Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 11212 articles
Browse latest View live

Leipomo paloi – yrittäjille valtavasti tukea ja 4500 pullaa lahjoituksena

$
0
0

Yli satavuotias Leipomo & kondiittoriliike Pekka Heikkinen & Kumpp kärsi pahoja vahinkoja tulipalossa viime viikon keskiviikkona iltapäivällä. Kaupungin keskustassa Välikadulla olevan talon katto ja ullakkokerros tuhoutuivat ja alemmat kerrokset kärsivät savu- ja vesivahinkoja. Syttymissyyksi paljastui kevythormin eristyksen pettäminen.

– Tärkeintä, että kenellekään ihmiselle ei käynyt pahasti, saimme henkilökunnan ja asiakkaat nopeasti ulos myymälästä ja kahvilasta, yritäjä Kaisa Marin sanoo.

– On meillä kyllä semmoinen upea henkilökunta, että oksat pois. Seurasin ihaillen myös pelastuslaitoksen henkilöstön toimintaa, kiittelee Marin.

Hän on yrittäjä jo neljännessä polvessa, yhdessä veljensä Juuso Marinin kanssa. Perheritys työllistää 25–30 henkeä. Leipomon lisäksi heillä on myymälä ja kahvila.

Leipomon toiminta on toistaiseksi pysähdyksissä, jatkosunnitelmat tehdään huolella ja rauhassa.

”Tämä on mykistävää”

Yrittäjäsisarukset ovat kiitollisia avusta ja tuesta, jota he ovat saaneet eri puolilta.

– On tämä mykistävää tämä avunantojen, mukanaelämisen ja tuen osoittamisen määrä, niin kollegoilta kuin muilta ihmisiltä, Kaisa Marin kiittää.

Leipomon kohtalo kokosi Välikadun valtaus -tapahtumaan ennätysmäärän kaupunkilaisia viime sunnuntaina, neljä päivää palon jälkeen. Paikalla oli 2000–3000 ihmistä.

Leipomo on järjestänyt kyseisen tapahtuman jo muutamana vuotena aiemmin yhdessä kaupungin kulttuuriväen ja muun muassa Rauniokaupunki ry:n kanssa. Sunnuntain häppening oli sovittu jo aiemmin, mutta nyt tapahtuman luonne muuttui.

Leipomon väki luuli jo, että se pystyy tarjoamaan juhlassa vain kahvit kaupunkilaisille, mutta kuinkas kävikään: heillä olikin tarjolla noin 4500 pullaa.

Ensin Hyvärisen leipomo ja Kaesan Kotileipomo Kuhmosta ottivat yhteyttä ja tarjosivat apuaan.

– Ja sunnuntaina aamulla nuorkauppakamarilaiset tulivat sanomaan, että meillä on teille 3000 pullaa, Kaisa Marin iloitsee.

Nuorkauppakamarilaiset olivat palon jälkeen käynnistäneet salaisen operaation ja alkaneet soitella leipomoihin Nurmeksesta Rovaniemelle saakka. Noin kymmenen Itä-Suomen, Kainuun ja Oulun seudun leipomoa teki talkoilla pullia ja Kajaanin Citymarket lahjoitti pikkuleipiä. Leipomisapuun riensi myös seurakunta ja paikallinen tukku toi tarvikkeita katujuhlaan.

Kaisa Marin on itse Kajaanin nuorkauppakamarin puheenjohtaja.

– Leipomon tulevaisuus vaatii kovaa työtä, ja koska Kaisa on antanut tämän järjestön ja yrityksensä kautta niin paljon kaikille meille, nyt on takaisinmaksun aika, kirjoitettiin Pohjois-Suomen nuorkauppakamarilaisten Facebook-ryhmässä.

Ohessa nuorkauppakamarilaisten kuvaama video leipomosta ja katutapahtumasta. Juttu jatkuu videon alapuolella.

 

 

Tuki antaa voimia

Monenlaista muutakin tukea on tullut, Kainuun Yrittäjät esimerkiksi järjesti paikallisen ammattiopiston kanssa tarjolle keittiötilat.

– Kun tämmöiset tilanteet pysäyttävät ihmisen ja yrittäjän, niin tällainen valtaisa tukireaktio antaa voimia, Kaisa Marin kiittää.

Hän uskoo, että dramaattisten tapahtumien ja niitä seuranneiden yhteisten kokemusten seurauksena voi syntyä jotakin suurempaakin kuin entistä ehompi leipomo. Rakennuksen rinnalla voidaan rakentaa myös entistä parempaa kaupunkia.

– Tuli vahva toisistaan huolehtimisen ja yhteisöllisyyden fiilis ja luottavainen olo. En ikinä unohda tätä eikä tämä jää tähän, leipomoyrittäjä Kaisa Marin sanoo.

Jari Lammassaari


Arla Joensuu myi supersuositun Köketin ja aikoo seuraavaksi ratkaista liikkumattomuuden ongelman

$
0
0

Köketin yhtiökumppani Timo Kuusisto on ollut mukana kehittämässä Superlaiffia. Cafe Köket on toiminut vuodesta 2015 Senaatintorin kupeessa Kiseleffin rakennuksessa ja kolmessa kerroksessa. Kahvila oli omanlaisensa kasvuyritys, sillä sen liikevaihto kasvoi vuonna 2016 edellisvuodesta 200 prosenttia. Normaalit lukemat ravintola-alalla ovat maksimissaan 15 prosenttia.

Köketin konsepti ja samalla kahvilan nimi on vielä kaupan. Mutta nyt Arla Joensuulle puhaltaa uudet tuulet. Tänään hän esittelee Superlaiffia Helsingissä Arctic15-kasvuyritystapahtumassa.

Pelillinen sovellus julkaistaan kesällä. Se on kuluttajille kokonaisuudessaan maksuton. Kun käyttäjä liikkuu tarpeeksi, sovellus antaa pisteitä ja käyttäjä saa etuseteleitä kumppaneilta.

– Yrityksille meillä on sisältökumppanuus. Jokaisella firmalla on mahdollista saada yhtä lailla näkyvyyttä, se ei katso yrityksen kokoa. Tarjoamme yritykselle perinteisen mainospaketin sijasta isompaa yhteistyökumppanuutta ja mahdollisuutta mainostaa tuotteitaan tai palveluitaan sovelluksen sisällä.

Köketin liiketoimintakauppa mahdollisti sovelluskehityksen

Liiketoimintakauppa mahdollisti sovelluksen kehitystyön isolta osin omalla rahalla. Joensuu ei halua kertoa kaupan arvoa, vaan tyytyy sanomaan, ettei ”heillä ole hätää sovelluksen kehitystyön kanssa”.

­– Kun myymme vielä Köketin brändin, niin ei ole hätää taloudellisesti. Kahvilatoiminnan kasvu oli myös kallista. Alalla on vaikea kilpailla jättien kanssa, mutta pystyimme siihen ihan hyvin, Arla Joensuu kertoo.

Startup-messuilta toiseen

–Startup-skene on kovaa henkseleiden paukuttelua, mutta aika harva saa mitään aikaiseksi. Nyt kun olen tätä seurannut, samat lainalaisuudet pätee liiketoiminnassa oli ala kuin ala.

Joensuu on keskittynyt viime viikot messuihin. Viime viikolla hän oli startup-messuilla Tallinnassa, tämän viikon tiistaina Helsingin kaupungin startup-päivässä ja huomenna terveysinnovaatioiden Upgraded Life -festivaalissa. Muut osakkaat ovat Kuusisto, Riikka ja Niko Merikko. Riikka Merikko on Päivikki Palosaaren tytär.

– Haemme sijoittajaa yritykseen. Etsimme kokenutta sijoittajaa tueksi.

”Ajattelimme ratkaista nämä ongelmat seuraavaksi”

Liikuntaan keskittyviä sovelluksia on paljon, miten Superlaiffi eroaa?

– Tämä on isompi ja laajempi. Superlaiffi toimii jokaiselle juuri siihen omaan ongelmaan ja mukautuu käyttäjän elämäntilanteeseen.

Sovellus oppii käyttäjästään, ja mukautuu uuteen elämäntilanteeseen.

– Sovelluksessa on kyse ihmisten aktivoinnista teknologian avulla. Kokemukseni nyt on, että teknologia tai puhelimen käyttö etäännyttää muista ihmistä. Tällä saatamme ihmiset oikeasti toistensa luokse.

Joensuu luettelee statistiikkaa: 20 prosenttia suomalaisista on yksinäisiä, ylipaino on iso ongelma ja 60 prosenttia haluaisi liikkua enemmän. Yksinäisyydestä seuraa paljon muita ongelmia.

– Ajattelimme ratkaista nämä ongelmat seuraavaksi. Tämä liikeidea on muhinut minulla jo jonkun aikaa ajatuksissa.

Toukokuussa perustettu yritys on tehnyt paljon käyttäjätutkimuksia. Joensuun mukaan he ovat tehneet kuntien ja kaupunkien kanssa yhteistyötä. Liikkumattomuuden hintalappu valtiolle on 3,5-7 miljardia. Yrityksellä on haussa patentti teknologialle.

– Sovelluksessa voit esimerkiksi etsiä kaveria pelaamaan tennistä. Ajattelet, että vitsi olisi kiva lähteä pelaaman tennistä, mutta kaikki kaverit ovat duunissa. Voit kirjautua palveluun ja se käy läpi samalla alueella olevat käyttäjät ja voit etsiä liikuntakaverin. Saat pisteitä, kun tapaatte ja tavatessanne teette kännyköillä twistbumbin, jonka sovellus tunnistaa. Mukana on hauskoja juttuja.

– Toki ajatuksena on myös saada perheet liikkumaan.

Superlaiffi on herättänyt kiinnostusta niin Arcticissa kuin viime ja tämän viikon muissa tapahtumissa, jossa Joensuu on tavannut sijoittajia.

– Olemme saaneet todella mielenkiintoisia tarjouksia ja yhteistyöehdotuksia.

 

Teksti ja kuva: Riikka Koskenranta

Lasiyrittäjän unohtumaton puhelu: Luuli pilaksi, olikin tilaus paaville

$
0
0

Haminalainen Anne Takanen sai vuonna 2011 unohtumattoman puhelinsoiton. Soittaja oli Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulista.

Aivan heti ei Takanen uskonut soittajan asiaa, kuten hän muistelee Ylen haastattelussa.

– Ajattelin heti, että tyttäreni oli ilmoittanut minut johonkin radion pilapuhelulähetykseen, Takanen kertoo Ylelle.

Pilanteon sijaan hiippakunta halusi tilata Takasen Sevenon-perheyritykseltä taidelasia.

– He halusivat tilata taidelasivadin, jossa pääosassa oli arkkienkeli Mikael. Vati oli menossa lahjaksi paavi Benedictus XVI:lle.

Sevenonin valmistama tuote päätyi paaville tammikuussa vuonna 2012.

Takanen sai myöhemmin sähköpostikiitokset suoraan Vatikaanista.

– Kyllä tätä voi muistella seitsemänkymppisenä keinutuolissa, että tuli tehtyä lasivati paaville, lasiyrittäjä kertoo Ylelle.

Takanen on toiminut lasiyrittäjänä 20 vuotta.

– Ei voi pelkästään työstää montaa tuntia jotain yksityiskohtaa. Kun olemme yrityksessä töissä, niin pitää aina ymmärtää, että liiketulosta täytyy tulla.

Sevenon tähtää jatkossa entistä enemmän ulkomaille.

– Kotimaan markkinat ovat tärkeät, mutta ulos on päästävä, koska meillä on paljon tuotantokykyä, Takanen toteaa Ylen haastattelussa.

Lähde: Yle

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto/Banauke

 

SuperShe-saaren yrittäjä: ”Ei ole tasa-arvoa, jos naiset eivät ole huipulla ja saa yhdenvertaista palkkaa”

$
0
0

Arctic15-tapahtumassa puhunut saksalais-yhdysvaltalainen yrittäjä selitti vain naisille tarkoitettua SuperShe-saarihankettaan startup-henkiselle yleisölle.

– Jos katsot tätä asiaa, kaikki on kiinni perspektiivistä. Hankkeeni tukee syrjimättömyyttä. Kun käyn säätiöni vuosittaisissa tapaamisissa, olen ainoa nainen. Näistä kokemuksista SuperShe kumpusi. Voit keskittyä joko negatiivisiin tai positiivisiin näkökohtiin, Kristina Roth kertoi kuulijoille vierellään Click Venturesin perustaja Carman Chan.

Rothin tavoitteena on tuoda naiset yhteen. Hänen perustamassaan SuperShe-verkostossa on yli 6000 jäsentä. Hän puhui myös Suomen tasa-arvosta, ja totesi, ettei ole mitään tasa-arvoa, jos naiset eivät ole huipulla ja saa yhdenvertaista palkkaa.

Suomessa Rothin hanke on saanut lunta tupaan useammalta rintamalta. Tasa-arvovaltuutettua on pyydetty arvioimaan, onko vain naisille tarkoitettu saari liiketoimintana tasa-arvolaissa kiellettyä syrjintää.

”Tunnista myös se, milloin on aika päästää ihmisistä irti”

Roth luotsasi aiemmin Seattlessa, Yhdysvalloissa omaa yritystään, Matisia Consultantsia. Independent-lehden tietojen mukaan se teki 45 miljoonan dollarin liikevaihtoa vuonna 2015.

Roth ja Chan puhuivat liiketoiminnan skaalaamisesta. Roth neuvoi valitsemaan tiimiinsä oikeat ihmiset, mutta myös tunnistamaan sen, milloin on aika päästää ihmisistä irti.

– Kuinka tiedät, onko joku henkilö oikea sinun yritysesi dna:han ja kulttuuriin. Irtisano myös ajoissa, jos henkilö ei ole oikea. Voit opettaa ihmisille monia asioita, mutta jos asenne ei ole oikeanlainen kulttuuriisi, silloin kannattaa päästää henkilö menemään.

– Ole hiukan parempi kuin kilpailijasi. Jos olet hitusen parempi kuin kilpailijasi, silloin tulet pärjäämään.

Roth neuvoi, että älä aliarvioi myynnin voimaa.

– Tulen insinööripuolelta. Tiedän, miten he ajattelevat. Insinöörit ovat niin keskittyneitä siihen, että heillä on mahtavin teknologia, mutta älä eksy tekemään tuotetta, jota kukaan ei halua. Kysy asiakkailta.

– Myynnissä se on 50-50. Toisen kahdesta myyntimiehestäsi tulet erottamaan. Myykö hän; se on yksinkertaista mittaamista. Jos ei myy, erota hänet. Toisaalta voit tehdä hyväntekeväisyyttä, ja sekin on ok, mutta kerron, jos haluat neuvoni.

Sukupuolisokea

Kristina Roth ei katso sukupuolta palkatessaan ihmisiä töihin.

– Olen sukupuolisokea. Konsultointibisneksessäni rekrytoin IT:n osaajia ja jos nainen tuli haastatteluun, olin iloinen.

Hän kertoi tulleensa juuri maalaamasta Raaseporissa sijaitsevan saaren rakennuksen lattioita.

– Älkää unohtako pitää hauskaa [kaiken keskellä], muutoin se ei ole sen arvoista.

Lopuksi hän toivoi, että suomalaiset saisivat lakata valittamasta säästä. Roth pitää Suomen talvesta ja sää on upea parhaillaankin.

 

Teksti ja kuva: Riikka Koskenranta

Uudet Nokia-puhelimet julki: Ensiarvioissa kiitellään parantunutta käyttötuntumaa

$
0
0

Nokia-puhelimia valmistava HMD Global lanseerasi tiistaina Moskovassa kolme uutuuspuhelinta, joista kukin sijoittuu edulliseen hintaluokkaan. Mallit ovat seuraajia Nokia 2-, 3-, ja 5-puhelimille. 

Nokia 5.1 on edeltäjänsä tavoin metallirunkoinen. Näytön koko on suurentunut 5,5 tuumaan. Kamerapuolella uutta on laajakulmaobjektiivilla varustettu etukamera. Puhelimen hintaa ei ole vielä vahvistettu, mutta se sijoittunee 200 euron tienoille.

Uutta laitteessa on aikaisempaa tehokkaampi prosessori ja sormenjälkitunnistimen paikan vaihtaminen laitteen taakse.

 

Nokia 3 on ollut HMD:n Nokia-puhelinten suosituin malliversio. Uudessa 3.1:ssä on niin ikään nopeampi prosessori. Heinäkuussa myyntiin tulevan puhelimen hinta on 159 euroa (16 gigatavun tallennusmuisti) tai 189 euroa (32 gigan tallennusmuisti).

Kolmas myyntiin tuleva uutuus on päivitetty versio Nokia 2 -mallista. Nokia 2.1:ssä on 5,5-tuumainen näyttö ja kokoluokassaan iso 4000 milliampeeritunnin akku. Takakamerassa on kahdeksan megapikselin kenno. Tämän puhelimen hinnasta ei ole vielä tietoa.

 

Muutoksia kiitellään

Mobiili.fin ensiarvioiden perusteella puhelimille voi povata hyvää menestystä Suomessa. Verkkosivuston mukaan "uutuuksien design ja laatutuntuma on edelleen edeltäjien tavoin hintaluokka huomioiden erinomaisella tasolla".

Uudistettu muotoilu näkyy puhelinten aikaisempaa parempana käyttötuntumana. "Designissa tapahtuneiden muutosten myötä sekä Nokia 3.1 että Nokia 5.1 ovat pari kolme milliä pidempiä kuin edeltäjänsä, mutta samalla pari-kolme milliä kapeampia. Muutos tekee puhelimista kädessä siromman tuntuisia", Mobiili.fi kirjoittaa.

Yksi merkittävimmistä muutoksista on Nokia 3.1:n aikaisempaa nopeampi prosessori. Valmistajan mukaan tehoparannus on noin 50 prosenttia. Nokia 5.1:n suorituskyvyn on laskettu parantuneen noin 40 prosentilla edeltäjästään.

Kuva: HMD Global

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

 

 

Tuoreet ylioppilaat perustivat lukioaikana yrityksen: Työllistää jo neljä, miljoonan liikevaihto kiikarissa

$
0
0

Iltalehti uutisoi verkkosivuillaan tänään kahdesta nuorukaisesta, joiden lukion ensimmäisenä vuonna perustamansa yritys on lähtenyt liikkeelle odotuksia paremmin.

Espoolaiset Atte Pohjanmaa ja Max Kallama viettävät huomenna ylioppilasjuhliaan, mutta molemmat ovat myös yrittäjiä.

Nuorukaisten yritys Vertics Oy on yltämässä kuluvalla tilikaudellaan jo reilusti yli 200 000 euron liikevaihtoon. Ensi vuonna tavoitteena on miljoona.

Yritys työllistää tällä hetkellä kaksikon lisäksi neljä työntekijää. Vertics tarjoaa asiakkailleen ohjelmistokehitystä, palvelumuotoilua ja liiketoiminnan konsultointia. Iltalehden haastattelussa kaksikko kertoo lisäksi sijoittaneensa pääomaa muutamiin startup-yrityksiin.

– Jos jatkuu tätä tahtia, pääsemme kymmeneen miljoonaan nopeasti, ehkä viidessä vuodessa, Atte Pohjanmaa arvioi haastattelussa.

Asiakkaita on haalittu käymällä alan tapahtumissa ja puhelinmarkkinoinnilla. Kumpikin miehistä osaa koodata, joten osaaminen on olllut omissa käsissä.

– Olemme teknisesti orientoituneita kavereita. Koko pienen ikämme olemme pelanneet tietokoneilla ja jossain kohtaa kumpaakin alkoi kiinnostaa, miten nämä asiat oikeasti toimivat, Max kertoo Iltalehdelle.

Yo-kirjoitukset sujuivat työ- ja seurustelukiireistä huolimatta hyvin: Max sai E:n, Atte M:n paperit.

Kuva: Yolakki.fi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Reilun viikon myynnissä: Hittipuhelin kipusi hetkessä myyntitilastojen kärkeen

$
0
0

Operaattorien tuoreet tiedot kertovat, että OnePlus 6 on noussut runsaassa viikossa Telian ja Elisan puhelinmyyntilistojen kärkipaikalle.

OnePlus oli aikaisemmin Elisan yksinoikeustuote Suomessa. Uusimman version myötä mukaan tuli myös Telia.

Kiinalaispuhelin on ollut Elisan myydyimpiä mobiililaitteita jo 1,5 vuoden ajan. Lähes jokaisen uuden mallin lanseeraus on herättänyt Suomessa poikkeuksellisen vilkasta mielenkiintoa.

Telian myydyimpien puhelinten listalla erottuu myös Huawein uusin P20-mallisto. Vanhemmista puhelinmalleista listalla menestyvät Applen iPhone 8 ja Huawein Y6.

Samsung sen sijaan hallitsee DNA:n myydyimpien älypuhelinten listaa. Viidentoista eniten myyneen joukossa on 15 Samsungin mallia.

Operaattorien myydyimmät puhelimet toukokuussa

DNA:n myydyimmät puhelimet toukokuussa (suluissa huhtikuun sijoitus)

1. (15.) Samsung Galaxy A3 (2017)
2. (10.) Apple iPhone 7
3. (4.) Samsung Galaxy J3 (2017)
4. (6) Apple iPhone 8
5. (8.) Samsung Galaxy J5 (2017)
6. (12.) Huawei P Smart
7. (-) Huawei Mate 10 Lite
8. (5.) Apple iPhone 6
9. (9.) Huawei P20 Lite
10. (-) Apple iPhone X
11. (3.) Honor 8 Lite
12. (11.) Nokia 3310
13. (14.) Nokia 3
14. (-) Samsung Galaxy S8
15. (1.) Samsung Galaxy S7

Elisan henkilöasiakkaille myydyimmät puhelimet toukokuussa

1. OnePlus 6
2. OnePlus 5T
3. Apple iPhone SE
4. Huawei P Smart
5. Samsung Galaxy J3
6. Samsung Galaxy A3
7. Apple iPhone X
8. Nokia 6
9. Apple iPhone 6
10. Huawei P20 Lite
11. Samsung Galaxy J5
12. Huawei Mate 10 Lite
13. Apple iPhone 8
14. Nokia 8
15. Nokia 3

Elisan yritysasiakkaille myydyimmät puhelimet toukokuussa

1. Apple iPhone 8
2. Samsung Galaxy A5
3. Samsung Galaxy J5
4. Apple iPhone 7
5. Apple iPhone 8 Plus
6. Apple iPhone X
7. OnePlus 6
8. Samsung Galaxy Xcover 4
9. Samsung Galaxy S8
10. Samsung Galaxy A3
11. OnePlus 5T
12. Samsung Galaxy A8
13. Nokia 8
14. Nokia 3
15. Nokia 216 2G

Telian kuluttajille myydyimmät puhelimet toukokuussa (suluissa merkitty huhtikuun sijoitus)

1. (-) OnePlus 6
2. (1.) Apple iPhone 8 / 8 plus
3. (2.) Huawei Y6
4. (-) Huawei P20 Lite
5. (8.) Samsung Galaxy S8 / S8+
6. (-) Huawei Mate 10 lite
7. (-) Samsung Galaxy A3
8. (5.) Apple iPhone SE
9. (-) Samsung Galaxy A5
10. (10.) Apple iPhone 7

Telian yrityksille myydyimmät puhelimet toukokuussa (suluissa merkitty huhtikuun sijoitus)

1. (1.) Samsung Galaxy J5 (2017)
2. (-) Nokia 6 (2018)
3. (2.) Samsung Galaxy A5 (2017)
4. (3.) Samsung Galaxy A3 (2017)
5. (5.) Samsung Galaxy Xcover 4
6. (4.) Apple iPhone 8 64GB
7. (7.) Samsung Galaxy S8
8. (9.) Apple iPhone 7 32GB
9. (8.) Samsung Galaxy A8 (2018)
10. (10.) Apple iPhone 6s 32GB

Kuva: OnePlus

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

 

 

 

Panokset kovenevat, uusi taksilaki pian käyttöön: Halpataksipalvelu aloitti Helsingissä

$
0
0

Uusi liikennepalvelulaki astuu voimaan heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Tuolloin Suomessa siirrytään täysin vapaaseen markkinajärjestelmään, jossa taksiautojen ja -kuljettajien määrää ei rajoiteta mitenkään. Lakiuudistus näkyy kaduilla todennäköisesti varsin kirjavana joukkona erilaisia takseja. Uudistus tähtää siihen, että suurin osa taksikyydeistä tilataan jatkossa erilaisten taksisovellusten kautta.

Henkilökuljetusyhtiö Kovanen käynnisti tänään halpataksiyhtiötoiminnan Helsingissä. FixuTaxi markkinoi taksimatkojaan kiinteillä hinnoilla: Helsingin keskustan alueella kyydin saa ruuhka-aikojen ulkopuolella kymmenellä eurolla ja Helsinki-Vantaan lentokentälle pääsee 35 eurolla.

Tämän lisäksi uusi palvelu tarjoaa nykyiseen verrattuna puolet edullisemman aloitusmaksun.

– Ajattelimme vähän uudistaa taksialaa. Haluamme lisätä ja arkipäiväistää taksinkäyttöä, Kovasen omistaman Cabonline Finlandin toimitusjohtaja Topi Simola kertoo Kauppalehdelle.

Miten käy syrjäseuduilla?

FixuTaxin kyyditettävä maksaa matkastaan aina kiinteän taksan ilman, että kyydissä olevien henkilöiden lukumäärä vaikuttaa hintaan.

Kauppalehden mukaan yrityksen autoihin mahtuu aina kuusi matkustajaa. Valkokeltaisia FixuTaxeja on Helsingin liikenteessä kaikkiaan 77 kappaletta. Määrää aiotaan kasvattaa, kun lakimuutos astuu voimaan. Tuolloin osa halpatakseista on yrittäjien operoimia. Kovanen etsii tällä hetkellä uusia kuljettajia ja yrittäjiä.

Suomen Taksiliiton puheenjohtaja Timo Koskinen on aikaisemmin julkisuudessa esittänyt huolensa lakiuudistuksen vaikutuksista syrjäseuduille.

– Voi käydä niin, että jotkut yrittäjät siirtyvät nykyisiltä toimipaikoiltaan muualle tai lopettavat kokonaan. Silloin Suomeen syntyy alueita, joissa takseja ei ole tarjolla enää ollenkaan, Koskinen lausui Ilta-Sanomille viime tammikuussa.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Näin toimii kohuttu ja kehuttu Google Home: "Ilman muita älylaitteita jää leluksi"

$
0
0

Eilen päättyneen Arctic15-tapahtuman pääpuhuja, someguru Gary Vaynerchuk otti puheenvuorossaan esille ääneen keskittyvien palveluiden nousun. Vaynerchuk puhui vahvasti muun muassa Google Homen ja Amazon Alexan puolesta. Niiden merkitys kasvaas miehen mukaan räjähdysmäisesti lähivuosina.

Googlen tekoälyyn perustuva Google Home julkaistiin Yhdysvalloissa vuoden 2016 lokakuussa. Suomessa laitetta ei myydä virallisesti, mutta sen voi tilata ulkomailta. Laitteen puhekomennot toimivat englannin kielellä. Suomen kielen tukea ei ole ainakaan lähiaikoina luvattu.

Google Homen lisäksi tilattavissa on tällä hetkellä Google Home Mini ja Google Home Max, jonka etuna on laadukkaampi äänentoisto.

Google Homen käyttökokemuksista kirjoittaa tekoälyharrastajien ylläpitämä Tekoälykoti-sivusto.

Sivuston mukaan Google Home on yksinkertainen ja helppokäyttöinen laite, jos kielitaito ei ole ongelma. Varsinainen puhekomentojen vastaanottaja on Android-puhelimista tuttu Google Assistant.

Edellytyksenä laitteen käytölle on langaton lähiverkko sekä mobiililaite, jolla Google Homea hallinnoidaan. Sovelluskaupasta puhelimeen ladataan Google Home -mobiilisovellus.

Ei vielä ravintolatilauksia Suomessa

Laite herätetään äänikomennolla "Ok Google" tai "Hey Google". Tämän jälkeen merkitystä on sillä, löytyykö kotoa yhteensopivia älylaitteita, joita Google Homella voi käskeä. Toki puhekomentoja voi käyttää myös vaikkapa nettihakuihin.

Jos älylaitteita löytyy, Google Homella voi ohjata vaikkapa älyvaloja, -pistokkeita tai valvontakameroita. Jos käytössä on äly-tv, sen näytölle voi Google Homen kautta komentaa haluamaansa sisältöä esimerkiksi Youtubesta. Google Home toimii myös ajastimena tai herätyskellona.

Tekoälykoti.fi nostaa esille myös laitteen sisältämät pelit kuten tietovisat, joista voi olla iloa ystävien illanvietoissa.

Toisin kuin Yhdysvalloissa, esimerkiksi ruuan tilaaminen Homen kautta ei vielä Suomessa onnistu.

Tekoälykoti-sivusto suosittelee laitetta käyttäjälle, jonka kotoa löytyy muita älykkäitä langattomalla verkkoyhteydellä toimivia laitteita. Muutoin se saattaa jäädä leikkikaluksi.

Google Home -laitteen voi tilata esimerkiksi Saksan Ebay-verkkokaupasta noin 100 euron hinnalla.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Yrittäjät: Pitkä siirtymäaika on uhka sote-alan pk-yrityksille

$
0
0

Perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa sote-uudistuksen valinnanvapauslakiehdotuksesta perjantaina iltapäivällä. Valiokunta näkee ehdotuksessa useita ongelmia ja edellyttää pakettiin huomattavia muutoksia.

Suurimpina ongelmina perustuslakivaliokunta pitää kireää aikataulua ja maakuntien sote-palvelujen rahoitusta.

– Vaikuttaa siltä, että muutokset ovat kuitenkin sellaisia, etteivät ne kaada uudistuksen keskeisiä tavoitteita lisätä monituottajamallin ja valinnanvapauden kautta sosiaali- ja terveyspalveluiden laatua ja tuottavuutta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjien mielestä on hyvä, että perustuslakivaliokunta pitää mahdollisena valinnanvapauslainsäädännön läpivientiä eduskunnassa tehtävien korjausten jälkeen. Lakiehdotusta ei tarvitse lähettää uuteen valmisteluun kuten vuosi sitten.

Osalle maakuntia sote-startti jo siirtymäkaudella

Perustuslakivaliokunta haluaa, että sote-uudistusta vaiheistetaan alueittain ja palveluittain. Siirtymäkautta on valiokunnan mukaan myös olennaisesti pidennettävä. Valiokunta ei kuitenkaan ota tarkemmin kantaa siihen, että mikä on sopiva siirtymäaika.

Valiokunnan vaatima siirtymäaikojen pidentäminen on Suomen Yrittäjien mukaan ongelmallista erityisesti sote-alan pk-yrittäjien näkökulmasta.

– On merkkejä siitä, että julkiset toimijat ajavat ahtaalle yksityisiä yrityksiä siirtymäkauden aikana, Mikael Pentikäinen sanoo.

– Jos näin käy, se vaarantaa koko valinnanvapauden edellytykset eri puolilla maata. On tärkeää turvata siirtymäkauden yli monimuotoinen sote-alan yritysrakenne hyödyntämällä esimerkiksi palveluseteleitä, Pentikäinen painottaa.

Suomen Yrittäjien mukaan on hyvä, jos uudistukseen valmiit maakunnat – joita tulee olemaan valmistelun perusteella useita – pystyvät aloittamaan jo siirtymäkauden kuluessa.

Pääministeri Juha Sipilä vakuutti perjantai-iltana, että sote viedään läpi ja valinnanvapauslakiin tehdään vaaditut korjaukset.

–Hallitus on erittäin sitoutunut viemään uudistuksen maaliin, Sipilän tiedotteessa todetaan.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Perustuslakivaliokunnan lausunto kokonaisuudessaan eduskunnan sivuilla

Yrittäjä ja opiskelija: Teimme win-win-sopimuksen!

$
0
0

Ravintola Medicin Manissa Hyvinkäällä on ollut työssä oppijoita ja oppisopimuslaisia aina ravintolan perustamisvuodesta 1994 lähtien. Ravintolan osakas Tiia Piiroinen suosittelee muille yrittäjille opiskelijoiden ottamista koulutus- ja  oppisopimuksella.

Vuoden 2018 alussa astui voimaan uusi laki ammatillisesta koulutuksesta. Amisuudistuksen merkittävimpiä asioita yrittäjien kannalta ovat aiempaa joustavammat tavat oppimiseen työpaikalla.
Tiia Piiroinen ei näe uudistuksessa suurta muutosta entiseen verrattuna:

– Samalla tavalla koulutamme täällä opiskelijoita kuin aiemminkin. Opettaja käy oppimisen suunnitelmia tehdessä läpi sen, mitä opiskelija jo osaa, mitä pitää oppia ja miten esimerkiksi vakuutusasiat menevät.

 Paperisotaa voisi kuitenkin Piiroisen mielestä vähentää: 

– Suunnitelma- ja muissa papereissa olevia päällekkäisiä asioita saisi kyllä vähentää ja termejä selkiyttää, Piiroinen heittää toiveen.

Monesti työnantajat nostavat yhdeksi haasteeksi kouluttamisessa ajan puutteen ja pienet resurssit. Tiia Piiroinen painottaa, että koko työyhteisö ohjaa opiskelijoita.

– Ohjaustilanne voi olla vaikkapa veitsien käsittelyn opastaminen. Täytyy sanoa, että opiskelijat ovat olleet todella oppivaisia ja lisäksi yhteistyö Hyrian (Hyvinkään ja Riihimäen alueella toimiva koulutuksen järjestäjä) opettajan kanssa on sujunut hyvin, Piiroinen kiittää.

Hyriassa on käytössä HyriaRekry, joka yhdistää mobiilisovellus Tiituksen avulla koulutus- ja oppisopimuspaikkoja hakevat opiskelijat ja paikkoja tarjoavat työnantajat.

Aina kaikki ei ole yhtä ruusuilla tanssimista. Haastaviksi tilanteiksi Piiroinen kuvailee vilivilpertit, jotka eivät tottele tai tule ajoissa töihin. Nämä tapaukset ovat onneksi kuitenkin vähemmistössä.

"Opin todella paljon"

Hotelli- ja ravintola-alan perustutkintoa ensimmäistä vuotta Hyriassa opiskeleva Miikka Inkinen, 16, oli Medicin Manissa koulutussopimuksella opiskelemassa viime tammikuun.

– Opin todella paljon, enemmän kuin koulussa. Koulu antaa rungon
 oppimiselle, mutta ravintolassa opin ammattikeittiömäistä toimintaa ja sain ikään kuin yksityisopetusta.

Inkinen kokee oppivansa paremmin työssä kuin koulun penkillä.

– Olemme jo vähän puhuneet, että jatkaisin täällä jossain vaiheessa oppisopimuksella, Inkinen sanoo.

Medicin Man on työllistänyt toimintansa aikansa opiskelijoita myös oppisopimuksella, heidän joukossaan paljon maahanmuuttajia. Kaikki heistä ovat Tiia Piiroisen mukaan saaneet valmistuttuaan heiltä tai muualta työpaikan, eikä kukaan ole jäänyt työttömäksi.

Piiroisella on hyviä kokemuksia oppisopimustyönantajana toimimisesta.

Miksi sitten lähteä koulutussopimus- tai oppisopimustyönantajaksi? Tiia Piiroisen mukaan Medicine Man haluaa antaa nuorille mahdollisuuden oppia ja kehittyä.

– Siitä tulee itselle tosi hyvä olo, kun näkee, miten lyhyessä ajassa joku kehittyy ja oppii. 

– Tärkeintä opiskelijoilla on motivaatio ja nöyryys. Ilman niitä ei pärjää”, Piiroinen lisää.

Suositteletko muille yrittäjille koulutussopimus- ja oppisopimusopiskelijoiden ottamista?

– Ehdottomasti! Nuoret oppivat ja siinä oppii samalla itse ja saa paljon apua, win-win -tilanne kaikille, Piiroinen kehuu.

Koulutussopimus

Opiskelija ei saa palkkaa eikä työnantaja koulutuskorvausta. Miten koulutussopimus sitten eroaa entisestä työharjoittelusta?

Koulutussopimus on kestoltaan joustavampi. Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista on juuri niin paljon kuin opiskelija tarvitsee ja miten hänen koulutussopimuspaikalleen sopii.

Toisin kuin monet luulevat, kyse ei ole opiskelijoiden ”sysäämisestä” työpaikoille, vaan nämä työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksot sovitaan yksilöllisesti opiskelijan ja työnantajan tarpeista käsin ja ne ovat pituudeltaan joustavampia kuin aiemmin.

Oppisopimus

TES:n mukainen palkka ja vähintään 25 tuntia töitä viikossa. Merkittävä muutos oppisopimuksessa on se, että sopimuksia voi solmia uudistusten myötä myös tutkinnon osiin tai siitä pienempiin kokonaisuuksiin.

Aina ei siis tarvitse lähteä liikkeelle 1,5–2,5 vuoden sitoutumisesta, mikä on ollut usein esteenä oppisopimuksen solmimiselle.

Yrittäjä Tiia Piiroinen pitää opiskelijoiden ohjaamista antoisana. Opiskelija Miikka Inkinen oppii parhaiten asiat työtehtävien yhteydessä.

Teksti ja kuva:

Terhi Haapaniemi
terhi.haapaniemi(at)yrittajat.fi

Lisää tietoa aiheesta: www.yrittajat.fi/amis

 

Etkö keksi turvallista salasanaa? Kokeile salalausetta

$
0
0

Deloitten keväällä tekemän kyberturvallisuuskyselyn mukaan lähes puolet (46 prosenttia) suomalaisista turvautuu samaan salasanaan, helposti muistettavaan numero- tai kirjainyhdistelmään, useassa eri verkkopalvelussa.

Joka viides kyselyyn osallistuneista kertoo käyttävänsä samaa salasanaa sekä kotona että töissä.

Saman salasanan käyttäminen useassa eri palvelussa lisää tietomurron riskiä.

– Vahvan salasanan merkitystä ei tunnuta täysin ymmärrettävän, vaikka salasanavuotoja tapahtuu erinäköisistä palveluista jatkuvasti, sanoo Deloitten kyberturvallisuusjohtaja Tero Mellin.

– Kohteeksi voi joutua kuka tahansa, mutta omaan tietoturvaan voi itse vaikuttaa paljon, Mellin jatkaa.

Kaikkein huolettomampia salasanan käytön suhteen ovat alle 20-vuotiaat. Vähemmän kuin joka kolmas vastaaja vaihtaa salasanansa säännöllisesti. Deloitten tietoturva-asiantuntijoiden mukaan salasanan vaihtaminen ei kuitenkaan aina lisää tietoturvaa, sillä usein salasanaksi valitaan alkuperäisestä hieman muunneltu sana, joka rikollisten on helppoa jäljittää. Tiheä vaihtaminen lisää salasanojen unohtamista ja niiden ylös kirjaaminen lisää tietoturvariskiä.

– Kehottaisin unohtamaan salasanojen monimutkaisuusvaatimukset ja keskittymään pituuteen. Lause on salasanaa tietoturvallisempi vaihtoehto. Se mikä ihmisestä tuntuu monimutkaiselta ja vaikeasti arvattavalta salasanalta, on ohjelmallisesti lähes yhtä helppo murtaa kuin yksinkertaisempi sana. Monimutkaiset merkki- ja kirjainkokovaatimukset usein vain vaikeuttavat salasanan muistamista. Hyvä keino salalauseen muistamiseen on sitoa se käytettävään palveluun. Esimerkiksi Facebookissa salalause voisi olla "täällä ovat kaikki sometuttuni", jolloin lause on helpompi palauttaa mieleen, Mellin neuvoo.

Säilöön hallintaohjelmaan

Salasanat voi tallentaa yhden hallintaohjelman taakse, jota pidetään tällä hetkellä tietoturvallisimpana ratkaisuna. Salasanojen hallintaohjelmat säilövät salasanat joko laitteella olevalle ohjelmalle tai verkkopalveluun.

Myös yhä useammalla palveluntarjoajalla on käytössään niin sanottu kaksoistunnistus, jossa palveluun sisäänkirjautumisen yhteydessä kännykkään lähetetään omasta puhelimesta näppäiltävä erillinen koodi.

– En näe, että ihan lähitulevaisuudessa otettaisiin laajamittaisemmin käyttöön muita tunnistamiskeinoja, joilla voidaan korvata salasanat verkkopalveluissa tai työpaikoilla. Hyville salalauseille on siis tilausta myös jatkossa, pohtii Mellin.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill

 

 

 

Kotimaan matkailuun ennustetaan ennätyskesää - nämä ovat tämän suven kuumimmat trendit

$
0
0

Alkaneesta kesästä ennustetaan kotimaan matkailussa ennätyksellistä.

– Jos ennusmerkit pitävät paikkansa, kotimaan matkailussa on luvassa ennätyskesä, vahvistaa Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n puheenjohtaja Anne-Marget Hellén

Suomitutka-kyselyn mukaan suomalaiset aikovat lisätä kotimaan matkustusmääriään. Erityisesti alle 30-vuotiaat haluavat reissata enemmän. 

– Suomeen on kasvanut sukupolvi, jota ei kiinnosta viettää suurta osaa kesälomasta mökillä. Rantatontin omistamisen sijasta suomalaiset janoavat kokemuksia, Hellén sanoo. 

Lähes 70 prosenttia suomalaisista pitää kotimaan hinta-laatusuhdetta tyydyttävänä tai hyvänä. 

– Jos matkailussa arvostaa turvallisuutta, luotettavuutta ja varmaa palvelua, kotimaan matkailu tuottaa harvoin pettymyksiä. Mitä enemmän suomalaisille on kertynyt kokemusta ulkomailta, sitä enemmän he ovat oppineet arvostamaan kotimaataan, näkee Hellén.

Suomalaiset matkailualan toimijat ovat lyöneet hynttyyt yhteen kotimaan matkailun kehittämiseksi. Suoma ry:n organisoima kampanja esittelee 100 syytä matkustaa Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriö tukee kampanjaa.

– Kotimaanmatkailussa on myös kyse arvoista. Valitsemalla kotimaan lomakohteen jokainen meistä pystyy samalla tukemaan Suomen kasvua. Ja toisaalta, miksi lähteä kauemmas, kun koko Suomi on täynnä paikkoja, jotka vain odottavat löytämistään?, kysyy elinkeinoministeri Mika Lintilä

– 100 syytä -yhteismarkkinointikampanja on historiallinen, sillä aiemmin yritykset ja organisaatiot eivät ole tehneet laajaa yhteistyötä kotimaan matkailun suosion kasvattamiseksi. Keskinäisen kilpailun sijaan nyt keskitytään yhteistyöhön ja koko toimialan kehittymiseen, Hellén iloitsee. 

100 syytä -kampanja helpottaa matkasuunnitelman laatimista ja mahdollistaa pienemmille matkailualan yrityksille valtakunnallisen näkyvyyden.

– Haluamme tarjota suomalaisille uusia kokemuksia, joita voi löytyä myös omalta kotipaikkakunnalta. Toisaalta haluamme tukea myös paikallisia yrityksiä, sanoo Anne-Marget Hellén.  

Kotimaan matkailun trendit 2018

1) Lähiruoka arvossaan. Suomen kesä on täynnä lähiruokaa ja monipuolisia ruokakokemuksia. Poikkea Neitsytperunafestivaaleilla (15–16.6.), nauti paistettuja muikkuja Mikkelin torilla tai ahmi Karjalan perinneherkkua särää Lemissä. 

2) Teemakävelyt nousussa. Elokuvien Turku, Foodwalk tai Alvar Aallon Jyväskylä? Kotimaanmatkaajat haluavat lähestyä kohteita teeman kautta, ja heitä hemmotellaankin tänä kesänä yhä useammilla teemakävelyillä, -risteilyillä tai -ajeluilla. 

3) Matkakohteen kokeminen paikallisin silmin. Ihmiset haluavat kokea matkustuskohteen paikallisin silmin. Kotimaassa matkaillessa ei tarvitse kuitenkaan seikkailla ummikkona. Kalasta, osallistu issikkavaellukselle tai norpparetkelle, poimi villiyrttejä tai sieniä, istu paikallisten seuraan nauttimaan lähiruoasta. Vaihtoehtoja on paljon – kuten myös palveluntarjoajia. 

4) Liikunnan perässä ympäri Suomen. Pulahda Aurajokeen triathlonilla, osallistu perinteisiin Eukonkannon MM-kisoihin, ihastele maailmanluokan jalkapalloa Vaasassa tai osallistu polkujuoksuihin Suomen kauniissa kansallispuistoissa. Urheilu- ja liikuntatapahtumat on aiempaa hauskempia ja monipuolisempia. 

5) Luonnossa retkeily. Ainahan suomalaiset ovat nauttineet luonnosta, mutta nyt retkeily on todella pinnalla. 40 kansallispuistosta ja seitsemästä retkeilyalueesta on varaa valita.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill/ Teuvo Salmenjoki

 

 

Yrittäjien jäsenmäärä nousee arviolta tuhansilla

$
0
0

Korkeakoulutettujen työmarkkinajärjestössä Akavassa perustettu AKY – Akavalaiset yrittäjät ry tuo Suomen Yrittäjille tuhansia uusia toimialajärjestöjäseniä.

Jatkossa AKY – Akavalaiset yrittäjät ry:ssä on sen omien laskelmien mukaan yhteensä arviolta noin 15 000 jäsentä. Uuden ry:n myötä määrä kasvoi arviolta noin 6 000:lla.

Suomen Yrittäjien toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi toivottaa uudet SY:n toimialajärjestöjäsenet tervetulleiksi.

– Yrittäjyyden moninaistuminen ja verkostoitumisen kasvu ovat 2010-luvun isoimpia trendejä. Korkeakoulutettujen yrittäjyys on yleistynyt ja yksinyrittäjien määrä on kasvanut 2000-luvulla selvästi. Akateeminen yrittäjyys on muuttuvassa maailmassa ennen kaikkea iso mahdollisuus. On todella hieno asia, että Suomen Yrittäjien toimialajärjestökentässä akateemisten alojen kirjo laajenee ja monipuolistuu entisestään. Vahvistuva yhteistyö tarjoaa tulevaisuudessa varmasti myös uusia mahdollisuuksia, Hämeenniemi toteaa.

AKY - Akavalaiset yrittäjät ry:n varapuheenjohtaja Mika Uusi-Pietilän mukaan yrittäjyyden yleinen merkitys ja rooli kasvaa tulevaisuudessa entisestään.

– On yhä enemmän asiantuntijayrittäjyyttä ja esimerkiksi tiimiyrittäjyyttä. Lisäksi yksilö voi samanaikaisesti jakaa asiantuntemustaan yritystoiminnan kautta useille eri toimeksiantajille ja olla jossakin myös palkansaajana, Uusi-Pietilä sanoo.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

 

Kyselytutkimus paljastaa: Henkilötietojen jakaminen yrityksille huolestuttaa kuluttajia

$
0
0

Ohjelmistoyhtiö Tiedon teettämän pohjoismaisen kyselytutkimuksen mukaan enemmän kuin kaksi kolmesta suomalaisesta, ruotsalaisesta ja norjalaisesta on huolissaan yritysten keräämistä henkilötiedoista.

Yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista pohjoismaalaisista kokee tärkeäksi saada tietää, miten tietoa käytetään. Kuitenkin vain yksi kolmesta on sitä mieltä, että yritykset onnistuvat viestimään tietojen käytöstä riittävän hyvin.

Henkilötietojen jakaminen yrityksille koettiin ylipäätään negatiivisena asiana. Suomalaiset ovat muita kriittisempiä. 76 prosenttia suomalaisista on huolissaan henkilötietojen käytöstä, norjalaisissa huolestuneita on 71 prosenttia, ruotsalaisten 60 prosenttia.

– Tutkimus osoittaa selkeän kuilun sen välillä, kuinka tärkeänä kuluttajat pitävät sitä, että yritykset kertovat miten ne käyttävät keräämiään henkilötietoja, ja kuinka hyvin yritykset tässä todellisuudessa onnistuvat. Luottamus on asiakassuhteen perusta, ja se ansaitaan avoimella toiminnalla ja lupausten pitämisellä. Tämän päivän verkottuneessa maailmassa yrityksillä on riski menettää kuluttajiensa luottamus yhdessä yössä, jos odotukset eivät täyty, sanoo Jaakko Hartikainen, digitaaliseen asiakaskokemukseen keskittyvän liiketoimintayksikön johtaja Tiedossa.

Kyselyn mukaan sekä nuoret aikuiset että vanhemmat vastaajat kokevat tärkeäksi, että yritykset kertovat, miten kerättyjä henkilötietoja käytetään. Kuitenkin 18-35 vuotiaat suhtautuvat positiivisemmin tietojen jakamiseen yritysten kanssa kuin yli 36-vuotiaat. Selkeä enemmistö nuoremmista vastaajista myös kokee yritysten onnistuvan informoinnissaan henkilötietojen käytöstä, kun muut vastaajat puolestaan kokevat yritysten epäonnistuvan tässä.

– Nuoret aikuiset ovat tietoisempia integriteetistä verkossa ja myös kriittisempiä verkkolähteitä kohtaan. He ovat myös usein teknisesti kykenevämpiä kuin vanhempi polvi, ja tietävät miten suojata henkilötietonsa verkossa. Näin ollen he ovat vähemmän epäluuloisia henkilötietojensa käytön suhteen, kunhan yritykset eivät käytä tätä luottamusta väärin, Hartikainen jatkaa.

Pankit ja terveydenhuolto luotettavimpien maineessa

Tutkimuksessa havaittiin, että ihmisten tarve tietää miten yritykset käyttävät keräämiänsä henkilötietoja vaihtelee toimialoittain. Pankkisektorin ja terveydenhuollon osalta tietoisuus omien tietojen käytöstä koettiin tärkeimmäksi. Vastaajat kokivatkin juuri pankkisektorin ja terveydenhuollon yritysten onnistuvan tässä viestinnässä parhaiten. Heikoiten henkilötietojen käytöstä kertomisessa onnistuvat niin kutsutut alustatalouden yritykset, kuten Uber ja Airbnb, ja toimialoista leluyhtiöt.

– Pankkisektori ja terveydenhuolto koetaan luotetuimmiksi toimialoiksi, sillä ne käsittelevät arkaluontoisimpia tietoja. Koska kansalaiset ovat kiinnostuneita ja myös huolissaan siitä, mihin heidän tietojaan näillä alueilla käytetään, he uskovat myös olevansa hyvin perillä näiden tietojen käyttötavoista, Hartikainen huomauttaa.

Tiedon tutkimukseen vastasi yli 2 000 ihmistä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta kevään 2018 aikana (noin 1 000 Ruotsista, noin 500 Norjasta ja noin 500 Suomesta).

Tutustu Yrittäjien tietosuojaoppaaseen täällä

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Istockphoto/pixinoo

 

 


Suomalaisyritys tuunasi pillimehupaketista ekoversion – sitten lähti lupakirje Englannin kuningattarelle

$
0
0

Suomalaisyritys Her Majesty´s Drinking Boxin suunnitteleman pillimehupakkauksen idea syntyi Englannin kuningatar Elisabeth II:n kannanotosta.

– Innovaatio, ekologinen pillijuomapakkaus, keksittiin niistä lähtökohdista, että erilaisten muovien aiheuttamiin ympäristöhaittoihin pitäisi puuttua ja lähteä edistämään muovittomampaa tulevaisuutta. Innoittajana meillä oli Kuningatar Elisabeth II, joka kielsi hovistaan muoviset juomapillit. Hänelle lähetettiin myös kirje, jossa kerrottiin hänen esimerkkinsä innoittaneen meidät firman perustamiseen, Her Majesty´s Drinking Boxin toimitusjohtaja Mika Salomäki kertoo Business Finlandin nettisivuilla.

Pillimehuille tarkoitetussa pakkauksessa ei ole ollenkaan pilliä.

– Skip a Straw -pakkauksissa hyödynnetään nykyisiä pakkausmateriaaleja, kuten nestekartonkipakkauksia sekä nykyisiä laitteistoja ja valmistusmenetelmiä. Uutta on kuitenkin se, että pakkauksessa ei ole lainkaan irtonaisia osia, kuten nykyisissä pakkauksissa olevat muovipilli ja pillin suojapussi, jotka ovat pakkauksen suurimpia ympäristöongelman aiheuttajia. Pakkauksen sisältö saadaan nautittavaksi helposti yhdellä kädellä ja se imetään suuhun kuten aiemmissa pilliratkaisuissa. Mitään irto-osia ei kuitenkaan ole ja käytetty pakkaus voidaan kokonaisena jättää kierrätettäväksi kuten puhtaat nestekartonkipakkaukset, Salomäki luonnehtii.

Tekniikka&Talous -lehden mukaan idea syntyi viime helmikuussa. Her Majesty´s Drinking Box on lähettänyt kuningatar Elisabeth II:lle kirjeen, voiko yrityksen nimi sisältää viittauksen brittihoviin. Toistaiseksi kuningatar ei ole vastannut suomalaisten lähettämään kysymykseen.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: IStockphoto/Monrudee

Ville uupui ja löysi tasapainon omasta verstaasta: "Elän nyt onnellisinta aikaa"

$
0
0

Kymmenen kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta sijaitsee rauhallinen asuinalue, erinomainen paikka keskittymistä vaativaan työhön.

Luomus Woodworksin yrittäjä Ville Naumanen häärää omakotitalon autotalliin rakennetussa puuverstaassaan. Työn alla on mittatilauksena asiakkaan toiveiden mukaan valmistettava pöytä, johon ei tule yhtäkään ruuvia. Aivan kuten ei muihinkaan Naumasen töihin.

– Periaatteeni on valmistaa mahdollisimman kestävää. Se edellyttää, että ruuveja ja nauloja ei käytetä.

Naumanen näyttää, kuinka kahden puun liitoskohta saadaan täysin saumattomaksi ilman lisäkiinnityksiä. Kyse on ennen kaikkea ammattitaidosta.

Naumanen on aina pitänyt käsillä tekemisestä. Oma verstas on ollut pitkään haaveena, mutta vasta vakava työuupumus herätti miehen ajattelemaan, mitä oikeasti haluaa elämällään tehdä.

Ensimmäinen tuote kansainvälisille markkinoille

Naumanen oli perustajaosakkaana startupissa, jossa kiirettä ja stressiä riitti. Jossain kohtaa ne eivät enää olleet miehen hallinnassa.

– Nyt elän elämäni onnellisinta aikaa, Naumanen sanoo.

– Olen siitä erikoisessa asemassa, että minulla on ollut koko käsityöyrittäjyyteni ajan tilauksia jonossa. Aluksi entiset työkaverini tilasivat ja siitä sana lähti kiirimään.

Nyt Naumasen tavoitteena on murtautua kansainvälisille markkinoille. Ensimmäinen tuote on jo syntynyt.

– Olen harrastanut itsekin kiipeilyä ja siitä lähti ajatus mukana kuljetettavasta otelaudasta, jolla voi harjoitella vaikeitakin otteita.

Katso lisää Naumasen mietteitä oheiselta videolta.

Teksti, video ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Michaela, 14, ja Viola, 16, pelastivat perinteikkään kesäkahvilan – ”asiakasmäärä yllätti”

$
0
0

Vesilahtelainen Aittakahvila on toiminut jo 25 kesän ajan paikallisen yläkoulun oppilaiden voimin. Tänä suvena Pirkanmaalla sijaitsevan kahvilan jatko oli kuitenkin vaakalaudalla.

Apuun tulivat vesilahtelaiset nuoret Michaela Jokiniemi, 14, ja Viola Pennanen, 16.

– Koulun rehtori jäi eläkkeelle ja kahvilan toiminta loppui. Keskustelimme Michaelan kanssa, että jospa me ryhtyisimme yrittäjiksi, saisimme samalla kesätyötä, Viola Pennanen kertoo.

– Kahvila on monille tuttu, niin paikallisille kuin muillekin. Pidimme tätä hyvänä saumana yrittäjyyteen.

Kaksikko selvitteli yrittäjyyden eri vaihtoehtoja.

– Päädyimme nuorille suunnattuun 4H-yritysmuotoon, jonka kautta saimme apua ja tietoa.

Viola myöntää, että alussa oli runsaasti uutta asiaa, joka piti ottaa huomioon.

– Selvisimme niistä ihan hyvin, ei mikään ollut ylitsepääsemättömän vaikeaa.

"Toivon mukaan saamme jatkaa"

Kahvila avasi ovensa viime lauantaina.

– Asiakasmäärä yllätti positiivisesti. Meillä piti kiirettä, mutta ihan positiivisessa mielessä.

Nuoret yrittäjät leipovat itse osan myytävistä herkuista.

Tämän kesän myyntihitiksi Viola ennustaa irtojäätelöä.

– Viikonloppuisin on tarkoitus tarjota myös täytekakkua ja pientä suolaista.

Apuvoimiakin on jo tarvittu.

– Vanhempamme ovat olleet tosi kannustavia, auttaneet haastavimmissa asioissa. Kaveritkin ovat luvanneet olla apuna.

Tätä kesää pidemmälle kaksikko ei ole tehnyt suunnitelmia.

– Voi olla, että jatkamme myös ensi kesänä, mutta varmuutta siitä ei vielä ole. Toivon mukaan saamme jatkaa, Viola miettii.

Yrittäjyydestä on löytynyt jo muutaman päivän perusteella useita hyviä puolia.

– Saa itse innovoida, miettiä ja pohtia juttuja. Itse päättää asioista.

– Miksipä sitä ei voisi tulevaisuudessa perustaa vaikkapa omaa firmaa, 16-vuotias Viola Pennanen tuumii.

 

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Viola Pennanen

Jättitabletin tarina alkoi kokemuksista Asperger-lasten vanhempina – Pilotteja ympäri maailmaa ja seuraava rahoituskierros valmistelussa

$
0
0

Myös uusi HUSin lastensairaala on tilannut jättitabletteja potilaiden käyttöön.

Espoolaiset Maria ja Jarkko Jokelainen ovat kolmen autismin kirjon lapsen vanhempia, jotka etsivät vuosia keinoja, joilla auttaa lapsiaan kommunikoimaan ympäröivän maailman kanssa. Vuonna 2015 he huomasivat, kuinka vuorovaikutteiset oppitunnit multimedialuokissa auttoivat heidän lapsiaan oppimaan ja kommunikoimaan paremmin.

Business Finland -hanke oli kiinni omarahoituksesta – Tilanne ratkesi kahdessa viikossa

Yetitablet ilmoitti vajaa viikko sitten rahoituskierroksestaan, jossa tietoliikennetarvikkeiden tukkuliike Insmat tuli pienomistajaksi yritykseen. Rahoitusta tuli myös Business Finland -hankkeen muodossa alustan kehittämiseen ja sen laajentamiseen Pohjoismaiden markkinoille. Kehitysputkessa on Yetitablet 2.0. Matkaan tuli pieni mutka Business Finland -hankkeen ehdoista johtuen.

– Business Finland vaati 250 000 euron omarahoitusosuuden. Aiemmassa hankkeessamme omarahoitukseksi kelpasi pankkilaina, nyt ei. Ratkaisimme tilanteen niin, että rupesimme kyselemään tuttujen kautta. Kerroimme, että olisi pikainen tarve valuutalle ja olisi mahdollisuus ostaa halvalla pikku siivu firmasta. Pari viikkoa meni ja löysimme halukkaan ostajan, yrittäjä-teknologiajohtaja Jarkko Jokelainen kertoo.

Tämän vuoden lopulla Yetitablet käynnistää 2,5–5 miljoonan rahoituskierroksen. Alustavia rahoituskeskusteluja on jo käynnissä. Yritys esitteli toimintaansa viime viikon lopulla Helsingissä kasvuyritystapahtuma Arctic15:ssa, missä kiinnostusta oli runsaasti.

– Aika paljon oli sellaisia pieniä sijoittajia, jotka kertoivat tekevänsä ’jopa 50 000 euron sijoituksia’. Meiltä palaa kuukaudessa tuon verran rahaa.

Yritys on kasvanut viimeisen 12 kuukauden aikana harppauksin. Työntekijämäärä on kasvanut kahdesta 17 henkilöön mukaan lukien omistajayrittäjät. Tämän tilikauden liikevaihtoarvio on kaksi miljoonaa euroa.

Pilotteja useissa maissa ja toimialojen kirjo on laaja – Yrittäjä esillä Jordanian tv-uutisissa

Yetitablet on jo käytössä koulutuksessa ja hoivapalveluissa. Sitä käytetään koululuokissa auttamaan lapsia kehittämään ryhmätyössä ja yhdessä tekemisessä tarvittavia taitoja. Yrityksellä on Finnpartnership-projekti Jordaniaan. Finnpartnership on osa Finnfundin toimintaa. Finnfund on ulkoministeriön rahoittaman Liikekumppanuusohjelman toteuttaja.

– Jordaniassa lähdimme koulutuspuolelta liikkeelle. Kaksi työntekijäämme olivat kuukauden paikan päällä ja tutustuivat paikallisiin kouluihin. Olimme kansallisissa tv-uutisissa useita kertoja.

Yetitabletila on Jordaniassa jälleenmyyntiä ja he kouluttavat kumppaneita, muun muassa ylläpitoon. Myös opettajia koulutetaan jättitabletin koulukäyttöön.  

Jälleenmyyjäverkosto hyvällä alulla

Pilotteja on käynnissä muun muassa Japanissa, Saksassa, Baltiassa ja Hollannissa. Jokelaisen mukaan Ruotsissa on isoja jälleenmyyjiä ja asiakkaita. Pohjoismaissa yrityksellä on isoja B-to-B-jälleenmyyjiä, kuten Atea, Dustin, Elkjöp (Gigantti ja Elgiganten omistaja) sekä Lyreco.

– Olimme Pohjois-Amerikassa ensimmäisillä messuilla tammi-helmikuussa. Sen jälkeen terveydenhoitotaho on ollut yhteydessä meihin.

Suomessa Jokelaisen mukaan kaikki isot hoivapuolen tahot joko käyttävät tai pilotoivat yrityksen laitteita. Muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on yrityksen asiakas.

– Suomessa laitetta pilotoidaan rakennuspuolella. Laitteita voi käyttää projektinhallintaan. Tablettia voi käyttää missä tahansa, sitä ei ole tehty vain yhteen tarkoitukseen. Laite on riittävän helppokäyttöinen, niin että 3-vuotias osaa käyttää.

Yetitablet toimii Android käyttöjärjestelmällä.

Kuva: Kuori Oy/Yetitablet

 

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

”Yrittäjän tie menestykseen ei ole koskaan ollut helppo”

$
0
0

Uusi jäsenkampanja on jatkoa aikaisempien vuosien ”Mitä siitäkin tulisi, jos ei olisi yhtään yritystä?” konseptille, jossa koomikko-muusikko Heikki Silvennoisen esittämä Keijo Jaatinen seikkaili valmentajana ja rallikartturina.

– Näytämme maailmanhistoriaa mullistaneita keksintöjä historiasta tähän päivään. Jokainen, joka yrittää uutta, joutuu aina ensin epäilysten kohteeksi. Tie menestykseen ei ole suora. Kehitys on saavutettu kovalla työllä – yrittämisellä, kuvailee kampanjan viestiä Suomen Yrittäjien markkinointipäällikkö Johanna Hallikainen.

Kampanjan mainosvideossa nähdään muun muassa autotehtailija ja liukuhihnatuotannon kehittäjä Henry Ford. Historiankirjoihin on jäänyt Fordin legendaarinen lausahdus: ”Jos olisin tehnyt sitä mitä ihmiset pyysivät, olisin tarjonnut heille nopeampia hevosia.”

Yrittäjien videolla nähdään myös kirjapainon isä Johannes Gutenberg, painavan matkapuhelimen keksijä sekä merivedestä juomavettä suodattavan laitteen kehittäjä.

Yrittäjät ovat luoneet kasvua ja kehitystä aina. Kun yrittäjä onnistuu, koko yhteiskunta hyötyy.

– Mitä yritysmyönteisempi ja yrittäjähenkisempi Suomi on, sitä paremmin kansakunnallamme menee. Sen puolesta Suomen Yrittäjät tekee töitä, markkinointipäällikkö Johanna Hallikainen sanoo.

Suomen Yrittäjät haluaa jäsenkampanjalla tuoda esiin järjestön tarjoamat lukuisat palvelut ja edut.

– Meiltä saat tukea, Hallikainen siteeraa jäsenkampanjan viestiä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

 

Viewing all 11212 articles
Browse latest View live