Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 11212 articles
Browse latest View live

Onko direktiiviä parjattu liikaa? – Halpa öljy vähentänyt kustannuksia

$
0
0

Rikkidirektiivin aiheuttamat kustannukset ovat pelättyä pienemmät.

Vuoden alusta voimaan tulleesta rikkidirektiivistä ei ole aiheutunut yrityksille niin paljon kustannuksia kuin alun perin pelättiin. Tieto selviää työ- ja elinkeino- sekä liikenne- ja viestintäministeriön teettämästä selvityksestä joka toteutettiin verkkokyselynä sekä täydentävinä haastatteluina.

Ennakoitua pienempiin kustannuksiin on vaikuttanut ennen kaikkea öljyn alhainen hinta. Polttoöljyjen raju hinnan aleneminen on muuttanut kustannuspainetta merkittävästi.

Absoluuttiset polttoainekustannukset Itämeren ja Pohjanmeren liikenteessä eivät selvityksen tekoaikana ole oleellisesti nousseet mutta raskaan ja kevyen polttoaineen suhteellinen hintaero on tarkastelujaksona säilynyt samana.

Tämä vaikuttaa suomalaisen teollisuuden kilpailukykyyn verrattuna niihin maihin joilla niin sanottu rikkilisä on pienempi ministeriöiden tiedotteessa arvioidaan.

Monet laivat ovat jo siirtyneet käyttämään vähärikkistä polttoainetta ja moneen suureen laivaan on asennettu tai asennetaan rikkipesureita mikä alentaa kustannuksia.

Lisäkustannukset 300 miljoonaa

Elinkeinoelämälle vuotuiset suhteelliset lisäkustannukset ovat selvitysajankohdan mukaisilla polttoaineen hinnoilla arviolta 300 miljoonaa euroa josta metsäteollisuuden osuus on 65 – 90 miljoonaa euroa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja liikenneministeri Paula Risikko arvioivat ministeriöiden tiedotteessa että rikkidirektiivin todellinen vaikutus tulee näkyviin vasta myöhemmin kun saadaan tarkempi kuva rikkisääntelyn vaikutuksesta muun muassa yritysten ja varustamojen pitkäaikaisiin rahtaussopimuksiin.

Kustannuksia on saatu alas myös hallituksen toimilla joihin lukeutuvat muun muassa väylämaksun puolittaminen ratamaksun poisto vuosina 2015 – 2017 alusten ympäristöystävällisten investointien tuki nesteytetyn maakaasun eli LNG:n terminaalien investointiohjelma sekä useat muutokset lainsäädännössä Risikko sanoo.

– Positiivista on että rikkidirektiivi on käynnistänyt uutta kehitystyötä ja liiketoimintaa johon yritykset ovat tarttuneet kiitettävästi. Uusilla ympäristöteknologian innovaatiolla on kysyntää globaalisti ja Suomella on tässä tärkeä rooli sanoo Vapaavuori tiedotteessa.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi


Yrittäjä vinkkaa: "Valitukset ovat ehkä parasta mitä yritykselle voi sattua"

$
0
0

Yrittäjä vinkkaa -sarjassa Santtu Vehosalmi kertoo miten sosiaalista mediaa voi hyödyntää asiakaspalvelussa.

Yrittäjäsanomien Yrittäjä vinkkaa -sarjassa annetaan vinkkejä asiakaspalveluun. Yrittäjä Santtu Vehosalmi luotsaa yrityksiä asiakaspalvelun kehittämisessä konsulttiyritys iSearch Group Oy:n kautta.

Hyvä asiakaspalvelu tuo asiakkaalle jotain lisäarvoa.

– Jos asiakas vasta kotona huomaa että ostamassaan siimaleikkurissa ei ole siimaa tai lelusta puuttuvat paristot ei asiakaspalvelussa ole onnistuttu. Asiakkaan vinkkelistä pitää miettiä loppuun asti se mitä hän tarvitsee Vehosalmi kertoo Yrittäjäsanomille.

Jos sopivaa tuotetta ei löydy eikä voida tilata pitää asiakas tarvittaessa opastaa myös kilpailijan luo.

– Myynti jää sillä hetkellä saamatta mutta ele ei jää huomaamatta ja hyvästä asiakaspalvelusta puhutaan yritysten nimillä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa Vehosalmi toteaa.

"Saisi olla enemmän myymistä"

Hyvä asiakaspalvelu alkaa ystävällisellä tervehdyksellä. Asiakkaalle pitää kertoa että on hänen käytettävissään ja tiedustella tarpeista olematta tunkeileva.

Asiakaspalveluun ei kuitenkaan kannata luoda valmista sapluunaa miten saa ja ei saa tehdä. Vehosalmen mukaan palvelu on sitä parempaa mitä vapaammat kädet asiakaspalvelijoilla on.

– Henkilöstöä on hyvä perehdyttää yrityksen arvoihin mutta hyvien asiakaspalvelijoiden hankkiminen lähtee jo rekrytointiprosessista. Taitoja voi kouluttaa mutta asenne ja asiakaspalveluhenkisyys ovat vaikeampia Vehosalmi toteaa.

Vehosalmi kannustaa yrittäjiä myymään enemmän sillä asiakas on aina myyntimahdollisuus eikä tyrkyttämisen vaaraa useinkaan ole.

– Jos jätetään puhelinmyyjät pois niin kivijalkakauppojen kohdalla on hyvin harvinaista että tulisi sellainen olo että tyrkytetään jotakin. Pikemminkin saisi olla enemmän myymistä. Asiakkaalle voi myydä jotain mitä tämä ei edes tiedä tulleensa hakemaan.

Myös valituksiin kannattaa suhtautua myönteisesti.

– Valitukset ovat ehkä parasta mitä yritykselle voi sattua. Nehän suorastaan huutavat sitä että haluan käyttää tuotettanne mutta en tykkää tästä ja tästä. Kun tapauksen ratkaisee mahdollisimman huolellisesti ja kivuttomasti saa samalla sellaisen asiakkaan jota kilpailijoiden on vaikea saada ja joka tulee kehumaan yritystä kavereilleen Vehosalmi toteaa.

Lounas Twitteriin aihetunnisteen kera

Yrityksen on suotavaa hyödyntää myös sosiaalista mediaa asiakaspalvelussa. Esimerkiksi ravintola voi tiedottaa sosiaalisessa mediassa viikon lounaat ja tulevat tapahtumat sekä nostaa esiin asiakkaiden kehuja.

– Facebookin lisäksi lounaan voi laittaa Twitteriin #lounas-aihetunnisteen kera. Silloin lounaalle voi tulla asiakas joka ei ole edes tiennyt ravintolan olemassaolosta ennen twiittiä Vehosalmi vinkkaa.

Yritysten ei kannata rymistellä kaikkiin kanaviin vaan valita yksi tai kaksi sopivaa.

– Jos toimiala on visuaalista kannattaa olla Instagramissa tai Pinterestissä. Twitter on hyvä interaktiiviseen palveluun LinkedIn taas kasvua ja rekrytointeja hakeville yrityksille Vehosalmi neuvoo.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Metallialan yritys kasvukilpailun voittoon – "Asiantuntijat esittivät tiukkoja kysymyksiä"

$
0
0

Mikemet Oy voitti Etelä-Savon Kasvupolun rohkeilla kasvusuunnitelmillaan.

Metallialan alihankintayhteistyöhön ja sopimusvalmistukseen erikoistunut Mikemet Oy voitti tiistaina Etelä-Savon Kasvupolun. Maakunnan kilpailu on osa valtakunnallista Kasvu Open -kilpailua.

Mikemet Oy vakuutti tuomarit rohkeilla kasvusuunnitelmillaan. Yrityksen kasvutavoite seuraavalle kolmelle vuodelle on 25 prosenttia. Toimitusjohtaja Jukka Kokkonen pitää tavoitetta realistisena.

– Meillä on todella sitoutunut henkilöstä joka jakaa kasvutavoitteen kanssamme ja teemme joukkueena töitä sen saavuttamiseksi Kokkonen sanoo tiedotteessa.

Mikemetin liikevaihto oli viime vuonna vajaat 35 miljoonaa euroa ja yrityksessä työskenteli 42 henkilöä. Kilpailuun osallistuminen selkeytti yrityksen tavoitteita sekä tekoja niiden saavuttamiseksi.

– Kasvupolku kokemuksena oli todella ajatuksia herättävä ja antoi aikaa pysähtyä pohtimaan kasvustrategiaamme perusteellisemminkin. Asiantuntijat esittivät tiukkoja kysymyksiä ja kyseenalaistivat positiivisessa mielessä toimintaa Kokkonen kertoo.

Mikemetin lisäksi Kasvupolulla palkittiin kunniamaininnalla Documtec Oy. Erityismaininnan sai Mikkelin Betoni Oy.

Etelä-Savon Kasvupolku järjestettiin nyt toista kertaa. Kasvusuunnitelmien sparraukseen osallistuivat edellä mainittujen lisäksi Ensavetec Oy Etelä-Savon Työterveys Oy Itä-Savon Lähienergia Oy Monikivi Oy Oivataito Oy Pieksämäen Rautarakenne Oy PK-Kunto Oy Saimaan Marja Ky Saimaan Saaristo ja Veneilypalvelut Oy Savilahden kirjapaino Ky Savonlinnan PK-Urakointi ja Tompan-Palvelu.

– Tutustuimme mukana olleiden yritysten kasvusuunnitelmiin perusteellisesti. Valintoja tehdessämme painotimme yritysten kasvumahdollisuuksia tiimin ja tekijöiden kasvutahtoa sekä markkinan potentiaalia. Uskon että kaikkien Kasvupolulla mukana olleiden yritysten suunnitelmat terävöityivät sparrauksen ansiosta kertoo tuomariston puheenjohtaja Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Markku Kakriainen tiedotteessa.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Tällä alalla Suomi menestyy – Työpaikkojen määrä lähes tuplaantumassa viidessä vuodessa

$
0
0

Cleantech on yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista liiketoiminta-alueista.

Cleantech-liiketoiminta työllistää tällä hetkellä Suomessa noin 50 000 ihmistä ja alalle odotetaan syntyvän 40 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä todetaan työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

Luvut tekevät cleantechistä yhden Suomen voimakkaimmin kasvavista liiketoiminta-alueista. Suomi on menestynyt alalla huolimatta siitä että kotimarkkinat eivät ole kovin suuret.

– Tämä on valtava luku maassa jonka väkiluku on vain runsaat 5 miljoonaa henkilöä. Suomalaisista älykkäistä ratkaisuista on paljon konkreettista opittavaa olivatpa ne sitten liikenteen kiertotalouden tai joustavan sähköverkon ratkaisuja sanoo Euroopan komission sisämarkkinoiden teollisuuden yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosaston varapääjohtaja Antti Peltomäki tiedotteessa.

Suomessa järjestetään syyskuussa alan kansainvälinen huippukokous johon osallistuu alan yrityksiä poliittisia päättäjiä tutkijoita sijoittajia ja rahoittajia. Yksi Helsingissä järjestettävän The Global Cleantech Summit 2015 -kokouksen pääpuhujista on maailman johtaviin strategia- ja globalisaatioasiantuntijoihin kuuluva Anil K. Gupta.

– Kiina ja Intia ovat maailman nopeimmin kasvavia talouksia mutta kasvu on tuonut mukanaan myös raskauttavia ympäristöhaasteita. Monet suomalaisyritykset ovat nähneet tässä mahdollisuuden ja tarttuneet siihen. Tulevaisuuden menestystarinat luodaan tänään kenties ne saavat alkunsa Helsingissä ennakoi Gupta tiedotteessa.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Telealan liitto huolissaan harvaan asutuista alueista – Tylyttää Elisaa

$
0
0

Finnet-liitto on huolissaan telealan omistusten keskittymisestä.

Telealan omistusten keskittyminen uhkaa kiinteän verkon laajakaistahankkeita harvaan asutuilla alueilla sanoo Finnet-liitto ry tiedotteessaan. Liitto syyttää omistuksen keskittymisestä muun muassa teleoperaattori Elisaa.

Finnet-liitto on alueellisten tietotekniikan palvelu- ja tietoliikenneyhtiöiden edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö.

Liiton mukaan vain alueelliset toimijat pystyvät huolehtimaan siitä että myös pienemmät paikkakunnat pysyvät mukana yhä kehittyvien kiinteiden yhteyksien ja internet-palvelujen piirissä.

– Valtakunnallisten toimijoiden huomio investoinneissa on ymmärrettävästi ensisijaisesti valtakunnallisissa kasvukeskuksissa ja mobiilipeiton – ei siis kiinteän verkon - rakentamisessa haja-asutusalueelle Finnet-liiton hallitus kirjoittaa tiedotteessaan.

Kova kilpailu ja paikallisten yritysten omistajien ikääntymien on tuonut yhtiöiden omistajiksi "tahoja joille paikallisuus tai asiakasomistajuus ei ole strategisesti tärkeää vaan niiden tavoite on saattaa alueellinen yhtiö rakennejärjestelyjen kautta osaksi suurempaa yhtiötä ja sitä kautta järjestelyjen ajajat toivovat tekevänsä merkittäviä voittoja" liiton hallitus kirjoittaa.

Muun muassa teleoperaattori Elisan toiminta herättää närkästystä.

– Viime viikkoina olemme saaneet lukea Pohjanmaan tiedotusvälineistä että Elisa on ottamassa Anviaa haltuunsa ja haluaa ostaa lisää Anvian osakkeita. Tiedotusvälineistä olemme myös voineet lukea että osa pohjalaisista mieltää Elisan lähentelyt vihamieliseksi valtausyritykseksi ja että Elisan tarjoama osakkeen hinta on liian alhainen eikä sillä hinnalla kannattaisi myydä sanotaan tiedotteessa.

Katri Simola

katri simola@yrittajat.fi

Tietokoneohjelmistojen vienti kasvoi yli miljardilla – Japani päihitti Kiinan palvelujen vientikohteena

$
0
0

Palveluja vietiin viime vuonna 142 miljardin euron arvosta ja tuotiin 125 miljardia euron arvosta kertoo Tilastokeskus.

Palvelujen ulkomaankaupan ylijäämä kasvoi viime vuonna yli kymmenen prosenttia vuoteen 2013 verrattuna. Kasvua selittää suurimmalta osin yli miljardilla eurolla kasvanut tietokoneohjelmistojen vienti. Sekä tietokoneohjelmistot että muut tietotekniikkapalvelut olivat yli 2 miljardia euroa ylijäämäisiä joten tietotekniikkapalvelujen kokonaisylijäämä oli 4 miljardia euroa.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen ennakkotietoihin.

Palvelujen vienti ja tuonti vähenivät viime vuonna hieman. Palveluja vietiin 142 miljardin euron arvosta ja tuotiin 125 miljardin euron arvosta. Palvelujen ulkomaankauppa oli 16 miljardia euroa ylijäämäinen. Palvelujen ulkomaankaupan viennissä lähes puolet arvosta kertyy tietotekniikkapalveluista.

Ulkomailla käsiteltyjen tavaroiden ja välityskaupan nettomyynnin arvo lähes puolittui vuonna 2014 verrattuna vuoteen 2013. Erästä saatu arvo oli vuonna 2014 enää 16 miljardia euroa kun se vuonna 2013 oli vielä 28 miljardin euron tasolla.

Euroopan unionin maat pysyivät edellisvuosien tapaan merkittävimpinä kauppakumppaneina. Viennin osalta 57 prosenttia suuntautui EU-maihin.

Aasian maista Suomen merkittävimmäksi kauppakumppaniksi palvelujen viennissä nousi Japani joka päihitti Kiinan. Japanin osuus Aasian viennistä oli 20 prosenttia. Kiina piti ykkössijan palveluiden tuonnissa reilulla 40 prosentilla koko Aasian tuonnista.

Amerikan osalta Yhdysvallat oli sekä viennissä että tuonnissa suosituin kauppakumppani.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Netistä ostettiin alkuvuonna 690 miljoonalla – Verkkokauppa kasvaa tasaisesti

$
0
0

Suomessa matkapuhelimella ostaminen vielä vähäistä verrattuna muihin Pohjoismaihin.

Verkko-ostoksia tehtiin Pohjoismaissa vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä noin 38 miljardilla eurolla. Summa vastaa noin 270 miljoonan euron eli seitsemän prosentin kasvua verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Suomessa verkko-ostoksia tehtiin 690 miljoonalla eurolla.

Tiedot käyvät ilmi Verkkokauppa Pohjoismaissa -raportista jonka PostNord Oy julkaisee neljännesvuosittain. Raportin tiedot perustuvat Ruotsissa Tanskassa Norjassa ja Suomessa noin 5 000 vastaajalle tehtyyn kuluttajatutkimukseen. Tutkimukseen osallistui Suomessa reilut 1 200 vastaajaa.

– Verkkokauppa jatkaa kasvuaan Pohjoismaissa. Ratkaisevaa verkkokaupan positiivisen kasvun jatkumiselle on että toimitukset täyttävät kuluttajien vaatimukset. Kuluttajat odottavat yhä enenevissä määrin että he saavat itse valita verkko-ostostensa toimitustavan kertoo PostNordilla verkkokaupasta vastaava Jouni Lamberg tiedotteessa.

Suomalaiset ovat muita maita kärsivällisempiä odottamaan verkkokauppaostoksiaan. Tanskassa ja Ruotsissa noin kolmasosa verkkokauppa-asiakkaista odottaa saavansa tilaamansa tuotteet kolmen arkipäivän kuluessa Norjassa vastaavaa toimitusaikaa toivoo neljännesosa kuluttajista kun taas Suomessa kolmasosa ilmoitti voivansa odottaa toimitusta viisikin päivää.

Verkko-ostosten mieluisimmat toimitustavat vaihtelevat eri Pohjoismaissa mutta tavaran noutaminen noutopisteestä on kaikissa maissa suosituin toimitustapa. Ruotsissa Norjassa ja Suomessa noin puolet kuluttajista haluaa noutaa tilaamansa tuotteet itse. Kiinnostus illalla tehtävään kotiinkuljetukseen on vähäistä kaikissa Pohjoismaissa.

Suurin osa verkko-ostoksista tehdään Pohjoismaissa edelleen tietokoneella mutta yhä useammat ostavat tuotteita myös matkapuhelimella. Suomessa 8 prosenttia verkkokauppa-asiakkaista on tehnyt kuluvana vuonna ostoksia matkapuhelimella. Määrä on vähäinen verrattuna muihin Pohjoismaihin. Esimerkiksi Ruotsissa luku on 17 prosenttia.

Iso-Britannia Yhdysvallat Saksa ja Kiina ovat edelleen listan kärjessä ulkomaina joista pohjoismaalaiset tekevät eniten verkko-ostoksia. Suomalaiset ostavat verkkokaupasta erityisesti vaatteita ja kenkiä.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät: Hallitusohjelma luo uskoa investoinneille

$
0
0

Suomen Yrittäjien mukaan uusi hallitusohjelma uudistaa Suomea merkittävästi jos se toteutuu.

Järjestön mukaan julkisen talouden sopeutus on mittaluokaltaan riittävä ja luo uskoa investoinneille koska verotuksen kiristämiselle pannaan nyt stoppi. Työmarkkinalinjaukset palauttavat Suomen kilpailukyvyn ja vahvistavat työllisyyttä. Näin tiivistää Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen hallitusohjelman yrittäjyydelle ja työllisyydelle tärkeimmät kirjaukset.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Jussi Järventauksen mukaan työmarkkinoiden uudistamisesta on linjauksia jotka toteutuessaan palauttaisivat Suomen kustannuskilpailukyvyn ja parantaisivat olennaisesti työllisyyttä. Keskeisessä asemassa tässä on paikallisen sopimisen lisääminen ja työllistämiskynnyksen madaltaminen.

– Nuorten työllisyyden kannalta on tärkeää että oppisopimuskoulutusta uudistetaan niin että yrittäjien hallinnollinen ja taloudellinen taakka kevenevät Järventaus sanoo.

Verotusta uudistamalla vahvistetaan yrittäjyyttä muun muassa ottamalla käyttöön yrittäjävähennys ja tekemällä mahdolliseksi pienten yritysten maksuperusteinen arvonlisäverotilitys. Kirjaus investointeja edistävästä varausjärjestelmästä on oikea askel. Suomen Yrittäjien mukaan hallituksen tulee kuitenkin selvittää myös yritysverotuksen myöhentäminen Viron veromallilla. Työn verotuksen keventäminen tukee ostovoimaa ja kannustaa työn tekemiseen.

– On tärkeää että ohjelmassa on verokannusteita eri kokoisille yrityksille Järventaus sanoo.

Linjaus sääntelyn keventämiseksi ja laadun parantamiseksi on konkreettinen lupaus yritysten toimintaympäristön vahvistamiseksi.

– Hallitusohjelman pohjalta saadaan sääntelyn järkeistäminen käyntiin Järventaus toteaa.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta koskevan linjauksen osalta on myönteistä että yksityiset tuottajat mainitaan tärkeänä palvelutuotantovaihtoehtona.

– Lisäksi eri tuottajien tasapuolisuutta korostetaan kustannusten vertailtavuutta kehitetään ja valinnanvapausmalli on sitouduttu selvittämään Jyrki Mäkynen sanoo.

Josi Tikkanen

josi.tikkanen@yrittajat.fi


Yhden yrityksen liikevaihto keskimäärin 8500 euroa – Pientä elpymistä havaittavissa

$
0
0

Rannikkokalastuksen kannattavuus parantui toissavuonna vaikka kokonaistuotot vähenivät.

Rannikkokalastuksen kannattavuus parani toissavuonna kertoo Luonnonvarakeskus. Pienimuotoisen kalastuksen kannattavuus on alhaista mutta viime vuosina kannattavuus on noussut hitaasti. Rannikkokalastukseen lukeutuu kalastus alle kymmenmetrisillä aluksilla.

Alan liikevaihto oli vuonna 2013 hieman yli 10 miljoonaa euroa mikä on lähes saman verran kuin kahtena edellisvuotena. Kokonaistuotot vähenivät edellisvuodesta noin miljoonalla eurolla 128 miljoonaan euroon. Kokonaistuottoihin kuuluvat liikevaihdon lisäksi tuet ja muut tuotot kuten vakuutuskorvaukset polttoaineveronpalautukset sekä vesialueiden vuokratuotot.

– Keskimäärin rannikkokalastusyrityksen liikevaihto oli noin 8 500 euroa. Liikevaihdon pienuus selittyy kalastajarekisterissä olevilla mutta vain satunnaisesti kalastavilla henkilöillä sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Heidi Pokki tiedotteessa.

Alan kokonaiskustannukset laskivat 64 miljoonaan euroon. Kustannukset ovat vaihdelleet tuloja myötäillen joten yritysten kannattavuus on pysynyt positiivisena muutoksista huolimatta.

Jalostusarvo laski hieman vuonna 2013 mutta sen osuus kokonaistuotoista säilyi edellisvuoden tasolla. Yritysten nettotulos on kasvanut hitaasti vuodesta 2010 lähtien.

Vuonna 2013 pienimuotoista rannikkokalastusta harjoitti Suomessa 1 181 yritystä. Yritysten tilinpäätöstietoja on kerätty vuodesta 2008.

Taloudellisia tunnuslukuja julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa Luonnonvarakeskuksen Taloustohtori-sivuston uudessa verkkopalvelussa jossa tunnuslukuja voidaan tarkastella muun muassa pääasiallisen pyydystyypin tai liikevaihtoluokan mukaan.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Yrittäjä nämä asiat muuttuvat

$
0
0

Uusi hallitusohjelma vaikuttaa yrittäjän arkeen monella tapaa.

Hallitusohjelma korostaa yrittäjyyden merkitystä Suomelle. Yrittäjyyden edellytyksiä parannetaan mutta esimerkiksi tukiin kohdistuu leikkauksia.

Suomen Yrittäjät korostaa että hallitusohjelma voi edistää toteutuessaan investointeja.

 

Paikallista sopimista lisätään

 

Hallituksen tavoitteena on että yrityksissä kyetään nykyistä laajemmin paikallisesti sopimaan kilpailukyvyn parantamisesta työllisyyden vahvistamisesta ja työsuhteen ehdoista kuten palkoista työajoista työsuhteen purkamisen edellytyksistä työaikapankin käytöstä sairauspoissaolojen vähentämisestä sekä työhyvinvointiin vaikuttavista kysymyksistä. Hallitus käynnistää tarvittavat työaikalainsäädännön ja muun työlainsäädännön uudistukset jotka tukevat paikallisen sopimisen edistämistä mahdollistavat työnantajille yhdenvertaisen aseman poikkeamistilanteissa sekä vahvistavat henkilöstön asemaa yritysten päätöksenteossa.

 

Maksuperusteinen arvonlisävero

 

Hallitus lupaa pitää yhteisöveron tason kilpailukykyisenä.

Hallitus muuttaa tappioiden vähentämisoikeutta siten että tulolähteen tappiot voi osakeyhtiössä vähentää muiden tulolähteiden tulosta.

Hallitus ottaa käyttöön 5 prosentin yrittäjävähennys liikkeen- ja ammatinharjoittajille ja edistää sukupolvenvaihdoksia perintöveroa keventäen ja arvioi muut kehittämistarpeet.

Otetaan käyttöön pienten yritysten maksuperusteinen arvonlisäveron tilitys.

 

Koeaika pitenee

 

Hallitus pidentää koeaikaa mahdollistaa alle vuoden määräaikaisen työsuhteen ilman eri perustetta ja joustavoittaa takaisinottovelvoitetta irtisanomistilanteessa sekä kehittää muutosturvaa.

 

Sairastumiseen lomalla omavastuu

 

Lomalla sairastumiseen otetaan käyttöön omavastuu jonka pituus riippuu työntekijän loman pituudesta.

 

Aukioloja vapautetaan

 

Osana sääntelynpurkua kauppojen aukioloaikoja vapautetaan.

 

Yritystukia leikataan

 

Hallituksen leikkauksiin Innovaatiorahoituskeskus Tekesin leikataan portaittain. Vuonna 2016 leikkaus on 10 miljoonaa euroa mutta vuonna 2018 jo 95 miljoonaa euroa. Yhteensä elinkeinoelämään kohdistuvia sopeutustoimia tehdään vuonna 2016 76 miljoonalla. Vuonan 2018 summa on 221 miljoonaa euroa.

 

Uutta rahoitusta yrityksille

 

Hallitus tavoittelee yritysten rahoitusaseman ja oman pääoman aseman vahvistamista. Hallitus edistää välirahoitusrahastojen perustamista hyödyntämällä EU:n uusia kasvurahastoinstrumentteja. Hallitus perustaa Kasvurahastojen Rahasto II:n sijoituskauden päättyessä Kasvurahastojen Rahasto III:n yhteistyössä työeläkeyhteisöjen kanssa. Rahaston on epäsymmetrinen eli valtio on valmis luopumaan osasta sijoitustensa tuottoja kanssasijoittajiensa hyväksi. Vientirahoituksen elementit ja rahoituksen taso asetetaan vähintään keskeisten kilpailijamaiden tasolle.

Josi Tikkanen

josi.tikkanen@yrittajat.fi

 

Kymmenes joutuu irtisanomaan – Lyhyemmät maksuajat saisivat 33 000 yritystä rekrytoimaan

$
0
0

Yli 60 prosenttia yrityksistä kokee painostusta pidennettyihin maksuaikoihin selviää Intrum Justitian maksutaparaportista.

Maksuaikojen piteneminen aiheuttaa yrityksille monenlaisia ongelmia. Suomessa joka viidennes yrityksistä on joutunut pidättäytymään uusien työntekijöiden palkkaamisesta pidentyneiden maksuaikojen takia. Noin 33 000 tuhatta yritystä kertoo voivansa palkata uusia työntekijöitä jos maksuajat lyhentyisivät.

Kymmenes yrityksistä kertoo että pidentyneet maksuajat ovat yhteydessä irtisanomisiin.

Tiedot selviävät Intrum Justitia Oy:n maksutaparaportista joka perustuu kuluvan vuoden helmi–maaliskuussa 29 Euroopan maassa toteutettuun kyselytutkimukseen. Raportissa vertaillaan maakohtaisia ja kansainvälisiä trendejä maksukäyttäytymisessä ja maksutavoissa.

Tulonmenetyksiä kasvun estymistä ja likviditeettiongelmia

Suomessa kyselyyn vastanneista pitkät maksuajat aiheuttavat kolmannekselle tulonmenetyksiä reilulle neljännekselle kasvun estymistä sekä noin 40 prosentille likviditeettiongelmia.

– Maksuaikojen venyminen on merkittävä ongelma etenkin pk-yrityksille. Kun yritykset eivät saa ajallaan maksua tuottamistaan tuotteista tai palveluista he joutuvat usein myös lykkäämään omien laskujensa maksua. Pahimmillaan venyvät maksuajat aiheuttavat yrityksille vakavia taloudellisia ongelmia kertoo Intrum Justitian johtaja Juha Iskala tiedotteessa.

Kyselyn mukaan lähes kolmannes suomalaisista yrityksistä kokee että asiakkaista johtuva luottoriski tulee kasvamaan seuraavan vuoden aikana. Yrityksistä 62 prosenttia kokee että heitä painostetaan pidentämään maksuaikoja kun Euroopan maiden keskiarvo painostuksen kokemisen kohdalla on 46 prosenttia.

– Valitettavasti ei näytä siltä että maksuajat olisivat jatkossakaan lyhentymässä. Äskettäin voimaan tullut uusi maksuehtolaki on askel oikeaan suuntaan mutta koska maksuajoista voidaan uudenkin lain mukaan sopia osapuolten kesken se tuskin muuttaa nykytilannetta Iskala arvioi.

Viisi vinkkiä taloudenhallintaan

Intrum Justitia antaa tiedotteessaan viisi vinkkiä parempaan taloudenhallintoon.

1. Huolehdi että yritykselläsi on johdonmukainen ja ajantasainen luottopolitiikka.

2. Varmista että myyt asiakkaille joiden maksukykyyn voit luottaa. Tarkista myös jo olemassa olevien asiakkaiden maksukyky säännöllisesti.

3. Muistuta viivästyneistä maksuista nopeasti. Mitä tuoreempi saatava on sitä todennäköisemmin se maksetaan.

4. Huolehdi että myynti- ja talousosasto toimivat yhteistyössä luottotappioiden torjumiseksi.

5. Tasapainota asiakasrakennetta riskien ja kasvupotentiaalin perusteella.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

HIV-rokotteita kehittävä yritys tyrkyllä First Northiin

$
0
0

Biotekniikka-alan yritys FIT Biotech Oy suunnittelee listautumista Helsingin pörssin First North Finland -markkinapaikalle.

Tamperelainen FIT Biotech Oy suunnittelee listautumista Helsingin pörssin First North Finland -markkinapaikalle. Mahdollinen listautuminen toteutetaan kesäkuussa.

FIT Biotech toimii lääketieteellisen bioteknologian alalla. Biotekniikka-alan yritys on keskittynyt DNA-rokotteisiin sekä geeniterapiaan.

Listautumisannin tavoitteena on kerätä yritykselle varoja vähintään neljän miljoonan euron edestä. Kerätyt varat on määrä käyttää tutkimus- ja tuotekehitysprojektien rahoittamiseen sekä yrityksen patentoimaan GTU-teknologian kaupallistamiseen.

– Kerättävät varat tultaisiin erityisesti käyttämään markkinointipanostuksiin organisaation kehittämiseen sekä koevalmistetuotannon ylläpitoon kerrotaan tiedotteessa.

Listautumisen odotetaan myös avaavan yritykselle uuden kanavan oman pääoman ehtoisen rahoituksen hankintaan sekä kasvattavan yrityksen mainetta potentiaalisten asiakkaiden yhteistyökumppaneiden ja sijoittajien silmissä.

FIT Biotech toiminta perustuu patentoituun GTU-teknologiaan jonka avulla voidaan rakentaa erityisen tehokkaita DNA-rokotteita. Rokotteilla voidaan sekä ehkäistään että hoitaa tartuntatauteja. Yrityksen tutkimiin tartuntatauteihin kuuluvat HIV ja tuberkuloosi ja rokotteita voidaan käyttää myös geeniterapiassa esimerkiksi syövän kohdalla. Myös muita soveltamisalueita tutkitaan.

FIT Biotech soveltaa teknologiaansa erityisesti lääkehoitoihin jotka ovat tuotekehitys- ja valmistuskustannuksiltaan perinteisiä lääkehoitoja edullisempia. Tuotekehitys pyritään rahoittamaan suurten lääkeyhtiöiden kanssa tehtävillä yhteistyö- tai lisenssisopimuksilla.

FIT Biotech on perustettu vuonna 1995. Yrityksessä työskentelee tällä hetkellä 12 työntekijää.

First North -listalle on viime aikoina listautunut muun muassa Verkkokauppa.com köysiä valmistava Piippo sekä lääketeknologian yritys Nexstim.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

 

Ensihoitotuotteilla kysyntää – Suomen suurin maahantuoja tähtää kansainvälisille markkinoille

$
0
0

"Kasvamme tällä hetkellä kaikilla mitattavilla numeroilla" kerrotaan maakunnallisen kasvukilpailun voittaneesta MedKit Finlandista.

MedKit Finland Oy on voittanut Pohjois-Pohjanmaan Kasvupolun joka on osa valtakunnallista Kasvu Open -kilpailua. Suomen suurin ensihoitotuotteiden maahantuoja tähtää kansainvälisille markkinoille vuoteen 2020 mennessä.

– Kasvamme tällä hetkellä kaikilla mitattavilla numeroilla. Meillä on alusta asti ollut selkeä kasvustrategia jota olemme toteuttaneet määrätietoisesti. Ilman intohimoa ja kovaa työtä tähän ei olisi päästy kiitos meidän mahtavan tiimin kertoo toimitusjohtaja Minna Åman-Toivio tiedotteessa.

Kasvupolulla mukana olleiden yritysten kasvusuunnitelmia on kevään aikana sparrattu kymmenien asiantuntijoiden voimin. Kilpailussa kunniamaininnan sai ongelmajätteen kierrätykseen erikoistunut Rec Alkaline Oy joka on tehostanut muun muassa paristojen kierrätystä.

Kasvupolun voittaja ja kunniamaininnan saanut yritys jatkavat suoraan valtakunnalliseen Kasvu Open -kilpailuun.

Edellä mainittujen lisäksi maakunnalliseen kilpailuun osallistuivat Cube 3.3 Oy Finncode Ltd FlowGenius Oy Hollmen & Co Kala Product Kevääntekijät Laturi Corporation Liigo Oy Max Technologies Oy OMG-KAPU Pohjanmaan Leipomo Oy Suomen Ilmatar Oy sekä Reiskone Oy.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Makeistehdas vähensi päästöjä uudella energiamuodolla – Vastaa miljoonaa autokilometriä

$
0
0

Kouvolan Lakritsi Oy siirtyy käyttämään biokaasua mikä leikkaa lakritsitehtaan päästöjä merkittävästi.

Kouvolan Lakritsi Oy:n lakritsi- ja marmeladituotteet valmistetaan jatkossa kotimaisella uusiutuvalla energialla kun yritys siirtyy käyttämään Gasum Oy:n biokaasua.

Energiamuodon vaihtaminen leikkaa Kouvolan Tornionmäellä sijaitsevan lakritsitehtaan hiilidioksidipäästöjä 119 tonnilla vuodessa. Määrä vastaa henkilöautolla noin 1 000 000 kilometrin ajosta syntyviä päästöjä.

– Kouvolan Lakritsi valittiin aikoinaan Suomen parhaaksi lakritsiksi. Vaihtamalla uusiutuvaan ja kotimaiseen biokaasuun varmistamme että lakritsimme valmistetaan parhaalla suomalaisella energialla sanoo lakutehtailija Timo Nisula tiedotteessa.

Biokaasulla valmistetut tuotteet saavat pakkauksiinsa biokaasumerkin. Kuluvan vuoden keväällä käyttöönotettu merkki on saanut markkinoilla hyvän vastaanoton.

– Biokaasumerkin käyttäjien määrä kasvaa nyt nopeasti ja on hienoa saada Kouvolan lakritsi mukaan valmistamaan laadukkaita tuotteita kuluttajille Gasum-biokaasulla. Kiertotalouteen ja resurssiviisauteen pohjautuva biokaasu on yrityksille kustannustehokas tapa pienentää hiilijalanjälkeä sanoo Gasumin biokaasuliiketoiminnan kehityspäällikkö Jani Arala tiedotteessa.

Kotimaiseen biokaasuun siirtyminen on mahdollista kaikille teollisuuden maakaasuasiakkaille Suomessa.

Gasum-biokaasun myy ja toimittaa Kouvolan Lakritsille kouvolalainen KSS Energia Oy jolle Kouvolan Lakritsi on ensimmäinen maakaasusta biokaasuun siirtynyt asiakas.

Kouvolan Lakritsin liikevaihto oli vuonna 2013 vajaat 3 miljoonaa euroa ja yritys työllisti 17 henkilöä. Yritys aloitti lakritsin valmistuksen vuonna 1945.

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Nämä 301 suomalaisyritystä ponnistivat parhaaseen luokkaan – katso lista

$
0
0

Yrittäjäsanomat julkaisee viikoittain parhaaseen AAA-luokkaan päässeiden yritysten tiedot.

Lista julkaistaan torstaisin. Mukana listauksessa ovat AAA-luokkaan edellisen viikon torstaista kuluvan viikon tiistaihin mennessä listalle päässeet yritykset.

Tiedot toimittaa Bisnode. Luokitus perustuu Bisnoden kehittämään automaattiseen luottoluokitusjärjestelmään. Se on jatkuvapäivitteinen järjestelmä joka yrityksen toimintaa taustaa taloutta ja maksutapaa koskevaa informaatiota järjestelmällisesti keräämällä ja analysoimalla arvioi yrityksen luottokelpoisuutta ja sen kykyä selviytyä normaaliin liiketoimintaan liittyvistä sitoumuksista.

Yrittäjäsanomat julkaisee myös tietoja perustetuista yrityksistä. Tämä lista julkaistaan tiistaisin.

Tämä AAA-listaus pitää sisällään 21.5. – 26.5. AAA-luokkaan päässeet yritykset. Yritysjoukon liikevaihdon keskiarvo on reilut 57 miljoonaa euroa ja tuloksen keskiarvo noin 604 000 euroa.

Lukuja vetää ylöspäin muun muassa Vaisala Oyj lähes 300 miljoonan euron liikevaihdollaan.

 

KotipaikkaYritysPerustamisvuosiLiikevaihto euroaTulos euroa
ALAJÄRVIMäkelä Alu Oy1983596320004517000
ALAJÄRVISilmäseutu Oy1995414000132000
ESPOONeuroto Oy201321800029000
ESPOOOy Jens S. Ab19973399000319000
ESPOOBoMentis Oy200084100091000
ESPOOCarra Oy200118600052000
ESPOOElämäntalo Oy1997259800031000
ESPOOGeotek Oy19933862000289000
ESPOOInsinööritoimisto Jarmo Lehtonen Oy199023500019000
ESPOOJordi Oy199519400038000
ESPOOLVI Asentimo Oy2001393000143000
ESPOOPR-Kaapelointi Oy19932460008000
ESPOORakennus Mantek Oy199727100085000
ESPOOSanadata Oy1989197000102000
ESPOOSaries Oy199521300017000
ESPOOInnovation Networks IN Oy Ltd1995720000223000
ESPOOCaptium Oy1990833000773000
ESPOOCesim Oy19891295000261000
FORSSAForssan Ympäristöurakointi Oy19992797000652000
HAAPAJÄRVILeketrans Oy19941051000201000
HANKOPrintal Oy200175630003566000
HANKOHangon Väri Oy - Hangö Färg Ab194522200068000
HELSINKIAC-mainos Oy1998509000-5000
HELSINKIAttendo Liedon Helmi Oy19991155000196000
HELSINKIBalance Office Solutions Ltd Oy199860100040000
HELSINKIHeadextra Oy2002388000204000
HELSINKIJumbo Digital Oy20101899000540000
HELSINKILaatur Oy199818100030000
HELSINKIOftalMed Oy199819800036000
HELSINKIOptiikka Juurinen Oy199894100060000
HELSINKIOsuuskunta Toivo ja kumppanit19971422000233000
HELSINKIPolar-Muuraus Oy19951825000165000
HELSINKIScandic Hotels Oy19981582160008328000
HELSINKITavara Trading TTR Oy199877100083000
HELSINKITringle Oy1998117100054000
HELSINKIValdoring Oy19971816000257000
HELSINKIWetekra Oy199525100033000
HELSINKIaDigi Oy199148100024000
HELSINKIAdvancetec Oy19931572000167000
HELSINKIArkkitehtitoimisto Perko Oy1993801000135000
HELSINKIASB Urakointi Oy19962076000478000
HELSINKIAsianajotoimisto Eino Patoila Oy1991833000555000
HELSINKIAsianajotoimisto Puha & Taskinen Oy199237200081000
HELSINKIAttido Group Oy200110417000588000
HELSINKIAutokorjaamo K. Rytinki Oy197937500019000
HELSINKIBack Office Services Oy BOS19941041000174000
HELSINKIBenna Oy199221600043000
HELSINKIBitmill Oy198930900081000
HELSINKICalainen Oy199536300047000
HELSINKICam Company Ltd Oy199193400079000
HELSINKICemex Oy Lohja19931620000299000
HELSINKIHaka-Laskenta Oy199320200023000
HELSINKIHelsingin Fysiotiimi & Sportti Oy19942770007000
HELSINKIHon Hing Oy199230000014000
HELSINKIIMPERIAL JADE OY1991934000111000
HELSINKIInvatieto Oy1991169300099000
HELSINKIJapapaino Oy199629100058000
HELSINKIJerkka Tuote Oy1994112000073000
HELSINKIJH-Raflat Oy199542300074000
HELSINKIJTN-Yhtiö Oy199118100017000
HELSINKIKennel Helsinki Oy19982009000345000
HELSINKIKenttätekniikka Oy199220800036000
HELSINKIKiriprintti Oy199484900080000
HELSINKIMittapiha Oy198733800015000
HELSINKIMobile-TV Oy199772200060000
HELSINKIMRP Matila Röhr Productions Oy19911354000405000
HELSINKINortheast Investments and Capital Oy1993267000183000
HELSINKIOptimesys Oy19943770000232000
HELSINKIOpusCapita Group Oy199815823900010716000
HELSINKIOy CDQ Solutions Ltd199744300029000
HELSINKIOy Finersys Ab1992353000210000
HELSINKIPro Hobby Oy19951964000412000
HELSINKIRakennus Oy Uudenmaan Saneeraustekniikka199324200021000
HELSINKIRecommended Finland Oy19912932000334000
HELSINKIScan Securities Ab19951289000959000
HELSINKISijoitusyhtiö Ilkis Oy1994928000190000
HELSINKISKK Eurotransport Oy199170100026000
HELSINKISuomen Energia-Urakointi Oy199736703000986000
HELSINKISuomen LK Lehden Kustannus Oy199773000055000
HELSINKISuomen Rakennuspinnoitus Oy19979032000280000
HELSINKITalotekniikka-Julkaisut Oy1993756000128000
HELSINKITaplow Finland Oy199148400022000
HELSINKITorstenholm HC Oy1995494000273000
HELSINKITrellecon Oy1994689000431000
HELSINKITuholaistorjunta Taisto Eronen Oy19921810000289000
HELSINKIVilleroy & Boch Tableware Oy1993961000108000
HELSINKIWSP Finland Oy1992289930001215000
HELSINKIAsuntoleijonat Oy199724400083000
HELSINKICoop Hovitie Oy Ltd199035000077000
HELSINKIKanresta Oy199419459000746000
HELSINKIPuusepänliike Wooden Oy199456600091000
HELSINKIRavintola Demi Sec Oy199517900013000
HELSINKISisustusarkkitehtitoimisto Kari Lappalainen Oy199858900056000
HELSINKITera Oy1975111340001020000
HELSINKIWhyPrint Oy Ab199062900069000
HELSINKIArkkitehtitoimisto Esa Piironen Oy1990118000091000
HELSINKIAtexor Oy19906876000577000
HELSINKIBest-Hall Oy1975253040002336000
HELSINKIBisnode D&B Finland Oy19903198000598000
HELSINKIHelsingin Vesibussit Oy198667300094000
HELSINKIInsinööritoimisto Livair Oy198755700044000
HELSINKIKielikone Oy19882583000614000
HELSINKIMediatec Broadcast Finland Oy199012371000742000
HELSINKIOndine Oy198651100065000
HELSINKIOriflame Oy196813101000528000
HELSINKIPuusepänliike Pentti Muukka Oy198947100069000
HELSINKIRakennus Grahn Oy19904162000130000
HELSINKIValmarin Oy19872150009000
HELSINKIVarma Electronics Oy199038100012000
HUITTINENFomast Oy200235000048000
HYVINKÄÄAnesa-Pizza-Kebab Oy200224300012000
HÄMEENLINNAStandup etcetera Oy199419500095000
HÄMEENLINNACAP-Koulutus Oy19903030000884000
HÄMEENLINNAK-F Kuntoutus Risto Kuitunen Oy198619200055000
HÄMEENLINNARaijaka Oy198917500014000
HÄMEENLINNARakennusmaalaus Tamminen Oy1984129900093000
IIIin Jätehuolto Paakkola Oy200295700048000
IISALMISuomen Ateljeelahja Oy198933400037000
JALASJÄRVIHuoltokorjaamo J. Koivukoski Oy199645700076000
JOENSUUAnesdent Oy198849200072000
JOENSUUAsianajotoimisto Lakipalvelu Petri Sallinen Oy199437300046000
JOENSUUKarjalan Tekstiilipalvelu Oy19754628000424000
JOENSUURakennustoimisto K.Tervo Oy1990149780001417000
JYVÄSKYLÄAsimer Oy1995159300069000
JYVÄSKYLÄOro Urakointi Oy19958116000557000
JYVÄSKYLÄKeski-Suomen Rahti Oy1991102400039000
KAARINAKuljetus Myntt Oy19901762000280000
KAJAANIEnergiahake Huurinainen Oy19923277000592000
KALAJOKIPilo-Tuotanto Oy198229200048000
KALAJOKIUunila Oy19711953000367000
KARSTULAKarstulan Morass Oy1995557000134000
KARSTULARistisuon turve Oy19951802000326000
KARVIAKonepaja Köykkä Oy200139000065000
KAUHAVAPohjanmaan Muuraus Oy199732200059000
KAUHAVAH-Print Oy199340000050000
KAUHAVAHärmän Taonta Oy1976643000123000
KEMIJÄRVIKuljetusliike Risto ja Markku Jaakkola Oy199040300058000
KEMIÖNSAARIAb Bengtskär Oy199636600018000
KEMPELEPP-Traktori Oy198537000063000
KIRKKONUMMIMarmex Ab198927700063000
KOKKOLAPunica Oy198724300019000
KONNEVESIMannisen Kotileipomo Oy198346600040000
KORSNÄSGuest Comfort Oy19941815000361000
KOTKAElokuu Luonnontuote Oy19972304000287000
KOTKAKymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy1996281790001519000
KOUVOLAJätehuolto E. Parkkinen Oy19833370000838000
KUOPIORauhalahden Ratsastuskoulu Oy199921300015000
KUOPIOGWM-Engineering Oy Ltd19941483000189000
KUOPIOMaalausliike P. Viiliäinen Oy199368300038000
KUOPIOPinnoitus-Pekka Oy19944216000224000
KURIKKAKaivuu ja maansiirto Jari Korpela Oy1996923000187000
KUUSAMOKuusamon Laskenta Oy199549500059000
KYYJÄRVIBetset Group Oy1996148040001263000
LAHTIEero Rauhala Oy199817500057000
LAHTISpecial Color Oy Lahti199798600094000
LAHTIAJP-Tekniikka Oy199747000042000
LAHTIFennomen Toimitilavälitys Oy19931870002000
LAHTIHyprox Oy1996122600077000
LAHTIMainos Visitor Oy19932956000220000
LAHTIRiihimäen Silmälasikeskus Oy199650600075000
LAHTIGranlund Lahti Oy19751767000189000
LAHTIHiidenkivi Oy196139800064000
LAPINJÄRVITaiston Marja ja Vihannes Oy197522100011000
LAPPEENRANTAEtelä-Karjalan Jätehuolto Oy1997114940001088000
LAPPEENRANTAInsinööritoimisto Siluc Oy199258000048000
LAPPEENRANTAKarjalan Kiinteistönvälitys Oy LKV199556700013000
LAPPEENRANTAE. Rantanen Oy198592200038000
LAUKAAMaansiirto Suuronen Oy19893090000374000
LAUKAAVuolake Oy1989368000109000
LIETOLiedon Lämpö Oy19772100000436000
LIETOLiedon Siivoset Oy199021700012000
LOHJAP.J.P. Batteries Oy199650600086000
LOHJAK. Kivikari Oy1990432000105000
LOVIISAOy Print Mill Ab198530200046000
LUUMÄKIMetsäkonetyö Matti Törönen Oy1978510000145000
LUUMÄKIMense Oy19961899000236000
MAARIANHAMINAErbil Ab1999124300044000
MAARIANHAMINAMickos's Ritateljé & Arkitektstudio Ab1995426000131000
MAARIANHAMINASAT Ab (Sjölund Arkitektur och Teknik Aktiebolag)2001203000101000
MAARIANHAMINASöderlunds Bok & Papper Ab1995138000053000
MAARIANHAMINAK-G Eriksson Trading Ab1988542000118000
MIKKELIJN-Sähkörakennus Oy199327900034000
MÄNTYHARJUMaarakennus Suutarinen Oy198737300001085000
NAANTALICovermat Oy1991908000203000
NAANTALITurun Korjaustelakka Oy1989236850002317000
NAKKILARuoppaus P. Suominen Oy19794198000245000
NOKIAPirkanmaan JT-Palvelut Oy1989881000152000
NURMIJÄRVIAlpha Positron Oy1995394000153000
OULUAV Catkor Oy199654000045000
OULUKastelli-talot Oy19891643380006700000
OULUOulun Viestintätaito Oy199225500094000
OULULasinpuhaltamo Hakola Oy198317800027000
OULUOTR Tekno-Rakennus Oy19902973000426000
OULUSinikaarre Oy Haukipudas199456200026000
OULUKiinteistö Oy Kaijonhaka1977361000109000
OULUSuomen Retkitukku Oy201166940001082000
OULUTarviketori Oy19765675000797000
OULUTerve Media Oy19741719000993000
OUTOKUMPUOsuuskunta Työsinetti199719500028000
PARAINENAb Pargas Fysiotjänst Paraisten Fysiopalvelu Oy198630800034000
PARIKKALAIsolina Parikkala Oy1999908000102000
PEDERSÖREN KUNTAAb LKI Käldman Oy1995291250002649000
PIETARSAARISirico Electronics Oy20015075000573000
PIETARSAARIAb Norlic Oy198561600001291000
PIRKKALARakennus Melin Oy19962350000410000
PORIAutomyynti Seppo Korhonen Oy19981203000187000
PORILavian Puutuote Oy199140600011000
PORISatatekniikka Oy19924431000631000
PORITechnip Offshore Finland Oy198911996900037128000
PORVOOPorvoon Tähtihuolto Oy/Ab20012440008000
PYHÄJÄRVIPyhäjärven Tilitoimisto Oy199718600049000
PÄLKÄNEPrintscorpio Oy19912166000229000
PÖYTYÄAuranmaan Tasoite ja Maalaus Oy199520800058000
RAAHEMiilux Oy1994177900002586000
RAASEPORIDelesa Oy1993547000153000
RAISIORaision Lukko Oy19861207000101000
RAUMAAuto-Korsman Oy197464700037000
RAUMALPJ-Rakennus Oy1994762000141000
RAUMAKiinteistö Oy Sinisuora197423200084000
RAUTALAMPIEasydoing Oy19904061000489000
RAUTALAMPIRautalammin Rakennus Oy196730100034000
ROVANIEMIDihtor Oy19991609000153000
ROVANIEMIK. M. Hast Oy19964112000639000
ROVANIEMIRakennus Y. Martti Oy19863270000646000
RUSKOSormat Holding Oy2001206820001315000
SAVITAIPALELiikenne O. Eteläpää Oy199572900072000
SEINÄJOKIWest Power Oy Ab200120600010000
SIPOOEkskinta Oy199826500030000
SIPOOGranö Sjötransport Ab1978781000300000
SIUNTIOMikado Music Oy199527000045000
SOMEROSomertekno Oy198717700071000
SONKAJÄRVIYmpäristöhuolto Sovi Oy20001096000134000
TAMMELAPentti Grön Oy1992670000124000
TAMMELAVP Metalli Oy198726000093000
TAMPERESuomen Yliopistopaino Oy19984785000197000
TAMPEREA-Insinöörit Rakennuttaminen Oy19908654000739000
TAMPEREAutokoulu Ilves Oy197672900097000
TAMPEREJareco Oy198945000071000
TAMPEREKembek Oy19911486000206000
TAMPEREKoskikeskuksen Asuntopalvelu Oy19931478000170000
TAMPERESign Systems Finland Oy199577330001104000
TAMPERETampereen Kuljetinasennus Oy198619900022000
TAMPERETilisym Oy199317100017000
TAMPEREVisiolink Oy1991507000174000
TAMPEREMailax Oy19952920006000
TAMPEREHuukeri Oy198691100037000
TAMPEREInsinööritoimisto LaRa Oy19881523000314000
TAMPEREManhattan Steak House Oy1988217100083000
TORNIOLapin Rakennus Palvelu Oy199236200071000
TORNIOLilium Oy199425350001558000
TURKUEkokem-TSJ Yrityspalvelut Oy19997931000727000
TURKUOy Poutapilvi web design Ab19991449000117000
TURKUTurun Oopperaravintolat Oy19944560000705000
TURKUYliopistonkadun Centraldent Oy199621900034000
TURKUElement Wear Oy19971428000137000
TURKULJ-Kylmä Oy199217300044000
TURKULounais - Suomen Taxidata Oy19922373000291000
TURKUM-Mies Oy199319100044000
TURKUMultiprint Group Oy1988338700002942000
TURKUTapahtumantekijät PN Oy1992219000053000
TURKUTilausliikenne Erikoisjope Oy199663200043000
TURKUTurun Asuntohankinta Oy19891053000104000
TURKUTurun Kasitek Oy1997105900087000
TURKUKauppahuone Joremi Oy19994027000137000
TURKUOy Noortrade Ab19852208000143000
TURKURaskassähkö Oy198661700070000
TUUSULAWirtgen Finland Oy19958046000300000
TUUSULAAfman Oy1989632000471000
TUUSULAKokkoma Oy19901304000163000
TUUSULASLY-Aikakauslehdet Oy1988112400096000
ULVILACimcontracting Oy19922360000218000
UUSIKAARLEPYYOy Sandbergs Bageri Ab199341800020000
VAASAKoetinkivi Oy19922859000384000
VAASAMeles Bike Ab Oy199345000063000
VAASAOy Kron Plastic Ab1970157070001460000
VAASAOy Vaasan Saaristopalvelu Vasa Skärgårdservice Ab199534700030000
VAASARemowa Oy1995825000164000
VAASAVaasan Tiimityö Oy198970700037000
VAASAKeselmä Oy198917500085000
VALKEAKOSKIHämeen Asennus Oy198922800029000
VANTAAGateway Media Oy1998502000129000
VANTAAOy Habo Finland Ab19993685000221000
VANTAATempur Sealy Suomi Oy19998694000514000
VANTAAIlmavaltti Oy2001798000123000
VANTAAKorson Sähkö-Yksikkö Oy19935904000503000
VANTAAOy ViaCon Ab1994157950002829000
VANTAAVaisala Oyj194429971300029119000
VANTAAPuzair Service Oy200024000029000
VANTAAVesa Itkonen Oy1983624000147000
VANTAAKübler Suomi Oy19902029000154000
VANTAAOY Atlas Copco Tools AB19435121000269000
VANTAARakennusliike K.A. Aaltonen Oy198326400021000
VANTAARakennustoimisto Korpiniko Oy198852200066000
VARKAUSJatkos Oy200145300034000
VIHTIHammashoitola Paikkaamo Oy200029700083000
VIHTIRakennusliike Teuvo Hautala Oy19872690000324000
VIHTITraditune Oy199421500023000
YLÖJÄRVISähkö-Gren Oy199834400024000
YLÖJÄRVIRäjäytys Kaksikko Oy19972278000362000
YLÖJÄRVIYlöjärven Autovaraosa Oy19911225000100000
ÄHTÄRIMuovilami Oy19675786000972000

 


Näin hallituksen lupaama alv-muutos auttaa yrittäjiä

$
0
0

Hallitusohjelma lupaa että Suomessa voidaan siirtyä maksuperustaiseen arvonlisäveroon.
Pk-yritysten rahoitustilanne paranee jos hallitus toteuttaa hallitusohjelmaan kirjatun maksuperustaisen arvonlisäveron.
Uusi hallitus lupaa auttaa pieniä yrityksiä maksuperusteisen arvolisäveron käyttöönotolla. 

Mallissa liikevaihdoltaan alle 500 000 euron yritykset saavat jatkossa maksaa arvonlisäveron vasta sen ajankohdan perusteella kun lasku on maksettu. Tähän saakka kohdistus on tullut tehdä myynnin suoritushetken tai laskun päiväyksen perusteella. 

Uudistus vapauttaa käyttöpääomaa yrityksen käyttöön koska arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa ennen kuin rahat suorituksesta on saatu. Esimerkiksi jos yritys myy tuotteen 30 päivän maksuajalla uudessa mallissa arvonlisävero voidaan maksaa jopa kolme kuukautta nykyistä myöhemmin. Jos tuote esimerkiksi tilataan tammikuussa tavara ja lasku saapuvat asiakkaalle maaliskuussa ja lasku maksetaan toukokuussa on alv pitänyt nyt maksaa jo 12. huhtikuuta. Uudistuksen myötä maksaminen siirtyisi heinäkuun 12. päivään.

Suomen Yrittäjien mukaan uudistus on tärkeä sillä maksuajat ovat pidentyneet. Näin arvonlisäverot on pitänyt maksaa paljon ennen kuin yrittäjä on saanut maksua toimituksesta.

– Tämän vuoksi pk-yritysten maksuvalmius on kärsinyt kun arvonlisäverot on nykysääntöjen pitänyt maksaa riippumatta siitä koska lasku on maksettu. Ongelma on tunnistettu useissa EU-valtioissa ja ratkaistu juuri mahdollisuudella maksuperusteiseen arvonlisäverotukseen Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Satu Grekin.

Josi Tikkanen

josi.tikkanen@yrittajat.fi

 

Hallitusohjelmassa yrittäjävähennys – näin se vaikuttaa yrittäjän tuloihin

$
0
0

Hallitusohjelmassa linjataan että yrittäjille otetaan käyttöön yrittäjävähennys.

Yrittäjävähennys tarkoittaa että henkilöyhtiön sekä elinkeinonharjoittajan verotuksessa veronalaiseksi katsotaan tuloksesta nykyisen 100 prosentin sijaan vain 95 prosenttia. Nimensä mukaisesti 5 prosentin yrittäjävähennys on siten näiden yrittäjien verokannustin.

Vähennyksen jälkeen henkilöyhtiön sekä elinkeinonharjoittajan tulo jaetaan verotuksessa ansio- ja pääomatulo-osuuteen kuten nykyisinkin.

-Näiden yritysmuotojen suhteellinen veroasema osakeyhtiöihin nähden on heikentynyt viime vaalikaudella kun pääomaveroa on korotettu mutta vain yhteisöveroa laskettu. Perinteisesti on ajateltu että pääomatulo-osuus kannustaisi pienyritysmuotoja työllistämään ja investoimaan. Verotus on kuitenkin näillä yrityksillä muuttunut jopa epäkannustavaksi sillä pääomaveron kiristymisen vuoksi pääomatulo-osuutta ei kannata aina tavoitella sanoo Suomen Yrittäjien veroasioiden johtaja Anna Lundén.

Kahden prosenttiyksikön ero

Hallitusohjelman liitteessä lasketaan että yrittäjävähennyksen käyttöönotto laskee valtion verotuloja noin 130 miljoonaa euroa vuodessa.

Yrittäjävähennys alentaisi käytännössä yrittäjän verotusta noin 2 prosenttiyksiköllä.

Esimerkiksi tilanteessa jossa Ky:n tulos on 50 000 euroa ja nettovarallisuudeksi 50 000 euroa yrittäjä maksaa nyt veroa valtiolle 14 000 eli noin 28 prosenttia. Vero koostuu seuraavista osista: Pääomatuloa 20 prosentin osuutta nettovaroista vastaava osuus tuloksesta eli 10 000 euroa. Siitä vero on 30 prosenttia eli 3 000 euroa. Ansiotuloa on loput tuloksesta eli 40 000 euroa. Siitä vero noin 11 000 euroa.

Yrittäjävähennyksen kanssa yrityksen verotettava tulos on 47 500 euroa kun tuloksesta vähennetään viisi prosenttia. Pääomatulo-osuus määräytyy kuten nytkin eli vero pysyy 3 000 eurossa. Sen sijaan ansiotulovero maksetaan 37 500 eurosta. Yhteensä veroa maksetaan siis noin 13 000 euroa eli noin 26 prosenttia.

Josi Tikkanen

josi.tikkanen@yrittajat.fi

Todella hyvä merkki: Yritysten voitot nousevat kohisten

$
0
0

Yritysten talousluvut ovat vahvistuneet merkittävästi.

Pk-yritysten liikevaihto on kasvanut 15 prosenttia mutta todellinen uutinen tulee kannattavuuspuolella. Liikevoittotaso on noussut peräti 11 prosenttia ja kassoissakin on rahaa 15 prosenttia enemmän kuin aikaisemmin.

Tiedot selviävät tilitoimisto Talenomin barometrista jossa on verrattu tämän vuoden huhtikuun lukuja viime vuoden vastaavaan aikaan.

– Kun ensi kerran näin maaliskuun luvut totesin että tämähän on jytky. Vaikka kasvu on maltillista niin liikevoittotason hurja nousu on silmiinpistävää. Tämä näyttää tosi hyvältä myös pankkitileillä kun kassavarat ovat nousseet lähes 15 prosenttia vuoden takaisesta. Pienet positiiviset vireet muissakin indikaattoreissamme vahvistavat sydäntalvella tapahtuneen käänteen hyvään suuntaan sanoo Talenomin toimitusjohtaja Harri Tahkola.

Hänen mukaansa hallituksen ohjelma tuo niin ikään yritysten kannalta hyvän pohjan tulevaan.

– Tähän kun lisätään alhaiset korot ei ole mitään syytä jarrutella. Oikeastaan ainoa yritysten kasvua ja kehittämistä jarruttava tekijä on pankkien varovaisuus. Yhä kuulee turhan monen yrittäjän kertovan pankkien päätösten hitaudesta tai jopa hankkeiden kariutumisesta pankkien varovaisuuden vuoksi. Hyviin hankkeisiin pankkien mukaan löytyy kyllä rahaa. Tämä pitää varmasti paikkaansa mutta hyvän hankkeen raja on pankkien toimesta nostettu niin ylös että sinne ei meinaa mikään yrittäjän investointi yltää Tahkola kertoo.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi

Maksut myöhässä peräti kaksi viikkoa: Tämä porukka on säntillisin

$
0
0

Yritysten maksut myöhästyvät eräpäivästä keskimäärin jo 13 päivää eli vuorokauden enemmän kuin viime vuonna.

Yritysten maksuviiveet ovat venähtäneet keskimäärin jo lähes kahteen viikkoon kertoo Suomen Asiakastiedon tuore tutkimus.

Viimevuotiseen tapaan apteekit noudattavat eräpäiviä kaikkein tarkimmin. Niistä 90 prosenttia maksaa kaikki laskunsa ajoissa ja hitaammatkin venyttävät koko toimialan keskiviivettä vain yhteen myöhästymispäivään. Myös supermarket-kauppaa harjoittavilta yrityksiltä maksut tulevat lähes poikkeuksetta ajoissa. Toisessa ääripäässä kauneudenhoitoalan yritysten maksut ovat keskimäärin jopa puolitoista kuukautta myöhässä.

Peräti 140 000 yrityksen maksamien 55 miljoonan laskun tietoihin perustuvan tutkimuksen mukaan noin puolet yrityksistä maksaa kaikki laskunsa eräpäivästä korkeintaan muutaman päivän viiveellä.

– Toinen puoli yrityksistä viivästelee maksuissaan vähintään silloin tällöin. Varsinkin uutta liikesuhdetta aloitettaessa on tärkeää selvittää kuinka tarkasti sovitussa aikataulussa yritys yleensä on laskunsa maksanut. Silloin viivästysriski voidaan hinnoitella tai esimerkiksi vaatia etumaksua sanoo varatoimitusjohtaja Heikki Koivula Suomen Asiakastieto Oy:stä.

– Maksuehtolain muutos lyhensi yritysten välistä maksuaikaa 30 päivään ilman erillistä sopimusta. Muutos oli perusteltu mutta ei todennäköisesti vähennä viivästelyä. Vastapuolen maksukyvyn arviointi on joka tapauksessa väärä paikka säästää sillä maksuja odotellessa yritys voi itsekin ajautua maksukyvyttömyyteen hän jatkaa.

Pienillä pisimmät viiveet

Pienten yritysten maksuvaikeudet näkyvät herkimmin maksuaikojen venymisenä mikä puolestaan pistää ongelmat hiertoon. Alle 200 000 euron liikevaihtoa pyörittävien yritysten keskimääräinen maksuviive on Asiakastiedon mukaan lähes 17 päivää.

Suurilla yli 10 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävillä yrityksillä on varmasti parhaat lähtökohdat neuvotella maksuajat itselleen sopiviksi mutta ne myös noudattavat eräpäiviä hyvin. Keskimääräinen maksuviive tämän kokoluokan yrityksillä on vain kolme päivää.

Maantieteellisessä vertailussa Uudenmaan yritykset ovat selvästi hitaimpia maksajia myöhästyen eräpäivästä keskimäärin jo 16 päivällä. Vuodessa viive on pidentynyt peräti neljällä päivällä.

– Muualla maassa muutokset ovat olleet paljon pienempiä joskin myös hiljentyneestä rajakaupasta kärsivissä Itä-Suomen maakunnissa erityisesti Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa maksuajat ovat venyneet.

Vaikka tutkimus ja laskutustietojen jakaminen paljastavatkin viiveellä ja myöhässä maksajat on positiivisella maksukäyttäytymisellä suuri merkitys yritysten välisessä kaupankäynnissä.

Kimmo Koivikko

kimmo.koivikko@yrittajat.fi

Pienpanimoiden tuotteet viisinkertaistuneet Alkossa viiden vuoden aikana

$
0
0

Pientuottajilla on jatkossa mahdollisuus saada tuotteitaan vain tiettyihin Alkon myymälöihin.

 

Alko uudistaa valikoimaansa muun muassa lisäämällä alkoholittomia tuotteita sekä pienpanimoiden tuotteita.

 

Kotimaisten pienpanimoiden tuotteiden määrä on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut viisinkertaiseksi Alkossa. Vuonna 2009 tuotteita oli valikoimassa 18 kappaletta kun kuluvana vuonna niitä on jo noin sata.

 

Pelkästään kotimaisia pienpanimoiden tuotteita on Alkon valikoimissa tänä vuonna noin 95–100 kappaletta. Viime vuonna niiden lukumäärä oli 72 kappaletta. Lisäksi meillä on myös muissa tuoteryhmissä kotimaisia pientuottajatuotteita minkä jälkeen päästään yhteensä noin 110 tuotteeseen kertoo valikoimanhallintapäällikkö Petri Aalto Yrittäjäsanomille.

 

Osa pientuottajien tuotteista on saatavilla Alkon valikoimassa jatkuvasti osaa myydään vain erissä tai tiettyinä sesonkeina.

 

– Haemme pientuottajatuotteita valikoimaamme ympäri vuoden ja tämän lisäksi pientuottajat voivat listata niitä tilausvalikoimaan oman aikataulunsa mukaan Aalto kertoo.

 

Paikallinen kohdentaminen kiinnostaa

 

Pientuottajilla on jatkossa myös mahdollisuus tarjota tuotteitaan vain tiettyihin myymälöihin.

 

– Näitä paikallisesti saatavia pientuottajatuotteita meillä on valikoimassa nyt jo 13 kappaletta 8 tuottajalta. Kiinnostus tätä kohtaan on ollut sen verran suurta että uskomme tämän määrän olevan huomattavasti suurempi vuoden edetessä Aalto arvioi.

 

Alko valitsee pientuottajien tuotteet samoilla kriteereillä kuin muutkin tuotteet mutta tilausvalikoiman kohdalla kynnys on matalampi.

 

– Pientuottajatuotteet käyvät läpi saman arviointiprosessin kuin valikoimamme muutkin tuotteet eli tarjonnasta valitaan aina parhaat Alkon valikoimaan. Tilausvalikoimaan tuottajat voivat puolestaan tarjota omia tuotteitaan vapaasti ilman rajoitteita Aalto kertoo.

 

Alkon vakiovalikoimaan kuuluu yli 2 700 tuotetta.

 

Katri Simola

katri.simola@yrittajat.fi

Viewing all 11212 articles
Browse latest View live