Kylttejä ei kuka tahansa saa laittaa mihin tahansa. Pelisäännöt kannattaa selvittää ennen kuin lähtee kyltittämään tai maksamaan toisten kyltityksiä.
Savonlinnassa jotkut yrittäjät joutuivat varsinaiseen kylttiviidakkoon. Saimaa-lehti kertoi, miten Suomen Katukyltti oli markkinoinut yrityksille kylttejään. Yrittäjät pitivät markkinointikeinoja kyseenalaisina.
Heille oli kerrottu, että kaupunki on tehnyt sopimuksen kylttejään kauppaavan yrityksen kanssa. Kaupungin rakennuspäällikkö ei ollut kuullut moisesta sopimuksesta mitään. Tiettävästi samantapaisia keinoja on käytetty muuallakin Suomessa. Joillekin yrittäjille on jäänyt epäselväksi kuka päättää yrityksen kadunvarsiopasteista ja kuka niistä maksaa.
Keravalaisen Suomen Katukyltin Niilo Hentunen ei halunnut kommentoida tapauksia.
Pelisäännöt selviksi
Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula kertaa selkeät pelisäännöt, joilla voidaan välttää kylttisotaa hipovia tilanteita:
TIENVARSIMAINOSTEN pitää erottua liikennemerkeistä ja tienpitäjän asettamista tiedotustauluista selkeästi. On hyvä huomata, että tienvarsimainontaa ohjataan eri lainsäädännön ja viranomaisten taholta sen mukaan, onko kysymys asemakaava-alueella vai sen ulkopuolella tapahtuvasta mainonnasta.
ASEMAKAAVA-ALUEELLE ja liikennealueen ulkopuolelle sijoitettavien mainosten luvat antaa kunta. Luvanvaraisuus määritellään maankäyttö- ja rakennuslaissa sekä -asetuksessa. Myös kuntien rakennusjärjestyksissä voi määräyksiä olla. Kuntien rakennusvalvontaviranomaiset myöntävät mainoksille toimenpidelupia. Kuntien käytännöt poikkeavat paljon toisistaan. Jossakin ei asemakaava-alueelle sijoitettavasta kyltistä tarvitse tehdä edes ilmoitusta. Yksittäinen yritys ei siis voi päättää mainosten sijoittelusta.
-Markkinoinnista voi todeta sen, että ei saa antaa virheellisiä ja harhaanjohtavia tietoja. Mikäli esim. jotain sopimusta ei ole olemassa, ei tietenkään voi perustaa markkinointia tällaisen sopimuksen olemassaoloon, Makkula korostaa.
TIEALUEELLA tienvarsimainosten sijoittaminen on kiellettyä maantielain 52 §:n pääsäännön mukaan.
Tienpitoviranomainen voi myöntää poikkeusluvan tästä kiellosta, mutta perustellusti.
POIKKEUSLUVALLA VOIMAA. Poikkeuslupaviranomainen on keskitetysti Pirkanmaan ELY-keskus.
Jos mainos on luvaton, Pirkanmaan ELY-keskus lähettää yrittäjälle kehotuksen poistaa mainos. Lupaviranomainen pyytää lähtökohtaisesti alueen kunnalta lausuntoa mainoslupa-asiasta. Jotta lausunnolle voitaisiin antaa lupaharkinnassa painoarvoa, on mainoksen tarpeellisuus perusteltava yrittäjän hakemuksen lisäksi myös kunnan lausunnossa.
Näissä paikalliset yrittäjäjärjestöt voivat olla aktiivisesti mukana vähintään asiantuntijoita.
ILMAN POIKKEUSLUPAA voi pystyttää oman kyltin, jossa ilmoitetaan paikalla harjoitettavasta toiminnasta tai siellä myytävistä tuotteista ja joka sijoitetaan rakennuksen seinään tai katolle taikka rakennuksen läheisyyteen (samalle tontille).
Lupaa ei tarvitse myöskään hakea kokous-, tiedotus-, huvi- tai muita vastaavia ilmoituksia eikä vaaleja koskevaa ilmoittelua varten.
Yleisötilaisuutta varten asetetut mainokset saa asettaa paikalleen aikaisintaan kuukautta ennen tilaisuutta, ja mainokset on poistettava viikon kuluessa tilaisuuden päättymisestä. Poikkeusluvan ulkopuoliset mainokset tulee kuitenkin sijoittaa liikenneturvallisuutta vaarantamatta paikallisen tiepiirin ohjeiden mukaisesti.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi