Munien tuottaja ja pakkaaja Jukka Nikula sanoo, että liian alas painuneet munahinnat saattavat sulkea kanaloiden ovia. Siinä tapauksessa munapula uhkaa iskeä syksyllä.
Tilanne munabisneksessä on sotaisa. Suomessa syödään vuodessa 50 miljoonaa kiloa kananmunia. Nyt kaksi suurinta, Munakunta ja Munax, ovat sotajalalla. Aseina on tietenkin raha. Tuottajahintoja on laskettu muutamaankin otteeseen.
Mistään munavuoresta tai ylituotannosta ei Jukka Nikulan mukaan ole kyse. Ennemminkin kyse on siitä, että Munakunta on menettänyt asemiaan maan suurimpana munien tukkukauppana viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Nikula arvelee, että tämänhetkinen munien ylituotanto on vain muutaman prosentin luokkaa. Hän myös muistuttaa, että pieni ylituotanto pitää pulan loitolla. Varsinaista munavuorta ei kannata kammoksua ennen kuin tuotanto kiipeää kymmenen prosenttia yli kulutuksen.
Somerolaisen Munatukku Nikulan kautta menee myyntiin vajaa kaksi prosenttia Suomessa tuotetuista kananmunista. Ne myydään suoraan kuluttajille ja kaupoille.
- Teemme myös niin sanottua takaovikauppaa. Myymme myös ruokapiireille, suoraan tuottajalta kuluttajille. Valikoimassa on myös luomumunia.
Jukka Nikula sanoo, että munahintasodan vaikutukset tulevat näkyviin ehkä syksyllä. Kanalanpito kulkee sykleissä. Yksi kana tuottaa munia vuoden verran.
- Kanojen vaihdon aikaan kanalanpitäjä päättää jatkaako vai lopettaako. Edessä oleva kesä ratkaisee paljon. Silloin tuottajan pitää arvioida kannattaako panostaa edelleen munantuotantoon. Millaiset ovat rehumarkkinat?
Nikula korostaa, että jos kovin moni päättää sulkea kanalansa tai vaikka vain pitää välivuoden, on edessä munapula. Sitten ehkä hinnat markkinataloussääntöjen mukaan taas lähtevät nousuun.
Lasku liikkeelle viime vuonna
Kananmunien tuottajahinta lähti laskuun viime vuonna. Munalaadusta riippuen munapakkaamojen tuottajille maksama hinta on tippunut noin 10-20 senttiä kiloa kohti, Yle uutiset kertoo. Tuoreimman tilaston mukaan tuottaja saa munakilosta keskimäärin euron ja kymmenen senttiä.
Kananmunien tukkukauppaa hallitsevat Munakunta ja Munax. Molemmat mainitsevat hinnanalennusten syyksi munien ylituotannon. Pakkaamot käyvät keskenään kovaa taistoa markkinaosuuksista, ja hintojen tippumista vieritetään kilpailijan niskaan. Munax syyttää markkinajohtaja Munakuntaa hintojen polkemisesta.
- Markkinajohtajan saalistushinnoittelu on aiheuttanut tukkuhintojen syöksymisen ja sitä kautta tuottajahintojen syöksykierteen, sanoo Munaxin toimitusjohtaja Janne Torikka.
Munakunnan mukaan sen hinnoittelu on kilpailutilanteen mukainen. Munakunta katsoo Munaxin olevan vastuussa alan ylituotannosta ja lähettää kilpailijalle napakat terveiset.
- Ehkä olisi kannattanut jättää ne tuotannon lisäykset tekemättä, kun niille ei ole kysyntää, toteaa Munakunnan toimitusjohtaja Jan Lähde.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi