Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 11212 articles
Browse latest View live

Anna Puun haarniska-asun suunnittelu ei ollut helpoimmasta päästä: "Armoton materiaali"

$
0
0

Anna Puun asu itsenäisyyspäivän Linnan juhlissa herätti paljon ihastusta sosiaalisessa mediassa. Teemu Muurimäen suunnitteleman puvun valmistuminen kesti viikkoja.

– Muurimäki kysyi minua tähän mukaan. Olemme tehneet aikaisemminkin yhteistyötä Linnan juhlia varten, koruseppä Anu Ek kertoo.

Ekille projekti oli varsin erikoinen, sillä hän on tehnyt pääasiallisesti koruja.

– En ole koskaan ollut mukana näin suuritöisessä projektissa. Todella vaativa juttu. Työstämiseen meni kolme viikkoa.

Aikaa vei erityisesti jatkuva sovittaminen.

– Ruostumaton teräs on armoton materiaali. Se ei anna periksi eikä sitä pysty purkamaan. Se ei ole kangas, jota voi väännellä miten vaan. Pukua piti käydä sovittamassa Helsingissä ja sen jälkeen palata taas Keravalle työstämään. Sen takia projekti eteni hitaasti.

Apuna sovittamisessa käytettiin torsoa. Kokonaisuus koostui neljästä palasesta.

Vaativa hitsausprojekti

Muurimäen ja Ekin lisäksi puvun valmistumiseen osallistui Vuorenteko-metallipajan Jouko Vuori, jonka perheyritys vastasi puvun hitsauksesta.

– Täytyy myöntää, että kun kuulin asiasta ensimmäisen kerran, niin mietin, että kuinkahan tässä käy, Vuori kertoo Ilta-Sanomille.

Haasteita aiheuttivat etenkin ohuet teräsosat, joiden hitsisaumojen saaminen tarpeeksi kestäväksi oli oleelllista puvun onnistumisessa. Puku työstettiin vaativalla pistehitsausmenetelmällä.

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Verottaja nappasi toiminimiyrittäjiltä veronpalautuksia - näin saat rahat takaisin

$
0
0

Verottaja ilmoitti tiistaina nettisivuillaan, että ”puhelinpalvelussamme on ruuhkaa. Jos asiasi koskee veronpalautuksen käyttämistä oma-aloitteiselle verolle, katso lisätietoa vero.fi:stä.

Verottajan tässä tapauksessa vikkelien järjestelmien vuoksi kävi näin:

Jos toiminimiyrittäjä maksoi 12.11. erääntyneet alvit tai työnantajamaksut tismalleen eräpäivänä, maksun tiedot eivät ehtineet kirjautua Verohallinnolle samana päivänä. Verottajan järjestelmä ehti sitten napata tällaisten yrittäjien veronpalautuksista veroon tarvittavat eurot.

– Kuulemma heillä on niin sähäkkä järjestelmä, että on kuitannut maksuun, vaikka olisi eräpäivänä alvit maksanut, koska eri pankkien välit aiheuttaa maksuviiveen ja näin ollen eräpäivänä maksetut eivät heillä heti näy, hämmästeli eräs yrittäjä verottajan toimintaa sosiaalisen median keskustelussa.

Verottaja perustelee nettisivullaan toimintaansa sillä, että ”veronkantolain mukaan palautusta tulee käyttää verovelvoitteen suoritukseksi”.

Tuplana ei sentään tarvitse maksaa

Toiminimiyrittäjän ei tietenkään tarvitse kärsiä nahoissaan ns. oma-aloitteisten verojen eli alvien tai työnantajamaksujen tuplana menemistä. Summan saa takaisin ja hyödykseen, mutta pientä vaivaa sen eteen voi joutua näkemään.

Ylimääräiseksi jääneen oma-aloitteisen veron maksu joko palautetaan automaattisesti tai se jää odottamaan tulevia erääntyviä veroja. Palautuksen ajankohta riippuu toiminimiyrittäjän OmaVerossa (vero.fi/omavero) asettamasta palautusajankohdasta ja -rajasta.

Näin haet rahoja takaisin

Yrittäjä voi hakea oma-aloitteisen veron maksua takaisin OmaVerossa  valitsemalla Toiminnot-kohdasta "Palautuksen hakeminen, oma-aloitteiset verot". Tällöin maksu palautetaan noin viikon kuluessa, ellei yrittäjällä ole muita maksamattomia veroja.

Voit tarkistaa OmaVerosta  tiedot veronpalautuksen käytöstä veroille:

1. Kirjaudu OmaVeroon. Näet etusivulla ainoastaan verotuspäätöksen mukaisen veronpalautuksen määrän.

2. Avaa etusivulla oleva "Suoritetut maksut ja palautukset" -välilehti.

3. Välilehdeltä näet tarkat tiedot palautuksesi käytöstä painamalla "Tiedot käytöstä".

Noin 3,6 miljoonaa suomalaista sai veronpalautuksia tiistaina. Veronpalautusten summa on yhteensä noin 2,9 miljardia euroa.

Ensi vuonna veronpalautusten maksaminen muuttuu. Niitä maksetaan useimmille ensi vuonna jo elokuusta alkaen. Joulukuinen yksi yhteinen maksupäivä jää historiaan.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi
 

Hämeenlinnalainen pariskunta valmistaa rintaliivejä olohuoneessaan: "Opiskelimme liivien ompelua kirjastossa"

$
0
0

Singer surraa hämeenlinnalaisen kerrostaloasunnon olohuoneessa. Hanna Lindberg keskittyy tarkasti mittatilausliivien ompelemiseen. Työ on pikkutarkkaa, sillä asiakkaat ovat vaativia.

Lindbergin ja hänen miehensä Markku Mäkelän yritys Suomen Liivineulomo on perustettu vuosikymmeniä sitten, mutta vuoden 2017 kesällä pariskunta osti sen itselleen. Sen jälkeen toiminta lähti hiljalleen käyntiin viime vuoden keväänä.

Alku oli Mäkelän mukaan "kaikessa suhteessa harjoittelua". 

– Periaatteessa opimme entisen omistajan neuvojen kautta. Kiersin alkuvaiheessa liiviliikkeitä ja juttelin omistajien kanssa, mitä he haluavat ja millaisille tuotteille olisi kysyntää. Ompelijatuttujen kanssa ihmettelimme  liivien malleja ja koostumusta. Sen lisäksi luimme ammattikirjallisuutta. Meillä on tässä Hämeen Ammattikorkeakoulun kirjasto 500 metrin päässä.

Mäkelällä ja Lindbergillä ei ollut kummallakaan mitään kokemusta vaatealalta. Mäkelä on myyntimies ja Lindberg taiteilija.

– Aloimme tekemään, sitä kautta opimme.

Proteesiliivejä ja selkätukia

Ensimmäiset tuotteet lähtivät asiakkaille tammikuussa. Alussa valikoima oli suppea, mutta sitä on hiljalleen laajennettu. Samalla on laitettu sivuun tuotteita, joiden kauppa ei käy.

– Emme voi kilpailla isoja valmistajia vastaan. Keskitymme erikoisempiin tuotteisiin. Merkittävin osa liikevaihdosta tulee yksityisasiakkailta. Proteesiliivi on hyvin tyypillinen tuote. Sopivia sellaisia ei yleensä löydy kaupasta.

Proteesiliivejä käyttävät esimerkiksi asiakkaat, joilta on poistettu imusolmukkeita. Silloin käsi voi turvota aika ajoin käsivarren alta. Mäkelän ja Lindbergin valmistamat proteesiliivit pitävät turvotuksen kurissa. 

– Saman liivin pitää toimia myös silloin, kun käsi ei ole turvonnut, Mäkelä huomauttaa.

Asiakkaat ovat kuulleet liivineulomosta puskaradion kautta. Yrityksen markkinointibudjetti on vielä varsin vaatimaton.

– Esimerkiksi selkätukia on tilattu, kun ihmiset ovat kuulleet meidän tekevän sellaisia. Kun sairaalassa lääkäri saa tietää, että teemme erikoismallisia ja yksilöllisiä tukia, hän saattaa pistää tilauksen tulemaan maksusitoumuksella, Mäkelä kertoo.

"Hinnoittelu haasteellista"

Suomen Liivineulomo valmistaa mittatilausliivit noin 100 eurolla. Mäkelän mukaan hinnassa on korotuspaineita.

– Voimme joutua tekemään liivit toiseen kertaan, jos asiakas on erityisen haastava. Jos ensimmäinen versio ei ole kovin kaukana lopullisesta, ei kannata ruveta korjaamaan vaan teemme kokonaan uudet. Työn määrää on vaikea arvioida etukäteen. Siksi hinnoittelu on haasteellista.

Mäkelä kiittelee, että monet tyytyväiset asiakkaat ovat tilanneet heti perään toiset liivit.

– Kaikille asiakkaille piirretään omat kaavat. Se helpottaa huomattavasti työtä, kun asiakas tulee tilaamaan seuraavan kerran. Yleensä vartalon mitat eivät muutu kovin nopeasti.

Teksti ja video: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Bitcoin-huijaus palasi, pidä varasi! Sijoittaja Riku Asikainen vaatii Facebookilta vastuunkantoa

$
0
0

Uutisoimme aikaisemmin Bitcoin-huijauksesta, joka oli naamioitu iltapäivälehden verkkouutiseksi. Nyt samainen huijaus on ilmestynyt uudelleen Facebookiin.

Kuten edellisenkin kerran, huijaus osui pian ilmestyttyään turvallisuusasiantuntija Hannu Huttusen silmiin. Huttunen raportoi asiasta pikimmiten Yrittäjäsanomille.

Huttunen ihmettelee, miten kyseinen huijaus on ylipäätään mahdollinen Facebookissa.

– Pidän erikoisena, että Facebook antaa tällaisten huijausten päästä julki palvelussaan.

Huijaus näkyy Facebook-käyttäjille Iltalehden verkkoartikkelin kaltaisena postauksena. Keskiviikkona iltapäivällä se oli vielä klikattavissa. Artikkelissa olevaa linkkiä klikkaamalla päätyy Iltalehden näköissivulle, jonne on sijoitettu varsinainen huijaus.

Huijauksessa markkinoidaan Bitcoin-Code -kaupankäyntialustaa ja väitetään, että sen kautta olisi mahdollista saavuttaa nopeita voittoja. Vakuutena näköissivulla käytetään Leijonan luola -tv-ohjelmasta tuttujen bisnesenkelien kuvia. Linkkien kautta sivu ohjaa rekisteröimään Bitcoin-Code -tilin, mikä ohjeiden mukaan vaatii vähintään 200 euron talletuksen.

Riku Asikainen: "Aika voimaton olo"

Facebookissa leviävässä postauksessa on käytetty muun muassa sijoittaja Riku Asikaisen kuvaa ja annettu ymmärtää hänen olevan mukana kyseenalaisessa kaupankäyntialustassa.

– Aika voimattomana tämän asian edessä on. Laitoin poliisille viestin, mutta mitään vastausta ei ole tullut, Eivät he oikein voi tehdä mitään. Laitoin viestiä myös Facebookille, mutta ei ole sieltäkään vastattu.

Asikainen huomauttaa, että huijaus väärinkäyttää myös Iltalehden, Nelosen ja Leijonan luolan brändejä. 

– Jos Alma Media tai Sanoma lähtisi puolustamaan itseään, se voisi toimia tehokkaammin. Ehkä itse toivon, että ihmiset eivät uskoisi näin typerää juttua.

Vaikka Facebook ei ole syyllinen huijaukseen, Asikainen ihmettelee miksi somejätti ei ole reagoinut asiaan.

 

 

 

– Jos Facebookissa joku huomaisi tämän, hän varmaan ymmärtäisi että kyseessä on huijaus. Facebookin vika on, että palvelu ei reagoi ja päästää huijauksen uudelleen julki. Kyllä vastuu pitäisi kantaa.

 

 

 

 

Kuva: Getty Images

 

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Lappilaisyrittäjä on yrittänyt saada kahta kiinalaistyöntekijää ravintolaansa jo vuoden – Byrokratia jarruttaa ja turhauttaa yrittäjää

$
0
0

Ulkomaisen työvoiman palkkaaminen on hankalaa. Tämän on todennut Pertti Forsström, joka on yli vuoden yrittänyt saada kahta kiinalaista työntekijää töihin Rovaniemellä sijaitsevaan Käyrämön Keidas -nimiseen aasialaisravintolaan. Työlupien saamisesta ei vain tahdo tulla mitään. Marraskuun lopussa tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun kahden työluvan hakeminen laitettiin vireille. Mitään tietoa niiden saamisesta ei vieläkään ole.

– Tässä tulee toivottomuuden ja turhautumisen tunne. Tunnen itseni idiootiksi, kun yritän selvittää normaalia asiaa oikeusvaltiossa. Nämä ovat elintärkeitä asioita yrittäjälle, Forsström sanoo.

Forsström kertoo tarinaansa Yhdysvalloista, missä hän viettää talvea. Hän on 68-vuotias ja haluaisi siirtyä operatiivisesta toiminnasta sivuun, ja jättää ravintolan pyörittämisen vaimonsa Yu Lanín vastuulle. Kiinasta olisi tulossa kaksi työntekijää ja osakasta. Ravintolan asiakaskunta on voittopuolisesti aasialaista. 

Vastuunvaihtoa varten on perustettu jo osakeyhtiökin Panda YZF Oy, mutta toistaiseksi kaikki odottaa maahanmuuttovirasto Migrin päätöstä työluvista. Migri kertoo lupa-asian etenemisestä vain sen, että hakemus on käsittelyssä. 

Migrin verkkosivuilla työntekijän oleskeluluvan keskimääräiseksi käsittelyajaksi kerrotaan neljä kuukautta. Yrittäjän oleskelulupahakemus kestää jopa 11–13 kuukautta. Se on pitkä aika kenen tahansa tulevaisuudensuunnitelmissa.

Löysässä hirressä

Forsströmin ja hänen kiinalaisten kumppaniensa prosessi nytkähti eteenpäin viime tammikuussa, kun TE-keskus myönsi luvat uudelle osakeyhtiölle. Näihin kuuluivat muun muassa alkoholiluvat. Tammikuun 24. päivän jälkeen Forsström, hänen vaimonsa ja kaksi kiinalaista työntekijää ovat voineet vain odottaa.

– Emme voi laittaa lupia voimaan, kun emme saa selvyyttä asiaan. Uudet luvat päättäisivät vanhat luvat. Sähkösopimukset, pankkiasiat, varausjärjestelmät, mainonta, kuten maantiekyltit ja aivan kaikkea on jouduttu venyttämään, kun selvyyttä asiaan ei tule. Kaikki roikkuu löysässä hirressä, Forsström sanoo.

Forsströmiä turhauttaa erityisesti se, että keskusteluyhteyttä viranomaisten kanssa ei ole. Mitään tietoa asian etenemisestä ei ole saatavilla. 

– Migriin voi soittaa kolme kertaa viikossa yhden tunnin aikana. Sinä aikana on soitettava 30–50 puhelua, ja jos pääsee läpi, saa aina saman vastauksen vaihtelevilla äänenpainoilla: ”hakemus on työn alla. Vailtettavasti emme voi antaa muuta tietoa”. Mitään muuta tietoa ei heru, Forsström kertoo.

Molemmat kiinalaiset on kutsuttu haastatteluun Pekingissä viime kesänä, mutta toinen heistä ei koskaan saanut pyydettyjä lisäkysymyksiä, koska ne olivat joutuneet roskapostiin, mikä on Forsströmin mukaan hyvin yleistä Kiinassa. Forsström valittelee sitä, että kukaan ei varmistanut kysymysten perillemenoa, vaan parissa viikossa hakemukseen tuli hylkäävä päätös.

– Se sitten toimi nopeasti. Vaihtoehtona oli joko uudelleen uusi hakemus kaikkine käsittelyineen tai valitus hallinto-oikeuteen. Valitsimme valituksen hallinto-oikeuteen, jossa asia on edelleen käsiteltävänä eikä meillä ole tietoa sen käsittelyajasta, Forsström kertoo.

Yhteinen toive

Forsströmin tapaukseen ovat yrittäneet vaikuttaa viime keväänä myös Rovaniemen kaupunki sekä Rovaniemen Kehitys Oy, jonka jälkeen hakemuksen käsittelyä on Forsströmin mukaan luvattu kiirehtiä – tuloksetta.

Syyskuussa ministeri Kai Mykkänen vieraili Rovaniemellä, ja Forsström sai tilaisuuden puhutella häntä julkisesti. Forsström kertoi hänelle pitkästä käsittelyajasta ja siihen liittyvistä ongelmista. 

– Mykkänen kuunteli ja kertoi, että tulevaisuudessa käsittelyajat tulevat lyhenemään todella paljon, aivan muutamaan viikkoon, mutta saa nähdä, miten siinä käy, Forsström sanoo. 

Samaa toivovat useat muutkin työnantajat, toimialajärjestöt, ekonomistit ja useat eturyhmät. Myös Suomen Yrittäjien tavoite on jo pitkään ollut se, että työvoiman saatavuusharkinnasta luovutaan. Sopivan työvoiman löytämisen hankaluus voi olla kasvun este tai lopettaa toimivia yrityksiä, kun tekijöitä ei löydy. Lapissa kausityöntekijöiden pulasta on kirjoitettu jo vuosia. 

– Ei varmaan tarvitse painottaa, kuinka vaikeata tämä on ollut ymmärtää myös kiinalaisille osapuolille. He ovat olleet vetäytymässä jo useasti, mutta toistaiseksi olemme saaneet asioita hoidettua yhteisymmärryksessä ja etenemme suunnitellusti, mikäli saamme myönteisen päätöksen pikaisesti toisen hakijan kohdalta, Forsström sanoo.

Kiinalaisten vetäytyminen tai työlupien hylkääminen olisi valitettavaa, sillä se päättäisi Rovaniemeltä toimivan liiketoiminnan ja veisi työpaikkoja.
Forsström haluaa painottaa, että hänen tarkoituksensa ei ole ollut vaikuttaa viranomaisten päätöksen sisältöön, joskin myönteinen päätös on tietenkin toiveissa.

– Kunhan saataisiin päätös. Meidän eväämme alkavat olla lopussa, eikä oma terveyskään ole paras mahdollinen, Forsström sanoo.

Suomen parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin - tässä ovat vuoden YES Agentit 

$
0
0

Tunnustukset myöntää valtakunnallinen YES-yhdistys yhdessä YES-verkoston kanssa.

– Yrittäjyyskasvatus on yhdessä tekemistä ja yhteistä kehittämistä. Agentti-tunnustuksen saavat sellaiset henkilöt, tiimit ja organisaatiot, jotka ovat kehittäneet yrittäjyyskasvatusta kokonaisvaltaisesti yhteistyössä muiden kanssa, sanoo YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen.

YES-verkoston tavoitteena on, että jokainen suomalainen lapsi ja nuori saa yrittäjyyskasvatusta kouluasteesta ja paikkakunnasta riippumatta, ja että jokaisella opettajalla on valmiudet toteuttaa yrittäjyyskasvatusta omassa työssään.

– Vuoden YES Agentit ovat aktiivisia toimijoita, jotka ymmärtävät yrittäjyyskasvatuksen merkityksen, ja edistävät sitä omissa verkostoissaan. Nämä henkilöt ja tahot uskaltavat rohkeasti kokeilla uutta ja hakea uusia yhteistyömuotoja, jotta tulevaisuuden haasteisiin löydetään ratkaisut, Lehtonen kiittää.

Vuoden YES Agentit 2018

Etelä-Pohjanmaa: opettaja Johanna Yliluoma, Kauhajoen koulukeskus
• Etelä-Savo: opettaja Eeva Pulkkinen, Mikkelin lukio
• Imatra: opettaja Jaana Valtoaho, Imatrankosken koulu ja opettaja Heidi Miettinen, Vuoksenniskan koulu
• Kainuu: sivistysjohtaja Mikko Saari, Kajaanin kaupunki
• Keski-Suomi: opettaja Marja Launonen, Hytölän koulu
• Keski-Uusimaa: opettaja Leena Rättyä, Riihenmäen koulu
• Kokkola: kehitysjohtaja Jonne Sandberg, Kokkolan kaupunki
• Kotka-Hamina: lehtori Kari-Matti Salonen, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto
• Kouvola: rehtori Piia Kesonen, Elimäen yhtenäiskoulu
• Lappi: projektikoordinaattori Kaisa Kylä-Kaila, Kolarin kunta
• Pohjanmaa: kunnanjohtaja Christina Båssar, Korsnäsin kunta
• Pohjois-Pohjanmaa: alueen YES Agentti julkistetaan Pohjois-Pohjanmaan NY-semifinaalissa tammikuussa 2019
• Satakunta: Porin Lyseon koulun yrittäjyysluokat
• Varsinais-Suomi: Raision lukion yrittäjyystiimi: Tuula Putkuri, Janina Lönnroth ja Pauliina Aaltonen

toimitus (at) yrittajat.fi
 

Palautusten käyttö veroihin yllätti tuhannet – palvelukatkon aikana olisi voinut maksaa

$
0
0

– Palautuksia on käytetty verojen maksuun aina, mutta monelle asiakkaalle tuli yllätyksenä, että jos maksoi eräpäivänä, palautusta käytettiin ensin veron suoritukseksi eräpäivänä ja tällöin oma maksu jäi käyttämättä.

Monille yrittäjille oli yllätys, että palautusta käytettiin jo 12.11. erääntyvälle verolle, vaikka veron maksoi eräpäivänä.  

Monilla yrittäjillä ei myöskään ollut tiedossa, että veropalveluiden käyttökatkon aikana olisi voinut maksaa arvonlisäveroja.

– OmaVero-palvelu ei ollut käytössä 1.¬–9. marraskuuta, mutta maksuja saattoi maksaa normaalisti verkkopankissa. Nämä kirjautuivat ihan oikein sille päivälle, minkä asiakas oli kirjannut eräpäiväksi, Tapio selventää.

Tapio sanoo, että palvelukatkosta kyllä tiedotettiin kaikissa mahdollisissa kanavissa, mutta aina tieto ei tavoita kaikkia palveluiden käyttäjiä.

– Haasteena on tavoittaa etenkin toiminimiyrittäjiä, joita tämä henkilökohtaisten veronpalautusten käyttö veronmaksuun juuri koski.

Koskee 28 000 yritystä

Jos toiminimiyrittäjä maksoi 12.11. erääntyneet alvit tai työnantajamaksut tismalleen eräpäivänä, maksun tiedot eivät ehtineet kirjautua verohallinnolle samana päivänä. Verottajan järjestelmä ehti sitten napata tällaisten yrittäjien veronpalautuksista veroon tarvittavat eurot.

Periminen koskee Tapion mukaan 28 000 yritystä. Tapio pahoittelee, että verottajan järjestelmä ei ole niin nopea, että maksut näkyisivät heti. Järjestelmän hitaus koskee kaikkien pankkien asiakkaita.

– Jos on maksanut oma-aloitteisesti oikealla viitteellä ennen eräpäivää, maksun olisi kuitenkin pitänyt kirjautua ajoissa.

Tapio lisää, että ylimääräiset maksetut verot jäävät ”säästöpossuun” ja ovat käytettävissä seuraavassa maksutapahtumassa. 

– Jos nyt joulukuussa oli säästössä edellisiä maksuja, niitä on käytetty eilen erääntyneisiin veroihin.

Yrittäjä voi hakea oma-aloitteisen veron maksua takaisin OmaVerossa valitsemalla Toiminnot-kohdasta "Palautuksen hakeminen, oma-aloitteiset verot". 

– Maksuja palautetaan kaksi kertaa viikossa eli viikon sisällä maksun pitäisi olla tilillä.

Tapio neuvoo asiakkaita seuraamaan tilannetta OmaVerossa.

– Jos on palautusta tai omaa maksua odottelemassa, voi tehdä niin, että maksaa vain mahdollisen erotuksen. Jos palautus ei riitä kattamaan koko seuraavaa erääntyvää maksua, maksaa vain puuttuvan osuuden. Tai jos maksaa liikaa, voi aina käydä täppäämässä OmaVerosta oman maksun "säästöpossusta" takaisin. 

Vilkasta keskustelua

Henkilökohtaisten veronpalautusten käyttö toiminimiyrittäjien verojen maksuun on herättänyt vilkasta keskustelua Suomen Yrittäjien Facebook-tilillä.

Yrittäjiä ihmetyttää erityisesti, että maksut olisi pitänyt hoitaa palvelukatkon aikana, jotta ne olisivat ehtineet ajoissa 12.11. erääntyvien verojen maksuun. Se, että maksaminen oli mahdollista katkon aikana, on ollut monelle epäselvää.

Yrittäjät huomauttavat myös, että palvelukatkon jälkeen oli monia muitakin asioita hoidettavana Verohallinnossa.

– Ainakin minulla yrittäjänä oli 9.11.2018 todellakin muita kiinnostuksen kohteita Verohallinnon palveluissa kuin tulevat veronpalautukset, toteaa yksi yrittäjä.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images

Tulorekisteriopas yrittäjille julkaistu – lataa maksuton opas 

$
0
0

Oppaassa annetaan ohjeet tulorekisterin käyttöön palkkaa maksaville yrittäjille. Tulorekisteri koskee kaikkia palkanmaksajia ja muita tulorekisteriin ilmoitettavien suoritusten maksajia ilman siirtymäaikoja.

Maksuton opas on ladattavissa täältä täyttämällä tilauslomake.

Oppaan sisältö:

Tulorekisteri pähkinänkuoressa
Mikä on tulorekisteri ja miksi se on olemassa? Tulorekisteri herättää paljon kysymyksiä - tästä oppaasta löydät niihin vastaukset.

Palkkatietojen moninkertainen ilmoittaminen poistuu
Mitkä ovat hyödyt työnantajalle, tiedon käyttäjälle ja tulonsaajalle?

Milloin tiedot ilmoitetaan?
Oppaassa käsittelemme eri ilmoitusten määräpäivät.

Ilmoita sähköisesti
Unohda paperilomakkeet: Tulorekisteri on sähköinen asiointikanava. 

Anna tiedot kattavasti, niin säästät aikaa tulevaisuudessa
Mitä pakollisia ja täydentäviä tietoja on annettava? Säästät kattavalla tiedonannolla työtunteja tulevaisuudessa! 

Valtuutukset sähköiseen asiointiin
Kuka voi toimia yrityksen edustajana tulorekisterissä?

Korjaa virheelliset ilmoitukset!
Mitä jos ilmoitus myöhästyy? Ei hätää. Tähänkin löydät vastauksen oppaasta.

Rahapalkkojen ilmoittaminen
Rahapalkat voi ilmoittaa kahdella eri tavalla. Tutki kumpi on sinun tapauksessasi parempi.

toimitus (at) yrittajat.fi


AAA-luokkaan kipusi 42 yritystä – katso lista

$
0
0

Listauksessa ovat mukana AAA-luokkaan edellisen viikon torstaista kuluvan viikon keskiviikkoon mennessä listalle päässeet yritykset.

Tiedot toimittaa Bisnode. Luokitus perustuu Bisnoden kehittämään automaattiseen luottoluokitusjärjestelmään. Se on jatkuvapäivitteinen järjestelmä, joka yrityksen toimintaa, taustaa, taloutta ja maksutapaa koskevaa informaatiota järjestelmällisesti keräämällä ja analysoimalla arvioi yrityksen luottokelpoisuutta ja sen kykyä selviytyä normaaliin liiketoimintaan liittyvistä sitoumuksista.

Yrittäjäsanomat julkaisee tietoja myös vastikään perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

Nyt julkaistava lista pitää sisällään 6.-12.12.2018 AAA-joukkoon päässeet yritykset. Listalla on yhteensä 42 yritystä.

Yritysjoukon liikevaihdon keskiarvo on noin 873 000 euroa ja tuloksen keskiarvo on noin 151 000 euroa.

KotipaikkaYritysPerustettuLiikevaihto, €Tulos, €
ESPOOMankkaan Suksihuolto Oy200885400044000
HAILUOTOEdustusliike MJ Veikkola Oy201119100030000
HELSINKIExprima Oy199633200048000
HELSINKIHNU-Nordion Ltd. Oy19881524000108000
HELSINKIKodin Puhtaus ME Oy201321200045000
HELSINKIRenku Oy2015133500066000
HELSINKIKonalan Putki Oy197521400014000
HELSINKIOrodent Oy1999544000491000
HELSINKIRobert af Helsingfors Ab200998860002204000
HELSINKIFunny Style Oy199020800022000
HELSINKITree Men Games OY201318100031000
HOLLOLAMetallituote Summanen Oy19933799000384000
HÄMEENKYRÖPutkityö Kuukkula Oy201620700021000
HÄMEENLINNAJaarlin Päiväkodit Oy20092686000141000
JOENSUUM-Market Niinivaara Oy201371900011000
KALAJOKIAlavesa Holding Oy2015282000402000
KANKAANPÄÄSabbie Oy200538600078000
KARIJOKIH & T Perkiömäki Oy2005409000185000
KERAVAUllaka Oy198919600020000
KOKKOLADatatower Ab198933600034000
KOUVOLATuoRent Oy20131043000246000
KUOPIOInsinööritoimisto J. Markkanen Oy19891658000177000
LAHTIVALOARTE OY200822500028000
LAHTIARKHE OY201620500049000
LEMPÄÄLÄPutkityö Jaakkola Oy201352600053000
MYNÄMÄKIMaku-Muna Oy200018100010000
NAANTALIMansoft tietotekniikka Oy199350700053000
OULUCrossFit Oulu Oy201220700010000
OULUPohjois-Suomen Maalaus ja Tasoitepalvelu Oy201466700071000
PIRKKALAKorvana Oy201318200014000
RIIHIMÄKISähkö-Service THL Oy200748900037000
SALOANV lukkopalvelu Oy20141966000414000
SASTAMALAIsännöinti ja kiinteistötekniikka Oy Vammala199518100010000
SEINÄJOKISeinäjoen Rakennuspalvelu Oy200939500085000
SEINÄJOKILakeuden Energia ja Sähkö Oy201319800031000
TAMPEREOy Hairdepot Ltd199325200044000
TAMPERESpinlog Oy2011209000149000
TAMPERETam-Taxi Oy199721900014000
TURKUInstek Oy198675100046000
VANTAAHairstop Oy198742300019000
VANTAAStone Breakers Finland Oy200636700055000
VANTAATuotantoyhtiö Onnellinen Oskari Oy20001318000365000
     

Kauppakeskus Redin joulu näyttää jo valoisammalta: Uudet kampanjat toimivat, mutta negatiivisen ilmapiirin korjaaminen kestää

$
0
0

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan kauppakeskus Redin yrittäjät ovat olleet haastavassa tilanteessa. Kauppakeskusta on riepoteltu mediassa ja kauppa ei ole käynyt kaikkien kohdalla toivotulla tavalla.

Yrittäjäsanomat kävi katsastamassa, miltä tilanne näyttää puolitoista viikkoa ennen joulua.

Game House on toiminut kauppakeskus Redissä sen ensimmäisestä päivästä lähtien. Yrityksen toinen toimipiste on Helsingin Arabiassa.

– Kyllä tämä on nyt piristymään päin. En tiedä johtuuko se veronpalautuksista vai joulusta, Migame Oy:n myyntijohtaja Miika Kaltiainen sanoo.

Hän on tyytyväinen Redin uudistuneisiin kampanjoihin.

– Ne vaikuttavat toimivan paremmin kuin aikaisemmat. Esimerkiksi sellainen että kun ostaa 150 eurolla jotain, saa joulukuusen kaupan päälle. Ilmainen pakkauspalvelu on myös hyvä kamppis, Kaltiainen jatkaa.

Aikaisemmin kampanjat vaativat Kaltiaisen mukaan liikaa myyjiltä.

– Ne olivat sitä luokkaa, että piti antaa ilmaiseksi tuotteet kauppakeskuksen omaan popup-myymälään. Emme voineet antaa, koska pelialan katteet ovat pienet. Tai sitten oli kampanjoita, että pitäisi antaa 20 prosentin alennus koko valikoimasta. Sellainen itse asiassa hidastaa kaupankäyntiä, koska asiakkaat menevät vain niihin kauppoihin, jotka ovat mukana kampanjassa.

Kauppakeskus on ottanut avokätisemmän asenteen myös parkkeerauksessa. Aikaisempi tunnin ilmainen parkki on vaihtunut neljään tuntiin.

– Kun ihmiset tulivat Rediin ensimmäisen kerran ja tulivat tietoisiksi tunnin ilmaisesta parkkiajasta, seuraavan kerran moni menee kauppakeskukseen, joka tarjoaa pidemmän ajan, kuten Selloon tai Itikseen. Keppi toimii harvoin markkinoinnissa, Kaltiainen sanoo.

Game Housessa odotetaan paljon tulevalta viikolta.

– Se on tärkeä viikko. Odotamme kovaa myyntiä. Joulunalusviikolla ihmiset eivät enää uskalla tehdä samalla tavalla nettitilauksia.

Kaltiainen uskoo, että Redin tilanne muuttuu, kun asuinalue valmistuu.

– Sitten vasta nähdään, miten kauppakeskus todella toimii. Toki toivon, että kauppa lisääntyy liikkeissä eikä vain Redin Postissa, hän sanailee ja viittaa nettikauppaan.

Joogayrittäjä kaipaa lisää mainoksia

Yoga Valo sijaitsee Redin neljännessä kerroksessa. Samassa kerroksessa toimii myös kuntosaliketju Elixia useamman tuhannen neliön tiloissa.

Yrittäjä Hani Rautakorpi on Kaltiaisen kanssa samoilla linjoilla siinä, että jonkinlaista piristymistä on havaittavissa.

– Joulu vaikuttaa mutta veronpalautukset eivät vielä, Rautakorpi kommentoi viime keskiviikkona, päivä sen jälkeen kun veronpalautukset olivat tupsahtaneet suomalaisten tileille.

Rautakorpi on seurannut sivusta Redin osakseen saamaa arvostelua.

– Itse olen ollut alusta lähtien tyytyväinen siihen, miltä Redi näyttää. Toimivuudessakaan ei ole mielestäni puutteita. Kauppakeskus on iso, joten se vaatii paljon aikaa tutustumiseen. Täällä on paljon hyviä liikkeitä, joita ei ole muissa kauppakeskuksissa. Sokkeloisuuden tunne tulee siitä, että Rediin kuuluu monta eri rakennusta ja tilaa on paljon.

Joogastudion kannalta Rautakorpi pitää haasteellisimpana asiakkaiden ensimmäistä käyntikertaa.

– Täällä yläkerrassa ei ole niin paljon ohikulkijoita kuin alhaalla. Sitten kun ihmiset ensin löytävät paikan, heidän on helppo tulla toistekin.

Redin uudelta toimitusjohtajalta Rautakorpi odottaa enemmän panostuksia kauppakeskuksen näkyvyyteen.

– Yleismainoksia pitäisi olla enemmän esimerkiksi raitiovaunuissa ja lehdissä. Tässä Redin läheisyydessä on mielestäni tarpeeksi näkyvyyttä. Parhaansa he yrittävät.

Pop-up-yrittäjä: "Negatiivisuus tarttunut"

Sisustus Boppis on Redin toisessa kerroksessa toimiva pop-up-sisustustavaraliike. Yrittäjä Leena Permanto-Kivimäki on tyytyväinen liikkeensä sijaintiin. Hän on ollut Boppiksen yrittäjä nelisen vuotta, mutta alalta on kokemusta 36 vuoden ajalta. Yrityksen muut liikkeet sijaitsevat Tampereella, Heinolassa ja Lahdessa.

– Redin aloitus ei ole ollut aivan sellainen kuin odotin. Ei se kuitenkaan ole ollut niin huono kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää. Meitä tietysti auttaa tämä hyvä sijainti aivan liukuportaiden vieressä.

Permanto-Kivimäki ei moittisi kauppakeskusta sokkeloisuudesta.

– Olen positiivinen ihminen, käännän kaikki positiiviseen päin. Siksi ajattelen, että on tavallaan hyvä, ettei tämä kauppakeskus ole sellainen kuin kaikki muut. Polemiikkia on tullut nimenomaan sen takia, että Redi on erilainen.

Yrittäjä huomauttaa, että kauppakeskukseen tullaan useimmiten nimenomaan viettämään aikaa perheen ja ystävien kanssa.

– Ei kauppakeskukseen tulla kiiressä, kun halutaan tehdä nopeita ostoksia. Redin tapauksessa negatiivinen julkisuus on lähtenyt vyörymään ja se on tarttunut sitä myötä ihmisiin. Itse olen hyvin toiveikas joulukaupan suhteen.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Tällaisen lahjan voit antaa työntekijälle verovapaasti – lue ohjeet

$
0
0

Joulun alla monelle työpaikalla muistetaan paitsi yhteistyökumppaneita, myös työntekijöitä. Työntekijöiden lahjoissa on syytä muistaa verottajan ohjeet, ainakin jos haluaa välttyä veroseuraamuksilta.

Työntekijöille voidaan antaa verovapaita lahjoja, kunhan ne eivät ole rahaa tai siihen verrattavia korvauksia. Lahjan arvon on oltava alle sata euroa.

– Verovapauden edellytyksenä on myös, että lahja on annettu koko henkilökunnalle, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Sanna Linna-Aro huomauttaa.

– Yksilöimättömät tavaratalojen lahjakortit ovat aina työntekijälle veronalaista palkkaa. Sen sijaan esimerkiksi kirjalahjakortti voi olla verovapaa lahja, vaikka lahjakortti oikeuttaisi valitsemaan yhden joululahjakirjan useiden kirjojen joukosta.

Mainoslahja on vähennyskelpoinen

Henkilöstön pikkujoulujuhlien kuluista voi vähentää myös arvonlisäveron. Myös mainoslahjat ovat normaalisti vähennyskelpoisia kuluja. Verottajan ohjeissa mainoslahjoiksi tulkitaan esimerkiksi yrityksen tuotteiden näytekappaleet ja yrityksen merkkipäivinä asiakkaille jaetut lahjat. Mainoslahja annetaan tyypillisesti samanlaisena ja samanaikaisesti usealle eri vastaanottajalle.

– Mainoslahja on vähennyskelpoinen sekä elinkeino- että arvonlisäverotuksessa. Edustusmenoista voi vähentää 50 prosenttia, mutta erotuksena mainoslahjaan, niistä ei voi tehdä vähennystä arvonlisäverotuksessa, Linna-Aro selvittää.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Suomalaiset yrittäjät kokevat yrittämisen vaikeammaksi kuin EU:ssa keskimäärin – Verkostoitumisessa ja yhteistyössä suomalaiset kärkeä

$
0
0

Suomalaisista yrityksistä karkeasti puolet haluaa kasvaa työllistämällä lisää työntekijöitä. Toinen puolikas yrittäjistä haluaa työllistäävain itsensä tai yrittäjät kokevat työntekijäsivukut liian korkeiksi. Muitakin syitä löytyy, kuten se, että suomalaiset yrittäjät haluavat käyttää mieluummin alihankkijoita tai eivät koe, että työtä olisi tarpeeksi vakituisten lisäkäsien palkkaamiseksi.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen julkaisemasta tutkimuksesta Yrittäjät Suomessa 2017. Tutkimus on ensimmäinen näin laaja tutkimus suomalaisista yrittäjistä.

Tutkimus koostuu kahdesta osasta. Kaikissa EU-jäsenmaissa on toteutettu samanlaisena työmarkkinatutkimus yrittäjyyttä koskeva lisäosa. Lisäksi Tilastokeskus on toteuttanut kansallisen osan.

Raportti on kattava, yhteensä 130-sivuinen. Se tarkastelee yrittäjien työtilannetta, työoloja, kasvunäkymiä, verkostoitumista ja toimeentuloa sekä sosiaaliturvaan liittyviä kysymyksiä. Tutkimukseen vastasi 3 500 yrittäjää.

Byrokratia, tulojen niukkuus ja hinnoitteluvalta ongelmina

Suomalaisista yrittäjistä viidennes, eli 18 prosenttia, ei ole kokenut yrittäjänä erityisiä hankaluuksia viimeisen 12 kuukauden aikana. Itsensätyöllistäjien keskuudessa lukema oli 22 prosenttia. Tuo osuus on EU-maiden häntäpäässä, sillä takana ovat Italia ja Kreikka. Eu-maiden keskiarvo oli 28 prosenttia.

Suurimmiksi ongelmiksi koettiin ajoittainen taloudellinen niukkuus ja kohtuuton byrokratia. Näistä ainakin yhden 40 prosenttia vastaajista mainitsi ongelmaksi. Kolmas merkittävä ongelma oli kyvyttömyys vaikuttaa tuotteensa tai palvelunsa hinnoitteluun, mikä korostui erityisesti maatalousyrittäjien kohdalla. 

Myös oma jaksaminen, ajanhallinnan puute, osaavan työvoiman löytäminen sekä oman työn ennakoitavuus huolestuttivat vastaajia, kun heillä oli mahdollisuus vastata kyselyn avoimiin kysymyksiin. Niissä nousi erikseen esiin vielä lainsäädäntö, verotus, ALV-verotuskäytännöt, verotuksen sekavuus ja byrokratian seikat.

– Tässä valossa meillä on paljon tekemistä, jotta yrittäjät voivat Suomessa hyvin, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo. Hän on ollut mukana muotoilemassa Suomea koskevan osuuden lisäkysymyksiä. 

Verkostot kertovat luottamuksesta

Sen sijaan verkostoitumisessa ja yhteistyössä suomalaisyrittäjät olivat kärkisijoilla Norjan ja Islannin jälkeen.

Valtaosa eli 70 prosenttia Suomessa toimivista yrittäjistä kertoi välittävänsä toinen toisilleen toimeksiantoja, jakavansa työtä tai kehittävänsä yhteisiä hankkeita toisten yrittäjien kanssa. Tällainen toimintatapa oli yleistä erityisesti miesten keskuudessa.

– Verkostomainen työskentely on Pohjoismaissa ominainen toimintatapa, mikä kertoo luottamuksen ilmapiiristä. Suomessa oli kaikkein vähiten yrittäjiä, joilla ei olisi mitään verkostoja, erikoistutkija Anna Pärnänen kertoo.

Yrityksillä olisi myös kasvuhaluja. Noin neljännes yrittäjistä kertoi vuonna 2017 suunnittelevansa yhden tai useamman työntekijän palkkaamista seuraavan vuoden aikana. Työnantajayrittäjistä yli puolet suunnitteli lisätyövoiman palkkaamista, mutta myös itsensätyöllistäjistä 14 prosenttia harkitsi ensimmäisen työntekijän palkkaamista.

Alihankkijoiden käyttäminen on kuitenkin usein houkuttelevampi vaihtoehto. Suomessa toimivista yrittäjistä 44 prosenttia käytti alihankkijoita vuonna 2017 ja vielä useampi aikoi käyttää alihankkijoita jatkossa. 

Yleisimpiä syitä haluttomuuteen palkata lisää työvoimaa oli halu työllistää ensisijaisesti itsensä ja palkkaamisen liian korkeat sivukulut. Osittain syynä oli myös se, että asiakkaat halusivat juuri yrittäjän tekevän työn tai että työtä ei ollut riittävästi.

Raportissa todetaan, että jotta työpaikkoja syntyisi, yrityksillä tulisi olla halu ja tarve palkata uusia työntekijöitä. 

– Yrittäjillä on kasvuhaluja, joten työllistämisen kynnystä kannattaa laskea. Kun sen kerran ylittää, kasvaminen helpottuu, Petri Malinen kertoo. 
 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät: Konkurssin tehneen paluuta yrittäjäksi kannattaa helpottaa 

$
0
0

– Konkurssin tehneen uuden yrityksen perustamiselle on lainsäädännössä ja käytännöissä useita esteitä. Niitä kannattaa purkaa, sillä konkurssi jos mikä opettaa yrittämään, lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen Suomen Yrittäjistä sanoo.  

Hämeenlinnalainen Yrjö Reinikainen, 72, koki konkurssin parikymmentä vuotta sitten. Seuraamukset konkurssista hänen kohdallaan olivat niin isot, ettei hän pystynyt jatkamaan yrittäjänä sen jälkeen.

– Toivon, että Suomessakin olisi yrittäjän mahdollista aloittaa uudelleen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tilanteen voi nollata ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Suomessa ulosotto voi kestää jopa 15 vuotta, joka on pitkä aika viisikymppiselle konkurssin tehneelle.

Reinikaisen mukaan moni yrittäjä menettää konkurssissa kaiken, yrityksen omaisuuden lisäksi koko perheen omaisuus voi mennä ulosottoon.

– Toivoisi, että tässä asiassa oltaisiin avomielisempiä. Olisi hyvä lähtötilanne uuteen, ettei kaikki olisi menetetty. 

Konkurssi vaikuttaa aina yrittäjän lisäksi moniin muihin ihmisiin.

– Työntekijöidenkin kannalta olisi tärkeätä, jos uuden yrityksen käynnistämistä voisi helpottaa, Reinikainen sanoo.

Reinikainen työllistyi konkurssin jälkeen vaimonsa Marja Reinikaisen yritykseen, City Plus Oy:öön. Hän toimii yrityksessä tuotepäällikkönä. City Plus myy muun muassa tietotekniikkaa ja audiovisuaalisia tuotteita verkkokaupassa.

2000 yritystä vuodessa konkurssiin

Vuosittain 2000 yritystä päätyy konkurssiin ja yli 400 hakee yrityssaneeraukseen. Suomen Yrittäjät korostaa, että konkurssin kokeneen yrittäjän tulisi päästä nopeasti uudelleen toimijaksi.  

– Jos yrittäjä epäonnistuu, on sekä inhimillisesti oikeudenmukaista että yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaista saada hänet nopeasti takaisin aktiiviseksi toimijaksi. Myös velkojien intressit on samalla huomioitava, Tiina Toivonen sanoo.

Suomen Yrittäjät julkisti perjantaina esityksensä asian korjaamiseksi Yrittäjän uusi mahdollisuus -asiakirjassa.  

Suomen Yrittäjien mukaan yksi keino helpottaa paluuta yrittäjäksi on arvioida luvansaannin edellytyksiä uudelleen.

– Osa elinkeinoista edellyttää luvan saamista tai ilmoituksen tekemistä viranomaiselle. Vaaditut edellytykset voivat kuitenkin estää yritystoiminnan perustamisen, jos henkilö on ollut konkurssissa tai hänellä on maksamattomia velkoja ulosotossa. On perusteltua arvioida näitä luvansaamisen edellytyksiä uudelleen, Tiina Toivonen sanoo.

Maksuhäiriömerkinnät pois nopeammin

Suomen Yrittäjät esittää, että yrittäjien ja yritysten maksuhäiriömerkintöjen voimassaolonajan lyhentämistä selvitetään. Jos velka on maksettu kokonaan tai sen peruste on lakannut olemasta, tulee merkintä poistaa rekisteristä nykyistä nopeammin.  

– Nyt aikaa voi mennä jopa kaksi vuotta. Se on pitkä aika odottaa yrityksen perustamista, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

Konkurssin tehneelle oikeus peruspalveluihin 

Lisäksi Suomen Yrittäjien mukaan pitää selvittää mahdollisuus säätää aloittavalle yrittäjälle lailla oikeus saada peruspalveluja, kuten pankki- ja vakuutuspalveluja sekä tietoliikennepalvelut, joita tarvitaan elinkeinon harjoittamiseen.  

– Nyt tämä ei ole aina mahdollista, jos henkilöllä on maksuhäiriömerkintöjä. Ilman näitä perusasioita yrityksen perustaminen on hyvin hankalaa, Toivonen toteaa. 

Helpommin velkajärjestelyyn 

Toista kertaa yrittävät menestyvät paremmin, pysyvät toiminnassa keskimäärin pidempään, kasvavat nopeammin ja työllistävät useampia työntekijöitä kuin uudet yritykset. Uusi alku saattaa mahdollistua, jos yrittäjä pääsee velkajärjestelyyn. Velkajärjestelyn aloittamiselle on kuitenkin asetettu tiettyjä edellytyksiä ja esteitä, eikä konkurssin tehnyt yrittäjä pääse velkajärjestelyyn automaattisesti. On perusteltua selvittää, voidaanko epäonnistuneiden yrittäjien pääsyä velkajärjestelyyn helpottaa.   

– On arvioita, voidaanko yrittäjien osalta luopua edellyttämästä 18 kuukauden työttömyyttä ennen velkajärjestelyn mahdollisuutta. Puolitoista vuotta on pitkä aika odottaa uuden yrityksen perustamista, Toivonen sanoo.  

Esitys yrittäjien talousvaikeuksiin joutuneen yrittäjän uuden alun helpottamisesta osa Suomi 2025 -kirjoitussarjaa, jossa Suomen Yrittäjät esittää tavoitteita tulevalle hallituskaudelle.  

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski(at)yrittajat.fi

Millaisia ovat yksinyrittäjät Suomen Yrittäjissä?

$
0
0

Suurin yksinyrittäjien osuus jäsenistä on Pirkanmaalla ja toiseksi suurin Uudellamaalla. 

Yksinyrittäjäjäsenissä on melkein yhtä paljon elinkeinonharjoittajia ja osakeyhtiöyrittäjiä, elinkeinonharjoittajia hieman enemmän.

Palvelualan jäsenyrittäjistä yli puolet yrittää yksin, mutta myös rakentamisessa yksinyrittäjä on yli puolet.

Eniten yksinyrittäjäjäseniä on ikäluokassa 45–54 vuotta. Suhteellisesti eniten, peräti 66 prosenttia, yksinyrittäjiä on on nuorissa, alle 34-vuotiaissa yrittäjissä. Yrittäminen siis aloitetaan usein yksin. 
 

Onko 300 euroa liikaa älypuhelimesta? Tässä kolme edullista tärppiä jouluostoksille

$
0
0

Vaikka älypuhelinten keskihinnat ovat nousseet ja kalliimpien mallien hinnat kipuavat yli tuhanteen euroon, tarjolla on myös kohtuuhintaisia ja silti ominaisuuksiltaan monipuolisia laitteita. Tällaiset älypuhelimet soveltuvat myös työkäyttöön, jos käyttäjä ei näe tarpeelliseksi panostaa satoja euroja markkinoiden parhaisiin mobiilikameroihin ja kokee pärjäävänsä hieman vaatimattomammalla prosessorilla ja pienemmällä määrällä muistia.

Prosessoriteho ei ole tavallisesti rajoite, ellei puhelinta käytetä mobiilipelaamiseen. Peruskäyttäjälle keskihintaluokan tai sitä edullisempien älypuhelinten prosessori on nopeudeltaan riittävä.

Sama pätee keskusmuistin määrään. Vaikka markkinoilla on jo 10 gigatavun keskusmuistilla varustettuja puhelimia, peruskäyttäjä ei hyödy mitenkään tällaisista muistimääristä. Enemmän merkitystä on esimerkiksi akun kestolla. Myyjältä kannattaakin tiedustella, riittääkö puhelimen akussa potkua yhdeksi työpäiväksi.

Huawein uutuus myyntiin tänään

Listasimme kolme älypuhelinmallia, jotka tarjoavat houkuttelevan ominaisuus-hintasuhteen. 

Tuorein tulokas edulliseen hintaluokkaan on Huawei P Smart 2019, joka tulee myyntiin Suomessa tänään 17. joulukuuta. Puhelimen hinta on 249 euroa. Laitteen edeltäjä on P Smart, joka osoittautui suosituksi Suomessa.

P Smartin uuteen painokseen on asennettu suurempi näyttö (6,21 tuumaa), jossa on monesta nykypuhelimesta tuttu lovi näytön yläreunassa. Pintamateriaali on vaihtunut muoviin aoikaisemman alumiinin sijasta. Toisin kuin monissa kalliimmissa puhelimissa, P Smartista löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Sormenjälkilukija löytyy laitteen takaa. Laite toimitetaan uusimmalla Android 9 Pie -käyttöjärjestelmällä.

P Smartin 64 gigan tallennustilaa voi kasvattaa muistikortilla.

Nokia 6.1 pätee kameroilla

Nokia 6.1:n saa jo alle 200 eurolla, mutta hinnan ei kannata antaa hämätä. 5,5-tuumaisella näytöllä varustettu puhelin tarjoaa muun muassa 4K-videokuvausominaisuuden.

Laitteen erikoisuus on kuvausmoodi, jossa voi kuvata samaan aikaan laitteen etu- ja takakameralla. Laite pitää yllä takavuosien Nokia-puhelinten hyviä kuvausominaisuuksia. Megapikselivertailussakaan 6.1 ei merkittävästi häviä kalliimmille, sillä takakamerassa on 16 ja etukamerassa 8 megapikseliä.

Nokia on ulkoisesti arvokkaan näköinen puhelin, joskin hieman kulmikas. Muotokieli viehättänee eniten niitä, jotka pitivät takavuosien Nokia-puhelimista.

Samsung Galaxy A6+:ssa kaksi takakameraa

Samsung esitteli keväällä Galaxy A6+ -mallin, jonka hinta sijoittuu tällä hetkellä täpärästi alle 300 euroon.

Kaksoiskamera on tuttu näky monessa keskihintaluokan ja sitä kalliimmassa älypuhelimessa. Galaxy A6+ tarjoaa käyttäjälle 16 ja 5 megapikselin takakamerat. Etukamerassa megapikseleitä on peräti 24. Kuvia katsellaan 6-tuumaiselta näytöltä.

Tallennusmuistin määrä on nykymittapuun mukaan melko vähäiseltä kuulostavat 32 gigatavua, mutta onneksi muistikapasiteettia voi laajentaa microSD-muistikortilla.

Puhelin toimitetaan Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmällä.

Kuva: Valmistaja

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Tulorekisteri, kilometrikorvaus, päivärahat, verotus – Vuosi vaihtuu ja tuo pieniä sekä suuria muutoksia

$
0
0

Vuosi vaihtuu kahden viikon kuluttua. Se tietää muutoksiea velvoitteisiin ja verotukseen.

Listasimme jo aikaisemmin tärkeimmät verotukseen liittyvät muutokset. Löydät ne täältä

Muitakin muutoksia on tiedossa parin viikon kuluttua. 

Suurin muutos lienee siirtyminen tulorekisteriin. Palkkatietojen erillisestä vuosi-ilmoittamisesta luovutaan ja työnantajat ilmoittavat palkkatiedot yhteen keskitettyyn tulorekisteriin eri viranomaisten tarpeita varten. Viimeiset vuosi-ilmoitukset annetaan vielä nykymenettelyllä vuodelta 2018 jokaiselle viranomaiselle erikseen.

Tulorekisteri vaatii palkkajärjestelmän muutoksia ja muutokset tulee tehdä vuoden 2018 aikana. Muistathan tehdä muutoksen ajoissa! 

Tulorekisteri automatisoi ja nopeuttaa palkkatietojen ilmoittamisen. Palkkatiedon moninkertainen raportointivelvollisuus poistuu. Samoin poistuvat keskeisimmät palkkojen vuosi-ilmoitukset Verohallinnolle, työeläkelaitoksille, Työttömyysvakuutusrahastolle ja työtapaturmavakuuttajille.

Tiedot voidaan jatkossa ilmoittaa paperilomakkeella vain erityisestä syystä. Erityisenä syynä voitaisiin pitää esimerkiksi tilanteita, joissa luonnollisella henkilöllä, kuolinpesällä, satunnaisella työnantajalla tai ulkomaalaisella ei olisi mahdollisuutta tietojen sähköiseen antamiseen. 

Yrittäjän täytyy valita tekninen rajapinta tietojen ilmoittamiseen. 

Yrittajat.fi-sivustolta löytyy hyödyllistä tietoa tulorekisteristä sekä ladattava opas .

Kilometrikorvaukset ja päivärahat 

Omalla ajoneuvolla tehtävistä työmatkoista maksetaan 42 senttiä kilometriltä, jota korotetaan seitsemän senttiä kilometriltä perävaunun kuljettamisesta autoon kiinnitettynä. Korotus on 11 senttiä, kun työn suorittaminen edellyttää asuntovaunun kuljettamista autoon kiinnitettynä. 

Kun työn suorittaminen edellyttää taukotuvan tai vastaavan raskaan kuorman kuljettamista autoon kiinitettynä, korvaus on 21 senttiä kilometriltä. Yli 80 kiloa painavien koneiden tai muiden autossa kuljetettavissa esineiden kuljettamisesta maksetaan kolme senttiä kilometriltä. Samoin, jos esineen koko on suuri.

Jos palkansaajan omistamassa tai hallitsemassa kulkuneuvossa matkustaa muita henkilöitä, joiden kuljetus on työnantajan asiana, korotetaan korvausten enimmäismääriä 3 senttiä kilometriltä kutakin mukana seuraavaa henkilöä kohden. 
Kolme senttiä kilometriltä maksetaan myös, jos palkansaaja työhönsä kuuluvien tehtävien vuoksi kuljettaa autossa koiraa.  

Jos työ edellyttää liikkumista autolla metsäautotiellä tai muulta liikenteeltä suljetulla tienrakennusyömaalla kyseisten kilometrien osalta. 

Jos palkansaaja, jolla on Verohallinnon luontoisetujen laskentaperusteita koskevassa päätöksessä tarkoitettu auton käyttöetu, käyttää tällaista autoa työmatkan suorittamiseen ja maksaa itse tästä matkasta aiheutuvat polttoainekulut, hänelle korvattavien polttoainekulujen enimmäismäärä on 10 senttiä kilometriltä.

Moottoriveneen, mopon, moottoripyörän, mökijän, moottorikelkan tai muun ajoneuvon kilometrikorvaukset ovat listattu täällä

Päiväraha kotimaassa yli kuuden tunnin työmatkasta on 19 euroa ja yli kymmenen tunnin matkasta 42 euroa. Ulkomaan päiväraha vaihtelee maakohtaisesti. 

Jos matkavuorokaudesta vähintään neljän tuntia on kello 21 ja aamulla kello seitsemän välillä, eikä työnantaja järjestä ilmaista majoitusta tai korvausta majoituksesta tai makuupaikasta, yömatkarahan enimmäismäärä on 13 euroa.

 

toimitus (at) yrittajat.fi

Meri ryhtyi yrittäjäksi 12-vuotiaana: "Isäni on yritysmentori ja firman lihakset"

$
0
0

Ekokunkun yrittäjä, nyt lukion kolmatta luokkaa käyvä abiturientti Meri Peltonen sai idean yrityksestä 12-vuotiaana. Y-tunnus haettiin isän avustuksella pian tämän jälkeen.

Ideana oli perustaa kierrätysfirma, joka vie asiakkaiden vanhoja tavaroita kierrätettäväksi. Nykyään Peltonen auttaa myös kuolinpesien tyhjennyksessä. Ekokunkku toimii pääkaupunkiseudulla.

– Oli itsellenikin yllätys, että toiminimen sai perustettua niin nuorena. Oli kiinnostavaa olla tuolloin mukana prosessissa ja seurata lomakkeiden täyttämistä.

Alaikäinen voi olla yksityinen toiminimiyrittäjä, mutta tämä edellyttää alaikäisen huoltajan tai muun edunvalvojan suostumusta. Alaikäinen ei voi tehdä yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisilmoitusta netissä, vaan ilmoitus tehdään paperilomakkeella. 

"Täytin vahingossa väärää verolomaketta"

Moni käytännön asia on tullut nuorelle yrittäjälle puun takaa. Onneksi hän sai apua 4H-järjestöltä, joka järjestää muun muassa työpajoja liikeidean keksimiseen.

– Ihan alussa esimerkiksi kävi niin, että olin täyttänyt vahingossa väärää verolomaketta. Nuorena yrittäjänä kaikki asiat eivät voikaan olla selvillä. Lisäksi haasteita oli esimerkiksi myyntipuheluiden soittamisessa, Peltonen kertoo.

Tällä hetkellä Ekokunkku työllistää Peltosta tyypillisesti 2-3 kertaa kuukaudessa, mutta kiireisimpinä aikoina töitä voi olla pari kertaa viikossa.

– Loppukesällä ja joulun alla töitä on enemmän, kun ihmiset siivoavat paikkoja. Monilla on paljon epäkäytännöllistä tavaraa, jota ei saa vietyä pois tai kierrätettyä. Eniten töitä on kuolinpesissä, joista voi tulla monta autollista.

Tavaraa Peltonen kuljettaa yhdessä isänsä kanssa isolla pakettiautolla.

– Isä on yritysmentori ja firman lihakset. Toki teen hommia itsekin, mutta on käytännön etu, että mukana on vahvempi kantaja.

Peltonen ei ole vielä täysin varma, aikooko jatkaa yritystoimintaa tulevaisuudessa.

– Tämä firma on enimmäkseen harjoitus. Sen kautta tutustun työelämään ja yrittäjyyteen ja samalla tienaan vähän taskurahaa. Aion jatkaa Ekokunkkua harjoitusprojektina mutta tavoitteena on päästä lukion jälkeen Kauppakorkeakouluun ja hakea sieltä lisää oppia. 

Kuva: Meri Peltosen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Uuden ajan pomo on arvojohtaja t-paidassa - ”Arvostus ja kunnioitus syntyvät muilla tavoilla kuin vaatteilla tai huutamalla”

$
0
0

Väänäsen juuret ovat maaseudulla Iisalmessa, josta kumpuaa arvomaailma, joka vaikuttaa hänen jokapäiväiseen tekemiseensä 160 hengen yrityksessä vielä nykyäänkin.

– Työn tekemiseni tapa juontaa juurensa sieltä. Olen maatilalla kasvanut ja perheen arvot omaksunut. Kun oli heinäaika, ei siinä paljon vaihtoehtoja ollut. Sukulaisiakin tuli auttamaan ja opittiin tekemään yhdessä, 38-vuotias Väänänen muistaa.

Parikymmentä vuotta Tampereella opiskelemassa ja teknologiayrityksiä vetämässä on opettanut paljon, mutta toiminta perustuu edelleen samaan kotona imettyyn maailmankuvaan. 

– Yrityksen perustana ovat avoimuus ja sadan prosentin rehellisyys. Arvoina ovat myös lojaalisuus ja arvostus yritystä ja ihmisiä kohtaan, Väänänen luettelee.

Hymynaamasta mutrusuuhun

HappyOrNot tunnetaan palautehymiöistä, joita on esimerkiksi kauppojen tai terveyspalvelujen ulko-ovilla. Kävijä voi helposti antaa palautteen painamalla jotain neljästä vaihtoehdosta – iloisesta hymynaamasta tyytymättömään mutrusuuhun. 

Yritys perustettiin vuonna 2009, ja nyt palvelua käyttää yli 4000 yritystä 117 maassa.

– Ensimmäiset toimitukset olivat vuonna 2010. Jännitimme, miten tässä käy, mutta jo ensimmäisten päivien aikana huomasimme, että ihmiset antavat palautetta. Tämä voi toimia ja unelma toteutua.

Asiakas saa hymiöpalautteesta dataa, joka on Väänäsen mukaan reaaliaikainen johtamisen mittari. HappyOrNotille on kerääntynyt jo enemmän dataa kuin esimerkiksi Tripadvisorilla on käytössään.

Identiteetti on tärkeä

Tutkija, kauppatieteiden tohtori Susanna Kultalahti tunnistaa hyvin Väänäsen tyyppisen johtajan, joka haluaa johtaa omalla, tärkeäksi kokemallaan tyylillä.

– Identiteetti on nuorelle työntekijälle ja esimiehelle tärkeä. Työssä halutaan tuoda omaa näkemystä esille ja tapojen kirjo on monipuolinen. Se näkyy vaikkapa työajoissa: joillekin sopii kahdeksasta neljään -työ, toiset eivät välitä työajoista ollenkaan.

Myös ulkoinen identiteetti halutaan säilyttää työssäkin, pitää esimerkiksi pipoa tai hupparia. 

– Kun Peter Vesterbacka kulki ison yrityksen johtajana joka paikassa huppari päällä, olihan se ajatuksia ja tunteita herättävä asia.

Vaasan yliopistossa työskentelevä Kultalahti on tutkinut väitöskirjassaan y-sukupolvea, joka on määritelty 1979–1995 syntyneiden ikäpolveksi. Ikä on kuitenkin vain yksi määrittävä tekijä, yhteisessä maailmankuvassa on paljon muutakin.

– He ovat kokeneet 90-luvun laman ja koulusurmat. He ovat oppineet, että täytyy olla monta ammattia, jotta pärjää eläkkeelle asti. He arvostavat työn ulkopuolista muuta elämää: perhettä, ystäviä ja harrastuksia.

Y-sukupolvesta on kasvanut työelämän suurin ryhmä; vuonna 2020 se edustaa jo noin 45 prosenttia työvoimasta.

– Silti monet työelämän käytännöt ovat vielä edellisten sukupolven luomia. Monessa organisaatiossa tavat ovat vielä hyvin jäykkiä, Kultalahti sanoo.

Suoruus on savolaiselle tärkeä periaate

Väänäsen valinnat viedä yritystä eteenpäin ovat selkeästi olleet onnistuneita. HappyOrNot on kasvanut ja kansainvälistynyt hurjaa tahtia. 

Yhdeksän vuotta sitten aloitettiin 10 työntekijällä. Nyt tekijöitä on Tampereella sata ja ulkomailla, pääasiassa Yhdysvalloissa 60. Sijoittajat lähtivät mukaan viime vuonna.

Hymiöpalautteet kiinnostavat Suomen ja Yhdysvaltojen lisäksi muun muassa Saksassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa.

– Miten ylläpitää avoimuutta on iso haaste. Miten järjestää tiedonsiirto kaikille siten, että he ymmärtävätkin sen. 

Suoruus on savolaiselle Väänäselle ollut tärkeä periaate alusta saakka, ja siitä hän pitää kiinni edelleen.

– En hyväksy sentyyppistä maailmaa, että pienissä ryhmissä politikoidaan. Suora keskustelu juuri sen henkilön kanssa, jota asia koskettaa, vie asiaa eteenpäin.

HappyOrNotissa eletään todeksi y-sukupolven johtajuutta, toisin kuin vielä monella työpaikalla. Väänänen ei näe erityistä tarvetta pukeutua perinteisen johtajan tavoin pukuun ja kravattiin eikä hän näe myöskään tarvetta käskyttämiseen tai pakottamiseen.

– Arvostus ja kunnioitus syntyvät muilla tavoilla kuin vaatteilla tai huutamalla. Ne tulevat sisällöstä, miten hyvin onnistun ja kuinka johdonmukaista johtamiseni on.

Kun Väänänen lähtee töistä, hän antaa ovensuulla hymiöpalautteen päivän töistä.

– Yleensä olen saanut asioita vietyä eteenpäin ja painan tyytyväisenä vihreätä. Joskus painan punaista, kun siltä tuntuu. Silloin en ole saanut asioita aikaan tai koen, että olen epäonnistunut ihmisten johtamisessa.

Nuoruuden Iisalmessa katsottiin kesän t-paitakelillä jo talven yli. Viljaa piti korjata, perunat nostaa, tehdä ruokaa ihmisille ja eläimille riittävästi koko vuodeksi. Toimitusjohtajan katse on nytkin vahvasti tulevaisuuteen, uusia tuotteita kehitetään ja kasvunäkymät ovat edelleen vahvat.

– Nyt pitää katsoa monen vuoden päähän. On oltava analyyttinen ja nähdä, missä sitten ollaan. Paljon mielenkiintoisia asioita on luvassa asiakkaillemme.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Mika Kanerva

Juttu on kokonaisuudessaan julkaistu Yrittäjä-lehdessä 6/2018.

Lakialoite: Maksuajoille 30 päivän maksimi ja tolkuttomat 90 päivän maksuviiveet kuriin

$
0
0

Suomen Yrittäjien teettämän Yrittäjägallupin mukaan monet pienet yritykset kärsivät siitä, että suuret yritykset pidentävät maksuaikojaan jopa useisiin kuukausiin.

- Liian usein suuret yritykset venyttävät maksuaikoja pienempien yritysten kustannuksella. Monet suuret yritykset maksavat laskut vasta jopa 60 – 120 päivän kuluttua. Tämä ajaa erityisesti pieniä yrityksiä vaikeuksiin ja jopa konkurssiin, sanoo kansanedustaja Ville Skinnari.

ABB venyttänyt yli 90 päivän

Otsikoissa on ollut esimerkiksi automaatiojätti ABB, joka on ilmoittanut usealle yritykselle yksipuolisesta maksuaikojen muutoksesta yli 90 päivään.

– Yrittäjä lähestyi meitä (Suomen Yrittäjiä) ja kysyi, miten asiaan pitäisi suhtautua. Neuvoin, että tällaiseen ei tarvitse suostua, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen totesi aiemmin Yrittäjäsanomille.

ABB:n yrityksille lähettämän kirjeen mukaan yritys soveltaa jatkossa laskujen maksuehtoa siten, että lasku odottaa järjestelmässä kyseisen kuukauden viimeistä päivää ja sen jälkeen sille lasketaan 90 päivän maksuehto. Näin ollen maksuaika voi ylittää selvästi 90 päivän rajan.

– Lain mukaan yli 30 päivän maksuajan muutos edellyttää sopimista osapuolten kesken. Jos toinen osapuoli kieltäytyy, maksuehtoa ei voi muuttaa, Toivonen muistuttaa.

–  Moni yrittäjä joutuu pohtimaan, joutuuko tekemään muutoksen pakon edessä. Saatetaan pelätä, että toinen osapuoli irtisanoo sopimussuhteen. Riskinä on, että yritys menettää ison asiakkaan ja hyvän yhteistyökumppanin, Toivonen jatkaa.

Käytännössä pieni yritys toimii pankkina isolle yritykselle. Se joutuu odottamaan omia saataviaan, vaikka maksaa itse enimmäkseen 30 päivän maksuajan mukaisesti. Vahingot voivat olla merkittäviä pienelle yritykselle.

Lakia pitää parantaa

Eduskunnan talousvaliokunnan jäsenen Ville Skinnarin mukaan lakia pitää parantaa, koska suuret yritykset käyttävät nykytilannetta häikäilemättä hyväkseen.

Maksuajoissa koettujen ongelmien pohjalta oikeusministeriö selvitti keväällä 2014 yritysten välisiä maksuaikoja sekä niiden kehitystä ja muutostarpeita asiaa koskevalle lainsäädännölle.

– Tästä seurasi vuonna 2015 maksuaikalain muutos, jossa elinkeinonharjoittajien välisissä sopimussuhteissa maksuaika lyheni 30 päivään, kuitenkin niin, että toisinsopimisen mahdollisuus edelleen säilyi, Skinnari kertaa lakiprosessia.

Ville Skinnari kerää nimiä lakialoitteeseen perjantaihin saakka ja jättää sen sitten eduskunnalle.

toimitus(at)yrittajat.fi

 

Eduskunta hyväksyi irtisanomislain 

$
0
0

Hyväksytyn lain mukaan irtisanomisen asiallisuuden ja painavuuden arviointiin vaikuttaa työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden määrä.

Alun perin hallitus olisi halunnut helpottaa irtisanomista alle 20 hengen työpaikoilla, mutta laski myöhemmin rajan kymmeneen henkeen. Lopullisesta lakiversiosta poistettiin maininta tietystä henkilöstömäärästä.

toimitus (at) yrittajat.fi
 

Viewing all 11212 articles
Browse latest View live