Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 11212 articles
Browse latest View live

Miksi Viron veromalli? Virossa investoinnit kaksinkertaistuneet - Suomessa ei kasvua

$
0
0

Teknologiateollisuuden ja Suomen Yrittäjien mukaan Viron veromalli sopisi myös Suomeen.

Järjestöjen selvitys osoittaa että sen soveltaminen loisi pohjaa investoinneille ja työllisyyden kasvulle.

Yritysten investoinnit ovat pudonneet 10 miljardia euroa vuoden 2008 jälkeen. Pudotusta on noin 30 prosenttia.

Yritysten liikevaihdon ja investointien romahtamisen seurauksena myös yritysten työpaikat ovat vähentyneet kaikkiaan 100 000:lla vuoden 2008 jälkeen.

Järjestöjen mukaan yritysten investoinnit ovat ratkaisevia Suomen talouden saamiseksi uuteen kasvuun. Tärkeää on saada Suomi houkuttelevaksi myös ulkomaisille investoinneille.

– Tarvitsemme yritysverouudistuksen. Sen tavoitteeksi tulee asettaa talouskasvun nopeuttaminen edistämällä yritysten liiketoimintaa niin että voitollisilla yrityksillä olisi selvästi nykyistä paremmat edellytykset koota omia pääomia investointeihin Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen vaatii.

– Periaatteen tulee olla että yrityksen voittoa verotetaan vain kertaalleen. Yritysten saamien voittojen verotusta on myöhennettävä siihen vaiheeseen kun voitot maksetaan omistajille Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus painottaa.

Virossa investoinnit kaksinkertaistuneet

Verojärjestelmän tulee olla läpinäkyvä kannustava oikeudenmukainen ja ennakoitava. Viron yritysveromalli täyttää nämä vaatimukset.

OECD-maita koskevassa verovertailussa Viron verojärjestelmä on kilpailukykyisin. Virossa investointien taso onkin kaksinkertaistunut 2000-luvulla kun Suomessa kasvua ei ollut lainkaan.

Tarton yliopistossa tehty tutkimus osoittaa että Viron yritysveromalli kannustaa yrityksiä investointeihin ja kasvuun. Osa Viron mallin arvostelijoista on epäillyt Suomessa että malli lukitsisi pääomat yrityksiin koska näin voitaisiin välttyä yritysveron maksamiselta. Tälle ei ole saatu myöskään muualta tukea. Malli ei ole Virossa estänyt pääomien ohjautumista tuottaviin kohteisiin.

Lisäksi yritysveron tuotto on järjestelmän voimassaoloaikana vuosina 2000–2015 kolminkertaistunut ja Viro on houkuttanut investointeja myös muualta.

Järjestöjen mukaan Viron yritysveromalli ei ole EU-oikeuden vastainen. Yhteisöverotusta ei ole EU:ssa harmonisoitu vaan se on kansallisen päätösvallan piirissä. Viron yritysverotuksessa ei siten ole ongelmaa EU-oikeuden näkökulmasta.

Josi Tikkanen

josi.tikkanen@yrittajat.fi


Viron yritysveromalli kelpaa myös Suomeen

$
0
0

Viron yritysveromallin soveltuvuutta Suomeen on epäilty. Teknologiateollisuuden ja Suomen Yrittäjien selvitys osoittaa että sen soveltaminen loisi pohjaa investoinneille ja työllisyyden kasvulle.

Yritysten investoinnit ovat pudonneet 10 miljardia euroa vuoden 2008 jälkeen. Pudotusta on noin 30 prosenttia.  
Yritysten liikevaihdon ja investointien romahtamisen seurauksena myös yritysten työpaikat ovat vähentyneet kaikkiaan 100 000 vuoden 2008 jälkeen.

Investoinnit on saatava kasvuun

Yritysten investoinnit ovat ratkaisevia Suomen talouden saamiseksi uuteen kasvuun. Tärkeää on saada Suomi houkuttelevaksi myös ulkomaisille investoinneille.  

— Tarvitsemme yritysverouudistuksen. Sen tavoitteeksi tulee asettaa talouskasvun nopeuttaminen edistämällä yritysten liiketoimintaa niin että voitollisilla yrityksillä olisi selvästi nykyistä paremmat edellytykset koota omia pääomia investointeihin Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen vaatii. 

— Periaatteen tulee olla että yrityksen voittoa verotetaan vain kertaalleen. Yritysten saamien voittojen verotusta on myöhennettävä siihen vaiheeseen kun voitot maksetaan omistajille Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus painottaa.     

Viron yritysveromalli kelpaa EU:lle miksei siis Suomelle

Verojärjestelmän tulee olla läpinäkyvä kannustava oikeudenmukainen ja ennakoitava. Viron yritysveromalli täyttää nämä vaatimukset.

OECD-maita koskevassa verovertailussa Viron verojärjestelmä on kilpailukykyisin. Virossa investointien taso onkin kaksinkertaistunut 2000-luvulla kun Suomessa kasvua ei ollut lainkaan.

Tarton yliopistossa tehty tutkimus osoittaa että Viron yritysveromalli kannustaa yrityksiä investointeihin ja kasvuun. Väitetylle pääomien lukkiutumisvaikutukselle ei ole saatu myöskään muualta tukea. Osa Viron mallin arvostelijoista on epäillyt Suomessa että malli lukitsisi pääomat yrityksiin koska näin voitaisiin välttyä yritysveron maksamiselta. Malli ei ole Virossa estänyt pääomien ohjautumista tuottaviin kohteisiin.

Lisäksi yritysveron tuotto on järjestelmän voimassaoloaikana vuosina 2000—2015 kolminkertaistunut ja Viro on houkuttanut investointeja myös muualta.

Viron yritysveromalli ei ole EU-oikeuden vastainen. Yhteisöverotusta ei ole EU:ssa harmonisoitu vaan se on kansallisen päätösvallan piirissä. Viron yritysverotuksessa ei siten ole ongelmaa EU-oikeuden näkökulmasta.
 

» Suomen yritysverojärjestelmä on uudistettava — mallia Virosta

Lisätietoja:
Pääekonomisti Jukka Palokangas Teknologiateollisuus puh. 040 750 5469
Johtaja Anna Lundén Suomen Yrittäjät puh. 050 544 3928

”Hyvä idea ei toimi meillä” – Tähän Apunen haluaa muutoksen

$
0
0

Elinkeinoelämän valtuuskunnan eli EVAn johtaja Matti Apunen lähetti selvän viestin satapäiselle kuntapäättäjien joukolle Kuopiossa.

Kunnallisjohdon seminaarissa puhunut Apunen haluaa muuttaa poliittisen keskustelukulttuurin jossa on vallalla ”hyvä idea ei toimi meillä” -ajattelu. Tällä hän viittaa muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen. Sote-riitelyssä keskiöön on noussut kysymys tuottaako jatkossa palvelut julkinen vai yksityinen sektori vai jokin siltä väliltä.

– Annetaan valinnanvapaus ihmisille ja lisätään kilpailua. Tiedän tällaisen tiedon käsittelemisen olevan vaikeaa. Toivon kuitenkin että olette selkä suorassa ja että asioille tehdään jotain. Älkää peljätkö tehdä epäsuosittuja päätöksiä Apunen opasti.

Jo aiemmin hän provosoi suomalaista valtamediaa ja poliitikkoja epätotuuksien julistamisesta talouskeskustelussa.

Apusen listalla epätotuuksina ovat väittämät ”kyllä me veroja kestämme” ”julkinen on ylivoimainen” ja ”ei kansalaiset suostu”. Samalla Apunen vyörytti tilastotietoa EVAn tutkimuksista joissa suomalaisilta on kysytty esimerkiksi halusta maksaa veroja.

– Näistä asioista on hyvä kysyä suoraan ihmisiltä. Ihmisistä 65 prosenttia sanoo ettei veronkorotusvaraa ole.

Hänen mukaansa globalisaatio ja digitalisaatio ovat johtaneet siihen että harvemmille maksetaan enemmän.

– Ihmisten pitää pyrkiä töihin jossa tuottavuus on parempi. Kaiken pitää perustua liikkuvuuden parantamiseen. Niin tiedon kuin ihmisten Apunen sanoi.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi

Syksy mullistaa verkkokaupan

$
0
0

Syksy tuo merkittäviä muutoksia suomalaiseen verkkokauppaan.

Tuolloin nimittäin Posti avaa uuden automaatiovaraston Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä. Kuluttajan kannalta automaatiovarasto tarkoittaa sitä että verkkokauppaostos tulee parhaimmillaan tilaajalle saman päivän aikana. Ainakin pääkaupunkiseudulle ja kaupunkikeskuksiin.

Samalla varaston avaaminen antaa myös suomalaisille verkkokauppiaille merkittävän kilpailuedun.

– Kotimainen toimija saa esimerkiksi joulumyyntiin 2–3 lisäpäivää. Se on paljon sanoo Postin logistiikasta vastaava johtaja Jukka Rosenberg.

Käytännössä päivän sisällä tapahtuva toimitus tarkoittaa sitä että tavara on fyysisesti Postin varastossa eli logistiikka on ulkoistettu.

Uudistus ei ole aivan ainutlaatuinen maailmassa sillä esimerkiksi Lontoossa paketit liikkuvat parhaimmillaan tilaajalle kolmessa tunnissa tilauksesta. Postin mukaan logistiikan merkitys korostuu jatkossa entistä enemmän verkkokaupassa.

Esimerkiksi vaatteiden palautusprosentti huitelee jo yli 50 prosentissa. Elektroniikkapuolella joka kymmenes tuote palautetaan.

– Suomessa on kasvava joukko rohkeita verkkokauppoja. Osa niistä menee myös logistiikan takia nurin kertoo johtaja Juha Tiittanen.

Posti pyrkii omalta osaltaan auttamaan kansainväliseen kauppaan tähtääviä verkkokauppoja. Pelkästään Suomessa Posti kuljettaa jo 33 miljoonaa pakettia vuodessa.

Tiittasen mukaan verkkokaupan megatrendit ovat nyt Kiinassa.

– Se on kuumin markkina. Kiinalaiset haluavat ostaa Euroopasta korkean brändin tuotteita. Suomalaisilla on mahdollisuus pärjätä erityyppisillä niche-tuotteilla ja erikoistavarakaupalla Tiittanen sanoo.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi

Voiko yritys korottaa hintojaan – katso viisi vinkkiä

$
0
0

Yrittäjän kannatta pohtia jatkuvasti oman tuotteen hinnoittelua vaikka asiakkaiden taloustilanne on tiukka.

Hinnoittelua voi lähestyä kahdesta suunnasta. Usein hintaa ajatellaan kulujen näkökulmasta. Hinnan pitää kattaa kulut ja yrittäjän työaika.

– Hinnoittelun tulee lähteä siitä että toiminnan on oltava kannattavaa tiivistää Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

Hinnoittelua kannattaa myös pohtia kysynnän näkökulmasta ja miettiä voiko oman tuotteen tai palvelun hintaa nostaa.

Taloustieteessä puhutaan kysynnän hintajoustosta. Hintajousto on suuri jos hinnan muutokset vaikuttavat voimakkaasti kysyntään. Hintajousta on heikko jos asiakkaat ostavat tuotetta hinnan korotuksesta huolimatta.

– Käytännössä hintajoustoon vaikuttaa markkinatilanne joka saattaa vaihdella kortteleittain. Lisäksi hintajouston suuruuteen vaikuttaa paljon muutkin kuin hinta. Hintajousto voi olla pienempi jos kysyntä perustuu pitkille asiakassuhteille Malinen sanoo.

Kysyntäpohjaisessa hinnoittelussa Malinen kehottaa pohtimaan kahta asiaa. Jos kysyntä ylittää tarjonnan jatkuvasti hintaa voi todennäköisesti nostaa.

– Lisäksi jos myy jotain poikkeavaa ja on jo määräävässä asemassa. Silloin on hinnoitteluvoimaa. Jos tuote on helposti korvattavissa muulla tuotteella hinnoitteluvoimaa ei ole.

 

1. Katso mikä on tuotteesi kysyntä

 

Useasti yrittäjä ei uskalla nostaa hintaa vaikka joutuu myymään eioota. Tarjonnan ylittävä kysyntä on usein merkki siitä että hintaa voi nostaa

 

 

2. Mieti mikä on asiakkaidesi suhde tuotteeseesi

 

Katsovatko asiakkaat vain hintaa onko tuotteesi ylellisyyshyödyke josta voidaan luopua kun kulutusta tarkastellaan tarkemmin. Mieti myös onko tuotteellesi kilpailijoilla korvaavia tuotteita.

 

 

3. Mieti ajankohtaa

 

Usein hintoja korotetaan vuodenvaihteessa koska silloin asiakkaan voi olla helpompaa hyväksyä korotus. Korotus voi selittyä myös raaka-aineiden hinnan nousulla tai sesonkivaihtelulla. Suurten alojen palkankorotukset voivat myös auttaa asiakasta ymmärtämään hinnan nostaminen.

-Jos pystyy ajoittamaan hinnan noston palkankorotusten aikaan se on parempi. Asiakas ymmärtää paremmin että hinta nousee kun hänelläkin palkka nousee Malinen sanoo.

 

 

4. Mieti uudenlaista tuotteistusta

 

Voitko paketoida tuotteesi uudella tavalla joka antaa asiakkaalle lisäarvoa? Silloin voit myös korottaa hintaa.

 

 

5. Ole rehellinen

 

Vaikka muuttaisit tuotteen paketointia on myös hyvä tunnustaa että hinta on muuttunut. Asiakasta harmittaa jos hinta pyritään muuttamaan selkeästi salaa.

– Hinnan korotus on perusteltavissa kun kertoo asiakkaalle mistä se johtuu. Inflaatio pienentää rahan arvoa. On hyvä sanoa että minäkin tarvitsen pienen palkankorotuksen Malinen sanoo.

Josi Tikkanen

josi.tikkanen@yrittajat.fi

 

Jyväskyläläisyritykselle urakka Ruotsin jäänmurtajilla

$
0
0

Jyväskyläläinen Protacon on saanut mittavan tilauksen kahden jäänmurtajan sähkö- ja automaatiojärjestelmien modernisoinnista.

Protacon uusii propulsion sähkökäytöt ja käyttöjen ohjausjärjestelmän ruotsalaisiin jäänmurtajiin Atleen ja Frejhin. Tilaaja on Ruotsin merenkulkulaitos. Kaupan myötä Protaconin jalansija suuren teholuokan sähkökäyttöjen kokonaistoimittajana vahvistuu merkittävästi.

Protacon on tehnyt vastaavia modernisointeja muun muassa suomalaiselle jäänmurtaja Urholle sekä ruotsalaiselle jäänmurtaja Ymerille. Nyt solmitun kaupan myötä yhtiön asema jäänmurtajien sähkökäyttöjen- ja automaatiojärjestelmien modernisoijana nousee merkittäväksi.

Kauppa on Protaconille jo neljäs vastaava. Kauppaan kuuluu myös toimitettavia järjestelmiä koskeva kunnossapito- ja helpdesk-sopimus jonka puitteissa Protacon huolehtii järjestelmien toimivuudesta ja vuosihuolloista.

– Vastaavan teknologian omaavia jäänmurtajia joille modernisointi on ajankohtainen on maailmalla vielä paljon. Protaconin osaaminen niin automaation kuin sähkökäyttöjen modernisoijana on vahvistunut vuosien varrella ja näemme paljon potentiaalia myös uusiin vastaaviin projekteihin Protacon Oy:n toimitusjohtaja Kari Pellinen sanoo.

Josi Tikkanen

josi.tikkanen@yrittajat.fi

Neuvo franchisingyrittäjille: Ota kaikki irti verkostosta

$
0
0

Yrittäjä vinkkaa -sarjassa Janne Grönmark kehottaa franchisingyrittäjiä hyödyntämään ketjun verkostoa.

Yrittäjäsanomien Yrittäjä vinkkaa -sarjassa annetaan nyt vinkkejä franchisingyrittäjille. Viime viikolla henkilöstöpalvelualan yritys VMP Groupin franchisingyrittäjä Markus Sippo neuvoi että ketjua kannattaa kehittää omien vahvuuksiensa kautta.

Myös kiinteistöjä välittävän Sp-Kodin franchisingyrittäjä Janne Grönmark vinkkaa samaa.

– Me olemme melko tuore toimija ja haemme vielä toiminta- ja markkinointitapoja. Franchisingantaja on kannustanut ja pyytänyt ideoita ja suunnitelmia meiltä yrittäjiltä. Kannattaa avata suunsa ja olla mukana aktiivisesti Grönmark sanoo Yrittäjäsanomille.

Sp-Kodissa on mukana vajaat 60 franchisingyrittäjää. Lohjalla toimiva Grönmark kehottaa yrittäjiä ottamaan ketjun verkostosta kaiken irti. Verkostosta on hyötyä kun esimerkiksi Lohjalla asuvalla asiakkaalla on kiinteistönvälitystarvetta Turussa.

– Voin antaa luottavaisin mielin Turun franchisingyrittäjän yhteystiedot eikä asiakkaan tarvitse epätietoisena soitella kaikkia turkulaisia asunnonvälittäjiä läpi. Pystyn oikeasti auttamaan asiakasta Grönmark kertoo.

– Tämä toimii ainakin meidän alalla ehkä jossain Kotipizzassa ei yhtä hyvin tai samalla tavalla mutta esimerkiksi remonttipuolella yhtä hyvin Grönmark lisää.

Sp-Koti-verkostoon kuuluvat itsenäiset yritykset tarjoavat kiinteistönvälitysalan palveluita. Ketjun yhteistyökumppani on Säästöpankki.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Yrittäjillä vahva usko: Miljardihanke valtava potku

$
0
0

Kuopioon suunniteltu Finnpulpin sellutehdas olisi toteutuessaan todellinen piristysruiske lähialueen yrityksille.

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen sanoo että sellutehdas toisi valtavasti potkua ja uskoa. Nykäsen mukaan pk-yritykset hyötyvät jo itse rakennushankkeesta mutta välillisesti vaikutukset ovat vieläkin suuremmat.

– Kaikki hyötyvät kun työpaikkoja tulee lisää. Varsinkin kuluttajamarkkinassa olevat yritykset ovat nyt tiukoilla.

Hanke nytkähti tiistaina askeleen eteenpäin kun Finnpulp kertoi saaneensa kolme uutta sijoittajaa. Puolentoista miljoonan euron rahoitus antaa mahdollisuuden tehdä ympäristövaikutusten arviointi ja hakea ympäristölupaa.

Varsinaisen investoinnin hintalappu on noin 14 miljardia euroa.

– Uskon vahvasti että sellutehdas tulee. Puuta täällä ainakin riittää. Investointia todella tarvitaan Nykänen kertoo.

Hänen mukaansa maakunnassa olisi tarve tehdä muitakin investointeja etenkin tiestön kunto huolettaa.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi


3 miljoonan investointi pk-yritykselle: "Asiakkaan sanoessa hep"

$
0
0

Tamperelainen Tasowheel Groupiin kuuluva Tasowheel Gears Oy on tehnyt miljoonainvestoinnit uusiin tuotantokoneisiin.

Investoinneilla yritys tähtää lähivuosina merkittävään viennin kasvuun. Tasowheel Gears otti loppuvuonna 2014 käyttöön uuden hammashiomakoneen ja siihen liittyvän automaattisen panostajan. Maaliskuussa käyttöön saatiin uusi akselimaisten kappaleiden kovasorvaus- ja hiomakone. Investointien arvo on noin kolme miljoonaa euroa.

− Isot investoinnit on tehty tulevaisuutta ennakoiden ja samalla kilpailukykyämme parantamaan toimitusjohtaja Kari Sorjonen Tasowheel Groupista perustelee.

Tasowheel Gearsin asiakkailla on vireillä paljon tuotekehitys- ja protohankkeita joiden tuotteita kaavaillaan markkinoille ensi ja seuraavana vuonna.

− Selvästi nyt asiakaskentässämme pohjustetaan uusia kilpailukeinoja. Myös meidän on viilattava tuotantomme siihen kuntoon että heti asiakkaan sanoessa hep pääsemme täyttä vauhtia eteenpäin.

− Kilpailutilanne Euroopassa on äärimmäisen kova ja menossa on pudotuspeli jossa katsotaan kenen kantti kestää. Yllättävän vähän siellä on investoitu erikoiskoneisiin. Meillä Tasowheelissä on selkeä kasvutavoite.

Yrityksen tuotannosta vientiin menee nyt alle puolet. Tavoitteena on lähivuosien aikana 70 prosenttia.

Tasowheel Groupin liikevaihto 2014 oli noin 20 miljoonaa euroa ja työntekijämäärä 120.

Tasowheel Gears on erikoistunut voimansiirtoratkaisuihin. Yritys suunnittelee ja valmistaa hammaspyöriä ja -akseleita kierukkavälityksiä sekä erikoishammasvaihteita koneenrakennusteollisuuden yrityksille.

Josi Tikkanen

josi.tikkanen@yrittajat.fi

 

Hesburgerin vastaus kiristyvään kilpailuun: uusi konsepti ja lisää kasvispohjaisia tuotteita

$
0
0

Hesburger avaa Turussa El Nam -ravintolan.

El Namin ruoka on meksikolaista pikaruokaa. Meksikolainen ruoka on Suomessa nousussa sillä myös Kotipizza on kertonut aloittavansa Chalupa-ketjun joka tarjoilee meksikolaista. Trendi noudattelee kehitystä Yhdysvalloissa sillä siellä Chipotle-ketju on kasvanut voimakkaasti.

Hesburgerin hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmelan mukaan ravintolaa on suunniteltu yli vuoden ajan. Ravintola avautuu Turkuun ensi viikolla.

– Uuden ravintolan tuotteet pyrkivät mukailemaan asiakkaiden uusia toiveita Salmela sanoo Yrittäjäsanomille.

El Namia ei alkuvaiheessa ainakaan suunnitella ketjuksi.

El Namin valikoimassa on lihatuotteiden lisäksi kasvispohjaisia tuotteita. Hesburger pyrkii lisäämään kasvisten käyttöä tuotteissaan. Salmelan perhe omistaa Uudessakaupungissa tehtaan joka valmistaa soijakonsentraatista uudenlaisia kasvistuotteita.

El Nam ei ole ensimmäinen Hesburgerin alta syntynyt uusi ketju. Esimerkiksi Parilla Steak House -pihviravintoita on muutama Suomessa.

– Ne eivät ole meidän ydintä mutta pärjäävät ihan hyvin.

Yhdysvalloissa McDonald’s on johtunut ahtaalle kun uudet niin sanotut premium burger -paikat ovat valloittaneet markkinoita. Salmelan mukaan tällaiset ravintolat eivät ole uhka Hesburgerille.

Suomessa markkinat ovat pienet ja kannattavuus heikkoa.

– On periaatteessa hieno juttu että tullaan markkinoille ja rahoittajat uskovat. Ei ole parempaa asiaa kuin se että nuori ihminen yrittää tehdä jotain. Väitän silti että tällä alalla uusien ketjujen perustaminen on todella vaikeaa.

Salmelan mukaan ketju tekee jatkuvasti tuotekehitystä jotta se pystyy tarjoamaan asiakkaiden makuun sopivia tuotteita.

– Koemme itsemme premium-paikaksi jatkuvan tuotekehittelyn kautta. Tärkeää on se että emme myy itsellemme vaan asiakkaille. Kun myimme aikanaan lihapiirakoita grilliltä emme uskoneet että joku ostaisi hampurilaisia Salmela sanoo.

Josi Tikkanen

josi.tikkanen@yrittajat.fi

Sopimus kariutui: Vahvoja toimia kilpailukykyyn

$
0
0

Hallitustunnustelija Juha Sipilä ilmoitti keskiviikkoiltana että yhteiskuntasopimusneuvottelut ovat kariutuneet.

– Kilpailukyvyn ja kasvun kannalta tärkeiden neuvottelujen kariutuminen tarkoittaa sitä että muodostettavan hallituksen pitää itse ryhtyä talouden tasapainottamisen lisäksi myös kilpailukykyä palauttaviin toimiin sanoo neuvotteluihin osallistunut Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus.

Hänen mukaansa hallitus voi viedä monia neuvotteluissa esillä olleista asioista eteenpäin esimerkiksi lainsäädäntömuutoksin.

Suomen Yrittäjät odottaa nyt uudelta hallitukselta konkreettisia ja vahvoja toimia työmarkkinoiden uudistamiseksi ja yrittäjyyden ja Suomen talouden kilpailukyvyn vahvistamiseksi jotta työllisyyttä voidaan parantaa säilyttämällä työpaikkoja ja luomalla uusia.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi

Tämä on Suomen paras kunta: Vinkit miten muutkin pärjäävät

$
0
0

Pienellä pohjoissavolaisella Keiteleen kunnalla on kova meriitti josta muut Suomen kunnat ovat kateellisia.

Kunta nousi vuosi sitten julkistetussa Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyssä ykköseksi koko maassa. Kyselyssä yrittäjät arvioivat elinkeinopolitiikan onnistumista kunnissa.

Keitele sai yrittäjiltä kouluarvosanaksi 87 kun paras suuri kaupunki Vantaa jäi 67:ään.

Keiteleen kunnanjohtaja Hanna Helaste sanoo ettei kunnan ja yrittäjien välisessä yhteistyössä tarvita mitään poppakonsteja.

– Meillä elää Keitele-henki jossa politikoinnille ei ole sijaa.

Helasteen mukaan henki alkoi rakentua kymmeniä vuosia sitten kun näivettynyt kunta oli vaarassa hävitä kuntaliitoksen syövereihin. Kuntaliitosta ei kuitenkaan haluttu. Neljä miestä joita alettiin kutsua Keiteleen Kummisediksi alkoivat kuumeisesti etsiä yrityksiä ja investointeja. He myös onnistuivat ja liitoskeskustelut kariutuivat.

Lisää keskustelua

Helaste ja Keiteleen Yrittäjien puheenjohtaja Helena Tolonen jakoivat ajatuksiaan Kunnallisjohdon seminaarissa Kuopiossa joka päättyi keskiviikkona. Seminaarissa oli paikalla lähes 800 kuntapäättäjää ja yrittäjää.

Molempien vinkit kulminoituvat yhteen sanaan: vuoropuhelu.

– Yritykset luovat kunnan identiteetin. Meillä on pieniä ja isoja yrityksiä. Kaikilla on mahdollisuus olla yhteydessä kuntaan. Yrittäjät ovat niin tärkeitä että kunnalla pitää olla aikaa heitä myös kuunnella Helaste ja Tolonen sanovat.

Kunnanjohtaja kertoo että kunnilta pyydetty apu riippuu paljon yrityksen koosta.

– Pieniä aloittavia yrityksiä autetaan tiloista lähtien. Se on arkista tukea pieniin arjen haasteisiin. Isommat tarvitsevat apua muun muassa kaavoitukseen maankäyttöön infraan ja työvoiman hankkimiseen Helaste luettelee.

Keitele on pieni vähän yli 2 000 asukkaan kunta. Helasteen mukaan koko ei ole ongelma. Myös suurissa kaupungeissa on mahdollista auttaa yrittäjiä.

– Lopulta kaikki on asenteesta kiinni.

Neljä vinkkiä parempaan yhteistyöhön:

1) Ymmärrys ja luottamus

– Olemme samassa veneessä vastakkainasettelu on syytä unohtaa. Esimerkkinä vastakkainasettelusta on viime aikoina ollut sote-uudistus. Tuotetaanko palvelut yksityisten yritysten vai julkisen sektorin voimin.

2) Vuorovaikutus ja kommunikointi

– Kunnan pitää tietää mitkä ovat yritysten kipupisteet ja toisaalta kasvumahdollisuudet. Se vaatii avointa kommunikointia.

3) Aktiivisuus

– Yrittäjän pitää ottaa rohkeasti yhteyttä kuntaan. Kynnys matalaksi.

4) Nopea reagointi

– Kunnan pitää reagoida nopeasti jos yrityksellä on tarpeita esimerkiksi maankäytön osalta.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi

Suomalaisyritys tekee jätti-investoinnin: Tehdas Ruotsiin

$
0
0

Salolainen perheyritys Finnfoam on tehnyt historiansa suurimman investointipäätöksen.

Yhtiö rakentaa tehtaan Ruotsin Kristinehamniin. Investoinnin kokonaisarvo on noin 30–40 miljoonaa euroa.

‒ Olemme panostaneet voimakkaasti Ruotsin ja Norjan markkinoihin mikä on luonut pohjan tehdasinvestoinnille. Kuluvan vuoden aikana myynnin odotetaan kasvavan yli 20 prosenttia kyseisellä markkina-alueella. Uskomme että homehtumattomien eristeiden kysyntä kasvaa markkinoita nopeammin. Vuonna 2017 uudella tehtaalla tavoitellaan 20 miljoonan euron myyntiä ja vuonna 2020 lähes 30 miljoonan euron myyntiä kertoo Finnfoam Oy:n toimitusjohtaja Henri Nieminen.

Finnfoam jätti viime kesänä investointitukihakemuksen Tillväxtverketille joka on kasvua edistävä kansallinen viranomainen Ruotsissa.

‒ Tillväxtverketin ratkaisu oli avainasemassa. Saimme päätöksen 22 miljoonan kruunun investointituesta huhtikuun 24. päivänä. Seuraavalla viikolla Finnfoaminn hallitus teki investointipäätöksen.

Valmistuttuaan tehdas työllistää Ruotsissa noin 50 henkeä. Uudella tehtaalla ei ole Salon tehtaan työllisyyteen välitöntä vaikutusta.

‒ Ei ainakaan negatiivista vaikutusta. Päinvastoin. Pidemmällä tähtäimellä nähtynä investointi Ruotsiin tulee vaikuttamaan positiivisesti työllisyyteen Salon tehtaalla Nieminen näkee.

Suurin osa Ruotsiin ja Norjaan viedyistä lämmöneristeistä valmistetaan tällä hetkellä Salossa. Ruotsiin valmistuva tehdas tulee muuttamaan Finnfoamin Salon ja Kaunasin tehtaiden tuotantoa.

‒ Osa Ruotsissa ja Norjassa myytävistä tuotteista valmistetaan jatkossakin Salossa. Oleellista on kuitenkin se että valmistamme Salon tuotantoa uuteen suuntaan. Olemme kehittäneet useita uusia tuotteita sekä ratkaisuja jotka mahdollistavat viennin Salosta myös Euroopan ulkopuolelle Nieminen selvittää.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi

Miljoonainvestoinnit jatkuvat: Nyt vuorossa metalliyritys

$
0
0

Toukokuu on alkanut hyvissä merkeissä jos mittarina pidetään investointeja.

Nyt miljoonainvestoinnista on ilmoittanut Petäjävedellä toimiva metallialan alihankintakonepaja Petäjäveden Metalli. Yhtiö ilmoittaa laajentavansa tuotantokapasiteettiaan säiliönpäätyjen valmistuksessa. Hankkeen kokonaiskustannus on 35–4 miljoonaa euroa.

Jo aiemmin tällä viikolla tamperelainen Tasowheel Gears ilmoitti miljoonainvestoinneista uusiin tuotantokoneisiin ja salolainen Finnfoam kertoi investoivansa miljoonia uuteen tehtaaseen Ruotsissa.

Petäjävedelle toimitetaan kapasiteetiltaan Pohjoismaiden suurin laitteistokokonaisuus. Suurimmat uudella laitteistolla käsiteltävät kappaleet ovat halkaisijaltaan yli yhdeksänmetrisiä.

– Heti kun saamme rakennusluvat niin lyömme kuokan maahan ja aloitamme. Ensimmäiset säiliönpäädyt olemme luvanneet Äänekosken biotuotetehtaalle 2016 tammikuussa sanoo Petäjäveden Metallin hallituksen puheenjohtaja Markku Salminen.

Petäjäveden Metalli on perustettu 35 vuotta sitten. Yhtiö on erikoistunut valmistamaan teräslevyistä ja muototeräksistä taivutettuja ja puristettuja osia.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi

Suomi kiilasi kolmanneksi mutta miksi se ei näy?

$
0
0

Suomi sijoittui kolmanneksi Euroopan unionin innovaatiosuorituskykyä mittaavassa vertailussa.

Tänäkin vuonna kärjessä olivat Ruotsi Tanska Suomi ja Saksa. Suomi nousi yhden sijan ylöspäin viime vuoteen verrattuna. Nämä neljä maat muodostavat innovaatiojohtajien ryhmän joiden innovaatiosuorituskyky on reilusti EU-maiden keskiarvon yläpuolella.

Kun vertailuun otetaan mukaan kehittyneet ja suuret nousevat taloudet EU:n ulkopuolelta Suomi on seitsemäs. Suomen ohitse menevät Ruotsin ja Tanskan lisäksi Sveitsi Etelä-Korea Yhdysvallat ja Japani.

Vaikka Suomi on noussut yhden sijan viime vuoden vertailusta viime kahdeksan vuoden aikana suorituskykymme kehitys on ollut innovaatiojohtajien ryhmän hitainta. Kun asiaa katsotaan koko EU:n näkökulmasta Suomen suoritustason kehitys on ollut viidenneksi heikointa: vain Romania Espanja Kypros ja Luxemburg ovat maamme alapuolella.

– Suomen rakenteellisten kilpailukykytekijöiden kehitys on ollut viime vuosina heikkoa ja tämä suunta on käännettävä. Toimintaympäristöä on kehitettävä siten että se kannustaa yrityksiä nykyistä enemmän innovoimaan kasvamaan ja kansainvälistymään sanoo työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Petri Peltonen.

Suomi on parantanut tahtiaan kahdella alueella: korkeatasoisissa ja houkuttelevissa tutkimusympäristöissä sekä aineettomassa pääomassa. Eniten laskua on tapahtunutsiinä miten ei-t&k-perustainen innovaatiotoiminta ja innovatiivisten pk-yritysten yhteistyöalttius ovat kehittyneet. Myös henkisten voimavarojen kasvu on pysähtynyt.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi


Yrittäjä: 20 miljoonaa odottaa ottajaansa

$
0
0

Hallitus on myöntänyt torstaina Ely-keskuksille 20 miljoonaa euroa käytettäväksi äkillisten rakennemuutosten alueilla erityisesti uusia työpaikkoja luoviin pk-yritysten kehittämishankkeisiin.

Raha on tarkoitettu niille Ely-keskuksille joiden alueella on valtioneuvoston nimeämiä äkillisten rakennemuutosten alueita eli Hämeen Keski-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksille.

Määrärahasta 96 miljoonaa euroa päätettiin jakaa Pohjois-Pohjanmaan 89 miljoonaa euroa Keski-Suomen ja 15 miljoonaa euroa Hämeen Ely-keskukselle.

– Talouden taantuman ohella Suomi käy läpi mittavaa rakennemuutosta. Äkillisen rakennemuutoksen toimintamalli yhdessä muutosturvan kanssa on kuluneella hallituskaudella merkittävästi edesauttanut murrokseen sopeutumista muistuttaa työministeri Lauri Ihalainen.

– Rahoitusta suunnataan rakennemuutosalueiden työllisyyttä ja uudistumista edistäviin pk-yritysten hankkeisiin hän kertoo.

Valtioneuvoston nimeämiä äkillisen rakennemuutoksen alueita ovat Kemiönsaaren kunta Oulun Salon seudut sekä Raaseporin Kajaanin ja Loviisan seudut vuoden 2015 loppuun asti sekä Viitasaaren kaupunki ja Pihtiputaan kunta ja Rauman seutu vuoden 2016 loppuun saakka.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi

350 suomalaisyritystä parhaaseen luokkaan - katso lista

$
0
0

Yrittäjäsanomat julkaisee viikoittain parhaaseen AAA-luokkaan päässeiden yritysten tiedot.

Lista julkaistaan torstaisin jolloin mukana listauksessa ovat AAA-luokkaan edellisen viikon torstaista kuluvan viikon keskiviikkoon mennessä listalle päässeet yritykset.

Tiedot toimittaa Bisnode. Luokitus perustuu Bisnoden kehittämään automaattiseen luottoluokitusjärjestelmään. Se on jatkuvapäivitteinen järjestelmä joka yrityksen toimintaa taustaa taloutta ja maksutapaa koskevaa informaatiota järjestelmällisesti keräämällä ja analysoimalla arvioi yrityksen luottokelpoisuutta ja sen kykyä selviytyä normaaliin liiketoimintaan liittyvistä sitoumuksista.

Yrittäjäsanomat julkaisee myös tietoja perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

Nyt julkaistava lista pitää sisällään AAA-luokkaan välillä 30.4.-6.5. nousseet yritykset.

KotikuntaYrityksen nimiPerustamisvuosiLiikevaihtoTulos
ALAVIESKAErkki Hannula Oy19801603000208000
ALAVUSAlavus Alufront Oy1993160300089000
ENONTEKIÖOunasloma Oy198522600095000
ESPOOInnovarch Oy20004823000274000
ESPOOOlarin Fysikaalinen Hoitolaitos Oy198228800022000
ESPOOOpastemestarit Oy19891615000176000
ESPOOMökkitie Records Oy201230900039000
ESPOORakennuttamis- ja vahinkopalvelu Know How Oy200717700087000
ESPOOVahanen Environment Oy20082198000400000
ESPOODesignia Oy200739300017000
ESPOOHelkama-Auto Oy19421931790005874000
ESPOOHifab Oy20023216000216000
ESPOOHOUSE OF SEASONS AB201233100040000
ESPOOParalell Pharma Oy20011466000496000
ESPOORakennusliike A. Savela Oy2006104000032000
ESPOOSteripolar Oy198513131000770000
ESPOOAvitex Oy200138800020000
ESPOOHereticum Oy1990369000365000
ESPOOMyllylahti OY198940900056000
ESPOOTitaani-Mummo Oy200730600025000
ESPOOAero RD Oy2013264000132000
ESPOOInfusion Oy201026700037000
ESPOOSemantum Oy200720400020000
ESPOOTableOnline Finland Oy201031700036000
ESPOOTroway Oy200838300012000
FINSTRÖMÅkeri Per-Erik Mattsson Ab1997414000162000
FORSSAJarkir Oy200456370004309000
FORSSAAutovaraosa Lintusyrjä Oy19872108000329000
FORSSAKuljetusliike Kivinen Oy200745800061000
FORSSAUusioaines Oy1994180170005414000
FORSSAWatrec Oy2003156810001067000
HAAPAJÄRVIHaa-Paja Oy198917700037000
HAAPAJÄRVIHaapajärven Kimppakoti Oy2009774000206000
HAAPAVESIJokilaaksojen Turvatekniikka Oy200618200035000
HAILUOTOSähköhai Oy199135000054000
HAMINAKuljetusliike Termostankki Oy19971503000269000
HELSINKIB-Systems Oy1986377000279000
HELSINKIKauppahuone Pesonen Oy1989105000060000
HELSINKIMerdocs Oy2013287000162000
HELSINKIEtelä-Suomen lämpöhuolto Oy2013848000175000
HELSINKIMei Shen Oy201030800036000
HELSINKISILICOM OY201018000051000
HELSINKIRecode Innovations Oy201326900077000
HELSINKISarpaniemi Oy1984132800061000
HELSINKISP Life Oy20001417000175000
HELSINKITest World Holding Oy201155830002646000
HELSINKITredia Oy19831500000138000
HELSINKIUnikulma Oy200712469000686000
HELSINKIViljo Tirri & Co Oy1962356000101000
HELSINKIAgileIdM Oy201323600070000
HELSINKIA-lehdet Oy20011075190005853000
HELSINKIAM Print Oy200731200026000
HELSINKIArk7 Oy2000569000213000
HELSINKIBoxCo Oy200718300064000
HELSINKICapirec Oy199223700055000
HELSINKICuovi Oy199229400078000
HELSINKIEeva-Medical Oy2012202000120000
HELSINKIEnres Oy19931264000135000
HELSINKIFinnConVest Oy199266500076000
HELSINKIGrapevine Media Oy200950200031000
HELSINKIHelsingin Elokuvaäänitys Oy200618600034000
HELSINKIIoni Oy201237500062000
HELSINKIIriba Oy200390200067000
HELSINKIITranslate Oy200337700040000
HELSINKIKarmiini Oy19911609000213000
HELSINKIKolster Oy Ab1936214590003117000
HELSINKILähiputki Oy20102970000554000
HELSINKIMarkku Issakainen Oy1989427700090000
HELSINKIMaxei Finland Oy199356600049000
HELSINKINurmi Consulting Oy201122400088000
HELSINKIPsykoterapiakeskus Vastaamo Oy2008136400082000
HELSINKIRantapallo Oy20091266000627000
HELSINKIRed&Blue Oy200733300043000
HELSINKIRS-DONNUS OY201031100084000
HELSINKISenso Research Oy201224500024000
HELSINKISkanska CDF Oy199931850001174000
HELSINKISoliamed Oy200417500054000
HELSINKITradeka-palvelut oy201260000050000
HELSINKIUroprost Oy1993388000229000
HELSINKIBCC Business Coaching Center Oy200733400035000
HELSINKIBlue Sähkö Oy201377400056000
HELSINKIEastborder Promotion Oy2003702000170000
HELSINKIMainostoimisto Maustamo Oy200552900060000
HELSINKIMikonkadun Peltisepät Oy201025900027000
HELSINKIPosicraft Oy199345000070000
HELSINKISHEIKKIS OY201132600016000
HELSINKITravico Oy19883195000473000
HELSINKITV-Holding Oy2007323000277000
HELSINKIAimtec Oy198962700095000
HELSINKIAltitude Innovations Oy200917800093000
HELSINKIAnton Sucksdorff Photography Oy Ab200721500089000
HELSINKIArt Fysio Oy200321300076000
HELSINKIBiobe Oy19912224000442000
HELSINKICaapu Finance Oy1989491000479000
HELSINKICrementum Oy201219500050000
HELSINKIHerttoniemen Putkivaruste Oy19491360000121000
HELSINKIIdän Niitty Oy199443700030000
HELSINKIJetter Oy197734600032000
HELSINKIJG Cars Oy201250200046000
HELSINKIKalsident Oy199654100086000
HELSINKIKuningas sijoitus Oy2001236000115000
HELSINKIMindustry Oy201018700068000
HELSINKIOy Nietosvaara Consulting Ltd2004290000167000
HELSINKIOy Nortecon Ab2009605000124000
HELSINKIPeople & Leadership Consulting PLC Oy2012200000133000
HELSINKIScanreal Oy199229400039000
HELSINKISW-Sähkö Oy201318200034000
HELSINKITate-Rap Oy199289400098000
HELSINKIWextra Oy19913988000147000
HOLLOLAEtelä-Suomen Huopakate Oy20103850009000
HUITTINENManiNet Oy2003213000121000
HYVINKÄÄFabricol Oy2007809000195000
HÄMEENLINNAJR-CARGO OY200227700026000
HÄMEENLINNAKallioinen Oy197928300090000
HÄMEENLINNAHämeen Rakennus ja Korjaus Oy20041483000168000
HÄMEENLINNALI-Holding Oy200516261000561000
HÄMEENLINNAJäähdytinpalvelu M. Vuorinen Oy198779900075000
IISALMIO & E Pironetti Oy19862290000123000
IMATRALvis-Projektit Oy Imatra20023060000194000
INARIKaamasen kievari Oy200667000097000
INKOOSaleena Oy20063200005000
JANAKKALAMaanrakennus Jalo Oy20062137000166000
JOENSUUJoensuun Kolarikulma Oy198433200021000
JOENSUUKunto- ja Liikuntakeskus Viilinki Oy200540700048000
JOENSUUKuutec Oy2010694000199000
JOENSUUBTF Tilintarkastus Joensuu Oy200820600011000
JUANKOSKIK-S Harkko ja Suunnittelu Oy199926100020000
JUVAKisara Oy20082156000124000
JYVÄSKYLÄJyväskylän Terähuolto Oy198046400053000
JYVÄSKYLÄPoklossi Oy200721800032000
JYVÄSKYLÄRAHOM OY200820000040000
JYVÄSKYLÄMusta kynnys Oy201061900027000
JYVÄSKYLÄProjektipalvelut Salomaa Oy199335700030000
JYVÄSKYLÄValueframe Oy20012723000576000
JYVÄSKYLÄMainos-Mäkinen Oy197323300037000
JYVÄSKYLÄAdmides Oy199122000063000
JYVÄSKYLÄRakennuspalvelu Arto Matilainen Oy200520100018000
JÄMSÄOptikko Piila Oy200326400013000
JÄMSÄTemagroup Oy200839700054000
JÄRVENPÄÄLasi-Lindberg Oy199419200031000
JÄRVENPÄÄJarelo Oy19952220005000
JÄRVENPÄÄMysema Oy200633500022000
JÄRVENPÄÄRTH-Kaiverrus Oy198727100035000
JÄRVENPÄÄAerial Oy19696959000794000
JÄRVENPÄÄMR-Keila Oy199442500056000
KAJAANISirnikka Oy20032015000125000
KAJAANIHammaslääkäriasema Kuutti Oy1989335000103000
KALAJOKITallilan Taksi Oy201122700024000
KANKAANPÄÄClothing Plus Oy20011598000121000
KANNUSKarin Hydrauliikka Oy200239500057000
KAUHAJOKIAquila Finland Oy2005451000302000
KAUHAJOKISuupohjan Teollisuustilat Oy20051157000534000
KAUHAJOKIForsteel Oy199154800070000
KAUHAVATuhkasaari Oy1998668000107000
KAUNIAINENHammaslääkäritoiminta Irmeli Meriläinen Oy201229300063000
KAUNIAINENFinnmast Oy2000233000100000
KAUNIAINENOy Svartbäck-Invest Ab19869030001077000
KAUSTINENVirkkalan Puunjalostus Oy19751852000135000
KERAVAKeravan hammaslääkäriasema Oy197529000027000
KERAVASajotrans Oy19942698000106000
KIRKKONUMMIEstakari Oy2012530000148000
KIRKKONUMMIAb Leading High Performance Ltd201218900059000
KITEEKitweld Oy199821800040000
KIURUVESIKiuruvesi Lehti Oy201074500098000
KOKKOLAFineweld Asennus Oy20053401000751000
KOKKOLANaviga MBS Oy198224400014000
KOKKOLAKiinteistövälitys Nyman LKV Oy201317800026000
KOKKOLANice piste Oy201022500021000
KOTKAATC Logistic Oy200336900059000
KOTKAEaglefinn Oy199517300081000
KOTKAKymppikate Niemi & Vanninen Oy199320500019000
KOUVOLAKymen Paviljonki Oy19941327000216000
KOUVOLAKorian Hirsi Oy199820600013000
KOUVOLAKuusankosken Hammaslääkäriasema Oy198318000019000
KOUVOLAHyötypaperi Oy198613261000852000
KOUVOLAMattila Kouvola Oy19955615000237000
KRUUNUPYYPaaPii Design Oy2013363000107000
KUOPIOJasmini Oy200656900035000
KUOPIOKuopion Ajoharjoittelurata Oy200518100054000
KUOPIOKuopion Yrityspalvelu Proserv Oy1992396000120000
KUOPIORiistaveden Palvelukoti Oy199245600061000
KUOPIONilsiän Hirsituote Oy198618600040000
KURIKKAKaluste Henry Noppa Oy200818800018000
KURIKKARP -keittiö Oy199627300036000
LAHTIE. Lempinen Lahti Oy201037700013000
LAHTIKonttorikoneliike Sarin - Väisänen Oy197839800030000
LAIHIAPohjanmaan Kaivuu ja Piikkaus Oy199032400088000
LAITILASerigraaf Oy2012222000107000
LAITILAAn Transport & Logistics Oy201144400010000
LAPINLAHTIVarpaisjärven Graniitti Oy1991775000125000
LAPPEENRANTASiivous-Nikku Oy198840000047000
LEMPÄÄLÄJSM Consulting Oy201117900069000
LEPPÄVIRTABlue Truck Service Oy20071020000142000
LIEKSAHöyläämö Suomipuu Oy199330700091000
LIPERIItä-Suomen Ovi Oy200722200056000
LOHJALohjan Laatutalot Oy199254700058000
LOHJALohjan Peltiasennus Oy198761700042000
LOHJATimanttilähde Oy20012083000420000
LOHJAJMN RACING OY200835700027000
LOHJARimark Oy20094724000160000
LOIMAASähköurakointi TT Oy200945700050000
LOPPILopen Eläinlääkäriasema Oy201119100023000
MAALAHTIWest´s Konsult & Elitbygg Ab201222400010000
MIKKELIKantolan Rengas Oy20054831000281000
MUHOSFINNOSTE OY20072140006000
MUSTASAARIKM Roofing Oy Ab201226600058000
MUURAMEImata Oy201324600045000
NAANTALIRuonan Huolto Oy196834400026000
NIVALANivalan Timanttikairaus Oy20062103000276000
NOKIATammer Wood Oy199641300078000
NOUSIAINENMatti Iivonen Oy199729800051000
NURMIJÄRVIInner Join Oy20051740008000
NURMIJÄRVIOsola Consulting Oy2012292000202000
OULUAri H.O. Matila Oy2008130000132000
OULUOrbis Systems Oy2012223320003707000
OULUOULUN LAATURAKENNUS OY200119200034000
OULUAEH Hako Oy200818900021000
OULUAsianajotoimisto Miettinen & Palosaari Oy201121000029000
OULUCreowave Oy20045080000779000
OULUNoptel Oy19943666000710000
OULUOy Fereco Ltd201117400037000
OULURTJ Group Oy201099600021000
OULUSpare Wheel Marjamaa & Harri Oy200296800078000
OULUSuomen Valumestarit Oy2008840000156000
OULUAsianajotoimisto Katri Mäkinen Oy201325300096000
OULUJasoca Oy19932732000396000
OULUProDoit Oy200420700020000
OULUValiRx Finland Oy200839900034000
PARKANOParkano Steel Oy19892414000172000
PEDERSÖREN KUNTAJake Rakennus Bygg Oy20033580000309000
PETÄJÄVESILiisalan Rakennus Oy1999757000178000
PIEKSÄMÄKIPieksämäen Peltityö Heinonen Oy19751312000123000
PIEKSÄMÄKIMONETKO Oy200920900016000
PIEKSÄMÄKITeam Manninen Oy201219200012000
PORIPalmiatek Oy1985951000102000
PORIPorin Ajo-Expert Oy199755300070000
PORIMä-Va Kuljetus Oy19921723000116000
PORIFysioterapia Tuula Paasiaho Oy199324900025000
PORIIlmastointi Salminen Oy20066972000458000
PORVOOSecto Fleet Management Oy2009998000164000
PORVOORusEuroTest Oy200864900077000
PORVOOMc Machine Oy20032965000478000
PORVOOAb Vartioliike Edström Oy197837100025000
PORVOOAutoTune Finland Oy201118100012000
PORVOOPorvoon Paalupiste Oy2000143800067000
RAAHETilitoimisto Raahen Tase Oy2002644000117000
RAASEPORIJCL Service Oy Ab200533800076000
RAASEPORIRait Ab Oy200990300032000
RAASEPORIRBU - Raseborgs Plåtslageri-Raaseporin Peltisepänliike Oy Ab200221700046000
RAASEPORIHalstö Stugby Ab1984201000112000
RAASEPORISBA Interior Oy1987119480001533000
RAASEPORIClean-Kalle Ab Oy19702000000325000
RAISIOJP Antores Oy200132000074000
RAISIOTulkkaus Trilog Oy201336400080000
RAUMATarseal Oy2003336000191000
RAUMARauman Lukitustekniikka Oy19981147000225000
RAUMARauman Sähkömetalli Oy200121500017000
ROVANIEMILapin Muovi Oy19623440000529000
ROVANIEMIAuto-Alasuutari Oy1980330000160000
SALOLVI Snabb Oy201119700034000
SALOLabodent Oy1997329000-3000
SASTAMALAHopunkadun Rauta Oy201211160001000
SAVITAIPALENord Pumps Oy2008139600034000
SEINÄJOKISeinäjoen Jousi Oy196125600047000
SEINÄJOKIErikoiskaluste Ari Pellinen Oy19821427000192000
SEINÄJOKIKokkolan Mini-Mani Oy199426491000507000
SEINÄJOKIKuljetus Pauli Iivanainen Oy199727700019000
SEINÄJOKIAla-Peite Alanko Oy20041306000187000
SEINÄJOKIKuljetus Antti Myllymäki Oy200527500046000
SEINÄJOKIRakennustoimisto PRM Oy19871298000132000
SEINÄJOKITN-Quickly Oy199820900017000
SEINÄJOKIAspect Seinäjoki Oy20081178000150000
SEINÄJOKIPohjanmaan Kaukokiito Oy - Österbottens Fjärr-Express Ab199031140001185000
SIIKAJOKIPaavolan Kulma Oy198879900015000
SIMORakennusliike Ylisuvanto Oy1979982000118000
SIPOOShovel Oy200819400043000
SIPOODuck United Oy200925900025000
SIPOOGogrow Oy2013319000138000
SIUNTIOOy Amerim Ab195529200031000
SONKAJÄRVIRakennusliike Niilo Huttunen Oy20101387000393000
SOTKAMOGelding Pond Oy199818600022000
SUNDAb Drängarna Åland200525900026000
SUNDMat & Golf Ab200848500033000
SUONENJOKISuonenjoen Kiinteistöhuolto Oy197984300083000
SÄKYLÄLTP Service Oy2008303000101000
TAMPEREFuture Golf Oy200418500011000
TAMPEREMonikoti Oy19852785000308000
TAMPEREPalmroth Consulting Oy200119800052000
TAMPEREHarpander Oy201118300025000
TAMPEREYrittäjäin Sähkönhankinta Oy199850600049000
TAMPERECilium Oy200217900080000
TAMPEREElomedics Oy2013532000252000
TAMPERELuotain Consulting Oy201118400017000
TAMPERERuokajuhlat Oy200548400034000
TAMPERESaumasaneeraus T & H Oy199622500028000
TAMPEREArimer Oy19891527000125000
TAMPEREInterwelten Oy200842400022000
TAMPEREJaloterät Oy200566100040000
TAMPERELentokonetehtaan Ravinto-osuuskunta194457200040000
TAMPEREVeisu-Tekniikka Oy198722800034000
TURKU3B-Ravintolat Oy201133000021000
TURKUCleTec Oy2005582000115000
TURKUFocusplan Oy19891803000217000
TURKULST Teollisuussähkö Oy200084200096000
TURKUSF-Lämmitin Oy199830500061000
TURKUAPT-Elektro Oy1994370000142000
TURKUDigitalBooker Finland Oy200722400089000
TURKUFinancial Solutions Turku Oy2002222000145000
TURKUKiinteistömaalaus P. Järvinen Oy19931099000105000
TURKUKäännöstalo Mester Oy200423200035000
TURKUMCC Action Oy200025500075000
TURKUOy Ivantital Ab199319200097000
TURKUSoldente Oy200756300022000
TURKUTurun Optimi-Palvelut Oy199226400038000
TURKUTaiste Oy2009625000108000
TURKUMobile-Kustannus Oy200720500010000
TURKUNosto Consulting Oy201020300031000
TURKUTekniikka-Tuominen Oy2008107200099000
TUUSULAKosani Oy200751600053000
TYRNÄVÄRakennuspalvelu T & T Oy20051962000131000
UUSIKAUPUNKIHewesto Oy201220400027000
UUSIKAUPUNKIRuorisähkö osk200049600037000
UUSIKAUPUNKIRV-Kiinteistöt Oy198928500089000
UUSIKAUPUNKIKarmiiniliike Zenger Oy200522100019000
UUSIKAUPUNKIVakka-Suomen Varaosakeskus Oy20122161000203000
VAASARakennus - Bygg SF Oy Ab2008112600068000
VAASAAito-Kotihoito Oy200924800052000
VAASAWärtsilä Projects Oy2012467230005090000
VAASADaxpower Oy201026700039000
VAASATarkmet Oy19994277000315000
VANTAAKeski-Suomen Koneyhtymä Oy198737700013000
VANTAAPutkimasteri Oy201144500089000
VANTAAV & S Putki Oy20121325000165000
VANTAASakri Oy19743012000515000
VANTAAWiresys Oy200774900030000
VANTAACrey Scale Oy200519100022000
VANTAATikkanen Racing Oy19982250000811000
VANTAALahtinen & Kumpp. Oy19592613000420000
VANTAASähkö Kovalainen Oy201025000017000
VARKAUSKeveka Rakennus Oy19903757000241000
VARKAUSVarkauden Pelti- ja Ilmastointipalvelu Oy199323300032000
VIHTITripa Oy20121862000215000
VIRRATSähkö-Virkeät Oy19922068000412000
VIRRATVuokon Rohdosmyymälä Oy2012333000114000
YLIVIESKASavarin Katsastus Oy Pihtipudas2011383000124000
YLIVIESKAKuljetusliike Mehtälä Oy201135100062000
YLÖJÄRVIOrsiteräs Oy198662900075000
YLÖJÄRVIVahantasähkö Oy198925600050000
YLÖJÄRVISähköpalvelu Tuomo Koivuniemi Oy200070800043000
YPÄJÄMaakuntakiinteistöt Oy200926000030000

Yrityksen pörssiin listaava yrittäjä: ”Silloin olisin myynyt yrityksen eurolla”

$
0
0

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirén on kasvattanut yritystään 14 vuotta ennen kuin yritys listataan pörssiin.

Sosiaali- ja terveysalan yritys Pihlajalinna kertoi maanantaina aikeistaan listautua pörssiin.

– 25 vuotta sitten teimme päätöksen että vuonna 2015 yritys on listautumiskelpoinen Mikko Wirén sanoi EY:n kasvuyritystapahtumassa torstaina. Pihlajalinna voitti viime vuonna Suomen EY:n Entrepreneur of the Year -kilpailun ja osallistuu tänä vuonna kilpailun kansainväliseen osaan.

Vuosi sitten yritys alkoi valmistella listautumista jonka on suunniteltu tapahtuvan kesäkuun alussa. Listaamisen ajoi kaksi syytä. Yrityskaupassa ostajaksi olisi todennäköisesti päätynyt ulkomainen pääomasijoittaja joka olisi ollut sosiaali- ja terveysalan yritykselle imagoriski. Tämän lisäksi pääomasijoittaja Sentica Partnersin sijoitusaika Pihlajalinnassa oli lähestymässä loppuaan.

Pihlajalinnan liikevaihto viime vuonna oli vajaat 150 miljoonaa euroa. Pörssiin listautuva yritys ei voi enää kertoa suunnitelmistaan niin avoimesti kuin itsenäinen yhtiö mutta Wirén avasi yrityksen kasvutavoitteita suhteessa kilpailijoihin.

-Kilpailijoidemme liikevaihto on 400-500 miljoonaa euroa ja ne kasvavat. Viiden vuoden päästä haluamme olla niitä isompia.

Wirénin mukaan kolmen kuukauden välein tehtävät osavuosikatsaukset tulevat olemaan haaste yritykselle sillä esimerkiksi sen saamat ulkoistussopimukset ovat aluksi tappiollisia kun yritys alkaa järjestää palveluita mutta noin vuodessa muuttuvat voitollisiksi.

– Jää nähtäväksi miten markkinat arvioivat tämän.

Sopimukset ovat kuitenkin pitkiä ja alun jälkeen kannattavia Wiren painotti.

– Kuinka moni pörssiyritys voi sanoa että niillä on 10 vuodeksi sopimuksia joilla on selkeä liikevaihtomerkitys.

Kaksi raskasta vaihetta

Lääkäriksi opiskelleen Wirénin mukaan hän on kahdesti 14 vuoden aikana kokenut Pihlajalinnan kasvattamisen erityisen raskaaksi. Viisi vuotta perustamisen jälkeen Pihlajalinnan liikevaihto oli kuusi miljoonaa euroa mutta Wirén oli yrityksen ainoa hallinnollinen työntekijä. Samalla teki myös 50-tuntista viikkoa lääkärinä.

– Yrityksessä alkoi olla paljon vastuuta. Jos joku olisi halunnut ostaa yrityksen vaikka eurolla olisin myynyt.

Viisi vuotta sitten yritys teki ensimmäistä isoa terveyspalveluiden ulkoistustaan samaan aikaan kun Wirén rakensi taloa ja sai perheenlisäystä.

– Silloin en kuitenkaan olisi enää myynyt yritystä.

Josi Tikkanen

josi.tikkanen@yrittajat.fi

Kova luku uusista tilauksista

$
0
0

Teollisuuden uusien tilausten arvo otti aimo harppauksen ylöspäin maaliskuussa.

Tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan 13 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-maaliskuun aikana tilaukset kasvoivat 22 prosenttia edellisvuodesta.

Yritykset saivat maaliskuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän metalliteollisuudessa paperiteollisuudessa ja kemianteollisuudessa. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat 143 prosenttia. Paperin paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset kasvoivat 113 prosenttia ja kemianteollisuudessa 111 prosenttia.

Vain tekstiiliteollisuudessa tilaukset vähenivät 15 prosenttia edellisvuodesta.

Tilastokeskus kuitenkin muistuttaa että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Tästä hyvänä esimerkkinä on viime vuoden syyskuu jolloin kasvuprosentti oli peräti 365.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät: Sääntelyä kannattaa vähentää

$
0
0

Suomi on jäänyt yritysten sääntelykustannusten vähentämisessä parhaista EU-maista jälkeen.

Suomen Yrittäjät vetoaa että tuleva hallitus puuttuu tosissaan sääntelyn määrään ja laatuun. Kyse on yritysten kilpailukyvystä ja siten työllisyydestä ja kansalaisten hyvinvoinnista.

Suomen Yrittäjät esittää kymmenen selkeää askelta kohti parempaa sääntelyä. Niillä voidaan varmistaa että lait ja muut normit vahvistavat yrittäjyyden edellytyksiä.

Kaksi tärkeintä askelta ovat konkreettinen ohjelma lainsäädännön järkeistämiseksi ja se että lait laaditaan niin että niiden noudattaminen ei käy pienimmille yrityksille mahdottoman raskaaksi. Muut askeleet varmistavat että nämä sisältötavoitteet toteutuvat.

– Aiemmat yritykset sääntelyn parantamiseksi ovat jääneet tyhjyyttään kumiseviksi periaatejulistuksiksi. Nyt on hyvä mahdollisuus muuttaa tilanne sillä poliittinen paine on käsin kosketeltava Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala sanoo.

Haasteena on saada liikkeelle muutos joka tuottaa konkreettisia parannuksia.

– Sääntelyä korjaamalla voidaan parantaa tuottavuutta ja vahvistaa yritysten kilpailukykyä merkittävästi. Aktiivisimmissa EU-maissa on saatu aikaan satojen miljoonien eurojen vähennykset yrityksille aiheutuvissa turhissa kustannuksissa. Sama on tehtävä Suomessa Neimala vaatii.

Asia on hallituksen ja eduskunnan vastuulla. Yrittäjyyttä kannustava sääntely edellyttää irtautumista vanhentuneista rakenteista ja toimintatavoista.

Uusi eduskunta tukee vahvasti sääntelyn vähentämistä: Noin 90 prosenttia Suomen Yrittäjien vaalikoneeseen vastanneista eduskuntaan valituista kansanedustajista kertoi vaalikonevastauksissaan että yritystoimintaa säädellään Suomessa liikaa ja että sääntely pitäisi sovittaa pienille yrityksille sopivaksi.

Suomen Yrittäjien esittämät 10 askelta parempaan sääntelyyn

1. Hallitukselle näkyvä vastuu säädöspolitiikasta

2. Vuosittainen lainsäädäntösuunnitelma

3. Tehokkaampaa EU-vaikuttamista

4. Riippumaton vaikutusarvioinnin tukiyksikkö

5. Irti sääntelylukituksesta

6. Konkreettinen sääntelyn vähentämisohjelma

7. Parempaa laatua

8. Pienet ensin

9. Eduskunnalle pitävämpi ote sääntelypolitiikasta

10. Systemaattinen jälkikäteisarviointi

Josi Tikkanen

josi.tikkanen@yrittajat.fi

Viewing all 11212 articles
Browse latest View live