Hotelleilla ei mene briljantisti. Hotellien käyttöaste on laskenut ja sen perässä on tiputettu myös keskihintoja prosentin verran.
Matkailu- ja Ravintolapalveluiden ekonomisti Jouni Vihmo lukee hotelliyöpymisten tilastoja. Hän ennustaa, että kun lopulliset luvut viime vuodelta saadaan varmistettua, lopputulos tulee näyttämään miinusta. Ei kovin suurta, mutta ainakin puolen prosentin verran.
- Kotimaisten matkailijoiden hotelliyöpymisten määrä on selkeästi miinuksella. Kokonaisyöpymisten määrä laskee odotettavasti noin prosentin. Hotelleilla menee huonosti. Sekä ulkomaisten että kotimaisten yöpyjien määrä näyttää laskusuuntaa.
Vihmo sanoo, että se näkyy myös siinä, että hotellit ovat laskeneet keskihintojaan prosentin verran, kun käyttöasteet ovat laskeneet jopa kolme prosenttia.
Pohjoisessa pelittää
Tilannetta vääntää positiiviseen suuntaan venäläisten matkailijoiden määrän kasvu. Kasvu näkyy kaikkien majoitusliikkeiden tilastoissa.
- Venäläiset suosivat kuitenkin enemmän lomakyliä ja muita majoitusliikkeitä kuin hotelleja matkoillaan, Jouni Vihmo selittää tilastojen taustoja.
- Suurin ulkomaalaisten yöpyjien määrä tulee edelleen Euroopasta, mutta aasialaiset kasvattavat osuuttaan. Kiinalaisten ja japanilaisten matkaajien määrän kasvuprosentti on iso, vaikka määrät vielä ovatkin pieniä. Suunta on kuitenkin selvästi ylöspäin.
Eniten majoitusliikkeissä yöpymisten määrä kasvaa itäisessä ja pohjoisessa Suomessa. Lapissa on niin ikään kasvua. Siellä lukuja kasvattavat nimenomaan ulkomaalaisten määrä, ja etunenässä venäläiset.
Jouni Vihmo sanoo, että osassa Pohjanmaata on myös ollut kasvua sekä ulkomaalaisten että suomalaisten yöpyjien osalta.
Mutta tilanne käy heikommaksi, kun tullaan etelämmäksi. Jakolinja kulkee keskisen Suomen halki.
Marrasplussat
Tilastokeskuksen keräämien ennakkotietojen mukaan viime vuoden marraskuu oli valoisampi kuin vuoden 2012 vastaava kuukausi. Kaikkien majoitusliikkeiden tilastoissa ulkomaisia yöpyjiä oli viime marraskuussa peräti 7,2 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kotimaisiakin yöpyjiä oli 0,6 prosenttia runsaammin.
Marrashyppäykselle ei Vihmon mukaan löydy suoranaista selitystä, mutta uutinen on tietenkin sinänsä myönteinen. Vihmo korostaa, että marraskuu ei riitä muuttamaan yleistä suuntausta.
Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi