Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 11212 articles
Browse latest View live

Työnantaja voi tukea työntekijän hyvinvointia entistä helpommin – fysioterapiaan pääsee jatkossa ilman lähetettä

$
0
0

Jos työnantaja halusi vielä vuonna 2020 tarjota henkilöstölleen fysioterapiaa verovapaana henkilöstöetuna, siihen piti saada lääkäriltä lähete.

Verohallinto on 1.1.2021 alkaen päivittänyt työsuhde-etujen ohjeistusta verotuksessa, eikä enää edellytä työnantajan järjestämältä fysioterapialta lääkärin lähetettä. Edun verovapauden edellytyksenä ei myöskään ole se, saako työnantaja hoidosta Kelalta korvauksia vai ei.

Suomen Kuntoutusyrittäjät oli ajamassa muutosta.

Fysioterapia on laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön antamaa ihmisen liikkumis- ja toimintakykyä ylläpitävää ja parantavaa terapiaa. Se poistaa kipuja, ja vähentää työelämästä poistumista.

– Työnantajan kannattaa siis tarjota fysioterapiaa henkilökuntaetuna, sillä se ehkäisee poissaoloja, Kuntoutusyrittäjien toiminnanjohtaja Satu Grekin sanoo.

Etu on työnantajalle entistä edullisempi, sillä lähetteen hankkimisesta aiheutuvat kulut poistuvat.

Henkilöstöetu-fysioterapian voi järjestää määrittelemällä työntekijälle, mitä palveluita työnantajan kustantama fysioterapia kattaa. Vaihtoehtoisesti työnantaja voi järjestää fysioterapian myös kohdennetulla maksuvälineellä tai vakuutuksella.

Kolmas tapa on perinteinen, eli työnantaja voi järjestää fysioterapian esimerkiksi hankkimalla palvelun palveluntarjoajalta, jonka kanssa se on tehnyt sopimuksen osana vapaaehtoista työterveyshuoltoa.

Kohdennettu maksuväline tarkoittaa lounas- ja virikesetelien kaltaisia palveluita. Aiemmin niiden verovapaa käyttö fysioterapiaan on edellyttänyt muun muassa lääkärin lähetettä.

– Nyt on työnantajilla erinomainen hetki tukea työntekijöiden hyvinvointia entistä helpoimmin, Grekin vinkkaa.

 

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi


Laki muuttui, velkojat voivat jälleen käyttää konkurssiuhkaista maksukehotusta – "Määrät nousevat päivittäin"

$
0
0

Tilapäinen, konkurssiin hakemista vaikeuttanut lakimuutos päättyi tammikuun lopussa.

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula pitää todennäköisenä, että käräjäoikeuksiin tulevat konkurssihakemuksien määrät nousevat jo lähipäivinä. 

– Menee hetki ennen kuin lakimuutos alkaa kunnolla näkyä, todennäköisesti viikkoja, mutta määrät varmasti nousevat alkuun päivittäinkin enemmän ja tasoittuvat sen jälkeen.

Vielä maanantaina aamupäivällä Helsingin käräjäoikeudessa ei ollut tietoa uusista konkurssihakemuksista.

– Tiedämme, että konkurssien määrä tulee lisääntymään kevään aikana. Tämä johtuu siitä, että velkojat voivat jälleen käyttää konkurssiuhkaista maksukehotusta. Normaalioloissa velkoja voi hakea yritystä konkurssiin, jos tämä ei ole maksanut velkaa seitsemän päivän kuluessa maksukehotuksen saatuaan. 1.2.-31.9. välisenä aikana maksuaikaa on vähintään 30 päivää, Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen selvittää.

Tyyntä myrskyn edellä?

Asiakastiedon tuore tilasto kertoo, että tammikuussa konkurssien määrä oli vielä pienempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Tammikuussa konkurssiin asetettiin 106 yritystä, mikä on 35 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Asiakastiedon Datakatsauksen mukaan määrä oli myös selvästi pienempi kuin vuosina 2018 ja 2019.

– Monilla toimialoilla, kuten ravitsemistoiminnassa, majoituksessa ja koulutuksessa liikevaihto on laskenut ja liikevoitto suorastaan romahtanut. Samalla kuitenkin huomasimme omavaraisuusasteen hiukan vahvistuneen. Asiakasyritysten taloudellista tilannetta kannattaa tietysti seurata tarkasti, koska toimialojen sisälläkin vaihtelu on suurta, Enento Groupin toimitusjohtaja Jukka Ruuska kertoo. Asiakastieto on osa Enento Groupia.

Tratan käyttämistä perintäkeinona on tilapäisellä lailla rajoitettu. Tämä näkyy selvästi tammikuun trattaprotestien määrässä. Datakatsauksen mukaan tammikuussa protestoitiin 2 300 trattaa eli vain noin kolmannes verrattuna 2020 tammikuuhun.

Vaihtoehtona voi olla velkajärjestely

Vaikeuksissa oleville toiminimille velkajärjestely voi olla varteenotettava vaihtoehto yritystoiminnan lopettamiselle. Velkajärjestely ei ole mahdollinen avoimille yhtiöille, kommandiittiyhtiöille eikä osakeyhtiöille. Velkajärjestelyssä maksuohjelma kestää pääsääntöisesti kolme vuotta.

Yrittäjä maksaa velkajärjestelyssä velkojaan kolmen vuoden aikana suunnitelman mukaisesti. Kun maksuohjelma loppuu, yrittäjä vapautuu veloistaan. Velkajärjestelyyn pääsyä haetaan Oikeusaputoimiston Talous- ja velkaneuvonnasta.

Velkajärjestely sopii yrityksen tervehdyttämismenettelyksi, kun elinkeinotoiminta perustuu pääsääntöisesti yrittäjän omaan työpanokseen ja toiminta on pienimuotoista. Yrityksen liiketoiminnan pitää olla niin kannattavaa, että yrittäjä selviytyy uusista velvoitteista, jotka syntyvät maksuohjelman aikana.

Yrittäjien Tiina Toivonen korostaa, että tervehdyttämismenettelyihin pitää hakeutua mahdollisimman ajoissa, koska tällöin yritystoiminnan tervehtyminen on todennäköisempää.

Lataa täältä Yrittäjien laatima tietopaketti konkurssista.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kysely: Valtaosa kannattaa työttömyysturvan porrastusta – Asiantuntija vertaa nykytilannetta palovakuutukseen, joka ei korvaa tulipaloa

$
0
0

 – Viesti on selvä. Odotan, että hallitus edistää asiaa tänä keväänä puoliväliriihessä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Hän viittaa tuoreen Työelämägallupin tuloksiin, jonka mukaan 59 prosenttia työllisistä kannattaa työttömyysturvan porrastamista. Neljännes vastaajista prosenttia vastustaa ja 16 prosenttia ei osaa arvioida asiaa. Kantar TNS kysyi asiaa Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1061 henkilöä.

Työttömyysturvan rahoittavat tällä hetkellä pääosin työnantajat ja työntekijät vakuutusmaksuilla. Veroilla rahoitetaan selvästi yli kolmannes, työttömyyskassojen jäsenmaksuilla vain reilut viisi prosenttia.

– Työttömyysturvan porrastuksella on yllättävän vahva työelämässä olevien tuki. Työttömyysturvan porrastus on myös tutkitusti tehokas keino lisätä työllisyyttä. Sitä ei voi olla käyttämättä, kun hallitus tekee työllisyystoimiaan, Pentikäinen jatkaa. 

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula vertaa nykytilannetta katteettomaan vakuutusturvaan.

– Tilanne on se, että kaikki työelämässä olevat maksavat vakuutusmaksuja, mutta eivät ole vakuutusturvan piirissä. Tämä on verrattavissa siihen, että maksat palovakuutusta, mutta kun tulipalo sattuu, et saa korvausta. Tällaista täydellisen epäoikeudenmukaista järjestelmää ei hyväksyttäisi missään muulla elämänalueella. Ei sitä pidä hyväksyä myöskään työttömyysvakuutuksessa, hän sanoo.

Kannatusta yleiselle ansioturvalle 

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavat työttömäksi jäävistä vain ne, jotka kuuluvat johonkin työttömyyskassaan. Kaikki työntekijät maksavat työttömyysvakuutusmaksua, mutta eivät siis saa maksulle mitään vastinetta, jos eivät ole työttömyyskassan jäseniä.

Työelämägallupin tulosten perusteella 44 prosenttia työllisistä pitää hyvänä yleistä ansioturvaa, joka antaisi ansiosidonnaisen turvan myös niille, jotka eivät ole työttömyyskassojen jäseniä. Kolmannes pitää ideaa huonona ja 23 prosenttia ei osaa arvioida ehdotusta.

Asia sai kannatusta myös viime syksyn Yrittäjägallupissa, jonka tulosten perusteella valtaosa yrittäjistä kannattaa yleistä ansioturvaa kaikille työttömille.

Työelämägallupin mukaan yleinen ansioturva saa eniten kannatusta yrittäjiltä (62 %), ammattiliittoon kuulumattomilta (57 %), miehiltä (47 %) ja 18–29-vuotiailta (47 %). Eniten uudistusta kannatetaan alle 10 työntekijän ja vähiten yli 100 työntekijän työpaikoilla.   

– Kyse on oikeudenmukaisuudesta. Koronakriisi on koetellut erityisesti sellaisia työntekijöitä, joilta puuttuu ansioturva. Jokaisen ansioturvan rahoittajalla on oikeus turvaan. Sitä ei pidä viedä järjestö- ja valtasyistä, Makkula sanoo. 

Eläkeputken poistolle ei laajaa tukea 

Sanna Marinin hallitus päätti viime vuoden lopulla poistaa niin kutsutun eläkeputken asteittain. Syynä oli tarve parantaa työllisyyttä.  

Eläkeputkella tarkoitetaan työttömyysturvan lisäpäiviä eli ikääntyvien mahdollisuutta saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa eläkeikään saakka. Hallituksen tavoitteena on luoda 31 000 työllistä ja 10 000 – 12 000 lisätyöllistä tämän vuosikymmenen loppupuolelle mennessä. Uusia ratkaisuja tehdään kevään puoliväliriihessä.

Päätöstä pitää kyselyyn vastanneiden mukaan hyvänä alle viidennes (19 %) ja huonona lähes puolet (44 %) työllisistä. Vastaajista 38 prosenttia vastaajista ei osaa arvioida hallituksen päätöstä puoleen tai toiseen.  

– Eläkeputkella on ollut laajaa kannatusta. Ymmärrän, että yksilön, myös työnantajayrittäjän, näkökulmasta sillä on ollut merkitystä, Mikael Pentikäinen kommentoi.

Eläkeputki ei poistu välittömästi, vaan ikärajaa nostetaan 61 ikävuodesta 65 vuoteen, jolloin eläkeputkella ei ole enää työllisyyden kannalta vaikutusta.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images

Yksinyrittäjien tuella jo kiire – Yrittäjät: ”Moni yksinyrittäjiä helpottava muutos on edennyt”

$
0
0

Yrittäjän työmarkkinatuen jatko kesäkuun loppuun tuo ahdingossa oleville pientä valoa. Monen näkemys kustannustuesta tiivistyy Yrittäjien #ostapieneltä Facebook-ryhmässä: ”Kustannustukeen ei pienyrittäjällä ollut mahdollisuuksia, koska kaikki kulut on minimoitu, varsinkin oma palkka”.

– Yksinyrittäjätuessa pitää edetä nopeasti. Ongelma on se, että valmistelua on tehty pitkään, mutta asia ei etene. Olemme viestittäneet TEM:öön, että yksinyrittäjätukikanava pitää saada pian auki – keväällä on liian myöhä, kirittää Yrittäjien toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi.

Vaikka yksinyrittäjät voivat hakea kustannustukea, se ei ole korvannut yksinyrittäjätuen tarvetta.

– Kustannustuen hylkäysprosentti on korkea, joukossa on varmasti myös paljon yksinyrittäjiä. Tuen kriteerit eivät ole yksinyrittäjien kannalta kovin toimivia.

Muutakin kuin koronaa – Alvin alarajan nosto, korona kuitenkin keskiössä

Tammikuussa Yrittäjät julkisti 12 kohdan ohjelman yksinyrittäjyyden vahvistamiseksi.

– Näistä toimenpiteistä osa on mennyt selkeästi eteenpäin. Vaadimme alvin alarajan nostamista, ja se nousi vuoden alusta 15 000 euroon. Tavoitteissamme oli hieman isompi alarajan noston taso. Toinen eteenpäin mennyt asia on kannusteet ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen, Mika Hämeenniemi kertoo.

Hallitus edistää yksinyrittäjien rekrytointitukikokeilua.

Korona on maalannut monen yrittäjän näkymät synkiksi, ja siksi väliaikaista työttömyysturvaa tarvitaan yhä.

– Työttömyysturvan saaneissa iso joukko on ollut yksinyrittäjiä. Yksinyrittäjätukea taas sai noin 49 000 yksinyrittäjää. Tuki oli yhtenä toimenpiteenä iso.

Kesän jälkeen Yrittäjien vaikuttamistyö keskittyi osaltaan siihen, että uuden yksinyrittäjätuen tarvetta edistettiin. Yksinyrittäjätuen kakkoskierros on tulossa, näin on elinkeinoministeri Mika Lintilä vahvistanut.

– Kun koronakriisi pitkittyi, oli selvää, ettei 2000 euron tuki riitä. Heti kesän jälkeen aloimme vaikuttaa siihen, että tarvitaan uusi yksinyrittäjätuki. Kaksi asiaa, jotka ensimmäisessä yksinyrittäjätuessa herättivät kritiikkiä, olivat vaadittu liikevaihdon laskuraja, 30 %, ja toinen oli yksinyrittäjien päätoimisuuden kriteeri.

Hämeenniemen mukaan Yrittäjät on esittänyt TEM:ölle, että liikevaihtorajan tulisi olla alempi, jotta hiukan pienemmällä liikevaihdon laskulla pääsisi tuen piiriin.

– Yksinyrittäjätuen kriteerinä oli, että piti olla joko YEL-vakuutettu tai liikevaihdon täytyi olla 20 000 euroa. Esitimme, että kakkoskierroksella liikevaihtokriteeri voisi olla esimerkiksi 15 000 euroa.

Yksinyrittäjäkentän ääni on välittynyt yrittäjäjärjestön viestinviejille muun muassa yksinyrittäjäverkoston kautta.

Yli puolet yrittäjistä Suomessa on yksinyrittäjiä. Ja he näkyvät ja kuuluvat yrittäjäjärjestössä: Yrittäjät palkitsi syksyllä jo toista kertaa Vuoden Yksinyrittäjät muiden vuoden yrittäjäpalkintojen rinnalla.

Joustoja maksuihin

Yrittäjät vaati kriisin alussa joustoa verojen maksuun, ja tässä Verohallinto tuli vastaan monin tavoin. Esimerkiksi arvonlisäverot, joiden eräpäivä oli tammi-, helmi- ja maaliskuussa 2020, yrittäjä saattoi kesän loppuun saakka hakea maksujärjestelyn kautta takaisin. Kyseessä oli laina.

Vaadimme myös helpotetussa maksujärjestelyssä olevien verojen viivästyskoron alentamista, mikä toteutui. Yrittäjät vetosi myös vuokranantajiin, jotta ne mahdollisuuksien mukaan tulisivat vastaan vuokrissa. Moni yrittäjä sai helpotusta vuokranmaksuun.

Apua vaikeimmassa asemassa oleville yrittäjille – Lukuisia tietoiskuja verkossa

Yrittäjät on ollut vaikuttamassa moniin muihinkin uudistuksiin ja koronatoimiin, jotka vaikuttavat myös yksinyrittäjiin. Järjestö vaati ja sai myös konkurssilakiin määräaikaisia muutoksia, jotta elinkelpoisia yrityksiä ei joutuisi koronakriisin takia konkurssiin. Lisäksi perintätoimia rajoitettiin, etteivät yritykset joudu kohtuuttomien perintätoimien takia lopettamaan toimintaansa. Yrittäjän tai yrityksen ulosottomaksuihin saa koronan vuoksi helpotuksia.

Järjestimme verkossa paljon suosittuja tietoiskuja, joissa neuvottiin yrityksiä esimerkiksi koronatukien hakemisessa.

Suomen Yrittäjien aloitteesta yrittäjille oli tarjolla myös alueellista korona-apua. Sitä tarjosi Suomen Yrittäjien, Suomen Uusyrityskeskusten, Suomen elinkeino ja kehitysyhtiöt SEKES:in ja Kuntaliiton organisoima yritysneuvojajoukko. Alueesi Korona-apu neuvonta neuvoi yli 40 000 yrittäjää.

Early Warning -palvelu avautuu vuoden 2021 aikana

Suomen Yrittäjien aloitteesta yhteistyössä muun muassa työ ja elinkeinoministeriön kanssa kootaan yhteen laaja yrityspalveluverkosto, jotta talousvaikeuksiin joutuneet yrittäjät saavat laajasti palvelua yhden luukun kautta sekä valtakunnallisella että aluetasoilla. EU-rahoitteisen niin kutsutun Early warning -hankkeen tarkoitus on taata tasalaatuista ja yrityksen sijaintipaikasta riippumatonta apua talousvaikeuksiin joutuneelle yrittäjille.

Palvelua valmisteltiin vuonna 2020 ja sen on tarkoitus avautua yrittäjille vuoden 2021 aikana.

Suomen Yrittäjien viestinnän ja uutisten avulla pysyt hyvin kärryillä lainsäädännön muutoksista ja muista yritystoimintaan vaikuttavista uudistuksista.

Yrittäjät on herätellyt kuluttajia asioimaan yrityksissä Auta pientä -mainoskampanjoilla, jotka näkyivät laajasti tiedotusvälineissä, viimeksi joulusesonkina.

Lue lisää: Näin vaikutimme yrittäjien puolesta 2020

Kuva: Getty Images

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

 

 

Vartin homma – ja muut uudet yritykset

$
0
0

Yrittäjät.fin lista uusista yrityksistä pitää sisällään maanantain ja tiistaiaamupäivän aikana rekisteröidyt uudet yritykset. Alkuviikon aikana on ehditty perustaa 233 yritystä.

Viikon muut uudet yritykset voi tarkastaa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta.

Toimitus (at) yrittajat.fi

 

KotipaikkaYritys
AlajärviMetsätyöt Juha Turunen
AskolaUudenmaan Autosähkö Oy
EckeröMotion by Hanna
EspooEspoon Merenkävijät ry, Esbo Marinklubb rf
EspooRafle Capital Oy
EspooHaji
EspooRose Root
EspooBurgers and Jardins Oy
EspooFinnish Boating School
EspooMonkey Around Oy
EspooLAUREL Pihasuunnittelu
EspooMelior tea Oy
EspooFT Pauliina Pitkänen
EspooCoaxer Oy
EspooAves-Rakennuspalvelu
EspooKaraokehotelli Oy
EspooCollina Verde Tmi
EspooIltahommia Oy
EspooJenna Maija
EspooAsunto Oy Espoon Matroonan Allas
EspooAsunto Oy Espoon Matroonan Kiikari
EspooAsunto Oy Espoon Matroonan Lintu
EspooAsunto Oy Espoon Matroonan Masto
EspooLaura Kaukonen
EurajokiAM Suominen
ForssaAlkupadel Oy
HaminaJoonas Juhani & Partners Oy
HarjavaltaBestVillas Oy
HartolaPirtevan Herkku Oy
HelsinkiEdicon Consulting Oy
HelsinkiF.J import oy
HelsinkiEarthster Oy
Helsinkisuuusa
HelsinkiPrimal Method avoin yhtiö
HelsinkiLobo Motion Oy
HelsinkiKauppias Somervaara Oy
HelsinkiPinecrest Oy
HelsinkiSarapää Oroza Hartiala Arkkitehdit Oy
HelsinkiOK Ekspertti Oy
HelsinkiRuoka Orava Oy
HelsinkiQvickMart Oy
HelsinkiParadisus XIV Oy
HelsinkiParadisus XVII Oy
HelsinkiParadisus XVIII Oy
HelsinkiParadisus XIX Oy
HelsinkiParadisus XII Oy
HelsinkiSelvä Pyy Kaupat Oy
HelsinkiDigital Palola Oy
HelsinkiEE-ProSähkö
HelsinkiVoima Gold Financing Oy
HelsinkiRinmar Oy
HelsinkiBenjina Hoivapalvelut Oy
HelsinkiTappel & Nurminen Oy
HelsinkiGoosebumps Bros. Oy
HelsinkiGAM Software
HelsinkiSimve1 Oy
HelsinkiRekrytointipalvelu Ura-Agentit Oy
HelsinkiAnnele Finland Oy
HelsinkiSivubisnes Invest Oy
HelsinkiPRO TULKKAUS
HelsinkiRF Capital Oy
HelsinkiNH Investments Oy
HelsinkiTop Media Oy
Helsinkideidei Oy
HelsinkiAcimport Oy
HelsinkiNooa Company Oy
HelsinkiTerapia- ja valmennuspalvelu Toive, Tiina Järvikangas tmi
HelsinkiLasse Saarela Document review
HelsinkiBoozehill Consulting Oy
HelsinkiPiin Valo
HelsinkiTmi Eemeli Tusa
HelsinkiFysioterapia Milena Kääpä
HelsinkiJälkiturva
HelsinkiTopi Päivinen Tmi
HelsinkiM.Huttunen Hyvinvointipalvelut
HelsinkiVapaasynnytys Suomi
HelsinkiLex Tevalin
HelsinkiAnwar AL-Hamidi
HelsinkiTmi Tiina Nyman
HelsinkiPsykologi- ja psykoterapiapalvelu Mikko Mikkonen
HelsinkiPsykologipalvelu Heikki Vanhanen Tmi
HelsinkiJonna Salonen Photography
HollolaScandRoof Oy
HämeenlinnaJigLabs Group Oy
HämeenlinnaSatu Gülle Oy
IkaalinenOy La-Ho Ab
InariJeremias Juopperi Oy
JanakkalaIsmon suksihuolto&vuokrapyörä
JoensuuAkauntu Oy
JuupajokiTmi Isak Edenborg
JuvaJRP-Huolto
JyväskyläAP-Piha Oy
JämsäRUOTEK
JämsäPasi Petteri Lääninpää
JämsäHHA Expediting and Inspection Services Oy
JämsäTmi Jannika Jokinen
JärvenpääSiivouskulma Oy
JärvenpääPetax Rent Oy
JärvenpääAsunto Oy Järvenpään Maissitie 9
KaarinaCR Service
KaaviTmi tili Kalle Klaavo
KaaviKoti-Kaarela
KajaaniT:mi Lauran hieronta
KangasalaMetsurityö Soikkeli
KauhajokiThink Pink Oy
KauniainenAN Advisor Oy
KauniainenValuecon Oy
KemiSuomen lemmikkitarvikkeet Oy
KemijärviHS Niemelä Oy
KeravaAhu Taksi
KeravaTmi. Indrek Pallandi
KeravaValhora Oy
KeravaAAD Sähkörakentaja Oy
KeravaPasanen Transport
KeravaTommi Vilppunen Tmi
KokkolaSuuntavaisto
KotkaTmi Siivoot siä vai miä
KouvolaKiinteistö Oy Yrittäjänkatu 9
KouvolaKellomesta Oy
KristiinankaupunkiFraQti
KuopioKiint. Oy Kuopion Opistokuja 13 A
KuopioJaVe Group Oy
KuopioHemmalaiset Oy
KurikkaHahka Trade Oy
LahtiElisa Karppanen
LahtiRavintola Ailin Oy
LahtiFocusa Oy
LahtiJesse Kallio
LaihiaEkologinen Parturi-Kampaamo Kotona
LaitilaJanne Hellsten
LappeenrantaTikura Ventures GP Oy
LappeenrantaTomiri Oy
LappeenrantaTelakka Innovations Oy
LappeenrantaTmi Nina Immonen
LappeenrantaAnri Byckling
LeppävirtaEnzo Capital Oy
LestijärviAIMARK OY
LietoKiinteistö Oy Teollisuuskuja 7
LiminkaSagaWool
MaarianhaminaScintilla Ab
MikkeliSavo Plugin Oy
MikkeliHirsniemi
NaantaliTmi Henna Puroranta
NaantaliLakipalvelu Erwe-Kulmala
NurmijärviRoad Traffic Services Virta Oy
NurmijärviSuomen Ovikello Oy
NurmijärviLogistiikkapalvelut Immonen
OrimattilaNyrtem Oy
OuluFilipina Siivous Tmi
OuluMiia Kiiskinen Oy
OuluKipinä Invest Oy
OuluRadassos Oy
OuluArkkitehti Nelly Isopahkala Oy
OuluRatsastusterapia Kati Marjala
OuluT:mi Miro Puukka
PadasjokiTammetare Buffe-Caffe
PaimioWiziotec
PaimioTmi Rantatuomi
ParainenU.K.A.H OY
PietarsaariUniquedesain
PoriLavanto Foods Oy
PoriTaksi Joni Rintala Oy
PoriLääkärikeskus Karhulinna Oy
PoriSunday Collection Oy
PoriNellelä Oy
PorvooVG Investments & Holding Oy
PorvooJenny Backström
PudasjärviPöllikopla avoin yhtiö
RaaseporiNaulainen Oy
RaumaRuakPuad Oy
RaumaProtoro Oy
RiihimäkiTSI Palvelut
RovaniemiSähköpalvelu Riikola Oy
RovaniemiTilitoimisto Lapponia Oy
RovaniemiMarkku Salminen
RuskoTPLC The Paper Lid Company Ltd Oy
SaloSEVASTO INFRA OY
SavitaipaleCathill Knives Oy
SavonlinnaTilipalvelu Sari Naukkarinen
SeinäjokiJB-Woodarts
SeinäjokiPeterZ Tmi
SeinäjokiSähköasennus L.Keski-Sikkilä
SiikalatvaFinnlamb
SiilinjärviMiika Roivainen
SipooSavenväki
SipooT. Hilpi Oy
SiuntioTy's She Oy
SotkamoPuheterapia Hanna-Mari Virtanen Oy
SundJussböle gård
SuomussalmiTepan Remontti ja Rakennus Oy
TampereEvelegh & Solent Oy
TampereMinerva Tech Oy
TampereGigaboost Oy
TampereBedel
TampereTmi Aleksandra Mikkola
TampereLighttalus Oy
TampereVartin homma
TampereFonki Studios
TamperePsykologi- ja terapiapalvelu Tuuli Tiitu
TampereTmi K. Ruuska
TampereStudio Iina Peltomäki
TohmajärviRetulammen maatila
ToivakkaTomi Pirkkanen Oy
TornioHovi Steel Oy
TurkuRaitax tmi
TurkuPolar Rakennus Oy
TurkuCar City Oy
TurkuCaute Invest Oy
TurkuRotante Oy
TurkuFramma Holding Oy
TurkuTurun Pyörämessut Oy
TurkuA-A Eristäjät
TurkuZiney Oy
TurkuPsykoterapiapalvelu Katriina Keskitalo
TurkuTmi Samuli Virtanen
TuusulaSaneeraus Teemu Mantere
UusikaarlepyyNordströms såg
UusikaupunkiAb Freddan Oy
UusikaupunkiTLJS - Invest Oy
UusikaupunkiUgin Konetoimi A.Ylitalo
VaasaPsykologi- ja konsulttipalvelut Hanna Kieslich
Valkeakoski6T rakennus oy
ValkeakoskiPsykoterapeutti Miia Kokkola
VantaaEver Lasting Tips Oy
VantaaNECFIN Oy
Vantaa4Paja Oy
VantaaJobdan Oy
VantaaMatias Lehto Oy
VantaaHilvi Oy
VantaaTmi Sirli Valts
VantaaTuomas Kaikkonen
VeteliHuKaRo Oy
YlöjärviMarkon Lapio
  

Yksinyrittäjät tarvitsisivat tukea, mutta ovat väsyneitä – "Meidän yrittäjien on vaikea sopia kriteerien raameihin, mutta kassa on tyhjä"

$
0
0

Yksinyrittäjät tarvitsisivat kipeästi tukea koronakriisin jatkuessa ja tulevaisuuden näyttäytyessä edelleen sumuisena. Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä on lupaillutkin uutta tukikierrosta, mutta aikataulusta tai yksityiskohdista ei ole tietoa.

Työ- ja elinkeinoministeriön Innovaatiot ja yritysrahoitus -yksikön neuvotteleva virkamies Jaana Lappi kertoo, että valmistelu on käynnissä virkamiestasolla ja myös poliittisessa valmistelussa. Tila on ollut sama viime lokakuusta lähtien.

– Jo ensimmäisen kierroksen aikana, että tarve jatkuu ja edistimme tätä kakkosvaihetta jo silloin. Ministeri Lintilä on vienyt asiaa eteenpäin. Myös hallituksen lisätalousneuvotteluissa jatkosta on sovittu. Nyt tuen valmistelu on kestänyt turhan pitkään ja sitä pitää vauhdittaa, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Tuelle on tarvetta

Tuelle on kuitenkin valtava tarve. Näyttöä tarpeellisuudesta havaitaan eri selvityksissä. Esimerkiksi vuodenvaihteessa pääkaupunkiseudulla tehdyn yrittäjägallupin mukaan yksinyrittäjistä 62 prosenttia odottaa nimenomaan yksinyrittäjätukea. Gallupiin vastanneista 504 oli yksinyrittäjiä.

Sen lisäksi, että tukea tarvitaan, sen kriteerejä ja jakamisen käytäntöjä pitäisi muuttaa.

– Yksinyrittäjätuen ongelma on se vaatimus 30 prosentin liikevaihdon pudotuksesta. Monella yrittäjällä on vaikeuksia saada millään laskelmalla mahtumaan toimintaansa tuohon raamiin, mutta kassa on tyhjä, rantasalmelainen monialayrittäjä Olavi Sipiläinen kertoo.

– Rahaa pitäisi jakaa niille, joilla sitä ei ole ja tarkastella tilannetta, miksi sitä ei ole. Yksinyrittäjillä tilanteet muuttuvat todella nopeasti, hän sanoo.

Korona iski kaikkiin toimintoihin

Sipiläinen on toista kertaa elämässään yrittäjä. 1980-luvun lopulla hän oli rakennusalalla, mutta toiminta loppui 1990-luvun lamaan. Hän kouluttautui ensihoitajaksi ja työskenteli alalla vuoteen 2016, kunnes väsyi rankassa ammatissa.

Vuodesta 2016 hän on toiminut uudelleen yrittäjänä. Sipiläinen aloitti ensimmäisen ammattipätevyytensä verhoilijamestarin töillä, mutta sittemmin toiminta on laajentunut pyykki- ja siivousetikkatuotteisiin, kiinteistöhuoltoon, mökkimajoitukseen ja koronakriisissä vielä käsihuuhteisiin.

Vaikka Sipiläisellä on useampi tukijalka, johon nojata, mikään toiminta ei ole pärjännyt koronakriisissä loistavasti. Jopa käsihuuhdevalmistus on hiipunut viime keväästä. Sipiläinen arvioi, että liikevaihto kokonaisuudessaan on tippunut noin 40 prosenttia, mutta välillä lasku on ollut vielä enemmän.

Hän tietää monia yrittäjiä, joita koronakriisi on kurittanut vielä pahemmin.

Kriteereihin tarkennuksia

Suomen Yrittäjät ajavat yksinyrittäjätuen toiselle kierrokselle parannuksia. Yksi tärkeimmistä muutoksista olisi liikevaihtorajan madaltaminen. Moni yrittäjä on jättänyt hakematta tukia, koska 30 prosentin liikevaihtoraja koetaan korkeaksi.

Liikevaihtoraja on linjassa kustannustuen rajan kanssa, mutta muuten tukimuodot eroavat toisistaan.

Kustannustuki ja yksinyrittäjätuki ovat kokoluokaltaan eri sarjassa: yksinyrittäjätuki on vakio kaikissa tapauksissa, kustannustuki puolestaan nousee minimistä ylöspäin.

Kustannustukikin on ollut yksinyrittäjien haettavissa, mutta käytännössä yksinyrittäjät ovat usein saaneet hylkäävän vastauksen.

Suomen Yrittäjiin yhteydessä ollut kokenut yritysneuvoja näkee, että omavastuu on todellisuudessa korkeampi kuin 30 prosentin liikevaihdon lasku. Hänen asiakkaansa liikevaihto oli tippunut 33 prosenttia ja joustamattomat kulut olivat 50 000 euroa. Yritysneuvojen mukaan hänelle olisi kuulunut tukea laskentakaavalla: 3 prosenttia x 50 000€, eli 1500€, mutta koska summa jää alle 2000 euroa, tukea ei tullut.

– Tuplaomavastuu tulee mielestäni sitä kautta, että tuo 30 prosentin liikevaihdon pudotus ei ole yksistään riittävä, vaan sen jälkeen korvattavan summan on oltava vielä vähintään 2000 euroa, nimettömänä pysyttelevä yritysneuvoja kertoo.

Sipiläinen huomaa lähipiirissään marssiväsymystä. Kun tekee yksin töitä, ei jaksa taistella tukiviidakon kanssa, kun tukia ei ole ennenkään tippunut. Aina tuntuu löytyvän joku kriteeri, jonka perusteella tuki ei kuulukaan hakijalle.

– Ihmiset ovat ryytyneitä. Alkuvuosi on muutenkin puurtamista, kun tulee eläkeyhtiöiden maksut ja alvit maksettavaksi. Yrityksen pyörittäminen syö energiaa, varsinkin haastavina aikoina, Sipiläinen sanoo.

Tukea nopeasti vähällä byrokratialla

Kunnat suoriutuivat viime keväänä tehtävästä kokonaisuudessaan hyvin. Kun hakemusten käsittelijöinä on kuitenkin paljon eri organisaatioita ja eri virkamiehiä, esimerkiksi siinä, kuinka tarkkoja laskelmia vaaditaan, oli eroja.

– Yrittäjille on oleellista, että tuki tulee nopeasti hakuun, käsittelyajat ovat nopeita ja raha saadaan käyttöön.

Valtionkonttori saattaa saada tiettyjä tietoja automaattisesti, mutta kuntien kautta haettuna hakijan tuli toimittaa runsaasti liitteitä. Valtionkonttorin kautta haettaessa byrokratiaa on vähemmän.

– Erityisesti verovelkatodistuksen vaatimuksesta tulisi päästä eroon, Kujala sanoo.

Valtionkonttori on yrittäjälle ehkä etäisempi instituutio, mutta käsittely toimisi sujuvammin käytössä olevien järjestelmien takia. Lisäksi tukikanava aukenisi kaikille yhtäaikaisesti.

– Viime keväänä haun avautumisessa oli jopa kolmen viikon ero kuntien välillä, Kujala jatkaa.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

 

Yrittäjien Virta-korusarja nyt erikoishintaan ystävänpäivän kunniaksi – Osta lahjaksi tai itsellesi!

$
0
0

Virta-korut saat nyt ystävänpäivän (su 14.2.) kunniaksi 14 prosentin alennuksella. Tarjous on voimassa heti ja 14.2. saakka.

Ystävänpäiväviikolla (ma 8.2. alkaen) on luvassa muitakin Yrittäjien tarjouksia. Niistä kerrotaan somekanavissamme. Seuraa Suomen Yrittäjien facebook-sivuja ja Instagramia.  

Hopeiseen Virta-korusarjaan kuuluvat seuraavat tuotteet (hinnat normaalihintoja):

  • solmioneula 75€ ja kalvosinnapit 90€
  • riipukset: pieni 70€ ja suuri 120€
  • korvakorut: pienet 80€ ja suuret 220€

Korut, solmioneula ja kalvosinnapit ovat hieno tapa muistaa läheisiäsi ja kollegaa – tai hanki vaikka itsellesi.

Korusarjaa kuvataan näin: ” Ilman yrittäjien virtaa Suomi ei tulisi toimeen. Yrittäjän energian virta on se voima, joka pyörittää tätä maata. Tämän pohjoisen maamme kuohut ja tyvenet rakennetaan tuosta rohkeiden yrittäjien virrasta!

Tuokoon tämä korusarja sekä arkeesi että juhlaasi uutta virtaa.”

Korut on Yrittäjille suunnitellut Kultakeskuksen pääsuunnittelija, korumuotoilija Assi Arnimaa. Hänen kädenjälkeään on nähty useissa timantti- ja hopeakorujen mallistoissa, muun muassa Kohinoor-sarjassa.

Tutustu ja tilaa Yrittäjien verkkokaupasta.

Muista myös yrittäjäristit ja muut palkitsemistuotteet. Ne löydät täältä

 

 

Muusikko: ”Yksinyrittäjätuella kova kiire, moni on jo lopettanut” – Mediayrittäjä toivoo kehittämistukea

$
0
0

Hämeenlinnalainen muusikko-yrittäjä Risto Lassila ihmettelee kustannustuen kriteerejä:

– Tässä tuessahan tuen määrä lisääntyy, mitä enemmän on maksettu palkkaa. Onhan tässä se mahdollisuus, että hyvin menestyneet yritykset pystyvät ylläpitämään työpaikkoja paremmin.

– Kustannustukea markkinoitiin kaikille koronasta kärsineille yrityksille sopivaksi, mutta siinä on sellaisia sudenkuoppia, jotka eivät oikein kohtaa tässä tilanteessa.

Lassila ei ole pystynyt maksamaan itselleen palkkaa moneen kuukauteen. Hän ei täyttänyt kustannustuen kriteerejä, sillä kriteereissä vaaditaan tietyn verran vähennyksiä.

– Yrityksen kassa on noin vuoden työttömyyden aikana jo tyhjentynyt ja yritystoiminnan lopettaminenkin on ollut pohdinnassa. Tuon päätöksen ovat jo tehneet monet yksinyrittäjätuttavani, sekä tilanne uhkaa myös samalla alalla toimivia suurempiakin yrityksiä.

Lassila toivookin, että kustannustuki III tai yksinyrittäjätuen toinen kierros tulisi hakuun hyvin pian ja sudenkuopat olisi täytetty.

– Tällä on kova kiire. Tiedän, että monet yksinyrittäjät ovat jo tehneet päätöksen lopettaa yritystoiminta. Kun ihmiset putoavat pois työelämästä, mitkä ovat sen vaikutukset?

Vuodesta 2008 yrittäjänä toiminut Lassila myy pääasiassa työtään muusikkona, mutta lisäksi yritys harjoittaa satunnaista ohjelmamyyntiä ja musiikkikustantamista. Hän esiintyy tavallisesti noin 300–1000 hengen yleisötilaisuuksissa, kuten konserttisaleissa.

Yrittäjä: ”Kulttuurialan ahdinko näyttää jatkuvan loppuvuoteen”

Risto Lassila haluaa puhua koko musiikki- ja tapahtuma-alan puolesta, eikä vaan omasta yrityksestään.

Kulttuuriala on kärsinyt rajusti pandemiasta. Lassilalta peruuntui useita musikaaleja ja konsertteja, joissa hän olisi toiminut pianistina.

– Konserteissa ihmiset istuivat paikoillaan, turvavälejä ja kaikkia hygieniaohjeita noudatettiin. Raportteja tartunnoista tai altistumisista tämän tyyppisissä tilaisuuksissa ei ainakaan minulle ollut kantautunut. Silti rajoitusten takia tilaisuudet peruuntuivat ja osa siirtyi syksyyn tai joulukuulle.

– Pandemian saaminen kuriin ja ihmisten terveys on ensisijalla. Pitäisikö rajoitukset kuitenkin kohdistaa konserttien sijasta niihin tilaisuuksiin ja tilanteisiin, joissa tartunnat ja altistukset oikeasti tapahtuvat?

Tapahtumateollisuuden ongelmat säteilevät laajemmalti eri toimialoihin. Hän on tyytyväinen Yrittäjien vaikuttamistyöhön korona-aikana, yksin- ja pienyrittäjien ahdinkoa on pidetty valokeilassa. 

– Päätös työttömyysturvan jatkamisesta kesäkuun loppuun tuli monelle yrittäjälle viime hetkellä. Tämä ratkaisu tuo myös henkisesti turvaa, että tästä jotenkin selvitään.

Lassila otti yrityksen tarjontaan yritysesittelyvideoiden toteutuksen keväällä, sillä ”yrittäjän pitää pyrkiä löytämään uusia ratkaisuja”.

Hän toimii osittain verkostossa, erityisesti ohjelmatuotannoissa kokonaisuutta rakennetaan yhteistyössä.

– Tulevaisuutta on erittäin vaikea arvioida, yksinyrittäjä pohtii.

Viestintäyrittäjä: Yhteistyö verkostojen kanssa on elinehto – Kehittämistuelle tarve

Tiitto Median yrittäjä Marjo Tiitto perusti yrityksensä juuri koronapandemian puhkeamisen alla alkuvuonna 2020.

– Koronavuosi on kohdellut yritystäni kohtuuhyvin. Viestintää tarvitaan myös, ja etenkin, vaikeina aikoina. Peruutuksia on tullut jonkin verran esimerkiksi livetilaisuuksiin.

Koronapandemia vaikeuttaa uusasiakashankintaa. Tiitto Medialla peruuntui kevätkesällä tilaisuuksia, jonka vuoksi yrittäjä sai yksinyrittäjätuen keväällä. Hän sai yrityksen alkutaipaleelle myös starttirahan.

Tiittoa harmittaa se, etteivät yksinyrittäjät voineet hakea koronan aikaisia kehittämistukia.

– Kehittämistuet eivät ole olleet yksinyrittäjien kannalta tasa-arvoisia. Ihan yksinyrittäjienkin pitää kehittää toimintaansa nykytilanteessa.

 – Kun toiminta on siirtynyt etäyhteyksien päähän, palveluista tarvitaan digiversioita, ja niiden kehittäminen vaatii rahaa.

Tiiton mukaan on tärkeää, että tukia on mahdollisimman helppo hakea, sillä yrittäjät alkavat olla aika uupuneita.

Marjo Tiiton mukaan yhteistyö verkostojen kanssa on elinehto.

– Pyrin verkostoitumaan muiden yrittäjien kanssa, jotta pystymme tarjoamaan yhdessä laajemman palvelukokonaisuuden. Olen hankkinut asiakkaani omien ja toisten verkostojen kautta.

Pääkuvassa Risto Lassila, ja sisältösivun kuvassa Marjo Tiitto.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi


Kunnallisjohdon seminaari siirtyy lokakuulle koronan vuoksi – Kesäkuussa verkkotapahtuma

$
0
0

Suomen Yrittäjät pahoittelee peruutusta. Tapahtumaa on odotettu. Kunnallisjohdon seminaari on viime vuosina kerännyt yhteen toistatuhatta kuntapäättäjää ja yrittäjien luottamushenkilöä. 

Aikaisemmin tehdyt ilmoittautumiset ja majoitusvaraukset siirtyvät uuteen ajankohtaan sellaisinaan. Ilmoittautuneen ei siis tarvitse tehdä mitään, ellei halua muuttaa tai perua osallistumistaan sekä mahdollista majoitusvarausta. Osallistumisen voi halutessaan siirtää myös toiselle henkilölle ja nimen ehtii ilmoittamaan 31.8.2021 mennessä.

Jos tapahtumaan ilmoittautunut haluaa peruuttaa nyt voimassa olevan ilmoittautumisen, sen voi tehdä kuluitta 15.3.2021 mennessä. Samalla pitää ilmoittaa tilinumero ja viite maksupalautusta varten.

Kaikki peruutukset ja ilmoittautumista koskevat muutokset on tehtävä kongressitoimisto Taviconiin sähköpostitse

Kunnallisjohdon verkkotapahtuma 3.–4. kesäkuuta

Kunnallisjohdon seminaarin ajankohdan siirtymisestä huolimatta kuntavaikuttajat tapaavat 3.–4. kesäkuuta verkossa järjestettävässä tapahtumassa.

Kevään kuntavaaleissa valituille yrittäjävaltuutetuille järjestetään verkkotapahtuma 3.6. klo 17–20 ja erityisesti kunnan- ja kaupunginjohtajille ja keskeisille elinkeinotoimijoille 4.6. klo 9–12. Nämä tilaisuudet ovat maksuttomia.

toimitus(at)yrittajat.fi 

Kuuntelitko jo nämä Yrittäjän podcastin jaksot? Tärkeää asiaa ja tunteita herättäviä tarinoita

$
0
0

Toimittaja Pauli Reinikaisen isännöimä Yrittäjän podcast keskittyy joka toinen keskiviikko yrittäjyyttä lähellä oleviin teemoihin. Mukana on yrittäjien omakohtaisia tarinoita, asiantuntijoiden vinkkejä sekä ajankohtaisia yrittäjää koskevia teemoja kuten joulukuussa käynnistynyt kustannustuki, johon on keskitytty kahdessa jaksossa. Ne voit kuunnella täällä ja täällä.

Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa kuullaan konkurssin tehneen yrittäjän tarina. Kari Oksanen päätyi lopettamaan yrityksensä toiminnan vuonna 2015, mutta ei suinkaan jättänyt yrittäjyyttä. Nykyisin hän on mukana kolmessa eri yrityksessä.

Sometähteyteen Instagramissa noussut Andrei Koivumäki kertoo Yrittäjän podcastin jaksossa, millaisia oppeja hän on saanut somebrändin rakentamisesta ja millaisia kokemuksia oman kiinteistönvälitystoimiston perustamista jäi. Kuuntele jakso täällä.

Yksinyrittäjyys on ollut tärkeä teema Yrittäjän podcastissa. Viime vuonna vuoden yksinyrittäjäksi valittu Marika Kongakertoo podcast-jaksossa oman tarinansa siitä, miten hänen yrittäjyytensä alkoi lähes sattumalta. Konga avaa jaksossa myös sitä, miten hän huolehtii jaksamisestaan ja miksi yksinyrittäjyys on ollut hänelle paras vaihtoehto.

Yhdysvaltain presidentinvaalit ratkaisivat maan vallanvaihdoksen, joka huipentui viralliseen Joe Bidenin kauden avaukseen tammikuussa. Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanenkertoo podcastin vieraana, mitä Bidenin valinta tarkoittaa Suomen kannalta.

Kuuntele myös vanhempia jaksoja, esimerkiksi kotimaisen somegurun Sani Leinonvinkit somemarkkinointiin tai voimamies Jouko Aholan koskettava tarina yrittäjyyden vaikeuksista.

Yrittäjän podcastia voit kuunnella Supla-palvelussa, Spotifyssa ja Googlen podcast-palvelussa.

toimitus (at) yrittajat.fi

Siivousyritys säästyi koronakriisissä lomautuksilta sopimalla henkilöstön kanssa – Yrittäjät: "Hienoin hetki työurallani"

$
0
0

Työpaikoille pitäisi saada sopimisen vapaus. Näin voi päätellä Suomen Yrittäjien Kantar TNS:llä teettämän työelämägallupin tuloksista. Työllisistä 63 prosenttia haluaa, että työpaikilla voisi sopia työehdoista, jos sekä työnantaja että työntekijä sitä haluavat.

Vastaajista 19 prosenttia on eri mieltä ja 18 prosenttia ei osaa arvioida asiaa. Kyselyyn vastasi 1061 työelämässä olevaa.

Sopimisen vapaus tuo etuja työntekijöille ja työnantajalle sekä mahdollistaa liiketoiminnan kehittämisen. Tästä elävä esimerkki on vaasalaisen siivouspalveluyritys Kiffel. Yritys haluaa maksaa alan normitasoa parempaa palkkaa ja tarjota asiakkaille monipuolisia palveluita. Se ei onnistu ilman sopimisen vapautta. Esimerkiksi koronakriisissä työyhteisö päätti ottaa kaikki keikat vastaan, mitä onnistuttiin saamaan. Aikataulut elivät paljonkin.

– Työvuorot pitäisi ilmoittaa 2-3 viikkoa etukäteen, mutta keikkaluontoisessa työssä sen on mahdotonta. Työntekijöillä on myös enemmän joustoa, kun voi vaikka joulunaikaan tehdä enemmän tunteja, sillä tammikuussa on aina hiljaisempaa. Työn jaksotus on työntekijälähtöistä, mutta pidemmistä päivistä ei makseta ylityökorvauksia, Kiffelin toimitusjohtaja Jenni Parpala kertoo.

Hän on myös Nuorten Yrittäjien puheenjohtaja.

Työvuorojen suunnittelu kovin pitkälti etukäteen ei myöskään sovi tulevaisuuden palvelukokemuksen takaamiseen. Verkkokauppojen ja -palveluiden kehittyessä asiakkaat haluavat palvelut lyhyellä varoitusajalla.

– En voi istuttaa työntekijöitä toimistolla odottamassa. Nopealla reagoinnilla palvelusta voidaan laskuttaa oikea hinta, joka näkyy parempana palkkana. Se on matalapalkka-alalla huomattava etu, Parpala kertoo.

Kiffeli teki myös koronakriisissä työntekijöidensä kanssa sopimuksen, joka säästi työntekijät lomautuksilta. Koronakriisissä työntekijät suostuivat kolmen päivän palkattomaan vapaaseen kukin vuorollaan. Ilman järjestelyä, lomautus olisi ollut väistämättä edessä.

– Se oli hienoin hetki työurallani. Keväällä oli myös aito huoli siitä, saisiko työntekijä liitosta rahaa, sillä lomautushakemusten käsittelyajat olivat kuukausien pituisia, Parpala sanoo.

Selvä tulos

Parpala osti hiljattain myös pesulaliiketoiminnan. Ajatus on, että jos toisessa toiminnassa on hiljaisempaa, työntekijä voi saada vuoroja toisesta toiminnosta. Monityöpaikkainen työelämä on myös tulevaisuutta palvelualoilla.

Työelämägallupin mukaan 49 prosenttia vastaajista haluaisi sopia työpaikoilla palkoista, korvauksista ja lisistä, 46 prosenttia työajoista, sekä 44 prosenttia lomien ja vapaiden ajankohdista enemmän kuin nyt. 31 prosenttia haluaisi sopia monipaikkatyön käytännöistä.

– Työelämässä olevat haluavat laajalti sopimisen vapautta. Sitä haluavat kaiken ikäiset kaikenlaisilla työpaikoilla. Tässä ei ole mitään epäselvää, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

Sopimisen monet muodot

Miten työpaikoilla sitten käytännössä sovitaan? Jenni Parpalan Kiffelissä on 15 työntekijää. Yritys pitää kuukausipalaverin, jossa kaikki asiat käydään läpi.

– Meillä on yrityksessä suoraan puhumisen kulttuuri, Parpala toteaa.

Hän ymmärtää kuitenkin tarpeen myös luottamusvaltuutetulle.

– Kun yritys kasvaa, on helpompaa, kun on yksi kanava, jonka kautta kommunikoida. Luottamusvaltuutettu sujuvoittaa asioita. Hänet voidaan valita demokraattisesti vaaaleilla, millä on positiivinen vaikutus yritykseen. Meillä ei ole virallisesti nimitetty ketään, mutta sanansaattaja löytyy. Työyhteisöistä nousee aina joku mielipidevaikuttaja, Parpala toteaa.

Työelämägallupin tuloksissa 74 prosenttia vastaajista kannattaa sitä, että kaikki työntekijät ovat sopimisessa samanarvoisessa asemassa riippumatta ammattiliiton jäsenyydestä. Eri mieltä on vain 14 prosenttia vastaajista, eniten yli 55-vuotiaiden ikäryhmässä.

–  Myös liittojen jäsenet nostavat luottamusvaltuutetun luottamusmiehen edelle työpaikan sopimisosapuolena. Työelämässä olevat puolustavat ihmisten yhdenvertaisuutta sopimiseen riippumatta siitä, ovatko ihmiset liiton jäseniä tai eivät, Työmarkkinajohtaja Janne Makkula toteaa.

Luottamusvaltuutettua kannattaisi vastaajista 38 prosenttia vastaajista. Toiseksi suosituin vaihtoehto olisi se, että koko henkilöstö olisi yhdessä sopimassa. Ammattiliiton luottamusmiestä kannattaa 20 prosenttia.

Luottamusvaltuutetun kannatus on vahvinta suurilla työpaikoilla. Pienillä taas halutaan sopia koko henkilöstön voimin.

– Pitää rakentaa malli, jossa sopiminen on laajalti mahdollista myös koko henkilöstöä edustavan luottamusvaltuutetun kanssa. Luottamusvaltuutettu on merkittävästi luottamusmiestä halutumpi sopimisen osapuoli työpaikoilla, Makkula sanoo.  

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

 

Tutkimus: Yli 70 prosenttia haluaa tehdä etätöitä – Mainostoimistossa lisääntyneen etätyön vaikutukset pelkästään positiivisia

$
0
0

– Eniten etätöitä haluavat tehdä ne, joilla on siitä kokemuksia. Tämä kertoo, että kokemukset monipaikkatyöstä ovat valtaosin myönteisiä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

Noin 350 000 henkilöä haluaisi olla koko ajan etätöissä. Etätyöllä on myös varjonsa. Se on vähentänyt liiketoimintaa ja asiakasvirtoja alueilla, joilta etätyöntekijät ovat siirtyneet pois. 

– Tämä on asia, joka pitää ottaa elinkeinopolitiikassa huomioon.

Etätöitä teki Työelämägallupin mukaan noin 1,15 miljoonaa suomalaista, eli 48 prosenttia työllisistä. Gallupin toteutti Kantar TNS Yrittäjien toimeksiannosta.

15 prosenttia työllisistä haluaisi tehdä jatkossa etätöitä koko ajan ja 36 prosenttia osan viikosta. 21 prosenttia haluaisi tehdä etätöitä, mutta ei voi. Niistä, jotka ovat jo tehneet etätöitä, 81 prosenttia haluaisi tehdä niitä myös jatkossa. Eniten kannatusta on yhdistelmämallilla: välillä etänä, välillä työpaikalla. 

– Tulevaisuuden työelämän suosikki on hybridityö: työtä tehdään vaihdellen työpaikalla, kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Tämä on hyvä malli myös monelle työnantajalle, Pentikäinen summaa.

Viidennes haluaisi tehdä monipaikkatyötä vapaa-ajan asunnossaan. 

– Tämä on suuri mahdollisuus mökkipaikkakunnille luoda uutta työtä ja hyvinvointia, Pentikäinen huomauttaa.

Työmatka-aikaa säästyi lähes tunti päivässä

Työmatka-aikaa säästyi etätyöntekijöillä keskimäärin noin 50 minuuttia vuorokaudessa, mikä tarkoittaa kansantalouden tasolla noin 2,75 miljoonaa vuorokautta. 

– Tämä on merkittävä ajansäästö, ja antaa monelle mahdollisuuksia käyttää aikaansa muihin asioihin, vaikka perheen kanssa, opiskeluun tai liikuntaan. Tällä voi olla suuri vaikutus hyvinvointiin, Pentikäinen toteaa.

Mainostoimistoyrittäjä uskoo etätyön toimivan hyvin, kunhan työyhteisössä on luottamuksen kulttuuri

Perttu Kouvalaisen mainostoimisto Fabrikissa työskentelee noin 20 työntekijää Joensuussa ja Helsingissä. Helsingissä on tehty korona-aikana etupäässä etätöitä, ja Joensuussa taas osa tekee töitä etänä ja osa enimmäkseen toimistolla.

– Korona on myös mahdollisuus, sillä se auttoi suomalaisia tekemään digiloikan. Sympatiani ovat niiden puolella, jotka ovat joutuneet esimerkiksi palvelualoilla hankaliin tilanteisiin.

Suomen Yrittäjien hallituksessa istuvan Kouvalaisen mukaan etätyö toimii hyvin, jos yrityksiin on onnistuttu luomaan luottamuksen kulttuuri. Myös gallupin mukaan työnantajat suhtautuvat etätyömahdollisuuksiin myönteisesti.

– Fabrikilla on ennen koronaakin saanut tehdä vapaasti etätöitä, mutta korona on lisännyt etätöitä. Jotkut pystyvät keskittymään kotona, jotkut taas toimistolla ja niin poispäin. Jos ihmiset kokevat, että heille on parempi työskennellä ilta-aikaan, eikä satu olemaan palavereja, he voivat tehdä niin.

Yrittäjä itse on tehnyt kolmanneksen työajastaan etänä.

– Koko henkilökunta teki keväällä enemmän ja syksyllä hieman vähemmän etätöitä, Perttu Kouvalainen kertoo.

Millaisia vaikutuksia 20 henkilön työyhteisössä on ollut lisääntyneellä etätyöllä?

– Vaikutukset työtyytyväisyyteen ja oman työn hallintaan ovat yksilöllisiä. Sen sijaan mielestäni etätyö on parantanut laatua ja tehokkuutta. Kun ihmiset saavat työskennellä siten, kuin heille parhaiten sopii, mielestäni se toimii hyvin silloin.

Myös työhön liittyvä ideointi on sujunut ongelmitta.

Oman työn hallinta kasvanut, tuottavuus parantunut ja kiire vähentynyt

– Monipaikkatyön saldo koetaan kiistatta positiiviseksi: työn itsenäisyys on kasvanut, työtyytyväisyys on lisääntynyt, oman työn hallinta on kasvanut, tuottavuus on parantunut ja kiire on vähentynyt. Nämä ovat suuria asioita. Toki on myös kielteisiä kokemuksia, Pentikäinen summaa.

Tulokset ovat monelta osin hieman heikentyneet edellisestä, elokuussa tehdystä kyselystä. 

– Jatkuva etätyö myös väsyttää ja on kaipuuta työyhteisöön. Kokemukset monipaikkatyöstä ovat kuitenkin selvästi positiivisella laidalla, Pentikäinen vertaa tuloksia.

–  Etätyö näyttää vähentävän työajan merkitystä sekä vaikeuttavan työ- ja vapaa-ajan erottamista. Se on myös kasvattanut johdon ja esimiesten merkitystä sekä lisännyt sitoutumista työnantajaan. Nämä korostuvat naisilla. 

Jopa 72 prosenttia kokee, että työnantajan suhtautuminen on ollut myönteistä.

–  On erinomaista, että työnantajat suhtautuvat etätyömahdollisuuksiin myönteisesti. 

Nuoret tarvitsevat tukea etätyössä – Esimiesten rooli korostuu

Nuorilla näyttää olevan eniten ongelmia etätyöajan työ- ja perhearjessa. Heillä myös työn itsenäisyyden kokemus on eniten lisääntynyt. Samalla tuottavuuskokemukset ovat muita heikommat ja sitoutuminen työnantajaan on vähentynyt eniten. 

–  Tämä on ymmärrettävää. Nuorille työntekijöille pitää antaa riittävästi tukea, Pentikäinen sanoo.

Työelämägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Vastaajia oli 1061. 

Aineisto edustaa kohderyhmän työelämässä mukana olevia suomalaisia. Tutkimuksen kohderyhmä poimittu valtakunnallisesta Forum -nettipaneelista. Kysely tehtiin vuodenvaihteessa.

Kuva: Fabrik Oy, kuvassa Perttu Kouvalainen

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

 

Tiesitkö tästä alv-palautuksesta? Näissä tapauksissa vero voidaan palauttaa EU-ostoista

$
0
0

Suomalainen yrittäjä tai yritys voi hakea palautuksena arvonlisäveron, joka sisältyy liiketoimintaa varten muista EU-maista ostettuihin tavaroihin ja palveluihin. Myös tavaran maahantuonnin yhteydessä maksettu vero voidaan palauttaa.

Läheskään kaikki yritykset eivät kuitenkaan hyödynnä alv-palautusmahdollisuutta. Vuonna 2017 Verohallinto arvioi, että summa voi olla miljoonia euroja. Sen mukaan veroja saattoi jäädä hakematta muun muassa matka- ja seminaarikuluista.

– Selittäviä tekijöitä löytynee sekä tietopuolelta että siitä, millaiseksi palautusprosessi käytännössä koetaan: yrityksissä ei ole tietoa ja prosessi koetaan hankalaksi, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo.

Näissä tapauksissa palautus on mahdollinen

Tavaran tai palvelun ostohintaan sisältyvän arvonlisäveron voi saada takaisin, jos yritys on merkitty alv-rekisteriin, tavaroita tai palveluita hankitaan ulkomailta arvonlisäverollista liiketoimintaa varten ja yritys ei ole alv-velvollinen myynneistä siinä maassa, josta tavarat tai palvelut on ostettu.

Vaikka palautusmenettely on pääosin samanlainen kaikissa EU-maissa, yksityiskohdissa voi olla eroa. Kurjen mukaan esimerkiksi asiointikieli, tavaroiden ja palveluiden koodit, hakemuksen liitteisiin liittyvät käytännöt sekä asiamiehen toimivalta voivat poiketa valtiokohtaisesti.

– Tietojen tarkempi selvittely palautusmaan verottajan nettisivuilta tai EU-komission arvonlisäverotusta koskevasta käsikirjasta saattaa myös olla kynnyksen takana. Varsinkin jos ulkomaalaispalautukseen oikeuttavia laskuja on vain muutamia ja summat ovat pieniä, yrityksissä voidaan kokea, ettei vieras tai hankalaksi koettu menettely ”maksa vaivaa”, Kurki jatkaa.

Hän pitää mahdollisena, että palautusten hakemista voi edistää asioinnin siirtyminen ALVEU-palvelusta Verohallinnon sähköiseen OmaVero-palveluun.

Tarkempia ohjeita alv-palautuksen hakemiseen löytyy täältä. Täällä puolestaan opastetaan, miten palautusta haetaan OmaVero-palvelussa.

Brexit vaikuttaa palautuksiin

Brexit aiheuttaa muutoksia myös arvonlisäveron ulkomaalaispalautuksen hakemiseen. Verohallinnon sähköisessä OmaVero-palvelussa voi hakea palautusta hankinnoista, jotka on tehty Britanniassa viimeistään 31.12.2020. Hakemus on tehtävä viimeistään 31.3.2021.

– Palautushakemusta ei voi tehdä sähköisesti, kun hankinta Britanniassa on tehty 1.1.2021 tai sen jälkeen. Tällöin tarkempi menettelyohjeistus  tulee selvittää Britannian veroviranomaiselta, Kurki opastaa.

Arvonlisäveron palautusta voi hakea OmaVero-palvelussa Pohjois-Irlannissa tehdyistä hankinnoista silloin, kun hankinta koskee tavaroita. Pohjois-Irlantia koskeva siirtymäaika päättyy 31.12.2024. Verohallinnon verkkosivuille kerrotaan tarkemmin, miten Brexit vaikuttaa verotukseen.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

"Erittäin merkittävä päätös" – Järjestäytymätön työnantaja ei toiminut väärin kieltäydyttyään luottamusmiehen valinnasta

$
0
0

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut tuomionsa porvoolaisen yrityksen tapauksessa, jossa yritystä vastaan nostettiin kanne luottamusmiehen valinnasta.

Tapauksen taustalla on liittoon kuulumattoman porvoolaisyrityksen vastaanottama ilmoitus luottamusmiehen valinnasta. Sittemmin konkurssiin ajautuneessa yrityksessä oli noin 60 työntekijää, joista seitsemän kuului Teollisuusliittoon. Liittoon kuuluvat olivat valinneet keskuudestaan luottamusmiehen. Teollisuusliitto vaati työnantajaa hyväksymään vähemmistön valitseman luottamusmiehen yritykseen.

Työnantaja ei suostunut vaatimukseen vaan ilmoitti, että ei hyväksy luottamusmiehen valintaa. Yritys perusteli päätöstään sillä, että se ei ollut järjestäytymättömänä työnantajana sidottu yleissitovan työehtosopimuksen perusteella luottamusmiehen valintaa koskeviin työehtosopimuksen määräyksiin. Yritys ilmoitti, että työntekijöillä on mahdollisuus valita luottamusvaltuutettu työsopimuslain perusteella.

Tämän seurauksena työnantajaa vastaan nostettiin kanne, jossa vaadittiin vahvistusta sille, että myös yleissitovaa työehtosopimusta noudattava yritys on velvollinen noudattamaan työehtosopimuksessa olevia luottamusmiestä koskevia määräyksiä.

Oikeus arvioi, oliko porvoolaisyrityksellä velvollisuus hyväksyä kyseinen luottamusmies yritykseen. 

Tuomio: Työnantaja ei toiminut väärin

Käräjäoikeus päätyi tuomiossaan siihen, että yleissitovuus ei ulotu työehtosopimuksen luottamusmiesmääräyksiin. Tuomion mukaan yleissitovuus ei ulotu sellaisiin työehtosopimuksen määräyksiin, joiden tarkoituksena on turvata ensisijaisesti työntekijöiden yhteistä ”järjestöintressiä”. Oikeus katsoi, että luottamusmiehen valinta ei ole sellainen työehtosopimussäännös, joka olisi yleissitovana järjestäytymätöntä työnantajaa sitova.

Viime vuoden lopulla uutisoimme Turun hovioikeuden päätöksestä, jossa oikeus kumosi työnantajan edustajien käräjäoikeudessa saamat sakot. Tapauksessa oli kyse työnantajaliittoon kuulumattoman yrityksen kielto luottamusmiehen nimittämisestä yritykseen.

Kaksi betonialalla toimivan työnantajan edustajaa oli aiemmin joutunut käräjäoikeuteen syytettyinä luottamusmiehen valinnan estämisestä vuonna 2017.

– Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio on linjassa hovioikeuden ratkaisun kanssa. Keskeistä kummassakin on se, että tuomioistuin on katsonut, että yleissitovuuden piiriin eivät kuulu luottamusmiehen valintaa koskevat tes-määräykset. Nämä ovat merkittäviä ratkaisuja, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.

Työntekijät voivat valita luottamusvaltuutetun

Makkulan mukaan molemmat päätökset selkiyttävät tilannetta luottamusvaltuutetun ja luottamusmiehen valinnan osalta.

– Järjestäytymättömässä yrityksessä työntekijät pääsevät valitsemaan edustajansa. Laissa on määritelty, että silloin puhutaan luottamusvaltuutetusta. Jos yritys on järjestäytynyt, se on sitoutunut noudattamaan työehtosopimusta kokonaisuudessaan. Silloin myös määräys luottamusmiehestä sitoo yritystä. Tähän on haluttu oikeusistuimen linjausta ja nyt sellainen on saatu.

Käräjäoikeus totesi ratkaisussaan, että yhdistymisvapaus on työnantajien oikeus. Yhdistymisvapauteen kuuluvaa ammatillista järjestäytymisvapautta ei saa oikeuden mukaan rajoittaa työnantajien ja työntekijöiden keskinäisissä suhteissa. Työnantajalla on säännösten ja kansainvälistenkin oikeustapausten valossa oikeus olla järjestäytymätön.

– Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sellainen paikallisen sopimisen malli, joka rakentuisi yksinomaan luottamusmiesjärjestelmälle, on käytännössä mahdoton, Makkula sanoo.

Hän pitää käräjäoikeuden tuomiota merkittävänä myös siksi, että oikeus on selvittänyt myös kansainvälisiä sopimuksia ja velvoitteita, joita Suomella työoikeuteen liittyen on.

– Oikeus on nyt päätynyt siihen, että sellaista vaatimusta, jossa järjestäytymättömän työnantajan pitäisi hyväksyä luottamusmiesjärjestelmä itseään sitovaksi, ei ole myöskään Kansainvälisen työjärjestön ILOn sopimuksissa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Datasta kasvua – Siivousyritys Sivexin uusi digitaalinen johtamisalusta kehittää työyhteisön osaamista

$
0
0

Syksyllä 2020 alkaneessa IHAN-yritysohjelmassa noin 20 pk-yritystä lähti syksyllä 2020 luomaan uutta liiketoimintaa datasta.

– Sivex Oy on jo kehittänyt yhden digitaalisuuteen perustuvan, työntekoa ja johtamista edistävän työkalun, e-Tunti- ohjelmiston, mutta aidosti datan hyödyntämiseen pohjautuva toiminta tuo uusia mahdollisuuksia perusliiketoiminnan kehittämiseen, kertoo toimitusjohtaja-yrittäjä Monika Põldkivi.

Põldkiven mukaan he tuovat koulutussovelluksen juuri työtehtäviin ja työpaikalle.

– Emme pärjää yksin sovelluksen markkinoille tuomisessa emmekä kehittämisessä, vaan tarvitsemme yhteistyökumppaneita. Tavoitteemme on work smarter, not harder.

Toimialan haasteina on matala koulutustaso, työntekijöiden suomen kielen osaamisen puute ja korkea vaihtuvuus.

– Tavoitteenamme on ammattitaitoinen henkilökunta. Kun he ovat ammattitaitoisia, he ovat todennäköisimmin myös pitkäaikaisia työntekijöitä. Samalla työntekijäkulut vähenevät, koska uudelleen kouluttaminen ja työntekijöiden vaihtuvuus on kallista.

Esimerkiksi itsepuhdistavien uunien ja robotti-imurien käyttö edellyttää perehdyttämistä uusiin työmenetelmiin ja -laitteisiin.

Sitran yritysohjelma helpottaa datapohjaisen liiketoiminnan kehittämistä

Sitra haluaa luoda mallin, joka helpottaa datapohjaisen liiketoiminnan kehittämistä. Tätä tarkoitusta varten on kehitetty IHAN-yritysohjelma. Pk-yritykselle dataan perustuvan liiketoiminnan kehittäminen on haastavaa.

Sivex Oy on pääkaupunkiseudulla 30 työntekijän voimin toimiva suomalainen, virolaisten maahanmuuttajien perustama puhtaanapitoalan yritys, jonka asiakkaista 60 prosenttia on kotitalouksia ja 40 prosenttia yrityksiä.

Põldkiven mukaan tavoitteena on myös tehdä toimialasta houkuttelevampi.

– Yksi tavoite on integroida ulkomaalaiset työntekijät yritykseemme ja yhteiskuntaan. Toki samalla yrityksen arvo nousee ja brändi paranee.

Siivousala on hyvin kilpailtu ala.

– Ei tarvitse säästää työntekijän selkänahasta, vaan voi tehostaa toimintoja.

Yrittäjä Monika Põldkiven mukaan heidän tavoitteensa on saada bisnesenkeleitä tai sijoittajia mukaan, jotta uutta liiketoimintaa voitaisiin kehittää nopeammin.

Sivexin yrittäjä: ”Maailma muuttuu niin nopeaa vauhtia, ja meidän pitää pysyy perässä”

Mitä haluat vinkata pk-yrittäjälle, joka kiinnostunut datalähtöisen liiketoiminnan kehittämisestä?

– Ensin kannattaa tehdä selväksi, mikä on oikeasti se data. Sen jälkeen voit kehittää uutta liiketoimintaa huomattavasti nopeammin, ja saat siitä paljon irti, Põldkivi kertoo omasta kokemuksestaan.

– Tällä hetkellä maailma muuttuu niin nopeaa vauhtia, meidän pitää pysyy perässä maailman tarjoamissa muutoksissa. Jos lähtee nyt mukaan, tulee voittamaan asioita. Jos lähtee muutaman vuoden päästä, on jo odottamattomasti myöhässä.

Sitran ohjelma tarjoaa maksutta yritysten käyttöön datatalouden sääntökirjan.

Lisätietoa Sitran IHAN-yritysohjelmasta.

Kuva: Sivex Oy

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi


Ruisrockin promoottori ei näe mahdollisuutta kompromisseihin ensi kesänä: "35000 ihmistä on saatava alueelle päivässä"

$
0
0

Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa vieraana on Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä Vantaan Festivaalit Oy:stä. Korona on kurittanut kokenutta tapahtumajärjestäjää. Viime vuonna yrityksen budjetoitu liikevaihto oli 11 miljoonaa euroa, mutta toteutunut liikevaihto oli runsaat 4000 euroa, jos koronatukia ei lasketa mukaan.

– Jos sama kurjuus jatkuu, luvut ovat samanlaiset tänäkin vuonna. Löysä hirsi on roikkunut monta kuukautta tapahtuma-alan yllä, onhan se ollut raskasta. Ei auta kuin pysyä positiivisena. Olemme tiiviissä yhteydenpidossa festivaalijärjestäjien kanssa, yritämme pysyä kartalla ja toisaalta hakea ratkaisuja millä pystymme selviämään tilanteesta. Kaiken tämän keskellä alalla on vahva yhdessä tekemisen meininki.

Onni on ollut edellisvuosista kerätty puskuri sekä osaltaan myös Business Finlandin kehittämistuki.

Niemelä uskoo vahvasti, että Ruisrockin asiakkaat saapuvat sankoin joukoin paikalle, jos tapahtuma voidaan järjestää ensi kesänä. Ensi kesän festivaaliin on jo tehty useita artistibuukkauksia. 

– Noin puolet ohjelmasta on julkaistu. Kansainvälisiä pääesiintyjiä ovat muun muassa Martin Garrix ja Major Lazer. Juoma- ja ruokapalvelut ovat laajat kuten ennenkin. Pyrimme viikonlopun kestävään kokonaisvaltaiseen festivaalielämykseen, Niemelä kertoo.

"35 000 ihmistä saatava päivässä"

Jos rajoituksia on voimassa vielä ensi kesänä, festivaalien järjestely vaikeutuu Niemelän mukaan selvästi. Samaan hengenvetoon hän uskoo, että festivaalit eivät tule olemaan täysin entisensä.

– Tämä on yksi haastavimpia asioita, koska rajoituksista ei ole vielä mitään tietoa. Veikkaan, että hygieniataso paranee festivaaleilla pysyvästi. Sitä ihmiset todennäköisesti kaipaavat tästä eteenpäin. Jos turvavälejä koskevia rajoitteita tulee, järjestäminen menee kyllä haastavaksi. Kahden metrin turvavälejä ei voi tällaisessa tapahtumassa toteuttaa.

Niemelän mukaan Ruisrockia ei tulla järjestämään normaalia pienempänä tapahtumana.

– Matematiikka on aika karua. 35 000 ihmistä pitää yleisöä saada päivässä, muussa tapauksessa kyse on muunlaisesta tapahtumasta.

Niemelä pitää mahdollisena, että festivaalikävijöille tulee jonkinlainen vaatimus rokotuksen ottamisesta.

– Tanskassa on keskusteltu rokotuspassista tai jonkinlaisesta älypuhelinsovelluksesta, jolla voisi todistaa rokotteen saamisen tai sairastetun taudin. Ennen kaikkea matkailuala ajaa tällaisia ratkaisuja. On myös keskusteltu, että ihmisen pitäisi esittää riittävän tuore testitulos, joka olisi tapahtumaan osallistumisen vaatimuksena.

Kuuntele lisää Niemelän ajatuksia tulevasta festivaalikesästä Yrittäjän podcastin jaksosta. Podcast on kuunneltavissa myös Spotifyssa ja Googlen podcast-palvelussa.

Kuva: Vessi Hämäläinen / Ruisrock 2016

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Mitä pk-yrityksen pitää tietää sosiaalisesta vastuusta? Lue ihmisoikeusjuristin vinkit liikkeelle lähtöön

$
0
0

Lainsäädännössä on suuremmille yrityksille pidemmälle meneviä velvoitteita muun muassa yritysvastuun raportoinnin osalta. Lähtökohta on, että yritystoiminnalla ei saa olla negatiivisia vaikutuksia ihmisiin, jos niitä havaitaan, ne pitää poistaa.

Yritysvastuu sisältää yrityksen sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristövastuun osa-alueet. Yritysvastuu tarkoittaa sitä, että yritys selvittää toimintansa ja tuotteidensa vaikutuksia ihmisiin, ympäristöön ja yhteiskuntaan ja toimii minimissään tavalla, että vaikutukset eivät ole negatiivisia. ”Do no harm” on keskeinen ohjaava periaate yritysvastuussa.

Ihmisoikeudet ja niihin liittyvä yrityksen ihmisoikeusvastuu ovat sosiaalisen vastuun perusta. Valtioiden vastuulla on aktiivisesti toteuttaa ja yrityksillä puolestaan vastuu kunnioittaa ihmisoikeuksia.

– Yrityksen vastuu tarkoittaa, ettei se toiminnallaan heikennä sen keskeisten sidosryhmien ihmisten, eli työntekijöiden, asiakkaiden ja lähialueen ihmisten ihmisoikeuksia, ihmisoikeusjuristi ja yritysvastuuasiantuntija Merja Pentikäinen kertoo.

Hän neuvoo katsomaan yrityksen koko arvoketjua, kotipesän lisäksi erityisesti tuotantoketjuja ja tunnistamaan ihmisoikeuksien kannalta mahdolliset riskiraaka-aineet.

Suomalaiset yritykset tukevat ihmisoikeuksien toteutumista lakeja noudattamalla, mutta se ei riitä

Tammikuussa julkistetun niin sanotun SIHTI-hankkeen selvityksen mukaan valtaosa suurista suomalaisyrityksistä on sitoutunut yleisellä tasolla kunnioittamaan ihmisoikeuksia. Vain neljännes yrityksistä kuitenkin arvioi järjestelmällisesti ja julkisesti, millaisia vaikutuksia niiden liiketoiminnalla on ihmisoikeuksien toteutumiseen. Tulos noudattaa kansainvälistä keskiarvoa.

– Suomen kansainvälisesti hyväksymät ihmisoikeusnormit viedään meillä kansallisiin lakeihin, jolloin ihmisoikeuskieli ’katoaa’. Yritykset noudattavat esimerkiksi tasa-arvolakia ja työturvallisuuslakia, eikä hahmoteta, että lakien taustalla on ihmisoikeusnormeja, Pentikäinen Opinio Juris Oy:stä toteaa.

Pentikäisellä on hyvä tuntuma yrityskenttään, sillä hän on itse toiminut yrittäjänä pitkään ja on jo vuosia sparrannut yrityksiä ihmisoikeuksissa ja yritysvastuussa.

– Suomessa yritykset suoriutuvat kansainvälisesti vertaillen hyvin, sillä yritykset jo Suomen lakeja noudattamalla tukevat monin tavoin ihmisoikeuksien toteutumista. Lakien noudattaminen ei kuitenkaan riitä yritysvastuuseen, vaan yritysvastuun määritelmän mukaisesti pitäisi tehdä vielä vähän paremmin, kuin vain se, mitä laki vaatii.

Samalla on muistettava, että yritystoiminnalla on myös positiivisia vaikutuksia ihmisiin, esimerkiksi työllistämisen kautta.

EU:ssa valmistellaan due dilience -yritysvastuusääntelyä – ”Nyt näyttää siltä, että se tullee ulottumaan aikanaan kaikkiin yrityksiin”

Tällä hetkellä suurilta yrityksiltä edellytetään vastuullisuusraportointia, mukaan lukien sosiaalinen vastuu ja ihmisoikeuksien raportointi, EU-direktiivin nojalla.

YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia ohjaavat periaatteet koskevat kaikenlaisia yrityksiä ja niistä on tullut keskeisin yritysten ihmisoikeusvastuuta kansainvälisesti linjaava ohjeistus. Ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoite on yrityksen ihmisoikeusvastuun toteutumisessa keskeinen prosessi. Sen avulla yritys pystyy tunnistamaan, ehkäisemään ja lieventämään toimintansa aiheuttamia kielteisiä ihmisoikeusvaikutuksia sekä puuttumaan niihin.

– On tärkeää, ettei yritysvastuun kolmea osa-aluetta siilouteta, sillä ne monesti linkittyvät. Ympäristön tuhoutumisella on väistämättä vaikutuksia myös ihmisiin. Koronapandemia on konkretisoinut kuinka luonnon ja eläinten huono kohtelu kääntyy ihmistä vastaan.

Kansallisesti Suomessa on voimassa paljon sosiaaliseen ja ihmisoikeusvastuuseen liittyvää sääntelyä, jonka taustalla on erilaista kansainvälistä sääntelyä. Yritysten onkin hyvä havahtua siihen, mitä jo tehdään ja sitten arvioida, mitä vielä pitäisi tehdä.

– Yrityksissä pidetään monin tavoin huolta esimerkiksi ihmisten fyysisestä hyvinvoinnista ja siitä, ettei työ uuvuta psyykkisesti. Kun yrityksen tulee osoittaa ihmisoikeusvastuutaan, sen on kiinnitettävä huomiota juurikin tällaisiin kysymyksiin ja osoitettava oman toiminnan vaikutukset ihmisiin ja meitä kaikkia suojaaviin ihmisoikeuksiin, Merja Pentikäinen neuvoo.

Suomessa on selvitetty myös mahdollisuutta kansallisen yritysvastuulain säätämiseen.

– On selkeästi paineita tehdä sääntelyä, joka ei rajoittuisi vain suuriin yrityksiin. Olisi myös järkevää ulottaa sääntely koskemaan kaikkia yrityksiä edellä viitattujen YK:n ohjaavien periaatteiden linjausten mukaisesti.

Miten pk-yritys voi lähteä liikkeelle ihmisoikeuksien arvioinnissa? Huippuasiantuntijan vinkit

Pentikäinen toteaa, että vastuullinen toiminta on alkanut olla yrityksille jo edellytys markkinoille pääsyyn. Tulevaisuudessa vastuullisuus on välttämätöntä.

– Suuryritykset ovat alkaneet vaatia alihankkijoiltaan vastuullisuutta yhä enemmän. Yrittäjän on hyvä ottaa työkaluksi YK:n ohjaavat periaatteet ihmisoikeusvastuun jalkauttamiselle.

 Merja Pentikäisen vinkit ihmisoikeusvastuutyön aloittamiseen ja vahvistamiseen:

1. Aloita vastuullisuustyö ihmisoikeusvaikutusten arvioinnilla, eli selvitä, millaisia vaikutuksia yrityksen toiminnalla on työntekijöihin, asiakkaisiin ja lähialueen ihmisiin ja heitä suojaaviin ihmisoikeuksiin. Vaikutuksiin ja riskeihin vaikuttavat keskeisesti yrityksen toimiala ja tuotteet, myös maakonteksti.

Katso omaa ydintoimintaa, kuten omissa toimipisteissä ja tuotantolaitoksissa tapahtuvaa toimintaa, mutta myös hankintaan ja asiakaspintaan.

2. Hankinnan osalta on syytä mm. tunnistaa, käyttääkö yritys raaka-aineita, joihin liittyy ihmisoikeusriski. Esimerkiksi puuvillaan, moniin maataloustuotteisiin ja metalliraaka-aineisiin liittyy ihmisoikeusriskejä. Monimutkaisia hankintaketjuja ei tarvitse hallita seikkaperäisesti, mutta yrityksen on syytä hahmottaa oman hankinnan rakenne ja siihen liittyvät riskit. Yritys voi valita omat välittömät hankintakumppanit ja edellyttää niiltäkin vastuullisuutta.

3. Ihmisoikeusvastuussa kyse on yrityksen arkisista asioista, kuten ihmisten terveyden, turvallisuuden ja yksityisyyden suojaamisesta sekä syrjimättömyydestä. Esimerkiksi tehdas- ja rakennustyössä on riskejä ihmisten fyysiselle terveydelle, jota suojataan suojaimin ja erilaisin työturvallisuus- ja työsuojeluprosessein. Toimistotyöntekijöiden riskit voivat liittyä henkiseen työssä jaksamiseen.

4. Näe yritysvastuun eri osa-alueiden yhteydet. Ympäristövastuun toteuttaminen liittyy myös ihmisoikeusvastuun toteuttamiseen mm. ihmisten terveyden suojaamisen kautta.

5. Yrityksen aito vastuullinen toiminta välittyy vain viestimällä siitä. Viesti vastuullisuudesta ymmärrettävästi, avoimesti ja rohkeasti. Kerro onnistumisista, mutta myös haasteista ja keskeneräisestä työstä.

6. Yrityksen toiminta, tuotteet ja toimintaympäristö muuttuvat, jolloin myös yrityksen vaikutukset ihmisiin, ympäristöön ja yhteiskuntaan muuttuvat. Vastuullisuustyö on jatkuvaa, eikä siinä olla koskaan valmiita. Tärkeintä on ryhtyminen.

Valtioneuvoston kanslian SIHTI-hankkeen tarkoituksena on saada kattava ja syvällinen kokonaiskuva suomalaisyritysten ihmisoikeusvastuun toteutumisesta eli siitä, miten ne ovat toimeenpanneet YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia ohjaavia periaatteita.

Kuvassa Merja Pentikäinen, kuvaaja: Marjo Koivumäki, Studio Apris

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

10000 opettajaa sai koulutusta yrittäjyyskasvatuksessa – Palkittu yrittäjä: Ole ylpeästi generalisti, intohimo tekemisessä on kaikista tärkeintä”

$
0
0

Osaavia opettajia, yrittäviä nuoria -hankkeen projektipäällikkö Päivi Ojalan mukaan opettajien täydennyskoulutus on hyvä keino lisätä yrittäjyyskasvatusta opetuksessa. Suomen Yrittäjät on järjestänyt opettajille täydennyskoulutusta yrittäjyydestä. Koulutukset on toteutettu lääkintöneuvos Sakari Alhopuron lahjoituksen avulla. Kuudessa vuodessa koulutuksia on järjestetty noin 300 yli 50 paikkakunnalla. Niihin on osallistunut yli 10 000 toisen ja korkea-asteen opettajaa, opettajaksi opiskelevaa ja oppilaitosjohtajaa.  

Tänään keskiviikkona neljättä kertaa järjestettävän Koulutusjohdon foorumin teemana on yrittäjyyskasvatus.

Hankkeen puitteissa toteutettiin kyselytutkimus, jonka mukaan opettajien osaaminen yrittäjyyskasvatuksesta vahvistui koulutuksissa, ja ennen kaikkea opettajien motivaatio lisääntyi.

– Opettajat saivat myös käytännön työkaluja yrittäjyyskasvatuksen toteuttamiseen, Yrittäjien projektipäällikkö Päivi Ojala kertoo.

– Yhtenä tavoitteena oli, että koulutus vahvistaa yrittäjyystoiminnan juurtumista oppilaitoksiin. Huomasimme, että aika monessa oppilaitoksessa saatiin joukkovoimaa yrittäjyyskasvatukseen, yrittäjyyskasvatus jollain tavalla arkipäiväistyi, ja yhä useampi opettaja innostui siitä.

Käytännössä yrittäjyysopetuksen määrä lisääntyi toisella ja korkea-asteella toteutettiin uusia opintojaksoja. Lisäksi yrittäjyysopintoihin saatiin aiempaa enemmän opiskelijoita. Alhopuron lahjoituksen taustalla on tarve lisätä nuorten yrittäjyyshalukkuutta ja -osaamista sekä edistää uusien kasvuhakuisten yritysten syntymistä.

Opiskeluaikaiset yrittäjyysaikomukset säilyvät pitkälle tulevaisuuteen

Ojalan mukaan tutkimuksista tiedetään, että opiskeluaikaiset yrittäjyysaikomukset säilyvät pitkälle tulevaisuuteen. Toisen asteen opetussuunnitelmien tavoitteena on, että opiskelijat saavat tietoa yrittäjyydestä ja kerryttävät yrittäjyydessä tarvittavaa osaamista. Yrittäjyysosaaminen sisältyy myös korkea-asteen koulutukseen.

– Jokaisen oppilaan pitäisi päästä käytännönläheiseen ja toimintatasoiseen yrittäjyysopetukseen, eli pitäisi päästä käytännössä kokeilemaan yrityksen pyörittämistä.

Hanke on saanut lisärahoitusta, joten Suomen Yrittäjät jatkavat edelleen koulutuksia.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen selvityksen mukaan yrittäjyysopetuksessa löytyy rutkasti parannettavaa erityisesti ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden mukaan. Ojalan mukaan 2018 vuonna julkaistun selvityksen mukaan kritiikki kohdistui siihen, että yrittäjyyttä opetetaan edelleen liian usein yksipuolisilla tehtävillä, tai toisaalta opiskelijat eivät pääse kohtaaman yrittäjiä.

”Yrittäjän tärkeimpiä ominaisuuksia on se, että voi ylpeästi olla generalisti – intohimoa unohtamatta”

Kuukautiskuppeja valmistavan Lune Groupin toimitusjohtaja Heli Kurjanen löysi itse yrittäjyyden ”vahingossa”.

– En ikinä suunnitellut olevani yrittäjä. Mutta sattui käymään niin, että löytyi tuote, mitä halusin kehittää, ja sitä kautta siirryin yrittäjäksi. Sittemmin olen todennut, etten mitään muuta osaisi tehdäkään, kasvuyrityksen toimitusjohtaja, valtakunnallisella yrittäjäpalkinnollakin palkittu Kurjanen sanoo.

Kuukautiskuppi on vanha keksintö, mutta Lune Group ja Kurjanen ovat kehittäneet tuotettaan käyttäjäkokemuksen perusteella. Juupajokelainen Lune Group liittyi osaksi pörssilistattua biolääkealan yritys Peptonic Medicalia, joka hankki enemmistöosuuden yrityksestä syksyllä.

Tuotteista enemmistö myydään ulkomaille.

Millaisia terveisiä lähettäisit opettajille siitä, mitä yrittäjyysopetuksessa pitäisi huomioida?

– Realistinen kuva yrittäjyydestä syntyy vain tekemällä. Yrittäjän tärkeimpiä ominaisuuksia on se, että voi ylpeästi olla generalisti: osata vähän kaikkea, mutta mitään ei tarvitse osata kovin täydellisesti.

– Lisäksi pitää osata kysyä, ja kuunnella neuvoja, mutta pitää oma visio mielessä. Intohimo tekemisessä on kaikista tärkein. Opettajan on hyvä kannustaa verkostoitumiseen, etsimään tietoa, ja kuitenkin pitämään punaisen langan kirkkaana mielessä.

Yrittäjyys on vienyt sinua moneen ikimuistoiseen tilanteeseen – aina YK:n päämajaan asti pitämään puhetta. Lunette tekee hyväntekeväisyystyötä kehitysmaissa.

Yrityksen kasvattaminen ja laajan näkyvyyden kartuttaminen on vaatinut ”tiettyä hulluutta”.

– Tänne asti pääseminen on vaatinut luottoa omaan juttuun, olen vienyt yritystä eteenpäin, enkä ole liikaa miettinyt, mikä on oikein ja mikä väärin. Tosi pitkälle pääsee maalaisjärjellä.

– Suomessa edelleen liian herkästi ei luoteta omaan juttuun eikä uskalleta tehdä ratkaisuja, vaan halutaan aina mennä varman päälle. Vaikka vähän uskallus onkin viime aikoina lisääntynyt.

Lisätietoa Osaavia opettajia -yrittäviä nuoria -hankkeesta ja materiaalit

Lue lisää: Yrittäjäpalkitun Lunetten pääomistus myyty Ruotsiin: ”Tämä avaa uusia mahdollisuuksia meille”

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Isännöintialan yrityksille esitetään miljoonien eurojen seuraamusmaksua kartellista – Isännöintiliitto pitää KKV:n tulkintaa virheellisenä

$
0
0

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoi keskiviikkona järjestämässään tiedotustilaisuudessa esittävänsä noin 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja kuudelle isännöintialan yritykselle sekä Suomen Isännöintiliitolle. KKV:n mukaan yritykset ja liitto ovat sopineet keskenään hinnoista vuosina 2014-2017.  Virasto katsoo, että tänä aikana isännöintialan hintoja on pyritty korottamaan valtakunnallisesti.

KKV:n mukaan hinnankorotukset sovittiin niin, että kaikki kasvaneesta työmäärästä syntyneet kustannukset siirrettiin asiakashintoihin. Virasto kuvailee toimintaa "pitkään kestäneeksi ja järjestelmälliseksi". Kyseessä on mittava tutkinta, jonka aikana on tehty yhdeksän tarkastusta ja käyty läpi lähes 18 000 asiakirjaa.

Seuraamusmaksulistalla ovat KKV esityksen mukaan seuraavat yritykset: Realia Services Oy (vastaa yrityskaupan jälkeen myös Arenna Oy:n (ent. Colliers Isännöinti Finland Oy ja Ovenia Isännöinti Oy) osallisuudesta), Colliers International Finland Group Oy (ent. Ovenia Group Oy), Realia Group Oy, Realia Holding Oy, Isännöinti Ilkka Saarinen Oy, OP Koti Kainuu Oy (entinen OP Kiinteistökeskus Kainuu Oy), Oulun kiinteistötieto Oy ja Suomen Kiinteistöhallinta Oy, REIM Group Oy sekä REIM Hämeenlinna Oy. Näiden lisäksi listalla on Suomen Isännöintiliitto ry.

Suurin, noin 13,8 miljoonan euron seuraamusmaksu kohdistuu esityksessä Realia Servicesiin.

"Muistuttaa talousrikostutkintaa"

KKV:n mukaan yhteisestä hinnoittelusta sovittiin muun muassa erilaisissa seminaareissa sekä sähköpostitse ja WhatsApp-viesteillä. Viraston mukaan kartellin alkupisteenä näyttää olevan Roomassa järjestetty työseminaari.

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula pitää KKV:n selvitystä tarpeellisena.

– Seuraavaksi asian käsittely jatkuu markkinaoikeudessa, joka vasta ratkaisee asian. On tärkeää, että lakia noudatetaan ja että kilpailu markkinoilla toimii reilusti. On hyvä, että näitä asioita valvotaan, hän toteaa. 

Suomessa kartelleja ei ole kriminalisoitu. KKV:n mukaan Euroopan tasolla kartellien mahdolliseksi hinnankorotusvaikutukseksi on arvioitu 10-30 prosenttia.

– Kartellien tutkiminen muistuttaa vaativaa talousrikostutkintaa. Yhdenkin kartellin paljastaminen on valtaisa palapeli, KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo kertoi keskiviikon tilaisuudessa.

Isännöintiliitto: Tulkinta virheellinen

KKV:n esitystä kommentoinut Isännöintiliitto pitää viraston tulkintaa virheellisenä. Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva kommentoi asiaa tiedotteessa.

 − Ymmärrämme, ettei ala näyttäydy tämän tutkinnan valossa nyt moitteettomana, ja tästä syystä sekä isännöinti että heidän asiakkaansa joutuvat rakentamaan luottamusta uudelleen, hän sanoo.

Liiton mukaan se otti vuoden 2017 maaliskuussa käyttöön varovaisuusperiaatteen. Sen mukaisesti liitto kertoo, ettei se ota minkäänlaista kantaa isännöinnin kannattavuuteen, kustannustasoon ja sen nousuun.

Suomen Isännöintiliitto on Suomen Yrittäjien toimialajärjestö.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Opiskelijan vuokrapakun tarpeesta lähtenyt idea versoo ja tuo jopa uuden sijoitusmallin markkinoille

$
0
0

Suomen Vuokrabiilin perustaja Waltteri Niittula sai liikeidean yrittäessään itse vuokrata pakettiautoa opiskelukaupungissaan Vaasassa. Sopivaa ei löytynyt helposti, eikä kohtuullisella hinnalla. Tuotantotalouden opiskelija päätti ryhtyä autonvuokrauksen palveluntarjoajaksi itse ja hankki ensimmäisen vuokrattavan autonsa.

Vuosien kuluessa Niittula tunnisti laajemman tarpeen, kasvatti toimintaa ja kypsytteli erilaisia kehitysideoita. Osakeyhtiö syntyi maaliskuussa 2020.

Toiminnasta kumpusi lopulta palvelumalli, joka kehittää verkkoon koko paikkakunnan tarjonnan yhdistävän vuokra-autojen järjestelmän. Yrityksen toimialaluokitus onkin IT-konsultointi ja IT-palvelut.

Niittula päätti jalostaa suunnitelmansa pidemmälle. Hän kehitti nopean ja hintavertailua tukevan varausjärjestelmän, jonka kautta yritykset ja yksityishenkilöt voivat ansaita lisätienestiä vuokraamalla omaa autoaan.

– Vuokra-autojen ei tarvitse olla uusia. Näin loppuasiakas voi saada huokeamman hintatason ja vuokranantajalle paremman katteen, Niittula linjaa.

Yhdessä vihtiläisen UltraLeanBusiness Oy:n yrittäjä Antti Leijalan kanssa innovaatiosta kasvatetaan nyt koko Suomen kattavaa vuokra-autojen portaalia.

– Palvelu soveltuu laajasti pienille autovuokraamoille, joilta puuttuu digitaaliset työkalut ja myyntikanavat auton vuokraukseen. Lisäksi se mahdollistaa yrittäjyyden ja passiivisen liiketoiminnan aloittamisen valmiin liiketoimintamallin kautta, Leijala sanoo.

Vuokrabiilillä on aputoiminimi Pakuosake, joka on liiketoiminnan uusi haara. Konsepti mahdollistaa auton hankinnan vuokraustoimintaan tarvittaessa ilman pääomaa. Yrittäjä haluaa tarjota uudenlaisen sijoitusmuodon asunto- ja osakesijoittamisen rinnalle.

– Palvelumallin erityispiirteisiin lukeutuu helppo skaalautuvuus. Mukana on jo vuokranantajia Vaasasta ja Seinäjoelta, ja uusia tulee mukaan jatkuvasti. Tulevaisuuden tavoitteena on luoda Suomen laajin vuokra-autojen verkosto.

 

Toimitus

toimitus(at)yrittajat.fi

Viewing all 11212 articles
Browse latest View live