Vuoden alussa valokuvaaja Reima Kokko oli tutun ongelman edessä. Konetekniikan diplomi-insinööri oli perustamassa yritystä ja sille pitäisi löytää nimi.
Kokko tavoittelee asiakkaikseen ennen kaikkea yrityksiä. Hän halusi erottua omasta toimialastaan eikä halunnut että nimi tuo mieleen pienen yrityksen.
– Yleensä valokuvaajat nimeävät yrityksensä etunimi sukunimi photography Kokko sanoo.
Lisäksi Kokko halusi nimeen raikasta makua. Hän kehitti joukon nimiä joilla hän teetti gallupin lähipiirilleen.
Loppusuoralle pääsivät Kuvaworks ja Valolink. Kokko valitsi Valolinkin. Nimi erottuu ja on saanut myös kehuja.
Silti riskinotto nimessä aiheuttaa myös sekaannuksia.
– Olen huomannut että moni luulee ensiksi että kyseessä on valaistusfirma. Nimen joutuu myös usein sanomaan kahdesti Kokko pohtii.
Mieti ensin mitä haluat
Valolinkin nimeämisprosessi muistuttaa kaavaa jota viestinnän professori Nando Malmelin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta suosittelee yrityksille jotka ovat miettimässä nimeään. Malmelinin mukaan on vaikea antaa selkeää kaavaa jonka mukaan hyvä nimi syntyy. Sen sijaan Malmelin on pohtinut kolmen kohdan prosessin jonka mukaan nimeämisessä kannattaa edetä.
Yrityksen nimeä ei pidä ajatella liian itsenäisenä sillä sen pitää voimakkaasti juurtua yritykseen. Nimeämisen ensimmäisessä vaiheessa on pohdittava yritystä. Malmelinin mukaan nimen pitää kuvastaa yrityksen ideaa organisaatiota ja tavoitteita.
– Ketä me olemme mitä haluamme tehdä ja mihin olemme menossa Malmelin sanoo.
Toisessa vaiheessa yrityksen pitää pohtia toimintaympäristöä johon aikoo. Se tarkoittaa sitä pyrkiikö yritys kotimarkkinoille vai myös vientiin millaisia kilpailijoita on ja minkälaiseen asemaan uusi yritys pyrkii.
Toimialan sisällä voi pyrkiä nimeen joka on sopiva ja alalle tyypillinen. Esimerkiksi asianajo- ja tilitoimistot ottavat usein nimen joka korostaa alaa ja yrittäjiä.
– Myös asiakasymmärrys ohjaa nimeämistä. Sen mukaan voidaan joko valita konservatiivinen tai radikaali strategia. Yrityksen voi siis brändätä toimialan perinteiden mukaan tai ajatella että asiakkaat ovat rohkeampia. Silloin voidaan ottaa hallittu riski ja nimetä yritys radikaalimmin Malmelin sanoo.
Esimerkiksi Valolinkin yrittäjä Kokko lähti hakemaan poikkeavaa nimeä toimialalla.
Kolmanneksi nimeämisessä tulee pohtia ihmisiä jotka ovat kosketuksissa yrityksen kanssa Malmelin sanoo.
– Minkätyyppisiä intressejä ja preferens-sejä asiakkailla voi olla. Analysoi mitä asiakkaat ja kumppanit odottavat.
Nimeä kannattaa testata prosessin aikana mutta on hyvä muistaa että silloin se on vain nimi. Merkityksensä nimi saa vasta todellisessa maailmassa kun asiakkaat pohtivat yritystä tuotteita ja nimiä yhdessä.
– Nimeä kannattaa testata mutta kannattaa muistaa että se merkityksensä vasta kun yritys tai tuotevalikoima ovat olemassa Malmelin sanoo.
PRH hyväksyy nimet
Yrityksen nimeämispeliä monimutkaistaa se että nimen on saatava kaupparekisterin hyväksyntä. Patentti- ja rekisterihallituksen neuvontalakimies Olli Vennon mukaan haettavien nimien ongelmat liittyvät usein siihen että nimi on liian lähellä toisia nimiä tai ei yksilöi.
Kaupparekisteriin merkittävien nimien on erotuttava toisistaan rekisterinpidon takia. Lisäksi uusi nimi ei saa sekoittua kilpailijoiden suojattuun nimeen.
– Nimet ovat liian lähellä toisen yrityksen nimeä tai tavaramerkkiä Vento kuvaa ongelmatapauksia.
Yksilöivyys taas tarkoittaa esimerkiksi sitä että nimi ei voi vain kuvata yrityksen toimintaa tai olla pelkästään yleisesti tunnettu paikannimi.
Yrittäjät haluavat usein testata liikeideaa markkinointia ja nimeä etukäteen kohdeyleisöllä. PRH:n mukaan silloin riskinä on että toinen taho ilmoittaa nimen rekisteriin ensiksi.
– Nimestä ei kannata hirveästi huudella etukäteen ennen kuin nimi on vireillä. Kannattaa olla hissun kissun ei kannata hirveästi satsata markkinointiin ennen kuin nimi on jo varmistettu Vento sanoo.
PRH antaa tällä hetkellä päätökset nimistä noin kahdessa viikossa. Tuossa ajassa asiakas saa tiedon nimen hyväksymisestä tai kielteisestä ratkaisusta ja tähän liittyvästä lisätietopyynnöstä.
– Yleensä lisätietopyynnön yhteydessä yritys vaihtaa nimeä Vento sanoo.
Yhdeksän vinkkiä nimiin
Professori Nando Malmelin on tehnyt yhdeksän kohdan listan joka auttaa nimeämään yrityksiä ja tuotteita.
1. Erottava
Erottuuko nimi muista erityisesti omalla toimialallaan ja markkina-alueellaan?
2. Sopiva
Soveltuuko nimi liiketoimintaan ja sen tavoitteisiin?
3. Lyhyt
Onko nimi riittävän lyhyt ja helppokäyttöinen jotta se ei muunnu lempinimeksi tai
kirjainlyhenteeksi?
4. Helposti kirjoitettava ja lausuttava
Osaavatko ihmiset kirjoittaa nimen sen kuultuaan? Osaavatko he lausua nimen sen nähtyään?
5. Pidettävä
Nauttivatko ihmiset nimen käyttämisestä? Vaikuttaako nimi mukavalta tai älyllisesti
haastavalta?
6. Kestävä
Onko nimi trendikäs ajanmukainen vai klassinen? Miltä nimi kuulostaa viiden vuoden päästä?
7. Levitettävä
Onko nimen kirjoitusasu visuaalinen tai tyylikäs? Saako siitä kiinnostavan tai luovan logon?
8. Suojattava
Voiko nimeä käyttää tuotemerkkinä? Voiko sen suojata ja rekisteröidä? Onko verkko-osoitteita
vapaana?
9. Laajennettava
Onko nimessä potentiaalia brändilaajennuksiin?
Josi Tikkanen
josi.tikkanen@yrittajat.fi