimivien taksien puolesta. Vaarana on, että toiminta keskittyy usean pienen sijasta harvoille suurille. Nyt puheena olevien kuljetusten arvo on jopa 30-35 miljoonaa euroa vuodessa.

– Vaadimme asian avointa käsittelyä sekä markkinakartoitusta, jolla selvitetään vaihtoehtoiset tavat vammaispalvelulain ja aikanaan Kelan maksamien taksimatkojen välityksen hoitamiseksi. Tämä on sekä hankintalain henki että veronmaksajien ja pienyrittäjien etu.

Asia tullee vuodenvaihteen jälkeen kaupunkien päätöksentekoon.

 

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Suomen Taksiliitto

 

 

Yrittäjänaiset: Omistajanvaihdosten onnistuminen yksi vuosikymmenen kysymyksistä

$
0
0

Uudet työpaikat syntyvät nyt pk-yrityksiin, ja Suomen Yrittäjänaiset uskoo, että Suomella on korkean koulutustason vuoksi hyvät edellytykset osaamistaloudessa. Liitto luottaa Suomen pärjäävän myös kovassa kansainvälisessä kilpailussa, jos päätöksenteossa noteerataan talouden rakenteissa tapahtuneet muutokset.

250 000 työpaikkaa omistajanvaihdosiässä olevissa yrityksissä

Natalia Härkin nostaa omistajanvaihdosten onnistumisen yhdeksi merkittäväksi elinkeinopoliittiseksi kysymykseksi.

- Omistajanvaihdokset ovat luonnollinen osa yritystoiminnan dynamiikkaa. Tällä hetkellä asian merkittävyyttä korostaa se, että lähes kolmasosa yrittäjistä on yli 55-vuotiaita ja noin 78 000 yrityksen toiminnan jatkaminen on pohdinnassa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Näissä yrityksissä työskentelee noin 250 000 henkilöä tuottaen vuosittain noin 300 miljoonan euron verotulot ja 1,2 miljardin euron kunnallisverot.

- On arvioitu, että tässä yritysjoukossa on suuri määrä elinkelpoisia ja kasvupotentiaalia omaavia yrityksiä. Omistajanvaihdosten onnistuminen on lähivuosina yksi keskeisimmistä tekijöistä työpaikkojen turvaamisessa, uusien työpaikkojen syntymisessä, verotulojen sekä alueellisen elinvoiman ja hyvinvoinnin näkökulmasta, Härkin summaa.

Suomen Yrittäjänaiset etsiikin ratkaisuja omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi teettämällä jäsenistön keskuudessa tilannetta kartoittavan jäsenkyselyn jo marras-joulukuun aikana.

Työnantajan sivukulut rasittavat

Yrittäjänaisten kärkitavoitteita ovat naisvaltaisten alojen kasvun vauhdittamiseksi vanhemmuudenkulujen tasaaminen verovaroilla, verotuksen päivittäminen yrittämistä ja työntekoa kannustavaksi sekä yrittäjän sosiaaliturvan petraaminen.

Seija Estlanderin mukaan työnantajan sivukulut pitää saada alemmaksi ja henkilöperusteista irtisanomissuojaa kannattaa päivittää.

- Työnantajan palttooseen sonnustautuminen on yksinyrittäjälle iso riski, koska työantajan sivukulut ja työnantajamaksut ovat kohtuuttoman korkeita. Esimerkiksi naisten 3 000 euron keskimääräisellä kuukausipalkalla työnantajan kokonaiskulut kipuavat liki 4 400 euroon.

- Lisäksi monia arveluttaa ensimmäisen työntekijän palkkaaminen ja tätä riskiä pienentääkseen jotkut yrittäjät pestaavat työntekijöitä henkilövuokrafirmoista, Estlander painottaa.

toimitus (at) yrittajat.fi

”Suomen Yrittäjien neuvontapalvelu pelasti yritykseni”

$
0
0

Jesse Kuronen lähti yrittäjäksi toiminimen voimin vuonna 2007. Yrittäjyys oli iskostunut mieheen pienestä pitäen.

– Äiti oli ollut yrittäjänä kolmisenkymmentä vuotta. Sitä läheltä seuranneena tuntui siltä, että voisin haluta elämältäni yrittäjyyttä. Siinä saa kuitenkin määrätä itse työtahtinsa, Kuronen muistelee.

Lisävauhtia päätökseen antoi Kurosen silloisen työnantajan, komponenttivalmistaja Perloksen ratkaisu sulkea tehtaansa Pohjois-Karjalassa. Oli pakko keksiä jotain.

– Ilmalämpöpumpuista oli puhuttu pitkään ja buumi rantautui Suomeenkin. Ajattelin, että niiden asentamisella voisi saada elantonsa, Kuronen kertoo.

Uusi yrittäjä kohtasi pian ensimmäiset haasteet.

– Perustamisvaiheessa piti täyttää lippuja ja lappuja erilaisista sopimusasioista. Ei minulla ollut niistä mitään tietoa. Olin alussa ihan hukassa.

– Soitin Suomen Yrittäjien jäsenilleen tarjoamaan neuvontapalveluun useammastakin asiasta. Ilman sitä olisin joutunut kokeilemaan kepillä jäätä, täyttämään kaavakkeita vailla oikeaa tietoa siitä, pitääkö niitä ylipäänsä täyttää, ja olenko täyttänyt ne edes oikein, Kuronen sanoo.

Laskuja ja perintäuhkauksia 

Yhtenä päivänä ilmalämpöpumppuyritys JK Lämmön puhelin soi.

Soittaja oli hakemistopalveluyritys Directasta. Hän tarjosi yritykselleni näkyvyyttä. Minulla ei aloittelijana ollut kuitenkaan varaa sijoittaa siihen ja olin ymmärtänyt, että palvelut olivat turhia, jos jotain voi tehdä itsekin.

– Kiitin soitosta ja ilmoitin, ettei minulla ole kyseiseen palveluun rahaa enkä muutenkaan tarvitse niitä.

 Tästä huolimatta Kuroselle alkoi sataa laskuja, laskumuistutuksia ja perintäilmoituksia. Puhelutkin jatkuivat.

– Päätin jälleen ottaa yhteyttä SY:n neuvontapalveluun. Sain kuulla, että en ollut ainoa vastaavia soittoja saanut yrittäjä.

– Neuvontapalvelu yhdisti minut asianajajan kanssa ja sain apua reklamaation tekemiseen. Yksin en olisi tähän kyennyt.

Oikeudenkäynti 

Vuonna 2011 juttu päätyi oikeuteen Kurosen ollessa yksi kantajista.

– Polku oli raskas ja pitkä, en ole koskaan viettänyt niin paljon unettomia öitä. Sain kuitenkin apua ja tärkeitä neuvoja. Yksin olisi ollut aika iso kynnys marssia asianajotoimistoon. Noin iso juttu olisi vaikuttanut yhden miehen yritystoimintaankin kulujen kasvaessa useisiin satoihintuhansiin euroihin. Niiden kulujen maksaminen olisi kaihertanut pitkään mielessä.

SY otti hoitaakseen neljä ensimmäistä Directan nostamaa velkomuskannetta kyseisten yrittäjien suostumuksella. Tapaukset hoiti asianajotoimisto ja SY otti vastatakseen mahdollisista kuluista.

Käräjä- ja hovioikeuksissa Directan nostamat kanteet hylättiin.

– Olo oli todella helpottunut. Lähetin neuvontapalveluun useita kiittäviä ja ylistäviä viestejä. Neuvontapalvelu pelasti yritykseni.

Kuronen on myöhemminkin hyödyntänyt neuvontapalvelun asiantuntemusta.

– Muutaman kerran olen kysynyt apua laskutusta koskevissa riitatapauksissa jos asiakkaat ovat jättäneet maksamatta vedoten johonkin pykälään. Kaikki ei ole aina täysin selvää, mutta hyvä, että on olemassa tuollainen paikka, josta voi kysyä. Kaikkeen on aina löytynyt vastaus ja sen oikeellisuuteen voi luottaa. Ei tarvitse arpoa ja kysyä sen lisäksi kymmenestä muusta paikasta samaa asiaa.

Apua löytyi myös liiketoimintakaupan myötä Maija-vaimon kanssa hankitun Nordpap Oy:n ”sopimuskiemuroihin”.

Vuosittain SY:n neuvontapalveluun tulee jopa 50 000 puhelua. Lisäksi aluejärjestöt tarjoavat neuvontapalveluita.

Nämä ovat neuvontapalvelun yleisimmät aiheet

- Työoikeus, työlainsäädäntö ja työsuhteisiin liittyvät kysymykset

- Työntekijän palkkaaminen, työsopimuksen tekeminen, irtisanominen, lomauttaminen, perhevapaat, sairauslomat sekä muut työsuhteen koko elinkaareen liittyvät kysymykset

- Neuvot ja vinkit sopimusjuridiikkaan

- Sopimusten laadinta ja tulkinta, sopimusriidat

- Harhaanjohtava markkinointi

- Valelaskut, puhelinmyyntihuijaukset jne.

- Yrittäjän sosiaaliturva

Teksti: Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen(at)yrittajat.fi

Kuvat: Mikko Makkonen

 

 

Teslan rekan hinta paljastui: Ei ylitsepääsemätön

$
0
0

Tesla Semi -sähkörekka tekee tuloaan ammattilaisliikenteeseen vuonna 2019, mutta tuskin vielä silloin Suomessa. Ensimmäisten rekkojen tuotantomäärät ovat todennäköisesti pieniä.

Hintansa puolesta Teslan uusin innovaatio on houkutteleva, ainakin jos hintaa vertaa perinteiseen uuteen dieselkäyttöiseen rekkaan.

Teslan mukaan sen sähkökäyttöisen rekan lähtöhinta asettuu noin 150 000 dollariin eli noin 125 000 euroon.

Semin kantamaksi on kerrottu noin 480 kilometriä. Eri asia on, mikä kantama on todellisessa ajossa lastin kanssa ja silloin, kun ajetaan ylämäkeen.

Tesla tarjoaa rekastaan myös pidemmällä kantamalla varustettua versiota, jossa akuissa riittää potkua noin 800 kilometrin ajoon. Tällöin hintakin pompsahtaa lähes 170 000 euroon.

Hinnat ovat tässä vaiheessa alustavia, mutta suuntaa-antavia. Sähkörekan hankintahinnan suhteen kannattaa pitää mielessä, että polttoainekulut laskevat merkittävästi.

Teslan mukaan sähkörekka säästää polttoainekustannuksissa 200 000 dollaria elinkaarensa aikana.

Kuva: Tesla Motors

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Etsitkö luotettavaa työpuhelinta? Nämä kännykät käyvät useimmin huollossa

$
0
0

Jos olet juuri valitsemassa uutta älypuhelinta, kannattaa vilkaista Verkkokauppa.comin julkaisemaa listaa eniten  huolletuista puhelinmalleista.

Listan kärjessä ovat Sony Xperia M5, Cat S40 ja Applen iPhonen 5s. Kiinnostavaa on se, että myös listan loppupäässä eli vähän huollettujen puhelinten joukossa on Sonyn malleja.

Verkkokauppa.com kerää säännöllistä tilastoa huolletuista laitteista. Ilmoitetut prosentit mittaavat tapahtumien määrää suhteessa Verkkokauppa.comin myyntiin.

Huolletuimmat puhelimet 2017, top 25

165,22 %       Sony Xperia M5 -Android-puhelin, 16 Gt, valkoinen
60,32 %         CAT S40 Dual-SIM Android -puhelin 
23,52 %         Apple iPhone 5s 16 Gt -puhelin, hopea, ME433
20,68 %         Caterpillar CAT S60 Dual-SIM -Android-puhelin, musta
18,73 %         Oukitel K10000 Android-älypuhelin Dual-SIM, hopea
17,39 %         Sony Xperia X Performance -Android-puhelin, valkoinen
16,95 %         Think TIT904 GSM Desktop Phone – GSM-pöytäpuhelin
16,07 %         Doro 8030 4G -Android-puhelin, musta
14,60 %         Apple iPhone 5s 16 Gt -puhelin, musta, ME432
14,29 %         Snowfox GPS paikannuslaite ja puhelin, punainen
14,17 %         Oukitel K10000 PRO -älypuhelin Dual-SIM, musta
13,95 %         Huawei P9 -Android-puhelin, hopeinen
12,50 %         ZTE Axon 7 Dual-SIM -Android-puhelin, 64 Gt, kulta
12,43 %         Samsung Galaxy A3 (2016) -Android-puhelin, kulta
12,24 %         Moto Z Play älypuhelin Dual-SIM, 32 Gt, musta/hopea
11,36 %         Apple iPhone 5 32 Gt multimediapuhelin, musta, MD299
10,98 %         Samsung Galaxy S6 Edge 32 Gt Android puhelin, musta
10,34 %         Samsung Galaxy S7 edge 32 Gt -Android-puhelin, kulta
10,34 %         Moto Z -Android-puhelin Dual-SIM, musta
10,34 %         Sony Xperia E5 -Android-puhelin, valkoinen
9,95 %           CAT S30 Dual-SIM -Android-puhelin, musta
9,52 %           Sony Xperia E5 -Android-puhelin, musta
9,30 %           Doro 6526 -simpukkapuhelin. hopea
8,47 %           Google Pixel XL -Android-puhelin 32 Gt, musta
7,46 %           Sony Xperia XZ -Android-puhelin, musta

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Viisi tärppiä Slushiin: Tämän takia pienyrittäjän kannattaa olla kiinnostunut

$
0
0

1. Paikalla oleminen voi poikia sijoituksen. Slushin tarkoituksena on tuoda kansainväliset sijoittajat ja median edustajat kasvuyrittäjien saataville. Parhaimmassa tapauksessa pääomasijoittajaa etsivä löytää tapahtumasta sopivan kontaktin. Hyvä tapa päästä esille on osallistua alkuvaiheen yrityksille tarkoitettuun pitchauskilpailuun tai ainakin tulla poimimaan hyviä vinkkejä oikeaan pitchaukseen, jonka tavoitteena on vakuuttaa sijoittajat jatkamaan keskustelua yrityksen kanssa.

2. Tänä vuonna Slushissa järjestetään noin 300 sivutapahtumaa, jotka keskittyvät kukin tietyn teeman ympärille. Teemoja ovat esimerkiksi Mobility (tulevaisuuden liikenne ja liikkuminen), musiikki ja tiede.

3. Yksi kiinnostavimmista esiintyjistä on Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore, joka avaa tapahtuman torstaina kymmeneltä aamupäivällä. Kiinnostavaa kuultavaa tarjoaa myös jättimäisen kiinalaisen Tencentin kansainvälisen liiketoiminnan johtaja Martin Lau.

4. Suomalaisista puhujista yksi kiinnostavimmista on Smartlyn Kristo Ovaska, joka keskustelee tapahtumassa itseorganisoituvista tiimeistä ja antaa vinkkejä mahdollisimman ketterien tiimien rakentamisesta erilaisiin ympäristöihin.

5. Suomalainen VR-yritys Varjo lanseeraa Slushissa torstaina uuden tuotteen, jota odotetaan erityisellä mielenkiinnolla.

Tärpit antoi Slushin ohjelmavastaava Andreas Saari.

Kuva: Jussi Ratilainen

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Varo! EBN lähettää taas huijauskirjeitä

$
0
0

Yhteydenottoja tuli niin SY:n lakineuvojille kuin yrittajat.fi:n chattiin.

”Tiedoksi, jos haluatte nettisivuillanne taas aiheesta muistuttaa, että EBN European Business Number lähettelee taas näitä huijauskirjeitään. Sama konsepti ja hinta kuin aiemminkin", viestitti yksi huijauslaskun saaneista yrittäjistä.

European Business Number kertoo keräävänsä tietoja eurooppalaiseen yritysrekisteriin. Harhaanjohtavassa lomakkeessa annetaan ymmärtää, että yrityksen tietojen päivittäminen on ilmaista.

­Lomakkeen alareunan pienessä, vaikealukuisessa tekstissä kerrotaan, että kyse on kolmen vuoden sopimuksesta ja hinta on viime aikoina ollut 890€/vuosi. Sopimus jatkuu automaattisesti vuosittain, jollei asiakas irtisano sitä viimeistään kolme kuukautta ennen vuosijakson päättymistä.

Kuvioon kuuluu, että monille yrittäjille tulee ensin sähköpostitse useita EBN:n kirjeitä ja sen jälkeen tipahtaa yleensä postiluukusta kirje, joka on ”viimeinen muistutus”.

Katso linkistä ohjeet, kuinka toimia harhaanjohtavan markkinoinnin ja valelaskujen kanssa:

https://www.yrittajat.fi/yrittajan-abc/yritystoiminnan-abc/harhaanjohtava-markkinointi-ja-valelaskut-316582

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Näin some muuttaa yrittäjän arkea - katso asiantuntijan vinkit

$
0
0

– Isolla tasolla sosiaalinen media muuttaa lähes kaikkea liiketoiminnassa. Moni miettii, että se liittyy ainoastaan myyntiin ja markkinointiin, sisältömarkkinointiin keskittyvän Somecon perustaja ja toimitusjohtaja Minna Valtari sanoo.

Sosiaalinen media Facebook etunenässä tuo Valtarin mukaan isoja mahdollisuuksia etenkin yksinyrittäjille.

– Yrittäjällä on paljon paremmat mahdollisuudet tulla tunnetuksi omasta osaamisestaan, hän sanoo.

Työnantajayritykselle sosiaalisesta mediasta on hyötyä myös yritystoiminnan johtamisessa. Viestinnästä tulee avoimempaa siihen tarkoitetuilla työkaluilla kuten Slackilla, Yammerilla tai Facebookin tarjoamalla Workplacella.

– Nämä ovat erinomaisia kanavia verrattuna siihen, että johdetaan tiedottamalla sähköpostitse, Valtari jatkaa.

Minna Valtarin neljä somevinkkiä yrittäjille

1. Määrittele 
omat tavoitteet.

Mieti, mistä tavoitat omat 
kohderyhmäsi ja tee valinnat kanavista.

2. Mitä tahansa 
kanavaa käytät,

opettele mainonnan perusteet, jotta tiedät, 
mistä kannattaa maksaa.

3. Itsensä 
laittaminen likoon

on yrittäjälle iso mahdollisuus. Ole henkilönä läsnä. Ihmisiä kiinnostavat muut ihmiset, ei yrityksen logo.

4. Opettele 
perusasiat

kanavien käytöstä 
ennen kuin päätät, onko 
esimerkiksi Facebook 
sinun juttusi.

”Opettele mainonnan tekeminen”

Esimerkiksi Facebook mahdollistaa myymisen ilman tyrkyttämistä. Valtarin mukaan se on hyvä uutinen yrittäjille, jotka eivät lähtökohtaisesti innostu myynnistä. Verkossa voi tehdä itseään tunnetuksi ilman kylmäsoittamista.

– Usein laajempaa näkyvyyttä ei saa ilman maksettua mainontaa. Toki ensin kannattaa alkaa rakentaa kokonaisuutta omasta verkostosta. Samalla tulee rakentaneeksi uskottavuutta ja luottamusta.

Esimerkiksi Facebookissa pelkkä postausten boostaaminen mainosrahalla ei yleensä tavoita oikeaa kohderyhmää. Lisäksi on tärkeä mitata mainonnan tuloksellisuutta ja kysyä asiakkailta, mistä he löysivät palvelun.

– Jos haluaa oikeasti tuloksia, pitää osata kohdentaa mainonta esimerkiksi alueellisesti ja ihmisten kiinnostuksen kohteiden mukaisesti. Mainontaa voi kohdentaa myös haluamilleen henkilöille.

Kokonaisuutena Valtari pitää somemainontaa erittäin kustannustehokkaana tapana oman kohderyhmän tavoittamiseen.

Verkkokauppa helposti Facebookiin

Facebook on jo ottanut Suomessakin käyttöön Marketplace-alustan, joka mahdollistaa ostosten tekemisen Facebookin sisällä.

– Maksaminen ei vielä toimi Facebookin kautta Suomessa, joten yrittäjän täytyy lähettää lasku tai ohjata verkkokauppaan. Uskon, että maksujen välitys tulee Facebookiin ensi vuoden aikana.

Se merkitsee Valtarin mukaan sitä, että verkossa ostaminen yleistyy entisestään.

– Siinä vaiheessa kaikille maailman pienyrittäjille tulee mahdollisuus laittaa verkkokauppa pystyyn.

Monelle pienyrittäjälle Facebookin tarjoama alusta on houkuttelevampi, koska se ei vaadi tietoteknistä osaamista ja on edullinen. Se tarjoaa myös helpon mahdollisuuden uuden tuotteen tai palvelun testaamiseen.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen(at)yrittajat.fi

 

 

Maahanmuuttajayrittäjien toive: Lisää englanninkielistä veroneuvontaa

$
0
0

Helsingin Yrittäjien tekemän selvityksen mukaan yrityksen perustaminen pääkaupunkiseudulla on maahanmuuttajille jokseenkin helppoa, mutta ongelmia on edelleen. Haasteita on muun muassa yritystoiminnan aloittamisessa.

Eniten ongelmia maahanmuuttajilla on englanninkielisen kirjanpitäjän löytämisessä, rahoitusjärjestelyissä ja verojen maksun kanssa. Haasteina mainittiin myös asiakkaiden, yhtiökumppaneiden ja työntekijöiden löytäminen.

Helsingin Yrittäjät teki kyselyn viime kesänä. Siihen vastasi vajaat sata Suomeen muuttanutta yrittäjää Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta. Kohderyhmänä olivat pääosin julkisia yrityspalveluja hyödyntäneet yrittäjät, mutta vastaajien joukossa oli myös itsenäisesti yrityksensä perustaneita maahanmuuttajayrittäjiä. Kysely tehtiin verkkokyselynä englanniksi.

Suomen kieli merkittävä haaste

Yritystoiminnan aloittaminen koettiin yleisesti melko helpoksi, ja vain pieni osa piti aloittamista hyvin vaikeana. Haasteena on enimmäkseen suomen kieli, koska suuri osa perustamispalveluista on tarjolla vain suomeksi ja ruotsiksi.

Kyselyn perusteella englanninkielisiä palveluja ei ole riittävästi tarjolla. Yritystoiminnan aloittamista pitivät helpoimpana ne maahanmuuttajat, jotka saivat apua kirjanpitäjältä, perheeltään, yrittäjäjärjestöltä ja yrityspalveluista.

Lähes puolet koki byrokratian ja verojen maksamisen helpoksi. Osa sen sijaan piti verojen maksamista haastavana. Ongelmaksi kerrottiin esimerkiksi verotusta käsittelevän informaation löytämisen englannin kielellä.

Toiveissa englanninkieliset palvelut

Maahanmuuttajat  toivovat lisää englanninkielisiä yrityspalveluita ja yrityspalvelusivustoja kuin myös englanninkielisiä kursseja yritystoiminnasta. Yli puolet vastaajista ei puhu suomea, ja heidän pääkielensä yritystoiminnassa on englanti.

Vastauksissa ehdotettiin erikielisiä opetusvideoita yrityksen perustamisesta Suomessa ja toivottiin, että valtio tukisi esimerkiksi englannin kielisten veroneuvontapalvelujen perustamista Suomeen. Lainmuutoksia koskevia tietoja toivottiin maahanmuuttajien omilla kielillä.

Kyselyyn vastanneista suuri osa oli juuri aloittanut yritystoiminnan tai toiminut yrittäjänä 1–5 vuotta. Monet olivat toimineet yrittäjinä kotimaassaan ennen muuttoaan Suomeen. Yrittäjät olivat tulleet pääkaupunkiseudulle muun muassa Venäjältä, Intiasta, Saksasta, Unkarista, Hollannista, Italiasta, Perusta, Senegalista ja Latinalaisesta Amerikasta.

Selvityksen teki Helsinki Entrepreneurs International (HEI Network), joka on Helsingin Yrittäjien alaisuudessa toimiva kansainvälisten yrittäjien verkosto.

Kuva: iStockPhoto

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Varo! EBN lähettää taas huijauskirjeitä

$
0
0

Yhteydenottoja tuli niin SY:n lakineuvojille kuin yrittajat.fi:n chattiin.

”Tiedoksi, jos haluatte nettisivuillanne taas aiheesta muistuttaa, että EBN European Business Number lähettelee taas näitä huijauskirjeitään. Sama konsepti ja hinta kuin aiemminkin", viestitti yksi huijauslaskun saaneista yrittäjistä.

European Business Number kertoo keräävänsä tietoja eurooppalaiseen yritysrekisteriin. Harhaanjohtavassa lomakkeessa annetaan ymmärtää, että yrityksen tietojen päivittäminen on ilmaista.

­Lomakkeen alareunan pienessä, vaikealukuisessa tekstissä kerrotaan, että kyse on kolmen vuoden sopimuksesta ja hinta on viime aikoina ollut 890€/vuosi. Sopimus jatkuu automaattisesti vuosittain, jollei asiakas irtisano sitä viimeistään kolme kuukautta ennen vuosijakson päättymistä.

Kuvioon kuuluu, että monille yrittäjille tulee ensin sähköpostitse useita EBN:n kirjeitä ja sen jälkeen tipahtaa yleensä postiluukusta kirje, joka on ”viimeinen muistutus”.

Katso linkistä ohjeet, kuinka toimia harhaanjohtavan markkinoinnin ja valelaskujen kanssa:

https://www.yrittajat.fi/yrittajan-abc/yritystoiminnan-abc/harhaanjohtav...

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Energiasektorille halutaan täysremontti – "suljettuja markkinoita avattava"

$
0
0

Aalto-yliopiston ja Sitran järjestämän Murrosareenan asiantuntijat ehdottavat Suomen energia-alalle runsaasti muutoksia.

Murrosareenan loppuraportin mukaan Suomen tulisi tehdä itsestään maailman johtava toimija älykkäiden energiaratkaisujen saralla.

– Aiemmista kokemuksista tiedetään, että menestys maailmalla edellyttää toimivia kotimarkkinoita. Älykkäät energiajärjestelmät pitää ottaa laajasti käyttöön Suomessa ja kuluttajat mukaan markkinoille, eduskunnan Energiaremontti-ryhmän puheenjohtaja Harri Jaskari toteaa.

Asiantuntijat ehdottavat, että suurten kaupunkien kaukolämpöverkot avattava kilpailulle.

– Energiajärjestelmässä on edelleen suljettuja markkinoita, joita on avattava uusille tuottajille, palvelun­tarjoajille ja pientuottajia kokoaville toimijoille dynaamisten energia­palvelumarkkinoiden synnyttämiseksi. Keskeisiä uudistuksia ovat suurten kaupunkien kaukolämpömarkkinoiden avaaminen kilpailulle sekä kaksisuuntaisten sähkömarkkinoiden kehittäminen pientuotan­toa, kysyntäjoustoa ja varastointia kannustavaksi, loppuraportti esittää.

Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin kannattaa ehdotusta.

– Ehdotus kaukolämmön avaamisesta on hyvä. Kilpailullisuus lisää talousteorioidenkin mukaan tehokkuutta. Nykyinen monopoliasema ruokkii energiayhtiöiden innokkuutta käyttää ylijäämäänsä rönsyämällä muillekin kilpailuille markkinoille, kuten Oulussa energiasaneerauksiin. Toiminta ajaa tietysti paikallisia LVI-yrityksiä vaikeuksiin kun kaupungin energiayhtiö havittelee asiakkaita ja työntekijöitäkin, Grekin sanoo.

Grekinin mukaan esimerkiksi maalämpöyrittäjän on nykyisin vaikea kilpailla kuntaomisteisen toimijan kanssa, jolla on paljon epäreiluja kilpailuetuja puolellaan.

– Kaupungin omistamalla yhtiöllä on rajattomat resurssit, ja kohdennettuun markkinointiin voi käyttää isoja panoksia. Toiminnan tarvitse olla kovin kannattavaakaan, sillä kunnalla on myös kaavoituksen langat käsissään. Kunnat ovatkin venyttäneet laillisuuden rajaa edellyttämällä kaavoituksella tai muilla ehdoilla kiinteistönomistajia valitsemaan oman kunnan yhtiön kaukolämmön. Suomen Yrittäjien mielestä tulisi siirtyä aitoon rakentajan valinnanvapauteen, Grekin toteaa.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto

Eazybreak teki sopimuksen maailman suurimman kanssa

$
0
0

Suomalainen kasvuyritys ja maksuinnovaatio Eazybreak ja maailman suurin työsuhde-etuihin erikoistunut toimija Sodexo Benefits & Rewards ovat solmineet globaalin lisenssisopimuksen Eazybreakin mobiilipalvelujen käytöstä ja kehittämisestä.

Vuonna 2009 perustettu Eazybreak on digitalisoinut työntekijöille tarjottavat lounas-, liikunta-, kulttuuri- ja työmatkaedut.

Suomen Yrittäjien yhteistyökumppani Eazybreak ja Sodexo Benefits & Rewards  Services ryhtyvät yhdessä kansainvälistämään Eazybreakin kehittämää työsuhde-etujen mobiilia maksamista, hallinnointia ja laskutusta.

”Eazybreakin kehittämä digitaalinen ratkaisu on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen, sillä se on todella käyttäjäystävällinen ja tuo säästöjä jokaiselle ketjun toimijalle. Yhdessä Eazybreakin kanssa mullistamme henkilöstöetujen maksamisen ja hallinnoinnin Suomen ohella myös muualla maailmassa”, Sodexon Benefits & Rewards Servicesin Pohjoismaiden toimitusjohtaja Fredrik Öhrn sanoo.

Sopimus Sodexon Benefits & Rewardsin kanssa avaa suomalaisinnovaatiolle ovet 36 maahan.

”Yhteistyö Sodexon Benefits & Rewardsin Servicesin kanssa tuo yritykseemme paljon kansainvälistä osaamista ja tietotaitoa, mistä hyötyvät myös nykyiset suomalaisasiakkaamme. Tavoitteenamme on yhdessä vauhdittaa entisestään henkilöstöetuihin ja maksamiseen liittyviä innovaatioita”, Eazybreakin toimitusjohtaja Antti Känsälä kertoo.

Sodexon Benefits & Rewards Servicesista tulee Eazybreakin vähemmistöomistaja. Eazybreak jatkaa itsenäisenä yrityksenä, ja sen pääkonttori säilyy Helsingissä. Eazybreakilla on Suomessa yli 100 000 käyttäjää lähes 300 yrityksestä. 

Eazybreakin välittämien etujen nimellisarvo on 40 miljoonaa euroa ja yhtiön liikevaihto on 1,3 miljoonaa euroa.

toimitus(at)yrittajat.fi


Sammalsielu ja muut uudet yritykset – Katso lista

$
0
0

Yrittäjäsanomien lista uusista yrityksistä pitää sisällään maanantain ja tiistaiaamupäivän aikana rekisteröidyt uudet yritykset.

Alkuviikon aikana on ehditty perustaa jo 155 yritystä.

Viikon muut uudet yritykset voi tarkastaa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta.

Lue: 700 yritystä ponnisti parhaaseen AAA-luokkaan - katso lista!

 

Kotipaikka

Yritys

Alajärvi

RohkeaVaate

Alajärvi

Platinum Pictures

Espoo

Taitotools

Espoo

Seebu Oy

Espoo

Meeshkan Oy

Espoo

sipbit Oy

Espoo

Beauty by Tiina R

Espoo

miosoc oy

Espoo

ROYAL RIVERS OY

Espoo

Kotipalvelu Kide Avoin yhtiö

Espoo

Prosperous Pixels oy

Espoo

Taste of Thailand Oy

Espoo

Jyllinmaa Enterprises Oy

Espoo

Rakennuspalvelu Hagelberg Oy

Forssa

Heirent Ky

Helsinki

Newroz Oy

Helsinki

Hedgehog Foods and Beverages

Helsinki

Nordic West Office Oy

Helsinki

MyInt Oy

Helsinki

Benkun Marjat Oy

Helsinki

Roivas & Ruisjuuri

Helsinki

Woodbridge Investment Group Oy

Helsinki

Valkea Knowledge Oy

Helsinki

Polar Squad Oy

Helsinki

Wauniq Ky

Helsinki

Unihome Oy

Helsinki

Verkkosatamat Oy

Helsinki

MyAraHome Oy

Helsinki

Kierrätys Oy Jussi

Helsinki

CapMan Infra Management Oy

Helsinki

As. Oy Helsingin Hiirakko

Helsinki

As. Oy Helsingin Ylermi

Helsinki

Oy Winterroad Consulting Ltd

Helsinki

Taxon Oy

Helsinki

Jurmo Watch Company Oy

Helsinki

Fourpoint6 Oy Ab

Helsinki

ScandMachine Oy

Helsinki

Psykologi- ja työhyvinvointipalvelut Minna Kauppi

Helsinki

FORTTEK Oy

Helsinki

Tmi Psykoterapiapalvelu Pardain

Helsinki

Dark Visual Oy

Helsinki

Mohamed Capital

Helsinki

Desperado Capital

Helsinki

IO Laitinen Consulting

Helsinki

Kallion Kuntosalit Oy

Helsinki

ADARAMEN TMI

Helsinki

KD Designs

Helsinki

Asunto Oy Helsingin Vihellys

Helsinki

Asunto Oy Helsingin Höyrypilli

Helsinki

Sayttar 1 Oy

Helsinki

Sayttar 2 Oy

Helsinki

Sayttar 3 Oy

Helsinki

Pouaka 1 Oy

Helsinki

Pouaka 2 Oy

Helsinki

Pouaka 3 Oy

Helsinki

Translink Group Oy

Hyvinkää

Autoverkko.com Korjaamo Oy

Hämeenlinna

Ottori Oy

Ii

LVI ONNI OY

Iitti

PKR Hamari

Inari

Lvi Harju Oy

Inari

Arctic Aurora Invest Oy

Joensuu

JAJONI-SALOMAA Oy

Jyväskylä

Insinööritoimisto Kuvaja Ky

Jyväskylä

Karmax Oy

Jyväskylä

Sammalsielu

Järvenpää

Enkelituli

Järvenpää

As Oy Järvenpään Elegia

Kangasala

Jokitee Racing

Karkkila

Tmi OnnenSeppä Markku Korhonen

Kauhava

Pinosa Oy

Kauniainen

Chiara Holding Oy

Kirkkonummi

Black and Yellow Oy

Kirkkonummi

Sinun Hoivasi

Kittilä

Ullan Siivo

Kotka

Saganton Oy

Kuopio

Spesiatri Oy

Kurikka

Turveparoni oy

Kärsämäki

MuottiNeliö Oy

Lahti

Ksempi Oy

Lahti

Varte Lahti Oy

Lahti

Realtime Finland Oy

Lahti

Grakonet

Lappajärvi

Waleenum Oy

Laukaa

Isopaja Invest Oy

Lieksa

Ilmanvaihtopuhdistus HP-AP Avoin yhtiö

Lieksa

ITM Vakuutuspalvelu Oy

Lieto

Tmi Leikkien Annan kanssa

Lohja

Marja-Leena Vena Psykoterapiapalvelut

Lohja

Staffson Oy

Lohja

Bostadsaktiebolag Lojo Karl

Lohja

Tmi Silja Saarinen

Mikkeli

Puulan kotiapu

Mikkeli

Tmi Ilkka Nurmi

Mustasaari

Yogastudio Terese Österberg

Naantali

TN asennustyö Oy

Nivala

Nivalan Teollisuuskiinteistöt avoin yhtiö

Nokia

LVI KotiLoimu Oy

Nokia

Tmi Migun pikakuljetus

Oripää

Tmi Juha Hämäläinen

Oulu

Uwe Doble Oy

Oulu

Osuuskunta Magnanimus

Oulu

Pohjola Rakennus Oy Pohjois-Suomi

Oulu

TKastikainen

Oulu

Herkutellen

Oulu

Moon Art Wolf

Oulu

Lääkäripalvelut Rytkönen Oy

Pedersören kunta

JHM Forest

Pietarsaari

BIFRAMTEC öppet bolag

Pori

SVI-rakennuspalvelu Oy

Porvoo

Luvaeus

Porvoo

Crystal Peak Oy

Porvoo

Kah-Jot Oy

Pudasjärvi

METSÄNEIDON TILA

Pukkila

Puupali

Pukkila

TP Wraphics

Raisio

SK Vaihtoautot ja Huolto Oy

Rauma

Länsi-Suomen Asunnot Oy

Rovaniemi

Backman Finland Oy

Rovaniemi

Liekki ja Sinetti

Rovaniemi

Ajotilaus Lappi Oy

Rovaniemi

Psykoterapiapalvelut Suvituuli

Saarijärvi

HRV Farm Oy

Salo

Ryhmäperhepäiväkoti Pöllölä avoin yhtiö

Salo

KB Nordic Consulting Oy

Salo

Toiminimi Sakari Majanen

Siikajoki

Toiminimi Anne Niskala

Sotkamo

Metsäpalvelu Puunajo Oy

Tampere

Pedestra Ortopedinen Jalkinetekniikka

Tampere

RR 55 Holding Oy

Tampere

Golavi Taksi

Tampere

TestAbit

Tampere

Tonin Herkkupuoti

Tampere

Anders Ekman

Tampere

Hieronta ja hyvinvointipalvelut MarikaY

Turku

Tmi Irmeli Kronström

Turku

My Companion Dog Oy

Turku

Uudenmaan Voimatyö Oy

Turku

Breathe Oy

Turku

TKU Fellows Oy

Turku

Shiner Oy

Uusikaarlepyy

MUMS Konditori

Vaasa

Fahe Oy

Vaasa

Koivusalo Consulting Oy

Vantaa

Uusihorisontti

Vantaa

Prossa Oy

Vantaa

Riku Eerikkilä asuntosijoitus Oy

Vantaa

Tili-Hyyppä Oy

Vantaa

Asunto Oy Vantaan Harjutie 14

Vantaa

Creotek Oy

Vantaa

Power-rakentajat

Vantaa

Tmi.jorma.haapapuro

Vihti

City Build Oy

Ylöjärvi

Pintalinja Oy

Ylöjärvi

Kiinteistöosakeyhtiö Ylöjärven Vasaratie 6

Näin teet työsopimuksen oikein – 5 vinkkiä

$
0
0

Työsopimus voidaan tehdä suullisesti, kirjallisesti tai esimerkiksi sähköisesti.

– Työsopimuksen tekeminen kirjallisesti on sekä työnantajan että työntekijän edun mukaista. Tällöin voidaan myöhemmin luotettavasti tarkistaa mitä on sovittu, Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen sanoo.

– Tärkeintä hyvän työsopimuksen tekemisessä on, että molemmat osapuolet ymmärtävät, mistä ja mitä sovitaan.

Mikäli työsopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevaksi tai yli kuukauden kestäväksi määräajaksi, työnantajan on joka tapauksessa annettava työntekijälle kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista.

– Työsopimukseen on syytä kirjata ainakin palkan määrä, työaika, työtehtävät, työsuhteen kesto ja alkamisajankohta, mahdollisesti sovellettava työehtosopimus sekä määräaikaisten työsopimusten osalta määräaikaisuuden peruste, Rytkönen toteaa.

– Mahdollisten myöhempien erimielisyyksien välttämiseksi työsopimusta on myös hyvä päivittää, mikäli työsuhteen ehdoissa, kuten työtehtävissä tai työajassa tapahtuu muutoksia.

Viisi vinkkiä työsopimuksen tekemiseen:

1. Sovi työsuhteen keskeisistä asioista aina kirjallisesti. Mikäli sovit esimerkiksi lyhyestä keikkasopimuksesta suullisesti, dokumentoi kuitenkin esimerkiksi sähköpostilla sovitut keskeiset ehdot, kuten työn kesto sekä maksettava korvaus tai korvauksen peruste.

2. Jos esimerkiksi työntekijän työtehtävät tai työaika vaihtelevat, muista huomioida tämä työsopimuksessa.

3. Muista sopia erikseen koeajasta. Vaikka esimerkiksi noudatettavassa työehtosopimuksessa olisi määräyksiä koeajasta, siitä on aina nimenomaisesti sovittava työsopimuksessa. Ellei noudatettavassa työehtosopimuksessa ole määritelty toisin, koeajan kesto on enintään 6 kuukautta ja alle vuoden pituisissa määräaikaisissa työsopimuksissa enintään puolet määräajasta.

4. Pohdi, onko työntekijän asema ja työtehtävä sellainen, että työsopimuksen solmimisen yhteydessä on syytä sopia erikseen salassapitovelvollisuudesta tai kilpailukiellosta.

5. Jos et ole varma työsopimuksen ja työsuhteessa noudatettavien ehtojen sisällöstä, kysy apua asiantuntijalta.

Suomen Yrittäjien jäsenenä saat ilmaista apua Suomen Yrittäjien neuvontapalvelusta.

Asiakirjapankistamme jäsenet voivat tallentaa käyttöönsä maksuttomasti laajan valikoiman asiakirja- ja sopimusmalleja, esimerkiksi mallin työsopimuksen tekemiseen.

Lomakkeet ovat yleisiä, joten kannattaa varmistaa aina yksittäisen asiakirjan soveltuvuus ja sopivuus omaan käyttötarkoitukseen.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill

Näin Postin maksut muuttuvat – "joudumme tarkastamaan palvelujemme hintoja"

$
0
0

Vuodenvaihde tuo muutoksia Postin sopimuspalveluihin.

Postin mukaan ”asiakkaiden viestintätarpeet ja -käyttäytyminen ovat muuttuneet ratkaisevasti digitalisaation myötä."

– Kuluttajien ja yritysten viestinnästä yli 90 % on sähköistä. Esimerkiksi osoitteellisten kirjeiden määrä on vähentynyt Suomessa yli 30 % vuosina 2008-2016, mikä johtaa lähetysten yksikkökustannusten nousuun, Posti kertoo tiedotteessaan.

Posti kertoo hillitsevänsä kustannusten nousua tehostamalla toimintaansa.

– Näistä toimenpiteistä huolimatta joudumme tarkastamaan palvelujemme hintoja. Jakeluiden kustannusrakenne eroaa palveluiden välillä ja näkyy näin ollen erisuuruisina hinnankorotuksina.

Kotimaan Priority-kirjeiden ja Priority-vakiokirjeiden hinnat nousevat keskimäärin 5 prosenttia, Economy-kirjeiden sekä Economy-vakiokirjeiden hinnat keskimäärin 3 prosenttia. Ulkomaille lähetettävien Priority-kirjeiden hinnat nousevat 3 prosenttia ja Economy-kirjeiden 10 prosenttia.

Myös lehtijakelun hinnat nousevat. Valtakunnallisen lehtijakelun yhden arkipäivän nopeuden palveluissa hinnat kallistuvat 6 prosenttia, kahden ja kolmen arkipäivän palvelussa 2-7 prosenttia. Lehden päiväjakelu -palvelussa maksu kallistuu 5 prosenttia.

Pakettipalvelut kallistuvat

Posti nostaa myös paketti- ja logistiikkapalveluiden hintoja perusteena "yritys- ja toimialakohtaisten kustannusten nousu".

Yleisimmin käytettyjen pakettipalveluiden hinnat nousevat 2,6 prosenttia ja Rahdin, Alueellisten sopimuskuljetusten sekä Express-rahdin hinnat 4,2 prosenttia.

Helmikuusta alkaen postipaketin paperisista saapumisilmoituksista veloitetaan 1,5 euroa kappaleelta.

Saapumisilmoitusmaksu ei koske Postipaketteja, joista lähettäjä on toimittanut Postille EDI-sanomassa vastaanottajan oikein kirjoitetut sähköiset yhteystiedot (matkapuhelinnumero ja/tai sähköpostiosoite) ja joista vastaanottaja saa sähköisen saapumisilmoituksen.

Postin hinnankorotukset eivät välttämättä jää vuodenvaihteen muutoksiin.

– Digitalisaation, asiakaskäyttäytymisen ja parhaillaan käynnistyvän Postilain II-vaiheen toteutuksen vaikutukset voivat aiheuttaa tarvetta hinnoittelumuutoksille vuoden 2018 aikana. Muutoksista ilmoitetaan vähintään kuukautta ennen niiden voimaantuloa, Posti ilmoittaa tiedotteessaan.

Lue: Yrittäjä ei saanut hakemaansa postipakettia – "en ole ikinä törmännyt tällaiseen"

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto

Nykyaikainen valvontakamera tunnistaa kasvotkin: Testasimme uutuuden

$
0
0

Kaarinalaisen Jari Lindströmin yritys Smarttecno maahantuo ja myy kotiautomaatiojärjestelmiä ja verkkoratkaisuja. Siksi mies otti innolla testiin amerikkalaisen Nestin valmistaman kodinvalvontajärjestelmän.

Testissämme perehdyttiin muun muassa kasvontunnistukseen, joka tarkkailee kameran kautta jatkuvasti olohuoneessa liikkuvia ihmisiä ja skannaa heidän kasvonsa järjestelmään. Jos järjestelmä ei tunnista kasvoja, se välittää tästä ilmoituksen käyttäjälle.

Nest on Googlen omistama yhtiö, jonka tuotteet ovat tulleet Suomessa myyntiin tänä vuonna. Nest tunnetaan etenkin älykotituotteista.

Elisa oli Suomessa ensimmäinen operaattori, joka toi mallit myyntiin. Valikoimassa ovat Nest Protect -palovaroitin sekä kolme valvontakameraa. Niistä Cam iQ kuvaa ympäristöä 4K-tarkkuudella ja osaa erottaa ihmiset lemmikeistä.

Nest Aware -pilvipalvelun avulla käyttäjä voi tallentaa kaikkien kameroiden kuvan 30 päivän ajaksi. Videohistoriasta on mahdollista taltioida valikoituja videopätkiä tai tallentaa timelapse-videoita.

Lindström muistuttaa, että valvontakameroiden asennuksessa on pidettävä mielessä lainsäädäntö.

– Kameroita ei saa suunnata naapurin tontille eikä edes julkiselle tielle. Tällä halutaan ehkäistä ihmisten yksityisyyteen kajoaminen, hän kertoo.

Nest-järjestelmän hinnat:

Nest Protect: 139 €
Nest Cam IQ: 379 €
Nest Cam Indoor: 219 €
Nest Cam Outdoor: 249 €
Nest Aware: alk. 10 €/kk

Katso videolta, miten järjestelmä toimii!

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Digitohtori vastaa: Näin löydät edullisen laskutusohjelman

$
0
0

Internetistä löytyy lukuisia yksinyrittäjille tarkoitettuja laskutusohjelmia, mutta niiden veloituskäytännöt vaihtelevat. Osa ohjelmista vaatii vuoden mittaisen kiinteän asiakkuuden, osa veloittaa ainoastaan lähetetyistä laskuista. Listasimme kolme vaihtoehtoa.

Tärppi 1: Isolta Archimedes

Isolta Archimedes tarjoaa palvelun ilman kiinteää kuukausihinnoittelua, jos laskumäärä on enintään 10 vuodessa. Jos laskujen määrä on enintään 200, kuukausihinta on 9,90 euroa. Rajattoman laskumäärän saa 19,90 eurolla kuukaudessa. Verkkolaskuista peritään erillinen kertahinta. Hintoihin lisätään arvonlisävero.

Tärppi 2: Zervant

Zervant tarjoaa 7 euron kuukausihinnalla (+alv) enintään kolme lähetettyä laskua kuukaudessa. Rajoittamattoman määrän laskuja saa 15 eurolla kuukaudessa.

Tärppi 3: Mezo

Mezo on kuukausimaksuton laskutuspalvelu, jonka hinnoittelu perustuu laskusta perittävään kertamaksuun. Yksi paperilasku maksaa 1,05 euroa. Verkkolasku on saman hintainen. Hintoihin lisätään arvonlisävero.

Onko sinulla kysyttävää Digitohtorille? Lähetä kysymyksesi osoitteeseen

Kuva: iStockphoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Viewing all 11212 articles
Browse latest View live