Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 11212 articles
Browse latest View live

Löydätkö uusia yritysasiakkaita nopeasti? Näin data tuo tehoa myyntiin ja markkinointiin

$
0
0

Kaupallinen yhteistyö: Asiakastieto

Suomessa on hieman laskentatavasta riippuen noin 700 000 toimivaa yritystä, ja uusia perustetaan vuosittain noin 70 000. Fakta on, että kaikki ne eivät ole potentiaalisia B2B-asiakkaita. Kuinka myynti ja markkinointi onnistutaan kohdistamaan kaikkein potentiaalisimmille yritysasiakkaille?

Varsinkin vaikeina aikoina resurssien kohdentaminen oikein on elintärkeää.

– Hyvinä aikoina kaikki rummuttavat ja joukosta on vaikea erottua. Huonoina aikoina otetaan markkinaosuuksia. Silloin monet laittavat pään pensaaseen, mutta rohkeat markkinoivat vähintään samalla teholla kuin aiemmin, sanoo kehitysjohtaja Pasi Kokkonen Asiakastiedosta. Oma asiakasrekisteri on syytä pitää kunnossa ja ajan tasalla: oikeat tiedot ovat yrityksen arvokkainta pääomaa. 

– Toiminta ei ole tehokasta, jos laskut eivät mene perille tai myyjät kontaktoivat vääriä henkilöitä ja ajavat vääriin paikkoihin. 

Tunnista kasvajat, rajaa riskit

Yrityksen liiketoiminta tehostuu omaa asiakaskuntaa analysoimalla. Kenelle voi myydä lisää? Tieto auttaa siirtymään mutusta ja arvailuista tulosten tekemiseen. Asiakastieto tunnistaa riski- ja kasvuluokituksia hyödyntämällä asiakaskunnasta todennäköisimmät kasvajat ja matalariskisimmät yritykset. Siten myynti ja markkinointi voidaan kohdistaa tehokkaasti maksukykyisille yrityksille.

Kyse on myös riskienhallinnasta. Viime vuonna jo 43 400 yrityksellä oli maksuhäiriömerkintä. Taloudellisen riskin kasvusta kertoo moni muukin muuttuja. Asiakkaan taustat kannattaakin tuntea ja pitää maksukäyttäytymistä silmällä. 

Asiakastieto tukee myös uusasiakashankinnassa. Hyvä tapa löytää uusia asiakkaita on tutkia nykyisiä ja etsiä lisää vastaavia yrityksiä. Tämä vie Asiakastiedon YritysfiltteriPro-työkalulla vain minuutteja. Tutustu tarkemmin YritysfiltteriPro:hon.

Datalla tehoa myyntiin ja markkinointiin x 3

1. Ajantasainen asiakaskanta on koko yritystoiminnan perusta. Pidä se kunnossa ja analysoi sitä.

2. Älä ammu sokkona. Tunnista sopiva markkina ja potentiaaliset asiakkaat. Asiakastieto auttaa kirkastamaan kasvun paikat.

3. Muista henkilökohtaisuus. Jos asiakasmassaa on paljon, sama viesti tietyissä kanavissa ei toimi kaikille. Tee uusasiakashankinnassa segmentointia ja jaa asiakkaat pienempiin ryhmiin. Mieti, miten lähestyt heitä. Mitkä asiat vievät lähemmäs ostamista? Asiakastieto auttaa myös tässä työssä.


Päättyikö tilikausi joulukuussa? Näiden osakeyhtiöiden veroilmoituksille tuli kuukauden lisäaika koronan vuoksi

$
0
0

Normaalisti veroilmoitus on annettava neljän kuukauden kuluessa. Verohallinnon päätös koskee niitä yhteisöjä ja yhteisetuuksia, joiden tilikausi on päättynyt joulukuussa 2020. Näiden yhteisöjen on annettava veroilmoitus viimeistään 31.5.

Yhteisöjä ovat osakeyhtiöiden lisäksi esimerkiksi yhdistykset, asunto-osakeyhtiöt, kiinteistöyhteisöt, ulkomaiset yhteisöt, osuuskunnat ja sijoitusrahastot.

Uusi veroilmoituksen määräpäivä tulee näkyviin OmaVeroon huhtikuun aikana.

Lisäajasta huolimatta Verohallinto toivoo, että yhteisöt antaisivat veroilmoituksensa normaalissa määräajassa, jos se on mahdollista.

Veroilmoituksen määräajan pidennys ei vaikuta yhteisöjen kiinteistöverotietojen korjaamisen määräpäivään, joka on 30.4.2021.

toimitus(at)yrittajat.fi

Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa 27.4. – Mukana yksinyrittäjätuki ja sulkemiskorvaus

$
0
0

Kustannustuen kolmas kierros sai perjantaina 9. huhtikuuta eduskunnan hyväksynnän. Vaikka tuki on perustaltaan ollut sama, kriteerit ja painotukset ovat olleet jokaisella kierroksella hieman erilaisia. Kustannustukea on kehitetty palautteen ja kokemusten perusteella.

Nyt käsittelyssä on kustannustuen lisäksi ollut sulkemiskorvaukset mikro- ja pienyrityksille, joiden toiminta on suljettu viranomaisten päätöksellä.

Kustannustuen kolmas hakukierros avautuu 27.4.2021 ja sulkemiskorvauksen 12.5.2021. Yritykset hakevat molempia tukia Valtiokonttorista.

– Molempia pitää siis hakea erikseen ja yrittäjän tulee olla hereillä tämän suhteen, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on laskenut yli 30 prosenttia koronaepidemian vuoksi tukikaudella 1.11.2020–28.2.2021, kun sitä verrataan pääsääntöisesti vastaavaan ajankohtaan vuosina 2019–2020.

Sulkemiskorvausta voivat hakea mikro- ja pienyritykset, joiden asiakastilat on suljettu lain tai viranomaisen määräyksestä.

Kustannustukilakiin on tehty muutoksia, jotka mahdollistavat tuen myöntämisen joustavammin yksinyrittäjille ja pienyrityksille sekä uuden sulkemiskorvauksen koronaepidemian takia suljetuille yrityksille. Tasavallan presidentti vahvisti kustannustukilain muutokset 9.4.2021, ja laki tulee voimaan 12.4.2021.

– Valmistelemme parhaillaan myös suurten yritysten sulkemiskorvausta ja tapahtumatakuuta, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Kustannustukea kaikille toimialoille

Kaikkien toimialojen yritykset voivat hakea kustannustukea. Valtioneuvosto antaa huhtikuussa asetuksen toimialoista, jotka voivat hakea tukea ilman lisäperusteluja. Näitä ovat toimialat, joiden liikevaihto on laskenut vähintään 10 prosenttia tukikaudella. Jos yritys ei kuulu asetuksessa määriteltyyn toimialaan, sen on perusteltava erikseen liikevaihdon lasku koronan takia.

– Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa hyväksyttävien toimialojen listaa.  Sen pitäisi tulla tällä viikolla tietoon. Tämä ei kuitenkaan poissulkeva kriteeri. Jos yritys pystyy osoittamaan syy-seuraus-suhteen koronaan, niin epäämiselle ei syytä, Kuismanen sanoo.

Kustannustuki on korvaus yrityksen joustamattomista kustannuksista ja palkkamenoista, mutta sillä ei korvata liikevaihdon laskemista. Joustamattomat kustannukset on nyt määritelty laissa entistä tarkemmin. Lisäksi työnantajan sivukuluista, kuten sosiaaliturvamaksuista ja työterveyskustannuksista, voidaan jatkossa korvata tietty osuus.

Yksinyrittäjät hakevat tukea jatkossa Valtiokonttorista

Kustannustukea maksetaan yrityksille vähintään 2000 euroa, jos tukiehdot täyttyvät. Tukea myönnetään yritysten liikevaihdon laskun ja toteutuneiden kustannusten mukaan.

Jotta yritys voisi hakea kustannustukea, sillä täytyy olla Y-tunnus. Vaatimuksena on myös, että yrityksellä on tukikaudella hyväksyttäviä kustannuksia vähintään 2000 euroa.

Tuen enimmäismäärä kasvaa, mikä puolestaan vastaa erityisesti isojen yritysten tarpeisiin. Yritys voi saada tukea miljoona euroa, kun aiemmilla hakukierroksilla yläraja on ollut 500 000 euroa.

– Kustannustuki 3 pitää edelleen sisällä valuvikoja: Vaatimus liikevaihdon alenemisesta on edelleen 30 prosenttia, kun sen pitäisi olla 20-25 prosenttia. Omavastuu osuus on liian korkea ja korvattavien kustannusten alaraja olisi pitänyt olla 1000 euroa, Kuismanen sanoo.

Lue myös: Yksinyrittäjä kehuu tulevan kustannustuen hakuprosessia: "Jos viitsii pienen vaivan nähdä, järjestelmä ohjaa"– Tämä tuesta tiedetään nyt

Sulkemiskorvaus pienille yrityksille

Yrityksille maksetaan korvaus, jos niiden toimitilat on lain tai viranomaismääräyksen johdosta pidettävä suljettuina koronavirusepidemian vuoksi. Uusi sulkemiskorvaus koskee pieniä yrityksiä ja mikroyrityksiä, joissa on enintään 49 työntekijää.

Suljetut yritykset voivat hakea myös kustannustukea.

Suurempien yritysten sulkemiskorvaus on valmistelussa. Työ- ja elinkeinoministeriö neuvottelee parhaillaan Euroopan komission kanssa suurten yritysten tuen ehdoista ja enimmäismäärästä.

Sulkemiskorvaus koskee ravintoloita ja muita ravitsemisyrityksiä, jotka on suljettu tilapäisesti asiakkailta majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetulla lailla. Ruoan noutomyynti on kuitenkin sallittua. Korvaus lasketaan sen toiminnan osalta, jota sulkeminen koskee.

Korvausta voidaan maksaa myös yrityksille, jotka kunta tai aluehallintovirasto on määrännyt suljettavaksi tartuntatautilain nojalla. Näitä ovat esimerkiksi liikunta- ja urheilutilat ja kuntosalit, yleiset saunat, uimahallit ja kylpylät sekä sisäleikkipuistot. 

Sulkemiskorvaus perustuu yrityksen kuluihin helmikuussa 2021

Korvaus maksetaan yrityksille siltä ajalta, jonka ne ovat suljettuina. Jos yritysten asiakasmäärää on rajoitettu, mutta niitä ei ole suljettu kokonaan, ne eivät ole sulkemiskorvauksen piirissä.

Sulkemiskorvaus perustuu yrityksen kuluihin helmikuussa 2021 sekä ilmoitukseen siitä, kuinka suurta osaa liiketoiminnasta sulkeminen koskee. Palkkakuluista korvataan 100 prosenttia ja muista kuluista, kuten vuokrakuluista, 70 prosenttia.

Sekä kustannustuen että sulkemiskorvauksen määrässä otetaan huomioon aiemmin myönnetyt koronatuet. Tukien enimmäismäärä ei saa ylittää 1,8 miljoonaa euroa EU:n valtiontukisääntöjen mukaan.

Kustannustuen haku on käynnissä 23.6.2021 saakka. Sulkemiskorvausta on haettava neljän kuukauden sisällä sen kalenterikuukauden päättymisestä, jona velvollisuus pitää toimitilat suljettuina päättyi.

Kustannustuen ensimmäinen hakukierros järjestettiin heinä-elokuussa 2020. Toinen hakukierros käynnistyi joulukuussa 2020 ja päättyi helmikuussa 2021. Kolmannelle hakukierrokselle ja sulkemiskorvaukseen on varattu rahaa yhteensä 356 miljoonaa euroa.

 

Kaikille avoin tietoisku Kustannustuki 3:sta 14.4. täällä

Kaikille avoin tietoisku Sulkemiskorvauksesta 15.4. täällä

Maria ja Helena vaihtoivat alaa ja perustivat hotellin – Korona iski ja yritys jäi tukien ulkopuolelle, nyt toiminta on vaakalaudalla: "Kustannustuessa on vääristymä"

Tiesitkö tätä? Hallituksen varajäsenenelläkin voi olla vastuu yrityksen päätöksistä – Yrittäjien asiantuntija vastaa

$
0
0

Suomen Yrittäjien lakineuvojille tulee päivittäin kysymyksiä yrityslainsäädännön eri osa-alueista. Yksi yleinen aihepiiri käsittelee hallituksen työskentelyä.

Hallituksen varajäsenen rooli askarruttaa säännöllisesti kysyjiä. Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen avaa varajäsenen roolia.

– Hallituksen varajäsenellä ei lähtökohtaisesti ole vastuussa yrityksen toiminnasta tai päätöksenteosta. Osakeyhtiölain mukaan vastuu koskee vain tilanteita, joissa toimitaan hallituksen jäsenenä.

Varajäsenelle voi näin ollen koitua vastuita, jos osakeyhtiön varsinainen jäsen on estynyt ja varajäsen toimii hänen tilallaan.

– Kun varajäsen on hallituksessa, hänellä on vastuu niistä päätöksistä ja toimista, joita hän on tänä aikana tehnyt, Rytkönen sanoo.

Osakeyhtiölain mukaan yksi varajäsen tarvitaan, jos yhtiön hallituksessa on vähemmän kuin kolme varsinaista jäsentä. Muussa tapauksessa varajäsentä ei välttämättä tarvita.

Varajäsenen konkurssitausta voi vaikuttaa

Jos yritys menee konkurssiin ja henkilö on toiminut hallituksen varajäsenenä, hänelle ei voi tulla vastuita konkurssin takia. Tilanteella voi kuitenkin olla vaikutusta henkilön toimintaan muissa yrityksissä sekä näiden yritysten toimintaan, jos sama henkilö on samaan aikaan jonkin toisen yrityksen hallituksen varajäsen.

– Tällöin konkurssiin ajautuneen yrityksen tiedoissa näkyy kyseisen henkilön kohdalla niin sanottu negatiivinen vastuuhenkilötausta. Tämä voi vaikuttaa uuden perustettavan yrityksen tai toisen olemassa olevan yrityksen lainansaantiin. Lisäksi esimerkiksi verottaja voi antaa kielteisen päätöksen ennakkoperintärekisteriin merkitsemisestä, Rytkönen selvittää.

Hallituksen rivijäsenkään ei tavallisesti joudu henkilökohtaiseen vastuuseen osakeyhtiössä.

– Osakeyhtiömuodossa vastuu rajoittuu yhtiöön sidottuun pääomaan. Jos yhtiössä on tehty huolimattomia päätöksiä, silloin niistä voi seurata myös henkilökohtaisia vastuita kuten korvausvastuita yritykselle. Jos kaikki hallituksen päätökset tehdään harkiten ja lain mukaisesti, ongelmia ei tule.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

MehtäMörkö ja muut uudet yritykset – Katso iista!

$
0
0

Yrittäjät.fin lista uusista yrityksistä pitää sisällään maanantain ja tiistaiaamupäivän aikana rekisteröidyt uudet yritykset. Alkuviikon aikana on ehditty perustaa 318 yritystä.

Viikon muut uudet yritykset voi tarkastaa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-palvelusta.

Toimitus (at) yrittajat.fi

 

KotipaikkakuntaYritys
AkaaMescon Oy
AlavusMajLou
AskolaKyyhkysen Maatila
AskolaSRL Group Oy
AuraPuomi Oy
EckeröSoluddens ljus
EspooOoga Oy
EspooSeppala Capital Oy
EspooHuippu Kotipalvelu
EspooHURMA LKV OY
EspooHBH Holding Oy
EspooLumo Analytics Oy
EspooHillgrove Capital Oy
EspooRenVet Oy
EspooTop of the World Oy
EspooTilison Accounting Oy Ab
EspooNordic Client Service Oy
EspooWestend Barbell Oy
EspooOnego Wood Oy
EspooWikiCapitaali Oy
EspooFinnobiru
EspooTmi Vihersoft
EspooTwo-Or-More Oy
EspooLivia Lintu Oy
EspooNANNA SILVIA
EspooYoona's Aesthetic
EspooClapi Oy
EspooTmi Raimo Ainla
EuraVR-Paja Oy
ForssaProhanna Oy
GetaLiNAS FiNA TiNG
HaapavesiNiemelä Janne
HankoHanko Invest Oy
HelsinkiAntti Salonen
HelsinkiPUBLIC OFFICE
HelsinkiTmi Gary Klaukka
HelsinkiKiinteistö Oy Helsingin Ratakatu 1
HelsinkiPharmadomus Oy
HelsinkiNeulos & Co Oy
HelsinkiGardanna
HelsinkiDVMS Finland Holding Oy
HelsinkiUB NewCo 1 Oy
HelsinkiVatsela Investment & Consulting Oy
HelsinkiNordic XO Oy
HelsinkiNordiXCloud Oy
HelsinkiSisustusarkkitehdit Kalliomaa Oy
HelsinkiHRS Capital Invest Oy
HelsinkiKuntoonkotona Oy
HelsinkiTamaki Oy
HelsinkiTilitoimisto EXCELLENCE Oy
HelsinkiNosh Project Oy
HelsinkiMODERY Oy
Helsinki5th House Oy
HelsinkiK&I Verkkomyynti Oy
HelsinkiPetri Voutilainen Oy
HelsinkiVisually Voit Oy
HelsinkiHuimatar
HelsinkiTimart Oy
HelsinkiKoski Tech Oy
HelsinkiAutokorjaamo Pegfix
HelsinkiHyvin soivat kodit Oy
HelsinkiGreenbow Advisory Oy
HelsinkiStellula Oy
HelsinkiHBH Invest Oy
HelsinkiY-Myynti Oy
HelsinkiVelnas Oy
HelsinkiBhairav Oy
HelsinkiNUUD Helsinki Oy
HelsinkiCorporate Conceptz Oy
HelsinkiArt4Me Oy
HelsinkiANAE Labs Oy
HelsinkiElisa Ruu Tmi
HelsinkiBalrani Oy
HelsinkiHevituonti Oy
HelsinkiAbraca Oy
HelsinkiVilhon opetuspalvelu
HelsinkiNiti Invest Oy
HelsinkiSkene Oy
HelsinkiPartnerittimi
HelsinkiSinianna Visuals
HelsinkiLuokse Design
HelsinkiGiant Moose Oy
HelsinkiInnotank Oy
HelsinkiAfrocheck
HelsinkiLekendat Holding Oy
HelsinkiKuusmanen
HelsinkiPsykologi- ja terapiapalvelut Sisäinen tarina
HelsinkiRhoda Korpijärvi
HelsinkiAntin asunnot Oy
HelsinkiFysio Mona
HelsinkiElise Byman
HelsinkiSamir Bousseksou
HelsinkiKatja Lindell
HelsinkiÅKE Fix
HelsinkiTmi Sofia Manninen
HelsinkiZwan Dara
HelsinkiKOHU Ravintolat Oy
HollolaSuomen Julkisivupuhdistus Oy
HuittinenPZ Welding Service Oy
HyvinkääVaisaton Oy
HyvinkääGreen Play
HämeenkyröJJL Solutions
HämeenlinnaHuopahelmi
HämeenlinnaTmi Taika Töyräs
IiOKN-Service
IkaalinenTajakon
ImatraSaifin Sakset
ImatraJamokit Oy
ImatraSäämingin Palvelut Oy
JoensuuTmi Piia Virnes
JoensuuJaveke
JoensuuJoensuun Saunalautta
JoensuuBad Bee Fix Oy
JoensuuTmi Aapo Hiltunen
JoensuuFysio-Sport Anni
JomalaByggpartner Åland Ab
JomalaSeppos Entreprenad
JuvaItä-Suomen Tilintarkastus Oy
JyväskyläMarianne Mikkonen
JyväskyläSuomen Tieverkko Oy
JyväskyläVeranda Työnohjaus ja psykologipalvelut
JyväskyläAkvaluola
JyväskyläAwardium Oy
JyväskyläMuJas Oy
JyväskyläMaarakennus MJ Oy
JyväskyläHarju Training Oy
JärvenpääPotkua Pisnekseen Oy
KaarinaTehopaja Oy
KajaaniTmi BW-Service
KajaaniKajaanin Tieisännöinti Oy
KajaaniM Sisters oy
KangasalaKL Tekniikka
KangasalaPazzi Kangasala Oy
KankaanpääJJ Tekinfra Oy
KauhajokiTmi Pähkinäforest
KauhavaPR Group Oy
KemiönsaariTmi Veijo Viitanen
KeravaEbelz Oy
KeravaAudus Oy
KeravaNBink
KeuruuTmi Helenan Lämpimäiset
KeuruuJupLa Oy
KirkkonummiVainda consulting
KirkkonummiA.M. Laatoitus Oy
KirkkonummiKoti ja Kikkailu
KirkkonummiEnesto OY
KirkkonummiPaulsro Capital Oy
KirkkonummiOmenalehto Living Oy
KiuruvesiTmi J. Riikonen
KokkolaKiinteistö Oy Torikatu 50, Kokkola
KokkolaKiinteistö Oy Mottinen 4 Kokkola
KokkolaKiinteistö Oy Mottinen 3 Kokkola
KokkolaKiinteistö Oy Mottinen 2 Kokkola
KokkolaKiinteistö Oy Mottinen 1 Kokkola
KokkolaParturi-kampaamo Angelica
KolariKiinteistö Oy Lompolon Lumo
KontiolahtiKRJ Konsultointi Oy
KorsnäsSkogsbruk Anders Kronstrand
KotkaTyyni aika
KotkaInsolarget
KouvolaBROLAS INVEST OY
KouvolaNiemistö Iina
KouvolaKuljetus J&T Eklöf Oy
KuhmoMoments by Sari
KuopioJomotus Koulutettu Hieroja TanjAnneli
KuopioAmir Mirani
KuopioNoniin Ravintolat Oy
KuopioLeväsen Metalli Oy
KuopioHuoltamo Helmi Oy
KuopioFocusing On You -Training/ Personal trainer-, hyvinvointi- ja liikuntapalvelut
KuopioMetsäpalvelu MehtäKopone
KuopioTree Jii Oy
KuopioKaVakTur Oy
KuopioJonse Oy
KurikkaLJT Service
KuusamoKiinteistö Oy Rukan Rytilammentie 12
LahtiDokusou Kamikaze Oy
LapinlahtiKäpylänpiha Oy
LappeenrantaTmi Toivo Lavikka
LappeenrantaHH Vet Oy
LaukaaRakennuspalvelu Pasi Väyrynen
LempääläMR Pro Fit
LietoRepera oy
LiminkaTekopojat Oy
LiminkaTmi Jukka Juusola
LoimaaSuvi Tullila
LoimaaLehtovaaran tila Oy
MaalahtiBokmal Ab
MaarianhaminaTempest Islands
MarttilaVeraze Oy
MikkeliVIARI Oy
MikkeliParkFix Oy
MuhosOulujoen Metsätyö Oy
MustasaariJKM-Infra Ab Oy
MäntsäläJuneko
NaantaliPuutax Oy
NokiaMV Betonilattiat Oy
NurmijärviMFA Oy
NurmijärviDion eCommerce Oy
NurmijärviFloat Industries Oy
NurmijärviHeimala Group Oy
OuluTmi Bylis siivouspaIvelu
OuluGlovexo Oy
OuluLuo Studio Oy
OuluFinstabil Oy
OuluPalloTV Oy
OuluMerilinnake Oy
OuluBootti Oy
OuluTmi Hanna Syrjä
OuluHennan Hyvinvointipalvelut ja Hieronta
OuluNytku Group Oy
OuluToss And Lily Oy
OuluJuntupe Oy
OuluTekmera Group Oy
ParainenSkäribagaren
ParainenNallebo Oy Ab
Pedersören kuntaMickis Garage
PieksämäkiA2K Kiinteistöt Oy
PieksämäkiPuheviestinnän Palvelut Päivinen
PietarsaariRoosan herkkupuoti
PirkkalaTuomikiinteistöt Oy
PirkkalaKieli- ja käännöspalvelut ad litteram tmi
PirkkalaPsykologipalvelu Jenni Männikkö
PolvijärviSusiturva oy
PoriP.Ramstedt Consulting Oy
PoriRauhanpuiston Kukka Auli Koivula
Pornainen1767 Sini Nupnau Oy
PorvooGröhnCare
PorvooVeiKat Oy
PorvooRosihl Oy
PorvooAffinance Trading Oy
PälkäneRakennustyö Virtanen
RaaheRah Parts Oy
RaaseporiuFirst Investments Oy
RaaseporiTmi Jemina Kraufvelin
RaumaSeaVision Oy
RiihimäkiKuukos Design Oy
RiihimäkiKoulutuspalvelu Myötatuulella 2.0
RovaniemiRakennuspalvelu Antinkaapo Oy
RovaniemiOuta Creative Oy
RovaniemiEläinlääkäri Aino Rissala
SaloTwistil
SaloGreen Calvalry Oy
SaloSRÄ Group Oy
SastamalaRakennus J.Mäkipää
SavukoskiPuitsi Oy
SeinäjokiTmi Sisustus& ompelu Susa
SeinäjokiKajo Mökit Oy
SeinäjokiSeinäjoen Korpilatu Oy
SeinäjokiNaps & Kops Rakennus Oy
SiikalatvaLH-Asennus Oy
SiilinjärviTmi Pasi Huhtinen
SipooTerje Grill Oy
SipooTurvallinen Talo Oy
SundÅlands Karamelleriet
SuonenjokiAminoversum Oy
SysmäSysmän Sähkö ja Kone
TampereTukikeskustelut
TampereBrand World Oy
TamperePick N Roll Oy
TampereGood Girls Oy
TamperePracticallyWood
TampereDum Sumus Oy
TampereTmi Bettina Linna
TampereLääkäri Ville Seppälä
TervolaTapani Juntikka Oy
TeuvaMehtäMörkö
TurkuLoopie Foods Oy
TurkuSaariston Huvila Rakennus oy
TurkuGigaSuperHyper Oy
TurkuITRI
TurkuNAM Holdings Oy
TurkuKiinteistö Oy Valurinkatu 1
TurkuAdeleke Amoda
TurkuE&F Team Oy
TurkuJovirak Oy
TurkuSaara Hallama
TurkuMawliid ahmed
TurkuVaseliinimonni Holding Oy
TurkuHarri Puro
TuusulaLaPi Oy
TuusulaLähiTropit Oy
UusikaarlepyyBCL Service Ab
VaasaVMJ Sillanpää Oy
VantaaTmi Ali Saleh
VantaaAbdi palvelu
VantaaFYGË FOOD OY
VantaaK-BeautyBox
VantaaJiiM Innovations Oy
VantaaAsunto Oy Vantaan Ruoholaukka
VantaaSiloVarvas
VantaaKuuCrafts Oy
VantaaSuomiKodit Oy
VantaaT2 Palvelu
VantaaMakkari Oy
VantaaPadel & Golf Plaza Oy
VantaaKunto-Oivio Oy
VantaaSocialRinga
VantaaOleg Kasuba TMI
VantaaValfreyja Club Oy
VantaaVRA Rakennus Oy
VantaaA&S Lempiäinen Oy
VantaaA Grafi
VantaaRusanen Holding Oy
VantaaCKHO Oy
VantaaARJY Group Oy
VantaaTmi Marju Kongo
VehmaaRakennuspalvelu RemontoiVille
VieremäPsykologipalvelu Emmi Hukkanen
VihtiRuno Creative Oy
VimpeliLephavi kiinteistöt oy
VirratTunnetaitojen tulkit Oy
VöyriRTN Marine Ab
YlivieskaMarjapihlaja
YlivieskaDon Junior
YlöjärviKiinteistö Oy Mettistö 1
YlöjärviLauri Nojonen
ÄhtäriSuolalaituri Oy
 
 SITA B.V., sivuliike Suomessa
 
 ATPI Norway AS, filial i Finland
  

Yritykset saavat tukea kiertotalouden innovaatioille – Tavoite tukea talouden elpymistä kriisin jälkeen

$
0
0

Tavoitteena on luoda uutta yhteistyötä eri toimijoiden välille ja näin löytää uusia ratkaisuja esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttamiseen sekä tukea koronapandemian jälkeistä talouden elpymistä.

Rahoituksella käynnistetään yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöohjelmia, jotka hyödyntävät kiertotaloutta ja tukevat innovaatioita ja osaamista. Näiden ohjelmien on tarkoitus luoda uusia toimintamalleja, liiketoimintaa ja työpaikkoja. 

Avustusta voivat hakea yritysten ja tutkimusorganisaatioiden lisäksi myös muut toimijat, kuten kunnat, maakunnat ja kansalaisjärjestöt. Avustuksen tavoitteena on luoda kiertotalouden liiketoimintaedellytyksiä vahvistavia uusia toimintamalleja ja varhaisen vaiheen yhteistyöverkostoja. Verkostoilla tarkoitetaan yhden tai useamman toimijan yhteistyöhön perustuvaa toimintaa, jossa resurssien ja datan jakamisella muodostuu uutta liiketoimintaa. Verkostojen ja yhteistyön ytimessä tulisi olla myös digitalisaation hyödyntäminen ja valmius laajempaan alustayhteistyöhön yli sektorirajojen.

Avustuksella voidaan rahoittaa

– kiertotaloutta edistävien strategisten kasvualustojen ja -liiketoimintaverkostojen toimeenpanoa

– kiertotalouden liiketoimintaverkostojen kehittämistä

– yritysten, valtion budjettitalouden organisaatioiden, korkeakoulujen ja vastaavien julkista tutkimusta tai tiedon levittämistä tekevien organisaatioiden sekä kunnallisten ja muiden julkisten organisaatioiden kiertotaloutta ja verkostojen kehittymistä edistäviä hankkeita.

Avustuksella ei voida rahoittaa

– jo vakiintunutta toimintaa, kyse ei ole toimintatuesta

– investointihankkeita (toimitilat, laboratoriolaitteet tms.), mutta kehittämistoiminnan kannalta välttämättömän käyttöomaisuuden kuten koneiden ja laitteiden hankinnat ovat tietyin ehdoin harkinnanvaraisesti mahdollisia

liiketoimintaa

– yksittäisen yrityksen hankkeitapelkästään hankintoja, avustettavat hankkeet voivat kuitenkin sisältää hankintoja.

Hakemukset täytyy toimittaa työ- ja elinkeinoministeriön kirjaamoon sähköpostitse 4.6.2021 kello 16.15 mennessä.

 

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi

Yritykset toivovat helpotuksia määräaikaisiin työsopimuksiin – syy löytyy nuorista: "Vakituisiin paikkoihin tulee vähemmän hakijoita"

$
0
0

Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan yrittäjät pitävät määräaikaisten työsopimusten helpottamista keinona tehokkaampaan työllistämiseen. Kyselytulosten perusteella suurempi vapaus tehdä määräaikaisia työsopimuksia kannustaisi yrittäjiä palkkaamaan lisää työntekijöitä.

– Kriisin exit-toimena kannattaisi ehdottomasti helpottaa määräaikaisia työsopimuksia. Se ei maksaisi mitään, mutta toisi todennäköisesti uusia työpaikkoja, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

Samalla linjalla on myös kotimaisen henkilöstöpalveluyritys Amikon toimitusjohtaja Jari Parkkinen.

– Näen, että määräaikaisilla sopimuksilla saadaan enemmän joustoa työmarkkinoille. Jos esimerkiksi tuotannon vaihtuvuus on yrityksessä suuri, tilannetta voidaan parantaa käyttämällä määräaikaisia sopimuksia. Hyötyä on myös epidemiatilanteissa.

Yrittäjägallupiin vastaajista 63 prosenttia pitää määräaikaisia työsopimuksia tehokkaimpana tapana työllistämisen lisäämiseen. Toiseksi suosituin tapa on henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen alle 10 henkilön yrityksissä (61 prosenttia vastaajista). 

– Tämä kertoo siitä, että koronakriisin takia pitää olla joustavammat pelisäännöt, Yrittäjien Petri Salminen sanoo.

Seuraavaksi tärkeimmiksi keinoiksi nousivat runsaampi tarjonta palkkatuesta (59 %), paremmat mahdollisuudet sopia työehdoista yritystasolla (58 %) ja takaisinottovelvollisuuden poistaminen (57 %). Työpaikkasopimisen liikkumatila ja takaisinottovelvoitteen poisto korostuvat yli kymmenen työllistävissä yrityksissä.

"Nuoret haluavat tehdä pätkiä"

Parkkisen mukaan yritykset suhtautuvat hyvin määräaikaisten sopimusten käyttämiseen.

– On myös niin, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kaikki nuoret eivät edes halua vakituiseen työhön. He haluavat tehdä pätkiä ja keskittyä sitten johonkin muuhun. Ei ole enää niin, että halutaan olla samassa paikassa ja pitkissä työsuhteissa. Tämä on ollut iso muutos työmarkkinoilla. Nuorille ei enää riitä neljän viikon lomakertymä.

Ilmiö näkyy käytännön henkilöstöpalveluyrityksen arjessa. 

– Itse asiassa on niin, että jos meillä on haussa vakituinen työpaikka, siihen tulee vähemmän hakijoita kuin määräaikaisiin pätkiin. Pelikenttä on muuttunut, Parkkinen lisää.

Yrittäjägallupin tulokset kertovat, että etenkin rakennusalalla ja isommissa yrityksissä normien keventäminen lisäisi työllistämishaluja.

Yrittäjiltä kymmenen kohdan ohjelma

Hallitusohjelmassa hallitus on sitoutunut merkittävään työllisyysasteen parantamiseen. Jos tavoitteeseen aiotaan päästä, Yrittäjien mukaan tarvitaan erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille toimivia keinoja. Päätöksiä toivotaan ensi viikon puoliväliriihestä.

– Yrittäjägallup osoittaa, jos on tahtoa, on keinoja helpottaa työllistämistä. Vastuulliset poliitikot eivät voi ohittaa näitä tuloksia. Esitämme, että hallitus edistää puoliväliriihessään ainakin määräaikaisten sopimusten helpottamista, työpaikkasopimista ja mahdollistaa takaisinottovelvoitteen poistamisen paikallisesti sopimalla, Petri Salminen sanoo.

Suomen Yrittäjät ehdottaa hallitukselle 10 keinoa parantaa työllisyyttä ja 10 keinoa auttaa yrittäjiä pärjäämään.

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1120 pk-yrityksen edustajaa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Hallituksen yrittäjyysstrategiaa päivitettiin – SY:n Kujala: "Suomeen tarvitaan yrittäjyysstrategia, johon koko hallitus sitoutuu"

$
0
0

Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti aamulla uuden version hallituksen Yrittäjyysstrategiasta. Sitä päivitettiin koronakriisin myötä. Strategian tavoitteena on tehdä Suomesta maa, jossa uskalletaan yrittää ja joka houkuttelee myös ulkomaalaisia työnantajia ja -tekijöitä.

Kansainvälisten vertailujen perusteella yrittäjyyden lähtökohdat ovat Suomessa hyvät. Kehitettävää kuitenkin löytyy, ja koronakriisin lopullisia vaikutuksia ei vielä tiedetä.

Vuoden 2020 maaliskuussa työ- ja elinkeinoministeriö listasi kehityskohteita tiedotteessaan. Pk-yritysten osuus viennistä on vain noin 16 prosenttia. Vain harvalla yrityksellä on kasvutavoitteita. Investoinnit ovat Suomessa kehittyneet jo pitkään heikommin kuin tärkeimmissä vertailumaissa. Myös työn tuottavuus on heikentynyt. Yrittäjien kokemia haasteita ovat osaavan työvoiman puute tietyillä aloilla, raskas lainsäädäntö ja heikko digitaalisuuden hyödyntäminen.

– Tilannekuva osoittaa, että Suomessa tarvitaan muutoksia, jotta yrittäjien olisi helpompi kehittää liiketoimintaa ja yritysten kasvaa. Omistajavaihdokset, osaava työvoima ja PK-yritysten kasvun esteet, ovat aiheita, jotka tulevat esille lähes poikkeuksetta yritysvierailuilla ja erilaisissa keskusteluissa, totesi elinkeinoministeri Mika Lintilä maaliskuussa 2020.

Oikeita signaaleja sekä luetettavuutta ja ennustettavuutta

Huhtikuussa 2021 Yrittäjyysstrategia uudistumisen ja kasvun mahdollistajana -tilaisuudessa oli huomioitava koronakriisi ja siitä selviäminen.

– Nyt tarvitaan luotettavuutta ja ennustettavuutta, eikä yhtäkään signaalia siitä, että Suomessa ei kannata yrittää ja investoida, tilaisuudessa kommenttipuheenvuoron pitänyt Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Kujalan mukaan esimerkiksi sote-uudistus, joka keskittää terveydenhuoltoa julkisiin palveluihin, varhaiskasvatuksen voitontavoittelun kieltämisaikeet sekä jätelain uudistus, jossa jätteiden kuljetusta osin aiotaan kunnallistettavaksi sen jälkeen, kun yrittäjät ovat jo investoineet järjestelmiin, ovat vääriä signaaleja.

– Yrittäjyysstrategian täytyy olla sellainen, johon koko hallituksen pitää sitoutua. Ei voi olla niin, että toisella kädellä annetaan ja toisella otetaan, Kujala sanoo.

Hänen mukaansa Yrittäjyysstrategian kokonaisuutta on hyvä täydentää teemalla, joka käsittelee kriisissä pahiten kolhiintuneiden yrittäjien ja yritysten toipumista ja uuden alun mahdollisuuksia.

Korona on vaurioittanut isoa osaa yrityskenttää. Nyt maksuvaikeuksissa on 15 prosenttia, lopettamista pohtii 12 prosenttia ja konkurssiuhkaa kokee 6 prosenttia yrityksistä.

– Nyt tarvitaan nopeita toimenpiteitä. Esimerkiksi Re-Starttiraha työttömyysturvan jälkeen, joka päättyy tällä tietoa kesäkuun loppuun, Kujala sanoo.

Yritystoiminnan päivittämisen tarve ei akuutin kriisivaiheen jälkeen häviä, päinvastoin. Ennätysmäärä yrittäjiä hakee tulevina kuukausina ja vuosina uutta alkua ja suuntaa yritystoiminnalleen.  Tiekartta ulos kriisistä on yrityksille tärkeä ja toimenpiteitä tarvitaan pian.

Työmarkkinauudistuksen on edettävä työllisyyttä tukevaan suuntaan

Yksi tärkeä ja kiihtyvä keskusteluaihe on työmarkkinauudistukset. Moni toimiala on siirtymässä enemmän paikalliseen sopimiseen. Euroopan maissa neuvottelut ovat siirtyneet lähemmäs yritystasoa ja hajautettuja sekä koordinoituja järjestelmiä, kun taas Suomessa on pysytty liittotason sopimisessa.

– Sopimisen lainsäädäntökehikon uudistaminen on todella tärkeää. Paikallisen sopimisen merkitys tulee strategiassa hyvin esille. Miksi sitä ei aidosti edistetä, Kujala kysyy.

Se, mikä strategiassa ei tule riittävästi esille, on yrittäjien verkostomainen toimintatapa. Pientä työnantajayrittäjyyttä korvaa tällä hetkellä yksinyrittäjien verkostoyrittäjyys, josta on tullut uusi työnantajayrittäjyyden muoto.

Strategiassa ei tule tarpeeksi esille mikrotyönantajayritysten ongelma ja työllistämisen riskin sekä taakan suuruus.

– Verkostoyrittäjien pitää päästä nykyistä vahvemmin yritysten kehittämis- ja tukipalveluiden piiriin. On tärkeä, että isojen ja pienten yritysten välillä on terve tasapaino. Molempia tarvitaan, ne toimivat samoissa arvoketjuissa, Kujala sanoo.

Koronakriisi on opettanut kaikille uusia asioita. Päättäjät, yrittäjät ja työntekijät samoin kuin edunvalvojat ovat joutuneet koronakriisissä tarkastelemaan toimintaansa. Kriisin hellittäessä, on tärkeä tarkastella, millä toimintamalleilla jatkossa pärjätään.

– Yrityspalveluiden tarjonta täytyy tutkia ja kehittää niitä vastaamaan yritysten tarpeita jatkoa ajatelleen, Kujala toteaa.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi


Verojen maksujärjestelyihin helpotuksia viime vuoden tapaan – Viivästyskorko viime kesän tasolle

$
0
0

Veroille voi normaalistikin saada lisää maksuaikaa, jos joutuu tilapäisiin maksuvaikeuksiin. Koronaviruspandemian pitkittymisen takia maksujärjestelyn ehtoja on tarkoitus viime vuoden tapaan helpottaa ja samalla alentaa maksujärjestelyyn kuuluvien verojen viivästyskorkoa.

– Tämä on hieno uutinen! Olemme viestineet, että yrityksillä on koronatilanteen pitkityttyä edelleen tarvetta verotuksen joustoille, ja on erinomaista, että huojennettu maksujärjestely saa jatkoa, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo.

Viivästyskorko alenisi 2,5 prosenttiin

Maksujärjestelyssä olevien verojen viivästyskorkoa ehdotetaan alennettavaksi 7 prosentista 2,5 prosenttiin. Viivästyskoron suuruus olisi sama kuin viime kesänä tehdyissä helpotetuissa maksujärjestelyissä.

Valtiovarainministeriö on alkanut valmistella lainmuutosta. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa mahdollisimman pian.

Maksujärjestelyjen ehtoihin helpotuksia

Verohallinto helpottaa tilapäisesti maksujärjestelyjen ehtoja.

Helpotettua maksujärjestelyä voisivat hakea aiemmasta poiketen myös ne verovelvolliset, joilla on voimassa oleva maksujärjestely. Tässä yhteydessä uuteen maksujärjestelyyn voidaan lisätä myös sellaisia veroja, jotka eivät ole olleet aikaisemmassa maksuohjelmassa mukana. Uusi maksujärjestely voisi olla enintään kahden vuoden pituinen.

– Mahdollisuus lisätä uusia veroja jo voimassa olevaan maksujärjestelyyn on tärkeä, sillä tilanne saattaa olla se, että viime vuonna tehty huojennettu maksujärjestely on päällä, mutta nyt uusien verojen, kuten arvonlisäveron tai työntekijöiden palkkojen ennakonpidätysten, maksaminen ajallaan on uhattuna, Kurki kertoo.

Uusien verojen maksaminen myöhässä rauettaisi maksujärjestelyn, eikä Verohallinto ennen tätä uutta linjausta olisi tehnyt rauenneen maksujärjestelyn tilalle uutta, jolloin pahimmillaan koko veropotti olisi tullut maksuun.

– Valitettavasti tällaisia tapauksia on myös jo ollut. 

Kurki muistuttaa, että kuten aina maksujärjestelyä haettaessa, yrittäjän tulisi arvioida huolellisesti, ovatko maksujärjestelyn ehdot realistiset. Jos maksujärjestelyssä olevien verojen ulkopuolella syntyy uutta verovelkaa tai jos maksuohjelman eriä ei pystykään maksamaan ajallaan ja oikeamääräisenä, maksujärjestely raukeaa ja verot siirtyvät lopulta ulosoton perittäviksi. 

 

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi

 

Saimi Hoyerin vuoteen mahtuu suunnatonta riemua ja armotonta synkkyyttä – Toive hallitukselle: Hyvät olosuhteet yrittämiselle kriisin jälkeen

$
0
0

Hallituksen puoliväliriihi lähestyy. Huhtikuun 20.-21. päivä järjestettävässä kehysriihessä on esillä tärkeitä teemoja, eikä vain koronakriisin vuoksi. Sote, työmarkkinauudistukset ja talous ovat ainakin pinnalla keskusteluissa.

Suomen Yrittäjät on laatinut oman listansa, jotta koronakriisin runtelemat pk-yritykset pääsevät takaisin jaloilleen.

– Tässä vaikeassa tilanteessa puoliväliriihestä tarvitaan päätöksiä, jotka kannustavat koronakriisin kurittamia yrittäjiä työllistämään ja investoimaan. Ilman niitä työllisyysaste ei nouse ja julkisen talouden tilanne parane. Tarvitaan vahvoja linjauksia työllisyyden ja yrittäjyyden hyväksi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Erityisen tärkeä on huomioida pienet yritykset, jotka ovat kärsineet kaikkein eniten koronakriisistä. Pitää välttää kaikkia ratkaisuja, jotka vähentävät yrittäjien halua työllistää ja investoida.

Kaikilta aloilta turpiin

Yksi pk-yrittäjä, jota koronakriisi on kurittanut, on Saimi Hoyer, joka toimii monella alalla.

Entisen valtionhotellin kunnostaneen Hoyerin Hotelli Punkaharju tarjoaa majoitus- ja ravintolapalveluita, mutta hotellin vetovoimatekijöitä ovat myös elämykset luonnossa ja tapahtumat, kuten esitykset ja teemaviikonloput. Hotellin liiketoiminnan ulkopuolella Hoyer tekee keikkoja puhujana ja esiintyjänä.

– Kaikki ovat aloja, jotka ovat ottaneet koronakriisissä turpiin, Hoyer kiteyttää.

Kahtena keväänä hotelli on joutunut sulkemaan ovensa koronakriisin takia. Vuoteen mahtui myös Hotelli Punkaharjun historian paras kesä, kun suomalaiset löysivät Euroopan sijaan Suomen lomakohteet.

Hyvä kausi jatkui pitkälle syksyyn. Sieniretket ja koulutukset, tapahtumat ja kurssit täyttyivät. Pikkujoulukausi esiintyjineen jouduttiin taas perumaan.

– Tammikuussa pidimme huoltotauon ja avasimme helmikuussa. Ehdimme olla kaksi viikkoa auki, kun hotelli piti taas sulkea. Ravintolan raaka-aineet, henkilökunta ja kaiken ylläpidon avaaminen ja sulkeminen maksaa paljon, joten päätimme, ettemme retuuta edestakaisin. Joko olemme kiinni tai auki.

Yli vuorten

Hotellin kiinni pitäminen ei armahda kiinteiltä kustannuksilta. Hotelli Punkaharju on saanut vain muutaman tonnin euroissa kiinteiden kulujen kattamiseen. Yrityksellä on ollut tappiollisia kausia, joten se ei ole ollut oikeutettu valtion koronatukiin. Kesällä ja syksyllä meni taas liian hyvin, jotta tukea olisi myönnetty.

– Olemme tippuneet monttuun tuissa. Puhujakeikat, joilla itse elän, ovat lähes loppu. Elän todella pienellä rahalla. Säästöt ovat lopussa.

Hoyer on päättänyt, että Hotelli Punkaharju selviää tästäkin. Vuoret on tarkoitettu ylitettäviksi.

– Viime vuosina niitä on riittänyt, kuten äidin sairastuminen, avioero, lapsen onnettomuus ja konkurssiuhka.

Kaiken kurjuuden keskellä Hoyer näkee hyvääkin. Hän on tullut tarkkasilmäisemmäksi toiminnan kehityskohteiden suhteen ja näkee samaa muissa yrittäjissä.

– Tämä on lisännyt luovuutta, kuten uusia tapahtumaideoita ja rohkeampaa markkinointia. Itse olen ollut perfektionisti, mutta elämän kolauksissa olen päästänyt siitä irti.

Pahasta hyvää

Hoyer on miettinyt, mikä odottaa rajoitusten toisella puolella. Hänellä on paljon ystäviä Italiassa, missä koronatautitilanne ja -rajoitukset ovat olleet paljon Suomea tiukempia. Kriisistä tulee Hoyerin arvion mukaan ulos erilaisia ihmisiä ja asiakkaita.

– Asiakas on kriisissä muuttunut, vaikka olisi sama henkilö. Hän kiinnittää huomiota kaikkeen kuin lapsi. Hän kaipaa lämpöä ja kohtaamisia. Minkäänlainen välinpitämättömyys ei käy, vaan kunnioitusta siitä, että on lähtenyt liikkeelle. Kaikki kokemukset ovat voimakkaampia, hyvässä ja pahassa. Kun tulee pelon maailmasta, mistään ei voi tinkiä.

Hoyer uskoo, että kommervenkkien sijaan ihmisille riittää Suomen luonto, tila ja kohtaamiset.

– Toki tarvitaan musiikkia, teatteria, oopperaa, keikkoja ja esityksiä. Puhun vahvasti myös näiden alojen puolesta, hän sanoo.

Saimin terveiset hallituksen puoliväliriiheen

Suomen Yrittäjät on koonnut listan yrittäjiä koskevia teemoja, joita hallituksen tulisi puoliväliriihessä käsitellä. Hallituskauden puolivälissä hallitus päättä, mihin rahaa valtion budjetissa suunnataan.

Saimi Hoyer kommentoi kolmea tärkeäksi kokemaansa aihetta, jotka helpottaisivat yrittäjän arkea tulevaisuudessa ja selviämään koronakriisistä.

Yleinen ansioturva: Ansioturva kuuluu kaikille työssäkäyville riippumatta työttömyyskassan jäsenyydestä. Kun jouduin ensimmäisen kerran lomauttamaan henkilöstöä ja yksi työntekijä ei kuulunut työttömyyskassaan. Se riipaisi syvältä.

Työpaikkasopiminen: Antakaa meidän sopia keskenämme, jotta voimme pitää hyvistä työntekijöistä kiinni! Majoitus- ja ravintola-alalla tämä on todella tärkeää!

Määräaikaisten sopimusten helpottaminen: Tehkää palkkaamisesta riskittömämpää etenkin pk-yrityksille. Sesonkiluonteisissa työpaikoissa tilanteet vaihtuvat ja joustoja tarvitaan.

 

Lue myös: Puoliväliriihessä tarvitaan vahvoja linjauksia työllisyyden ja yrittäjyyden hyväksi

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva Jani Kautto

 

Uusi jäsenetu: Ota somekanavat haltuun yhdellä työkalulla

$
0
0

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

– Näkyminen verkossa ja sosiaalisessa mediassa on nykyään erittäin tärkeää yritykselle. Hieman kärjistäen voi sanoa, että bisnestä ilman verkko- ja somepresenssiä ei ole olemassa, toteaa Hooklen yrittäjä-toimitusjohtaja Tero Seppälä.

Hänen yrityksensä kehittämällä Hookle-mobiilisovelluksella voi julkaista useampaan kanavaan kerralla. Eniten käytettyjä ovat Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter ja Google My Business.

– Haluamme auttaa yrittäjää, erityisesti bisneksen alkumetreillä. Olemme itsekin yrittäjiä ja tiedämme, että yrittäjän arki on kiireistä ja resurssit esimerkiksi somemarkkinointiin ovat rajalliset, Seppälä sanoo.

Hookle-sovelluksen avulla voi suunnitella ja ajastaa viestit helposti somekalenteriin. Vaikutukset somessa näkee yhdellä silmäyksellä, ja somekanavien tehtävät voi myös jakaa yrityksessä monen ihmisen kesken.

– Lyhyesti sanottuna: somemarkkinointi haltuun yhdellä työkalulla, Tero Seppälä kiteyttää.

Jäsenetuna 4 kk ilmaiseksi Premium-vuositilauksesta

Suomen Yrittäjien uutena jäsenetuna Hooklen Premium-vuositilaukseen saa nyt neljä kuukautta ilmaiseksi. Sovelluksen jäsenetuhinta on 6,05 € kuukaudessa ja yhteissumma 96,77 laskutetaan vuosittain ilmaisjakson jälkeen. Hintoihin lisätään alv.

– Premium-sovellukseen voi kytkeä jopa 20 sosiaalisen median tiliä, sillä voi muun muassa ajastaa ja lähettää rajoittamattoman määrän viestejä, ja apuna on myös Premium-tukipalvelu, Tero Seppälä kertoo.

Hooklen perusversio on ilmainen ja siihen voi kytkeä kolme sometiliä. Päivittäisten viestien määrä on rajattu.

Hooklella jo yli 5000 käyttäjää

Tero Seppälä perusti Hooklen vuonna 2017 yhdessä kaksoisveljensä Jere Seppälän ja Juha Uotilan kanssa. Idea oli syntynyt jo aiemmin. Markkinatutkimuksen ja -testin jälkeen he totesivat, että markkinoilla ei ole mobiilisovellusta, joka on suunnattu somemarkkinointiin nimenomaan pienille yrityksille.

Hooklella on nyt käyttäjinä jo yli 5000 yritystä, niin Suomessa kuin maailmalla. Yritys tekee yhteistyötä muun muassa Googlen kanssa.

– Hookle löytyy Apple Storesta ja Google Playsta suomeksi ja englanniksi. Totta kai tavoitteenamme on kasvaa myös kansainvälisesti. Meillä on jo paljon asiakkaita esimerkiksi USA:ssa – ja tulipa muutama viikko sitten asiakkaaksi myös nigerialainen vuositilaaja, Tero Seppälä kertoo.

Korona on vaikuttanut kasvuvauhtiin – mutta toisaalta myös positiivisesti siinä mielessä, että yhä useampi pieni yritys ottaa askeleita digimaailmaan ja perustaa verkkokaupan sekä somekanavia itselleen.

Seppälän mukaan tyypillinen asiakas on kiireinen pienyrittäjä, jolla on 2–3 somekanavaa.

– Sovelluksemme sopii kaikenlaisille yrittäjille. Asiakkainamme on niin vasta-alkajia, jotka eivät ole vielä edes jättäneet papereita sisään Patentti- ja rekisterihallitukseen, kuin myös jo pari vuosikymmentä yritystä pyörittäneitä yrittäjiä, Seppälä kuvailee.

Lue lisää jäsenedusta ja Hookle-sovelluksestatäältä 

toimitus(at)yrittajat.fi

Stand up -koomikko lähetti laskun Verohallinnolle – sai sen jälkeen vielä koomisemman puhelun: "Minulta pyydettiin maksuaikaa"

$
0
0

Stand up -koomikko ja yksinyrittäjä Anitta Ahonen sai vastikään esiintymistilauksen Verohallinnolta. Pyyntö oli varsin mieluinen.

– Oli tietysti varsin kivaa, että verottaja tilaa freelancer-koomikolta keikan tällaisessa tilanteessa.

Keilan jälkeen Ahonen lähetti laskun Verohallinnolle verkkolaskuohjelmalla. Se lisää laskuun automaattisesti 14 päivän maksuajan.

Yllätys olikin suuri, kun Verohallinnosta soitettiin laskun perään.

– Sieltä pyydettiin lisää maksuaikaa. Sanoin puhelimessa, että eikö tämä mene yleensä toisin päin niin, että minä pyydän verottajalta maksuaikaa!

Ahosen mukaan Verohallinto pyysi 21 päivän maksuaikaa eli seitsemän päivää enemmän kuin laskuun oli kirjattu.

– Ilmeisesti heillä on toiminta sen verran byrokraattista. Tietysti näin freelancer-yrittäjänä toivoisi, että verottaja voisi sen verran tulla vastaan.

"Hirveää kikkailua ja säätämistä"

Kyseessä oli etäkeikka, kuten korona-aikana on ollut tapana.

Ahonen on sinnitellyt vaikeina aikoina erilaisin tavoin. Livekeikkoja ei ole vielä näköpiirissä ja kesäkin näyttää varsin epävarmalta.

– Oma tilanteeni on vaihdellut. Milloin olen hakenut tukea TE-toimistosta, milloin olen saanut apurahaa. Loppuvuodesta oli paljon etäkeikkaa. Olen elänyt myös säästöjeni varassa. Hirveää kikkailua ja säätämistä tämä on ollut.

Hän sai vuosi sitten 3000 euron apurahan Taiteen edistämiskeskukselta podcast-sarjan tekemiseen. Summasta puolet upposi studion vuokraan. Kaikkiaan apurahaa irtosi viime vuonna 5000 euroa. Tämän lisäksi Tampereen kaupunki tuki Ahosta 2000 euron yksinyrittäjätuella. 

Helpotusta on osaltaan tullut asuntolainan lyhennysvapaista kuukausista.

– Kevään kitkuttelen vielä. Kesä on auki, koska kaikki tälle vuodelle siirretyt yksityiskeikat peruuntuvat hiljalleen. Yritysten kanssa voi vielä neuvotella, mutta esimerkiksi häitään siirtäneiden yksityishenkilöiden kanssa ei ole tehty kirjallisia sopimuksia. Lisäksi isoja komediafestivaaleja on siirretty syyskuuhun.

Toukokuussa Ahonen aikoo järjestää ensimmäisen oman striimikeikan, jonka lipunmyynti on alkamassa.

Iso kysymys ilmassa

Ahonen ei välttämättä usko, että koronan jälkeinen aika tulee olemaan erityisen vilkasta esiintyville taiteilijoille.

– Ihmiset lohduttavat sanomalla, että koronan jälkeen tulee varmasti olemaan keikkaa. En olisi siitä niin varma. Kysymys kuuluu, mitkä ravintolat pystyvät järjestämään ohjelmaa, kun talous on kuralla. Nyt on jo nähty keikkapaikkojen lopettamisia. Yrityselämä saatta osaltaan pelastaa. Esimerkiksi paikallinen yrittäjäyhdistys on tukenut minua tilaamalla esiintymisiä.

Stand up -koomikoiden tilanne on hänen mielestään kaksijakoinen. Osa pärjää paremmin, osa on vaihtanut alaa.

– Itse teen töitä osuuskuntayrittäjänä. Osalla koomikoista on erilainen yritysmuoto, minkä takia jotkut heistä ovat saaneet tuke Business Finlandilta. Osa tekee etäkeikkoja, osalla on muuta yritystoimintaa kuten kirjoitusprojekteja ja osa on hakeutunut vanhoihin töihinsä.

Ahonen on huomannut, että ainakin hänen kohdallaan stand up -koomikon keikat ovat muuttuneet vähemmän koomisiksi.

– En ole varma, ovatko omat keikkani enää edes stand upia vai eräänlaisia työhyvinvointia, tunnelman nostatusta ja stand upia yhdisteleviä asiantuntijapuheenvuoroja komiikkaa hyödyntäen.

Kuva: Studio Liisa Karling

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Uusia rajoituksia luvassa – Hallituksen "kädenojennus" ei helpota ravintolayrittäjän tuskaa: "Suoraan sanottuna syvältä"

$
0
0

Ravintoloiden täyssulku päättyy sunnuntaina 18. huhtikuuta. Sen jälkeen luvassa on kuitenkin uusia rajoituksia ravintolatoiminnalle. Vielä vahvistamattomien tietojen mukaan hallitus on määräämässä päivitettyjä rajoituksia pahimmille epidemia-alueille. Tämä merkitsisi, että tiukimmillaan anniskelu päättyisi kello 17.

STT:n tietojen mukaan hallituksen lähtökohtana on, että ruokaravintolat saavat olla auki hieman myöhempään kuin alkoholitarjoiluun keskittyneet ravintolat. YLE sen sijaan kertoo omiin lähteisiinsä viitaten, että Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa anniskeluravintolat sulkisivat ovensa kello 18. Ruokaravintolat voisivat kuitenkin olla auki tunnin pidempään iltaseitsemään asti. Alkoholin tarjoilu loppuisi sekä anniskelu- että ruokaravintoloissa viideltä iltapäivällä.

Kyseisten tiukempien rajoitusten maakuntia olisivat ainakin Päijät-Häme, Kanta-Häme ja Kymenlaakso. Muutaman alueen, kuten Pirkanmaan, kohdalla odotetaan THL:n lausuntoa.

Tällä hetkellä ravintolat saavat pitää ovensa auki kuudessa maakunnassa: Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Näillä alueilla anniskelun on päätyttävä kello 22. Ravintolat sulkevat ovensa tuntia myöhemmin.

"Kannattavuuden raja 75 prosenttia asiakaspaikoista"

Ravintolakolmio-konsernin ravintoloitsija Joonas Keskinen ei näe hallituksen kaavailemissa rajoituksissa mieltä ravintolaliiketoiminnan kannalta. Yritys operoi Helsingissä kahtatoista ravintolaa.

– Tämä on ihan turhaa säätämistä. Näissä rajoituksissa ei ole ravintolaliiketoiminnan kannalta minkäänlaista järkeä. Esimerkiksi lounastajia on tällä hetkellä huomattavasti vähemmän etätyösuositusten takia, mutta ihmiset kuitenkin tekevät töitä. Kun he pääsevät töistä, ravintolat ovat kiinni.

Hallitus on alustavien tietojen perusteella määräämässä ruokaravintoloille 50 prosentin asiakaspaikkarajoituksen. Anniskeluun keskittyvät ravintolat saisivat ottaa sisään kolmasosan asiakaspaikkojen määrästä. 

– Olisi parempi jatkaa sulkua, jos ravintolat eivät kerran voi harjoittaa normaalia liiketoimintaa. Ruokaravintola tarvitsee kannattavaan toimintaan vähintään 75 prosenttia asiakaspaikoista ja anniskelun vähintään 20-21 asti. Tämä hallituksen armollinen vastaantulo tunnin anniskeluravintoloita pidemmällä aukioloajalla on suoraan sanottuna syvältä, Keskinen ärähtää.

Hän muistuttaa, että ruokaravintolat eivät ole missään vaiheessa olleet merkittäviä koronatartuntojen lähteitä.

– Tämänkin pohjalta rajoituksissa ei ole mieltä. Mieluummin sulun jatkaminen ja korvaukset yrityksille sen mukaisesti. Mutta korvausvastuusta hallitus taitaa nyt pestä kätensä näillä rajoituksilla.

"Raaka-aineita ja henkilökuntaa ei voi tilata varmuuden vuoksi"

Keskinen ei osaa vielä sanoa, aikooko Ravintolakolmio-konserni avata ravintoloitaan ensi viikolla.

– Odottelemme nyt hallituksen ulostuloa. Tieto tulee jälleen kerran valitettavan viime tipassa.

Jos ravintolat aiotaan avata, henkilökuntaa pitää kutsua pikapuoliin töihin. Kutsuaika on seitsemän vuorokautta. Lisäksi on tilattava raaka-aineita keittiöihin.

– Raaka-aineita ja henkilökuntaa ei voi tilata vain varmuuden vuoksi ensi viikolle. Ainakaan maanantaina yksikään ravintolamme ei vielä avaudu, Keskinen jatkaa.

Hän huomauttaa, että pelkällä lounasmyynnillä yksikään ravintola ei voi elää, ainakaan rajoitusten ollessa voimassa.

– Lounasmyynnissä tarvitaan asiakkaita eli volyymiä. Jos pieneen 30 asiakaspaikan ravintolaan saa otta sisälle 15 asiakasta, sillä ei ole kannattavan bisneksen kanssa mitään tekemistä.

Miten käy terassimyynnin?

Keskinen odottaa hallitukselta tietoja myös terassitoiminnan mahdollisista rajoituksista.

– Viime keväänä ja kesänä terassimyynti toimi hyvin, koska asiakaspaikkarajoituksia ei ollut. Nyt tästä asiasta ei ole kerrottu vielä mitään. Terassia on turha avata, jos anniskelu lopetetaan jo viideltä. Terassillehan tullaan vasta siihen aikaan.

Ravintolakolmiossa aiotaan kuitenkin laittaa tällä viikolla kaikkien ravintoloiden terassit kuntoon, jos ne saa avata ensi viikolla.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Paikallisen sopimisen ryhmän lopputulos lässähti – ”Yrittäjät ja työntekijät tietävät liittoja paremmin, mitä kilpailussa menestyminen edellyttää”

$
0
0

Työryhmä katsoo, että edellytyksiä yhteisiin esityksiin jatkotoimista ei nykyisessä tilanteessa ole. Työryhmä pitää kuitenkin tärkeänä jatkaa keskustelua, joka liittyy paikallisen sopimisen edistämiseen ja työehtosopimusjärjestelmän kehittämiseen, kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

– Suomalaiset yritykset ja työpaikat tarvitsevat lisää sopimisen mahdollisuuksia, jotta ne pärjäävät kansainvälisessä kilpailussa. Yrittäjät ja työntekijät tietävät liittoja paremmin, mitä kilpailussa menestyminen edellyttää, painottaa Yrittäjien Janne Makkula.

– Lopputulos ei ole yllätys. Yksimielisyyttä ei työryhmässä saavutettu, Makkula toteaa.

Paikallisen sopimisen työryhmässä olivat edustettuina työnantaja- ja työntekijäjärjestöt, muun muassa Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto, SAK ja Akava sekä työ- ja elinkeinoministeriö ja valtioneuvoston kanslia.

Sopimisen kiellot poistettava

Suomen Yrittäjät ja EK ovat esittäneet, että kaikki laissa olevat järjestäytymättömiä, yleissitovaa työehtosopimusta noudattavia yrityksiä koskevat sopimisen kiellot poistetaan. Kieltoja on kaikkiaan noin 50 ja ne koskevat muun muassa työajoista sopimista.

– Paikallisen sopimisen pitää olla mahdollista yrityksissä riippumatta siitä, onko yritys järjestäytynyt vai järjestäytymätön tai siitä, millainen työntekijöiden edustusjärjestelmä yrityksessä on. Sopimisen on siten oltava mahdollista myös yrityksissä, joissa ei ole luottamusmiestä, Makkula korostaa.

– Esittämämme malli toteuttaa sekä työnantajien että työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun, Makkula sanoo.

Hän huomauttaa, että SY:n ja EK:n esitys toteuttaa myös eduskunnan työaikalain hyväksymisen yhteydessä antaman lausuman tahtotilan. Se ottaa lisäksi huomioon pääministeri Marinin hallituksen vuoden 2020 budjettiriihen linjauksen, jonka mukaan arvioidaan menettelyt paikallisen sopimisen toteuttamiselle yrityksissä, joissa ei ole luottamusmiestä.

Asia nyt hallituksen käsissä

Hallitus käsittelee paikallisen sopimisen tilannetta puoliväliriihessä ensi viikolla. Hallitusohjelman mukaan paikallista sopimista kehitetään huolehtimalla henkilöstön riittävästä tiedonsaannista ja vaikutusmahdollisuuksista.

Hallitusohjelman mukaan paikallista sopimista edistetään työ‐ ja virkaehtosopimusjärjestelmän kautta. Tavoitteena on hallitusohjelman mukaan löytää ratkaisuja, joissa joustavuus ja turva ovat tasapainossa.

– Asia on nyt hallituksen käsissä. Kun työpaikkasopimista edistetään, on tärkeää tehdä se niin, että kaikki ovat lain edessä yhdenvertaisessa asemassa eikä ketään syrjitä riippumatta onko liiton jäsen vai ei, Makkula toteaa.

Hän huomauttaa, että työmarkkinat ovat muutoksessa ja siksi on tärkeää lisätä sopimista kaikissa yrityksissä.

– Yrityksen tai työntekijöiden järjestäytyminen ei voi olla peruste kohdella eriarvoisesti, Makkula painottaa.

toimitus(at)yrittajat.fi

Koronatodistus avaisi ovet tapahtumiin – Työ ja Huvi -yrittäjä: ”Se olisi hyödyllinen työväline”

$
0
0

Elinkeinoelämän järjestöt mukaan lukien Suomen Yrittäjät antoivat torstaina kannanoton, jossa vaativat hallitusta edistämään koronatodistuksen käyttöönottoa nopeasti. Kannanoton mukaan digitaalinen koronatodistus vahvistaisi terveysturvallisuutta ja mahdollistaisi yhteiskunnan pysymisen avoinna. Koronatodistus oli tärkeä etenkin tapahtuma-alalla sekä matkailussa.

Koronatodistuksen ”vihreä valo” olisi mahdollista saada joko koronarokotteen, tuoreen negatiivisen koronatestituloksen tai hiljattain sairastetun koronainfektion myötä.

Suomen Yrittäjien lisäksi kannanoton antajina ovat Elinkeinoelämän Keskusliitto, Keskuskauppakamari, Palvelualojen työnantajat ja Tapahtumateollisuus.

Koronatodistus lisäisi turvallisuutta

Kreetan Työ ja Huvi -yritystä pyörittävä Kreetta Luoma pitää koronatodistusta hyvänä apuna normaaliin toimintaan siirtymisessä, vaikka se lisäisikin tapahtumajärjestäjien työtä.

− Se olisi yksi hyödyllinen työväline. Sen avulla kävijät tietäisivät olevansa turvallisesti tapahtumassa mukana, Kreetta Luoma sanoo.

Todistuksen käyttöönottoon liittyy Luoman mukaan varmasti aluksi haasteitakin.

− Jos ei voi ottaa rokotetta esimerkiksi sairauden takia, siitä täytyisi olla jokin todiste. Jos taas omasta päätöksestään ei ota rokotetta, voi varmaan jäädä tilaisuuksista pois.

Tuoreen negatiivisen koronatestituloksen saamisessakin voi olla joskus hankaluutta.

− Jos paikkakunnalla on iso tapahtuma, voi testaus ruuhkautua, jos kaikki haluavat samoina päivinä testiin.

Kreetan Työ ja Huvi on kokous-, kongressi- ja tapahtumatoimisto, jonka työt loppuivat koronan tullessa liki kokonaan. Luoma toivoo, että päätös koronatodistuksesta tehtäisiin nopeasti, jotta se nopeuttaisi tapahtuma-alan ahdinkoa.

− Kesällä ja syksyllä ei liikuta varmaan vielä aivan puhtailla vesillä, mutta todistuksen avulla tilaisuuksia voitaisiin järjestää. Itse valmistelen paria tapahtumaa syksylle. Nyt ollaan veitsenterällä, mutta olen toiveikas.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi torstaina Ylen aamussa, että ministeriössä on valmisteilla iso tukipaketti kulttuuri- ja tapahtuma-alan freelancereille.

Kreetta Luoma pitää tukea tapahtuma-alalle erittäin tarpeellisena, joskaan tämän lausunnon perusteella ei tiedä, koskeeko se häntä, joka toimii yksinyrittäjänä Ky-muotoisen yrityksen kautta.

− Odotan jännityksellä, mitä tämä tuki tarkoittaa. Aion hakea nyt kustannustukea, mutta se voi kaatua siihen, että kulut ovat liian pienet, koska olen joutunut karsimaan kaiken mahdollisen. Pienikin tuki olisi todella tärkeä, sillä se auttaa taas hieman eteenpäin eikä tarvitsisi lopettaa firmaa.

Festivaalijohtaja panostaisi pikatestaukseen

Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen kannattaa lämpimästi koronatodistuksen käyttöönottoa. Ensi kesän festivaalin järjestelyihin se ei kuitenkaan ehdi vaikuttaa.

− Olemme niin lähellä kesää, että päätös siitä ei ole relevanttia meille nyt, mutta toivon, että asia edistyy ja siitä on hyötyä jatkossa.

Tapahtumajärjestäjät ovat yrittäneet Rumpusen mukaan pitää asiaa esillä koko talven ajan.

− Olisi erittäin tärkeätä panostaa pikatestaukseen. Siihen tarvittaisiin asiantuntijoiden hyväksymä toimintamalli, Rumpunen korostaa.


Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Saara Autere / Ruisrock 2019 ja Kreetan Työ ja Huvi

 

 


Etätyöt toivat positiivisia vaikutuksia, yllätyksiä sekä uusia ratkottavia ongelmia – Paluuseen toimistolle täytyy kiinnittää huomiota

$
0
0

Keväällä 2020 yrityksissä siirryttiin joukoin etätöihin. Suomen Yrittäjien Yrittäjägallupin mukaan 59 prosentissa yrityksistä on tehty koronapandemian aikana etätöitä. Gallupiin vastanneista yrityksistä 37 prosenttia aikoo lisätä monipaikkaista työtä pysyvästi. Kesällä 2020 vastaava luku oli 30 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla ja palvelualoilla etätöitä on tehty eniten. Etätöitä aiotaan lisätä erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muulla Uudellamaalla. Jopa 44 prosenttia yrittäjistä arvioi, että etätyöt ovat lisänneet halua monipaikkatyöhön.

Kyselyyn vastasi 1120 pk-yrityksen edustajaa maaliskuussa 2021.

Etätyöt toivat yllätyksiä

Kokkolassa, Tampereella ja Helsingissä toimiva Protect solahti etätöihin sujuvasti. Yritys tarjoaa ulkoistettuja päällikköpalveluita, osaamisen kehittämistä, koulutuksia ja asiakirjojen laatimista sekä laatujärjestelmien ja lupaprojektien johtamista. Yrityksen kehittämä järjestelmä, jota yritys on myynyt jo 13 vuotta, on työkalu, joka auttoi etätyöhön siirtymisessä.

– Olemme tehneet digiloikan jo vuosia sitten, joten järjestelmät olivat valmiina. Koronavuoden aikana olemme tehneet vain pakolliset käynnit asiakkailla. Myyntipuolella niitä on ollut vuoden aikana viisi kasvokkain, mutta hyvin olemme pystyneet tekemään kauppaa, toimitusjohtaja Pertti Salo kertoo.

Etä-, hybridi- ja monipaikkatyössä on etunsa. Gallupin mukaan työn tuottavuus on parantunut, kiire hellittänyt ja sairauspoissaolojen määrä laskenut.

Salo kertoo yllättävästäkin havainnosta eri toimipisteiden välillä.

– Eri toimipisteiden henkilöstö on tullut keskenään tutummiksi ja hitsautuneet paremmin yhteen. Aikaisemmin meillä oli yhteiset pikkujoulut ja kesäjuhlat, mutta olemme olleet etänä enemmän tekemisissä eri yksiköiden välillä lähes päivittäin, hän kertoo.

Toki etätyö on tuonut työhön myös lisää säätämistä, kun yhdellä koronavilkku kilahtaa, on flunssaoireita ja tulee peruutuksia.

– Kaikkien jaksamista on koeteltu, Salo toteaa.

Vuoden alussa työllisille tehty Työelämägallup osoitti, että työntekijöiden kokemukset esimerkiksi työn tuottavuuden kasvusta ovat myönteisempiä kuin yrittäjien: Työelämässä olevista 39 prosenttia koki tuottavuuden lisääntyneen, kun yrittäjistä niin kokee 22 prosenttia. 

Esimiestyön merkitys kasvanut

Yrittäjägallupin vastausten perusteella lisääntyvä monipaikkatyö luo uusia ratkaistavia ongelmia.

– Yrittäjät kokevat, että ongelmat vapaa-ajan ja työajan erottamisessa ja tekniset ongelmat ovat lisääntyneet. Yrittäjät myös näkevät, että johdon ja esimiesten merkitys on kasvanut. Ammattiliittojen merkitys on taas yrittäjien mukaan vähentynyt, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

Pertti Salo on tehnyt saman huomion esimiestyön tärkeydestä.

–  Yksi vaatii enemmän säännöllistä kontaktia, kun toinen ahdistuu jatkuvasta kyselemisestä. Osa puhuu yhteisissä palavereissa enemmän, kun toiset jäävät tarkkailijan rooliin. Meillä esimiehet ovat olleet omiin alaisiinsa yhteydessä joka viikko. Ihmiset puhuvat palavereissa työasioiden lisäksi perheen kuulumisia, fiiliksistään ja vaikka ruoanlaitosta, Salo kertoo.

Gallupin mukaan naisyrittäjät näkevät etätyössä miehiä enemmän ongelmia. Toisaalta naisten keskuudessa myönteinen suhtautuminen monipaikkatyöhön on lisääntynyt enemmän. Nuoret yrittäjät näkevät etätyön negatiivisia vaikutuksia selvästi enemmän kuin vanhemmat yrittäjät. 

Pentikäisen mukaan tuloksista käy ilmi, että erityisesti teollisuudessa ja palvelualoilla aiotaan lisätä monipaikkatyötä. Palvelualojen yrityksistä jopa kolmannes aikoo siirtyä kokonaan etätyöhön. Teollisuudessa ja rakentamisessa seitsemän prosenttia henkilöstöstä voi siirtyä yrittäjien mielestä kokonaan etätyöhön. 

Sopeutumiseen toimistolle kiinnitettävä huomiota

Protectissa toimistolla käymistä ei ole missään vaiheessa kielletty, mutta suurin osa on noudattanut etätyösuositusta. Yritys on hankkinut välineitä etätyön tekemiseen, kuten vastamelukuulokkeita, näyttöjä, hiiriä, telakoita ja työtuoleja.

Etätyön hyvistä puolista huolimatta toimistolle paluun mahdollisuutta odottaa moni.

– Toimistolla syntyy helpommin tunne siitä, että kuuluu porukkaan. On yhteiset tavoitteet ja yhteiset jutut. Siviilissä tämäntyyppisestä asiakastyöstä ei voi puhua kenenkään kanssa. Kollegan kanssa kasvokkain asioiden pohtiminen on eri asia, kuin etänä.

Salo ei usko, että yritys palaa samanlaiseen työn tekemisen tapaan kuin ennen koronapandemiaa. Etä-, hybridi- ja monipaikkatyö on tullut jäädäkseen. Jatkossa toimistopäivät voivat muodostua tärkeiksi sosiaalisiksi päiviksi ja keskittymistä vaativat työt tehdään etänä.

Salo pohtii myös sitä, miten täytyy varautua siihen, kun toimistoille vihdoin palataan.

– Kuormittuvatko ihmiset siitä nyt eri tavalla. Työmatkat, muiden ihmiset huomioiminen ja avokonttoriin palaaminen voivat vaatia totuttelemista. Yli vuoden aikana on poisopittu vanhasta ja opittu uusia rutiineja, hän sanoo.

 

Katso Yrittäjägallupin tulokset etätyön vaikutuksista tästä.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

AAA-luokkaan nousi 321 yritystä – Katso lista!

$
0
0

Listauksessa ovat mukana viikon aikana AAA-luokkaan nousseet yritykset. Listalla on yhteensä 321 yritystä.

AAA-luokitus on merkki yrityksen erinomaisista taloudellisista tunnusluvuista, positiivisista taustatiedoista ja hyvästä maksukäyttäytymisestä. Luokituksen myöntää Suomen Asiakastieto Oy ja se perustuu reaaliaikaiseen, 7-portaiseen (AAA-C) Rating Alfa -luokitusjärjestelmään. AAA-luokituksen saa vain kaksi prosenttia kaikista Asiakastiedon luokittelemista yrityksistä.

Rating Alfa -luokitus ennakoi yrityksen riskiä saada maksuhäiriömerkintä tai joutua konkurssiin. Parhaaseen AAA-luokkaan kuuluvilla yrityksillä maksuhäiriön todennäköisyys vuoden kuluessa on vain 0,2 prosenttia, kun se heikoimmassa C-luokassa on 54,9 prosenttia. Asiakastieto tutkii ja seuraa luokitusten sekä yksittäisten muuttujien ennustekykyä, jotta tuloksiin voi luottaa. Malleja päivitetään jatkuvasti parhaan ennustekyvyn takaamiseksi.

Luokitus erottelee hyvät asiakkaat ja kumppanit huonoista vertailukelpoisin perustein. Sen avulla yritys pystyy myös itse osoittamaan vahvan taloudellisen asemansa esimerkiksi tarjouskilpailuissa.

Yrittajat.fi julkaisee tietoja myös perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

toimitus (at) yrittajat.fi

KotipaikkaYritysPerustettuLiikevaihtoLiiketulos
AkaaHTL-Works Oy9.6.20052661000374000
AkaaMehiläinen Arwola Oy12.9.20052537000190000
AsikkalaVääksyn Konekulma Oy1.5.198591600066000
EspooFinnish Specialglass Oy1.9.19842050000429000
EspooSeinäjoen VI-Tekniikka Oy1.10.1991 33000
EspooOy Libart Ab1.1.201332300022000
EspooRakennus- ja Insinööritoimisto Tricon Oy1.2.1996181575322055430
EspooNoste Oy1.8.1996240000118000
EspooIronnet Oy13.1.19994674000487000
EspooNF Fleet Oy12.12.2005549870005777000
EspooJefito Oy3.8.2006157000126000
EspooKarnas Oy1.12.2007 101000
EspooProvires Oy23.12.2008 23000
EspooLINK design and development Oy3.2.20092996000203000
EspooOy Emil Halme Ab1.1.20102737000174000
EspooProNeuron Oy19.7.20102250047254361
EspooRiddlesdown Capital oy14.11.201119906000112000
EspooPipix Oy4.4.20121046000312000
EspooKukkatalo Maritta Oy30.10.20011507000276000
EspooVisma Public Oy1.2.2015253320001935000
EspooKPR Holding Oy12.1.2015178000937000
EspooOffbeat Solutions Oy9.4.20151466000277000
EspooKSH Ravintolat Oy1.1.20172000-2000
EspooSensible 4 Oy6.2.20172104000493000
EuraRS-Ympäristöhuolto Oy1.1.19932053000284000
ForssaPantex-Pesu Oy1.8.199786800069000
HaminaVerhoomo E. Pirnes Oy1.9.19721175000237000
HaminaOy Phoenix Collector Ltd1.12.19961678000303000
HattulaKuljetus A. Huhkamo Oy18.5.199834700038000
HeinolaTouko Capital Oy1.1.19806825000565000
HeinolaOptipari Oy1.1.199343400042000
HelsingforsAcando Oy1.7.198622000262000
HelsingforsISS Palvelut Oy1.1.199341641700010298000
HelsingforsTDK Nordic Oy1.10.200084200048000
HelsingforsOtto Tuotanto Oy1.1.20025020000271000
HelsingforsResMed Finland Oy24.9.2002288460001240000
HelsingforsEVRY Finland Oy1.1.20117457000644000
HelsinkiTammelundin Liikenne Oy1.9.196610058000328000
HelsinkiJ & T Rakentajat Oy1.9.197690600066000
HelsinkiCGI Suomi Oy1.1.198041609100071132000
HelsinkiEssilor Oy1.1.19858605000229000
HelsinkiSuomen Koneliike Oy1.10.19861360001827000
HelsinkiTrafino Oy1.10.1986157470003324000
HelsinkiVisual Components Oy1.8.198764790001413000
HelsinkiBioBag Finland Oy1.8.19883420000357000
HelsinkiVantaan Metalli Oy1.12.19871183000126000
HelsinkiTop Gold Oy1.3.1988824000100000
HelsinkiAuto Rent Oy1.8.19874653000168000
HelsinkiSemtu Oy1.3.1989130390001648000
HelsinkiIPG Invest Oy1.6.19963678563439006
HelsinkiOy Braeden International Ltd1.1.199127500054000
HelsinkiHel-Service Oy1.1.199129000010000
HelsinkiKarmiini Oy1.10.1991117200025000
HelsinkiPakkauspojat Oy1.1.1992261100019000
HelsinkiKK-Neliöt Oy1.1.19921479000191000
HelsinkiMerocap Oy1.6.19923297000148000
HelsinkiZenex Computing Oy1.10.19931487000155000
HelsinkiExpeditors Finland Oy1.5.199411649996831611
HelsinkiHelsingin Raeteam Oy1.7.199312800014000
HelsinkiArpe-Air Oy1.11.1993805000134000
HelsinkiDual Laser Ltd Oy1.12.19932006000165000
HelsinkiDexlo Oy1.10.1994872000120000
HelsinkiGolder Associates Oy1.6.19945754000182000
HelsinkiHelsingin LVIS Säätölaitepalvelu Oy1.4.1995890000249000
HelsinkiEkotuning Group Oy17.8.1999 955183
HelsinkiArkkitehdit Davidsson Tarkela Oy1.9.19951889000139000
HelsinkiValkoinen Pingviini Oy30.12.1998434420002410000
HelsinkiOptifin Oy1.12.19961145000172000
HelsinkiBruhn Spedition Oy1.1.199867600055000
HelsinkiHemona Oy3.8.19971124000311000
HelsinkiJunetum Oy1.8.199979800031000
HelsinkiPielava Oy4.1.200118900000795000
HelsinkiDeepjit Oy1.7.2000 11000
HelsinkiCyberell Oy1.1.2001186000120000
HelsinkiBisnode Marketing Oy1.6.2005108920001068000
HelsinkiInternational Shipbrokers Finland Oy15.8.200593000101000
HelsinkiOy Mecco-Invest Ab2.3.20071414000189000
HelsinkiEPL Finance Two Oy1.11.2006942000397000
HelsinkiFarmaApu Oy1.12.2006898000299000
HelsinkiVipuriitti Oy11.2.2008428000145000
HelsinkiPennin Hevonen Oy13.5.200810000153000
HelsinkiLeipurin Oyj2.1.2009451200002404000
HelsinkiKuulotekniikka Hakala Oy1.5.20094301000143000
HelsinkiFuture CAD Oy22.1.200956030001975000
HelsinkiReflector Oy27.8.20091988000159000
HelsinkiJumbo Digital Oy17.5.2010113081272606
HelsinkiMITIE Suomi Oy21.6.2010120400017000
HelsinkiSulava Oy1.1.2011155640001955000
HelsinkiTensicon Consulting Oy16.11.2010120200082000
HelsinkiBooking.com (Finland) Oy10.2.20111941000755000
HelsinkiOy Raita Environment Domestic Ltd1.1.2011805000248000
HelsinkiNAG Oy27.5.20111015000375000
HelsinkiDelian Oy16.8.20112399000430000
HelsinkiReceptum Palvelu Oy17.8.201119640000
HelsinkiMedifin Healthcare Oy1.11.20113013000185000
HelsinkiPalpa Lasi Oy22.11.2011159440001003000
HelsinkiOffice Innovations Vantaa Oy9.11.20112746000503000
HelsinkiVaikuttamo Oy13.2.20123420001907000
HelsinkiWistec Training Oy13.9.20122098708625967
HelsinkiGenera Management Oy1.11.20121124000402000
HelsinkiSiivouspalvelu Limpio Oy1.1.20131438383350763
HelsinkiFinsurance Oy19.7.2013880000175000
HelsinkiDaleheart Oy1.3.20141690008067000
HelsinkiAhlström Capital Oy1.7.2001556600038035000
HelsinkiPilpukka Oy12.11.2014 140000
HelsinkiKierukka Oy1.5.2015232000131000
HelsinkiYellow Film Management Oy15.4.20151084000731000
HelsinkiDatarctic Oy15.12.2015427000250000
HelsinkiAuntie Solutions Oy30.12.20151222000146000
HelsinkiPeople Geeks Ltd Oy20.6.2016950000546000
HelsinkiTomorrow Tech Oy7.9.2016124800011893000
HelsinkiSurgiOak Oy28.11.2016576000159000
HelsinkiRAU-neloset Oy1.1.20171844000409000
HelsinkiCloud Value Tree Oy1.7.20171519000475000
HelsinkiStadin Himat Oy29.5.20175300023000
HelsinkiBou Oy11.2.2018922000345000
HelsinkiS-Pankki Kiinteistöt Oy1.6.201837750001409000
HelsinkiMV-Housing Oy5.7.201879000134000
HelsinkiExtractum Oy17.12.20181911000330000
HelsinkiSK-Medica Oy1.1.20201739000440000
HelsinkiPAM Medical Oy 1000000275000
HelsinkiCembe Finland Oy1.3.20202815590366319
HyvinkääWestern Systems Oy1.9.19812034000220000
HyvinkääFabricol Oy7.12.2007746000174000
HyvinkääHyvinkään Liikenne Oy1.6.20113250000129000
HämeenkyröKuljetusliike Tuohenmaa Oy1.9.19713000162000
HämeenlinnaFinnwind Oy1.7.1993183400070000
HämeenlinnaKultasepät Narsakka Oy1.3.19991578000197000
HämeenlinnaAhodent Oy28.5.201239300040000
IlmajokiTulkkaus Periferia Oy1.1.2014971000115000
ImatraRämö Oy 1130300026000
JakobstadOy AJ-Tuotteet Ab1.8.1986144800001196000
JoensuuJoensuun Hammaskeskus Oy1.12.20101303000131000
JoensuuBusiness Joensuu Oy2.1.201911855000305000
JoroinenFamifarm Oy1.3.198520523166691008
JyväskyläKESPET Oy1.6.1979178950001988000
JyväskyläEvellsport Oy8.10.2015 32000
JämsäInstrumentti-Äijät Oy1.4.197990000049000
JärvenpääTeknotyö-Kuumasinkitys Oy1.3.199366020001746000
JärvenpääKPP Invest Oy24.4.20206200016000
KajaaniPiiraisen Viherpalvelu Oy1.5.19885081000792000
KalajokiRannikon Laatusisustajat Oy1.6.201815700095000
KangasalaTam-Silk Oy1.3.2003198500098000
KankaanpääKuuskone Oy29.11.2013 131000
KauhavaKm-Parts Oy4.5.20101152000298000
KaustinenKJ Utriainen Oy1.10.1978 92000
KemiVirtasalo Oy26.4.2013865000136000
KeminmaaSipomed Oy31.10.2014570000128000
KempeleKempeleen Jätekuljetus Ky1.5.19816397975605832
KempeleOulun Seudun Sähkö Verkkopalvelut Oy1.6.1994157060007232000
KempeleApukone Oy1.3.2009 101089
KeravaTwinputki Oy1.1.19913337000523000
KokkolaFineweld Oy1.9.1996143250001232000
KokkolaChydenia Carpark Oy 380001000
KokkolaViestintätoimisto St. Hurmos Oy5.9.200635700030000
KontiolahtiDalla Valle Oy1.7.19972526000316000
KorsholmOy Winpos Ab1.1.19974592000284000
Koski TlAlikärrin Maatila Oy1.12.2019347000273000
KotkaOiltanking Finland Oy1.1.1995331460003518000
KotkaProput Oy Kotka17.4.1998205800095000
KotkaOy Fertall Maritime Ltd17.10.20114550000442000
KouvolaPrintcom Center Oy29.12.2010207610001586000
KouvolaKaakon Konepalvelu Oy19.2.2011144700089000
KouvolaEkokaari Oy31.5.20174578000640000
KronobyBlue Päls Ab1.1.1978 28000
KuopioSijoitusasema Oy1.1.198918500078000
KuopioGWM-Engineering Oy, Ltd1.12.1993160800097000
KuopioMalviala Oy5.12.200613318000280000
KuopioSapet Oy21.11.2016269000233000
KurikkaSuupohjan Kuljetus Oy1.4.19992905000105000
KuusamoKuusamon Uistin Oy1.1.19682296000114000
KuusamoKuljetusliike M. Hanhela Oy1.1.1978 308000
KuusamoJ.Hildén Hitsauspalvelu Oy1.1.1991572000109000
KuusamoKuusamon Tärppi Oy1.1.20061316000234000
LahtiSisu-Putki Oy1.9.198416000047000
LahtiHC-Systems Oy1.11.19941092000218000
LahtiPartner Hotelli Oy2.1.20061076000300000
LahtiKiinteistö Oy Paulintalo 6200019000
LahtiJAS-Soft Oy22.7.2009796000163000
LahtiSISU Initiative Oy7.11.2011126000411000
LahtiStiegelmeyer Oy1.8.20022319000167000
LahtiJARVATEK OY18.6.20141724000255000
LapinjärviOsuuskunta Lapinjärven Farmarit2.1.200810480006000
LappajärviEko-Kvintti Oy10.10.2005836000540000
LappeenrantaE. Rantanen Oy1.1.198781109251675
LappeenrantaRasnel-Hold Oy1.12.1997870009000
LappeenrantaEeperi Oy19.1.20102418000344000
LapuaLappavesi Oy1.1.1977125300038000
LempääläSatera Oy15.3.20122604000728000
LietoRakennusliike Osrak Oy1.6.20112568000272000
LohjaPeltomaa Lohjan Puhtaanapito Oy1.1.1979181100070000
LohjaLohjan Laakeri ja Tarvike Oy1.5.19851798000121000
LohjaPurkat Oy1.8.19903337000473000
LohjaArmaArt Oy1.11.199517200030000
LohjaTest-Tec Oy24.9.20101112000304000
LohjaRosk'n Roll Oy Ab1.1.2013263829933857191
LojoOY Mekanex AB1.2.19851459000128000
LuumäkiJuha Mentula Kommandiittiyhtiö1.2.19791013593174441
MariehamnArritas Ab1.1.200686200020000
MaskuTurun Seudun Hyötykuljetus Oy1.3.20131874000160000
MikkeliPipe-Modul Oy21.9.1999192600085000
MikkeliHeiSu Oy24.6.2010288000212000
MikkeliLääkärikeskus Ikioma Oy6.12.20123180000532000
MikkeliTilintarkastus Inkeröinen & Himanen Oy1.7.2017839000318000
MuonioHarriniva Oy1.1.19829314000813000
MustasaariAsianajotoimisto Tapio Mäki Oy1.1.1992254000175000
MustasaariAlueen Hammas-Garaisi Oy1.10.1998490000177000
MuurameJohn Crane Safematic Oy17.12.1997167360005390000
Mänttä-VilppulaKeijo ja Ismo Nieminen Oy1.1.199275600089000
NivalaKuljetusliike Pekka ja Jukka Mattila Oy1.1.198189800012000
NokiaMould Mate Oy5.9.20123263000464000
NurmesTilitoimisto Likvidi Oy1.9.19932919000351000
NärpesBotnia Grönsaker Ab - Botnia Vihannes Oy1.8.197414587000381000
OrimattilaMegalattiat Oy1.10.20029446000143000
OrivesiRakennuspalvelu H. Kangasvieri Oy1.6.19942648000324000
OuluLujateko Oy1.5.1990230432677222
OuluTimo Kyllinen Oy1.11.1993 820000
OuluTalepolar Oy1.2.2001274900023000
OuluSkillHouse Oy1.1.201020001329000
OuluGane Oy29.5.2012153900087000
OuluNallikari Seaside Oy14.10.20131817000282000
OuluJR Law & Invest Oy17.10.2016245000236000
OuluOSAO Edu Oy8.11.20162113000257000
OuluJ&J Invest Oy1.1.20184900017000
PaimioVahako Oy1.7.201291500048000
PargasAb DU-tec Oy26.1.201127200034000
PerhoPerhon Lääkäriasema Oy10.3.2008244000142000
PietarsaariOSTP Finland Oy Ab2.4.20021210930001808000
PirkkalaTampereen Taloteko Oy1.2.19958399000578000
PirkkalaMirode Oy1.12.2012290008000
PirkkalaTalopirkka Oy22.11.20051124000247000
PomarkkuKonepaja Wingmet Oy1.6.1983 365468
PoriOy Program-Production, Pori, Ltd1.8.19854444000124000
PoriMarkku Pajuniemi Oy1.1.19922310001000
PoriChemigate Oy1.10.2010607843333937675
PoriPurkupiha Asbestityöt Pori Oy9.5.20122125963193443
RaaheRaahen Rautakauppa Oy 311720003567000
RaahePattijoen Pesula Oy1.8.19721607000158000
RaisioTurun Seudun Poltin- ja LVI-huolto Oy1.10.19896807000173000
RaisioATR Visio Oy1.2.2008784000690000
RaisioPMP Arcos Finland Oy16.3.20152105000335000
RaseborgValdemar Group Ab1.1.2021 799000
RaumaRauma Interior Group Oy4.4.2002 473000
RiihimäkiKiinteistö Oy Väriarkadia 18000022000
RiihimäkiSavon Liikekeskus Oy1.1.198615400057000
RovaniemiNorthdrill Oy1.3.19922991000207000
RovaniemiJA-Nord Rakentajat Oy1.11.19962715000325000
RovaniemiNautilus Gym Finland Oy1.1.20011161000159000
RovaniemiKiinteistö-Tahkola Rovaniemi Oy1.4.20061485000220000
RovaniemiIndatahouse Oy2.12.20113732000360000
SaloErikoishammasteknikko Marko Rosendahl Oy3.1.2007460000100000
SaloTTA-GROUP OY1.1.20111899000386000
SaloSalon Seudun Sanomat Oy1.1.2015147720002316000
SauvoPeltisepänliike J. Pohjaluoto Oy1.9.1984560000112000
SavonlinnaImupalvelu Luukkainen Ky1.1.1978154000033000
SavonlinnaCity Car Wash Oy1.3.200499000063000
SeinäjokiOWS Finland Oy29.11.201233250001070000
SeinäjokiRohtoruutu Oy1.7.2014714000168000
SieviKone- ja energia Valtonen Oy7.2.2000 91000
SiikalatvaKorkalan Kuljetus Oy1.2.1994 106000
SodankyläSodankylän Lvi-Tuote Oy1.4.19853267000694000
SodankyläLVI-Iivari Oy16.8.20111390000221000
SomeroArskametalli Oy1.5.1989309400036000
SuonenjokiCastmet Oy1.6.1988136600049000
TammelaTammelan Vesi ja Lämpö Oy1.1.19931399000320000
TampereScanman Oy1.1.1974747747117330
TampereKuljetusliike Matti Janhunen Oy1.1.19865841582498747
TampereMaalauscenter Oy1.1.1986483000112000
TampereVossi Group Oy1.11.1992115410671011930
TampereKrapina Oy1.3.19962563000240000
TampereTamtron Systems Oy1.12.199840820001147000
TampereSurveypal Oy22.3.20072543000472000
TampereMarkkinointitoimisto Bermuda Oy15.9.2010140000055000
TampereFICOSAP Consulting Oy5.9.2011173000124000
TampereTammelan Talotekniikka Oy1.6.20027674542206825
TampereVIACCESS-ORCA FINLAND Oy25.11.20141792000443000
TampereMagic Tooth Fairy Oy1.12.2015180000138000
TampereFabricAI Oy6.7.201820000014000
TeuvaTeuvan Kaukolämpö Oy1.6.2015116400014000
TornioSumituuli Oy1.1.2012185000-26000
TurkuSCHWENK Suomi Oy1.3.198126520000463000
TurkuCasa Manolo OY1.4.199252800090000
TurkuEtelä-Suomen Jalostus Oy1.1.1995 26000
TurkuJosefiina Koti Oy1.11.1996145100060000
TurkuMartinsillan Grilli Oy15.7.19981064000127000
TurkuCleTec Oy16.5.20051213000185000
TurkuUniGe Oy21.8.2008480000170000
TurkuTurun Osakehuoneistot Oy1.1.20112801000246000
TurkuJP Postitus Oy3.10.2011185300034000
TurkuKenkätähti Oy7.2.2002108500057000
TurkuP Kalliala Oy8.1.20049798000410000
TurkuVM Capital Oy1.12.2019 8000
TuusulaKeravan Vakiosäätö Oy1.1.19801402000102000
TuusulaOy Katu-Karhu Yhtiöt Ab1.5.1996223900049000
TuusulaChiller Oy31.3.2005204920003709000
TuusulaKonditoria pH7 Oy27.6.20074845000437000
TyrnäväSaneeraus Ola-Ari Oy1.5.1996 141000
VaasaMaalahden Limppu Oy - Malax Limpan Ab1.1.19873091000661000
VaasaIsännöinti Mäkinen Oy1.3.198680757066322
VaasaEPV Tuulivoima Oy23.10.20074525000011150000
VantaaSolteq Oyj1.1.1983518320003214000
VantaaSajucon Oy1.5.1993265970003497000
VantaaVerifone Finland Oy1.6.1994396870002117000
VantaaTilitoimisto S. Astola Oy7.12.1998465000130000
VantaaFindus Finland Oy15.11.1999445990004247000
VantaaErgo Pro Group Oy1.10.1999712000230000
VantaaProEventus Oy1.5.2004114500026000
VantaaKuulo ja Apuvälinepalvelu Eerikkilä Oy20.11.20081644000308000
VantaaKumpu Capital Oy13.5.2013700062000
VantaaHoviputki Oy21.3.20151454000301000
VantaaFiellberg Oy7.12.20151792000185000
VantaaSajutek Oy23.2.20163456000566000
VantaaSuomen Massalattiat Oy18.8.20162337000476000
Vantaa4i Solutions Oy13.12.2016331000246000
VasaAb Vasa Byggnadsreparation - Vaasan Rakennuskorjaus Oy1.1.19837781787272598
VasaVasa VVSE-Center Ab1.5.1994186000075000
VasaSleipner Motor Oy1.12.20042638000269000
VasaKristinestad-Tjöck Vindpark Ab12.3.2012 -33000
VieremäPKP-Trading Oy1.5.19868310000
VihtiIrpola Oy1.1.1973116900036000
YlöjärviYlöjärven Kaivupalvelu Oy1.6.19942243000217000
     

Uudet ravintolarajoitukset julki: Tarkista tästä oman maakuntasi tilanne

$
0
0

Tiukimmat rajoitukset koskevat niitä maakuntia, joilla on pahin epidemiatilanne. Hallitus tarkastelee tilannetta viikoittain, joten rajoituksiin voi tulla muutoksia jo pian. Jos alueen epidemiatilanne kääntyy parempaan, anniskelu,- aukiolo- ja asiakaspaikkarajoituksia lievennetään.

Tällä hetkellä ravintolat saavat olla auki seitsemässä maakunnassa. Pohjois-Savossa on ravintolat saivat avata ovensa tänään perjantaina.

Koronaepidemian leviämis- ja kiihtymisalueilla alkoholin tarjoilu loppuu kello uusien rajoitusten mukaan 17. Alkoholin myyntiin keskittyvät anniskeluravintolat (baarit, pubit ja yökerhot) saavat olla auki kello 18 saakka. Ruokaravintolat ja kahvilat määrätään sulkemaan ovensa tuntia myöhemmin kello 19. Ravintolat saavat avata ovensa kello viideltä aamulla.

Edellä mainitut tiukimmat rajoitukset koskevat seuraavia maakuntia: Uusimaa, Kanta-Häme, Varsinais-Suomi, Satakunta, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Keski-Suomi ja Pohjanmaa.

Rajoitukset määräävät myös ravintoloiden asiakasmääristä. Tiukimpien rajoitusten alueilla anniskeluravintoloihin voidaan ottaa kolmannes normaalista asiakasmäärästä. Ruokaravintoloihin voidaan ottaa puolet paikkamäärästä. Rajoitusten mukaan ravintolan asiakkaiden on istuttava paikoillaan. Tanssiminen ja karaoke ovat edelleen kiellettyjen listalla.

Kevyemmät rajoitukset näille paikkakunnille

Ahvenanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Lappi, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Pohjanmaa lukeutuvat kevyempien rajoitusten alueisiin.

Näissä maakunnissa valomerkki annetaan kello 22 ja ravintolat saavat pitää ovensa avoinna kello 05-23 välillä.

Kyseisissä maakunnissa alkoholin tarjoiluun keskittyvään ravintolaan (baarit, pubit ja yökerhot) saa ottaa puolet asiakasmäärästä. Ruokaravintoloissa asiakkaita saa olla 75 prosenttia paikkamäärästä. Asiakaspaikkarajoitus ei kuitenkaan koske Ahvenanmaan maakuntaa.

Myös kevyempien rajoitusten alueilla karaoke ja tanssiminen on kielletty. Asiakkaiden on istuttava omilla paikoillaan.

Lue ravintoloitsijan mietteet hallituksen rajoituksista aikaisemmin julkaistusta artikkelistamme.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Gallup: Yrittäjät sopisivat paikallisesti mieluiten koko henkilöstön kanssa – vain 2 % luottamusmiehen kanssa

$
0
0

Tiedot käyvät ilmi Kantarin Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemästä Yrittäjägallupista, johon vastasi 1120 pienen ja keskisuuren yrityksen edustajaa.

Alle 10 työntekijän mikroyrityksiä on ylivoimaisesti suurin osa Suomen työnantajayrityksistä.

– Tutkimus osoittaa, että yrityksissä halutaan sopia eniten koko henkilöstön kanssa. Isoissa yrityksissä myös koko henkilöstöä edustava luottamusvaltuutettu nousee vahvaan rooliin, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.

30 prosenttia yli kymmenen henkeä työllistävistä haluaa sopia koko henkilöstöä edustavan luottamusvaltuutetun kanssa.

Ammattiliiton jäseniä edustavan luottamusmiehen kanssa haluaa sopia vain kaksi prosenttia eli ei juuri kukaan. Tilanne on sama sekä työnantajaliittoihin kuuluvissa että niihin kuulumattomissa yrityksissä.

– Toivon, että tämä herättää ammattiliitot pohtimaan, miksi luottamusmiesjärjestelmä on niin vastenmielinen yrityksille, Pentikäinen sanoo.

– Tämä osoittaa vannoutuneimmallekin liiton miehelle, että luottamusmiespakon laajentaminen on kuollut ajatus eikä saa yrityksistä vastakaikua.

Tuottavuus ja työllisyys paranisivat työpaikkasopimista lisäämällä

Yrittäjät uskovat vahvasti, että paikallisella sopimisella voidaan parantaa tuottavuutta (80 %), turvata työpaikkoja (70 %) ja luoda uusia työpaikkoja (69 %). Suomen Yrittäjät on arvioinut, että paikallisen sopimisen lisääminen voisi tuoda 10 000–15 000 uutta työpaikkaa. Arvio perustuu muun muassa pk-yritysbarometriin, johon vastaajina on tuhansia yrityksiä kaksi kertaa vuodessa.

– Kun näin on, on vaikea keksiä yhtään järkisyytä siihen, miksi sitä ei haluta voimakkaasti edistää, työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.

Aihe on erittäin ajankohtainen, sillä hallituksen on määrä päättää ensi viikolla puoliväliriihessään, miten se lisää työllisyyttä.

Paikallisen sopimisen edistäminen ei edennyt hallituksen asettamassa työryhmässä, jossa oli edustus niin työnantajien kuin työntekijäliittojen puolelta. Ryhmässä olivat mukana muun muassa Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto, SAK ja Akava.

Paikallisen sopimisen työryhmä lopetti työnsä pystymättä antamaan yhteistä esitystä.

Työajoista halutaan sopia eniten

Selvästi eniten halutaan sopia työajoista (63 %). Sen jälkeen tulee palkkaan liittyviä asioita, kuten tulos- ja bonuspalkkiot (54 %) ja palkan korotukset (51 %).

Eniten tarvetta työpaikkasopimiselle on teollisuudessa ja yli kymmenen hengen yrityksissä. Kaupan alalla korostuu tarve sopia tauoista ja sunnuntaikorvauksista. 

Helppoa sopiminen ei toki ole: 47 prosenttia yrittäjistä ei pidä työpaikkasopimista yksinkertaisena.

Työnantajaliittoihin kuulumattomien, työehtosopimuksia yleissitovuuden perusteella noudattavia yrityksiä sitoo noin 50 paikallisen sopimisen kieltoa. Toisaalta, mitä isompi yritys, sitä hankalammaksi paikallinen sopiminen koetaan.

– Työnantajaliittojen jäsenet kokevat sen hankalampana kuin ei-jäsenet, mitä selittänee yrityskoko, Janne Makkula arvioi.

Näin kysyttiin

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1120 pk-yrityksen edustajaa. 

Tiedot kerättiin 19.3.–24.3.2021.  Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

toimitus(at)yrittajat.fi

 

Vöner siirtää tuotantonsa Saksasta Suomeen, mikä on ollut toive alusta lähtien – "Nyt oli vaihtoehtoja, joista valita"

$
0
0

Vöner kasviproteiinituotteet valmistetaan tästä lähtien Suomessa. Osa Vöner Oyj:n tuotteista, kuten kastikkeet keväällä kauppoihin tulevat pihvit tuotettiin jo alusta alkaen kotimaassa, mutta jatkossa kaikki Vönerin tuotteet tullaan valmistamaan kotimaassa.

– Tuotanto kotimaassa on ollut tahtotilamme alusta pitäen. Alkutaipaleella yhteistyökumppaneillamme ei ollut oikein uskoa meihin, mutta nyt meillä on näyttöjä, eikä vegebuumikaan jäänyt tähdenlennoksi. Nyt meillä oli yhteistyökumppaneissa vaihtoehtoja, joista valita, Vönerin perustajaosakas ja luova johtaja Siva Parlar sanoo.

Ekologisuus ja täysin kasvipohjaiset tuotteet ovat olleet yrityksen kulmakivi. Tuotannon siirtyminen

Saksasta Suomeen on tehnyt koko tuotantoketjusta myös paljon ekologisemman.

Jatkossa Vönerin tuotteet valmistaa Tamminen Oy, joka mahdollistaa yritykselle suurempaa tuotantokapasiteettia ja tehokkaampaa tuotekehitystä.

– Tämä helpottaa tuotekehitystä valtavasti, kun voin ajaa kotoa 20 minuuttia Tammiselle sen sijaan, että lennän Saksaan ja yövyn hotellissa. Ensimmäinen kriteeri olivat henkilökemiat, mutta Tamminen pystyy tekemään tuotteesta täysin samanlaista kuin saksalainen tuottaja, eli maku ja rakenne eivät muutu, Parlar sanoo.

Kotimainen tuotanto on yritykselle arvovalinta, sillä tuotanto ei ole halvempaa kotimaassa. Arvot ovat kuitenkin tärkeä osa yrityksen toimintaa.

Vöner Oyj on neljässä vuodessa ollut edistämässä Suomen kasviproteiinimarkkinoita ja ollut mukana edistämässä suomalaisia ruokailutottumuksia kohti vastuullisempaa ruokavaliota.

Suomessa tuotettu ruoka on aina ollut huippuluokkaa ja siihen luotetaan myös maailmalla. Tämän myötä Vöner Oyj:lle on myönnetty Suomen avainlippusertifikaatti.

Pk-yritykset suunnittelevat tuotannon siirtämistä Suomeen

Vöner ei ole yksin tuotannon kotiuttamissuunnitelmien kanssa. Esimerkiksi turkulainen uima-allasvalmistaja Drop Design Pool siirsi tuotannon Virosta Suomeen viime keväänä.

Koronakriisi on aiheuttanut monilla aloilla tuotteiden ja osien toimitusvaikeuksia, mikä osoitti monen yrityksen toiminnan haavoittuvuuden.

Ylen tekemässä jutussa vuoden 2020 toukokuussa todetaan, että useat pk-yritykset suunnittelevat tuotannon siirtämistä kotimaahan. Tuotantokustannukset nousevat myös Kiinassa, mikä ajaa muutosta tuottaa tuotteita lähempänä Euroopassa ja Baltiassa.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Viewing all 11212 articles
Browse latest View live