Quantcast
Channel: Yrittäjät.fi – Latest News
Viewing all 11212 articles
Browse latest View live

Toiveikkuus heräsi yrityksissä - Verojen korottaminen iskisi pahasti

$
0
0

Pienten ja keskisuurten yritysten taloudellinen toimintaympäristö on alkanut vahvistua, mikä näkyy odotusten hienoisena nousuna.

Suhdanneodotusten saldoluku on nyt +16, kun se vuosi sitten oli vain +5. Tiedot käyvät ilmi uudesta Pk-yritysbarometrista, johon vastasi noin 4 400 pk-yritystä.

Suhdanteiden paranemista odottaa 33 prosenttia yrityksistä, kun vastaava osuus vielä viime syksynä oli vain 25 prosenttia. Odotukset ovat nousseet kaikilla päätoimialoilla, mutta samalla toimialojen väliset erot ovat kasvaneet. Todellista näyttöä tilanteen paranemisesta ei ole yrityksille vielä kertynyt, joten odotukset kohdistuvat enemmän loppuvuoteen.

Pk-yritysbarometri tehdään kaksi kertaa vuodessa. Sen teettävät Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö.

- Vaikka käänteestä parempaan on merkkejä, usko on vielä heiveröistä. Investoinnit ovat lähteneet liikkeelle, mutta hitaasti. Investointien virkoaminen on myönteistä, mutta sen hitaus kertoo, että yritykset ovat hyvin varovaisia, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

Luottamus siihen, että julkinen talous saadaan tasapainoon supistamalla menoja, kannustaisi Malisen mukaan investoimaan Suomeen.

- Siksi on tärkeää, että hallitus tekee selkeät säästöpäätökset maaliskuun kehysriihessä.

Säästöt kannattaa Malisen mukaan ajoittaa niin, että ne vaurioittavat lyhyen aikavälin kasvua mahdollisemman vähän.

- Veroja ei voi enää korottaa, sillä tässä tilanteessa olisi kasvun ja työllisyyden kannalta kaikkein vahingollisinta, Malinen tähdentää.

Pk-yritysten suhdanneodotusten paraneminen ei vielä näy henkilöstön lisääntymisenä. Henkilöstöodotusten saldoluku +8 nousi viime syksystä kahdella yksiköllä, vaikka kotimarkkinoilla tilanne on heikentynyt. Teollisuudessa kehitys oli myönteisin ja henkilöstöodotukset nousivat viime syksystä eniten, viidellä yksiköllä. Palvelualojen työllisyysnäkymät ovat edelleen hieman paremmat kuin muilla toimialoilla.

- Vaikka yleisin työllistämisen este on kysynnän epävarmuus, pk-yritysten työllistämisen edellytyksiä kannattaa parantaa. Jos työmarkkinoiden joustavuutta parannetaan, saadaan lisää uusia työpaikkoja ja talouden pyörät pyörimään. Näin parannettaisiin myös julkisen talouden tilannetta, Malinen vinkkaa.

Lähes puolet pk-yrityksistä kertoo sopeuttaneensa toimintaansa vallitsevaan taloustilanteeseen. Osuus on kasvanut edelleen viime syksystä. Yleisimmät sopeutustoimet ovat lomautukset ja muut työaikajärjestelyt.

- Myönteistä on se, että joka neljäs pk-yritys pyrkii sopeutumaan laajentamalla liiketoimintaansa uusiin tuotteisiin. Erityisesti kasvuhakuiset ja nuoret yritykset tekevät näin sen sijaan että lähtisivät karsimaan liiketoimintaansa.

Lue aiheesta lisää täältä.

» Pk-yritysbarometri kevät 2014

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

 


Paljon positiivisia signaaleja: Kannattavuudessa selvä hyppäys

$
0
0

Maanantaina julkaistussa Pk-yritysbarometrissa on nähtävissä useita positiivisia signaaleja.

Liikevaihdon osalta odotuksen kohenivat edelleen ja saldoluku nousi tasolle +30. Kokonaisuudessaan pk-yritysten arviot liikevaihdon kehityksestä seuraavan 12 kuukauden aikana vastaavat hyvin tälle vuodelle tehtyjä ennusteita, joiden mukaan Suomen talouden reaalinen bkt:n kasvu on noin prosentin.

Kaikista yrityksistä 46 prosenttia arvioi liikevaihdon kasvavan tänä vuonna, 38 prosenttia ennustaa sen pysyvän ennallaan ja 16 prosenttia uskoo liikevaihdon laskevan. Vähiten huolta liikevaihdon laskusta on keskisuurilla 50-249 hengen yrityksillä.

Myös kannattavuutta koskevissa odotuksissa tapahtui selvä käänne parempaan viime vuoden alamäen jälkeen. Nyt 35 prosenttia vastaajista arvioi yrityksensä kannattavuuden kohenevan, kun viime syksynä vastaava luku oli 30 prosenttia. Vain joka viides yritys usko kannattavuuden heikkenevän.

Arviot vakavaraisuuden lähiajan kehityksestä nousivat niin ikään selvästi viime syksystä. Saldoluku +23 on kuitenkin lähes 10 yksikköä keskimääräisen tason alapuolella. Pk-yrityksissä vakavaraisuus on ollut aina hyvällä tasolla.

Lue alkuperäinen uutinen täältä.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

Maksuvaikeudet jatkuvat: Joka viides vaikeuksissa

$
0
0

Kassatilanne pysyy tiukkana, selviää maanantaina julkaistusta Pk-yritysbarometrista.

Viimeisten kolmen kuukauden aikana maksuvaikeuksia kokeneiden pk-yritysten osuus on säilynyt 20 prosentissa. Näin oli myös edellisessä mittauksessa viime syksynä.

Maksuvaikeuksissa olevien yritysten määrä on säilynyt 14-20 prosentissa jo reilun kolmen vuoden ajan. Luvut ovat ennätyskorkeita.

Suurin muutos huonompaan suuntaan tapahtui suurimmissa pk-yrityksissä. Keskisuurista yrityksistä jo joka viidennellä on maksuvaikeuksia. Vähän pienemmillä yrityksillä tilanne on säilynyt suhteellisen muuttumattomana viime syksystä. 

Kaikkien pk-yritysten maksuvaikeudet ovat kuitenkin moninkertaisia verrattuna normaaleihin talouden oloihin, jolloin vain muutama prosentti raportoi maksuvaikeuksista.

Lue Pk-barometrista lisää täältä ja täältä.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

Kaikkien aikojen tammikuu: Työttömyyskassa imi jäseniä

$
0
0

Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassalla oli kaikkien aikojen tammikuu tilastojen valossa.

SYT-kassaan liittyi tammikuussa 812 uutta jäsentä. Edellinen, kahden vuoden takainen, ennätys meni rikki lähes sadalla.

Kassanjohtaja Merja Jokinen löytää ennätykselle useita eri syitä.

- Yhtenä syynä ovat tietenkin yrittäjien taloushuolet. Toisaalta tietoisuus kassan olemassaolosta on lisääntynyt. Asia on myös arkipäiväistynyt. Tiedostetaan, että yrittäjäkin voi olla työtön, Jokinen arvioi.

SYT-kassassa on nyt noin 25 000 jäsentä. Viime vuonna tuli ennätysmäärä uusia jäseniä eli 5 400. Nettokasvu jäi 2 400:aan, sillä poistumakin oli iso.

- Suurta poistumaa selittää se, että jäsenet siirtyivät palkkatyöntekijöiksi, Jokinen sanoo.

SYT-kassa on tarkoitettu kaikille yrittäjille, yrittäjän puolisoille, osaomistajille ja ammatinharjoittajille toimialasta ja yritysmuodosta riippumatta.

Vain liittymällä yrittäjäkassaan on yrittäjällä mahdollisuus saada ansiosidonnaista päivärahaa, jos hän jää työttömäksi. Jäsenyys maksaa 0,6-1,6 prosenttia yrittäjän YEL-vakuutustasosta.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

 

Tässä ovat vuoden ärräläiset

$
0
0

R-kioski on valinnut Lahdessa järjestetyillä Ärräpäivillä vuoden R-kauppiaan ja vuoden R-kioskin.

Vuoden R-kauppiaaksi valittiin Kärkölän kunnassa Järvelässä R-kioski-yrittäjänä toimiva Eeva Huhtimo. Kulunut vuosi 2013 oli Huhtimon ensimmäinen täysi toimintavuosi R-kauppiaana.

- Huhtimo menestyy erinomaisesti kauppiaana niin taloudellisten kuin laadullistenkin mittareiden näkökulmasta. Hän kuuntelee asiakkaiden toiveita tarkalla korvalla, mistä esimerkkinä toimii muun muassa uudet laajennetut aukioloajat, perustelee ketjunjohtaja Teemu Rissanen.

Vuoden parhaana R-kioskina palkittu Rajapatsaan R-kioski Imatralla sai tuomaristolta suitsutusta erinomaisesta asiakaspalvelusta ja hyvästä taloudellisesta kehityksestä. Palkinnon vastaanotti kioskiesimies Anna-Maija Sikiö.

Kaksipäiväisille Ärräpäiville kokoontui yhteensä 850 R-kioskin kauppiasta, esimiestä, tukiorganisaation ja yhteistyökumppanien edustajaa.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

Mullistus: Nyt alkavat nuoret työllistyä

$
0
0

Suomen Yrittäjien esittämä työpaikalla oppimiseen painottuva ammatillisen koulutuksen malli  on ottanut tuulta purjeisiinsa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimittäin myöntänyt 15 koulutuksenjärjestäjälle valtionavustuksen työpaikalla oppimiseen painottuvan ammatillisen peruskoulutuksen merkittävään laajentamiseen.

Suomen Yrittäjien johtajan Veli-Matti Lampun mukaan kyse on todella merkittävästä muutoksesta, sillä työssäoppiminen ei ole työsuhde, vaan opiskelija on oppilaitoksen kirjoilla.

Yrittäjän riski ottaa nuori oppiin pienenee merkittävästi. Aiemmin yrittäjillä on ollut korkea kynnys ottaa ammattitaidottomia nuoria oppiin. Oppisopimus tulkitaan työsuhteeksi.

- Opiskelija voi saada opintotukea. Työnantajan pitää puolestaan tarjota nuorelle ammatillista osaamista tukevia tehtäviä. Tavoitteena on, että opiskelija saa ammatillisen peruskoulutuksen 2-3 vuodessa. Koulutusmalli sopii erityisesti nuorille, jotka haluavat oppia ammatin työpaikalla oppien, Lamppu kertoo.

Yrittäjät ovat ainakin innoissaan uudesta entistä laajemmasta mallista. Yrittäjäjärjestön vajaa vuosi sitten tekemästä kyselystä selviää, että peräti 42 prosenttia yrittäjistä on valmis ottamaan seuraavan puolen vuoden aikana nuoren koulutettavaksi työpaikalla oppimalla.

Taustalla on huoli nuorten työllistymisestä. Yrittäjät ovat kritisoineet nykyistä oppisopimusjärjestelmää, sillä se ei toimi. Oppisopimukseen pääsee vuosittain laskutavasta riippuen muutama sata nuorta.

Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanketta koordinoi Sastamalan koulutuskuntayhtymä Sasky. Laajassa verkostohankkeessa ovat mukana myös Keuda, Edupoli, Luksia, Stadin ammattiopisto, JAO, Sataedu, Winnova, IJKK, VSKY, Hyria, Varia, VAO, Lappia ja Turun ammatti-instituutti.

Kokeilut on mahdollisuus aloittaa vaikka heti. Yrittäjille tietoa hankkeesta jakavat Suomen Yrittäjien aluejärjestöt.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

 

Rahoituskierros käynnissä: Kiinnostaako jooga tai mikroskooppi puhelimessa?

$
0
0

Kolme kotimaista yritystä saivat tammikuun aikana onnistuneesti rahoitusta joukkorahoituspalvelu Invesdorin kautta.

Nyt Invesdorin listalle on lisätty neljä uutta yritystä, jotka pyrkivät samaan.

Onnistuneet annit tekivät iResponse Solutions Oy, Hawina Productions Oy ja Playmysong Oy.

Uusista yrityksistä ensimmäinen on YogaMe Oy, jonka joogaan perustuva treeniohjelma on omiaan lisäämään työhyvinvointia yrityksissä. Yhtiö hakee 40 000-160 000 euron rahoitusta 7,41-24,24 prosentin omistusosuutta vastaan.

Seuraavana listalla on Tallinnassa majaansa pitävä, vuonna 2006 perustettu Scorpion Store Europe Ltd. Scorpion Store on triathloniin erikoistunut verkkokauppa, joka tähtää Euroopan ykköseksi. Yritys tarjoaa uusille sijoittajilleen osinko-oikeuksia, alennuksia ja tuotelahjoja. Yhtiö hakee 75 000-250 000 euron rahoitusta 6,98-20,00 prosentin omistusosuutta vastaan.

Kolmas uusi yritys Invesdorin listalla on Oppifi Oy, joka on luonut erityisesti isovanhempien sukupolvelle suunnatun Epooq-muistelupalvelun. Epooq mahdollistaa ukkien ja mummien elämäntarinoiden taltioimisen. Yhtiö hakee 25 000-75 000 euron rahoitusta 4,95-13,51 prosentin omistusosuutta vastaan.

Neljäs tulokas on KeepLoop Oy, jonka mikroskooppimoduulit mahdollistavat tavallisten kameralla varustettujen mobiililaitteiden käyttämisen huipputarkkoina mikroskooppeina. Yhtiö hakee 150 000-500 000 euron rahoitusta 21,83-48,22 prosentin omistusosuutta vastaan.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

Pikkukaupat ryöstöjen kohteena - Hälyttävä tilanne

$
0
0

Pikkukauppoja on ryöstetty alkuvuonna hälyttävällä vauhdilla, kertoo Yle.

Poliisi on kirjannut lähes 40 ryöstöä tai ryöstön yritystä, kun viime vuonna ryöstöjä oli puolet vähemmän. Ylen mukaan poliisilla ei ole antaa ilmiölle syytä. Pikkukaupoista saatavat saaliit ovat varsin vaatimattomia. 

- Minulla ei ole selkeää käsitystä, mistä tämä voi johtua. Yleensäkin rikostilastot voivat aina ajoittain mennä niin, että joskus on nousua ja joskus on laskua, sanoo rikoskomisario Mikko Halme Helsingin poliisilaitokselta Ylelle.

Niin kauppiaat kuin poliisikin etsivät keinoja ryöstelyn estämiseksi. Yhtenä keinona on suljettu kassajärjestelmä, jolloin työntekijät eivät koske vaihtorahoihin lainkaan. Esimerkiksi Ruotsissa kassajärjestelmästä on hyviä kokemuksia.

- Kyllä se varmasti kauppoja kiinnostaa, mutta se on myös kustannuksiltaan huomattavan kallis eikä se kuitenkaan poista henkilökunnan tarvetta, sanoo asiamies Matti Räisänen Kaupan liitosta Ylelle.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi


Yrittäjä keksi puhelinkopin uudelleen

$
0
0

Tamperelaisen Frameryn valmistamia puhelinkoppeja matkaa parhaillaan Atlantilla kohti Yhdysvaltoja.

Asiakkaana on maailmankuulu Twitter. Framerylla on muitakin nimekkäitä asiakkaita.

- Twitter on tilannut meiltä äänieristettyjä puhelinkoppeja toimistoihinsa San Franciscoon, Washingtoniin, Chicagoon ja New Yorkiin, selvittää Frameryn myyntijohtaja ja toinen perustaja-pääomistaja Vesa-Matti Marjamäki.

Frameryn puhelinkopin juju onkin äänieristys. Nykyisin suurin osa toimitiloista on nimittäin avokonttoreita, joissa puhelinkeskusteluja on hankala käydä.

Äänierityksen rakentaminen puhelinkoppiin ei ole ihan helppoa puuhaa.

- Kopissa pitää yhdistyö tiiviys, äänieristävyys, keveys ja hyvä design. Mutta me olemme erikoistuneet tähän ja se, että tämä on vaikeaa, on meille kilpailuetu. Vaikeus ei juuri houkuttele isoja yrityksiä tällaiselle hyvin kapealle markkinasegmentille, pohtii suunnittelupuolesta vastaava Samu Hällfors.

Frameryn kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa. Yritys tilaa kotimaisilta alihankkijoilta komponentit, jotka kootaan valmiiksi omissa tuotantotiloissa Hervannassa.

Seuraavaksi yritys aikoo laajentaa jälleenmyyntiverkostoaan ja laajentaa uusiin maihin.

Lue aiheesta lisää Kauppalehdestä.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

 

Vuoden ravintola löytyi Helsingistä

$
0
0

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2014 -tunnustuksen helsinkiläiselle luomu- ja lähiruokaa taiteilevalle ravintolalle Ask.

Vuoden ravintola -valinnasta vastaava seura perustelee haastavaa valintaansa Askin makuelämysten, tunnelman ja palvelun ensiluokkaisella yhdistelmällä.

Kruununhakalainen Ask ammentaa tarjontansa mahdollisimman lähellä ja puhtaasti kasvaneista raaka-aineista. Askin annoksissa korostuvat pientuottajien luomu- ja biodynaamiset tuotteet sekä villiriista ja -kala.

Ensiluokkaisten raaka-aineiden ominaisuuksien tuntemus ja niiden persoonallinen hyödyntäminen ovat Askissa huipputasolla. Ruoan lisäksi asetimme erityispainoa laadukkaalle palvelulle, jolla Ask erottautui tämän vuoden ravintolan valinnassa edukseen, perustelee Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Tiina Lähteenoja-Niemelä.

Vuoden ravintola -tunnustus osuu samaan osoitteeseen toista kertaa, sillä Helsingin Kruununhaassa, Vironkatu 8:ssa toimi 20 vuotta sitten Safka, Vuoden ravintola 1994.

Safkan jälkeen huoneistossa operoi kiitelty Luomo ja osoitteen fine dining -perinteitä jatkava Ask aloitti vuonna 2012.

Askin ravintoloitsijat Linda Stenman-Langhoff ja Filip Langhoff ovat hakeneet kokemuksensa helsinkiläisten huippuravintoloiden lisäksi Pohjoismaista ja Etelä-Euroopasta.

Suomen Gastronomien Seura, on myöntänyt arvostetun Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Ask on 24. tunnustuksen saanut ravintola. Ruokakulttuuria vaaliva seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

Palovakuutuksista syntyi kiista: Puuteollisuus käy kuumana

$
0
0

Puuteollisuusyrittäjät, Puuliitto ja Ammattiliitto Pro ovat suivaantuneita palovakuutuksia myyviin vakuutusyhtiöihin.

Yrittäjät ja liitot ilmaisevat yhteisessä kirjelmässään huolensa vakuutusyhtiöiden aggressiivisesta toiminnasta, jonka lopputuloksena yritykset ovat joutuneet ahdinkoon.

- Vakuutusyhtiöt ovat yksituumaisesti ryhtyneet irtisanomaan palovakuutuksia ja tekemään ehtomuutoksia. Tämän myötä ne ovat asettaneet yrityksille kohtuuttomia vaatimuksia kalliiden sprinklausjärjestelmien asentamisesta ennen uusien palovakuutusten myöntämistä. Perusteettomaksi vakuutusyhtiöiden toiminnan tekee se, että kohteeksi joutuneet yritykset täyttävät paloturvallisuusmääräykset. Toisin sanoen pelastusviranomaiset eivät ole niihin sprinklauksia vaatineet, kirjelmässä todetaan.

Palovakuutus on edellytys yritysten rahoitukselle.

Liittojen mukaan vakuutusten yksipuolinen irtisanominen on vaarantanut useiden puuteollisuusyritysten toimintaedellytykset. Ongelmaa on syventänyt se, että sprinklaus on pitänyt rakennuttaa pika-aikataululla.

Puuteollisuusyrittäjien jäsenkunnassa noin 250 yritystä. Niissä on yhteensä noin 5 000 työpaikkaa.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

Vastavalmistuneet pääsivät heikommin töihin: Tohtoreilla on toisin

$
0
0

Tilastokeskuksen mukaan vastavalmistuneet työllistyivät vuonna 2012 hieman huonommin kuin edellisvuonna.

Toisen asteen ammatillisen tutkinnon suorittaneista työllistyi noin 70 prosenttia, mikä on kaksi prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisvuonna.

Myös korkeakoulututkinnon suorittaneiden työllistyminen heikkeni hieman. Sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneista että ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista työllistyi 87 prosenttia. Vain tohtoreiden työllistyminen parantui, nousten 89 prosenttiin.

Vastavalmistuneiden työllistymistä mitataan vuoden kuluttua valmistumisen jälkeen.

Kaikista vastavalmistuneista työllisiä oli 69 prosenttia, työn ohessa opiskeli 17 prosenttia ja päätoimisesti opiskeli 14 prosenttia, ylioppilaista 37 prosenttia ja alemman korkeakoulututkinnon suorittaneista 31 prosenttia.

Työttömien osuus kasvoi lähes kaikilla koulutusasteilla. Kaikista vastavalmistuneista työttömien osuus oli kahdeksan prosenttia. Työttömänä oli eniten toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta valmistuneista, lähes 14 prosenttia.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

 

Tässä mallia muille - Kuuden vuoden kasvu 7 000 %

$
0
0

Oululainen iLOQ jatkaa huimassa kasvukiidossa.

Konsernin liikevaihto kasvoi edellisvuoteen verrattuna 68 prosenttia 13,1 miljoonaan euroon. Konsernin kasvukäyrä on ollut huima: viimeisen kuuden vuoden aikana yli 7 000 prosenttia.

Elektromekaanisten lukkojen Suomen markkinajohtajan iLOQin perustaja ja toimitusjohtaja Mika Pukari uskoo vahvaan kasvuun myös tänä vuonna. Vuoden 2017 liikevaihtotavoite on asetettu 50-70 miljoonaan euroon.

Voimakkaasta kasvusta ja kansainvälistymisestä huolimatta konserni teki positiivisen nettotuloksen. Omavaraisuusaste oli 52 prosenttia. Näistä lähtökohdista on hyvä ponnistaa uuteen vuoteen, Pukari kertoo.

Viime vuonna iLOQ nousi Suomen nopeimmin kasvavaksi teknologiyritykseksi Deloitten Technology Fast 50 -listauksessa sekä nopeimmin kasvavaksi greentech-yritykseksi Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa Deloitten EMEA-alueen Technology Fast 500 -listauksessa. iLOQ suuntaa tällä hetkellä voimakkaasti vientimarkkinoille. Keskeisimmät vientimaat ovat Ruotsi, Saksa ja Hollanti.

- Olemme saavuttaneet perinteikkäällä toimialalla muutamassa vuodessa yli 10 prosentin markkinaosuuden Suomessa. Miljoonien lukkojen ja avainten paristojen vaihtamiseen liittyvät kulut ja ympäristötekijät ovat nousemassa todelliseksi ongelmaksi Keski-Euroopassa, siksi lähtökohdat ovat suotuisat myös näillä suurilla markkinoilla, Pukari kertoo.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

Lisää tuotantotilaa kahdelle: Kunta rakentaa

$
0
0

Liperin kunnan yritystilojen rakentamisesta vastaava Lipertek rakennuttaa tehdaslaajennuksen Kaptas Oy:lle sekä uuden tuotantotilan Carelia Tools Oy:lle

Teollisuuden teknologian ja prosessien kehittämiseen erikoistuneen Kaptasin tehdaslaajennus on 845 neliötä. Työvälineiden suunnitteluun ja valmistukseen erikoistuneen Carelia Toolsin tuotantotila on puolestaan 1 010 neliötä.  Rakennusinvestoinnin kokonaissumma on noin 2,3 miljoonaa euroa.

- Kumpikin yrityksistä on kasvu-uralla. Markkinat, liikevaihdon kasvu ja kannattavuus edellyttävät nyt kannustavaa potkua eteenpäin. Liperille tällaiset samanaikaiset yritysuutiset ovat poikkeuksellisen hieno mahdollisuus olla tekemässä aktiivista elinkeinopolitiikkaa, iloitsee Lipertekin toimitusjohtaja Kari Nousiainen.

Kaptasin liikevaihto oli viimeisimmän tilinpäätöksen mukaan noin 2,3 miljoonaa euroa ja Carelia Toolsin noin 1,2 miljoonaa euroa.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

Supercell nakutti käsittämättömät luvut

$
0
0

Suomalaisen peliteollisuuden ihme eli Supercell teki uskomattoman tilin viime vuonna.

Asiasta kertoo Talouselämä.

Clash of Clans -pelistä tunnetun Supercellin liikevaihto oli peräti 672 miljoonaa euroa. Liikevaihtoakin kovempi suoritus on yhtiön tulos: 349 miljoonaa euroa, eli 62 prosenttia liikevaihdosta.

Talouselämä huomioi, että Apple ottaa sovelluskauppansa käytöstä 30 prosentin provision. Näin ollen Supercellin kannattavuus on todella kova.

Seuraavaksi Supercell aikoo tuoda markkinoille uuden Boom Beach -pelin.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi


Kilpailu kiristyy - Nyt tulevat splizzat

$
0
0

Kilpailu Suomen pikaruokamarkkinoilla kiristyy entisestään.

Apajille pyrkii nimittäin uusi pikaruokaketju, Splizzeria, joka avaa ensimmäisen ravintolansa 14. maaliskuuta Saloon. Myöhemmin keväällä on vuorossa Helsingin keskusta.

Yhtiön perustaja Saku Hautala sanoo, että tavoitteena on avata uusia ravintoloita muutaman paikan vuosivauhdilla.

Hautalan mukaan konseptia on hiottu kaksi vuotta. Ideana on tarjota kaksi erilaista makumaailmaa samalla lautasella. Splizzat ovat pizzoja, joissa on kaksi toisiaan täydentävää puolta.

- Tarjoamme ravintolatason ruokaa pikaruokalan nopeudella. Listalta voi valita makuyhdistelmiä tai tehdä omia valintoja. Meillä on myös salaattivaihtoehtoja, Hautala kertoo.

Hautala kutsuu itseään yrityksen arkkitehdiksi. Yhtiön toimitusjohtajana on McDonald´sin johtoryhmässä pitkään toiminut Mika Laurikainen. Tuotteet on kehittänyt useissa tähtiravintoloissa työskennellyt Marko Laine. Taustalla on myös muita sijoittajia.

Pikaruokaloissa on käynyt kuhina viime aikoina, kun Burger King avasi ovensa Helsingin keskustassa viime vuoden puolella. Seuraavaksi yhtiö avaa uuden pikaruokalan Helsingin Rautatieasemalle. Sen jälkeen on tarkoitus laajentua muihin isoihin kaupunkeihin.

- Me tuomme vähän toisenlaisen tuotteen markkinoille, Hautala kommentoi kilpailuasetelmaa.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

Iso tilaus: Olympiahallin tuolit tulevat Suomesta

$
0
0

Olympialaisten jääkiekko-ottelut pääsevät toden teolla vauhtiin, kun Leijonat kohtaa torstaina Itävallan.

Kiekko-ottelujen päänäyttämöllä eli Bolshoi-areenalla näkyy muutenkin vahvasti suomalainen jälki. Kaukalo on tullut kotimaiselta Raita Sportilta ja hallin 12 000 tuolia on toimittanut salolainen Arvo Piiroinen Oy.

Tuoleista 9 000 on kiinteitä ja 3 000 ovat teleskooppikatsomon istuimia.

- Olemme tehneet Raita Sportin kanssa yhteistyötä ja tilaus tuli sitä kautta. Meillä ei ole varsinaisesti omaa myyntiresurssia Venäjällä, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Olli Hyppänen.

Hän ei suostu kertomaan tilauksen tarkkaa euromäärää. Joka tapauksessa kyse on sadoista tuhansista.

Salolaisyrityksen istuimet ovat verhoiltuja ja pehmustettuja. Vastaavia istuimia on esimerkiksi Helsingin, Tampereen ja Turun halleissa.

- Olemme saaneet uusiakin avauksia Sotshin jälkeen, mutta emme noin isoa tilausta. Yritämme kuitenkin laajentaa, koripallohallit ovat yksi mielenkiintoinen vaihtoehto, Hyppänen arvioi.

Hänen mukaansa kilpailu on kovaa. Laadukkaampia istuimia tulee Pohjois-Amerikasta ja halpamalleja Kiinasta sekä Turkista.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi

Paras leipäkauppa löytyy Kouvolasta

$
0
0

Vuoden 2014 Leipäkauppa on K-citymarket Kouvola, jossa K-kauppiaina toimivat Anne ja Simo Hiltunen.

Valinnan teki Suomen Leipuriliitto paikallisyhdistyksineen. Tänä vuonna arviointikriteereissä kiinnitettiin huomiota erityisesti leipävalikoiman kotimaisuuteen.

Palkintoperusteissa todetaan, että K-citymarket Kouvola tarjoaa asiakkailleen tyylikkään ja monipuolisen suomalaisen leipäosaston, jossa on runsas valikoima valtakunnallisten, alueellisten ja paikallisten leipomoiden tuotteita. Paikalliset makutottumukset on otettu huomioon kattavalla valikoimalla ja myös gluteenittomia tuotteita on hyvin tarjolla. 

- Oman leipomomme tuotteista suosituimpia ovat perunarieska ja tumma vuokaleipä. Myös muutoin tummalla ruokaleivällä on kova menekki, Anne Hiltunen kertoo.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

 

Todella huolestuttavaa: Lupabyrokratia vie jopa miljardeja euroja

$
0
0

Viranomaislupiin liittyvät syyt ovat nousseet merkittäväksi esteeksi yritysten investoinneille.

Kauppakamarin yritysjohtajakyselystä selviää, että yli viidennes vastaajista kertoo lupabyrokratian viivästyttäneen suunniteltua investointia tai jopa estäneen sen ilman perusteltua syytä.

- Luku on huolestuttava. Lupaprosesseihin tarvitaan selkeät ja läpinäkyvät pelisäännöt, joita sovelletaan johdonmukaisesti. Tilanteen vakavuudesta kertoo, että kyselyn vastaajista 36 prosenttia kertoo viranomaislupien takia peruuntuneiden investointien olevan arvoltaan yli viiden miljoonan euron hankkeita. Perusteeton byrokratia vie Suomen taloudelta miljardeja, sanoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Viivästyksien ykkössyyksi viranomaisasioissa vastaajat mainitsevat kaavoituksen (61 prosenttia). Ongelmia tuovat myös rakennuslupiin (36 prosenttia) ja ympäristölupiin (21 prosenttia) liittyvät syyt.

- Tehottomat viranomaisprosessit ja laajat valitusoikeudet venyttävät prosessit kestämättömän pituisiksi. Etenkin kaavoituksessa yksittäisen virkamiehen valta on päässyt muodostumaan liian suureksi, ja lain tulkinnat ja soveltaminen vaihtelevat, Linnainmaa sanoo.

Avoimissa vastauksissa useampi yritysjohtaja nostaa lisäksi esiin ongelmat poliittisen ympäristön ennustettavuudessa.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

 

Kaupan yritysten kannattavuus heikkeni jo 2012

$
0
0

Kaupan alan yrityksillä alkoivat vaikeammat ajat jo 2012, vaikka liikevaihto silloin vielä kasvoikin.

Tilastokeskuksen tilinpäätösten mukaan kaupan yritysten liikevaihto oli 131,5 miljardia euroa vuonna 2012. Kasvua edellisestä vuodesta oli viisi prosenttia.

Vaikka liikevaihto kasvoi, kaupan kannattavuus kuitenkin heikkeni. Käyttökate laski 0,6 prosenttiyksikköä ja oli 3,1 prosenttia liiketoiminnan tuotoista.

Kaupassa toimi 45 100 yritystä. Yrityksistä lähes 99 prosenttia kuului EU:n määritelmän mukaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Pk-yritykset kattoivat runsaat 37 prosenttia kaupan liikevaihdosta.

Kaupan toiminta tuotti voittoa 2,7 miljardia euroa, mikä oli kaksi prosenttia liiketoiminnan tuotoista.

Yrittäjäsanomat
toimitus@yrittajat.fi

Viewing all 11212 articles
Browse latest View live